www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2011-02-28

Pantang Larang Masyarakat Cina Bagi Ibu Mengandung


Pantang Larang Masyarakat Cina Bagi Ibu Mengandung | Kehidupan seharian mereka yang dipengaruhi oleh persekitaran dan alam sekeliling menyebabkan mereka banyak bergantung kepada nasib.

SEWAKTU MENGANDUNG
  1. Wanita-wanita masyarakat Cina yang mengandung sentiasa diberikan kawalan ketat di dalam setiap tindak-tanduk dan kegiatan seharian mereka.
  2. Dalam masyarakat Cina ibu mertua bertanggungjawab menjaga wanita mengandung dan bukannya suami.
  3. Masyarakat Cina juga amat mementingkan anak lelaki. Ini kerana anak lelaki boleh melanjutkan keturunan mereka melalui pewarisan nama nenek moyang.
  4. Anak perempuan hanya menjadi milik ibu bapa buat sementara waktu sahaja dan apabila berkahwin, mereka dianggap menjadi milik keluarga suaminya
PANTANG LARANG
Terdapat banyak pantang larang yang perlu dipatuhi semasa mengandung dan diantaranya ialah
  1. tidak dibenarkan melakukan kerja-kerja seperti memaku kerana dikhuatiri bayi yang lahir akan mengalami kecacatan. 
  2. Wanita hamil juga perlu mengawal tingkah laku seperti tidak mengeluarkan kata-kata kesat dan dilarang memukul binatang. Ini bertujuan menghindari bayi dari terkena badi 
  3. Memberi nama kepada bayi yang belum lahir semasa mengandung juga adalah antara pantang larang dalam masyarakat Cina. 
  4. Mereka juga digalakkan bekerja supaya mudah bersalin
  5. Sebarang konflik atau perselisihan perlu dihindari supaya kandungan tidak mengalami sebarang gangguan. Ini adalah untuk mengelakkan perasaan kecewa bila harapan tidak tercapai. 
  6. Selain itu wanita hamil tersebut tidak digalakkan terlalu kerap menggosok perut mereka kerana bayi yang lahir kelak akan mempunyai sifat yang manja 
  7. Dari segi penjagaan makanan, wanita yang hamil dilarang sama sekali makan makanan yang tajam seperti nenas dan manggaserta tidak digalakkan makan banyak kerana ditakuti bayi akan menjadi besar dan ini akan membuatkan ibu sukar untuk bersalin 
  8. Untuk menentukan sama ada kandungan itu lelaki atau perempuan, maka masyarakat Cina melihat bentuk perut wanita yang hamil, terutama apabila kandungan berusia empat bulan ke atas
  9. Jika perut ibu agak bulat, bayi yang dikandung adalah perempuan dan sebaliknya lelaki jika perut kelihatan tajam

Bila Haiwan Berfacebook

Kalau binatang ada fb, agak-agak begini lah ya komen-komen binatang tersebut kat STATUS yg mcm kowang selalu post tu…….

Cicak : Tuan rumah baru beli reket elektrik, gua kenduri nyamuk BBQ mlm nih…

Nyamuk : Baru habis ronda rumah Ajoi… kenyang burp, Alhamdulillah. ..

Aedes: Baru jer selamat bagi injekan maut, yeah!!!

Ayam: Tidaaaaaaaaaaaak, Besok majikan gua mau buat kenduri kesyukuran, gua mau di sembeliiiiihhh! ...

Cicak : isteriku tersepit pintu



Kucing Betina: “Anak i yang ke-5 baru tanya siapa bapaknya. I bingung nak jawab apa. I sendiri lupa bapaknya siapa.”

Ayam : Kawan2…kalu esok guwe tak update…bererti guwe udah di goreng….I luv u all… jangan luper wat kenduri arwah untuk I yaa...

Nyamuk: Siot, sekali drug addict gua hantam daaaa. Gua positif HIV AIDS... uwaaaaaaa

Cicak : Mau ke ke bilik air anak tuan rumah jap … baru beli videocam baru …

Kucing: Baru je add awek sebelah umah... keturunan PARSI beb!!!

Tikus: Operasi malam ni... selongkar kitchen kabinet... sape nak ikot?

katak : malam ni nk wat konsert la..da lama x ujan ni..hangat oii..

ular : rasa mcm nk makan lauk telo la malam ni..mana nk cari ek..

Anjing: Aku tension bila ada mat rempit berkumpul tepi rumah aku tiap malam. Nak tido pun x senang hanjeng punya org.

Kuda: Patah kaki; Rider aku bangang salah timing bila nak lompat pagar, sekarang rehat kat kandang.

Kura-kura: Aku sakit hati bila bini aku berjalan. Lembab mcm siput babi

Siput babi: Aku sakit hati bila bini aku bergerak. Lembab mcm kura2

Gagak: Tadi jumpa ayam KFC. Jangan jeles

Burung Kakak Tua: Penat betul nk ubah stigma masyarakat. Walaupun aku Burung Kakak Tua, tapi aku burung Jantan!!!

Babi hutan: susah betul nak cari makanan halal sekarang ni.

Kera: semalam GF aku bagi bunga. Sedap jugak kunyah

Tikus: Aku makan mee goreng mamak kat Al Naz maju@precint 9. Meh la join sekali.

Lalat: Asyik hurung bangkai je. Alhamdulillah hari ni jumpa nasi bungkus.

Sotong; Aku bengang bila tapak sulaiman ejek aku si lembut

kucing : update petang karang tepat jam 5.00pm slow ngendap ala2 pink panther nyurik ikan bawal kepunyaan kaklelamajnun. ..

lipas : merasmikan pengunaan kepak baru sekali bila dikembangkn. ..gerun tengok mmber aku kene tarik dgn jeli2 panjang kepunyaan cik cicak..eee seram nyeee... .

itik serati : hahahhaa lawak2 ayam serama tu ade hati jalan tersengguk2. ... nk tiru aku le tu.. lol... .

Ikan laga: Boring sey, duduk sorang2 dalam tanki ni.

Ikan parang; Kurang asam punya manusia, letak gambar aku kat depan bekas keropok

Ikan Jerung: Kenapa x de sorang pun nak add/approve aku.

Ikan Sepat: Terkenang jiran sebelah yang dah dijadikan ikan pekasam. Al Fatihah

Ikan Bilis: Wah ramainya kawan kita. Tahniah remy, ko kawan aku yang ke 5000.

Ikan Arowana: Cantik tak sisik I? Cantik kan ?

Ikan Mas Koki: macam mana nak kurus nie










Balik kampung beraya pelbagai dialek



Hola semua....
ptg2 bosan kan sambil tunggu jam nk kul 5 ptg....so pe kata korang santai2kan diri dgn bca entri ni...
termalah...hauhauhaua
Kelantan
Make ikke cicoh budu
Jange lupo tamboh satar
Kelik rayo taksir laju
Nanti rayo dale sepita

Terengganu.. .
Makang ubi jamang jepong
Makang kepok cicah cuke
Bulang pose mung bengong
Bulang raye mung gile

Pahang...
Sepadan Pahang ada kasino
Nasi dagang ikan patin
Jange mu masam muko
Raya makan rendang sadin



Johor...
Cegitu cegini awak suke
Awak suke kite tak suke
Esok luse hari raye
Sama-sama bersuke rie

Melaka...
Hawau kau berak merate
Kaki bengkak ulau patok
Kalu balik naik kerete
Jangan pandu kalau ngantok

N. Sembilan...
Masak lomak cili api
Campo dongan! daun turi
Hari rayo kolumpo sopi
Tinggal penyamun dongan pencuri

(org kolumpo jgn kocik ati!!)
Selangor/K.Lumpur. ..
Wa cakap lu wa tak tau
Tapi wa tipu sama lu
Raya jangan buat tak tau
Angpau ada bagi gua dulu

Perak...
Gulai tempoyak ikan mayong
Deroyan busok tebok tupai
Pandu hemat ingat kampong
Asal teman selamat sampai

Kedah...
Aloq Staq terketaq-ketaq
Lapaq perut makan pau
Macam mana tak ketaq
Kena paksa bagi angpau

Penang ...
Nasi kandaq kedai mamak
Anak mami juai pesemboq
Lepas raya usah dok triak
Kalu ceti mai ikut dapoq

Perlis...
Padang besaq kecik aja
Tempat siam lalu lalang
Hari raya kita berbelanja
Jangan sampai menambah utang





Photobucket



.

Jom Join Bloglist Blogger Baru!









Assalamualaikum dan salam 1 malaysia...

ho..ho...ho...

aku sje2 jer mengsurf tenet n aku terjumpa la web kepunyaan ahsfantasy24 ,dan aku terjumpa entry yang bertajuk Jom Join Bloglist Blogger Baru



syaratnyer kena follower kurg dari 300...huhuhu...mmg layak pun..member aku baru de 7 org..huhu..

so assgment aku untuk join entry ni selesai..

so seperti trandemark biasa....

lastly







2011-02-27

L.O.V.E



salam 1 malaysia semua!!!!!good morning...
pagi ni aku kureng ceria...pagi2 dh gaduh sne..gaduh sni..ai....rungsing aku...sbb 2 aku bukak blog ni n nk post mengenai L.O.V.E..
selalunya pergaduhan ni berlakku bila kurg kasih syg n persefahaman..
itulah manusia...tp aku xnk cete pasal manusia tp aku nk post pic cute kasih sayang antra haiwan-haiwan...so sila scrool ke bawah


































amacam...cute kan????
tenang jer kan so tgh panas hati tadi cool blik..
so sampai sini saja...
lastly

2011-02-26

Gaji!!!!

salam ceria semua....
semalam aku x sempat untuk menjenguk ke corner aku ni...
untuk pengetahuan semua..aku g HQ semlam....HQ yang aku maksudkan ialah
Jabatan Perkhidamatan Veterinar Negeri Perak (JPVPK) kt ipoh...
aku ngan semua Veterinary Assistent(VA) baru seramai 16 org dipanggil utuk datang kebahagian KEWANGAN...wa...nama pun bahagian KEWANGAN...jd korg msti tau kan pe kan?kan?kan?
hehehehhe...ya..aku dpt gaji...dah 2 bulan aku ngn geng aku menanti lastnya aku dpt gak gaji aku..CASH beb!
huhuhu..so de 2 berita aku dpt masa 2..
pertama:aku dpt GAJI!!!!
kedua:aku kena bayar HUTANG!!!!!!WaWAWwA

hehehehe...pe2..leh settle hutang aku skit,,,tp 2 la.....cian kt hubby aku..di abyk tolong aku...dri awal hingga sekarang.....thanks hubby
MOHAMED SHAHRIZZAL B MOHAMED TAJUDDIN
kasi kiss untuk abg



Heheh....anyway...cukup smpai disini..aku nk g masok jap...mak aku beli ketam...nyum2..pe menu akau nk msak yek....

lastly...i want to say

2011-02-24

Keindahan Ayat Tarikh Lahir Korang!!!



Semekom semua....arini aku nk bersantai ngn korang........pe kata korang sahut cabaran aku tuk dapatkan ayat bezt korang dengan menyambung ayat2 di bawah menggunaka tarikh hari jadi korang...pastu share kt komen k..

Mari kita tengok ape ayat yang keluar dari tarikh lahir korang



1-Ambil ayat dari bulan korang lahir:
January--------aku sepak
February-------aku lompat atas
March-----------aku karate
April-------------aku cium
May--------- ----aku terajang
June-------------aku peluk
July--------------aku buat sardin dengan
August-----------aku makan dengan
September------aku menari dengan
October----------aku menyanyi dengan
November-------aku jelir lidah kat
December-------aku lari keliling
2-Ambil ayat dari hari lahir korang
1------- burung hantu
2------- makluk asing
3--------public phone
4------- basikal aku
5------- lelaki salji
6------- gangster kampung
7--------mobile telefon aku
8--------hantu jepon
9--------kawan baik nenek aku
10-------kawan lembu aku
11-------cikgu lama aku
12-------kerbau ayah kawan aku
13-------ahli bomba
14-------lembu mak aku
15-------kambing ayah aku
16-------kapak mak aku
17-------lesung batu
18-------pedang aku
19------ lelaki lembut
20-------tikus adik aku
21------ ninja
22-------Chuck Norris
23-------mee kari adik aku
24-------kambing aku
25-------pemain bola sepak
26-------buaya
27-------ayam serama
28-------ipod aku
29-------kucing engkau
30-------kutu rayau
31-------hantu jepun
3-Ambil ayat dari hujung tahun korang di lahirkan
1--------- di dalam kereta aku
2 ---------di atas katil engkau
3 ---------di dalam jamban
4 ---------di bawah katil
5 ---------di atas motosikal
6 ---------di bawah jambatan
7 ---------di atas bumbung rumah
8----------masa makan atas meja
9 -------- semasa jalan2 cari kucing adik aku
0 -------- di dalam bilik tokwan

4-Ambil ayat dari color yang korang suka:
putih---------sebab aku suka macam tu
hitam--------sebab aku memang degil
Pink----------sebab aku memang terer
merah-------sebab ade suara yang bagitau aku
biru----------sebab aku seksi dan aku boleh buat
hijau---------sebab aku betul2 serius nak lakukan
Purple-------sebab ada orang suruh
kelabu-------sebab aku tak boleh control diri aku
kuning-------sebab ade orang ofer aku 10 rm
Orange------sebab aku pikir aku bijak
cokelat------sebab aku memang boleh buat
lain2---------sebab diri aku seorang ninja!

ni aku nye..
aku sepak... ..kapak mak aku... ..di atas bumbung rumah... .sebab ada org suruh... .heheheheheheheheahahhahahah




Blog Pink



1st i want to thanks 2 encik nurul ,kan pe aku ni dak baru blajo...dia suggest aku pasal BPM..pe la BPM ni..aku masih lagi la cetek ilmu blog ni...huhu...bila aku tgk2..baru aku paham..nama penuhnya Blog Pilihan Malaysia....2 logo kt atas 2...ehhehe
aku usha2 la blog 2...aku tgk de segmen Kumpulan Blog Pink
so aku try la...aku x le minx sgt terpilih tp at least,aku leh tambah ilmu n skil aku dlm blog ni... 2 pun dh cukup...

so berbalik pada asgment yg diberi..aku kena menjawab soklan2 yg berikut:-

Ceritakan dengan menarik, kenapa anda memilih warna tersebut dalam blog anda?
answer is
its colour is smooth...bila kita bukak jer blog kita, damai jer..nk mare pun jd cool.Bak kata owang dolo2, sejuk mata emmandang..nk kata minat sgt 2 kaler ni xde la...sbb aku dh pilih macam2 kaler tema tuk blog aku..tp yg ni jer aku tgk ngam ngn keperluan mata aku.
ala2 pink gitu
ehhehe...bukan macam yg ln,kebanyakan mmg gila semua yang de kaler pink..aku lebih meminati light pink macam blog aku ni..cun kan....

Sila tag 2 blog rakan anda yang mempunyai tema warna yang sama dengan anda. pastikan mereka tahu. (wajib kena tag 2 rakan, kalau lebih lagi bagus..)
erm...aku x ramai kawan2 lagi...so yang ni jer ade
&


So,itu jer assgmentnyer..pastu kena linkkanya..
akhir kata




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

About

For Advertorial, Collaborations and Review. Please Contact eintannurfuzie@gmail.com.

Get widget

Blog Archive

Labels

Jom Buat Mobile App

 photo iklan_blog3_small.png

Shoplinks.Asia

Ads