www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2015-09-23

Apa Itu Lotus Birth?

Lotus Birth uri
Lotus Birth - TALI PUSAT TIDAK DIPOTONG. Ini topik cik en nak ceritakan kali ini. Pagi ini, cik en sempat menonton MHI dan bercerita mengenai Lotus  Birth yang mana mula menjadi trend menyimpan Lotus Birth ini sehingga ia tercabut sendiri
Sejarah Lotus Birth - Bermula pada tahun 70 an yang dilakukan oleh seorang wanita bernama Lotus.
Lotus Birth ini adalah amalam seseorang yang mengamalkan kehidupan yang natural untuk menjadikan bayi tersebut bijak dan pandai, mencantikkan pembentukan pusat, meningkatkan imuniti bayi dan meningkatkan ikatan ibu dan bayi kerana tiada orang lain boleh mendukung bayi serta pemotongan uri juga menyebabkan gangguan emosi dan fizikal. . Ia dilakukan untuk mengelak kesakitan kepada bayi. Sedangkan di  LOTUS BIRTH tiada salur darah untuk merasai kesakitan, Bayi menangis kerana lumrah dunia. Bayi baru mula bernafas. Contoh lain seperti WATER BIRTH

Dalam segi adat melayu, LOTUS BIRTH perlulah dipotong dan dicuci bersih dan ditanam sedalam yang mungkin. Ada juga yang meletakkan pensel, buku dan sebagainya untuk menjadikan anak tersebut pintar dan bijak. Tapi ia hanya amalan orang orang dulu.

Dari segi Islam, tiada fatwa yang dikeluarkan kerana ia masih baru di Malaysia. Mungkin perbincangan dengan pakar kesihatan akan dapat membantu kita menilai penyimpanan Lotus Birth ini. Tapi diingatkan ISLAM itu suka kepada KEBERSIHAN. Lotus Birth yang penuh dengan darah iaitu kotor. Jadi ia tidak bersih. 

Dari segi kesihatan pula,  LOTUS BIRTH ini perlulah dipisahkan dengan bayi kerana ia akan mengakibatakn otak, hati dan buah pinggang rosak. Kerana, benda yang berdarah disukai oleh bakteria dan kuman. Ini akan menyalurkan bakteria ke 3 organ ini. Buat masa kini, hospital dan klinik tidak menjalankan proses ini kerana ETIKA PERUBATAN dan SOP yang telah ditetapkan. Ianya banyak berlaku kepada ibu muda yang bersalin di rumah.

Jadi sebelum ada fatwa yang dikeluarkan, ambillah pandangan dari segi kesihatan dalam melakukan LOTUS BIRTH ini. Fikirkanlah yang terbaik. Mungkin pembaca boleh cuba masuk ke SINI dan SINI untuk mendapat pandangan yang lebih dahulu melakukan kajian 

  5 comments:

  1. Rasanya dah keluar statement dari doktor mengatakan lotus birth akan memudaratkan kesihatan baby. Ni just budaya orang luar jea.

    ReplyDelete
  2. ye betui tu Cik En, bagi fiza kan... Dari segi Islam nye, Islam itu sendiri menitik beratkan isu Kebersihan...sgt terperinci.. malah bukan sahaja kebersihan namun dari segi sudut menjaga kesihatan adalah amanah Allah kan...hihihihi
    Eh apa yang fiza bebelkan nie...makna kata, fiza sendiri kurang percaya kepada konsep Lotus birth nie...
    Namun, biarlah org2 yang cerdik pandai mentafsirkan hukumnye kan Cik en... hihihihi ;)

    ReplyDelete
  3. ade jugak yg x buang eh..macam pelik pon ade hehhe

    ReplyDelete
  4. Bismillah,

    kadang-kadang orang cuba kaji sesuatu yang baru

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads