www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2015-11-14

Nasi Lembik VS Nasi Kering

Nasi

Nasi Lembik VS Nasi Kering | Nasi nerupakan makanan utama bagi rakyat Malaysia. Nasi merupakan sumber Karbohidrat bagi badan kita. Kebaikan memakan nasi adalah sumber tenaga, pertumbuhan pembesaraan, mengawal emosi, mencegah kanser, kaya dengan vitamin, baik untuk tulang dan gigi tapi mempunyai kalori yang tinggi yang mana boleh mengakibatkan kegemukan dan diabetis. Tapi nasi tetap juga menjadi pilihan kita.

Nasi Lembik VS Nasi Kering adalah satu perkara penting bagi cik en apabila membeli nasi berlauk di kedai. Diakui cik en lebih sukakan nasi yang lebih kering atau ada yang memanggilnya "relui". Jika nasinya nasi lembik, ianya memotong selera cik en untuk makan. Akhirnya cik en meratah lauk. Ada yang kata, nasi lembik ini lebih cepat kenyang berbanding yang kering. Tapi bagi cik en, kalau nasi yang lembik tidak sesuai untuk makan dengan lauk yang berkuah. Dan jadi macam banjir dan kembang pula tengok. Tapi terpulang pada individu masing masing. Cik en tetap sukakan Nasi yang lebih kering.

11 comments:

Siti Rohaida Yusof said... [Reply]

saya pun tak berapa suka sangat nasi lembik ni..sedang-sedang je

Aqilah Azmi said... [Reply]

whoaaaaaaaaaaaaaaaaa
i love naci lembik huhuhu
tp beragak la kan haha.
kalau yang berkuah ofcs nk yg kering ehe.

qila suka lembik sbb terrr in love dgn sushi ehe.
and suka naci kepal!
huhu

Khalid Kyle said... [Reply]

saya suka nasi lembik klu buat makan dgn sup, tapi prefer nasi kering utk buat goreng ~ btw baru perasan blog ni dah berwajah baru, nice :)

Jom Terjah: Fesyen dan Gaya Popular Lelaki Masa kini yang Simple lagi Murah! :)

Myra Azraff said... [Reply]

nasik lembik memang cepat kenyang. tapi kita boleh je makan dedua hehe. tapi masih prefer nasik kering

tiga lalat said... [Reply]

wak makan nasi kena ade lauk berkuah jugak ., ;p

Suria Lekatlekit said... [Reply]

saya pun tak suka nasi lembik.. alang2 lembik biar jadi bubur terus baru sedap makan. tapi kalau nasi lembik memang hilang selera nak makan

ikhwan yusuff said... [Reply]

saya bantai abis nasi lembik@kering...hihiihihh

Sani said... [Reply]

Saya pun suka nasi yang ralai dan kering...Apatah lagi kalau masih panas-panas...Memang menyelerakan.

Ms. Kejupenyet said... [Reply]

Suka makan nasi yg kering.. nasi tu sebijik-sebijik.. Tak melekat ..

iryanty ahamad said... [Reply]

Kak yan lebih suka nasi lembik

Ank Denesor said... [Reply]

nasi lembik cepat kenyang..jepun diet die dgn makan nasi..hehehe

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads