www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2013-05-30

Budak Dahulu VS Budak Sekarang


salam semua
semalam merupakan perjumpaan pertama Badminton Ladies Team Manjung
alhamdullah semua berjalan lancar. Seramai 6 orang yang hadir. boleh la mengeluarkan peluh bermain 2 jam
semalam cik en beramah mesra dengan ahli ahli team yang memang cik en tak pernah kenal langsung sebelum ini
ada cikgu, ada baru habis belajar.
tapi cik en amat tertarik cerita akak lin mengenai pelajar zaman sekarang
kak lin merupakan guru kemahiran hidup dan akaun di satu sekolah di Pantai Remis Perak
perbezaan budak zaman 70 an 80 an dan 90 an dengan budak zaman milenuim ni
perubahan yang paling banyak dikesan dari segi pakaian, percakapan, pembawa watak, idea, dan sebagainya
maaf kalau ada adik adik cik en yang lahir atau bersekolah pada zaman melinuem. anggap ini luahan hati seorang akak yang merasai kedua dua zaman ye

Perbezaan paling ketara adalah segi fesyen pakaian, style bertudung, style rambut dan semua yang berkaitan dengan fesyen
Boleh dikatakan kanak kanak sehingga sekolah menengah pandai berfesyen. pandai 'matching' kaler baju kain dan tudung
sedangkan cik en dulu dizaman 90 an pakai baju entah apa apa.. yela, famili cik en pun susah.. hanya baju yang ada di almari baju cik en hari hari
sampai ada yag kata cik en ni anak orang asli.. tragis kan.. huhuhu
cik en fikir pada masa itu, famili susah dan tak mahu beban parent cik en

Perbezaan percakapan, maaf sangat sangat kalau part ini ada yang terasa.. cik en tak tujuk kepada semua adik adik cuma sebahagian sahaja
zaman cik en dulu, kalau menyebut b**i, pu**ek dan bahasa yang kasar, siap la, mulut cik en  akan dilumatkan dengan cabai burung
tapi sekarang bahasa itu seperti bahasa biasa kepada budak budak zaman sekarang
f**k, Cib**, Pu**Mak adalah rutin harian dorang
mmm. kadang kadang budak sekolah rendah pun begitu
dimana bahasa melayu dan bahasa elok elok seperti zaman dahulu
kadang kadang malu cik en dengar. bahasa sebegini amat kasar. tak sesuai untuk orang timur seperti kita.
apakah kepuasan yang kita dapat bila menyebutnya.. 
siapa yang patut kita salah kan?

Pada zaman dahulu cikgu merupakan yang paling patt dihormati
dulu jumpa cikgu takut, selalu dirotan, didendam, diketuk ketampi bila kita lakukan kesalahan
nampak kejam tapi sebab tu la cik en tengok generasi cik en adalah lebih baik.
hasil rotan la kami jadi manusia berguna
tapi sekarang tak boeh dah.. baru angkat rotan dah datang ibu bapa marah marahkan cikgu
akhirnya anak anak mereka jadi 'lemak'. malas belajar, tak boleh ditegur akhirnya terlibat dengan gejala tidak sihat

IDEA, ya, di zaman kini kanak kanak lebih pandai dan mempunyai idea ang cukup bernas, sebab itu ada yang mewakili malaysia dalam pertandingan akrobatik dan sebagainya.
otak dan fikiran mereka memang tip top berbanding zaman cik en dulu. kemajuan berfikir memang terasa. kadang kadang dorang lagi bijak dari cik en
ump.. malu rasanya.. ehhehe

Kesimpulan yang cik en dapat rumuskan disini, setiap zaman ada kekuatan masing masing. zaman cik en masih kuat dengan tatasusila dan adat yang tinggi perasaan hormat masih menebal, perasaan malu pun sama tetapi zaman cik en kekurangan dari segi idea dan kreatif.
Berbanding zaman sekarang, idea dan kretif memang tip top tap tapi semakin lama semakin ramai yang hilang tatasusila dan adab sopan.
disini cik en tidak menyatakan semua budak zaman sekarang sebegitu, ada gak yang ok 
sebegitu jugak yang udak zaman cik en, bukan semua tak kretif, sebahagian sahaja..
bagi cik en, semua ini perlu seimbang baru negara luar memandang kita tinggi dan berbeza dengan negara maju yang hanya maju pada fizikal tapi moral...... faham faham sendiri la ye..

Photobucket

7 comments:

nuyui a.k.a miss YUI said... [Reply]

mcm2 hal dak skg ni..

Nurzakiah Hanum said... [Reply]

macam2 kan

sendiriDotNet said... [Reply]

budak zaman skrg.macam macam

izan mama mia said... [Reply]

mmg jauh bezanya budak sekarang budak dulu,..mereka kini impiannya berbeza dgn budak sekarang...maju lah tuu sampai semua nak tiru budaya barat

Azhafizah Md Nor said... [Reply]

zaman kanak kanak dulu paling best.nakal sikit kena rotan..tu lah yg terbaik.hehehehe

Hani Othman said... [Reply]

lepas baca entry cik ein ni... terus terfikir macam mana la generasi anak2 kita nanti... risaunya.. huhu

anak denesor said... [Reply]

betul lah,,beza zaman dulu dengan sekarang ni...dulu mana ade gadget bagai..sekarang ni kecik2 da ade

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads