www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

 photo kkba copy.jpg

2011-07-29

TUTORIAL : hide shoutbox



salam semua follower cik en...kali ini cik en nk share tutorial untuk buat hide shoutbox...
contoh seperti dibawah
nkorang nak?jom ikut tuto ini


  • Pergi ke : Dashboard= Design =Add Gadget = Html/java script
  • ambik code seperti dibawah ni


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:350px;
width:140px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('URL PIC YANG KORANG SUKA') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #00000;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
MASUKKAN KOD SHOUTMIX KORANG KAT SINI
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>



  • Bagi perkataan kaler hijau masukkan url pic apa yang korang hendak..klu nak edit pun ok..atau cri jer yg sedia ada
  • bagi perkataan kaler merah masukkan code html shoutmix korang kalau yang sedia ada..klu yang xde..leh daftar kat sini yek
  • pastu save 
p/s:klu ada apa2 pertanyaan atau x paham gtau cik en k?

Photobucket

6 comments:

nuyui a.k.a miss NUSHA said... [Reply]

wah2..bagus tutorial yg ni..

p/s: haah,kongsi bersama..ilmu sme2 dpt..

Anum said... [Reply]

bestnya, thanks atas perkongsian

anismelon said... [Reply]

wah..dah wat tutor sekang..hehehe..

Aida Omar said... [Reply]

nice tutorial cik en :)

eMMe said... [Reply]

cik en, akak dpt tahu blog cik en ni dari nuyui aka mis Nusha, akak tak faham la nak wat shoutbox tergantung kat atas tu, mane nak kene tukar?
url 'pic yang kowang suka' kene ade pic ke? kalo tak yah masukan pic camner? tolong akak cik en, hehehe~

Ummi AmnaAmzar said... [Reply]

salam..ummi nak tanya camana nak buang shoutmix ni ek? puas dah cari xdpt...kalau tau pls email ummi ye amna2amzar @gmail.com

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Ads