Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: travel

Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Trip Phuket Krabi | Enjoy Habis Di Phuket


Trip Phuket Krabi | Enjoy Habis Di Phuket | Nampaknya entri ini agak lama cik en ambil untuk menaip. Bukannya malas tapi feel itu tak sampai. Hahahah. So cik en nak story untuk day 2 untuk trip Phuket Krabi. Hari ke2 ini, cik en dan geng yang lain akan melawat Patong Beach , Kilang Baju Hard Rock Phuket, James Bond Island dan seteruanya chekc in Phua Panwa Resort Krabi. Disini juga cik en nak story sikit kisah salah seorang geng kami yang sakit dan perlu dibawa berjumpa doktor. Terdapat masalah masalah dan juga pengalaman baru bagi kami. 

Kami berkumpul 7 pagi yang mana bersamaan 8 pagi jam Malaysia. Salah seorang geng cik en tidak sihat dari hari pertama lagi. Perjalanan yang jauh menyebabkan lagi teruk. Jadi pagi itu, kami bertekad bawa juga sebabnya semalmnya cari klinik swasta tutup dan kalau yang buka pun sangat sangat mahal. Sementara menunggu yang lain lain, cik en jamah dulu susu dan roti lapik perut sementara breakfast selepas selesai di hospital nanti


Susu  meiji ini sangat sedap dan pekat. Tak boleh nak comparekan dengan produk di Malaysia. Roti nya pulak, intinya penuh sampaikan terasa custard setiap kali kunyahan. Bukannya nak kata produk Malaysia tak ok ye. Tapi kalau korang sendiri beli roti di mana mana, intinya ciput je kan? 

Apabila semuanya berkumpul kami terus bergerak ke hospital kerajaan berdekatan.Kalau nak story mengenai cara rawatan di hospital itu, korang boleh rujuk entri dari ayue di Pengalaman di Hospital Phuket . Selesai saja urusan di hospital, kami ke terus Patong Beach. So sempat la cik en merakam suasana siang. Kalau semalam cik en selfie pun gelap saja kan?











Selesai saja selfie kami terus bergerak ke Krabi. Perjalanan dari Phuket ke Krabi ambil masa lebih kurang 3 jam. Tapi sebelum itu, kami akan singgah Kilang Baju Hard Rock Cafe dan island hopping.

Kilang Baju atau Madunan T-Shirt terletak di Chang Wat merupakan kilang yang terbesar dalam pembuatan t-shirt yang mana t-shirt Hard Rock Cafe Phuket pun dibuat di kilang ini. So di sini masa cik en habiskan banyak duit. Hahaha. Memang murah. Jom kita layan








Kat sini cik en habiskan lebih dari 1000 bath. Hahaha. Sememangnya tak cukup. Nasib la duit ini terhad, so terbantut juga cik en nak shopping. Hahaha. Anyway kalau diberi sekali lagi ke Phuket, cik en nak spend 2000 bath atau lebih disini. Hahaha. Mungkin disebabkan matawang Malaysia jatuh, so pembelanjaan memang terasa la di sini. Settle shopping kami teruskan ke next destination.

Untuk aktiviti terakhir di Phuket, kami wajib untuk Island Hoping di James Bond Island. So kami perlu menaiki bot di Ko Panyi, Phang-Nga untuk ke James Bond Island. Tak mahu celoteh banyak banyak, jom layan gambar




Sebelum sampai ke James Bond Island, kami sempat tengok pulau kucing atau cat island tau. Kenapa dipanggil pulau kucing sebabnya rupanya seperti kepala kucing.


Seterusnya kami meneruskan perjalan ke James Bond Islands. Kat pulau itu, kami tak turun sebabnya korang kena bayar sebelum jejakkan kaki di atas pulau tersebut. Nak tahu berapa? 400 baht. Mahal juga la bagi percutian bajet kami ini.


Jadilah kan, tengok pulau yang menjadi lokasi pengambaran cerita James Bond iaitu The Man With Golden Gun pada tahun 1974. Sebelum ini, pulau ini dipanggil nama Khao Phing Kan. Selesai mencuci mata keliling pulau ini. Seterusnya kami ke pulau atau perkampungan nelayan untuk makan tengah hari. Tapi sebelum itu, sempat cik en snap beberapa gambar lagi.



Dah sampai ke perkampungan nelayan yang mana disinilah kami akan lunch. So korang layan gambar gambar ni








Fuh, makanannya memang sedap. Terutama tomyam mereka. Sangat sedap walaupun jernih je cik en tengok. Hahaha. Tempat apa yerk? cik en pun dah lupa nama perkampungan ini. Tapi kami memang enjoy dengan masakan mereka terutama tomyam tu la. Sampaikan ada yang nak menuntut ilmu masak tomyam disini. Hahaha. selesai saja,kami meneruskan perjalanan balik dan sepanjang perjalanan kami diberi peluang untuk melihat hasil contengan atau grafik di pulau yang ada gua gua kapur. 




Selesai island hopping ini. Nasib pakai sunblock. ahahha. Perjalanan dari Phang Nga ini ke Phu Panwa Resort Krabi mengambil masa 1 jam 30 minit. So selalunya perjalanan yang jauh, Awe pemandu kami akan berhenti di mana mana perhentian. So kami berhenti di satu perhentian ini yang mana ada replika animasi yang comel comel. Jangan tanya dimana, sebabnya masa ini cik en dah lupa kat mana kami berhenti. 



Dah jadi macam kanak kanak riang berswafoto bagai tapi teruja la juga dengan replika replika disini. Dalam 30 minit selesai semuanya, kami terus kan perjalanan ke Phu Panwa Resort di Krabi. Disebabkan dah selesai semuanya, kami ambil keputusan untuk terus berehat awal sebabnya esok kami akan snorkeling. Jom cik en belanja sikit video bilik cik en dan wendy untuk 2 malam di Krabi. 


Fuh, masa untuk berehat .. Jumpa untuk next entry semua. Semestinya next entry trip ini akan dipenuhi gambar snorkeling kitaorang!!! Sebelum itu, cik en nak bagitau, cik en join trip percutian murah murah tau. Nak tahu detail?

Facebook 


Instagram 


Atau rasa nak lebih pertanyaan korang whatsapp sahaja


WHATSAPP 0149445981 ( EJA ) 
WHATSAPP 0149445981 ( EJA )
4

Travel Melaka 1 | Syaz Meridien Hotel, Melaka Duck Tours dan Uptown Pahlawan Walk Banda Hilir


Percutian 3 Hari 2 Malam di Melaka | Cik en memilih negeri Melaka sebagai destinasi terakhir bagi tahun 2016. Bermula dengan perancangan 3 orang beberapa minggu sebelum pergi tapi yang pergi hanya berdua saja. Ada masalah yang tidak dapat dielakkan dalam masa 24 jam sebelum pergi. Jadi sebelum korang memilih kawan bercuti, travel atau apa apa perancangan, elakkan cari kawan yang pentingkan diri. Sebabnya sifat itu yang buat korang akan ada masalah nanti. Mungkin tidak sebelum pergi tapi masa travel nanti. Nak diceritakan nanti menyakitkan hati cik en so biarlah ianya menjadi pengajaran pada cik en. Jangan terlalu percayakan orang walaupun kawan rapat sendiri. Sedangkan adik beradik pun boleh jadi masalah apatah lagi orang luar kan? Sebelum deal, better mintak deposit awal awal. Hahahah.

Panjang pulak mukadimah cik en kali ini, lets go ke cerita percutian cik en kali ini. Cik en ke melaka pada 24 sehingga 26 Disember 2016. Percutian 3 hari 2 malam ini merangkumi aktiviti malam di Bandar Hilir, Coconut Shake Batu Berendam, Kuih Keria Batu Berendam, Pantai Klebang, Asam Pedas Pasar Borong dan shopping di area Muzium Samudera. Anyway cik en ada melawat sahabat lama cik en di Kerubong dan terus cari sekolah lama cik en disana. Tak apa, nanti cik en akan story nanti.

Perjalanan dari Manjung ke Melaka hampir 8 jam. Cik en bertolak jam 7.30 pagi dan mengikuti jalan Sitiawan - Air Tawar - Bota - Tanjung Tualang - Kampar - Tapah untuk mengambil kawan cik en , Ija. Dari Tapah, cik en singgah makan Mee Kari yang famous di Bidor sebelum menaiki Lebuhraya Utara Selatan. Perjalanan alhamdullilah sangat lancar tapi selepas Kuala Lumpur hingga ke Seremban ada sedikit lalu lintas. Kami masuk Tol Ayer Keroh lebih kurang jam 3 petang dan sampai di hotel pukul 3.45 petang. Kami memilih Syaz Meridien Hotel. 


Untuk hotel, jujurnya cik en tak suggestkan hotel ini untuk korang. Cik en bagi rate 2/5. Parking yang terhad, customer services yang cik en rasa tak profesional dan tak banyak membantu, bilik air yang berbau walaupun dibiarkan beberapa jam, tombol pintu boleh pulak tercabut dan telefon yang tak berfungsi dengan baik. Jenuh Ija ke reception untuk minta seterika. Itupun lambat dihantar. Ok, ini komen jujur cik en ye. Tak tahulah kalau korang ada menetap di sana dan servisnya ok. 

Selesai mandi dan rehat, kami mulakan aktiviti malam ke Bandar Hilir. Tempat pertama cik en dan ija terjah di Light Sensation di Dataran Pahlawan. Kami memilih untuk berjalan kaki sebabnya tak jauh pun kawasan kawasan menarik yang kami nak pergi malam itu. Meh cik en tunjukkan sikit gambaran tempat menarik di kawasan hotel cik en ini. So tips nak memilih hotel pun, pastikan ianya di tempat tumpuan dan kawasan menarik. Melaka sangat sesak dengan kereta so buat pilihan bijak dengan berjalan kaki. Kalau penat sangat boleh gunakan Uber atau Grab tapi masih kena bersesak dengan kereta lain juga.



 Sepanjang perjalanan cik en jumpa Amfibia ini. Melaka Duck Tours. 


Amfibia ini boleh jalan di atas jalan raya dan air. Korang boleh rujuk bawah ini untuk perjalanan Amfibia ini.



Harga tiket pula terbahagi kepada 2, pelancong asing dan warganegara. So stanbykan kad pengenalan korang ye. Di bawah adalah harga tiket bermula 1 Disember 2016

Tiket Warganegara Malaysia (Kad Pengenalan)
Dewasa (berumur 13 tahun ke atas) RM 42
Kanak-kanak (berumur 2 hingga 12 tahun) RM 25
Warga Emas (55 tahun dan ke atas) RM 30

Pelancong Asing
Dewasa (berumur 13 tahun ke atas) RM 48
Kanak-kanak (berumur 2 hingga 12 tahun) RM 30


Dimana korang boleh beli tiket? Tiket boleh didapati di kaunter tiket yang terletak di Menara Taming Sari di sebelah Melaka Menara Berputar (9 pagi hingga 6 petang) .Pra-Tempahan untuk kumpulan 10 orang atau lebih (campuran dewasa atau kanak-kanak yang berumur 2 tahun) korang boleh buat  tempahan di 06- 292 5595. Masa operasi bermula 9.00 pagi hingga 6.00 petang dan bergantung pada cuaca dan musim cuti. 

Back to our journey, kami melalui jalan shortcut dan kebetulan itu melalui Uptown Pahlawan Walk Banda Hilir dan cik en dan ija beli buah buahan. Agak mahal. 1 cawan RM3.00


Cik en beli buah jambu jeruk warna hijau tu dan ija jambu madu. Selesai berjalan area pasar malam, cik en ke pusat kraftangan disebelah untuk window shopping dahulu barangan. Iyelah, takkan nak beli awal awal, jenuh la nk bawa nanti.


Selesai cuci mata, kami teruskan perjalanan ke Dataran Pahlawan, Sempat la juga masuk ke dalam Dataran Pahlawan untuk snap gambar dibawah ini



Besar kan? Sememangnya cik en teruja juga pada mula mula tengok.. Selesai bergambar, cik en terus ke Light Sensation yang tek berjauhan dari mall ini. Disebabkan line internet tak memuaskan. Cik en akan story Light Sensation di entry seterusnya.. Boleh? Hihi.
4

Kenapa Aku Memilih Untuk Travel Secara Solo


Kenapa Aku Memilih Untuk Travel Secara Solo | Ramai yang terkejut dengan keputusan cik en untuk buat solo travel pada tahun 2017. Cik en ada nyatakan dalam entri sebelum ini. Sebenarnya pengalaman sebelum ini yang buat cik en nekad untuk travel seorang diri dalam mencari pengalaman di tempat orang. Tapi apa apa pun, cik en perlu kuat dari segi mental dan fizikal sebelum memulakan cabaran #cikentravelsolo ini. Sebabnya cik en perlu research keadaan sesuatu tempat sebelum memilih untuk travel. 

Kenapa cik en memilih travel secara solo? Anyway cik en masih belum dapat mencari partner travel yang serasi dengan cik en. Selain itu cik en nak cabar diri cik en untuk berdikari dan selesaikan masalah sendiri di tempat orang. Cik en sendiri sebenarnya nak mencari partner yang TIADA masalah masalah dibawah ini :
  1. Cerewet dari segi pemilihan hotel ,pengangkutan, makanan dan lain lain
  2. Cancel last minute walaupun kita dah booking hotel atau flight
  3. Banyak menghabiskan masa dengan telefon daripada aktiviti travel
  4. Berkira. Tidak kira la berkira masa atau kewangan
  5. Degil dan keras hati serta tak mahu mendengar pendapat orang lain. Confirm dengan cik en akan bergaduh. Hahaha
  6. Tidak menepati masa dan perancangan
  7. Malas nak research tempat tempat menarik. Mengharapkan orang lain untuk carikan. Kira tiada perancangan. Yang tahu bawa badan saja.
  8. Jenis diva diva. Tunggu make-up sejam dua. Minta tolong bertanya jalan pun menolak. Senang cerita yang malas nak survive untuk travel. Yang terbaik jenis gila gila, sempoi dan berani. 
  9. Pendiam. Bosan betul kalau tak banyak bercakap. Lagi lagi dalam kereta. Dan macam teksi depa buat. Haha
  10. Kuat tidur. Hahahah. 
So, cik en harap salah satu azam 2017 yang terbesar ini akan menjadi realiti. Cik en akan memilih 6 buah negeri untuk dihabiskan dalam tahun 2017 ini seorang diri. Harap cik en diberi kesihatan dan semangat yang baik. Chaiyok! Chaiyok!
4

Azam Tahun Eintan Nurfuzie 2017


Azam Tahun Eintan Nurfuzie 2017 | Actually, dalam entri ini, cik en cuma nak cerita salah satu azam cik en bagi tahun 2017 so jangan pelik kalau lepas ini akan ada Azam Tahun Eintan Nurfuzie 2017 Siri 2, 3, 4, 5 dan seterusnya. Sebabnya ini antara azam yang terbesar yang perlu cik en capai sebelum habis tahun 2017 nanti. 

Bermula travel ke Sabah bulan September 2016, Phuket - Krabi - Hatyai pada bulan November 2016 dan Disember 2016 ini cik en akan ke Melaka. Cik en mula meminati hobi travel ala backpackers. So selepas balik dari Trip Phuket Krabi Hatyai tempoh hari, cik en dah buat azam untuk travel solo secara backpack di setiap negeri di Malaysia. Disebabkan gaji cik en cukup cukup saja, cik en buat keputusan untuk travel 2 bulan sekali ke negeri negeri pilihan cik en. So untuk tahun 2017, Insyallah, cik en cuba untuk travel solo ke 6 buah negeri di Malaysia. 

Untuk travel tersebut, cik en akan menggunakan sepenuhnya pengangkutan awam dan menggunakan tema bajet. Mesti fun kan sebabnya cik en mencabar diri untuk ke tempat tempat yang tak pernah cik en pergi. Lagipun cik en nak belajar pengalaman di tempat orang. 
1

Perjalanan Paling Lama Dari Sadao ke Phuket


Perjalanan Paling Lama Dari Sadao ke Phuket | Selesai entri intro dan persiapan awal ke Thailand, kali ini cik en nak story mengenai perjalanan kami untuk hari pertama. Perjalanan cik en bermula daripada Manjung Perak - Ipoh - Bukit Kayu Hitam - Border Malaysia - Sadao - Phuket. Actually, cik en seorang saja yang menetap di Manjung dan yang lain lain dari Kuala Lumpur dan kawasan sekitarnya. Jadi perjalanan awal, sememangnya cik en berseorangan. Kali ini cik en memilih menaiki bas ekspress. Cik en memulakan perjalanan dengan menaiki bas kesatuan dari Seri Manjung ke Ipoh sebelum ke Bukit Kayu Hitam. 

Cik en sampai di Canloon lebih kurang jam 4 pagi dan bas perlu menunggu sehingga jam 6 pagi yang mana pintu border akan dibuka. Sambil memunggu, boleh la lelapkan mata sekali lagi. Sampai jam 6 pagi, cik en turun daripada bas dan melilau mencari rakan rakan cik en yang lain. Anyway ini pengalaman pertama cik en sampai ke border malaysia. Hahaha.. cik en mati kutu sebabnya tak tahu yang mana perlu cik en pergi. Mengelabah juga la muka cik en ini. Bila call ayue, dia suruh cik en untuk scan pasport.. Haahaha. Lagi sekali cik en blur. kat mana nak scan ini. Hahaha. Akhirnya cik en ke tempat ramai orang beratur. Dan disitulah cik en jumpa yang lain lain. Sebelum cik en terlupa, cik en ikuti travel dari Ayden Averroes Travel sdn bhd ini bersama blogger dari team Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA). Mereka adalah Ayue, Jean, Mera, Mar, Yanty, T-Rex, Yanie, Kak Zura dan Wendy. Masa scan pasport, salah seorang daripada kami ada masalah sebabnya pasportnya akan tamat luput dalam masa 2 minggu lagi. Untuk maklumat semua, jika tarikh luput pasport kita kurang daripada 6 bulan, secara automatiknya, kita tidak dibenarkan ke luar negara. Jadi sila pastikan tarikh tamat pasport sebelum travel ye. Sambil sambil menunggu, kami mengisi dulu borang ARRIVAL CARD dari Imigresen Thailand.


Kad ini panjang dan ada 2 bahagian yang boleh dicarikkan. So korang akan simpan satu bahagian baik baik sebab akan digunakan masa masuk Malaysia balik. Oh ya, waktu di Thailand lewat sejam tau. Kalau jam Malaysia pukul 8 pagi, di Thailand baru 7 pagi. Kalau korang menggunakan handphone yang disetkan location, handphone akan automatik ke waktu Thailand. Cuma sesiapa yang memakai jam tangan bolehlah ubah masa, takut nanti shedule korang tak betul pula. 

Lebih kurang jam 8.30 pagi, salah sorang team kami selesai memperbaharui pasport so tanpa berlengah, kami terus ke border Thailand untuk urusan kemasukan.


Ini Wendy. Masing masing muka tak mandi.
Selesai urusan, kami terus mendapatkan kedai telefon berdekatan untuk dapatkan simcard untuk kegunaan kami di Thailand nanti. Cik en memilih simcard berharga 120 baht sekali dengan pakej internet 1GB untuk seminggu.


Sementara menunggu yang lain, sempatlah cik en candid bersama sama dengan Team KBBA9 dan Eja, Travel Guide dari Ayden Averroes Travel sdn bhd kami. Selesai saja, wajib kami selfie bersama sama.




Selesai saja, kami meneruskan perjalanan terus ke Phuket. Disebabkan masing masing lapar, kami akan makan di kedai makan halal lebih kurang sejam perjalanan. Sebelum sampai sempat la cik en snap kenderaan sewa popular di Thailand, Tuk Tuk




Selesai sarapan dan makan tengah hari. Hahaha, kami meneruskan perjalanan ke Phuket. Perjalanan mengambil masa 7 jam melalui jalan sepanjang 488km. Fuh.. perjalanan yang sangat lama dan panjang kan? Belum lagi berhenti berehat, mau menjangkau 8 atau 9 jam. Kami bertolak dari tempat makan lebih kurang 11.30 pagi. Dan di jangka sampai di Phuket dalam pukul 8 atau 9 malam. Sedikit nak kongsi keadaan van kami yang dipandu oleh awe..



Keadaan dalam van sangat selesa dan lajuuu.. Jalan jalan di sini pun dalam keadaan baik. Lebih kurang jam 4 petang, kami singgah di hentian Phang Nga. 


Sambil sambil rengangkan badan, kami minum dulu dan masa ini terjumpa menu famous di Thailand iaitu Pancake Telur Pisang. 


Nampak macam murtabak kan? Kira di Malaysia macam roti canai telur pisang la. Sedap dan manis, so untuk minum, cik en minum air kosong saja. Kena jaga kesihatan juga kan. Baru hari pertama disini, pastikan badan sihat.




Lebih kurang sejam disini, kami memulakan perjalanan yang masih berbaki lebih kurang 90km lagi. Sebelum matahai terbenam dalam pukul 6.30 petang, kami sampai di Phuket Gateway. Walaupun gatewaynya di jalan raya yang sibuk, selfie dan tangkap gambar itu penting okey..




Setelah menjadi perhatian orang ramai, kami meneruskan perjalanan menuju ke Phuket. Kami sampai Phuket lebih kurang pukul 8 malam. Dan ini sedikit suasana kawasan restoran yang kami makan.



Ini merupakan kedai untuk makan malam kami di malam pertama di Phuket.



Disini, cik en berkongsi menu dengan kak yanie. Kami memilih nasi putih, white tomyam, daging masak merah dan telur dadar. 


White tomyan ini ada rasa lemak lemak mungkin diletakkan santan. Tak pedas dan enjoy la makannya. First time makan kan?


Ini pula Pad Thai yang dimakan oleh Wendy. Cik en obses dengan Pad Thai tapi sebab kelaparan, terpaksa memilih makan nasi dan lauk pauk. 



Selesai makan, kami terus ke hotel. Kami akan tidur di hotel RAHA Hotel. Anyway di bahagian bawah, mereka renovatekan so tak dapat cik en nak tunjukkan keseluruhan hotel. Anyway cik en akan kongsi gambar di dalam bilik hotel. Oh ya, cik en memilih wendy sebagai roomate cik en sepanjang trip ini. 





Kali ini, cik en dapat bilik bertingkap. So nampaklah keadaan malam di luar kawasan hotel. Kami di beri 1 jam untuk bersiap sebelum ke Bangla Road.

siap dah!

Pantai Patong


Loma Market


Sampai dah pintu masuk Bangla Road



Selesai selfie,kami masuklah Bangla Road. Mati mati cik en ingat amcam Petaling Street tapi ianya tempat untuk berhibur. Sepanjang perjalanan cik en ada rakam sedikit.


Ha, so tak berapa sesuai la kami ke sana sebenarnya. Tapi sebabkan dah sampai.. Kami jalan jalan aja lah... Selesai melalui Bangla Road, kami terus menuju ke Hard Rock Cafe Phuket





Jam menunjukkan 2 pagi, mata dah mengantuk dan badan sangat penat. Biasalah, kalau dah jadi camtu, cik en mulalah memasamkan muka yang manis ini. Hahaha.


Sampai saja hotel, bumi phuket dibasahi dengan hujan, So memang heavan sungguh la, dengan penat dan sejuk, tak sempat cuci make up cik en dah berdengkur. Hahahah. Jumpa di entri seterusnya ye. semua.. Good Night

Trip ini cik en bersama sama blogger hebat dari Kelab Blogger Ben Ashaari yang bekerjasama dengan Ayden Averroes Travel dimana ianya berkonsepkan pakej percutian bajet. Berminat atau nak request tempat tempat boleh saja hubungi :

Facebook 


Instagram 


Atau rasa nak lebih pertanyaan korang whatsapp sahaja


WHATSAPP 0149445981 ( EJA ) 
WHATSAPP 0149445981 ( EJA )
3