www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2013-05-25

Rumpai Laut Sebenarnya tiada KOLAGEN

salam semua
tengok pic atas itu kan?
itu cik en snap sendiri di salah salah satu majalah yang cik en beli
majalah AL-ISLAM
cik en bukan nak menutupkan periuk nasi sesiapa yang ada menjual rumpai laut ini just info yang cik en patut beritahu kepada sesiapa di luar sana itu
Menurut Pensyarah di Jabatan Kimia Fakulti Sains dan Matematik UPSI, Prof. Dr. Ismail Zainol rumpai laut yang berasa di perairan Sabah dan Sarawak sebenarnya hanyalah mengandungi protein semata mata dan bukanlah kolagen yang di gempar gemburkan. 
Setakat hari ini, tiada kajian sains atau info yang diyakini sahihnya rumpai laut ini ada kolagen. 
Kolagen sebenarnya hanya pada 
haiwan bertulang belakang dan manusia sahaja dan tidak terdapat pada tumbuhan tumbuhan even rumpai laut pun. Tetapi diyakini memberi khasiat melembabkan kulit dan sifatnya sama seperti kita ambik buah-buahan dan sayur sayuran.
Walaupun rumpai laut ada protein tapi kalogen tiada dalam protein rumpai laut itu.
Rumpai laut jenis Eucheuma Gelidium sebenarnya telah digunakan dalam msakan telah lama dulu untuk dibuat agar-agar. Bagi masyarakat Jepun pula, rumpai laut ini hanyalah dijadikan sebagai salad penganti sayur sahaja dan bukan untuk kecantikan
Harga kalogen yang sebenarnya adalah sangat mahal dan tidak mudah didapati serta sukar dikenal pasti manakala rumpai laut yang dijual sekitar RM15 hingga RM 30 dan dapat dimana mana sahaja.
Ada juga rumpai laut ini dijadikan ubat merawat kanser tapi prosesnya agak rumit dan bukan hanya merebuskannya sahaja
Untuk pengetahuan pembaca cik en, kita sendiri sebenarnya ada kalogen tau?
Sebanyak 30 % protein dalam badan adalah kolagen. Pada umur 25 tahun (cik en dah 26 tahun) boleh la ambik kalogen kerana pada usia ini kalogen semulajadi atau asli dalam badan akan hilang 1.5 % setiap tahun dan akan memberi kesan pada umur 35 tahun. 
Tapi kolagen yang di ambil secara berlebihan akan menyebabkan 
sembelit, sakit tulang, letih, loya, muntah dan degupan jantung tak normal
Untuk memastikan tubuh mampu merembeskan kalogen sendiri, korang dinasihatkan ambik banyak buah-buahan citrus yang ada vitamin semulajadi, sayur sayuran, tomato, keju,soya, asid amino, ikan dan telur. Lebih mudah sebenarnya kan? its mire better dari ambik kalogen yang kita tak tahu cara pemprosesannya

p/s : cik en sebenarnya tak pernah sikit pun try rumpai laut ini. sebab tak ada masa untuk memasaknya. hehehhe
Photobucket

6 comments:

Fifi Nur 'Aqilah Yusof said... [Reply]

pernah dengar facts ni sebelum ni.

p/s: tak pernah makan jugak sea weed ni. tpi suka makan yang jajan tu. heee..

Norain Yusoff said... [Reply]

huhu..tapi takpe.. makan rumpai untuk lebih rembeskan kolagen dlm bdn..hihi

sendiriDotNet said... [Reply]

ha..ye ke..baru tau ni..ramai la terpedaya eh...adoi adoi

Hani Othman said... [Reply]

Thanks for the info... hani pernah try rumpai laut skali dua mcm tu sbb housemate yg masak.. so tumpang sekaki la... n now hani ambik kolagen bb plus dari ikan

Hilmun Hayaatii said... [Reply]

syukran for the info ya,cik en :)

Aien Daniea said... [Reply]

thanks share hehee...maaf ye kite copy then lupe nk telak link tdi...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads