www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2011-07-29

TUTORIAL : hide shoutbox



salam semua follower cik en...kali ini cik en nk share tutorial untuk buat hide shoutbox...
contoh seperti dibawah
nkorang nak?jom ikut tuto ini


  • Pergi ke : Dashboard= Design =Add Gadget = Html/java script
  • ambik code seperti dibawah ni


<style type="text/css">
#gb{
position:fixed;
top:50px;
z-index:+1000;
}
* html #gb{position:relative;}
.gbtab{
height:350px;
width:140px;
float:left;
cursor:pointer;
background:url('URL PIC YANG KORANG SUKA') no-repeat;
}
.gbcontent{
float:left;
border:2px solid #00000;
background:#F5F5F5;
padding:10px;
}
</style>
<script type="text/javascript">
function showHideGB(){
var gb = document.getElementById("gb");
var w = gb.offsetWidth;
gb.opened ? moveGB(0, 150-w) : moveGB(170-w, 0);
gb.opened = !gb.opened;
}
function moveGB(x0, xf){
var gb = document.getElementById("gb");
var dx = Math.abs(x0-xf) > 10 ? 5 : 1;
var dir = xf>x0 ? 1 : -1;
var x = x0 + dx * dir;
gb.style.right = x.toString() + "px";
if(x0!=xf){setTimeout("moveGB("+x+", "+xf+")", 10);}
}
</script>
<div id="gb">
<div class="gbtab" onclick="showHideGB()"> </div>
<div class="gbcontent">
MASUKKAN KOD SHOUTMIX KORANG KAT SINI
<div style="text-align:right">
<a href="javascript:showHideGB()">
[close]
</a>
</div>
</div>
</div>
<script type="text/javascript">
var gb = document.getElementById("gb");
gb.style.right = (140-gb.offsetWidth).toString() + "px";
</script>



  • Bagi perkataan kaler hijau masukkan url pic apa yang korang hendak..klu nak edit pun ok..atau cri jer yg sedia ada
  • bagi perkataan kaler merah masukkan code html shoutmix korang kalau yang sedia ada..klu yang xde..leh daftar kat sini yek
  • pastu save 
p/s:klu ada apa2 pertanyaan atau x paham gtau cik en k?

Photobucket

  6 comments:

  1. wah2..bagus tutorial yg ni..

    p/s: haah,kongsi bersama..ilmu sme2 dpt..

    ReplyDelete
  2. bestnya, thanks atas perkongsian

    ReplyDelete
  3. wah..dah wat tutor sekang..hehehe..

    ReplyDelete
  4. cik en, akak dpt tahu blog cik en ni dari nuyui aka mis Nusha, akak tak faham la nak wat shoutbox tergantung kat atas tu, mane nak kene tukar?
    url 'pic yang kowang suka' kene ade pic ke? kalo tak yah masukan pic camner? tolong akak cik en, hehehe~

    ReplyDelete
  5. salam..ummi nak tanya camana nak buang shoutmix ni ek? puas dah cari xdpt...kalau tau pls email ummi ye amna2amzar @gmail.com

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Ads