www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2012-05-31

Kucing Jalanan pun Comel what?


salam semua!
apa khabar?
sihat..hari ini selepas je cik en settlekan permit cik en akan blogwalking balik semua yang sudi terjah blog cik en ni..
tapi kali ini isu yang cik en nak cakap ialah 
Kucing Jalanan pun Comel what??


google
haha..
cik en terpanggil la sekali lagi..ehhe.. untuk cerita mengenai kucing jalanan..
sesiapa yang ada kucing mesti korang ada jawapan tersendiri darimana korang dapat kucing kesayangan korang tu..


ada yang kata
" I beli kat Pet Shop.. RM1500.00 harganya"
ada gak yang kata
" kami ambik dari kawan kami.. Kawan kami punya kucing baru lepas beranak..anak banyak..kawan kami bagi kami salah seekor anak kucing tu"
Tak kurang jugak ada yang jawab camni
" kucing tu yang datang umah saya.. saya kesian pastu saya bela la"
dan jarang kita dengar jawapan camni

" Aku jumpa tepi jalan je.. aku tengok dia sendel2 kaki aku, aku bawak la balik, dah banyak aku bawak balik..lepas mandi dan aku bagi makan cukup cukup, comel what!"


kalau nak diceritakan tempat paling banyak kucing kucing jalanan selalunya di pasar basah, kedai makan, tepi jalan, taman permainan dan kawasan perumahan.
ramai yang datang ke klinik cik en, kebanyakan kucing jumpa.. ada yang cirit birit, kurus, lemah, badan berkurap, kutu, luka patah dan sebagainya..
so kesimpulan kat sini, buat apa kita berabis beribu ribu ringgit untuk beli kucing di pet shop..
perhati kat tepi tepi jalan tu, ada jugak anak kucing atau kucing yang cantik bulunya tapi comot disebabkan tak dimandi dan kurus sebab tak makan.
ingat kisah hero yang diceritakan oleh papa hero dalam blog ini?
dan kisah papa hero yang sentiasa membantu kucing dan anjing jalanan?
ambik la iktibar, papa hero tak la sekaya sampai boleh membida no plat termahal di malaysia tu tapi dia ada hati yang cukup baik dan disanjung oleh semua kucing dan anjing jalanan yang pernah papa hero jumpa
kat blog ini banyak kucing dan anjing jalanan diadoptkan
dan leh keblog ini nak tanye mengenai masalah, penyakit, tips tips untuk kucing dan anjing2 ini


kat sini cik en bagi tips tips untuk sesiapa yang mempunyai niat untuk bawak balik kucing kucing terbiar ini.. 

  1. Jumpa sahaja kucing yang nak dimabik, perhatikan keseluruhan badan..ada luka tak?ada cacat tak ? mata sihat tak? berkurap tak?
  2. bawak balik rumah. letak dalam sangkar, paling penting jangan campurkan lagi dengan kucing yang ada.. mandikan.. bagi makan dan mandi.. perhatikan "yak yak " dia cirit atau tak..
  3. Esoknya bawa ke Klinik Vet Swasta (kos agak mahal) atau klinik haiwan kesayangan Jabatan perkhidmatan Veterinar Daerah atu Negeri ( kos murah) untuk mendapat suntikan cacing, vaccination dan nasihat nasihat yang diperlukan.
  4. Tanya apa yang anda ingin tahu ok?
p/s : Kucing mainan Rasullah. Jadi kenapa kita nak mendera mereka.. mereka dianugerahkan muka yang comel yang boleh meruntuhkan iman ego kita.. tengah marah pun boleh cool lepas tengok kucing kan?

Photobucket

  9 comments:

  1. asal kucing yg family yg pelihara... kucing jalanan... sekarang ni dah beranak pinak...

    selalu baca kisah PH...

    ReplyDelete
  2. yg jrg itula punca sy dapt kucing kak.. huhu..

    sy sukaaa..

    ReplyDelete
  3. sy tkt nk pegang kucing sbb ada pengalaman kene cakar.. huhuu

    ReplyDelete
  4. KAK BUI TAK ADA PELIHARA KUCING TP KALAU ADA MAKANAN LEBIH SLL BAGI DEKAT KUCING BELAKANG RUMAH..

    ReplyDelete
  5. mmg kesian tgk kucing tepi jalan..pernah sekalu dua tu dia ikut sampai balik umah..dh bagi mkn pastu ilang tak tau gi mana..musafir..

    ReplyDelete
  6. akak tak berapa minat kucing..huhuhuh

    ReplyDelete
  7. haha. saye pun ade pengalaman mcm ina. terus fobia dgn kucing sampai hari ni. huhu.

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads