www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-12-15

5 Faktor Kucing Dapat Kutu


5 Faktor Kucing Dapat Kutu | Kucing saya duduk rumah sahaja, bagaimana boleh dapat kutu ye? Ini antara soalan soalan yang kerap cik en terima apabila membuat rawatan mengenai kutu kucing atau pun anjing. Ada 5 faktor yang berkemungkinan besar bagi kucing atau anjing korang dapat masalah kutu dan kurap. 
  1. Dibawa oleh anjing atau kucing yang lain. Kemungkinan stray cat atau kucing disekitar kawasan rumah korang
  2. Dibawa oleh korang sendiri. Kutu ini menggunakan manusia sebagai pengantara (Transportation). Kemungkinan kutu menggunakan kaki seluar, stoking, kasut dan yang lain lain.
  3. Kucing atau anjing yang dilepaskan di kawasan rumah atau kawasan taman atau kampung
  4. Kerja kerja tanah( pembuatan lanskap)
  5. Mengabaikan masalah ini semasa awal. Bila lama kelamaan, masalah ini akan menjadi serius
Ini antara 5 yang teratas dari mana datangnya kutu di badan kucing dan anjing korang. Ada lagi faktor faktor terpencil yang lain. Bolehlah dikongsikan di bahagian komen, nanti bolehlah cik en tambahkan ye. 

  7 comments:

  1. Mak sy rajin cari kutu kucing ni lepas mandikan kucing. Sy kalau lepas mandikan je habis calar tangan hahahaha

    ReplyDelete
  2. alamak...kena hindari tu dek..mujuk kucing dalam rumah etuza tak ada kutu..)

    ReplyDelete
  3. wiwiwi.
    qila pun ada adopt kucing luar ni huhu tak sbr nk beli syampoo mahal rm50 T_T matikan kutu semata untuk dia hahahah kalau dh sayang kan hiks.
    thanks kak!

    ReplyDelete
  4. tiap tiap hari saya baca blog awak kalau ada masa lebih , awak suka share ilmu :) thanks bagitau semua ni :)))))

    ReplyDelete
  5. uihh geli lak tgk gmbr tu.. rasa nak pcit2..hahaha

    ReplyDelete
  6. Ha,kucing iera ade kutu..padahal berkurung je dlm rumah..sbb duduk uma sewa kat apartment..mmg x lepas kat lua..tp kne jugak kutu..pelik

    ReplyDelete
  7. kucing pun berkutu ekk ?
    kena bersih kan la selalu.

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads