Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: tips dan rawatan

Showing posts with label tips dan rawatan. Show all posts
Showing posts with label tips dan rawatan. Show all posts

Pernah Tengok Kucing Ada 1 Testis (Cryptorchid)

Pernah Tengok Kucing Ada 1 Testis (Cryptorchid) | Disebabkan hari ini ada kes Cryptorchid ini so cik en nak story sedikit mengenai topik ini. Cryptorchid atau secara bahasa mudahnya kucing memiliki 1 testis (telur) sangat rare dan mereka ini memerlukan pembedahan untuk permandulan. Kebiasaanya kucing normal akan nampak 2 testis di bahagian luar dan proses permandulan sangat mudah. Tapi untuk kes Cryptorchid ini, hanya nampak 1 testis sahaja walaupun mereka sebenarnya ada 2 testis



0

Telinga Kucing Dipotong Tanda Kucing Liar Telah Dimandulkan

Telinga Kucing Dipotong Tanda Kucing Liar Telah Dimandulkan | Haaaa... jangan fikir kucing tak bertelinga pula ye. Maksud dipotong disini adalah dipotong sedikit di hujung untuk memberi tanda kucing tersebut telah dimandulkan. Tidak semua kucing dimandulkan akan dibuat begitu tetapi kepada kucing tertentu sahaja. Harap dengan entri ini dapat bantu korang mengenali kucing ini dan memberi sedikit ilmu vet. 



0

Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP?

Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP? | Lama juga cik en tak menaip di blog ini kan? Seperti biasa, keadaan yang sibuk, mood swing dan masalah masalah lain. Tapi cik en tetap nak update disini even dah ada media sosial yang lain dan agak menjadi pilihan ramai. Kebebasan untuk cik en berkongsi ilmu di blog lebih puas kerana cik en boleh menaip lebih panjang dan tak nampak kekurangan cik en dari segi berbicara secara spontan. Diakui, content di Tiktok lebih kepada natural dan tanpa skrip so bila nak bercerita banyak, ianya jadi tak tersusun dan berulang ulang. Hihihi. Berbalik kepada tajuk kali ini Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP? cik en hanya menceritakan secara peribadi berpandu kepada testimoni pelanggan pelanggan yang pernah mengambilnya 


Basmi FIP ( GS-441524 )

0

Ubat Kutu Kucing Yang Digunakan Oleh Klinik Veterinar

Ubat Kutu Kucing Yang Digunakan Oleh Klinik Veterinar | Setiap hari mesti cik en terima pertanyaan mengenai masalah kutu pada kucing. Dan akan ada yang tanya apa yang terbaik. Untuk makluman korang, setiap klinik veterinar menggunakan pelbagai jenama untuk merawat masalah kutu. Tapi yang boleh cik en kongsi adalah ubat kutu yang banyak digunakan oleh klinik veterinar. Ini kerana ubat ini berkesan, selamat dan diiktiraf. Mungkin akan ada yang suggest local product tapi ianya optional pada korang. Tapi klinik veterinar akan gunakan produk yang diiktiraf untuk mengelakkan masalah pada kucing tersebut.  



1

Boleh Ke Campur Makanan Kucing

Boleh Ke Campur Makanan Kucing | Cik en pernah kongsi cara cik en campur makanan kucing untuk boboi dan gegirl di Tiktok. Dan ada yang tanya Boleh Ke Campur Makanan Kucing? Anyway cik en dah jawab di Tiktok tapi cik en nak ulas lebih panjang di blog. Sebab ianya unlimited dan boleh cik en selitkan link link yang berkaitan kan? Sebelum itu cik en nak tanya, korang bagi kucing makan adakah sama sahaja dari dulu sampai sekarang atau ada tukar tukar atau pun buat macam cik en campur makanan mereka. 



0

Suka Kucing Gemuk? Tapi Bukan Cik En

Suka Kucing Gemuk? Tapi Bukan Cik En | Anyway cik en tak suka kucing cik en gemuk okey? Gemuk dan obesiti yang tidka terkawal boleh mengakibatkan pelbagai penyakit pada kucing. Jadi, cik en lebih suka kucing cik en fit dan kekal aktif untuk memastikan mereka sihat sentiasa. Kucing gemuk bukanlah satu kebanggaan pada korang sebagai pemilik kucing okey? Seperti manusia, kucing gemuk akan mengakibatkan pelbagai masalah seperti diabetes, arthritis, high blood pressure, kidney disease, cancer, dan banyak lagi. Sebab itu, kalau korang jumpa vet yang prihatin, mereka akan suggest untuk control berat badan kucing korang




0

Perlu Ke Kucing Scaling Gigi?

Perlu Ke Kucing Scaling Gigi? | Mungkin ramai tak tahu yang scalling gigi perlu dibuat pada haiwan terutama kucing dan anjing. Mungkin ada yang rasa ini adalah kelakar tapi perlu diingatkan kucing juga mempunyai gigi dan makan sama seperti manusia. Jika manusia akan gosok gigi sekurang kurangnya 2 kali sehari tapi adakah kucing gosok gigi juga? Anyway gigi kucing boleh digosok menggunakan ubat gigi dan berus gigi yang sesuai untuk mereka. Diakhir entri ini, cik en akan beri link berus gigi dan ubat gigi yang sesuai untuk mereka. Janji korang baca dulu entri ini sampai habis okey?


0

Bolehkah Kucing Bunting Mandi?

Bolehkah Kucing Bunting Mandi? | Bolehkah kucing bunting mandi? Ramai yang tanya dengan cik en. Jadi terpanggil la nak menajwab persoalan korang dalam bentuk blog. Anyway sebelum tu nak bertanya juga, korang mandikan kucing korang berapa kali dalam masa sebulan? Hari hari ke? Atau seminggu sekali ataupun sebulan sekali? Untuk pengetahuan korang, kucing sejenis haiwan pembersih. Mereka suka menjilat bulu dan itulah maksud mandi bagi mereka. Itu dah cukup bersih buat mereka tapi untuk kita yang bela secara indoor dan tidur sekali? 



1

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang | Ramai juga yang cik en baca inginkan tips penjagaan kucing yang baru dibela. Lagi lagi kucing yang dibela di dalam rumah atau dipanggil indoor perlulah penjagaan yang khusus untuk mengelakkan masalah kesihatan, kebersihan dan lain lain lagi. Dalam musim Covid dan ada yang susah untuk ke Vet untuk konsultan, cik en berkongsi serba sedikit info untuk panduan korang yang baru membela kucing jenis indoor. Cik en akan listkan juga barangan kucing yang boleh korang dapatkan secara online. Jom kita checklist satu persatu. 



4

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia | Jika di tanya kepada pemilik kucing, korang memang expert untuk senarikan jenis jenis cat litter yang ada. Siap ada beri review lagi kan? Tapi untuk yang baru menjinakkan diri membela kucing ini, semestinya ilmu kekucingan sangatlah sedikit. Jika ditanya di group kucing ada segelintir yang merendah rendahkan. So disebabkan itu, cik en akan kongsi dengan korang (newbie) hihihi, mengenali jenis jenis cat litter yang ada di kedai kucing atau secara online seperti di Shoppe



4

Kenapa Najis Kucing Busuk?

Kenapa Najis Kucing Busuk? | Ada juga yang bertanya pada cik en kenapa najis kucing mereka terlampau busuk sehinggakan pasir yang ada akan dibuang dan perlu ditukar ke pasir baru. Sedangkan pasir boleh scoop najis dan kencing sehingga habis. Lebih menjimatkan. Selain pasir, korang mungkin juga guna pasir kristal, tofu, kayu, kertas surat khabar dan lain lain lagi. Tapi apabila masalah bau menjadi isu utama. Ianya akan menjadi masalah kepada pemilik kucing. 



1

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak | Topik kali ini cik en ambil dari soalan dari follower tiktok cik en. Anyway, cik en banyak dapat soalan di Tik Tok tapi kesempatan untuk membalas sebelum ini. Jadi bila ada masa cik en membalas satu persatu. Dan cik en tertarik dengan soalan " cik en.. saya nk tanya, kucing saye die bru berank pertame kali, mule2 tu die syg dgn anak die.bila anak die 3 buln cmtu die jd benci ank die. mcm nk mrh2 " . jadi cik en pun ada balas mengguna video di Kenapa Ibu Kucing Marah Anak. Disebabkan nampak topik ini menarik, so cik en masukkan dalam list Tips dan Rawatan Kucing dalam blog ini. 

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak
1

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air | Idea artikel ini cik en ambil daripada pertanyaan di TikTok. Alhamdulillah, tengah kering idea untuk kongsi dengan korang mengenai tips dan rawatan kucing, cik en ceduk sikit daripada pertanyaan follower cik en ini. Persoalan yang ditanya adalah " macam mana nak hilangkan tabiat minum air paip dekat kucing? sebab dah kasi minum air masak macam biasa dah tapi still nak minum air paip. So cik en buat video balas untuk yang bertanya. Nak tahu kena la baca entri Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air ini sampai habis okey?

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air
Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air

2

Cara Terbaik Menggunakan Sikat Kutu Kucing

Cara Terbaik Menggunakan Sikat Kutu Kucing | Sebabkan kutu la, akaun tiktok cik en jadi viral. Hahahha. Sebenarnya cik en ada upload satu video pendek yang tak sampai 30 saat pun di sosial media termasuk tiktok. Tapi nampaknya ramai menyukakan video cik en sikat bulu kucing dan ada banyak kutu. Korang boleh tontoton di Sikat Kutu Kucing. Asalnya hanya suka suka selepas buat permandulan tapi tak sangka bulu yang cantik dan kemas menyimpan banyak kutu kutu didalamnya. So dari situ, ramai pula teruja nak beli sikat kutu itu. Sikat itu cik en beli di Shopee dengan nama Comb Pet. Cuma cik en pesan awal awal, nak pakai sikat ini make sure korang stanby apa patut kalau kucing itu ada banyak kutu. Risau nanti melompat ke badan korang berkudis pula. 


1

Kenapa Korang Buang Tray Hitam Yang Ada Di Bawah Sangkar?

Kenapa Korang Buang Tray Hitam Yang Ada Di Bawah Sangkar? | Anyway cik en dah lama nak kongsi atau ceritakan mengenai topik tray hitam ini. Ini disebabkan ramai yang bawa sangkar ke klinik tanpa tray hitam tersebut. Why korang buangkan atau tak diletakkan sekali dengan sangkar? Adakah ianya memang dah kotor, pecah atau hilang? Walau apa pun alasan korang, tau tak tray hitam tu banyak sangat kegunaannya? Kalau tak, tak ada la ianya di sertakan sekali dengan sangkar kucing yang korang beli itu. 


3

Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke?

Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke? | Alhamdulillah, berupdate juga blog ini even cik en sibuk sedikit. Kenapa cik en sibuk? Cik en akan kongsikan selepas ini. Ini kerana cik en cuba kembangkan minat berblogging cik en ke peringkat lebih serius. Tapi untuk entri ini, cik en seperti biasa akan kongsikan mengenai tips dan rawatan kucing. Tajuk kali ini adalah Kucing Selepas Mandulkan Boleh Dapat Pyometra Ke?. Pemilihan topik ini kerana ada yang bertanya di Facebook Tips dan Rawatan Kucing dan topik ini masih belum cik en kongsi di sini. | Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke?


pyometra

1