Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: tempat menarik di Melaka

Showing posts with label tempat menarik di Melaka. Show all posts
Showing posts with label tempat menarik di Melaka. Show all posts

Travel Melaka 1.1 | Light Sensation Melaka, Menara Taming Sari dan Beca Banda Hilir


Travel Melaka 1.1 | Light Sensation Melaka, Menara Taming Sari dan Beca Banda Hilir | Lamanya cik en pending untuk sambung Travel Melaka ini. Jika sebelum ini cik en menceritakan mengenai Syaz Meredien Hotel, Melaka Duck Truck dan Uptown Pahlawan Walk Bandar Hilir. Ini cik en nak sambung aktiviti akvtivi yang lain seperti tengok Light Sensation Melaka, menaiki Menara Taming Sari dan meronda menaiki Beca Banda Hilir pada hari pertama di Melaka. 

Selesai cuci mata di Uptown, kami meneruskan misi kami mencari Light Sensation di Dataran Pahlawan. Masa kami datang, hujan dah mula turun renyai renyai. Ini pintu masuk Light Sensation 



Disebabkan renyai renyai, kami diberitahu, kalau hujan lebat, lampu lampu akan ditutup dan tiada pembayaran balik. Untuk harga tiket RM20 untuk seorang. 



Cantiknya apabila kami melihat Light Sensation ini. Light Sensation ini mempunyai 25,000 lampu yang yang dibuat menjadi bunga mawar. Ada 2 lampu iaitu lampu biasa/putih dan lampu warna warni. Jom kita cuci mata. 




Susah juga cik en nak capture gambar yang menarik. Tapi akhirnya cik en berjaya juga. Berlatar belakangkan Menara Taming Sari yang kebetulannya tengah ada di aats. Disebelah padang ini terdapat replika yang bertemakan Love. Banyak gambar menarik yang korang boleh ambil. Seperti dibawah ini.




Disini pula gambar lanskap dataran ini. 


Replika love ini tempat yang paling mendapat perhatian. Semestinya yang bercinta, takkan lepaskan peluang untuk bergambar dengan love gergasi ini. 



Ini pula gambar dekat lampu mawar ini. Malam baru nampak ianya macam mawar atau ros yang berlampu. 


Banyakkan wayar wayar dan kena hati hati sebabnya voltan disini tinggi jadi mereka letakkan pagar untuk elakkan kita sentuh ros tersebut.


Yang bawah ini untuk ros bewarna warni. Tak sebanyak ros putih. tapi ianya tetap cantik yang diletakkan dengan bentuk love.







Cantik cantik bukan. Awalnya cik en sendiri tak pandai nak ambil gambar, sebabnya rasa tak cantik. Bila malam, baru ianya nampak lebih jelas dan cantik.

Settle di Light Sensation, cik en dan ija nak menaiki Menara Taming Sari. Kat sini cik en nak share harga harga untuk naik Taming Sari ini.

Harga Tiket Menara Taming Sari 


Dewasa : RM23.00 / RM17.00
Kanak Kanak (2-12 tahun) : RM15.00 / RM11.00
Warga Emas (55 tahun ke atas) : RM18.00 / RM 9.00
Orang Kurang Upaya (OKU) : RM 8.00 / RM 8.00

* Warna merah untuk yang mempunyai kad pengenalan


Sementara tunggu giliran


Dibawa antara permandangan bandar melaka diwaktu malam. Sangat cantik. Boleh nampak tempat menarik dari atas ini.




Diakui, cik en seorang yang takut dengan ketinggian, so sepanjang beberapa minit di atas Taming Sari itu, cik en lebih banyak diamkan diri. Hahahah. Gayat wei.. 

Dari atas lagi, cik en dah nampak beca berlampu mengikut tema ini dan dah pasang niat untuk naik bila selamat turun ke bawah nanti. Sampai je bawah, kami terus mendapatkan beca dan beca pilihan kami adalah Minnie Mouse. Harga untuk 1 beca RM25.00 rasanya. Lupa pulak. 




Ini aktiviti terakhir kami malam pertama di Melaka. Semestinya kami kepenatan sangat sangat sebabnya kami berjalan kaki saja dari hotel. Lagipun dekat dekat saja tempat menarik di Melaka ini. Jadi tips yang korang kena ingat kalau ke Melaka, carilah hotel berdekatan dengan Banda Hilir. Sebabnya disini selalu kesesakan. Rugi kalau bawa kereta. Nak tahu hotel mana yang berdekatan, sesuai dengan budget korang dan yang penting komen jujur dari pelanggan, korang boleh compare all the travel top sites di HotelsCombined. HotelsCombined ini bukannya booking site tapi ianya untuk korang bandingkan hotel mana yang bersesuaian dengan korang. So tak perlulah korang nak banyak download apps dan buka satu persatu apps untuk compare. Just gunakan HotelsCombined saja. Mudah dan cepat.

Untuk next entri cik en nak story mengenai kuih keria gula melaka, coconut shake, pantai klebang dan tempat terbaik korang nak makan assam pedas legend di Melaka. Bye! XOXO.
1

Travel Melaka 1 | Syaz Meridien Hotel, Melaka Duck Tours dan Uptown Pahlawan Walk Banda Hilir


Percutian 3 Hari 2 Malam di Melaka | Cik en memilih negeri Melaka sebagai destinasi terakhir bagi tahun 2016. Bermula dengan perancangan 3 orang beberapa minggu sebelum pergi tapi yang pergi hanya berdua saja. Ada masalah yang tidak dapat dielakkan dalam masa 24 jam sebelum pergi. Jadi sebelum korang memilih kawan bercuti, travel atau apa apa perancangan, elakkan cari kawan yang pentingkan diri. Sebabnya sifat itu yang buat korang akan ada masalah nanti. Mungkin tidak sebelum pergi tapi masa travel nanti. Nak diceritakan nanti menyakitkan hati cik en so biarlah ianya menjadi pengajaran pada cik en. Jangan terlalu percayakan orang walaupun kawan rapat sendiri. Sedangkan adik beradik pun boleh jadi masalah apatah lagi orang luar kan? Sebelum deal, better mintak deposit awal awal. Hahahah.

Panjang pulak mukadimah cik en kali ini, lets go ke cerita percutian cik en kali ini. Cik en ke melaka pada 24 sehingga 26 Disember 2016. Percutian 3 hari 2 malam ini merangkumi aktiviti malam di Bandar Hilir, Coconut Shake Batu Berendam, Kuih Keria Batu Berendam, Pantai Klebang, Asam Pedas Pasar Borong dan shopping di area Muzium Samudera. Anyway cik en ada melawat sahabat lama cik en di Kerubong dan terus cari sekolah lama cik en disana. Tak apa, nanti cik en akan story nanti.

Perjalanan dari Manjung ke Melaka hampir 8 jam. Cik en bertolak jam 7.30 pagi dan mengikuti jalan Sitiawan - Air Tawar - Bota - Tanjung Tualang - Kampar - Tapah untuk mengambil kawan cik en , Ija. Dari Tapah, cik en singgah makan Mee Kari yang famous di Bidor sebelum menaiki Lebuhraya Utara Selatan. Perjalanan alhamdullilah sangat lancar tapi selepas Kuala Lumpur hingga ke Seremban ada sedikit lalu lintas. Kami masuk Tol Ayer Keroh lebih kurang jam 3 petang dan sampai di hotel pukul 3.45 petang. Kami memilih Syaz Meridien Hotel. 


Untuk hotel, jujurnya cik en tak suggestkan hotel ini untuk korang. Cik en bagi rate 2/5. Parking yang terhad, customer services yang cik en rasa tak profesional dan tak banyak membantu, bilik air yang berbau walaupun dibiarkan beberapa jam, tombol pintu boleh pulak tercabut dan telefon yang tak berfungsi dengan baik. Jenuh Ija ke reception untuk minta seterika. Itupun lambat dihantar. Ok, ini komen jujur cik en ye. Tak tahulah kalau korang ada menetap di sana dan servisnya ok. 

Selesai mandi dan rehat, kami mulakan aktiviti malam ke Bandar Hilir. Tempat pertama cik en dan ija terjah di Light Sensation di Dataran Pahlawan. Kami memilih untuk berjalan kaki sebabnya tak jauh pun kawasan kawasan menarik yang kami nak pergi malam itu. Meh cik en tunjukkan sikit gambaran tempat menarik di kawasan hotel cik en ini. So tips nak memilih hotel pun, pastikan ianya di tempat tumpuan dan kawasan menarik. Melaka sangat sesak dengan kereta so buat pilihan bijak dengan berjalan kaki. Kalau penat sangat boleh gunakan Uber atau Grab tapi masih kena bersesak dengan kereta lain juga.



 Sepanjang perjalanan cik en jumpa Amfibia ini. Melaka Duck Tours. 


Amfibia ini boleh jalan di atas jalan raya dan air. Korang boleh rujuk bawah ini untuk perjalanan Amfibia ini.



Harga tiket pula terbahagi kepada 2, pelancong asing dan warganegara. So stanbykan kad pengenalan korang ye. Di bawah adalah harga tiket bermula 1 Disember 2016

Tiket Warganegara Malaysia (Kad Pengenalan)
Dewasa (berumur 13 tahun ke atas) RM 42
Kanak-kanak (berumur 2 hingga 12 tahun) RM 25
Warga Emas (55 tahun dan ke atas) RM 30

Pelancong Asing
Dewasa (berumur 13 tahun ke atas) RM 48
Kanak-kanak (berumur 2 hingga 12 tahun) RM 30


Dimana korang boleh beli tiket? Tiket boleh didapati di kaunter tiket yang terletak di Menara Taming Sari di sebelah Melaka Menara Berputar (9 pagi hingga 6 petang) .Pra-Tempahan untuk kumpulan 10 orang atau lebih (campuran dewasa atau kanak-kanak yang berumur 2 tahun) korang boleh buat  tempahan di 06- 292 5595. Masa operasi bermula 9.00 pagi hingga 6.00 petang dan bergantung pada cuaca dan musim cuti. 

Back to our journey, kami melalui jalan shortcut dan kebetulan itu melalui Uptown Pahlawan Walk Banda Hilir dan cik en dan ija beli buah buahan. Agak mahal. 1 cawan RM3.00


Cik en beli buah jambu jeruk warna hijau tu dan ija jambu madu. Selesai berjalan area pasar malam, cik en ke pusat kraftangan disebelah untuk window shopping dahulu barangan. Iyelah, takkan nak beli awal awal, jenuh la nk bawa nanti.


Selesai cuci mata, kami teruskan perjalanan ke Dataran Pahlawan, Sempat la juga masuk ke dalam Dataran Pahlawan untuk snap gambar dibawah ini



Besar kan? Sememangnya cik en teruja juga pada mula mula tengok.. Selesai bergambar, cik en terus ke Light Sensation yang tek berjauhan dari mall ini. Disebabkan line internet tak memuaskan. Cik en akan story Light Sensation di entry seterusnya.. Boleh? Hihi.
4

10 Tempat Menarik Di Melaka Yang Berbaloi Dikunjungi



10 Tempat Menarik Di Melaka Yang Berbaloi Dikunjungi | Bercuti? Semestinya korang akan pilih 1 negeri dan mula mengoogle tempat tempat menarik di negeri tersebut. Semestinya korang nak pergi ke tempat tumpuan ramai dan viral di media sosial atau laman web. Macam la cik en nak ke Melaka cuti krismis ini, cik en dah mula cari tempat tempat menarik di sana. 

Sambil cik en mencari itu, nak juga kongsi dengan pembaca cik en kan? meh cik en senaraikan 10 tempat menarik di Melaka yang rating di google 4.0 keatas. Of course la ianya menjadi kepuasan dan berbaloi bagi korang kalau pergi. Tanpa rating tinggi ini takut kecewa je kalau pergi kan? Tidak kisah lah korang bercuti bersama kawan kawan atau keluarga. Cik en memilih 10 tempat menarik yang mempunyai rating paling tertinggi. Boleh la masukkan dalam list kalau ke Melaka nanti.

Kota A Famosa



A Famosa sebenarnya bermaksud " Yang Termashur " dalam bahasa Potugis. Dibina pada tahun 1511 terletak di Bandar Hilir Melaka sebelah dengan replika Istana Kesultanan Melaka dan Gereja St. Paul. Ini merupakan satu simbolik bagi negeri Melaka. Tunjuk saja gambar A Famosa ini, semua akan tahu ini di Melaka. Cik en masa tinggal di Melaka, tak pernah sekali pun pergi tau! Hahaha. Selepas keluar barulah pergi. Last cik en pergi 2 tahun yang lepas.

Menara Taming Sari



Tempat ke2 adalah Menara Taming Sari. Berdekatan sahaja dengan Kota A Famosa. Yang ini cik en tak sempat nak pergi tapi cik en nak story juga beberapa fakta menara ini. Menara Taming Sari ini ketinggian 110 meter dan boleh berputar 360 darjah untuk korang tengok panorama dan kecantikan bandar melaka ini. So ianya memuatkan dalam 66 orang sahaja dan dibuka bermula 10 pagi hingga 10 malam. Harga tiket RM20 dewasa, kanak kanak RM10 dan warga emas RM17. Tapi kalau korang bagi Mykad, akan ada diskaun 50%.

Maritime Museum / Muzium Samudera



Yang ini juga salah satu tempat wajib kalau ke Melaka. Replika Kapal Flor de La Mar (kapal portugas ) berukuran 34 meter tinggi, 36 meter panjang dan 8 meter lebar di bina tahun 1990. Fokus utama muzium ini ialah sejarah kelautan Melaka dan zaman kegemilangan Melaka sebagai Emporium Timur. Ia juga menyingkap pergolakan politik maritim di Melaka yang membuktikan bahawa hilangnya kuasa politik maka hilanglah segalanya. Waktu Operasinya

Isnin hingga Khamis: 9.00 pagi - 5.30 petang
Jumaat hingga Ahad: 9.00 pagi - 9.00 malam
Bayaran masuk ialah RM 3.00 (dewasa) dan RM 1.00 (kanak-kanak/pelajar).

The Stadthuys



Stadthuys adalah dewan bandaraya dalam bahasa belanda dibina 1950 yang mana ketika itu merupakan penempatan rasmi Gabenor dan Timbalan Gabenor Belanda. Bangunan Stadthuys ini serba merah dan dilengkapi menara jam . Kira tempat ini dulu dikira pusat pentadbiran mereka. So sesuai la untuk kawasan menangkap gambar. Lagu terbaru Ayda Jebat pun di buat disini tau untuk klip video yang ditaja oleh Oppo.

Pantai Klebang



Pantai Klebang ini merupakan port cik en melepak bersama keluarga masa tinggal di Melaka. Cuma, dulu, sekadar pantai sahaja, tak ada bangunan lain. Disini sekarang ini ada Muzium Kapal Selam, Bustel ( hotel bas) dan padang pasir seperti gurun. Untuk Bustel itu harga sewa dalam lingkungan RM80 sehingga RM120 di hujung minggu.

Makam Hang Tuah



Makam Hang Tuah ini di Tanjung Keling. Kalau di Malaysia, siapa yang tak kenal dengan Hang Tuah, hulubalang kerajaan Melaka yang sangat berani dan buat semuanya seorang diri. Walaupun banyak percanggahan kemana perginya Hang Tuah ini tapi tempat ini dijadikan sebagai makam Hang Tuah yang diiktiraf. Disini tak banyak yang korang nak lawat. Mungkin datang kesini dan sedekah Al- Fatihah buat nya.

Batu Berendam Coconut Shake



Kalau ke Melaka, tak pekena Cocunat Shake Batu Berendam sememangnya tak sah. Buat masa ini, inilah tempat coconut shake paling popular. Ini zaman cik en di sana, tak ada lagi, jadi cuti krismis ini cik en nak cuba jugak Coconut Shake yang viral ini. Majalah 3 pun dah masuk tau. Masa dia buak 10.30 pagi sehingga 10.30 malam. 

Jonker Walk Melaka / Persiaran Jonker



Jonker Walk atau Persiaran Jonker merupakan syurga bagi pengumpul barang barang antik dan murah di Melaka. Untuk pengetahuan korang, Jonker Walk ini bukan saja famous di Malaysia malah dikenali di seluruh dunia tau! Disini juga ada pasar malam setiap hari Ahad hingga Jumaat dan ada lebih 300 peniaga. So wajib juga mai sini kalau datang ke Melaka.

The Shore Oceanarium



Disini cik en pun belum pergi lagi. Dikatakan ianya tak besar mana pun. Kecil saja. Tapi boleh la bawa anak anak berjalan. Harga tiket RM35 untuk dewasa dan RM25 untuk kanak kanak dan warga emas.

Malacca Butterfly & Reptile Sanctuary (Taman Rama-rama & Reptilia Melaka)



Nama pun taman rama rama dan reptilia. So kat sini amat sesuai korang bawa anak anak korang mengenali rama rama dan haiwan reptilia. Semestinya kanak kanak akan teruja sungguh la. Taman ini berhampiran dengan Plaza Tol Ayer Keroh. Dibuka bermula jam 8.30 hingga 5.30 dengan kadar bayaran RM22 untuk dewasa dan RM16 untuk kanak kanak.

Selesai cik en story mengenai 10 Tempat Menarik Di Melaka Yang Rating 4.0 Keatas. So sebelum itu, semestinya kita kena la stanby cari hotel kan di sana? Selalunya harga hotel di tempat sebegini sedikit mahal lagi lagi masa cuti sekolah ini. ini cik en nak share satu rahsia kat mana cik en dapatkan hotel terbaik dengan diskaun yang terhebat. Sememangnya cik en akan memilih  Expedia Baucer Kod Malaysia dan Hotels.com Krismas Baucer Khas

Lagi tengah ada offer special untuk Christmas ini. Korang pun patut cuba juga. Jadikan percutian korang bukan sahaja di Melaka malah ditempat lain menjadi moment terindah buat korang. Semestinya ianya boleh relekskan otak korang yang struggle bekerja selama ini. Harap cik en dan kawan kawan cik en akan enjoy nanti! Setia dengan blog cik en ini untuk entri menarik di Melaka nanti. Xoxo readers.. 


5