www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2016-01-19

TUTORIAL : Blog Mempunyai SiteLink di Carian Google

TUTORIAL : Blog Mempunyai SiteLink di Carian Google | Blog yang mempunyai SiteLink di Carian Google adalah blog yang akan membuat pengunjung yakin dengan blog kita. Diakui terlalu lama cik en mencari tutorial mengenai SiteLink. Pada mulanya cik en langsung tidak tahu nama bagi keadaan carian google untuk blog  seperti di bawah ini.

TUTORIAL : Blog Mempunyai Site Link di Carian Google

Pelbagai nama yang cik en taip di google seperti subtitle di carian google, subtitle web di google dan banyak lagi, alhamdulillah cik en tahu juga apa nama bagi keadaan itu. Ianya adalah SITELINK. Setelah itu, barulah cik en mencari perkataan SiteLink di Google. Diakui di Malaysia, jarang atau mungkin tiada yang membuat tutorial sebegini. Kalau ada pun, mungkin tidak mendapat carian teratas di Google Search. Kali ini cik en nak kongsi, tutorial untuk menjadikan blog korang apabila di cari di google mempunyai SiteLink sendiri. Tapi diingatkan, ianya akan keluar pada carian tertentu sahaja. 

Ikut Tutorial di bawah
  1. Pastikan blog korang mempunyai Google Webmaster
  2. Sebelum itu pastikan blog korang mempunyai Site Map
  3. Link Site Map korang perlulah di Sitemaps di Google Webmaster
Tutorial Site Map. 
Ada 2 cara, satu menggunakan HTML dan satu lagi menggunakan generator Sitemaps

Untuk penggunakan HTML, 
  • korang boleh copy paste HTML di bawah dan diletakkan di NEW PAGE bukannya, New Gadjet dan save
<script src="http://me-sitemap.googlecode.com/files/mysitemap.js" type="text/javascript"></script> <script src="http://www.nurfuzie.com/feeds/posts/default?max-results=9999&amp;alt=json-in-script&amp;callback=loadtoc"></script>

  • Tukar http://www.nurfuzie.com dengan url blog korang
  • Publish dan ambik url page sitemap korang dan submit di Google Webmaster
Untuk menggunakan Generator Sitemaps 
  • Masuk ke Generator Sitemaps
  • Masukkan url dan details yang lain seterusnya tunggu.
  • Nanti bila sudah dapat url seperti ini : http://www.nurfuzie.com/sitemap.xml bolehlah menggunakannya untuk submit di Google Webmaster
  • Abaikan Step 1 Download the sitemap file here and upload it into the domain root folder of your site(http://www.nurfuzie.com/).
Selesai dan ianya selalu berfungsi bila ada domain sendiri dan selalu update blog korang. Boleh cuba kalau rasa tidak berjaya, boleh tengok tutorial yang lain di Google Search. 

Update : Sila semak blog anda disini dan pastikan tiada yang error juga sebelum site link korang keluar di carian google






5 comments:

sofie adie said... [Reply]

wah bagusnya tuto ni! kena bookmark dulu noh!

najwa zahid said... [Reply]

thanks for the info. tp x berapa jelas sgt, nk try buat. gambar tutorial mungkin dpt membantu

anajingga said... [Reply]

bagus bila blog kita ada sitelink di SE, mudah untuk memaparkan entri yang ada di blog, betul tu cik EN, kebelakangan ni kebanyakkan tutorial di SE dari seberang sahaja yang duk first page, blogger kita kena banyakkan tutorial dan SEO kan entri :)

Cik Ash said... [Reply]

kalau guna blogspot tak boleh ke

Dunia Zumal said... [Reply]

Nice sharing cik en ^-^

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads