www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2015-11-24

Satu Hari Nanti, Buku Akan Pupus

klik banner ini

Satu Hari Nanti, Buku Akan Pupus | Semakin lama, semakin kurang penggunaan buku dalam kehidupan harian kita. Jika dulu, kedai buku dan perpustakaan mempunyai ramai pengunjung tapi kini cik en sudah nampak semakin berkurangan. Jika dulu, hobi membaca buku adalah hobi kebanyakan rakan rakan cik en di sekolah tapi kini sudah berkurang. Jika dulu rakan berbangsa cina ramai yang menjadi ulat buku. Buku sentiasa di tangan. Dalam bas, perhentian bas, kedai makan, mereka akan membaca buku atau novel. 

Tidak ke korang membayang, satu hari nanti, buku akan pupus dan digantikan dengan gadjet, komputer dan bahan elektronik yang lain? Jika dulu cik en mengimpikan perpustakaan mini di rumah tapi kini hanya mempunyai koleksi gadjet, pendrive, hard disc dan cd. Munculnya e-book, novel online dan aplikasi pembelajaran, Mungkin cik en menolak teknologi tapi cik en rindukan zaman sekolah cik en, ditangan kita sentiasa ada buku, majalah atau novel. 

klik sini

Sekarang, ada buku yang bernilai RM1 je. Ada juga buku yang bernilai RM3, RM5 dan banyak potongan potongan sehingga 70% untuk penjualan buku. Tapi semuanya tidak mendapat perhatian. Mereka lebih suka membeli gadjet bernilai ribuan ringgit, membeli novel online ataupun e-book yang kekadang bernilai ratusan ringit. 

Tidak kurang juga, banyak jualan buku, pesta buku dan Year End Sale 2015 tapi sambutan agak kurang berbanding pelancaran produk gadjet Seiringkanlah teknologi dengan "hardcopy". Sebabnya satu hari nanti, buku buku yang kita beli ini akan menjadi kenangan dan memori ataupun akan menjadi sesuatu yang berharga. 
klik sini

Rebutlah jualan murah yang tidak perlu korang berpeluh dan berpenat, hanya dengan Year End Sale 2015, korang boleh memilih buku apa yang menjadi pilihan korang secara online. Inilah baru seiring menggunakan teknologi dan buku.

8 comments:

Mohd Selim Zainal said... [Reply]

Assalammualaikum...

memang tak dinafikan ... sambutan agak kurang untuk buku2 nie sbb mereka2 terutama remaja suka e-book secara online.

mselim3

pls: tapi mselim3 suka gak gi kedai buku..hhehehe

Orange Juice said... [Reply]

kak shaz singgah rumah awak...hihi follow #1391

http://byshaz.blogspot.com/

eima said... [Reply]

betul jg cik en ...kite mmg kurang membaca buku ..klu dlm internet ni banyak la ...

adianiez AIDA said... [Reply]

aida masih lagi membeli buku.
utk diri sendiri.
utk anak-anak.
kebetulan nurin minat baca novel.
aida anak2 aida dpt larangan keras utk bergajet.
sgt berharap bhw jgn la buku pupus.
sesuatu yg merugi kan!!!

Nurhuda Ismail said... [Reply]

setuju sangat. tapi dalam sudut lain, buku lagi banyak kebaikan berbanding dgn mmbaca melalui gadjet ni sume, contohnya buku tak guna tenaga elektronik dan tak payah cas pom

Amir said... [Reply]

sekarang juga telah wujud e-book yang menyebabkan buku fizikal sudah kurang tempat dimata pembaca

iryanty ahamad said... [Reply]

Hati yang keras punya ego dan dendam yang tinggi..sikap hasad dengkinya juga kuat...yan selalu elak orang macam ni...sebab yan tak suka kena marah sesuka hati

anak denesor said... [Reply]

betul..skrg mereka selesa dgn ebook..mudah dibawa katanya

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads