Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: veterinar

Showing posts with label veterinar. Show all posts
Showing posts with label veterinar. Show all posts

Pembantu Makmal Veterinar

Pembantu Makmal Veterinar | Ramai yang DM, PM dan email cik en mengenai jawatan ini. Katanya mereka google jawatan Pembantu Makmal Veterinar ini tiada dan kebanyakan Pembantu Makmal Sekolah. Macam mana melekat ke blog cik en ini, semestinya entri Kerjaya Pembantu Veterinar . Jadi, cik en rasa terpanggil nak kongsi dengan korang skop kerja Pembantu Makmal Veterinar yang cik en tahu dan yang cik en cari di internet. Harap dengan perkongsian entri Pembantu Makmal Veterinar ini dapat bantu korang yang buntu untuk dapatkan info mengenai jawatan Pembantu Makmal Veterinar okey?


10

Kucing Ambil Masa Berapa Lama Untuk Beranak?

Kucing Ambil Masa Berapa Lama Untuk Beranak? | Dah jadi kebiasaan cik en kalau ada yang bertanya atau ada kes yang berulang cik en akan kongsi di blog. Kali ini cik en nak kongsi mengenai Kucing Ambil Masa Berapa Lama Untuk Beranak? Sebabnya ada kes pemilik kucing biarkan kucing berhari hari walaupun tahu kucing nak beranak tapi tak boleh beranak. Tahukah korang yang kucing korang boleh mati kalau berlaku komplikasi semasa beranak. Sama dengan manusia juga. Sakitnya pun sama dengan manusia. Kenapa ada yang ambil masa yang lama untuk bawa ke veterinar berdekatan? Hanya pemiliknya yang tahu. So Kucing Ambil Masa Berapa Lama Untuk Beranak? Cik en akan kongsi dengan korang

Kucing Ambil Masa Berapa Lama Untuk Beranak?
Kucing Ambil Masa Berapa Lama Untuk Beranak?

Kucing Ambil Masa Berapa Lama Untuk Beranak?


Kucing Ambil Masa 2 hingga 6 jam Untuk Beranak. Kalau lebih 7 jam cepat cepat la bawa ke veterinar berhampiran. Kegagalan korang bawa kucing secepat mungkin ke vet kemungkinan anak dalam perut tidak dapat diselamatkan dan juga nyawa si ibu pun dalam bahaya. Maksud ucing Beranak Ambil Masa 2 hingga 6 jam itu selepas berlaku pecah ketuban atau berlaku lendiran yang keluar dari vulvanya. Nanti cik en akan kongsi pula apa tanda kucing nak beranak okey? So ingat tau, jika nampak kucing itu pelik untuk jangka masa lebih 7 jam, cepat cepat bawa ke veterinar berhampiran. Jangan gunakan alasan kewangan sebab ianya kes kecemasa yang boleh bawa mati. 
0

Masa Sesuai Kucing Betina Bunting Atau Mating

Masa Sesuai Kucing Betina Bunting Atau Mating | Lamanya cik en tak story pasal kucing ini kan? So disebabkan ada yang tanya pasal tajuk entri ini banyak kali so cik en nak kongsikannya dalam blog supaya kalau korang google tajuk itu akan keluar entri dari blog cik en ini. Hahhaha. Ok la, malas nak taip panjang panjang sebab korang bukannya suka nak baca habis and then private messenger and tanya walaupun cik en dah karang panjang lebar dalam entri itu. So korang nak tau tak bila Masa Sesuai Kucing Betina Bunting Atau Mating ?

Masa Sesuai Kucing Betina Bunting Atau Mating
Masa Sesuai Kucing Betina Bunting Atau Mating

Masa Sesuai Kucing Betina Bunting Atau Mating


Sebenarnya Masa Sesuai Kucing Betina Bunting Atau Mating adalah 1 tahun keatas. Tapi kucing betina dah boleh bunting masa umur 4 bulan lagi mengikut pengalaman cik en di klinik. Kes tersebut owner kurungkan kucing atau boleh lagi dpanggil kitten berumur 4 bulan dengan kucing jantan yang tengah on heat. So masa kitten itu umur 6 bulan, dia dah beranak 4 ekor dan banyak kesan yang berlaku pada ibu muda tersebut seperti tubuh badan terbantut dan kurus sehingga dia dewasa. Anak anak juga kurang daya ketahanan kerana si ibu masih belum cukup bina antibodi sendiri dan terpaksa kongsi dengan anak anak sebelum masanya. 

1

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar | Cik en keluarkan entri ini secara spontan selepas membaca komen pending untuk entri Cara Rawatan Hawar Kucing (Parvo Virus) . Ada yang bertanya macamana nak hilangkan air liur berlendir. Kalau Air Liur Kucing Meleleh Keluar kerana virus ini cik en nak kongsi sikit realiti sekarang.  Sebenarnya virus ini semakin lama semakin bijak. Jika dulu bermusim sekarang anytime boleh kena. So cik en nasihatkan untuk mana yang ada anak kucing baru putus susu atau anak kucing ketiadaan ibu, bawalah ke klinik veterinar untuk dapatkan suntikan vaksin. Better bawalah ke klinik veterinar daripada kedai haiwan kerana disitu ada doktor veterinar bertauliah yang akan buat pemeriksaan sebelum suntikan vaksin dibuat. Berbalik kepada tajuk cik en tadi Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar cik en akan terangkan dibawah

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar


Air Liur Kucing Meleleh Keluar ada beberapa faktor tak semestinya virus. Kadang kadang kerana 

  1. Ada benda asing dalam mulut seperti Kemuncup atau Tulang
  2. Masalah gigi
  3. Masalah pernafasan
  4. Virus
  5. Ketakutan
  6. Kucing rasa terlalu "bahagia" (Selalunya kalau cik en suka garu peah bahagian belakang dia akan feel sampai meleleh air liur. ahhahaha)
  7. Keracunan 
  8. Kanser

Selain itu kalau nampak Air Liur Kucing Meleleh Keluar korang kena tengok dalam mulut kucing.  Buka mulut kucing dan perhatikan lidah, gusi dan lelangit. Pendek kata kesemua bahagian dalam mulut kucing. Ini rupa mulut kucing yang normal dan sihat


Dan ini pula gambar mulut yang tidak normal atau sakit



Tak banyak yang boleh cik en tolong untuk rawatan di rumah tapi kalau ada kes Air Liur Kucing Meleleh Keluar kerana 
  • Kemuncup atau tulang, korang kena keluarkan. Kalau nampak luka, kena bawa ke klinik veterinar untuk dapatkan antibiotik dan anti radangan.
  • Kalau sebab ketakutan dan terlalu feeling (ahahahahha) yang itu tak ada masalah biasa la. Cuma kena bagi mereka calm down saja. 
  • Kalau keracunan boleh rujuk entri Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan
  • Masalah gigi perlu buat scalling gigi di klinik veterinar
  • Kalau kerana virus korang kena bawa ke klinik veterinar berdekatan untuk dapatkan rawatan seperti ubat ulser, antibiotik, radangan dan sebagainya. 

Nasihat cik en, kalau kes melibatkan kesihatan kucing, please refer klinik veterinar atau kedai haiwan yanga da DOKTOR VETERINAR. Banyak kes pemberian ubat tanpa doktor ini bawa kesan yang lebih teruk pada kucing. 

Sumber gambar : 
  1. https://www.healthypawspetinsurance.com/blog/wp-content/uploads/catmouth.jpg
  2. http://www.kongyuensing.com/cgi/20120433young-cat-oral-ulcers-eosinophilia-granuloma-complex-toayohvets-singapore.jpg
  3. http://www.kongyuensing.com/cgi/20120440young-cat-oral-ulcers-eosinophilia-granuloma-complex-toayohvets-singapore.jpg
  4. https://i.ytimg.com/vi/-n29oZLffU0/maxresdefault.jpg
18

Put To Sleep Berdosa Tak?

Put To Sleep Berdosa Tak? | Melekat keyword ini kat blog kesayangan cik en ni. Put To Sleep Berdosa Tak? Dan cik en boleh agak, kemungkinan ada yang suggest PTS ini pada kucing. Kemungkinan kes yang tak dapat diselamatkan atau ianya akan berjangkit dengan yang lain. Pada pendapat korang la Put To Sleep Berdosa Tak? Ada tak kucing korang yang disuggestkan oleh Vet untuk Put To Sleep? Apa perasaan korang masa itu? Kalau belum, andai kata korang disuggestkan oleh vet sebegitu, apa yang korang boleh cakap, fikir buat?


Put To Sleep Berdosa Tak?


Put To Sleep atau PTS atau dalam Bahasa Melayu mematikan atau "tidur" pada haiwan atau manusia sendiri disebabkan masalah masalah yang tak boleh diubati, tak mahu haiwan atau manusia rasa terseksa ataupun penyakit yang berpontensi untuk berjangkit. 

Untuk manusia cik en tak tahu sebabnya cik en hanya familiar dengan haiwan. Dan cik en pernah story mengenai PTS ini di entri Satu Sebab Tak Best Mengenai Kerjaya Veterinar.

Berbalik kepada tajuk entri cik en Put To Sleep Berdosa Tak? Cik en sebagai pengawai yang boleh buat proses PTS ini selalu ditanya mengenai pendapat dan pertanyaan Put To Sleep Berdosa Tak ini. 

Apa cik en boleh katakan, setiap vet sebolehnya akan merawat sehingga sembuh haiwan kesayangan TAPI bilamana kes penyakit yang berpontensi berjangkit atau penyakit zoonotik keputusan yang paling terbaik adalah PTS.

Ada beberapa kisah yang cik en nak story yang mana cik en sendiri suggestkan PTS walaupun ada yang marah dengan suggestion cik en 

Kisah Anak Kucing 

Kes ini kalau tak silap dalam 3 atau 4 tahun lepas. Owner bawa seekor anak kucing umur dalam lingkungan 3 bulan dalam keadaan punggung dan muncung muka tak ada. Kisahnya ia terkam mesim rumput yang baru dihidupkan. Tapi kucing masih hidup. Bila di teliti, kucing ini akan mengalami masalah untuk makan, poo dan pee. Jadi untuk elakkan dia terseksa, kami suggest PTS dan owner menerima hati terbuka setelah penjelasan chance untuk teruskan hidup sangat nipis. 

Kisah Lembu

Lembu ada satu penyakit zoonotik iaitu Brucellosis Abartos. Tandanya pada lembu betina ia kerap gugur. Dan ujian serologi (pengambilan darah) akan dijalankan. Jika positif, lembu perlu di culling untuk disembelih di rumah sembelih kerajaan. Ini pun boleh dinamakan juga PTS tapi dalam bentuk sembelih. 

Pernah cik en story di Apa Itu Freeze Branding?

Kisah Anjing Tua 

Kisah ini kisah anjing tua yang berusia hampir 20 tahun. Matanya buta dan dipenuhi ulat. Anjing ini lemah dan sentiasa meraung setiap malam sebab kesakitan. Cik en dah buat treatment beberapa kali tapi masih tak sembuh. Dan setelah meneliti chance untuk sembuh, keadaan ulat di tempat yang susah untuk cik en buang cik en suggest PTS dengan alasan alasan yang owner boleh lihat sendiri. Dan owner pun setuju. 

Kisah Kucing Jantan

Kucing ini kena penyakit zoonotik iaitu Sporo ditahap hidungnya yang dah tak ada. Luka sehingga berulat dan ianya tidak bertuan. Rescue datang bawa dan dia sendiri mempunyai kucing yang banyak. Keadaan kucing itu agak teruk walaupun dah cuba cik en treatment. Owner sendiri minta PTS disebabkan masalah kewangan dan tempat jagaan. - Rawatan Kes Sporo Kucing

4 kisah ini cik en kongsi kerana setiap kisah mempunyai reason atau alasan yang mana chance untuk sembuh sangat tipis, ketidaksanggupan owner melihat haiwan kesayangan menahan sakit dan keputusan darah yang positif dan memberi kesan buruk kepada manusia kalau memakannya.

Jadi sebagai manusia, kita sememangnya tak boleh menarik nyawa haiwan dalam apa jua keadaan tapi jika ianya memberi kemudaratan atau menyebabkan ianya berjangkit kita sebolehnya cuba kawal dengan PTS ini. 

Jadi korang boleh fikir sendiri kan? Jika owner mempunyai komitmen yang tinggi dan kesanggupan menjaga seperti kes sporo, owner boleh menerima risiko risiko yang bakal berlaku,  owner boleh terus merawat kecuali untuk kes positif ujian darah pada ternakan. Yang itu wajib untuk culling. 
3

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia | Sudah lama cik en nak buat entri ini. Tapi tak berkesempatan nak mencari info info yang berkaitan. So setelah sekian lama, cik en buat juga entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia untuk panduan pemilik kucing. Diharap Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia dapat membantu korang memilih makanan kucing yang bersesuaian dengan baka kucing korang bela. Kalau rasanya ianya bermanfaat, jangan lupa share entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia untuk sebarkan dan juga korang boleh komen untuk penambahbaikan entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia ini.

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia
Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Cik en pernah kongsi entri Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul tapi masih ada yang bertanya Apa Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia. Kat sini cik en listkan makanan yang ada di pasaran Malaysia dan mungkin ada yang cik en terlepas pandang dan korang dialu alukan untuk komen makanan kucing apa yang korang rasa ianya bersesuaian dengan kucing korang.

Senarai Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

  1. Royal Canin
  2. Whiskas
  3. Pro Diet
  4. Equilibrio
  5. Hills
  6. Taste Of The Wild
  7. Gold
  8. Friskies
  9. Greens
  10. Starasia Catz-Kat
  11. Love Cat
  12. Blackwood
  13. Smart Heart
  14. Brit
  15. PowerCat
  16. OldFisherman
  17. Happy Cat
  18. Vital Plus
  19. Fancy Feast
  20. Britcare
  21. Sheba
  22. NekkoBow Bow
  23. Fussie Cat
  24. Snappy Tom
  25. Buttons And Bows
  26. Special Cat
Yang cik en highlight itu adalah Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia yang popular dan berkualiti. Yang lain cik en masih tak familiar lagi. Dan untuk kes kes tertentu seperti kucing masalah FLUTD atau batu karang, masalah sembelit yang kronik, masalah kulit dan beberapa masalah, korang perlu refer vet untuk dapatkan konsultan makanan apa yang sesuai. 

Untuk cik en produk Royal Canin adalah produk yang mempunyai kesemua jenis makanan kucing dari kucing jenis berbaka seperti persian, kucing sakit, kucing ada masalah sensitivity dan lain lain lagi. Jadi penting untuk korang refer vet yang bertauliah untuk dapatkan info makanan apa yang sesuai untuk kucing korang. 

Kalau korang nak buat pertukaran makanan pun korang tak leh nak tukar macm itu aje tau. Korang kena tau step step untuk mengelakkan kucing cirit dan ada masalah lain. Yang itu korang boleh refer entri Cara Memperkenalkan Makanan Baru Kepada Kucing
5

Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang

Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang | Mesti korang yang ada kucing betina atau jantan dewasa mengalami masalah untuk tenangkan kucing yang on heat kan? Kalau tak dikawal dengan macam macam akan berlaku seperti bergaduh, bunting, tak balik rumah berhari hari, bunyi bising setiap masa, memancut dan sebagainya. Cik en memahaminya dan cik en ada buat research serba sedikit untuk membantu korang menenangkan kucing korang yang on heat ini. So kalau rasa ianya bermanfaat dan berjaya pada korang, jangan lupa share entri Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang ini okey?

Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat
Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat 

Fakta Kucing Yang On Heat Atau Biang


Sebelum cik en teruskan dengan Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang ini, cik en nak share dengan korang fakta fakta kucing yang on heat ini. 

  1. Kucing boleh mula mengawan umur 4 bulan. Ini kes cik en sendiri, ada seekor kucing betina 4 bulan bunting dan beranak pada umur 6 bulan. Ianya dipanggil ibu muda. Tak digalakkan untuk jadikan kucing korang ibu muda sebabnya umur setahun ke bawah masih makan dan minum untuk diri sendiri membesar dan imunisasi diri dan tak sesuai berkongsi dengan yang lain seperti anak anak. Apabila jadi ibu muda, kebanyakkan si ibu akan terbantut body dan kurang zat dan badan serta anak anak akan kurang nutrisi. 
  2. Kucing jantan yang on heat akan mula memancut untuk menanda kawasan mereka
  3. Kucing jantan akan mula bergaduh untuk merebutkan pasangan dan masa ini akan berlaku masalah luka berulat, FLUTD, kurus dan sebagainya. 

Cara Mudah Tenangkan Kucing Yang On Heat Atau Biang



Cara ini terbahagi kepada 2 method iaitu cara short term dan long term. Ianya adalah untuk panduan korang yang nak memilih. Nanti cik en akan ulas lebih lanjut ya. 

Cara Short Term Korang boleh apply di rumah

1. Kenalpasti kucing korang on heat atau bukan

Yang ini sangatlah penting dan mana yang tak ada pengalaman menjaga kucing akan tertanya tanya macam mana kucing jantan on heat dan macamana pula keadaan kucing betina yang on heat. Antara yang korang boleh korang tengok adalah 
  • Kucing korang akan mengeow tanpa henti dan suara meow akan mula meneran seakan geram gitew. Hihihi
  • Gelisah
  • Menyendeng nyendeng atau gosok badan pada manusia dan objek seperti meja, kerusi dan akan mula berguling guling buat aksi tarian baring gitew. Hahahahha
  • Kalau korang garu garu area tulang belakang kucing betina, dorang akan mula menonggek nonggek bontot dan ekor akan ke tepi
  • Atau korang baca Tanda Tanda Kucing Korang On Heat
So ada juga kucing yang gelisah tapi tak ada tanda tanda lain diatas ini. Itu bukannya on heat tapi mungkin sakit. Kena la pandai pandai korang tengok kucing korang tu. Jangan tersalah tafsir sudah na..

2. Asingkan Kucing Jantan dan Betina

Yang ini antara langkah pertama korang boleh buat. Asingkan seperti kurung dalam sangkar atau rumah. Kemungkinan kucing betina lari rumah memang tinggi kalau ada menantu jantan yang tak diundang memanggil dengan nada mengoda dari luar. So pastikan kucing korang dikurung didalam rumah

Kalau memang korang ada membela kucing jantan dan betina sekali, better bagi kucing jantan korang sekejap kat rumah kawan atau saudara mara dalam masa 2 3 minggu. 

3. Bagi Suasana Panas Pada Kucing

Mungkin ini tak berapa berkesan tapi tak salah kan mencuba? Ini antara cara mudah tenangkan kucing yang on heat ini. Cuma bagi pelapik hangat atau bantal hangat yang korang oleh dapatkan di pasaran. Cari yang boleh refill atau hangatkan semula. Boleh try kot kot berkesan pada kucing korang.

4. Pokok Galak Kucing/Catnip

Pokok Galak Kucing banyak memantu kucing releasekan stress dan gelisah. Apa itu Pokok Galak Kucing? Korang boleh baca di Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip . Walaupun tak la lama sangat kesan dia tapi kira ok la dalam sejam dua kucing korang releks. 

5. Gunakan Herbal Remedies 

Selain dari pokok galak kucing, ada juga alternatif tradisional lain yang korang oleh cuba. Yang ini korang boleh baca di 5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing Anda . Selalunya ada yang gunakan pati aromaterapi tapi tak digalakkan berikan terus pada kucing. Korang boleh gunakan lilin aromaterapi atau titiskan dalam air. 

6. Gunakan Feliway di rumah

Ini cara yang memerlukan korang keluarkan duit sikit la nak membeli. Cik en pun tak pernah lagi guna tapi dikatakan ianya berkesan untuk tenangkan kucing korang itu. Di Malaysia yang cik en survey, ada jual online di ezbuy.com lazada.com dan ubuy.com.my dengan harga paling murah RM150.00.

7. Pastikan Litter Box Sentiasa Bersih 

Yang ini benda asas la. Kalau litter box dia korang tak bersihkan kemungkinan ianya menambah stress kucing korang itu

8. Luangkan Masa Dengan Kucing Korang

Yang ini gunakan kaedah psikologi. Kena spend time dengan kucing korang. Bila kucing korang sibuk, kucing korang akan lebih tenang dan dapat mengurangkan stress nak mengawan tapi tak dapat mengawan tu. 

Cara Long Term Yang Kena Bawa Ke Veterinar 

9. Spaying/Castration/Pemandulan

Yang ini jenis long term action. Dengan spay dan castration, ianya dapat mengawal kucing betina korang bunting dan kucing jantan keluar rumah berhari hari dan bergaduh sebab rebut pasangan. Tapi kalau kucing korang on heat (terutama betina) kalau dibuat spaying kemungkinan akan berlaku kehilangan darah sebabnya masa on heat salur darah di kawasan tiub fallopian akan membengkak. Tapi korang boleh dapatkan consultant dari vet. 

10. Pemberian Ubat Perancang

Walaupun ianya adalah cara untuk elakkan kucing bunting dan mengawan, cik en tak mengalakkannya. Sebabnya ianya memberi kesan untuk jangka masa panjang. Ini cik en pernah story di entri Pil Perancang Kucing

Untuk cara ke 9 dan ke 10, cik en syorkan korang gunakan cara ke 9. Walaupun sedikit mahal, tapi ianya long term solution untuk korang. Kenapa perlu di mandulkan? Korang boleh baca di Kenapa Perlu Memandulkan Kucing


sumber rujukan : 

https://www.wikihow.com/Calm-a-Cat-in-Heat
https://www.feliway.com/uk#redirected
25

Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018

Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018 | Alhamdulilah, cik en dah selesai pemilihan dan latihan badminton dan semalam cik en dah join Majlis Gimik Penyerahan Alatan Sukan Sempena Program Kecermelangan Dan Kecergasan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perak 2018 so berakhirlah persiapan untuk Team Veterinar Perak sebelum berangkat ke medan juang. Ewahhhh.. Tahun ini kami akan berkumpul di Hospital Universiti Kubang Kerian (HUSM) Kelantan Untuk Sukan Veterinar 2018. 

Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018
Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018

Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018


Ini lah barisan peserta yang mewakili veterinar perak. Seramai 85 orang staf terdiri daripada state dan federal. Kami akan berada disana 3 Feb sehingga 7 Feb. Macam sebelum ini, cik en masih berada dalam team badminton dan cik en bermain dalam mix double. Masih pasangan yang sama. Insyallah, kami akan cuba sedaya mengekalkan prestasi kami. Doa doakan cik en dan team veterinar Perak berjaya na. Tahun ini kami hantar 15 team untuk 15 acara sukan. Ada beberapa acara kami tak dapat nak join kerana syarat syarat yang ditetapakan oleh kerajaan Negeri Kelantan. Apa apa pun kami akan usaha dengan sedaya upaya. 

Kalau korang nak tau, 2 tahun lepas kami berjaya meningkatkan pungutan untuk keseluruhan. Hope tahun ini akan lebih baik. Kalau korang nak baca Sukan veterinar 2016 korang boleh baca di Perak Mari Talak Sombong dan Bior Bebeno Team Perak Seghogoh Team Lain di Sukan Veterinar 2016 . 
3

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan | Anyway cik en sebenarnya dah keluarkan Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan ini tapi mungkin tak perasaan sebabnya tajuk yang panjang. So cik en nak taipkan sekali lagi dengan sedikit tambahan ilmu untuk korang. Sebabnya keracunan ini takkan sampai 24 jam kucing akan mati. Korang takkan sempat buat apa apa kalau korang tak tahu cara merawat keracunanan ini. So kali ini cik en nak share Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan dan pastikan korang simpan entri ini di mana mana untuk korang rujuk masa kecemasan. 

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan
Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan


Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

Kenapa Kucing Keracunan

  1. Makan makanan yang tercemar
  2. Bermain dengan haiwan perosak seperti lipas atau tikus yang baru lepas disembur ridscet atau makan ubat racun
  3. Badan terkena rumput beracun dan kucing menjilat bulu untuk grooming
  4. Sengaja diracun
  5. Termakan ubat manusia
  6. Pokok yang beracun bagi kucing. Boleh baca Top Cat Poisons

Tanda Tanda Kucing Keracunan

  1. Air liur meleleh pekat dan taida ulser dalam mulut
  2. Pasif tiba tiba
  3. Lemah
  4. Mulut dan hidung berdarah
  5. Poo dan Pee berdarah

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan


Sebelum cik en nak teruskan Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan ini, cik en nak korang faham konsep rawatan ini. Bila keracunan, racun akan masuk ke bahagian perut. Racun ini akan membakar perut kucing secara perlahan lahan mengikut kuantiti racun yang termakan. Jadi untuk membantu mereka, korang kena pastikan dorang minum dan kencing. Sebabnya racun akan keluar melalui air kencing. Walaupun cara ini tidak dapat membantu kucing 100% tapi chance untuk kucing hidup masih ada.  Ok la jom kita tengok Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

  1. Bagi air yang banyak untuk minum tapi jangan sampai kucing lemas pula
  2. Bagi air kelapa dan diikuti putih telur
  3. Air asam jawa 
  4. Minyak masak
  5. Charcoal Active ( kalau manusia, doktor bagi sebab cirit birit, kat farmasi ada jual)
  6. Bawa ke vet secepat mungkin
Ini antara Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan UNTUK RAWATAN AWAL tau! Kalau lewat semua ini tak banyak dapat membantu. Entri asal di Veterinar : Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Termakan Racun
17

Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing

Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing | Ini antara rawatan yang selalu cik en buat di klinik veterinar cik en. Kebanyakan kucing yang datang ke klinik kerajaan ini kucing kampung atau mix breed. Ada juga yang berbaka tulen tapi bukan masalah kurap ini. Masalah kurap ini selalunya kucing yang bebas atau kucing yang ada kawan kawan berkurap juga. Selain itu berjangkit dari ibu ke anak anak yang masih menyusu. Untuk pengetahuan semua, cik en takkan injection anak anak kucing ini dengan ubat anti parasite. So cik en akan konsultan Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing pada owner. 

Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing
Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing


Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing


Kurap ini adalah salah satu penyakit kulit yang mana korang boleh baca di Penyakit Kulit Haiwan dan 4 Penyakit Yang Biasa Berlaku Pada Kucing . Sebelum cik en nak teruskan Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing ini, meh cik en nak kongsi faktor faktor kenapa kurap ada pada kucing

Kenapa Kucing Berkurap

  1. Persekitaran yang tidak bersih
  2. Berjangkit dengan kucing liar atau kawan kawan yang ada kurap
  3. Makan makanan bergoreng seperti ikan goreng
  4. Faktor cuaca

Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing

  1. Gunakan minyak ikan goreng - Sapu setiap hari di tempat kurap
  2. Gunakan air gamat - sapu setiap hari di tempat kurap
  3. Gunakan garam kasar - Larutkan garam kasar dan air dan mandikan atau spray di kawasan kurap
  4. Cuka Epal - Banyak kegunaan Cuka Epal ini, korang boleh baca di Kebaikan Cuka Epal (Apple Cider) - Contoh apple cider - https://shp.ee/8spwzvk
  5. Air Laut - Ini cik en baru apply pada anjing yang memang kurap dan kutu yang teruk. 
Tapi apa pun cik en nak korang rujuk vet juga ye. Sebabnya kalau korang tak ada pengalaman atau tak boleh bezakan kurap dengan penyakit kulit lain rawatan rawatan ini akan memburukkan lagi keadaan kucing korang. Sebabnya ianya perlu diagnosis dulu sebelum decide apa penyakit kulit ini. Lagi satu kalau ada luka, cara diatas akan menyakitkan kucing korang. So apa apa refer vet na.

Cik en buka peluang kepada korang yang ada kucing yang lain dari yang lain nak dikongsi kepada pembaca blog ini. Korang boleh buat sedikit cerita yang akan cik en copy paste untuk masukkan dalam blog ini dengan menghantar email kepada eintannurfuzie@gmail.com. Permohoan yang cik en rasa lucu atau menarik cik en akan inform kepada owner yang email. 

8

7 Cara Ketahui Kucing Deman Atau Tidak

7 Cara Ketahui Kucing Deman Atau Tidak | Cik en selalu dikunjungi owner kucing yang anak bulus dorang demam. Bila cik en check suhu tak ada pulak demam. Bagaimana owner ini tahu yang kucing ini demam? Cik en pernah bertanya kepada beberapa owner yang selalu datang ke klinik cik en. Macamana akak tau kucing akak demam? Badan kucing akak ini panas dik. Adakah cara dengan pegang badan badan berbulu kucing korang dapat tahu kucing korang tu demam atau tak? Meh sini cik en nak kongsi 7 Cara Ketahui Kucing Deman Atau Tidak dirumah tanpa perlu menunggu diagnosis dari klinik veterinar

7 Cara Ketahui Kucing Deman Atau Tidak
7 Cara Ketahui Kucing Deman Atau Tidak


7 Cara Ketahui Kucing Deman Atau Tidak


Cara ini korang boleh check sendiri di rumah. Sebenarnya cara korang check melalui badan kucing berbulu tu kurang tepat. Sebabnya suhu bulu dan suhu badan berbeza. Macam kita pegang terus ke kulit manusia dan pegang baju pada manusia. Lain kan rasa suhunya. Jom kita tengok apa yang korang boleh pastikan kucing demam atau tidak di rumah

1. Kucing pasif 
Yang ini benda pertama korang akan nampak. Kalau sebelum ini kucing korang sangat aktif lompat sana sini tiba tiba dia diam, monyok atau tidur. Kemungkinan dia demam

2.Pegang kulit kucing 
Ha, yang ini cik en nak jar korang. Kalau nak tahu badan kucing panas atau sejuk, jangan dipegang bulunya tapi kulitnya. Tempat yang senang korang check adalah sebelah dalam telinga yang tak berbulu atau tapak kaki. Tapak kaki ini sebenarnya banyak dipengaruhi persekitaran. So untuk ini cik en lebih suka owner pegang telinga. Cik en pun akan pegang telinga kucing dulu sebelum start diagnosis yang lain

3. Bulu Berserabut 
Selalunya kucing demam, dorang takkan ada mood nak grooming atau menjilat bulu. Dorang akan biarkan bulu dorang dalam keadaan tak terurus. Macam manusia juga la, bila demam, muka sememeh je kan?

4. Tahi Mata 
Yang ini antara korang boleh tengok. Kucing korang bertaik mata. Standard la kucing kuat tidur kan? Sebabnya dorang tidur 12 hingga 16 jam dalam satu hari. Dan kucing akan grooming dan bersihkan badan selepas bangun tidur. Tapi kalau dah korang tengok berlambak lambak tahi mata itu, mesti kucing tak grooming. Ini adalah salah satu faktor kucing demam atau kurang sihat. Sebabnya tak ada mood nak bersihkan muka

5. Hidung Kering 
Bila demam, kucing akan banyak tidur, jadi hidung dorang pun akan kering. Ini pun salah satu cara nak ketahui demam atau tidak

6. Mulut Berbau 
Bila kucing asyik tidur je, dorang akan mula kurang makan dan minum. Kalau dorang tak ada maslah ulser, kemungkinan ini juga tanda kucing korang demam

7. Check suhu kat montot guna termometer 
Kalau korang jenis nak result lebih klinikal, korang boleh gunakan termometer yang korang boleh beli di farmasi, gaurdian atau watson. dan masukkan dalam punggung. Pastikan diletakkan di dinding anus/dubur kucing. Korang boleh rujuk Suhu Normal Kucing dan Anjing untuk tengok bacaan melebihi atau tidak suhu normal tu.

Ok la, sampai sini saja cik en mengajo kali ni erk? ahahaha. Insyallah nanti kita jumpa lagi untuk next entry. Cik alu alukan nak buat pertanyaan, request topik atau nak kongsi kucing korang yang special dari kucing lain yang mungkin cik en boleh kongsi di blog ini. Kalau ada, korang boleh emailkan ke eintannurfuzie@gmail.com.


20

Keadaan CLEO Kucing Kemalangan Selepas Setahun

Keadaan CLEO Kucing Kemalangan Selepas Setahun | Cleo kucing kemalangan yang cik en pernah share di Cleo Kucing Kemalangan. Keadaan Cleo agak kritikal dengan lelangit terbelah, rahang patah, mata terkeluar dan darah yang non stop. Siapa sangka dia masih hidup dan menjadi seekor kucing yang kacak sekarang ini. hahaha. Cik en sebenarnya tak kenal sebabnya mukanya totally berbeza. Cuma tanya pada owner kenapa mata dia tertutup. Barulah owner cerita pasal kemalangan dan cik tiba tiba teringat Cleo. Ha.. nampak sangat la dia dah yensem dan lain. (hakikatnya cik en yang dah pelupa) hahahha. Ini gambar Cleo selepas kemalangan tahun lepas


Dari gambar diatas korang boleh agak yang Cleo takkan boleh hidup. Betullah kata orang, Kucing ada 9 nyawa. Walau nampak macam dah teruk tapi Cleo mampu hidup sampai sekarang. Ini rupa lelangit Cleo


Nampak kan berbelah dalam tu. Dan sampai sekarang lelangit masih terbelah. Kata orang kalau lelangit berlubang, manusia akan jadi sengau. Tapi tadi cik en dengar meow Cleo macam ada tune sedap je. Kalau dia pandai menyanyi rasa boleh kalah Siti Nurhalijah. hahahhaa..

Keadaan CLEO Kucing Kemalangan Selepas Setahun


Korang mesti tertunggu camne keadaan Cleo selepas setahun kan? Ni cik en nak kongsi.. Taraaaaa




Nampakkan keyenseman Cleo. Anyway semangat Cleo sangat kuat sebabnya boleh bertahan sampai sekarang. Keadaan mata Cleo tadi tak ok la. Sebabnya mata hitam dia tak ada respon dengan lampu. Ownernya kata Cleo tak berapa nampak. Kabur kabur. Dia banyak gunakan deria bau dan telinga untuk tahu keadaan sekeliling dia. Ok la, jumpa next entri!
9

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)  | Cik en bukanlah doktor veterinar jadi banyak benda yang cik en masih perlu belajar. Hari ini cik en belajar satu kes yang mana semua kelenjar pada kucing bengkak atau bahasa veterinar Lymphadenopathy atau Lymph Node Inflammation. Macam manusia juga, mereka mempunya kelenjar yang mana fungsinya menapis sisa sisa atau bahan asing jahat seperti virus atau bakteria. Lymphatic Vessels akan menyediakan tapak untuk sel darah putih untuk melancarkan tindak balas imun. Bila terlalu banyak sisa dan bahan asing jahat ini yang tidak diserang oleh darah putih, ianya akan membengkak. So cik en akan check bahagian lymph node dulu kalau buat pemeriksaan atas kucing. Kalau bengkak cik en akan tahu yang kucing tu ada virus atau bakteria. Tapi entri Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy) ini cik en buat research sendiri dan pertanyaan dari orang atas cik en. Kalau korang seorang doktor veterinar atau yang arif mengenai topik ini boleh perbetulkan di bahagian komen ye.

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)
Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy) 

Sebelum itu cik en nak beritahu Lymph Node (Kelenjar) pada kucing banyak tau. Cik en pun dapat gambar di bawah hasil google. Rupanya banyak juga Lymph Node (Kelenjar) pada kucing. Ada 8 tempat semuanya dan ianya memainkan peranan masing masing. Jangan tanya cik en peranan apa ye. Kena tanya yang lebih pakar. Cik en terang secara general untuk kita kita yang bukan level doktor.

Kenapa Kelenjar Kucing Bengkak (Lymphadenopathy)
Dalam gambar diatas, cik en selalu check no 1. Untuk kes yang terbaru tadi, cik en dapat rasa bengkak di bahagian 1 dan 5. Pemberian antibiotik dah diberi 2 minggu sebelum itu dan tiada kesan malah makin membengkak. Meh sini cik en nak kongsi gambar Lymph Node (Kelenjar) kucing bengkak yang cik en ambil di google


Besar kan? kalau manusia pula macamni


Bila kes sebegini berlaku, kemungkinan (diambil dari http://www.petmd.com)

  1. Lymphoid hyperplasia: when lymph nodes react to an infectious agent by producing an excess of white blood cells, but are not themselves infected
  2. Lymphadenitis: when the lymph nodes themselves are infected either primarily or secondarily
  3. Infectious agents:
    • Sporotrichosis: fungal infection of the skin, acquired from soil, hay, plants (most notably, garden roses); affects skin, lungs, bones, brain; this is the type that most frequently affects cats
  4. Bacterial:
    • Rickettsia: transmitted by ticks and fleas
    • Bartonella spp: transmitted by biting flies
    • Brucella canis: sexually transmitted; acquired during breeding
    • Pasteurella: transmitted through the respiratory system
    • Yersinia pestis : transmitted by fleas and possibly rodents; also known as the plague
    • Fusobacterium: infection of the mouth, chest, throat, lungs
    • Francisella tularensis: tularemia; transmitted by ticks, deer flies, and by the dispersion of gases from an infected animal carcass (frequently occurring during lawn-mowing)
    • Mycobacterial: transmitted by infected water supply
  5. Viral:
    • Feline Immunodeficiency Virus (FIV)
    • Feline Leukemia Virus (FeLV)
  6. Non-infectious agents:
    • Allergens: lymph glands respond to an allergic reaction in the body by producing more cells – usually occurs in the lymph nodes near the site of the reaction
    • Immune-mediated disease: the body’s immune system over-reacts to an invasion, or reacts inappropriately
    • Eosinophilic infiltration: multiplication of white blood cells responsible for controlling allergy response, or for fighting parasitic agents
    • Feline hypereosinophilic syndromes: excessive eosinophils, may be associated with leukemia, blood marrow infection, asthma, or allergy
Macamana kita nak tahu kucing kita dalam penyebab yang mana? Korang kena minta veterinar (selalunya swasta la, kerajaan kurang sikit kelengkapan) untuk buat full blood test (ujian penuh darah). Dari situ barulah dapat buat rawatan yang betul. Kalau tak buat ujian darah, susah nak beri antibiotik yang bersesuaian. Untuk kes cik en tadi, cik en pun minta customer untuk ke swasta untuk buat pemeriksaan lanjut. 

Gambar diatas diambil dari google untuk penerangan lebih jelas
7

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan | Masuk hujung hujung tahun ini, mulalah sampai musim hujan. Bila musim hujan penyakit kucing yang selalu cik en terima adalah selsema dan demam. Kebanyakan pelanggan klinik cik en mempunyai kucing berpuluh puluh ekor. Dan semestinya kalau seekor selsema mesti semuanya berjangkit. Bila semua berjangkit, penuhlah klinik cik en dengan seorang tuan dengan berpuluh puluh kucing. Disebabkan masalah ini, cik en nak bagi satu Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan ini. 

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan
Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan



  • Sediakan Multivitamin dan berikan sekali sehari untuk kuatkan antibodi kucing.


Sebenarnya kucing yang ada di Malaysia seperti kucing kampung dan kucing kacuk ini suka berjemur dibawah cahaya matahari. Cahaya matahari ini macam recharge bagi dorang untuk sihat. Cahaya matahari pagi mempunyai banyak kebaikan pada tubuh badan manusia seperti menghasilkan Vitamin D yang baik untuk tubuh badan dan kesihatan. Begitu juga pada haiwan. Bila musim hujan, kucing akan mula kekurangan Vitamin D yang mana ketiadaan cahaya matahari yang mana mereka tak dapat memanaskan badan. Kucing bukan seperti manusia yang boleh pakai baju sejuk berlapis lapis dan mereka bergantung dengan bulu mereka untuk control kesejukan. Hahaha


  • Jangan mandikan kucing bila sampai musim hujan


Tak salah nak mandikan kucing tapi tengok juga waktu tu. Janganlah time hujan korang nak mandikan. Kalau busuk sangat atau perlu mandi ambil air suam dan lap di kawasan yang perlu. Lepas tu cepat cepat kering menggunakan hair dryer atau letak di kawasan yang ada haba macam lampu garam.


  • Berikan Makanan Suam atau Susu Suam
Ini antara tips mak cik en sendiri gunakan. Makanan yang hangat mampu memanaskan tubuh. Cuma jangan la bagi yang panas sangat. Cukup suam suam je. Mampu memanaskan tubuh badan kucing.

  • Sediakan tempat panas 
Kalau kucing korang banyak, ianya tak jadi masalah sangat sebabnya mereka akan berkumpul dan berpeluk sesama sendiri untuk dapatkan haba panas. Tapi kalau seekor, korang boleh cuba ajak tidur sekali dalam selimut atau korang rajin bermain dan memeluk mereka. Ataupun sediakan kotak yang disediakan carikan kertas surat khabar. Karbon tulisan pada surat khabar mampu memanaskan kucing. 

Ini tips sebelum kucing korang dapat selesema. Tapi kalau dah kena selsema, korang boleh rujuk entri Cara Mudah Merawat Selesema Kucing (Cat Flu)
2

Masukkan Microchip Untuk Iguana

Masukkan Microchip Untuk Iguana | Lama cik en tak kongsi haiwan haiwan rare yang datang ke klinik cik en. Yela, cik en pun bertukar bahagian untuk 3 bulan kan, jadi rawatan di klinik diserahkan kepada staf yang lain buat sementara waktu. Walaupun cik en bertukar bahagian tapi ada juga yang nak cik en buat rawatan kucing mereka. Ada permintaan yang cik en turutkan dan ada cik en serahkan pada staf yang lain sebab kekangan masa cik en. Kalau ada rawatan atau perkhidmatan yang lain dari yang lain, cik en selalunya di panggil untuk cover. Dan ada satu kes ini, cik en perlu Masukkan Microchip Untuk Iguana. Namanya Toby, Si Iguana Yang Kacak. 

Masukkan Microchip Untuk Iguana
Masukkan Microchip Untuk Iguana

Sebenarnya cik en tak pernah masukkan microchip pada haiwan reptilia. Selalunya pada anjing, kucing dan lembu saja sepanjang 6 tahun cik en berkhidmat sebagai pembantu veterinar. Itu pun diajar oleh En Amir dan En Rizal senior cik en di daerah cik en ini. Tetiba datanglah pasangan owner pada Toby ini untuk minta kami masukkan microchip yang diberi oleh Jabatan Perhilitan pada Toby. Cik en terkebil kebil juga kat mana nak nak masukkan microchip ini. Sebabnya keadaan reptilia ini lain dari 3 jenis haiwan yang pernah cik en masukkan microchip. 

Masukkan Microchip Untuk Iguana


Kalau kucing dan anjing, microchip di masukkan dibawah kulit dibahagian atas leher. Lembu pula sama juga di bahagian leher, ekor dan beberapa tempat lagi. Dan jarum microchip ini besar tau. Meh cik en nak tunjuk perbezaan jarum biasa dan jarum untuk microchip.

Jarum Microchip (sumber google image)

Perbezaan jarum biasa dan jarum microchip (sumber google image)

Cuba tengok perbezaannya. Besar kan. Kalau microchip ini saiz dia 12G berbanding cik en guna 25G untuk injection ubat biasa. Dalam penentuan saiz jarum ini, semakin besar G semakin kecil kebesaran jarum itu. Kalau untuk manusia selalunya misi dan doktor akan guna dalam 25G. Ini pula rupa microchip di dalam jarum itu.

Rupa microchip (sumber google image)

Ok, back balik cerita si Toby tadi ini, proses nak masukkan sama juga cuma tempatnya agak lain sikit. Di sebelah belakang kaki kiri antara kaki dan pangkal ekor. Senang nak faham tengok gambar kat bawah ini (yang ada tanda bulatan di kaki kiri belakang, gambar ini dihantar oleh kawan cik en, Cik Anis. Cik Anis ini dulu satu tempat kerja tapi dia dah tukar ke Ipoh.


Kalau besar macam buaya ok la nak cucuk jarum besar itu, tapi si Toby ini halus sangat, lepas itu mengelupur saja. So takut terpegang kuat sangat, cik en suruh owner sendiri pegang dan cik en masukkan microchip. Dan akhirnya berjaya juga cik en buat tanpa ada masalah apa apa. Haahha. Satu kejayaan peribadi la buat cik en. Ini namanya pengalaman. Belajar dari pengalaman lebih puas dari semata mata teori saja. 

Disebabkan cik en dapat 100 like untuk gambar cik en dan Toby di facebook, cik en tunaikan janji nak tunjuk kesemua gambar Toby yang cik en tangkap. Ala ala photoshot gitewww.. Dan tengok muka Toby, sangat comel dan fotogenik.






Cik en dah tunaikan janji popularkan Toby dan kalau tuan Toby (cik en pun lupa nak tanya nama) boleh la komen ye, cik en akan berikan kredit pada tuan asalnya. Sedikit info pasal Toby ini yang diceritakan oleh tuan Toby, Toby ini dibeli pada usia 4 bulan dengan harga RM100++ . Berjantina jantan dan katanya bersal dari Afrika (ingat ingat lupa) dan yang penting, air dia Bio Aura dan hanya makan sayuran segar yang ditanam sendiri saja. Hahaha. Demanddddd kau.. ahhaha. Apa apa pun, cik en suka dengan Toby walaupun bercalar tangan cik en pegang dia. Kuku dia kena potong dan trim untuk mengelakkan luka pada kita yang bela. Tuan nya pun bela dala akuarium yang siap dengan suasana habitat asal. Lesen untk iguana di Jabatan Perhilitan adalah RM5.00 setahun. 

Ok la, cik en review free je si Toby ini kat www.nurfuzie.com dan harap akan jumpa dia lagi nanti. Jumpa next entri ye! Xoxo!!

5

Betul Ke Mandulkan Kucing Jantan Akan Buat Kucing Berhenti Memancut?

Betul Ke Mandulkan Kucing Jantan Akan Buat Kucing Berhenti Memancut? | Setiap kali cik en tanya customer klinik cik en kenapa makcik nak mandulkan kucing makcik? Makcik nak bagi dia berhenti memancut sana sini, habis langsir dan perabot makcik berbau air kencing kucing. Tapi kan? Betul Ke Mandulkan Kucing Jantan Akan Buat Kucing Berhenti Memancut? Kalau cik en kata tidak korang percaya tak? Kalau rasa tak percaya bolehlah terus baca entri ini sampai habis ye..

Betul Ke Mandulkan Kucing Jantan Akan Buat Kucing Berhenti Memancut
Betul Ke Mandulkan Kucing Jantan Akan Buat Kucing Berhenti Memancut

Sebenarnya program pemandulan atau neuter bagi kucing jantan tak menjaminkan masalah pancut memancut di rumah korang berakhir. Kerana apa, tak ada rasanya kenyataan atau fakta yang sahih mengenai kenyataan ini. Tapi dengan memandulkan kucing jantan keberangkalian itu ada untuk mengelakkan masalah ini. 

Betul Ke Mandulkan Kucing Jantan Akan Buat Kucing Berhenti Memancut?

Sebelum itu, cik en nak beritahu kenapa kucing memancut. Kucing memancut bermaksud mereka menandakan kawasan atau rumah tersebut kawasan mereka kerana sifat dominan mereka sebagai kucing jantan sejati. Hahaha. Lagi lagi kalau ada kucing betina di dalam kawasan mereka. Selalunya mereka akan memancut di sekeliling atau penjuru dalam rumah. Ini adalah cara normal untuk mereka memberitahu kucing yang lain, "ini kawasan aku, tolong jangan masuk" . Kalau kita nampak dan kita bersihkan sampai wangi kawasan itu, jangan terkejut esok lusa kucing korang akan memancut semula di tempat yang sama. Selain itu, mereka akan memancut apabila ada bau bau asing iaitu bau kucing yang lain mungkin stray cat ,kucing jiran atau kucing yang baru korang bawa balik. Mereka bukannya boleh tulis perkataan "no entry" kan? so amaran mereka melalui bau air kencing mereka sendiri je la.. selain daripada tinggalkan jejak untuk kucing betina (kita isyarat cinta gitew)

Apabila dimandulkan, perasaan dominan atau menguasai kawasan dan kawanan kucing betina dah tak ada. So mereka tak kisah kalau ada kucing lain yang masuk untuk meng"tackle" kucing betina yang ada di dalam rumah mereka atau kucing lain nak masuk keluar rumah mereka. Dah tak ada nafsu kan? so ko nak ambik betina itu, dipersilakanlah... ahahhaha. Kucing yang dimandulkan lebih suka mempedulikan diri sendiri, makan dan tidur. Tiada Lagi Cinta gitewww.. 


So terjawablah, yang memandulkan bukanlah cara yang dijaminkan akan stopkan kucing jantan korang memancut. Ianya lebih kepada reaksi natural selepas dimandulkan. Tiada nafsu so tiada acara memikat kucing betina. Dan untuk pengetahuan semua, memandulkan, euter atau sunat kucing ini bukanlah yang korang bayangkan sunat kepada kaum lelaki ye. Neuter ini adalah remove atau buang kedua dua testis mereka je ye. Tak kerat pun anu dia tu. hahahha

Mungkin ada yang termiss entry ini Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang atau On Heat . Kalau kucing korang ada tanda tanda, acara memancut akan aktif dalam rumah korang. ok la.. jumpa next entry ye! Xoxo!
9

Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat

Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat | Walaupun 2 hari lepas, cik en dapat tahu entri cik en di blog ini dicopy paste untuk mendapatkan keuntungan menjual produk si pengcopy paste itu dan disebabkan itu cik en rasa down sangat sampai nak stop keluarkan sebarang entri mengenai kucing lagi. Tapi disebabkan niat cik en ikhlas tanpa ada dapat sebarang keuntungan cik en cuba untuk kuatkan semnagat untuk kongsi lagi artikel baru. Kali ini cik en nak kongsi Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat. Ini untuk panduan mereka yang nampak pelik tengok kucing berperangai pelik. Harap tak ada la lagi akan copy paste entri ini untuk kepentingan sendiri ye..

Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat
Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat

Mengawan atau dalam bahasa kami di veterinar adalah biang ini merupakan perkara yang akan berlaku pada kucing dah sampai akil baligh. Ingat manusia saja ke yang ada akil baligh ini? Haiwan pun ada. Dan bezanya haiwan ini tak boleh dikawal perasaan dan nafsu mereka berbanding dengan manusia. Sebab itu kalau ada kes rogol, orang akan gelar nafsu binatang. Kerana nafsu binatang ini tidak mengira masa dan tempat. 

Sebelum itu cik en nak kongsi pengalaman cik en umur berapa kucing ini boleh mengawan. Jantan selalunya 1 tahun keatas tapi bergantung kepada persekitaran mereka. Kalau kucing itu korang bela seekor saja di rumah, mungkin mencapai umur 1 tahun tapi kalau banyak, kemungkinan lebih awal. Kalau betina boleh seawal 4 bulan tau. Itu bergantung kepada persekitaran juga. Tapi untuk proses pemandulan, kucing boleh di mandul seawal 4 - 6 bulan. Di klinik cik en ini, kami ambil umur 6 bulan ke atas. 


Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat


Berbunyi/Meow dengan kuat dan berpanjangan.
Kalau tengok kucing korang asyik meow je dari pagi sampai ke petang bawa pula ke malam sampaikan suara pun dah tak ada. Itu tanda kucing korang tengah biang. Kalau tak dikurung, confirm kucing korang dah hilang mencari pasangan jika tiada pasangan korang berikan. Kalau kucing sakit atau lumpuh (macam kucing cik en) mereka pun akan berusaha untuk mengawan sampai melukakan badan sendiri.

Gelisah dan kurang selera makan
Masa ini korang akan tengok kucing korang mula kurang makan sehingga kurus. Gelisah sehingga bulu gugur dan condition badan kucing akan down. Masa ini korang bagi makanan paling sedap atau kegemaran mereka pun, mereka takkan peduli

Tetiba jadi manja
Yang ini korang boleh nampak kucing korang mula menyondol nyondol punggung kat korang. Selain itu, kucing korang akan ambik perhatian korang dengan pelbagai cara. Antaranya kucing korang akan berguling guling (cara ini juga dia memikat pasangan dan selalunya kucing betina yang buat begini) dengan korang. Korang pun ingatla kucing korang nak bermain main rupanya kucing korang dah mula biang. 

Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat
Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat


Lagi satu korang boleh cuba garu garu dibahagian atas belakang berhampiran dengan ekor. Kalau punggungnya naik tanda tanda on heat la tu..

Mula buat posing "come hither"
Bila ketiga - tiga tanda diatas korang dah nampak, korang akan tengok kucing korang terutama betina akan mula berkelakuan mengangkat-angkat punggung, ekor kesisi dan kaki menginjak nginjak. Itu dah tanda mereka dah boleh di"kahwin"kan. Kalau tiada pasangan, mereka akan lari rumah untuk cari pasangan. Hahahhaa. Saat ini kalau di kahwinkan confirm korang akan jadi mama papa atau atok opah. Hahahaha. Selalunya on heat ini ambil masa 4 hingga 6 hari. Selepas itu, kucing akan akan berubah laku dengan agresif dengan mana mana kucing. 


Boleh Ke Kurung Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat

Sebenarnya ianya tak memberi kesan apa apa tapi disebabkan tanda tanda gelisah, stress, kurang selera makan akan buat kucing korang lemah. Seumpama risau setiap hari akan memberi effect pada kesihatan kucing. Anyway cik en nak story sikit seekor kucing berbaka Maine Coon jantan yang dah berumur 4 tahun tapi tak boleh berkahwin kerana tiada baka yang sama dengan dia. Kucing itu sangat kurus walaupun selera makan ada. Oleh sebab di Manjung ini owner yang bela kucing berbaka Maine Coon ini tak banyak, itulah menyebabkan kucing ini tidak di kahwinkan. Datang je ke klinik cik en yang mana masa itu cik en bertugas, cik en cuba kenen (jodohkan) dengan kucing seorang pakcik yang mana berbaka sama dan kebetulan betina. Alhamdullilah, katanya dah menjadi pun cuma cik en tak dapat nak tahu perkembangan seterusnya sebabnya owner pun tak datang dah ke klinik. 

Ada juga kes jadi "mati merangan". Bahasa orang kampung sebenarnya ayat itu. Kiranya macam mati dalam keadaan menyeksakan (tak dapat kahwin). Ianya bergantung kepada kucing, owner dan persekitaran. Tapi bagi cik en, kalau rasa tak mahu anak kucing atau tak mahu kucing jantan lari rumah korang boleh gunakan pendekatan pemandulan. Untuk pemandulan korang boleh baca di entri Kenapa Perlu Memandulkan Kucing . Dan cik en tak galakkan penggunaan ubat perancang untuk jangka panjang. Kenapa? Boleh baca entri Ubat Perancang Untuk Kucing . 

Sekadar perkongsian, kalau kucing betina korang on heat ini, salur darah akan besar dan kalau nak buat pemandulan (spaying) memang agak mencabar. Iyelah takut pendarahan atau bleeding kan. Mencabar bagi doktor dan vet bertugas untuk handle kes bleeding ini. Tapi jangan risau, ianya tidak memberi risiko yang tinggi. 

Ok la, kalau ada apa pertanyaan boleh tanya cik en ye! Jumpa next entri. 
10

Vaksin Rabies Untuk Anjing Dan Kucing

Vaksin Rabies Untuk Anjing Dan Kucing | Di Malaysia, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) tidak mewajibkan pada anjing atau kucing mendapatkan suntikan Rabies. Lain la di negara yang pernah darurat untuk kes rabies seperti di India. Jika korang ke India dan membela kucing atau anjing, korang perlu mendapatkan pelbagai jenis vaksin termasuklah vaksin Rabies. Vaksin Rabies ini berbentuk tunggal. Maksudnya 1 botol vaksin hanya ada vaksin Rabies, Berbanding dengan vaksin yang lain yang boleh combine 4, 6 atau 9 vaksin dalam 1 suntikan. Jujur cik en cakap, cik en tak buat suntikan vaksin rabies di klinik tapi dari pengalaman customer yang pernah vaksin rabies di luar negara atau klinik swasta buat cik en ada research sedikit info pasal vaksin ini. 



Pemberian vaksin rabies berbeza dari satu negara dengan negara yang lain. Ada yang vaksin diberi pada anjing berumur seawal 12 minggu hingga 20 minggu . Dan booster (ulangan) setahun setahun atau 3 tahun sekali mengikut undang undang negara masing masing. Tapi di Malaysia, penyakit rabies tidaklah banyak dan terpencil so anjing akan mula vaksin kali pertama pada umur 3 bulan dan 4 bulan dengan vaksin Canine Distmper-Adenovirus Type 2-Paraininfluenza-Parvovirus Vaccine. Bulan ke 5 barulah vaksin Rabies disuntik. 


Jika anjing atau kucing korang yang nak bawa masuk ke Malaysia dari negara yang tidak bebas Rabies lain pula, ada prosedur yang ditetapkan oleh DVS termasuklah jadual pemberian vaksin Rabies. Prosedurnya seperti di bawah ini

  1. Tiada tanda klinikal rabies dalam masa 48 jam sebelum penghantaran; DAN 
  2. Mempunyai tanda pengenalan yang kekal seperti mikrocip dan nombornya mesti lah tecatat dan sama seperti di dalam Sijil Kesihatan Veterinarnya; 
  3. Telah diberikan suntikan vaksin rabies: 
    • Suntikan pertama vaksin rabies telah diberikan ketika kucing atau anjing itu berusia sekurang-kurangnya 3 bulan, 
    • (Suntikan pertama) Vaksinasi dilakukan tidak kurang dari 6 bulan dan tidak melebihi 1 tahun dari tarikh penghantaran; 
    • (Suntikan Booster) Vaksinasi telah dilakukan tidak melebihi 1 tahun dari tarikh penghantaran;
  4. Telah dilakukan ujian antibodi dengan keputusan positif (paras Equivalent tidak kurang 0.5IU/ml), keputusan ini diterima pakai tidak kurang 3 bulan dan tidak lebih 1 tahun dari tarikh penghantaran; ATAU 
  5. Sekiranya syarat-syarat b, c dan d tidak dipatuhi maka kucing dan anjing yang ingin dibawa masuk perlu dikuarantinkan selama 6 bulan.

Sama juga Vaksin Rabies Pada Kucing. Pemberian yang sama seperti anjing juga cuma tidak semua klinik veterinar mempunyai stok vaksin rabies untuk kucing. Kalau di Perak, klinik yang pernah di cik en tanya adalah Klinik Veterinar di Ipoh, berhampiran dengan Hospital Fatimah. Cik en lupa nama klinik itu. Untuk kes di Kuala Sepetang, kesemua kucing dan anjing bertuan sahaja di sekitar 10km radius dari kawasan wabak akan diberi vaksin oleh DVS.

So kalau korang nak tahu tanda tanda fizikal bagi anjing yang positif rabies bolehlah baca entri cik en sebelum ini atau klik Tanda - Tanda Fizikal Anjing Positif Rabies Yang Korang Perlu Tahu. Sekali lagi cik en kongsi apa itu rabies dengan gambarajah dari Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah


Sumber info dan gambar dari 
APTVM Penyakit Rabies DVS Malaysia
Kementerian Kesihatan
Google
3