www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2012-12-21

Jom Bertukar Kepada Domain Sendiri

salam semua!
sesaper yang lama menjadi follower cik en ini mesti pernah terbaca 
yeah! cik en dah pakai domain sendiri
bagi yang belum faham apa itu domain tu cik en terangkan balik serba sedikit ok?
cer korang tengok web address cik en kat atas tu


web cik en 
www.nurfuzie .com 
itu setelah cik en de domain sendiri kalau tak cik en menggunakan
www.nurfuzie.blogspot.com
cik en dengan rasminya bertukar kepada dot com pada 10 Februari 2012
cam gempak la kan.. de domain sendiri dan tak bergantung kepada dot blogspot dan sebagainya
tapi cik en ambik package yang domain sahaja..
so cume alamat web sahaja bertukar tapi still di bawah blogger.com
kira hanyalah tukar domain tapi hosting masih pada blogger.com
apa tu domain cik en?
ada yang masih tak faham?
sekali lagi cik en terangkan


Domain itu adalah alamat untuk laman web anda.. Sebagai contoh, domain bagi blog ini adalah http://www.nurfuzie.com.. Pilih domain yang pendek dan mudah diingat.. Ini kerana alamat domain inilah yang akan ditaip pada browser untuk ke web anda.. Nama domain yang bertepatan dengan niche juga penting kerana akan dapat membantu menaikkan traffik anda melalui enjin carian..

Hosting adalah tempat untuk simpanan segala data-data laman web anda.. Segala data seperti, gambar, content, themes, plugin dan sebagainya akan disimpan dalam hosting anda untuk dipaparkan pada web anda.. Pemilihan hosting dari syarikat yang diyakini amat penting untuk memastikan data web anda selamat..

pendek cerita domain ini adalah rumah kita dan hosting ni tanah tempat rumah kita dibina.
itu antara yang simple bagi korang faham.
macam cik en cik memilih netkl
so buat masa ini cik en ok je dengan syarikat ini
so kat sini cik en nak suggest netkl ini kalau korang berminat untuk bertukar ke domain sendiri

Pakej Hosting yang terendah seperti di bawah ini

mySilver -
400 MB Storage Space
7 GB Monthly Bandwidth
1 MySQL Databases
200 Sub Domains
NO Addon Domain (Quota)
1 Parked Domain (Quota)
Unlimited e-mail Accounts
Unlimited FTP Accounts
CGI Access
FREE Setup
FREE Web Templates using Softaculous Auto Installer
FREE 1 Domain (valid for .com, .net, .org, .biz, .info or .name only)


pakej domain

TLD  Register      Transfer      Renew    
.com RM35.00 MYR RM35.00 MYR RM35.00 MYR
.net RM35.00 MYR RM35.00 MYR RM35.00 MYR
.org RM35.00 MYR RM35.00 MYR RM35.00 MYR
.biz RM35.00 MYR RM35.00 MYR RM35.00 MYR
.info RM35.00 MYR RM35.00 MYR RM35.00 MYR
.name RM35.00 MYR RM35.00 MYR RM35.00 MYR
.us RM29.95 MYR RM29.95.00 MYR RM29.95 MYR
.ws RM36.00 MYR N/A RM36.00 MYR
.in RM53.00 MYR RM53.00 MYR RM53.00 MYR
.eu RM58.00 MYR RM58.00 MYR RM58.00 MYR
.co.in RM29.95 MYR RM29.95 MYR RM29.95 MYR
.co.uk* RM29.95 MYR N/A RM29.95 MYR
.asia RM50.00 MYR RM50.00 MYR RM50.00 MYR
.mobi RM73.00 MYR RM73.00 MYR RM73.00 MYR
.cc RM84.00 MYR RM84.00 MYR RM84.00 MYR
.bz RM84.00 MYR RM84.00 MYR RM84.00 MYR
.tv RM117.00 MYR RM117.00 MYR RM117.00 MYR

Notes :
N/A = Cannot be transferred
* = Minimum 2 years registration / renewal
Minimum registration period for every domain is 1 (one) year
Maximun registration / renewal period for gTLDs is upto 10 (ten) years

Nota :

berminat?
sekali lagi cik en bagi link nye..


lagipun x mahal sangat pun.. 
traffik ke blog korang pun akan cepat meningkat.. kalau sesiapa berminat boleh la bertanya kat cik en untuk keterangan lanjut k?

p/s : hepy bila dapat domain sendiri.. kira orang dah xleh pakai domainkita tu...
Photobucket

2 comments:

Anum said... [Reply]

jom2

Shiqin Sunshine said... [Reply]

Wahh nnt rajin skit nak try register..thanx for sharing ;)

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads