Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: travel

Showing posts with label travel. Show all posts
Showing posts with label travel. Show all posts

Apa Yang Menarik Di Kedah?

Apa Yang Menarik Di Kedah? | Cik en adalah half kedah sebabnya abah cik en berasal daripada kedah dan cik en sendiri pernah bersekolah di sana dalam 2 tahun macamtu. Kalau nak dibandingkan Kedah dulu dan Kedah sekarang, cik en rasa banyak perubahan yang telah berlaku. Cik en sendiri yang selalu ke Kedah jarang untuk melawat tempat menarik di Kedah. Biasalah, apabila ianya tempat biasa, kita tak teringin pun nak explore kan? Penghujung tahun lepas, cik en diberi peluang untuk explore north kedah dan sangat menarik rupanya Kedah ini. So jom tengok Apa Yang Menarik Di Kedah?


Mungkin ada juga orang Kedah sendiri tak sempat nak explore jadi korang pun jadilah teruja macam cik en dalam membaca entri ini. Hahahhaha. Apa pun, korang boleh tambah tempat menarik yang lain kalau cik en tak listkan dalam entri ini. Untuk panduan pembaca cik en nanti

7

10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi

10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi | Siapa tahu mengenai Pulau Tuba? Pernah dengar? Pernah pergi? Atau korang langsung tak pernah tahu kewujudan pulau ini? Cik en pun awalnya seperti korang juga. Apabila diberitahu akan ke Pulau Tuba, cik en tak boleh nak membayangkan di kawasan manakah? Setelah "google" rupanya ianya terletak di Langkawi. Perlu menaiki feri dari Jeti Kuala Perlis kemudian menaiki "speed boat" ke Pulau Tuba. Satu tempat yang baru pada cik en so memang teruja sangat untuk cik en menjelajah pulau yang dikatakan unik dan lain daripada Pulau Langkawi. | 10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi


10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi


Apabila disebut Pulau Langkawi, korang akan boleh bayangkan replika Burung Lang, barangan bebas cukai, Mahsuri dan sebagainya. Kalau datang semasa cuti sekolah, sememangnya sesak dan panas. Berbeza dengan Pulau Tuba. Pulau Tuba sangat tenang, sunyi dan menarik. Sesiapa yang inginkan suasana ini, bolehlah masuk dalam tentatif korang ke Pulau Tuba. 


Keunikan yang ada di Pulau Tuba ini, korang boleh habiskan dalam masa 4 hari 3 malam. Keunikannya merupakan aktiviti yang susah korang nak jumpa di tempat lain. Aktivitinya adalah

1. Homestay Pulau Tuba (Keluarga Angkat)


Ini merupakan kemestian jika datang ke Pulau Tuba untuk jangka masa lama. Tak kira pelancong dari Malaysia. luar negara, sekolah atau institusi pengajian tinggi, korang akan merasai tinggal bersama sama keluarga angkat untuk tempoh 2 hari 1 malam. Aktiviti bersama orang kampung di Pulau Tuba ini merupakan aktiviti orang Melayu dulu dulu. Aktiviti yang sempat cik en sertai adalah

  • Domenstrasi memasak kuih tradisional
  • Mencanting dan mewarna batik
  • Aktiviti menyicah garam belacan/Pincuk
  • Makan malam bertemakan "Lauk Kampung & Pakain Tradisional"
  • Gotong royong sambil menikmati air kelapa di ladang kelapa
  • Makan tengahhari "Ala Kenduri Kampung"


2. Aktiviti Memanggil Galeopterus atau Yat Yat


Korang kenal apa itu Yat Yat? Yat Yat adalah kubung. Sejenis mamalia yang selalunya akan keluar bermula senja bawa ke malam. Yat Yat ini sangat tertarik dengan percikan api. Jadi cara untuk panggil haiwan ini keluar adalah membakar selonggok ranting kayu yang dan biarkan percikan api berterbangan di kawasan tersebut. Tapi susah sebenarnya sekarang ini cuma nasib cik en dan team cik en masa itu untuk berjumpa dengan Yat Yat ini. Maklumat lanjut mengenai Yat Yat ini korang boleh baca di Yat Yat 

3. Bukit Kechil Geopark (Laut Purba Tuba)


Bukit ini kecil dan rendah je, tapi disebabkan cik en dah lama tak buat aktiviti hiking, megah juga la sampai keatas. Keistimewaannya adalah rupa batunya yang sangat cantik. dan difahamkan oleh tourist guide yang sangat arif dengan Pulau Tuba ini, di sini ada batu kapur yang mempunyai 3 jenis dan warna iaitu bewarna putih, berwarna umut atau hijau hitam dan jenis seakan berpasir. Selain itu terdapat batu berjalur terbentuk kerana fenomena tekanan dan gerakan bumi dari dulu. Dan yang paling menarik ada kulit siput yang melekat di antara batu kapur ini. Disebabkan itu ianya di panggil Laut Purba Tuba yang mana dikatakan tempat ini asalnya adalah laut sehingga meninggalkan kesan kesan kehidupan laut. 

4. Padang Ragut 

Image may contain: tree, sky, outdoor and nature
Credit : Dahlan Ahmad

Padang Ragut adalah satu tempat yang cik en paling suka sebabnya disini akan ada haiwan dan tumbuhan yang hidup dalam keadan mendamaikan. 

5. Aktiviti Memanggil Burung Wak Wak 


Siapa kenal burung Wak Wak? Tak ramai budak sekarang tau burung ini dan apa kegunaanya. Lagipun burung ini hampir pupus dan Alhamdulillah Pulau Tuba masih lagi menjaga kawasan burung ini jadi ianya masih kekal asli disini dan korang berpeluang melihat cara burung ini ditangkap secara tradisional. 

6. Aktiviti Menangkap Bronok


Cik en memang tak kenal bronok apatah lagi makan beronok. And travel kali ini cik en seronok sangat sebab cik en diberi peluang mengenai bronok dan cara menangkapnya. Satu pengalaman yang sangat berharga. Cuma cik en tak sempat nak makan masakan bronok tapi lepas ini kalau ke Pulau Langkawi atau Pulau Tuba, cik en akan cari menu bronok ini

7. Mengelilingi Hutan Paya Bakau Pulau Tuba dan Island Hopping Dengan Bot


Perjalanan mengelilingi mengambil masa dalam sejam ke sejam setengah. Korang boleh melawat sangkar ikan dan juga melihat burung makan.

8. Mandi Manda dan Berkelah di Batu Reban


Batu Reban adalah tempat pengambaran filem Hollywood. Disebabkan cik en ini jenis cepat lupa, cik en tak ingat filem apa. Tapi bila cik en google yang berkaitan adalah Anna and The King. Kalau ianya tak benar, boleh komen dan cik en akan edit ye. hihihi. Anyway best sangat bersantai disini. Ada sebahagian daripada kami pergi aktiviti memancing. So korang boleh pilih la, nak bersantai atau memancing 

9. Aktiviti Berkayak Bagan Nyiur


Kami berkayak di bawah jambatan yang menghubungkan Pulau Tuba dan Pulau Dayang Bunting. Aktiviti ini sekali dengan makan malam di atas sangkar ikan. Selesai makan kami sambung berkayak dan tengok sunside

10. Candat Sotong

Disebabkan semasa cik en datang, angin sangat kuat, jadi aktiviti ini cancel tapi kalau korang kesini korang boleh request untuk bercandat sotong

Penginapan 



Di Pulau Tuba tak banyak penginapan disediakan dan cik en menginap di Tuba Beach Resort yang menghadap laut dan mempunyai jeti yang sangat sesuai bergambar. 


So, Ini antara yang ada di 10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi. Kalau korang kesini, jangan lepaskan aktiviti menangkap bronok tu tau! Korang akan rasakan kepuasan bila dapat rasa dan tangkap beronok. Gambar lain korang boleh layan di IG Story Pulau Tuba Cik En Hahahha. Jumpa di next entry! 

Untuk maklumat lanjut mengenai Pulau Tuba boleh hubungi MPKK Pulau Tuba
1

Kincir Angin Pulau Perhentian Yang Semakin Tak Terjaga

Kincir Angin Pulau Perhentian Yang Semakin Tak Terjaga | Entri ini adalah sambungan dari entri 5 Point Snorkeling di Pulau Perhentian Terengganu. Untuk pergi ke Kincir Angin Pulau Perhentian, kami perlu hiking untuk tengok permandangan cantik di. Kami perlu ke Long Beach Perhentian Besar untuk hiking. | Kincir Angin Pulau Perhentian Yang Semakin Tak Terjaga


Kincir Angin Pulau Perhentian Yang Semakin Tak Terjaga

Memang cik en semput sangat sebab dah lama tak hiking. Ambil masa 1 jam juga nak sampai keatas dan banyak kali berhenti berehat,.







Penat hiking ini hilang bila tengok permandangan yang indah ini


Anyway tempat ini macam tak terjaga. Dulu nak ke sini ada bot akan hantar sampai jeti tapi disebabkan tangga yang dah rosak ini, terpaksa la hiking dan melalui kawasan kincir angin yang tak di pakai dah. Dengar dari cerita guide boy, kat sini ada yang meninggal sebab jatuh, ada yang patah kaki tangan sebab tiba tiba tangga ini runtuh. Kincir angin ini dah stop penggunaannya oleh TNB dan diupgrade tenaga solar jadi tempat ini terbiar dan angin laut masin mereputkan besi tangga ini.






Puas bergambar kami turun dan balik ke Perhentian kecil dan menunggu untuk makan malam. Malam terakhir kami akan disajikan dengan BBQ. 


Untuk hari terakhir nanti kami buat keputusan ke Kelantan untuk jalan jalan sebelum balik ke Utara. So stay tuned next entri. 
0

5 Point Snorkeling di Pulau Perhentian Terengganu

5 Point Snorkeling di Pulau Perhentian Terengganu | Sambungan dari entri Itinery dan Pakej Snorkeling Murah di Pulau Perhentian Terengganu.  Alhamdulillah, bangun pagi bahu cik en dah okey sangat. So semangat la nak gi snorkeling. Sebelum pergi, kena makan dulu. Banyak aktiviti nanti nak buat so kena isi perut penuh penuh untuk tenaga. Selesai sarapan, kami kena stanby di jeti dan untuk snorkeling kami ada 5 point. | 5 Point Snorkeling di Pulau Perhentian Terengganu

5 Point Snorkeling di Pulau Perhentian Terengganu
5 Point Snorkeling di Pulau Perhentian Terengganu 

5 Point Snorkeling di Pulau Perhentian Terengganu

5 Point Snorkeling ini hanya 3 point saja yang best buat cik en. Point tersebut ialah Point pengenalan, Turtle Point, Shark Point, Nemo Point dan Lata Air Berani. Jom tengok apa yang menarik di setiap point ini.

Point Pengenalan



Kat sini lebih kepada pengenalan untuk semua point. Kat sini juga, mana yang tak pandai snorkling akan di ajar. Kira macam warming up gitew. Akan ada seorang yang beri penerangan dan ajar cara yang betul menggunakan google dan life jacket.


Turtle Point



Yang ini memang tak leh nak snap gambar. Memang point ini kena cepat. Bila dapat arahan terjun, sila la terjun dan carilah turtle di dasar laut. Hahahha. Anyway cik en nampak dan sangat beruntung sebab ada yang terjun dan cari tak jumpa turtle itu. 

Shark Point



Shark Point pun macam Turtle Point. Ikut luck kalau nak tengok. Kat sini cik en banyak luka kaki sebab batu karang dia sangat rapat. Tips di shark point ini, korang kena pergi dekat dengan daratan dan jauh dari crowded. Disini korang tak boleh snorkeling tengok bawah macam turtle point tapi kena tengok hadapan. So cik en jumpa 3 ekor shark berlainan saiz. 

Nemo Point



Yang ini normal la, macam cik en di Krabi dulu cuma nemo tak banyak mana. Coral dia pun ok la, tak secantik Lombok. Tapi boleh la, nampak la nemo banyak banyak. itu pun bila di umpan roti. Hahahhaha. 

Lata Air Berani



Ini check point naturalkan badan. 4 checkpoint masin dan lata ini check point air biasa. Kata mereka refresh balik badan 

Lebih kurang 1 tengah hari, kami sampai bilik dan stanby untuk makan tengah hari yang telah disediakan. Balik ke bilik dan siapkan diri utuk aktiviti seterusnya ke Kincir Angin. So stay tuned untuk next entri 
0

Itinery dan Pakej Snorkeling Murah di Pulau Perhentian Terengganu

Itinery dan Pakej Snorkeling Murah di Pulau Perhentian Terengganu | Snorkeling adalah salah satu aktiviti yang cik en suka walaupun selepas itu cik en akan menderita kulit terbakar. hahaahha. Anyway sebelum ini cik en snorkeling luar dari Malaysia. First snorkeling di Krabi dan kedua snorkeling di Gili Nanggu Lombok . Untuk snorkeling kali ketiga barulah cik en merasai snorkeling di negara sendiri iatu Pulau Perhentian Terengganu. Trip ini hanyalah trip budget yang rasanya semuanya mampu nak pergi. Trip ini 3 hari 2 Malam start 9 dan 11 Mac 2019 yang lepas. | Itinery dan Pakej Snorkeling Murah di Pulau Perhentian Terengganu


Itinery dan Pakej Snorkeling Murah di Pulau Perhentian Terengganu


Trip kali ini cik en pergi berempat bersama Lia Hasty, Lyana Ishak dan Fairuz. Cik en dari Manjung bergerak Jumaat malam dan sampai di Terengganu subuh. Sampai di perhentian Kuala Besut, cik en terpaksa naik teksi ke Jeti Kuala Besut. Mereka bertiga dari Penang dan rezeki mereka, bas yang bawa mereka masuk ke kawasan jeti. Perjalanan tak sampai 5 minit itu cik en kena bayar RM10 sebab 1 teksi kan. Kalau ramai kurang la bayar. Disebabkan masih gelap, cik en hanya fikir nak jumpa mereka yang lain dan keselamatan cik en bayar je walaupun ada kata boleh dapat murah lagi.

Trip dari Jeti Kuala Besut ke Pulau Perhentian ada pukul 8 pagi, 10 pagi dan 12 tengah hari. Sebelum itu, cik en dan yang lain lain sarapan dulu di jeti memandangkan masing masing dah lapar. Tepat jam 8 pagi, kami dah mula naik bot dan perjalanan dari Jeti ke Pulau Perhentian dalam masa 30 - 45 minit. Cuma dari aspek keselamatan agak kurang. Kami tak diberi life jacket dan gelombang air laut pada masa itu kuat. Untuk trip kami ini, kami memilih pakej budget Perhentian MJ untuk 3 Hari 2Malam. Dan Perhentian MJ ini terletak di Perhentian Kecil. Di Perhentian Kecil lebih kepada  suasana kampung, makanan dan kedai budget lebih mudah dapat berbanding Perhentian Besar. 

Itinerary kami adalah 

Day 1

8.00 am / 10.00 am / 12.00 pm : Bot Transfer ke Pulau Perhentian
12.00 pm :Check In Bilik
12.30 pm : Makan Tengah hari
3.30 pm : Ke Marine Park (Mandi Pulau Besar)
8.00 pm : Makan Malam 
9.00 pm : Free & Easy

Day 2

7.30 am : Sarapan
9.30 am : Kumpul di Jeti
10.00 am : Snorkeling 5 point
1.30 pm : Makan Tengah hari
3.30 pm : Kumpul di Jeti
4.00 pm : Ke Long Beach (Kincir Angin)
8.00 pm : Makan Malam (BBQ)
9.00 pm : Free & Easy

Day 3

7.30 am : Sarapan 
10.00 am : Check out
11.30 am : Bot Transfer kr Jetty Besut

Permandangan dari bilik cik en

Sampai Perhentian Kecil, kami tunggu turn untuk masuk balik. Setiap bilik boleh masuk 2 orang dan bilik kami ditingkat 3 kalau tak silap. Megah juga cik en. hahahha. Selesai urusan bilik dan tukar baju, kami turun untuk makan tengah hari dan stanby ke Pusat Taman Laut untuk belajar berenang gitew. 





Basah basah dan mana yang tak pernah snorkeling boleh belajar snorkeling. Rasa dah puas berenang kami balik ke Perhentian Kecil. Sampai terus cik en cari keropok lekor dan berjalan di sekitar pulau sementara tunggu makan malam


Selesai makan malam kami request untuk ke Long Beach di Perhentian Besar. Katanya di sana meriah dengan aktiviti malam. So nak ke sana kena naik bot dan kalau tak silap dicas RM 20 - 25 seorang pergi balik. Sampai Perhentian Besar, kami berjalan kaki dari jeti ke persisiran pantai. Kat sini ada pertunjukan api, tempat melepak atas pasir dan minum minum sambil chill out.




Masa ini, bahu cik en jadi kebas sangat. Duduk tak kena, berdiri tak kena. Mungkin tak warm up sebelum mandi laut petang tadi. Rasa macam sengal betul. Cik en rasa otot cik en terkejut dengan aktiviti swimming dan jadi regang. Memang sepanjang di Perhentian Besar dan tidur malam, cik en menahan sakit, Tuam dengan ais pun tak beri kesan apa apa. Hanya mampu makan pain killer. Berharap esok akan baik sebab esok adalah snorkeling time.

Nak tau ke cik en boleh snorkling atau tak esok? Kena tunggu next entri. 

Pakej Snorkeling Murah di Pulau Perhentian Terengganu

So kalau korang nak dapatkan Pakej Snorkeling Murah di Pulau Perhentian Terengganu korang boleh tengok di Perhentian MJ Budget Package. Untuk pakej ini RM340 melalui orang tengah, kalau korang direct terus boleh murah lagi dan pakej ini merangkumi

  1. Bot Transfer
  2. Snorkeling 
  3. Penginapan 3 Hari 2 Malam
  4. Makan 6 kali
  5. Snorkeling Equipment 2nd Day
  6. Taxi Service ke Marine Park dan Kincir Angin

Tak Termasuk 

Tiket Marine Park - RM 5
Life Jacket dan Google untuk aktiviti Marine Park - RM 10 dewasa sahaja
3

Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration

Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration | Untuk kaki jalan tipulah kalau korang tak pernah tau pasal Matta Fair ini. Sebut saja ada Matta Fair, mesti berduyun duyun orang pergi semata mata untuk survey Matta Fair Promo seperti pakej percutian, travel dengan promosi dan promosi yang menarik. So kalau korang nak tau, Matta Fair 2019 akan diadakan pada bulan Mac di KL dan April di Penang kali ini. Mungkin macam cik en yang duduk di Perak ini, sedih rasanya macam tak sempat nak ke dua dua tempat ini kan? Tapi sebenarnya cik en ada juga la dengar, pada masa yang sama ada Traveloka Saleabration. Traveloka Saleabration ini ada banyak tawaran dan harga terbaik untuk kaki travel ini. | Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration



Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration

Traveloka Saleabration ini adalah kempen yang menawarkan banyak diskaun yang berbaloi baloi. Bukan saja pada tiket flight tapi harga untuk hotel dan juga yang terbaru adalah tarikan dan aktiviti. Sebenarnya lagi jimat kalau korang boleh buat tempahan terus semua dalam satu satu masa. Memudahkan dan boleh mengurangkan risiko masalah masalah semasa travel. Kira korang dah tak payah pening fikir bila sampai kat tempat korang travel nak mencari hotel lepas itu nak survey harga tiket aktiviti atau sebagainya. Tempah awal siap siap dah korang boleh enjoy semasa travel. Tapi sangat sangat berbaloi la korang nak tempah semua ini masa Traveloka Saleabration ini. Tak perlu nak penat penat ke Matta Fair, cari parking dan apply cuti. Tengah malam pun dah boleh dapat diskaun yang sama ke Matta Fair di Traveloka Saleabration. Ini yang boleh buat cik en nak tambah list travel tahun ini walaupun macam dah penuh. hahahhaha. Tapi boleh juga survey kan mana la tahu ada promosi yang boleh cik en ambil peluang. Bukan senang kan nak dapat promosi camni.


Traveloka Saleabration ini lebih mudah kalau korang guna apps Traveloka. Dimana mana saja korang boleh check dan tak perlu nak mencari PC untuk mencari. Kalau ikutkan, cik en dah familiar dengan Traveloka dari dulu lagi. Apps dia memang banyak kelebihan berbanding apps yang lain. Lebih kurang macam All in one la apps dia. Selalunya kalau nak travel mesti korang kena lebih dari satu apps, 1 untuk book flight dan 1 lagi untuk hotel dan klepas itu nak book tiket aktiviti kan? Dengan Apps Traveloka korang boleh book semuanya sekali. Mudah kan? Bila dah include semua semestiny akan dapat jimatkan korang lagi lagi yang nak buat travel budget. Selain itu bab harga memang honest pricing la. Tak ada nk cas cas tersembunyi. That why korang kena juga guna traveloka apps ini. Sangat mudah dan berbaloi.

Anyway mana yang baru pertama kali nak travel itu, cik en sebenarnya nak kongsi tips pada korang. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan lepas itu akan ada travel kedua ketiga dan seterusnya ahhahaha. Anyway travel ini gian tau. Sekali dah travel lepas itu mesti akan ada next travel.


  • Tempat Travel


Kalau nak travel dalam negara ini, macam tak la susah sangat sebab matawang, bahasa dan suasana lebih kurang sama. Kalau ke luar negara pilih negara yang dekat dan tak jauh dari budaya hidup kita. Kenali dan kalau dalam travel budget cari negara yang matawangnya lebih rendah. So untuk masa in negara yang rasa berbaloi untuk travel adalah Indonesia, Thailand dan kalau ada budget lebih boleh ke Singapura. Cik en sendiri dah explore Singapura, Thailand, Lombok dan Yogyakarta.


  • Budget dan Itinery


Yang ini penting. Listkan tempat menarik yang ada beserta dengan harga tiket. Dan jangan lupa masukkan budget supir atau kenderaan. Semua itu korang boleh cari di internet dan kalau tiket flight dan hotel pula boleh gunakan apps seperti Traveloka. So masa Traveloka Saleabration la ini korang boleh nampak berapa budget dan itinery yang korang boleh explore di tempat tu.


  • Makanan, budaya dan bahasa


Yang ini korang boleh belajar di internet je. Makanan yang halal dan vegetarian korang kena tau, kang sampai sana dok cari maggi pula. Budaya dorang juga ambil tahu manatau salah kan? Contoh di Jepun, kornag takdi benarkan bagi duit tips dan kalau dibagi tanda rasuah. Bahasa korang boleh guna google translate kalau ada masalah komunikasi.


  • Pilih partner travel yang sekepala


Kenapa cik en kata sekepala? Sebab kalau ada yang kepala angin, mesti travel korang jadi tak best. Cari kawan yang boleh bantu korang ambil gambar menarik sepanjang travel. Sebabnya bukan selalu dna mungkin itu kali pertama dan terakhir korang di situ, jadi abadikan jangan lepaskan peluang untuk tangkap gambar. Selain itu jangan cari terlalu cerewet sampai menyusahkan korang. Ada sesetengah orang yang tak kisah semua itu sebab boleh bawa diri sendiri tapi kalau korang rasa tak yakin nak lone ranger, korang cari kawan atau saudara mara yang boleh teman korang.

Ini antara tips yang cik en boleh kongsi dengan korang. Mungkin korang ada pendapat sendiri lagi lagi yang pernah travel itu. 
3

6 Tempat Menarik di Cameron Highlands Untuk Bonding Time

6 Tempat Menarik di Cameron Highlands Untuk Bonding Time | Cameron Highlands memang banyak tempat menarik yang boleh dikunjungi. Kalau satu hari memang tak sempat nak pergi semua. Untuk bonding time dengan Firman minggu lepas, cik en sempat pergi 6 tempat menarik yang ada di Cameron Highlands. | 6 Tempat Menarik di Cameron Highlands Untuk Bonding Time

6 Tempat Menarik di Cameron Highlands Untuk Bonding Time
6 Tempat Menarik di Cameron Highlands Untuk Bonding Time


6 Tempat Menarik di Cameron Highlands Untuk Bonding Time

1. Ladang Teh ( Cameron Valley Tea)



Kalau dari Tanah Rata ke Cameron Valley Tea ini lebih kurang 3km. Ada satu cafe dan dekat dengan cafe ada pintu masuk turun ke ladang. Tak besar mana dan kalau nak masuk kena cas RM 2 seorang. Kalau pergi ke Ladang Boh free off charge tapi perlu ke Sungai Palas. 


Dah alang alang datang ke Cameron Highlands ini, kami pekena tea original. Walaupun boleh beli teh dan bawa balik tapi nak merasa juga teh di sini. 


2. Lavender Garden



Lavender Garden ini masuk kena bayar RM 10 seorang. Dan dalam ini korang puas puas la tangkap gambar sebab semua cantik cantik belaka. Semestinya ada bunga lavender, bunga ekor kucing dan lain lain lagi. 


1st lagi dah ada jual aiskrim lavender ini dan rasanya macam makan pewangi. Hahahha. Walaubagaimana pun Firman sangat suka perasa ini. 









3. EQ Strawberry



Untuk petik strawberry ini cik en sebenarnya nak ke tempat lain tapi disebabkan hujan kami terjah je ladang strawberry yang ada. Agak mahal berbanding tempat yang cik en nak pergi itu. RM30 untuk 1/2kg. Wajib petik 1/2 kg. Lebih kena topup duit. Tak recommended sangat sebab tempatnya tak berapa cantik. 





4. Pasar Malam Cameron Highlands



Pasar Malam Cameron Highlands memang menjadi tumpuan yang datang ke sini. Dulu pasar malam di Brichang tapis ekarang dah diubah ke Golden Hill. Kami bungkus makanan dan makan di hotel. Kadang kadang tekak pasar malam datang memang nak makan makanan sebegini berbanding di hotel. 

5. Abang Strawberry



Ha, inilah tempat yang sepatutnya cik en pergi untuk petik strawberry tapi tak apa la, walaupun tak petik strawberry disini, kami makan nasi lemak strawberry yang viral. Nanti kalau nak petik datang sini tau. Harganya lebih murah



Cik en memilih Nasi Lemak Strawberry, Aiskrin Strawberry dan Kopi Strawberry.



Nasi Lemak Strawberry ini memang terasa lemaknya cuma tak terasa strawberrynya. Sambal dia pedas dan bagi cik en yang kurang makan pedas memang tak makan la. Firman nampaknya suka dan habiskan separuh nasi ini. Apa pun, not bad la. Cuma cik en andaikan ada rasa strawberry yang kuat. Ada rasanya tapi mild sangat la. Ada 2 pilihan, Ayam ranggup atau rendang. Harga RM9.90 kalau tak silap la.


Aiskrim strawberry biasa macam yang lain cuma cik en suka pati strawberry ini. Sedap sampai cik en beli kordial dia. Lepas ini nak cari askrim vanila dan letak kordial ini. Sedap. Recommended untuk beli. 


1st time minum kopi strawberry ini. Rasanya pun mild saja. Tak terlalu rasa strawberry sangat tapi kira ok la dengan tekak cik en. 

6. KEA Garden



Nak cari KEA Garden ini senang. Kena pergi pasar kea garden. Nak masuk area sini kena bayar RM 1 seorang. Korang layan la apa yang ada dalam ini. 





Untuk keluar, korang kena turun tangga dan ada cafe dibawah dan jual bunga bunga. 


Settle jalan jalan di pasar dan beli apa apa yang patut, kami teruskan perjalanan balik ke Ipoh. Sebabnya hujan lebat kami tak singgah mana mana selepas itu. 

Sepanjang kami mengunjungi tempat menarik di Cameron Highlands ini, kami menginap di Avillion Cameron Highlands di Tanah Rata. Korang boleh baca pengalaman kami di Avillion Cameron Highlands Pilihan Terbaik Untuk Bonding Time atau terus ke website mereka di https://www.avillioncameronhighlands.com/
5