www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2012-11-16

Cik en jadi Polis pulak?

heheh.. cepat plak cik en mengudate ye
yela.. kang bz cik en x sempat.. sini cik en hanya nak sharing cete mengenai cete cik en minggu lepas.
ya!memang betul cik en jadi polis.. tapi hanyalah sukarelawan dan still lagi pembantu veterinar sebagai kerja hakiki.. PVR ini hanyalah part time
cik en nak korang tengok dulu pic ni


ya! ini lah cik en join minggu lepas.. seminggu di sana..
sapa sapa ada tak yang join PVR ini?
komen cepat2 kat entry ini.. nak tengok geng
okeh okeh cik en akan cete satu persatu...
PVR bermaksud Police Volunteer Reserve
atau dalam bahasa melayunya
Sukarelawan Simpanan Polis
dan ini serba sedikit mengenai PVR


SUKARELAWAN POLIS DIRAJA MALAYSIA

OBJEKTIF : Membentuk satu pasukan yang efisyen dari segi intelektual dan fizikalMemperkukuhkan hubungan di antara pihak polis dan masyarakatMempertingkatkan tahap keupayaan, kecekapan dan kepercayaan masyarakat

VISI : Sukarelawan Polis DiRaja Malaysia senantiasa bersama berganding bahudengan PDRM dalam mendaulatkan undang-undang demi mengekalkan keamanan, ketenteraman dan keselamatan negara

MISI : Berganding bahu dengan PDRM untuk menguatkuasa undang2 Bersama mengekalkan keamanan dan keselamatan NegaraBersama mencegah dan mengesan jenayahBersedia menyalur maklumat serta menjadi mata dan telinga PDRMBersama masyarakat tempatan membantu PDRM

Pasukan Sukarelawan Polis (Police Volunteer Reserve) adlh sebuah pasukan yg mana iany merupakn suatu cawangan didlm PDRM...
Ianya diiktiraf oleh pihak kerajaan melalui sumbangan2ny yg efektif lg konsisten & penubuhanny adlh sbgimana t'catat dlm lunas p'undangan melalui apa yg t'tera & didokumentasikn di dlm Sek 34 - Sek 46, Akta Polis 1967...
Kewujudanny adlh sblm negara Malaysia m'capai kemerdekaan lg iaitu ketika mna sblm timbulny saat sukar & genting zaman darurat di Persekutuan Tanah Melayu...
Dahulu ianya ibarat suatu p'libatan masyarakat setempat atau penempatan desa & jg pinggir bandar bg maksud m'bantu pihak b'kuasa iaitu Federation of Malaya Police & tiada istilah khusus mengenainy...
Pihak kolonial melalui persepsiny ketika itu memanggilny dgn panggilan "Auxiliary Police" atau Polis Bantuan & yg mana ketika itu sebenarny adlh masyarakat awam yg sukarela utk b'bakti tanpa menuntut saraan bulanan...
Sukarelawan Polis & Auxiliary Police atau Polis Bantuan adlh dua p'tubuhan b'beza dr segi penugasan & juga pembatasan kuasany...
Sukarelawan Polis dr sblm merdeka hingga kini ianya terus wujud & masih relevan bg m'bantu pihak PDRM m'banteras jenayah & juga mdekatkn polis dgn masyarakat... Pasukan Sukarelawan Polis di Kontinjen Perak adlh mereka yg mempunyai latar belakang yg b'bagai dr kalangan profesional spt peguam, jurutera, doktor, pensyarah, arkitek, pengurusan korporat hinggalh pekerja kelas p'tengahan seperti p'guruan, p'keranian & penyeliaan...
Sebahagian mereka jg m'punyai p'niagaan sendiri & m'jadi usahawan b'jaya tetapi masih ingin menyumbang bakti utk negara Malaysia yg t'cinta...
Sukarelawan Polis adlh suatu platform yg begitu amat b'nilai utk m'dekatkn hubungan antara org awam dgn pihak polis itu sendiri...
Melalui p'dedahan tugas & jg ilmu kepolisan yg di pelajari serta turut dipraktikkn akn m'beri suatu gambaran tepat & sebenar fungs2 & tugas semasa yg dilakukn oleh pihak polis...

sumber dari group fb PVR batch cik en
so.. korang faham kan serba sedikit hal hal ini
cik en sebenarnya dah lama interview PVR ini pada tahun 2009
cume baru baru ini lepas dapat bajet 2013, barulah dipanggil untuk jalani latihan asas
so cik en pergi latihan asas ini di
PULAPOL Bukit Sentosa bermula 4 November sehingga 10 November 2012 dans eramai 100 orang pelatih panggilan pertama bagi Kontigen Perak
so far yang dapat cik en share disini
jadual agak padat dan cik en belajar kawad, penggunaan T-Baton, pembelajaran di dalam kelas
antara kelas yang cik en leh sharing akta polis, penggunaan alat komunikasi, bit dan parol, SPRM, dan beberapa lagi.. kalau nak dilist mau korang x larat nak membaca..
untuk latihan seterusnya Insyallah cik en akan update satu persatu k?
so kali ini je la entry ini.. nak sharing banyak pic pun x boleh kerana dalam PULAPOL tak leh tangkap pic sesuka hati.. so cik en just sharing platun cik en saja

p/s : korang tau tak FARID KAMIL pun dah join PVR ini.. kalau tak caya rujuk sini

Photobucket

10 comments:

ayut said... [Reply]

Volunteer..best2x..at least polis jgk apa..hihihi :)

Bui Junaidi said... [Reply]

TERINGIN JUGAK NAK JOIN TP APA KELAYAKAN NYA EA..?

Azhafizah Md Nor said... [Reply]

wah jadi polis sudah..terbaiklah Cik En.walaupun sukarelawan tapi berbakti tu penting.

Rinem said... [Reply]

kakak sekarang jadi polwan donk, di bahasa indonesia POLWAN itu polisi wanita

-meeSUPERGIRL- said... [Reply]

nak jd polis tp pendek . kne rject dr awal lg . hahahahaha

Wak Gelas™ said... [Reply]

wahh sonoknye gi kursus polis tuu.. UUhhe

Deq's Qienz said... [Reply]

ehh cik en join sukeralawan polis jugak ka..baguss la..

s h a said... [Reply]

rajinnye cik en join pvr.siap ade sijil ke cik en?

nadzirah sofia said... [Reply]

bagusnya jd sukarelawan

9n0L4 said... [Reply]

wahhh. bagusnyeee cik en. bukan sng nak jadi sukarelawan ni. :)

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads