www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2016-02-24

Cara Buat Aiskrim Sumi

Cara Buat Aiskrim Sumi
Cara Buat Aiskrim Sumi | Ais krim Sumi menjadi viral di media sosial kerana ianya nampak menarik dan mengembalikan nostalgia zaman ais krim malaysia ini. Cara membuat aiskrim sumi ialah

  1. 1 Tin Susu Pekat
  2. 1 Tin Susu Cair
  3. 4 Tin Air 
  4. 2 Bungkus Sumi (Pelbagai warna)
  5. Sedikit Garam
  6. Plastik aiskrim

Cara-cara

  1. Sumi dipotong 4 atau lebih
  2. Susu Pekat, Susu Cair, Air dan garam dipanaskan sehingga mendidih
  3. Sejukkan
  4. Masukkan sumi kedalam plastik dan masukkan bahan yang didihkan tadi
  5. Ikat dan masukkan kedalam peti ais beku.
  6. Setelah beku boleh la makan
Cik en baru buat dan masih menunggu aiskrim sumi cik en membeku. 

  21 comments:

  1. Sedapnye cik ein... nak try la buat hehehe

    ReplyDelete
  2. Sedapnye cik ein... nak try la buat hehehe

    ReplyDelete
  3. dah menjadi viral dah sekarang ni...hebat lah!
    last2 aiskrim malaysia gak trending!

    ReplyDelete
  4. Terima kasih utk resepi. Mesti cuba nie

    ReplyDelete
  5. cik en. mesti salah seorang ahli group MAHN kan?
    hihi yong suka follow resepi2 kat situ..nanti nak try buat aiskrim ni pula :)

    ReplyDelete
  6. wowo menariknye nanti nk try buat la mesti budak ber2 tu suka

    ReplyDelete
  7. simple je resepi dia.. tapi sayang kat hostel tak da peti sejuk..

    ReplyDelete
  8. In sha Allah nak cuba juga la..hihi..

    ReplyDelete
  9. Waah nampak sedap la... baru nampak... kalau makan lagi lah sedap kan?
    hehehe hujung minggu ni nak buat la... yeaah terima kasih sebab kongsi resepinya... ^^.

    ReplyDelete
  10. Glamer betul ais krim Malaysia ni kat fb..ramai duk pakat buat..tgk aiskrim ni mmg bawak memori kita throwback masa zaman kanak2 dulu..hihi

    ReplyDelete
  11. lama nya x datang sinii...wahhh bestnyaaa

    ReplyDelete
  12. Femes betul aiskrim sumi ni. Nampak colorful dan menarik :)

    ReplyDelete
  13. Nak satuu .. hehe

    Awak, cemne nak buat menutab tu jadi dropdown tu eh? yg ada list banyak2 tu :)

    Tutorial pliss.. Tag tau nanti :)

    ReplyDelete
  14. wah...rajin cik En....jangan lupa pos satu atau dua aiskrim sumi hehe

    ReplyDelete
  15. Assalam... nk tnye... Kalau sukatan byk tu leh dpt brapa btg ye

    ReplyDelete
  16. hehehe laku la sumi buat sementara waktu nih.... :D
    cuba teka lepas ni apa plak yang trending?

    Artikel terkini 3 Inspirasi Dekorasi Rumah versi Bajet

    ReplyDelete
  17. salam,bkn aiskrim ni kena letak santan ka?sorry juz asking..

    ReplyDelete
  18. Sedap tp macam malas nak buat je..hahahaha...nanti nak suruh dania buat la

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!