TUTORIAL : Tukar Background Footer kepada Transparent



salam semua follower cik en
apa khabar semua...
kali ini cik en nak ajar buat background di footer..
selalunya ramai nak buat transaparent...so kali cik en akan share k?
kat sini cik en akan buat untuk semua jenis template kecuali denim ler...



  • dashboard >layout > edit html > expand widget templates
  • Tekan ctrl + F untuk menghidupkan fungsi 'find' kemudian cari kod berikut
footer.background
  • scrool pelan ke bawah dan cari
1: Awesome Inc template:
<Variable name="footer.background.gradient" description="Background Gradient" type="url" default="nonevalue="none"/>

2. Picture Window template:
&lt;Variable name="footer.background" description="Footer Background" type="background&quot default="transparent url(http://www.blogblog.com/1kt/transparent/black50.png) repeat scroll top left" value="transparent url(http://www.blogblog.com/1kt/transparent/black50.png) repeat scroll top left"/&gt

3. Simple Template:
<Variable name="post.footer.background.color" description="Background Color" type="color"
         default="#f9f9f9" value="#f9f9f9"/>

4. Watermark Template:
<Variable name="footer.background.color" description="Footer Background" type="color" default="transparentvalue="#330000"/>

5. Travel Template:
<Variable name="footer.background.gradient" description="Footer Background Gradient" type="url" default="none" value="none"/>

  • pastu korang perlu ganti code kat bawah ni dalam bracket (") selepas default= dan value= (pink kaler)
transparent url(http://i79.photobucket.com/albums/j159/nurfuzie/background%20blog%20cik%20en/Untitled-1.png) repeat scroll top left

  • kalau masih x nampak tengok bawah ni
<Variable name="footer.background" description="Footer Background" type="background"       default="transparent url(http://i79.photobucket.com/albums/j159/nurfuzie/background%20blog%20cik%20en/Untitled-1.png) repeat scroll top leftvalue="transparent url(http://i79.photobucket.com/albums/j159/nurfuzie/background%20blog%20cik%20en/Untitled-1.png) repeat scroll top left"/>


merah : korang boleh tukar mana mana url image yang korang nak...yang cik bagi untuk transaparent
pink : gantikan dengan code diberi
untuk Picture Window template senang skit..korang cume ubah url image jer...yang lain tu ikut step yang cik en ajar ni k?
Boleh jugak kalu nak tukar main background tapi search main.background

Photobucket

3 comments:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

berguna ni!

HeaRt beaT berkata...

x faham lew kak...leh tak tunjuk cara y blh dfhami faham.

Hanis Solehatul... berkata...

syuran,ya da jadi! ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright © 2013-2014 Eintan Nurfuzie All Rights Reserved Cik Eintan Nurfuzie