Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: tips

Showing posts with label tips. Show all posts
Showing posts with label tips. Show all posts

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar | Cik en keluarkan entri ini secara spontan selepas membaca komen pending untuk entri Cara Rawatan Hawar Kucing (Parvo Virus) . Ada yang bertanya macamana nak hilangkan air liur berlendir. Kalau Air Liur Kucing Meleleh Keluar kerana virus ini cik en nak kongsi sikit realiti sekarang.  Sebenarnya virus ini semakin lama semakin bijak. Jika dulu bermusim sekarang anytime boleh kena. So cik en nasihatkan untuk mana yang ada anak kucing baru putus susu atau anak kucing ketiadaan ibu, bawalah ke klinik veterinar untuk dapatkan suntikan vaksin. Better bawalah ke klinik veterinar daripada kedai haiwan kerana disitu ada doktor veterinar bertauliah yang akan buat pemeriksaan sebelum suntikan vaksin dibuat. Berbalik kepada tajuk cik en tadi Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar cik en akan terangkan dibawah

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar


Air Liur Kucing Meleleh Keluar ada beberapa faktor tak semestinya virus. Kadang kadang kerana 

  1. Ada benda asing dalam mulut seperti Kemuncup atau Tulang
  2. Masalah gigi
  3. Masalah pernafasan
  4. Virus
  5. Ketakutan
  6. Kucing rasa terlalu "bahagia" (Selalunya kalau cik en suka garu peah bahagian belakang dia akan feel sampai meleleh air liur. ahhahaha)
  7. Keracunan 
  8. Kanser

Selain itu kalau nampak Air Liur Kucing Meleleh Keluar korang kena tengok dalam mulut kucing.  Buka mulut kucing dan perhatikan lidah, gusi dan lelangit. Pendek kata kesemua bahagian dalam mulut kucing. Ini rupa mulut kucing yang normal dan sihat


Dan ini pula gambar mulut yang tidak normal atau sakit



Tak banyak yang boleh cik en tolong untuk rawatan di rumah tapi kalau ada kes Air Liur Kucing Meleleh Keluar kerana 
  • Kemuncup atau tulang, korang kena keluarkan. Kalau nampak luka, kena bawa ke klinik veterinar untuk dapatkan antibiotik dan anti radangan.
  • Kalau sebab ketakutan dan terlalu feeling (ahahahahha) yang itu tak ada masalah biasa la. Cuma kena bagi mereka calm down saja. 
  • Kalau keracunan boleh rujuk entri Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan
  • Masalah gigi perlu buat scalling gigi di klinik veterinar
  • Kalau kerana virus korang kena bawa ke klinik veterinar berdekatan untuk dapatkan rawatan seperti ubat ulser, antibiotik, radangan dan sebagainya. 

Nasihat cik en, kalau kes melibatkan kesihatan kucing, please refer klinik veterinar atau kedai haiwan yanga da DOKTOR VETERINAR. Banyak kes pemberian ubat tanpa doktor ini bawa kesan yang lebih teruk pada kucing. 

Sumber gambar : 
  1. https://www.healthypawspetinsurance.com/blog/wp-content/uploads/catmouth.jpg
  2. http://www.kongyuensing.com/cgi/20120433young-cat-oral-ulcers-eosinophilia-granuloma-complex-toayohvets-singapore.jpg
  3. http://www.kongyuensing.com/cgi/20120440young-cat-oral-ulcers-eosinophilia-granuloma-complex-toayohvets-singapore.jpg
  4. https://i.ytimg.com/vi/-n29oZLffU0/maxresdefault.jpg
15

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia | Sudah lama cik en nak buat entri ini. Tapi tak berkesempatan nak mencari info info yang berkaitan. So setelah sekian lama, cik en buat juga entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia untuk panduan pemilik kucing. Diharap Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia dapat membantu korang memilih makanan kucing yang bersesuaian dengan baka kucing korang bela. Kalau rasanya ianya bermanfaat, jangan lupa share entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia untuk sebarkan dan juga korang boleh komen untuk penambahbaikan entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia ini.

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia
Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Cik en pernah kongsi entri Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul tapi masih ada yang bertanya Apa Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia. Kat sini cik en listkan makanan yang ada di pasaran Malaysia dan mungkin ada yang cik en terlepas pandang dan korang dialu alukan untuk komen makanan kucing apa yang korang rasa ianya bersesuaian dengan kucing korang.

Senarai Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

  1. Royal Canin
  2. Whiskas
  3. Pro Diet
  4. Equilibrio
  5. Hills
  6. Taste Of The Wild
  7. Gold
  8. Friskies
  9. Greens
  10. Starasia Catz-Kat
  11. Love Cat
  12. Blackwood
  13. Smart Heart
  14. Brit
  15. PowerCat
  16. OldFisherman
  17. Happy Cat
  18. Vital Plus
  19. Fancy Feast
  20. Britcare
  21. Sheba
  22. NekkoBow Bow
  23. Fussie Cat
  24. Snappy Tom
  25. Buttons And Bows
  26. Special Cat
Yang cik en highlight itu adalah Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia yang popular dan berkualiti. Yang lain cik en masih tak familiar lagi. Dan untuk kes kes tertentu seperti kucing masalah FLUTD atau batu karang, masalah sembelit yang kronik, masalah kulit dan beberapa masalah, korang perlu refer vet untuk dapatkan konsultan makanan apa yang sesuai. 

Untuk cik en produk Royal Canin adalah produk yang mempunyai kesemua jenis makanan kucing dari kucing jenis berbaka seperti persian, kucing sakit, kucing ada masalah sensitivity dan lain lain lagi. Jadi penting untuk korang refer vet yang bertauliah untuk dapatkan info makanan apa yang sesuai untuk kucing korang. 

Kalau korang nak buat pertukaran makanan pun korang tak leh nak tukar macm itu aje tau. Korang kena tau step step untuk mengelakkan kucing cirit dan ada masalah lain. Yang itu korang boleh refer entri Cara Memperkenalkan Makanan Baru Kepada Kucing
5

Tips Mudah Hasilkan Video Cantik

Tips Mudah Hasilkan Video Cantik | Nak katakan cik en ni pandai bab edit video tidak la juga tapi cik en mula edit video dari zaman belajar lagi iaitu 13 tahun yang lepas. Cik en dulu edit menggunakan gambar, effect, transalation dan lagu menggunakan application yang ada dalam laptop lagi iaitu movie maker. Selepas dari itu cik en jarang edit sebabnya sibuk bersuka ria. Cuma kebelakangan ini cik en aktif balik edit apabila cik en menawarkan perkhidmatan video dalam projek review cik en. Bezanya dulu dan sekarang, dulu kena ada laptop untuk edit tapi sekarang cik en boleh gunakan smartphone untuk edit video. Banyak Tips Mudah Hasilkan Video Cantik ini. Antara korang rajin mencuba atau tak. Hope entri Tips Mudah Hasilkan Video Cantik dapat bantu kawan kawan terutama kawan blogger cik en yang masih buntu nak Hasilkan Video Cantik.

Tips Mudah Hasilkan Video Cantik

Ramai yang tanya, "cik en pakai apps apa ye untuk video?" "cantik video cik en" . Cik en bukanlah tahap profesional tapi ada la beberapa ilmu dari hasil research, pengalaman dan pemerhatian cik en. Nak ikuti kelas video ini mahal dan perlu ada masa jadi untuk berjaya, kita kena rajin study sendiri. Ini antara Tips Mudah Hasilkan Video Cantik yang cik en gunakan untuk review cik en.

1. Edit Video Menggunakan Apps di Smartphone Untuk Hasilkan Video Cantik


Cik en pernah guna apps Viva Video tapi cik en jarang berpuas hati dengan hasilnya sebab ada watermark, gambar jadi tak sharp dan tak mesra pengguna. Lepas cik en pakai Samsung S7 Edge, cik en cuba gunakan apps yang sedia ada dalam smartphone ini. Dan cik en terjumpa edit video. Cik en cuba edit video dan hasilnya sangat cantik. Apps ini tak mengurangkan kualiti video, mesra pengguna, mudah dan yang penting tiada watermark. Apa guna korang gunakan smartphone canggih dan mahal tapi tak menggunakan apps original yang ada kan? So korang cuba guna apps yang ada dalam smartphone korang untuk edit. 

2. Rakam Video Menggunakan Mode Lanskap Untuk Hasilkan Video Cantik

Yang ini penting sekali dan ramai yang salah. Untuk hasilkan video cantik korang rajin rajinlah tukar habit menggunakan mode potrait ke lanskap. Ini tips dari blogger Bro Framestone masa cik en join Projek Bro 2017 dulu. Mulanya kekok juga tapi lama lama dah terbiasa. Begitu juga dengan gambar, Nak snap gambar pastikan ada versi lanskap. Nak masukkan dalam blog pun jadi cantik. Nak hasilkan video cantik pun boleh bila ada gambar yang berbentuk lanskap ni. 

3. Pencahayaan Untuk Hasilkan Video Cantik

Yang ini penting, cik en selalu menitik beratkan pencahayan. Cik en lebih suka menggunakan cahaya original dari matahari tapi ada juga menggunakan ring light atau lampu meja kalau buat kerja di waktu malam. Lagi cantik di studio la kan? Cuma pastikan pencahayaan itu cukup. Cahaya yang cukup dapat hasilkan Video Cantik dan terang. 

4. Backdrop Untuk Hasilkan Video Cantik


Yang ini pun penting, cik en selalu menggunakan backdrop dinding di rumah yang warna putih. Sebabnya ianya dapat membantu hasilkan video cantik dan baik. Bila backdrop puth, automatik, kita nampak menonjol dalam video tu. Produk yang kita review pun nampak cantik. Elakkan backdrop warna gelap sebab nanti akan nampak suram video korang itu.

5. Rakaman Suara Yang Jelas Untuk Hasilkan Video Cantik

Yang ini cik en masih belum berjaya buat. Sebabnya cik en tak boleh nak kawal volume suara cik en. Selalu suara cik en slow macam dalam selimut. Sebab itu kebanyakkan video cik en masih tiada suara dan diganti dengan lagu. Yang ini cik en cuba untuk dapatkan mic yang berseuaian. Kalau korang ada cadangan bolehlah komen di entri ini ye.

6. Pemilihan Lagu Yang Bersesuaian Untuk Hasilkan Video Cantik

Yang ini cik en belajar dari pengalaman. Cik en hasilkan video bersuara tapi cik en kuatkan lagu dala video itu sampai orang tak boleh nak dengar. Jadi adjust volume suara lagu tu. Pilih lagu yang bersesuaian dengan tema video. Korang boleh gunakan lagu no copyright yang ada di youtube. Caranya taip : no copyright  music. Lagi satu paling mudah gunakan lagu yang ada dalam page korang. Caranya menggunakan PC sahaja, pergi ke page sendiri, klik publishing tool dan klik sound. Ini tips dari blogger Zaza Iman

7. Font Yang Bersesuaian Untuk Hasilkan Video Cantik

Bab font ini cik en memang cerewet. Bukannya tak suka font jenis berkerawang atau fancy tapi kena tengok tema video kita. Kalau melibatkan video kanak kanak ok la gunakan font fancy atau kebudak budakan tapi kalau review barangan formal gunakan font yang jelas dan terang. Kalau jenis berkerawang jenuh pula penonton korang nak mengeja satu persatu. 

8. Elakkan Video Panjang Untuk Hasilkan Video Cantik

Cik en seeorang yang jenis banyak sangat. Pernah satu masa cik en hasilkan video lebih 10 minit. last last kena cut juga. Apa yang cik en nampak, ramai sukakan video yang ringkas, padat dan pendek. Sebab itu instagram bagi 1 minit untuk upload video. Cuba ambil isi penting saja. Yang lain korang boleh cerita di blog atau caption.

9. Beli Kamera Khas Untuk Video Untuk Hasilkan Video Cantik

Yang ini kalau ada budget lebih korang boleh dapatkan kamera yang boleh rakam video. Lagi berkualiti cuma korang perlu transfer ke laptop untuk edit. Macam cik en memang tak sempat nak buat tapi andai kata cik en dah dapat beli kamera nanti, rasanya cik en akan cuba juga. 

Selain dari ini korang boleh baca 10 tips lain di  entri 10 Tips Fotografi Terbaik Menggunakan Smartphone untuk tambah Tips Mudah Hasilkan Video Cantik . Dan alang alang dah baca ini apa kata korang subscribe Youtube Eintan Nurfuzie
10

Cara Mudah Atasi Perut Buncit Dengan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion

Cara Mudah Atasi Perut Buncit Dengan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion | Ayat pedas menusuk di jiwa bila ada customer cik en usap perut cik en dan tanya cik en dah pregnant berapa bulan. Cik en dengan muka annoying dan balas " saya bujang lagi kak". Rasa hati, jantung dan hempedu di tikam tikam laju rasanya. Hahaha. Tapi ialah kan, tak boleh salahkan siapa siapa sebabnya salah cik en sendiri yang membiarkan perut cik en ini membesar dengan jayanya. Selepas kejadian itu, cik en terus bertekad nak kempiskan perut buncit, hilangkan double chin, lemak di bawah ketiak dan belakang badan ini. So dah nama blogger kan? mesti semua nak story dan share dengan korang. Mungkin ada yang dapat jadikan rujukan yang ada masalah masalah ini. Tapi yang paling penting, cik en kena stanby losyen bakar lemak yang sesuai dengan cik en. Dalam banyak banyak cik en trusted dengan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion ini. Sebabnya dia punya kelebihan losyen bakar lemak yang tidak panas dan boleh apply kat banyak tempat selain perut. | Cara Mudah Atasi Perut Buncit Dengan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion

Cara Mudah Atasi Perut Buncit Dengan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion

Banyak tips yang cik en nak kongsi dengan korang dalam Atasi Perut Buncit, Double Chin, Lemak Bawah Ketiak dan Belakang Badan ini. Tapi korang jangan lupa guna losyen bakar lemak untuk dapatkan kesan extra dan cepat sambil amalkan tips tips yang cik en akan bagi nanti. Cik en memilih untuk gunakan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion yang mana korang perlu tahu losyen bakar lemak ini sejenis losyen kurus sejuk rasanya bila apply. Tak ada rasa panas sampai merah merah kulit kita. Ingat cik en dulu, dok pakai losyen bakar lemak ini mesti duk mengelupur kepanasan sebelum ianya ada rasa sejuk. Kena pulak tang musim panas, kena pulak peluh, lagi perit kulit cik en. Hahaha. 

Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion

Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion ini bukan saja pada perut boyot korang itu, tapi pada double chin muka yang tak boleh sorok bila selfie (kecuali ambik mod slim face), Lemak bawah ketiak yang buat ketiak korang senang berbau sebab kawasan sempit, belakang badan yang bila pakai baju fit sikit, berlekuk lekuk belakang badan korang dan peha yang bergesel gesel bila berjalan. So banyak kegunaanya dan paling best tak ada bau kuat macam losyen bakar lemak yang lain. Kalau korang dalam pantang pulak, boleh kecutkan rahim dan flush nifas lebih laju. Selain itu stechmark, memudarkan parut jerawat dan kecilkan pori juga.

Kesan Awal Yang Cik En Rasa Selepas Seminggu Gunakan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion


Cik en dah guna hampir seminggu dan cik en apply setiap pagi sebelum pergi kerja dan malam sebelum tidur. Apa yang cik en boleh katakan pasal Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion adalah

  1. Baunya wangi macam aromaterapi. So tak ada la kena duk perli " pakai losyen bakar lemak ke tu?" Sebab baunya tak sama dengan bau biasa losyen bakar lemak yang lain.
  2. Tidak melekit lekit sampai melekat pada baju. Susah tau nak hilangkan kalau dah melekat pada baju
  3. Warna losyen bakar lemak putih buat cik en selesa pakai baju putih selepas apply Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion ini
  4. Walaupun namanya losyen bakar lemak tapi ianya rasanya sejuk dan tak bakarkan kulit cik en macam losyen lemak yang lain
  5. Cik en pernah try masa sakit perut dan ianya bantu cik en legakan perut cik en tu.
  6. Cik en dapat rasa yang bila apply macam lemak lemak tu dah pecah pecah dan mula membakar walaupun tak ada rasa panas
  7. Bukan saja pada perut, Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion boleh apply di peha, lengan, belakang badan, dan bawah dagu yang berlapis (double chin). 

Fungsi Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion

  • Fungsi utama Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion adalah untuk membantu memecahkan lapisan lemak degil yang berlebihan
  • Mengawal selera makan (suka sangat sebabnya cik en sejenis kuat makan)
  • Mengurangkan masalah perut buncit
  • Memudarkan kesan selulit yang ada di peha dan perut
  • Membantu mengecutkan Rahim dengan cepat (terutama ibu berpantang)

Kelebihan Gunakan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion


  • Lulus KKM dan tiada bahan terlarang yang tak baik tuk tubuh
  • Tidak melekit macam produk losyen bakar lemak yang lain dan paling best mesra wuduk
  • Boleh dibawa untuk solat jadi tak perlu tunggu lepas solat baru apply
  • Tidak panas dan tidak pijar
  • Aroma wangi ekslusif dan menyegarkan dan bertindka sebagai aromaterapi baik untuk badan
  • Mudah digunakan dan dibawa ke mana-mana sebabnya packaging yang senang masuk dalam beg tangan
  • Sesuai untuk pelbagai peringkat umur
  • Berkualiti tinggi dan berkesan

Cara Guna Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion

Cara paling mujarab gunakan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion ini adalah 
  • Sapu pada perut mengikut arah jam sampai kering. 
  • Lepas itu tepuk manja manja dan cubit cubit rasa di kawasan lemak. 
  • Ulang beberapa kali 
  • Guna sebelum tidur, lepas jogging (untuk legakan sakit sakit otot) dan sebelum bersukan.

Bahan/Kandungan Utama Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion

  • Vegatol Ivy
  •  Jojoba Oil
  • Argan oil
  • Olive Oil
  • Sunflower Seed Oil 
  • Marine Collagen

Harga dan Dimana Boleh Dapatkan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion 

Harga Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion ini RM99 untuk isipadu 150ml dan korang boleh dapatkan di 

Cara Mudah Atasi Perut Buncit, Double Chin, Lemak Bawah Ketiak dan Belakang Badan 

  1. Jaga Pemakanan. Terutama lebihkan sayuran dan buah buahan. Kalau rasa nak makan ringan boleh tukar kepada kekacang seperti Almond. Sayur sayuran bagus untuk usus dan pencernaan. 
  2. Senaman. Macam cik en yang sibuk siang malam pagi petang takkan sempat nk ke gym atau jogging tapi cik en amalkan sit up, lunges untuk perut, angkat botol air untuk lemak bawah ketiak, senaman mulut dan tepuk tepuk untuk double chin dan bow pose untuk lemak belakang badan
  3. Kurangkan pengambilan gula dan tinggalkan terus gula putih
  4. Jangan ambil langsung minuman berais (ketul ais kiub) dan amalkan minuman suam atau panas
  5. Elakkan makan malam
  6. Pakai Bengkung. Cik en pakai bengkung sajat. Boleh baca di Review Lets Bengkung by Nursajat
  7. Boleh baca artikel Cara Untuk Kurus Tanpa Ubat Ubatan
  8. Jangan lupa gunakan Losyen Bakar Lemak Effenzee Myracle Lotion sepanjang buat Cara Mudah Atasi Perut Buncit yang cik en share ini.

11

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan | Anyway cik en sebenarnya dah keluarkan Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan ini tapi mungkin tak perasaan sebabnya tajuk yang panjang. So cik en nak taipkan sekali lagi dengan sedikit tambahan ilmu untuk korang. Sebabnya keracunan ini takkan sampai 24 jam kucing akan mati. Korang takkan sempat buat apa apa kalau korang tak tahu cara merawat keracunanan ini. So kali ini cik en nak share Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan dan pastikan korang simpan entri ini di mana mana untuk korang rujuk masa kecemasan. 

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan
Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan


Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

Kenapa Kucing Keracunan

  1. Makan makanan yang tercemar
  2. Bermain dengan haiwan perosak seperti lipas atau tikus yang baru lepas disembur ridscet atau makan ubat racun
  3. Badan terkena rumput beracun dan kucing menjilat bulu untuk grooming
  4. Sengaja diracun
  5. Termakan ubat manusia
  6. Pokok yang beracun bagi kucing. Boleh baca Top Cat Poisons

Tanda Tanda Kucing Keracunan

  1. Air liur meleleh pekat dan taida ulser dalam mulut
  2. Pasif tiba tiba
  3. Lemah
  4. Mulut dan hidung berdarah
  5. Poo dan Pee berdarah

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan


Sebelum cik en nak teruskan Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan ini, cik en nak korang faham konsep rawatan ini. Bila keracunan, racun akan masuk ke bahagian perut. Racun ini akan membakar perut kucing secara perlahan lahan mengikut kuantiti racun yang termakan. Jadi untuk membantu mereka, korang kena pastikan dorang minum dan kencing. Sebabnya racun akan keluar melalui air kencing. Walaupun cara ini tidak dapat membantu kucing 100% tapi chance untuk kucing hidup masih ada.  Ok la jom kita tengok Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

  1. Bagi air yang banyak untuk minum tapi jangan sampai kucing lemas pula
  2. Bagi air kelapa dan diikuti putih telur
  3. Air asam jawa 
  4. Minyak masak
  5. Charcoal Active ( kalau manusia, doktor bagi sebab cirit birit, kat farmasi ada jual)
  6. Bawa ke vet secepat mungkin
Ini antara Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan UNTUK RAWATAN AWAL tau! Kalau lewat semua ini tak banyak dapat membantu. Entri asal di Veterinar : Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Termakan Racun
17

Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang

Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang | Nak menjaga kucing yang mempunyai bulu panjang atau long hair ini bukanlah satu benda yang enteng. Eh, tetiba bebahasa indonesia pula. Hahahha. Bukan benda yang mudah. Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang ini memerlukan pengorbanan masa dan wang ringgit. Nampak cantik kan kucing berbulu panjang ini tapi kalau korang yang tak pernah membela, cik en nasihatkan belajar dulu cara Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang ini sebelum korang membelinya. Tak mau nanti, beli cantik menawan, tak sampai sebulan korang jaga, bulu dah serabai dan kurus. Satu penganiayaan tau. Kesian kucing itu nanti. Disebabkan itulah cik en keluarkan entri Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang ini untuk menjadi sedikit panduan untuk korang. Dan juga ianya menjawab pertanyaan Dayang Nurrul Huda di email. 


Baka berbulu panjang yang ada di Malaysia ini selalunya berbaka Persian (Parsi), Maine Coon dan lain lain lagi. Ada juga mixed breed yang berbulu panjang. Itu bonus la bagi owner kucing jika ada 1 ekor berbulu panjang dari 5 ekor berbulu pendek. Kerap kali cik en dengar owner yang luck sebegini. Selalunya kucing berbulu panjang ini menjadi kesayangan. Kesian kan yang berbulu pendek. Hahaha. Pada pendapat cik en ini, kucing berbulu panjang ini agak tidak sesuai dengan cuaca di Malaysia yang terletak di Garisan Khatulistiwa. Mungkin masa tengkujuh, kucing berbulu panjang ini selesa tapi bila sampai musim kemarau, meleleh air mata dorang. Hahahh. sebab apa? sebab panas. Macam manusia pakai baju sejuk di musim panas. Tak ke dah jadi sauna. Setiap kucing yang Allah ciptakan ini dah sesuai dengan tempat mereka sendiri. Di Mesir, kucing tak berbulu sebabkan panas tapi di di UK, kucing berbulu lebat kerana sejuk. Eh, panjang pula cik en membebel. Back balik pada tajuk asal kita tadi. Cik en nak kongsi sedikit tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang ini. 

Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang


  1. Setiap hari wajib untuk korang sikat bulu dorang. Gunakan peralatan yang betul. Selalunya peralatan sebegini di jual di petshop, kalau nak murah sikit di Daiso pon ada jual. Ini untuk memastikan bulu kucing korang sentiasa kemas dan bersih. 
  2. Potong bulu yang panjang di kawasan montot dan tapak kaki kucing. Ini memastikan najis kucing melekat di bulu sekitar montot dorang. Ada kucing yang rajin menjilat, kalau tak rajin korang la kena rajin mencuci setiap kali dorang poo dan pee. Kalau rasa masa korang terhad, potong sikit bulu area situ. Ha.. satu lagi tapak kaki tu. Yang ini kucing selalu pijak dan mengais pasir untuk menutup najis dorang. Jadi kalau pendek ini, senang sikit penjagaannya
  3. Gunakan sikat bergigi besar. Kalau rapat dah macam sikat kutu pulak. Kalau kucing bukan saja kutu disikit, dengan bulu bulunya tercabut. Hahaha. Kalau rasa tersangkut sangkut cuba taburkan degan tepung jagung atau bedak talcum. Itu untuk senang korang sikat tanpa terhenti di skala 4.. ahahhahahah..
  4. Bila dah berbulu panjang ini, semestinya kes hairball mesti ada. Bila hairball banyak akan jadi sembelit pada kucing. So pilih makanan yang khusus untuk hairball atau dapatkan supplemen seperti hairball-control gel atau treats. Yang ini korang carilah kat petshop. Banyak je. Kalau kucing korang dah mula ada tanda sembelit, korang boleh baca Cara Rawatan Kucing Sembelit di Rumah 
  5. Pilih makanan kucing yang ada Omega 3 dan Omega 6 Fatty Acid untuk kekalkan shinning pada bulu kucing. Kalau tak, korang boleh dapatkan supplemen sebegini di pet shop 
  6. Untuk bekas najis, digalakkan guna jenis kristal atau pallet. Elakkan pasir sebabnya bulu dorang yang panjang itu. Kena belanja lebih sikit la ye. Hahhaa
  7. Selalunya kucing berbulu panjang jenis baka Parsi, mukanya kemek dan selalu berair mata bila ada di Malaysia. Jadi selalulah lap guna air suam atau beli wet tissue khas untuk mata di pet shop. Kucing Parsi ini jenis pemalas sikit, so korang kena jaga kucing berbaka ini macam anak. Sentiasa bersihkan bahagian najis, mata dan bulu dorang. Kalau tak, kucing korang akan nampak comot dan berbau. 
  8. Jangan lupa mandi ok? Hahaha. Kucing camni kena rajin mandi sikit. Nak tau camna nak mandikan kucing dengan betul? Baca entri Cara Memandikan Kucing

Ini antara Tips Penjagaan Kucing Berbaka Bulu Panjang yang boleh cik en kongsikan. Ini dari pengalaman dan nasihat cik en pada owner kucing yang berbulu panjang. Tapi bagi cik en sendiri, cik en tak suka bela kucing sebegini. Cik en suka yang short hair atau berbulu pendek. Senang jaga sebabnya cik en seorang yang sibuk. Sebab cik en mempunyai ramai pesakit berbulu ini di tempat kerja. Hahahahha.. Sebab itu cik en pilih Peah masa dibagi dulu. Sebab dia sejenis pembersih dan berbulu pendek. Ok la, jumpa di next entry.. 
3

10 Tips Fotografi Terbaik Menggunakan Kamera Smartphone

10 Tips Fotografi Terbaik Menggunakan Kamera Smartphone | Seperti dijanjikan di entry sebelum ini, cik en nak sambung beberapa tips dalam slot Cara Pengambilan Gambar Yang Berkesan dalam Kursus Pengawai Perlesenan yang cik en hadiri minggu lepas. Walaupun asalnya slot ini untuk kakitangan tapi cik en rasa ianya boleh di apply pada blogger yang selalu ambil gambar untuk blog dan simpan sebagai ilmu. Nak belajar ini mahal tau? So dengan perkongsian camni cik en dapat bantu kawan kawan mencari info. Jom kita tengok 10 Tips Fotografi Terbaik Menggunakan Kamera Smartphone ini.



10 Tips Fotografi Terbaik Menggunakan Kamera Smartphone


1.PEGANG TELEFON ANDA DENGAN KUKUH ATAUPUN GUNAKAN ALAT SOKONGAN 

Pastikan anda sentiasa memegang telefon pintar anda dengan kukuh dan jika boleh cuba elakkan melakukan pergerakan ketika mengambil gambar kerana pergerakan ini akan menghasilkan gambar yang kabur terutama sekali jika kamera anda tidak mempunyai optik pengstabilan imej. Selain itu, anda harus melakukan menekan butang ‘shutter’ dengan perlahan-lahan. 

2.ELAKKAN PENGGUNAAN ZOOM DIGITAL

Penggunaan Zoom digital harus dielakkan kerana pembesar imej digital ini akan mengurangkan kualiti gambar, lebih banyak zoom yang anda lakukan lebih teruk kualiti gambar yang terhasil. Jika anda mahu gambar yang baik anda boleh ‘crop’ gambar anda selepas mengambilnya memandangkan kesemua telefon pintar pasti hadir dengan beberapa kebolehan untuk mengedit gambar yang diambil. Selain itu, anda juga boleh mengambil gambar dari jarak yang lebih dekat. 

3.GUNAKAN TETAPAN RESOLUSI DAN RATIO YANG TERBAIK

Pergi ke tetapan kamera telefon pintar anda dan pastikan anda menggunakan resolusi terbaik yang ditawarkan. Selain itu, elakkan penggunaan ‘aspect ratio 16:9’ untuk pengambilan gambar kecuali anda tahu kamera telefon pintar anda memiliki sensor imej 16:9 Walaubagaimanapun, disyorkan anda menggunakan ‘aspect ratio 4:3’. 

4. BERSIHKAN LENSA KAMERA ANDA

Lensa pada sesebuah telefon pintar mudah menjadi kotor dan berhabuk dan disebabkan ini adalah perlu meluangkan sedikit masa untuk membersihkanya dari semasa ke semasa. Bagi tujuan pembersihan lensa ini kami mencadangkan penggunaan kain yang lembut.

5. TETAPKAN FOCUS DAN ‘EXPOSURE’ YANG BETUL DENGAN SATU SENTUHAN 

Jika anda merasakan gambar anda tidak mempunyai pendedahan atau fokus yang baik, anda hanya perlu melakukan sentuhan sebelum mengambil gambar, perisian kamera pada kebanyakan telefon pintar ditetapkan untuk memberikan fokus dan pendedahan berdasarkan bahagian yang anda tekan. 

6. MENGIKUT PERATURAN ‘RULE OF THIRD’

Kaedah ‘rule of thirds’ ini adalah mudah dan senang digunakan ketika pengambilan gambar. Pastikan gambar sejajar pada satu garisan menegak atau pada titik pertemuan garisan melintang dan menegak. Selepas itu, pastikan bahagian atas gambar adalah terletak sepanjang garisan melintang paling atas. 

7. BELAJAR MENGGUNAKAN KESEMUA ‘MODE’ PADA KAMERA ANDA

Kebanyakan telefon pintar pada masa ini hadir dengan banyak aplikasi kamera yang kaya dengan pelagai fungsi menarik seperti model untuk mengambil objek bergerak dan pengambilan gambar pada waktu malam. Cuba kesemua ‘mode’ ini kerana jika anda sudah biasa dengan kesemua fungsi pada kamera ianya akan membantu anda ketika anda memerlukanya. 

9. AMBIL BEBERAPA GAMBAR YANG SAMA

Adalah sesuatu yang baik jika anda mengambil beberapa gambar yang sama kerana anda boleh memilih gambar yang terbaik daripada beberapa gambar yang diambil. 

10. EDIT GAMBAR ANDA TETAPI JANGAN KETERLALUAN

Anda boleh menukar gambar biasa kepada gambar yang cantik dengan mengedit gambar namun penggunaan yang keterlaluan tidak digalakkan. Kebanyakkan telefon pintar kini hadir dengan perisian kamera yang mempunyai sistem yang boleh membantu anda meningkatkan kecerahan gambar termasuk bingkai.

Antara tips ini cik en pernah share Ciri Ciri Kamera Smartphone Terbaik sebelum ini. Dan cik en pun nk bagi kredit entri ini pada Encik Mohd Razif Bin Jamalludin sebagai penceramah slot ini. Jumpa di next entri na... Da... 
8

Cara Dapatkan Nombor TAC Maybank Tanpa SMS

Cara Dapatkan Nombor TAC Maybank Tanpa SMS | Pernah tak korang ada masalah untuk dapatkan no TAC untuk urusan perbankan online korang terutama Maybank? Kebiasaannya korang perlu tunggu sms dari pihak bank untuk dapatkan beberapa digit nombor untuk urusan pengesahan tranksaksi setelah korang request nombor tu dan ada beberapa ketika apabila pihak bank ada masalah korang kena tunggu lama untuk dapatkan atau ada masa korang tak dapat terus nombor itu. Mesti korang angin kan bila sebab sms no tac diterima, kerja korang tertangguh dan ada kes sampai barang korang nak beli selalu flash sale di shoppig online terlepas. Kali ini cik en nak jar sikit cara mudah yang mana korang boleh aktifkan secure2u untuk Cara Dapatkan Nombor TAC Maybank Tanpa SMS

Cara Dapatkan Nombor TAC Maybank Tanpa SMS
Cara Dapatkan Nombor TAC Maybank Tanpa SMS


Cara Dapatkan Nombor TAC Maybank Tanpa SMS

Cik en sendiri pengguna tegar perbankan online untuk cik en bayar bil bil dan sewa rumah setiap bulan. Dulu cik en menggunakan apps Maybank yang lama. Banyak kelemahan antara kalau kita tak favourite nombor akaun seseorang, kita tak boleh nak transfer melalui apps. Kena guna web juga. Kalau tak silap cik en, hampir setahun Maybank buat satu apps terbaru yang lebih mesra pelanggan. Untuk apps baru korang boleh transfer duit walaupun akaun itu bukan akaun favourite. Begitu juga dengan bil bil. 

Selain itu, Maybank ikut jejak CIMB untuk aktifkan no TAC secara apps. So kalau korang duduk luar negara pun, korang tak perlu risau untuk dapatkan no TAC melalui sms. Asal ada internet, korang boleh buat sebarang urusan melalui Maybank banking online. Nak tahu caranya? Ikut step di bawah ini

1. Download Maybank Apps New (ada tulis new kat atas icon)


2. Buat register dengan masukkan butiran yang diperlukan.
3. Masa pendaftaran sila aktifkan secure2u ye. Masa ini masih memerlukan no tac untuk pengesahan dan selepas ini korang boleh gunakan secure2u tu. Macam cik en, cik en daftar sekali untuk model handphone cik en.
4. Cara nak gunakannya adalah paling senang, apabila korang gunakan perbankan online secara web (komputer) sampai untuk isikan no tac korang hanya masukkan maybank apps di handphone korang dan buka bahagian secure2u 


5. Kat situ akan ada digit digit yang valid dalam 30 saat kalau tak silap cik en. 


6. Masukkan digit itu kat bahagian tac dan ianya valid untuk buat transaksi.
7. Kalau korang gunakan Maybank Apps korang tak perlu nak masukkan apa apa no tac sebab ianya akan automatik update no tac itu. Tau tau settle je. 
8. Cuma cik en tak boleh nak screenshoot atau save bukti transaksi sebabnya lepas bayar melalui Maybank Apps, korang ada 2 pilihan, save as favourite atau send to email. Kalau nak bukti untuk hantar pada seller, korang boleh download di email yang korang hantar. 

Kalau korang pengguna CIMB, dorang pun guna konsep yang sama juga dulu..Boleh baca Cara Terbaru Dapatkan No Tac CIMB Tapi sekarang macam dah tak ada je selepas update yang terbaru. 
6

Cara Mudah Save Gambar Di Dalam Word

Cara Mudah Save Gambar Di Dalam Word | Menjadi seorang blogger, cik en akan selalu draftkan artikel atau entri cik en di dalam word kalau ada masalah talian internet. Dan cik en akan masukkan sekali gambar yang bersesuaian untuk elakkan gambar tak jumpa nanti. Dan menjadi satu masalah untuk cik en nak keluarkan sebanya bila cik en copy paste, hanya tulisan saja yang keluar manakala part gambar tak dicopy sekali. Mesti ada yang suruh cik en right klik tapi masih takde save as yang keluarkan. Ada juga yang suruh screenshoot tapi cik en takkan dapat kualiti gambar yang original. Dalam cik en research, cik en dapat satu Cara Mudah Save Gambar Di Dalam Word. Hope dapat bantu korang


Cara Mudah Save Gambar Di Dalam Word

Caranya sangat mudah sangat. Korang ikut step dibawah ini
  1. Buka word yang ada artikel bergambar yang korang nak keluarkan.
  2. Korang klik Save As
  3. Klik Word Document
  4. Pilih Save as Type "Web Page, Filtered"
  5. Nanti akan de keluarkan box dan korang tekan yes je.
  6. Nanti korang akan nampak di kawasan korang save word akan wujud 1 folder. 
  7. Dalam folder itu ada kesemua gambar dalam word tadi. 

Mudah je kan? Cara Mudah Save Gambar Di Dalam Word ini akan keluarkan semua gambar yang ada di dalam word tak sampai 5 saat pun kan? Ok la, sebelum itu, mesti korang nak baca artikel 5 Idea Ubah Suai Rumah Untuk Pencinta Kucing
4

Cara Atasi Masalah TIdak Boleh Tidur Dengan Yoga

Cara Atasi Masalah Tidak Boleh Tidur Dengan Yoga  | Sebut pasal tak boleh tidur ini, cik en pernah alami satu masa dulu. Masa mula mula cik en nak dapat depression dan anxiety. Cik en hanya tidur dalam 2 jam saja setiap hari. Pelbagai senaman cik en buat tapi tak berkesan. Lagi cik en letih, lagi mata cik en ini segar walaupun badan dah tak larat. Memang cik en dapat ubat tidur dari doktor tapi cik en memang tak amalkan. Kalau perlu sangat saja cik en akan makan, itupun 1/2 biji saja. Dalam itu, cik en cuba cari cara yang natural tanpa perlu ambik ubatan. Dan akhirnya cik en jumpa juga Cara Atasi Masalah Tidak Boleh Tidur Dengan Yoga.

Cara Atasi Masalah TIdak Boleh Tidur Dengan Yoga
Cara Atasi Masalah TIdak Boleh Tidur Dengan Yoga 


Cara Atasi Masalah Tidak Boleh Tidur Dengan Yoga 


Ada banyak sebenarnya step dalam yoga yang boleh kita buat untuk bantu masalah ini. Cik en amalkan step yoga dari fitnessmagazine. Alhamdulilah, buat cik en yang bukan ada masalah insomnia yang tidak kronik ini, step ini dapat bantu cik en sedikit. Dalam web ini, mereka ada 5 step yang digunakan dalam masa 8 minit saja. 






Atau boleh tonton video di entri asalnya Cara Atasi Masalah TIdak Boleh Tidur Dengan Yoga . Macamana cik en dapat ubat tidur daripada doktor? Cik en ada story di Dalam Diam Buat Ujian Darah Dan Air Kencing
0

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan | Masuk hujung hujung tahun ini, mulalah sampai musim hujan. Bila musim hujan penyakit kucing yang selalu cik en terima adalah selsema dan demam. Kebanyakan pelanggan klinik cik en mempunyai kucing berpuluh puluh ekor. Dan semestinya kalau seekor selsema mesti semuanya berjangkit. Bila semua berjangkit, penuhlah klinik cik en dengan seorang tuan dengan berpuluh puluh kucing. Disebabkan masalah ini, cik en nak bagi satu Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan ini. 

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan
Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan



  • Sediakan Multivitamin dan berikan sekali sehari untuk kuatkan antibodi kucing.


Sebenarnya kucing yang ada di Malaysia seperti kucing kampung dan kucing kacuk ini suka berjemur dibawah cahaya matahari. Cahaya matahari ini macam recharge bagi dorang untuk sihat. Cahaya matahari pagi mempunyai banyak kebaikan pada tubuh badan manusia seperti menghasilkan Vitamin D yang baik untuk tubuh badan dan kesihatan. Begitu juga pada haiwan. Bila musim hujan, kucing akan mula kekurangan Vitamin D yang mana ketiadaan cahaya matahari yang mana mereka tak dapat memanaskan badan. Kucing bukan seperti manusia yang boleh pakai baju sejuk berlapis lapis dan mereka bergantung dengan bulu mereka untuk control kesejukan. Hahaha


  • Jangan mandikan kucing bila sampai musim hujan


Tak salah nak mandikan kucing tapi tengok juga waktu tu. Janganlah time hujan korang nak mandikan. Kalau busuk sangat atau perlu mandi ambil air suam dan lap di kawasan yang perlu. Lepas tu cepat cepat kering menggunakan hair dryer atau letak di kawasan yang ada haba macam lampu garam.


  • Berikan Makanan Suam atau Susu Suam
Ini antara tips mak cik en sendiri gunakan. Makanan yang hangat mampu memanaskan tubuh. Cuma jangan la bagi yang panas sangat. Cukup suam suam je. Mampu memanaskan tubuh badan kucing.

  • Sediakan tempat panas 
Kalau kucing korang banyak, ianya tak jadi masalah sangat sebabnya mereka akan berkumpul dan berpeluk sesama sendiri untuk dapatkan haba panas. Tapi kalau seekor, korang boleh cuba ajak tidur sekali dalam selimut atau korang rajin bermain dan memeluk mereka. Ataupun sediakan kotak yang disediakan carikan kertas surat khabar. Karbon tulisan pada surat khabar mampu memanaskan kucing. 

Ini tips sebelum kucing korang dapat selesema. Tapi kalau dah kena selsema, korang boleh rujuk entri Cara Mudah Merawat Selesema Kucing (Cat Flu)
2

10 Tips Penjagaan Anak Kucing

10 Tips Penjagaan Anak Kucing | Dah lama cik en tak kongsi info info veterinar dan tips kucing di blog ini. Di sebabkan cik en sibuk menjaga bahagian permit dan industri. So hari ini cik en curi curi menaip semula untuk tips penjagaan anak kucing lebih lebih lagi korang baru jumpa atau beli anak kucing baru. Di harap ianya dapat membantu korang yang mungkin tiada pengalaman menjaga anak kucing ini.

10 Tips Penjagaan Anak Kucing
10 Tips Penjagaan Anak Kucing

10 Tips Penjagaan Anak Kucing


Seperti manusia juga, kita boleh bentuk seekor kucing dari kecil lagi. Kalau dari kecil kita belai dan sayang, Insyallah kucing itu akan manja dengan kita walaupun bila bedar dah jadi abam kawasan. Hahaha. Kalau dari kecil, kita selalu pukul dan marah marah, kucing itu akan membesar dalam keadaan ketakutan dan mungkin menjadi agresif dan penakut. So bimbingan awal itu penting. Bak kata orang, kitalah yang mewarnai mereka dengan warna warna kebaikan. So tengok cara penjagaan anak kucing ini dan compare dengan apa korang buat. Mungkin boleh diperbaiki dan juga mungkin korang ada pendapat yang lain. Bolehlah share di bahagian komen



  • Tempat Tidur Yang Selesa dan Selamat


Anak kucing ini perlu berasa selamat dan terjamin lagi lagi kalau baru sampai ke rumah yang baru. Ianya memberi kesan yang mendalam pada anak kucing ini. Mungkin korang boleh carikan bed cat yang ada di pasaran. Kalau tak sediakan kotak kadbod atau bakul yang tidak terlalu kecil dan dilapik selimut, tuala lama atau carikan kertas surat khabar. Pastikan ianya hangat selesa dan mudah dibersihkan. Kertas surat khabar mempunya carbon yang mampu memanaskan anak kucing. Lepas itu jangan letak jauh, tinggi atau dalam lubang. Mungkun korang boleh letak di penjuru dinding.

  • 2 Mangkuk Yang Tidak Mudah Pecah


Yang ini untuk bekas makanan dan minuman anak kucing. Cari yang tidak terlalu tinggi dan dalam yang bersesuaian dengan saiz anak kucing. Di sarankan untuk beli jenis seramik. Ianya berat dan tak la bergerak gerak dan susah untuk pecah. Selain itu pastikan ianya bersih dan mudah dicapai.

  • Bekalan Makanan dan Waktu Makan Yang bersesuaian


Anak kucing ini ada beberapa peringkat dan cik en akan kecilkan skop dengan bahagikan kepada umur.

  1. Kurang dari 2 bulan – Disuggestkan beri makanan wet food yang dicairkan. Perut masih kecil dan perlu makan sedikit dan kerap bersama susu. Lebih memudahkan berikan wet food kitten yang ada di pasaran tapi cairkan sedikit lagi. Kuantitinya lebih kurang 45 gram ke 50 gram setiap hari
  2. 2-4 bulan – Masa ini masa anak kucing mula explore, bermain dan membesar jadi banyak pakai tenaga yang banyak so kenalah bagi yang lengkap nutrisi seperti,mineral, kalsium dan phosphorus untuk tulang dan gigi, anti-oksida (taurine, Vitamin A dan E) untuk memperkuatkan system imunisasi serta protein untuk kuatkan otot. So masa ini boleh bagi wet food dalam 50gram ke 90 gram sehari. Masih juga berikan susu tau untuk kalsium. Baik untuk tulang.

Susu yang sebaiknya asalah susu ibu kucing. Boleh cari ibu tumpang atau carilah susu formula di mana mana pet shop. Tidak digalakkan bagi susu lembu kerana susu lembu ada laktosa yang sangat tidak sesuai untuk perut kucing. Kalau TERDESAK bolehlah beri tapi tambah dengan air supaya cair. Kalau cik en susah sangat nak cari di pet shop cik en suggest beri susu kambing yang dicairkan sedikit.

Waktu makan yang bersesuaian pula adalah 3 jam sekali untuk bawah 2 bulan. Bagi makan sedikit tapi kerap ye.

  • Tempat Poo dan Pee


Ini penting, untuk peringkat 3 bulan pertama, korang perlukan tempat najis dan pasir. Masa ini anak kucing masih belum biasakan diri dengan tempat baru.So sediakan tempat poo dan pee dia diempat tersorak (kucing pun tahu malu wei) dan letakkan lapisan surat khabar sebabnya anak kucing baru nak belajar ini selalu termiss. Hahahha. Dan yang penting masa kecil itu jangan marah marah kalau dorang poo and pee diluar bekasnya. Alert keadaan dorang. Kalau Nampak nak mempoo n mempee tu, cepat cepat bawa masuk dalam bekas. Lepas itu korang pelan pelan buat latihan ke tandas. Dah dewasa mereka lebih suka poo dan pee di luar rumah.

  • Pakai Colar bersaiz kecil


Yang ini penting, mereka selalu hilang kan? So dengan colar berbunyi ini, kita senang cam pergerakan dan tempat persembunyian mereka. Ianya untuk keselamatan. Jangan pakaikan colar bersaiz besar dan loceng besar gedabak. Kesian anak kucing itu membawa bebanan. Cer korang pakai rantai besi kat leher yang berkilo kilo beratnya. Mesti leher korang boleh terkehel kan? Macam itu juga aak kucing ini. Hahahhah

  • Bagi nama yang berseuaian


Mesti korang excited bila ada anak kucing baru kan? Benda pertama nak dibuat adalah nama. Macma cik en, nama kucing cik en peah, buruk dan gemok. So mereka akan alert dengan nama masing masing. Lagipun mudah untuk korang berikan makan, ajar ke tandas, bermain dan sebagainya. Nama itu penting oooo.. Sebab dari nama dorang akan lebih cepat mesra dengan korang.

  • Alatan Permainan


Tak perlu nak gi shopping di petshop untuk alatan permainanan mereka. Cukup gunakan apa yang ada disekeliling korang untuk jadikan alat permainana. Seperti kertas yang direnyukkan jadi bola, penyapu lidi dan sebagainya

  • Berdandan


Ingat manusia je ke pandai berdandan, anak kucing juga tau. Lagi lagi anak kucing yang masih tidak pandai grooming bulu sendiri. So korang kenalah jaga kebersihan mereka. Selalu sikat bulu, bersihkan poo and pee di yang melekat, bersihkan tahi mata dan hidung, potong bulu bulu panjang di bahagian bontot dan tapak kaki mereka. Dan yang mana mana korang rasa bersesuaian.

  • Displinkan Anak Kucing


Jangan sesekali nak memukul atau mengejar mereka (cik en pon ada buat juga sebelum ini. Hihihi) sebabnya ianya tidak mendatangkan apa apa kecuali ianya aka nada effect buruk pada kucing itu sendiri. Cukup dengan meenggunakan suara. Panggil nama, marah dengan suara sedikit tinggi dan kasar. Itu dah cukup sebenarnya untuk melatih anak kucing. Tapi jangan lupa kalau mereka berkelakuan baik, berikan pujian dan cium pada mereka. Sweet kan? Hihihi

  • Bawa Ke Veterinar Untuk Dapatkan Khidmat Nasihat


Penting bagi kucing yang baru dibawa balik ini untuk berjumpa vet. Antara rawatan awal yang diberi adalah vaksinasi, parasit, gigi dan lain lain. Yang itu tugas vet pula nak terangkan pada korang ye. Disarankan untuk bawa ke veterinar yang mempunyai doktor bertauliah ye.



Walaupun cik en hanya pembantu veterinary, cik en mempunyai pengalaman selama 5 tahun di bahagian klinik dan banyak berlajar melalui pengalaman dan bantuan doctor veterinary di DVS Perak. Selain itu, cik en banyak buat research sendiri melalui internet, nota nota dan buku veterinar yang diiktiraf. Kebetulan cik en mempunyai minat mendalam dalam bidang ini, tapi cik en tak pergi sambung belajar di UPM untuk kedoktoran kerana salah pilih kos kot. Hahaha. Anak sulung kan? Tak de yang nak membimbing masa pilih kos di IPTA dulu. Apa apa pun, perkongsian cik en di blog ini berdasarkan pengalaman cik en untuk kucing jenis mix breed. Dan untuk pure breed, cik en lebih berhati hati untuk buat rawatan kerana pure breed yang tinggal di Malaysia agak sedikit lemah berbanding mix breed kerana Malaysia bukan tempat asal mereka. Anyway cik en rindu nak bertugas di klinik. 3 bulan terasa 3 tahun kot. Cepat cepatlah kawan kawan cik en habis cuti bersalin mereka. Hahaahhaha
4

Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip | Rajin pula cik en kongsi bab kucing lately ini. So untuk entri ini, cik en nak kongsi Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip ni. Mana mana yang ada bela anak bulus selalunya tahu kebaikan dan kelebihan pokok galak kucing. Dan ianya merupakan pokok seribu guna untuk kucing korang. Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini ada je di sekeliling kita (yang mana duduk di kampung) cuma kita sendiri tak tau yang mana satu kan? Ini gambar Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini
Pokok Galak Kucing Atau Catnip
Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini merupakan 1 daripada 5 tumbuhan yang boleh menenangkan kucing korang. Boleh baca 5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing . Pokok ini banyak kebaikan pada kucing. Tapi menurut orang orang tua, bahagian yang paling terbaik diberi pada kucing adalah bahagian akar. Di pasaran banyak di jual daun Pokok Galak Kucing Atau Catnip yang telah dikeringkan dan dijadikan bantal comel atau beg. 

Bantal Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Kegunaan Pokok Galak Kucing Atau Catnip 

  1. Untuk perjalanan yang jauh. Berikan Pokok Galak Kucing Atau Catnip 15 minit awal sebelum perjalanan. 
  2. Kucing Sakit - Kalau jenis kucing kampung yang bebas, mereka akan mencari sendiri Pokok Galak Kucing Atau Catnip atau herba bagi mereka bila sakit atau tidak sihat. Sebab itu, kucing kalau sakit, mereka lebih suka menyendiri dan hilang. 
  3. Kucing Garang - yang ini cik en ada pengalaman, kucing yang garang dan bila dibagi Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini, kucing menjadi kurang agresif. 
  4. Untuk kucing stress, depression dan releks - yang ini untuk kucing yang baru pindah rumah, kucing yang baru diadopt dan mana mana yang buat kucing korang stress. boleh baca 10 Tanda Kucing Stress

Cara berikan Pokok Galak Kucing Atau Catnip pada kucing

  1. Akar - Cabut Pokok Galak Kucing Atau Catnip sekali dengar akar. Bersihkan daripada tanah dan berikan terus pada kucing. Boleh potong bahagian pokok dan berikan akar saja atau berikan satu pokok je terus.
  2. Daun - yang ini perlu dikeringkan dan dibuat bantal atau beg comel. Berikan kucing korang main seperti toy yang lain. 
So ini antara alternatif yang boleh pemilik kucing buat. Janganlah datang ke vet dan request ubat pelali. Ubat pelali ini ubat terlarang dan terkawal. Tidak boleh digunakan oleh orang yang tidak ada title doktor atau pengawai yang dilantik oleh kerajaan. Kalau ada korang tengok gunakan pelali dan bukan orang orang yang dibenarkan, itu tandanya mereka ambil ubat secara tidak sah. Dan ianya satu kesalahan ye! 
3

Kenapa Kucing Kurus

Kenapa Kucing Kurus | Lama juga cik en tak menaip blog ini berkaitan dengan kucing dan haiwan, mungkin kesibukan di klinik dan kerja hakiki yang lain, terabai juga blog cik en ini. So kali ini, topik cik en nak kongsi adalah Kenapa Kucing Kurus? Dan semestinya pertanyaan Kenapa Kucing Kurus ini cik en dapat dari pelanggan setiap hari. Jika sebelum ini cik en kongsi Kenapa Kucing Tidak Mahu Makan dan kali ini kucing kurus walaupun makan banyak. 

Kenapa Kucing Kurus
Kenapa Kucing Kurus 

Cik en sendiri akan tanya adakah kucing selera makan atau tidak. Kalau kucing tak mahu makan, sememangnya wajar untuk korang risau. Sebabnya kucing ini tak makan sehari, dorang boleh kurus dan dehydrate. Kalau berlarutan sampai 2 3 hari ada risiko untuk kucing lemah dan akhirnya mati. Tak macam manusia, diet la korang berbulan pun, badan korang tak susut juga kan? macam cik en ni la. Hahahha. 

Ok, ok back pada topik kita tadi. Cik en seperti biasa akan listkan secara point untuk memudahkan korang memahami ye. 

Kenapa Kucing Kurus 


  1. Jika kucing korang selera makannya memang kuat tapi badan kurus, kemungkinan masalah cacing. Rujuk balik bila last korang bagi ubat cacing? Rujuk sini Jadual Pemberian Ubat Cacing Pada Kucing
  2. Selain dari itu, kemungkinan kucing korang kekurangan darah atau ion dalam badan. Kira macam kes anemia la. Bila kekurangan ion juga berpotensi kucing korang akan jadi terbantut. So makan la macam mana pun, kalau dah terbantut, kucing korang takkan membesar. 
  3. Jika kucing korang kucing betina yang ibu muda. Maksudnya bunting dalam usia yang muda pun boleh jadi kucing korang jadi kurus. Sebabnya kucing ini masih belum dapat zat yang sepenuhnya sehingga 1 tahun. So bila jadi ibu muda, khasiat dan zat yang dimakan perlu dibahagi antara anak anak dalam kandungan atau menyusu anak anak. So badan ibu muda ini akan jadi terbantut. Kecuali korang bagi makanan kitten sepanjang ibu muda ini bunting dan menyusu. Itu pun kalau cukup. kalau tak, kucing korang akan kurus je sampai besar.
  4. Makanan tidak berkhasiat. Yang ini macam korang juga la kalau asyik makan cekedi atau junk food, badan korang tidak menerima sebarang khasiat seperti kalsium untuk tulang dan karbohidrat. So nak bagi makanan kucing ini korang kena alert pasal pemilihan makanan yang baik. Yang itu boleh rujuk Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul
  5. Korang tukar makan tetiba. Macam manusia juga. Dah biasa makan nasi, tetiba ke luar negara, kena makan roti. mesti selera korang akan berkurangan. So boleh rujuk sini Cara Memperkenalkan Makanan Baru Pada Kucing
  6. Stress. Kes ini dah biasa sangat dah, kalau sebelum ini, kucing korang tu seekor saja dalam rumah tu macam putera atau puteri keluarga korang, tetiba korang bawa kucing baru. So kucing korang yang dah terbiasa dimanjai akan rasa stress dan akhirnya akan mogok tak mahu makan akhirnya kurus. 
  7. Sakit. Ini pun salah satu juga kenapa kucing kurus. Sebab sakit seperti demam, jaundice, luka, virus atau apa apa melibatkan kesihatan
  8. Kucing Tua. Yang ini korang sendiri tau kan, kalau kucing tua ini, dah banyak kekurangan gizi dan khasiat. Jadi ini pun faktor kenapa kucing kurus
  9. Jika tiada list di atas ini, cik en suggestkan korang bawa la ke vet berhampiran untuk pemeriksaan lebih lanjut. Mungkin ada faktor faktor lain juga. 
Dan juga, please jangan bagi alasan klinik vet jauh atau melibatkan kewangan. Sebabnya apabila korang dah ambil tanggungjawab menjaga kucing, korang kena tahu apa risiko yang akan korang dapat. Macam juga beli kereta, risiko kalau tak bayar kereta, kereta akan ditarik atau nama akan disenaraihitamkan. So membela haiwan ini juga perlu ada tanggungjawab. Cuba mencari vet yang berhampiran. Dan juga please rujuk pada yang pakar sebelum beri sebarang ubatan ubatan dijual secara online dan pet shop. Kecuali korang ada pengalaman. Ini nasihat seorang vet. Jangan mengahbiskan duit pada produk produk yang korang sendiri tak yakin. OK? Jumpa next entry!

6

Panduan Selepas Pembedahan Untuk Kucing Atau Anjing

Panduan Selepas Pembedahan Untuk Kucing Atau Anjing | Ingat cik en membebel tadi pasal penjagaan selepas pembedahan kucing atau anjing? Cik en suka bab bab jahit menjahit ini. Mencabar bila ada potong kaki ke, potong tangan ke atau potong apa apa la. Masa ini kita kena guna otak kita sepenuhnya untuk berfikir. Dimana patut dipotong, dimana patut jahit, yang mana boleh dibuang, yang mana tidak. Sebelum potong, make sure salur darah kena jaga, kalau tak terpancut darah merata rata atau bleeding yang sangat teruk. Sama juga dengan pembedahan manusia. Banyak yang perlu dijaga. Dan bila semuanya dah selesai, dan cik en serahkan pada owner dalam keadaan yang baik, tiba tiba 3 hari selepas itu datang semula dengan luka terbuka sebab benang terputus. Haiyaaaaa... stress gila rasa. Bayangkan lah, korang dah kerah otak 3 hari lepas dan datang semula dengan luka yang baru. Rasa lemah je nak ambil kes itu balik. Tapi kena buat juga la. sebab itu cik en buat juga entri Panduan Selepas Pembedahan Untuk Kucing Atau Anjing ini

Image may contain: 1 person, sitting and indoor

Untuk kes di atas ini, masa potong kaki, bukan cik en yang buat sebabnya cik en kena cover rawatan biasa jadi senior cik en, En Amir yang buat. Anjing dalam keadaan yang baik dengan jahitan kemas dan bersih sebelum diserahkan pada owner. Dan sebab itu, cik en tak story kisah awal. Sebelum owner ambil, cik en dah pesan, beli kolar di petshop. Cari yang sesuai tapi owner cari yang terlalu besar dan anjing ini boleh jilat dan gigit benang jahitan itu. Sebab itu datang balik. Kali ini, cik en yang jahit. 


Tapi ada satu masalahnya, ada tempat luka tak boleh terjahit. Kenapa? sebab kulitnya terbuka luas, tak boleh nak tarik antara kulit ke kulit. Jadi yang itu, terpaksalah cik en dressing (cuci luka) biasa. Cik en try adjust kira kanan untuk jahit, tapi tak boleh. Takkan nak jahit kulit ke daging pulak. Tak boleh ye. Kulit perlu dijahit pada kulit. Daging kepada daging. Kalau jahit juga, akan banyak berlaku masalah nanti. Ada luka di sebelah bawah berhampiran punggung. gambar di bawah ini


Yang ini cik en boleh jahit. Itu pun jenuh adjust kiri kanan. Itu je yang mampu. Yang terbuka luas itu, cik en dressing guna Iodin dan letakkan krim luka, acrifulvine cream. 


1 lagi benda yang mencabar dalam pembedahan haiwan ini adalah bulu. Bulu dia tu kena cukur dulu. Lepas itu, akan melekat lekat. Bulu ini kalau tak dibuang akan berlaku jangkitan di kemudian hari. Bahagian bawah kulit kena betul betul kering, nanah perlu dibuang. 

Ok, kita tengok pulak part kaki yang dipotong sebelum ini. 


Tengoklah, masih ada benang dan ianya terputus. Mesti digigit sampai putus, Yang ini anjing dah mula sedar tau, terpaksa topup pelali tapi anjing masih terasa sakit, cik en guna xylocine (local bius) disekitar tempat nak jahit. Untuk mengurangkan kesakitan. Yang ini pun mencabar, ada luka baru sebab tertarik oleh benang itu tapi cik en berjaya juga jahit walaupun perlu berhati hati. Tarik kuat sangat, terkoyak pulak kulitnya. Ini gambar selepas jahit. Bulu dia memang tak leh nak cukur dah sebab kejar masa sebelum anjing ini sedar. Dah sedar, kena ngap pula tangan cik en. 


Disebabkan ada sejarah, benang digigit, kali ini cik en jahit satu persatu. Tak ada double double. Kalau satu ikat putus, masih ada benang yang lain. Kalau double double ini, satu putus, semua benang akan terputus juga. Benang juga cik en guna saiz 1.0. Dalam bacaan benang ini. Lagi sikit lagi besar dan kuat. Kalau nak jahit lembu atau kambing, kami lebih gunakan tali tangsi (tali pancing) Tapi pemilihannya kena betul, tebal sangat nanti, kulit akan terkoyak. 

Selesai semua itu, cik en letak krim luka sebanyak yang mungkin, time mamai (dibius) ini, masa yang sangat tepat letak krim semua ini. Anjing takkan menjilat. Dah sedar, licin krim tu dia jilat. So kat sini nak kongsi sikit panduan untuk korang. Tak kira la luka pemandulan atau luka sebegini.

  1. Kucing atau anjing akan mamai dalam beberapa jam sebelum betul betul ok. Jadi masa ini, jangan diganggu, biarkan ia rehat sepenuhnya.
  2. Apabila sedar, berikan air dulu, sebabnya sebelum biuskan, haiwan kena puasa 12 jam sekurang kurangnya
  3. Dan siap sedia dengan kolar yang sesuai. Pakaikan. Pemilihan kolar perlu lah betul. Cari corong kolar yang tinggi untuk elakkan dia boleh menjilat atau gigit benang jahit.
  4. Kurung kan dalam sangkar atau ikat dengan tali yang sederhana pendek. Jangan pendek sangat nanti tergantung. Jangan panjang sangat takut dia bergerak kesana sini. 
  5. Kalau dapat kurangkan makanan yang boleh akibatkan gatal seperti ayam. 
  6. Cuci luka ikut nasihat veterinar.
  7. Ubat juga jangan lupa bagi makan. Ini untuk kebaikan haiwan kesayangan korang juga. 
  8. Rujuk ke vet berhampiran untuk dapatkan nasihat lebih lanjut. 

Cik en suka kongsikan semua ini untuk panduan korang. Jaga haiwan sakit ini sebenarnya mudah bila korang ikut nasihat vet. Ianya tidak membebankan jika korang jaga dengan betul-betul. Korang nak ke jaga berbulan bulan disebabkan sikap acuh tak acuh korang jaga pada mulanya atau jaga betul betul dan penat dalam masa seminggu saja? Fikirlah.. cik en dah penat mengomel dah ini. 
3

Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing


Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing | Memiliki kucing yang aktif dan sihat memang memerlukan tenaga yang banyak lebih lebih lagi kucing korang jenis suka sepahkan barang di rumah. Pernah tak, kucing korang buat hal seperti bergolek di pelekat lalat, pelekat tikus, tersimbah cat dan sebagainya? Apa cara terbaik korang yang boleh dibuat tanpa menyakitkan kucing? Cik en sendiri ada bertanya pendapat kawan kawan facebook cik en dan cik en akan kumpulkan untuk panduan korang. Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing

  1. Tengok juga kucing korang jenis agresif atau manja. Kalau manja memudahkan korang nak jalankan step seterusnya. Kalau agresif, korang boleh gunakan tuala atau apa apa untuk balutkannya. Jika tidak berjaya, terpaksalah korang bawa ke klinik vet berhampiran untuk diberi pelali. Hahahaha
  2. Untuk awal, korang boleh gunting bulu kucing. Gunting untuk buangkan bulu yang terkena gam atau cat. 
  3. Jika tidak berjaya, korang boleh gunakan minyak masak, minyak zaitun atau minyak yang tidak bertoksik. Kalau bertoksik takut kucing keracunan pula.
  4. Kalau tidak berjaya juga, korang boleh botak, lion cut, cukur kan bulu. Yang ini lebih memudahkan dan bulu akan tumbuh dengan lebih cantik. Tapi ambil masa yang lama la ye. 
  5. Kalau susah susah sangat, bawa je ke klinik veterinar. Kalau ada luka, bolehlah vet bekalkan antibiotik atau krim luka. 
  6. Apa apa korang boleh rujuk vet berhampiran ye.. 
Ini antara jawapan yang cik en dapat dari Kucing korang kena pelekat lalat 1 badan. Apa tindakan terbaik korang? . Terima kasih semua yang komen. Kalau korang ada cara yang lebih baik, jangan segan segan left kan comment ye. 
7

Tak Mampu Tapi Nak Pakai Barang Mekap "Branded" ? Ini Caranya ..


Tak Mampu Tapi Nak Pakai Barang Mekap "Branded" ? Ini Salah Satu Caranya | Memiliki barangan "branded" atau berjenama adalah idaman semua orang. Semestinya barangan berjenama ini menadi pilihan kerana hasil yang lebih memuaskan dan tahan lebih lama. So tiada yang menolak kalau diberi barangan berjenama tidak kisahlah kasut, baju, beg wanita malah alat kosmetik sendiri. Kat sini cik en nak share sesiapa yang kurang kemampuan atau yang budget murah tapi memiliki kosmetik yang berjenama. Kadang kadang duit yang ada disimpan untuk yang lebih penting dan memerlukan. 

Caranya 

  • Memiliki membership card setiap kedai kecantikan

Sebenarnya kalau korang selalu ke Watson, Guardian, Sasa dan kedai yang seangkatan dengannya, korang patut memiliki membership card. Kumpul mata dari pembelian barangan korang. Macam cik en, cik en setia dengan Watson dari dulu lagi. Jadi setiap bulan, even hanya beli berus gigi, cik e akan beli di watson. Bukanya nak berlagak kaya, tapi cik en lebih selesa dan dalam masa yang sama cik en akan mencuci mata di Watson. Pernah la cik en kumpul point sehingga boleh beli 1 kotak inershine 12 pack dengan nilai RM100.00. Disamping itu kerap dibuat promosi jika memiliki membership  card sehingga 50 %. 

  • Usha rak barangan reject (clearance item)


Yang ini selalunya pekerja akan pilih dulu la. Yang di keluarkan mana mana yang dah dorang dah habis pilih. Selalunya, kalau barangan kosmetik tu, ada display kan? So dah settle display, semuanya akan dipromosikan potongan 50% dari harga sebenar. Yang ini kalau luck korang baik, korang akan jumpe yang masih ok. kebanyakkannya dalam keadaan yang ok. So pilih la betul betul dan tengok juga expired date ye.

  • Sentiasa alert dengan minggu promosi
Yang ini, salah satu cara yang berkesan, sebab Watson selalu buat minggu sale. Masa ini, korang boleh dapatkan potongan yang tinggi. Macam cik en pelanggan tetap Watson Sitiawan, cik en kerap dapat sms dari Watson dan ada juga adik adik kerja di Watson akan call kalau barangan cik en nak sampai. Hihi.

Ini antara cara yang boleh korang gunakan apabila teringin sangat barang branded tapi tak mampu. Cik en sendiri pun walaupun mampu, akan memilih cara cara diatas untuk save budget cik en untuk yang lebih memerlukan. Korang pulak amacam? ada cara lain tak? kongsi sikit di ruangan komen ye!
7