www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2016-02-24

Cara Buat Aiskrim Sumi

Cara Buat Aiskrim Sumi
Cara Buat Aiskrim Sumi | Ais krim Sumi menjadi viral di media sosial kerana ianya nampak menarik dan mengembalikan nostalgia zaman ais krim malaysia ini. Cara membuat aiskrim sumi ialah

  1. 1 Tin Susu Pekat
  2. 1 Tin Susu Cair
  3. 4 Tin Air 
  4. 2 Bungkus Sumi (Pelbagai warna)
  5. Sedikit Garam
  6. Plastik aiskrim

Cara-cara

  1. Sumi dipotong 4 atau lebih
  2. Susu Pekat, Susu Cair, Air dan garam dipanaskan sehingga mendidih
  3. Sejukkan
  4. Masukkan sumi kedalam plastik dan masukkan bahan yang didihkan tadi
  5. Ikat dan masukkan kedalam peti ais beku.
  6. Setelah beku boleh la makan
Cik en baru buat dan masih menunggu aiskrim sumi cik en membeku. 

20 comments:

intan nasir said... [Reply]

Sedapnye cik ein... nak try la buat hehehe

intan nasir said... [Reply]

Sedapnye cik ein... nak try la buat hehehe

Nadia Johari said... [Reply]

Mudahnya..boleh buat ni

Munirah Mustafar said... [Reply]

dah menjadi viral dah sekarang ni...hebat lah!
last2 aiskrim malaysia gak trending!

yang baik said... [Reply]

Terima kasih utk resepi. Mesti cuba nie

Farhain Azmi said... [Reply]

cik en. mesti salah seorang ahli group MAHN kan?
hihi yong suka follow resepi2 kat situ..nanti nak try buat aiskrim ni pula :)

eima said... [Reply]

wowo menariknye nanti nk try buat la mesti budak ber2 tu suka

Tasha Aqisha said... [Reply]

simple je resepi dia.. tapi sayang kat hostel tak da peti sejuk..

PeRdU cINta said... [Reply]

In sha Allah nak cuba juga la..hihi..

Ennor Plenetzurah said... [Reply]

Waah nampak sedap la... baru nampak... kalau makan lagi lah sedap kan?
hehehe hujung minggu ni nak buat la... yeaah terima kasih sebab kongsi resepinya... ^^.

Fieza Sani said... [Reply]

Glamer betul ais krim Malaysia ni kat fb..ramai duk pakat buat..tgk aiskrim ni mmg bawak memori kita throwback masa zaman kanak2 dulu..hihi

Asha Lya said... [Reply]

Femes ehhh aiskrim ni

anak denesor said... [Reply]

lama nya x datang sinii...wahhh bestnyaaa

Ardilla Noorezan said... [Reply]

Nampak menarik and sedap!

Nurul Shahira said... [Reply]

Femes betul aiskrim sumi ni. Nampak colorful dan menarik :)

Mawar Assufi said... [Reply]

Nak satuu .. hehe

Awak, cemne nak buat menutab tu jadi dropdown tu eh? yg ada list banyak2 tu :)

Tutorial pliss.. Tag tau nanti :)

aRz MoHa said... [Reply]

wah...rajin cik En....jangan lupa pos satu atau dua aiskrim sumi hehe

Liana SHH said... [Reply]

Assalam... nk tnye... Kalau sukatan byk tu leh dpt brapa btg ye

Padin said... [Reply]

hehehe laku la sumi buat sementara waktu nih.... :D
cuba teka lepas ni apa plak yang trending?

Artikel terkini 3 Inspirasi Dekorasi Rumah versi Bajet

Ryosuke Takahashi said... [Reply]

salam,bkn aiskrim ni kena letak santan ka?sorry juz asking..

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads