Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: travel

Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Pengalaman Pertama Menderma Darah

Pengalaman Pertama Menderma Darah | Lama juga cik en tak update blog kan? Cik en baru balik dari Kelantan. Negeri terakhir melengkapkan 6 negeri cik en travel untuk penuhi Azam Tahun Eintan Nurfuzie 2017. Cik en ikut kawan cik en yang bernama Ehan dan suaminya Ipin untuk jalan jalan di sana. Percutian 3 hari 2 malam itu cik en akan story beperingkat ye. Aktiviti pertama yang cik en buat bila sampai di Kelantan adalah menderma darah. Disebabkan ehan memahami cik en ini blogger, dia volunteer untuk snap gambar masa Pengalaman Pertama Menderma Darah di Aeon Kota Bharu tempoh hari.

Pengalaman Pertama Menderma Darah
Pengalaman Pertama Menderma Darah

Nampak sangat kan cik en sayang orang kelantan. Hahahha. Iyelah, punya la jauh cik en gi derma darah. Ceritanya bergini, dulu zaman cik en belajr di Politeknik Ungku Omar cik en pernah nak derma tapi masa itu berat cik en dalam 45 kg so memang tak memenuhi syarat syarat. So terkubur la.. Lepas cik en dah mencecah dalam 50 kg cik en cuba untuk menderma masa itu ada buat di karnival tapi bila check cik en kekurangan darah. Kiranya di Aeon Kota Bharu percubaan ke 3 dan cik en melepasi syarat syarat di tetapkan. So terjadilah Pengalaman Pertama Menderma Darah cik en disini. 


Pengalaman Pertama Menderma Darah


Masa itu, Ehan dan Ipin bersama anak anak dorang, Rayyan dan Soffea jalan jalan di Aeon memandangkan kedai nasi ulam yang famous di sana tutup. Kebetulan Ipin pun nak bayar bil telefon dan menunggu petang sikit untuk ke Pantai Cahaya Bulan. So kami masuk Aeon dulu. Dalam berjalan jalan kami terjumpa pihak USM buat program derma darah. Ipin yang dah 4 kali derma darah nak derma darah dan bila Ehan tanya cik en, cik en pun nak cuba sekali lagi untuk menderma. Step pertama semestinya isi borang. Udah macam jawab periksa pula. Hahaha. Selesai, cik en buat pemeriksaan kesihatan dengan ambil darah dan tekanan darah. Selesai cik en dapat sebungkus goodies yang ada biskut, air mineral dan air teh bunga. Selasai saja, cik en terus ke kerusi khas untuk menderma. Cuba buat caption sikit muka cik en dibawah ini. hahaha







Tak nampak takut kan? kan? kan? Muka cik en cooooll je kan? hahahah. Cik en boleh sembang sembang lagi, nurse pakai jarum berapa ini nurse? Garum 18G ke nurse? Dia kata tak la, jarum 16G. Oh my gosh. 18G pun cik en dah tau besar mana, inikan 16G. Cik en boleh tahu saiz ini sebab cik en ambik darah lembu guna jarum 18G. Besar tau! Lembu pun melompat lompat. Inikan cik en yang comel ini. hahahha. Tapi sebelum jarum ambik darah itu, cik en tengok, nurse bagi Local Anesthesia. Local Anesthesia ini adalah pelali setempat. Local Anesthesia ini akan dicucuk di bawah kulit untuk bius kawasan bakal dicucuk untuk ambil darah. Cik en gunakan juga local anesthesia ini untuk haiwan bila buat sebarang pembedahan atau jahit. So tak la cik en rasa sakit pun sepanjang proses itu.


Kalau tak silap cik en , dorang ambil 450ml darah cik en yang ambil masa kurang dari 20 minit. Cik en selesai barulah ipin pula menderma.


Selesai je cik en rasa happy bebeno kome. Akhirnya cik en berjaya juga menderma selepas kena reject beberapa kali sebelum ini. 

KRITERIA ASAS MENDERMA DARAH ( Sumber )
  1. Berumur di antara 18 hingga 60 tahun (jika berumur 17 tahun, perlu mendapatkan kebenaran bertulis ibubapa/penjaga)
  2. Berat badan melebihi 45 kg.
  3. Sihat fizikal dan mental serta tiada masalah kesihatan yang kronik.
  4. Tidak mengambil sebarang ubat-ubatan dan tidak mengambil minuman beralkohol dalam jangka waktu terdekat sebelum hari pendermaan.
  5. Tidak berpuasa dan telah mendapat tidur yang cukup (lebih 5 jam) sebelum menderma darah.
  6. Menetap di Malaysia sekurang-kurangnya selama 1 tahun (bagi bukan warganegara Malaysia) Berumur tidak melebihi 55 tahun
  7. Berat badan 55 kg dan ke atas.
  8. Telah menderma darah penuh sekurang-kurang 2 kali dan pendermaan terakhir tidak lebih daripada 6 bulan.
  9. Mempunyai salur darah yang sesuai ( besar dan jelas)
Untuk next entri cik en akan story mengenai Pantai Cahaya Bulan (PCB) pula. So harap cik en akan bersemangat menulis untuk next entri. Jumpa lagi di www.nurfuzie.com .. XOXO
4

Travel Melaka 1.1 | Light Sensation Melaka, Menara Taming Sari dan Beca Banda Hilir


Travel Melaka 1.1 | Light Sensation Melaka, Menara Taming Sari dan Beca Banda Hilir | Lamanya cik en pending untuk sambung Travel Melaka ini. Jika sebelum ini cik en menceritakan mengenai Syaz Meredien Hotel, Melaka Duck Truck dan Uptown Pahlawan Walk Bandar Hilir. Ini cik en nak sambung aktiviti akvtivi yang lain seperti tengok Light Sensation Melaka, menaiki Menara Taming Sari dan meronda menaiki Beca Banda Hilir pada hari pertama di Melaka. 

Selesai cuci mata di Uptown, kami meneruskan misi kami mencari Light Sensation di Dataran Pahlawan. Masa kami datang, hujan dah mula turun renyai renyai. Ini pintu masuk Light Sensation 



Disebabkan renyai renyai, kami diberitahu, kalau hujan lebat, lampu lampu akan ditutup dan tiada pembayaran balik. Untuk harga tiket RM20 untuk seorang. 



Cantiknya apabila kami melihat Light Sensation ini. Light Sensation ini mempunyai 25,000 lampu yang yang dibuat menjadi bunga mawar. Ada 2 lampu iaitu lampu biasa/putih dan lampu warna warni. Jom kita cuci mata. 




Susah juga cik en nak capture gambar yang menarik. Tapi akhirnya cik en berjaya juga. Berlatar belakangkan Menara Taming Sari yang kebetulannya tengah ada di aats. Disebelah padang ini terdapat replika yang bertemakan Love. Banyak gambar menarik yang korang boleh ambil. Seperti dibawah ini.




Disini pula gambar lanskap dataran ini. 


Replika love ini tempat yang paling mendapat perhatian. Semestinya yang bercinta, takkan lepaskan peluang untuk bergambar dengan love gergasi ini. 



Ini pula gambar dekat lampu mawar ini. Malam baru nampak ianya macam mawar atau ros yang berlampu. 


Banyakkan wayar wayar dan kena hati hati sebabnya voltan disini tinggi jadi mereka letakkan pagar untuk elakkan kita sentuh ros tersebut.


Yang bawah ini untuk ros bewarna warni. Tak sebanyak ros putih. tapi ianya tetap cantik yang diletakkan dengan bentuk love.







Cantik cantik bukan. Awalnya cik en sendiri tak pandai nak ambil gambar, sebabnya rasa tak cantik. Bila malam, baru ianya nampak lebih jelas dan cantik.

Settle di Light Sensation, cik en dan ija nak menaiki Menara Taming Sari. Kat sini cik en nak share harga harga untuk naik Taming Sari ini.

Harga Tiket Menara Taming Sari 


Dewasa : RM23.00 / RM17.00
Kanak Kanak (2-12 tahun) : RM15.00 / RM11.00
Warga Emas (55 tahun ke atas) : RM18.00 / RM 9.00
Orang Kurang Upaya (OKU) : RM 8.00 / RM 8.00

* Warna merah untuk yang mempunyai kad pengenalan


Sementara tunggu giliran


Dibawa antara permandangan bandar melaka diwaktu malam. Sangat cantik. Boleh nampak tempat menarik dari atas ini.




Diakui, cik en seorang yang takut dengan ketinggian, so sepanjang beberapa minit di atas Taming Sari itu, cik en lebih banyak diamkan diri. Hahahah. Gayat wei.. 

Dari atas lagi, cik en dah nampak beca berlampu mengikut tema ini dan dah pasang niat untuk naik bila selamat turun ke bawah nanti. Sampai je bawah, kami terus mendapatkan beca dan beca pilihan kami adalah Minnie Mouse. Harga untuk 1 beca RM25.00 rasanya. Lupa pulak. 




Ini aktiviti terakhir kami malam pertama di Melaka. Semestinya kami kepenatan sangat sangat sebabnya kami berjalan kaki saja dari hotel. Lagipun dekat dekat saja tempat menarik di Melaka ini. Jadi tips yang korang kena ingat kalau ke Melaka, carilah hotel berdekatan dengan Banda Hilir. Sebabnya disini selalu kesesakan. Rugi kalau bawa kereta. Nak tahu hotel mana yang berdekatan, sesuai dengan budget korang dan yang penting komen jujur dari pelanggan, korang boleh compare all the travel top sites di HotelsCombined. HotelsCombined ini bukannya booking site tapi ianya untuk korang bandingkan hotel mana yang bersesuaian dengan korang. So tak perlulah korang nak banyak download apps dan buka satu persatu apps untuk compare. Just gunakan HotelsCombined saja. Mudah dan cepat.

Untuk next entri cik en nak story mengenai kuih keria gula melaka, coconut shake, pantai klebang dan tempat terbaik korang nak makan assam pedas legend di Melaka. Bye! XOXO.
1

Trip Phuket Krabi | 4 Island Hopping & Snorkeling


Trip Phuket Krabi | 4 Island Hopping dan Snorkeling | Kejap je dah masuk hari ke 3 untuk Trip Phuket Krabi dari Ayden Averroes Travel yang cik en dan geng cik en join. Yeah! masa yang cik en tunggu tunggu. Snorkeling!!! Sejujurnya cik en tak pernah snorkeling so sangat teruja la bila sampai ke Krabi. Sebabnya di Krabi adalah tempat terbaik untuk snorkeling. Kita tengok, berjaya tak cik en snorkeling untuk pertama kali ini. 

Kami bangun pagi dengan semangat berendam. Cik en ini adalah masalah sikit kalau travel ini. Suka tertinggal barang terutama baju baju yang penting. Lagipun cik en sendiri 1st time nk snorkeling, jadi tak tahu la baju yang sesuai. Seperti biasa cik en buat DIY sendiri menggunakan inner dan baju singlet tanpa lengan. Haha. Asal selesa sudahhhh!


Semangat kan semuanya.. Hahaha. Gila nampak gemuk pulak pakai camni. Sebelum itu cik en nak story dulu program untuk hari ke tiga ini. Pagi ini, kami akan breakfast di Ao Nong, Island Hopping 4 Islands iaitu Poda Island, Tub Island, Chicken Island dan Railey Beach dan ada 2 island yang kami akan buat aktiviti snorkeling. Malam pula kami ke Krabi Night Market.

Sebelum untuk Island Hopping, kami kena isi penuh penuh perut sebabnya kami akan banyak habiskan tenaga untuk aktiviti snorkeling sebelum makan tengah hari diatas bot nanti. Kedai yang dah 2 kali kami breakfast ialah Kedai Bangnara. Mereka boleh berbahasa melayu. Senang sikit nak berkomunikasi kan? Dan menu cik en harini adalah nasi kerabu ayam goreng.



Selesai sarapan kami terus ke Ao Nammao Pier tapi sempat la singgah di satu tempat ini (nama lupa) dan selfie di replika ikan. 




Selesai bergambar, kami terus ka perjalanan ke Ao Nammao Pier. Ao Nammao Pier adalah pintu masuk untuk ke Island sekitar Krabi ini. Disini kami diberi Swimming Goggles with Snorkel. Perlu dijaga, kalau hilang kena bayar. Sebelum masuk kami bergambar dulu. Seperti biasa, blogger memag gila bergambar.












Cantik kan permandangan atas ini. So jom kita naik bot besar dan sempat la selfie dalam bot besar ini. 



Destinasi pertama kami adalah Railey Bay dan Phra Nang Cave. Yang ini, kami perlu berjalan sepanjang Railey Bay untuk ke Phra Nang Cave


Disini cik en nak share live yang cik en buat masa di sana.


So perjalanan tersebut berakhir ke Penis cave atau Phra Nang Cave. PENIS? ahahhaha. Korang tengok la sendiri ye. Jangan ditanya sejarahnya ye, tapi cave ini dipenuhi replika alat sulit lelaki ni.




Sempat juga kami mandi di beach ini. Gambar tak banyak tapi cik en nak kongsi yang mana ada ye.



Selesai bermandi, kami menyusuri pantai untuk menaiki bot kecil untuk ke bot besar sebelum ke destinasi kedua kami yang mana ianya tempat snorkeling kami yang pertama.






















So dah sampai akhirnya, dah petang, kita balik ke hotel. 





Gambar diatas gambar terakhir untuk aktiviti sorkeling dan islands hoping di 4 island. Cik en dah confused nama pulau pulau so cik en just upload gambar mengikut masa sahaja. Haha. Confused dengan nama thailand ni. So, balik rehat dan tak sabar aktiviti malam ini. 

Aktiviti malam ini kami mencari makan makan. Kat mana? Semestinya Krabi Night Market. Syurga makanan bajet di krabi. Sementara menunggu yang lain, kami sempat selfie dulu. Peace!



Cukup je semua ada, kami terus ke Krabi Night Market. Tak banyak gambar cik en ambil. Hahah. Sebab sibuk cari makan makan dan makan. 



Kegemaran cik en sama macam di Malaysia. Pad Thai!!


Bestnya di sini, ditengah tengah pasar malam ini, mereka ada sediakan banyak kerusi dan meja yang menghadap pentas. So kami beli makanan dan makan di meja yang disediakan sampai melayan persembahan dari anak kecil ini.


So settle aktiviti kami untuk hari ketiga di Krabi. Kami akan berehat malam ini dan esok hari terakhir trip ini. Yang itu cik en akan story untuk next entry ye. Sebelum itu, cik en nak bagitau, cik en join trip percutian murah murah tau. Nak tahu detail?

Facebook 

Instagram 

Atau rasa nak lebih pertanyaan korang whatsapp sahaja

WHATSAPP 0149445981 ( EJA ) 
WHATSAPP 0149445981 ( EJA )
6