www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-11-14

Nasi Lembik VS Nasi Kering

Nasi

Nasi Lembik VS Nasi Kering | Nasi nerupakan makanan utama bagi rakyat Malaysia. Nasi merupakan sumber Karbohidrat bagi badan kita. Kebaikan memakan nasi adalah sumber tenaga, pertumbuhan pembesaraan, mengawal emosi, mencegah kanser, kaya dengan vitamin, baik untuk tulang dan gigi tapi mempunyai kalori yang tinggi yang mana boleh mengakibatkan kegemukan dan diabetis. Tapi nasi tetap juga menjadi pilihan kita.

Nasi Lembik VS Nasi Kering adalah satu perkara penting bagi cik en apabila membeli nasi berlauk di kedai. Diakui cik en lebih sukakan nasi yang lebih kering atau ada yang memanggilnya "relui". Jika nasinya nasi lembik, ianya memotong selera cik en untuk makan. Akhirnya cik en meratah lauk. Ada yang kata, nasi lembik ini lebih cepat kenyang berbanding yang kering. Tapi bagi cik en, kalau nasi yang lembik tidak sesuai untuk makan dengan lauk yang berkuah. Dan jadi macam banjir dan kembang pula tengok. Tapi terpulang pada individu masing masing. Cik en tetap sukakan Nasi yang lebih kering.

  11 comments:

  1. saya pun tak berapa suka sangat nasi lembik ni..sedang-sedang je

    ReplyDelete
  2. whoaaaaaaaaaaaaaaaaa
    i love naci lembik huhuhu
    tp beragak la kan haha.
    kalau yang berkuah ofcs nk yg kering ehe.

    qila suka lembik sbb terrr in love dgn sushi ehe.
    and suka naci kepal!
    huhu

    ReplyDelete
  3. saya suka nasi lembik klu buat makan dgn sup, tapi prefer nasi kering utk buat goreng ~ btw baru perasan blog ni dah berwajah baru, nice :)

    Jom Terjah: Fesyen dan Gaya Popular Lelaki Masa kini yang Simple lagi Murah! :)

    ReplyDelete
  4. nasik lembik memang cepat kenyang. tapi kita boleh je makan dedua hehe. tapi masih prefer nasik kering

    ReplyDelete
  5. wak makan nasi kena ade lauk berkuah jugak ., ;p

    ReplyDelete
  6. saya pun tak suka nasi lembik.. alang2 lembik biar jadi bubur terus baru sedap makan. tapi kalau nasi lembik memang hilang selera nak makan

    ReplyDelete
  7. saya bantai abis nasi lembik@kering...hihiihihh

    ReplyDelete
  8. Saya pun suka nasi yang ralai dan kering...Apatah lagi kalau masih panas-panas...Memang menyelerakan.

    ReplyDelete
  9. Suka makan nasi yg kering.. nasi tu sebijik-sebijik.. Tak melekat ..

    ReplyDelete
  10. nasi lembik cepat kenyang..jepun diet die dgn makan nasi..hehehe

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!