www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2015-08-08

Hentikan Fitnah Terhadap Kucing

Itulah tajuk utama yang cik en tengok taktala mengscrool fb cik en pagi ini


sekarang ini, bukan manusia sahaja di fitnah, tapi kucing yang comel itu pun di fitnah.. untuk mendapatkan keuntungan. Tajuk yang menarik menyebabkan berlaku salah faham dan akhirnya mengakibatkan FITNAH
Sebagai seorang vet yang mana sentiasa akan dicakar dan digigit oleh haiwan haiwan kesayangan seperti kucing dan anjing, tak dinafikan yang cakaran kucing boleh membawa maut jika kucing itu sebesar harimau yang mencakar cakar dan merobek robek badan kita.
Dari Psikologi selama 4 tahun dalam bidang veterinar, haiwan agresif selalunya terasa diri dia terancam dan mahu melindungi diri sendiri.
Cik en yang seorang vet, selalu dicakar dan digigit oleh kucing sampai demam teruk. 
Bak kata orang, takutkan kucing dengan cakarnya, takutkan anjing dengan gigitannya
sebenarnya bukan kata orang, ini kata cik en sendiri.
Berhati hati dengan gigitan anjing kerana air liur mereka mempunyai bakteria yang mana telah disedia maklum oleh masyarakat beragama Islam.
Kucing pula suka mengali lubang, memanjat dan banyak menggunakan tangan dan kuku. Mungkin ada jangkitan bakteria di kuku dan boleh terkena kita apabila kucing bermain main atau bahasa mudah "bergurau kasar" dengan kita.
Berbalik kepada artikel Berita Metro Online itu, sebenarnya adik berusia 5 tahun dicakar oleh kucing dan masuk ke bilik air untuk membersihkan luka, tapi adik itu TERJATUH. Jadi, disebabkan cakar kucing, adik itu terjatuh.
Jadi.. STOP la, tajuk yang boleh mengundang Fitnah  ni.
DUNIA AKHIR ZAMAN ADALAH DUNIA FITNAH
walaupun ia sebenarnya strategi pemasaran.

p/s: AL fatihah untuk arwah adik Nur Damia Amani Mohd Azam
Photobucket

3 comments:

bb_nona said... [Reply]

Nona tak main dgn kucingg,sbb kcik2 mak salu ckp, nanti kena asthmaa..

tp lau kucing bersih pun, nona pegang hujung2 je, x berani angkat, even dy manja pun, hahaha~ sebbabb tk pernahhhh pegangg kan :)

fiqah hamed said... [Reply]

Memang main title sesebuah story tuh bawa impact dekat pembaca..tapi kalau jenis yg baca tajuk jer tapi tak tahu isi kandungan cerita..itu yg menjadi fitnah kan...
A fatihah buat arwah adik tuh...

una husna said... [Reply]

wahhh.. cik en vet rupanya.. bestnya :'( nak jadi vet jugak

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads