Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: phuket

Showing posts with label phuket. Show all posts
Showing posts with label phuket. Show all posts

Perjalanan Paling Lama Dari Sadao ke Phuket


Perjalanan Paling Lama Dari Sadao ke Phuket | Selesai entri intro dan persiapan awal ke Thailand, kali ini cik en nak story mengenai perjalanan kami untuk hari pertama. Perjalanan cik en bermula daripada Manjung Perak - Ipoh - Bukit Kayu Hitam - Border Malaysia - Sadao - Phuket. Actually, cik en seorang saja yang menetap di Manjung dan yang lain lain dari Kuala Lumpur dan kawasan sekitarnya. Jadi perjalanan awal, sememangnya cik en berseorangan. Kali ini cik en memilih menaiki bas ekspress. Cik en memulakan perjalanan dengan menaiki bas kesatuan dari Seri Manjung ke Ipoh sebelum ke Bukit Kayu Hitam. 

Cik en sampai di Canloon lebih kurang jam 4 pagi dan bas perlu menunggu sehingga jam 6 pagi yang mana pintu border akan dibuka. Sambil memunggu, boleh la lelapkan mata sekali lagi. Sampai jam 6 pagi, cik en turun daripada bas dan melilau mencari rakan rakan cik en yang lain. Anyway ini pengalaman pertama cik en sampai ke border malaysia. Hahaha.. cik en mati kutu sebabnya tak tahu yang mana perlu cik en pergi. Mengelabah juga la muka cik en ini. Bila call ayue, dia suruh cik en untuk scan pasport.. Haahaha. Lagi sekali cik en blur. kat mana nak scan ini. Hahaha. Akhirnya cik en ke tempat ramai orang beratur. Dan disitulah cik en jumpa yang lain lain. Sebelum cik en terlupa, cik en ikuti travel dari Ayden Averroes Travel sdn bhd ini bersama blogger dari team Kelab Blogger Ben Ashaari (KBBA). Mereka adalah Ayue, Jean, Mera, Mar, Yanty, T-Rex, Yanie, Kak Zura dan Wendy. Masa scan pasport, salah seorang daripada kami ada masalah sebabnya pasportnya akan tamat luput dalam masa 2 minggu lagi. Untuk maklumat semua, jika tarikh luput pasport kita kurang daripada 6 bulan, secara automatiknya, kita tidak dibenarkan ke luar negara. Jadi sila pastikan tarikh tamat pasport sebelum travel ye. Sambil sambil menunggu, kami mengisi dulu borang ARRIVAL CARD dari Imigresen Thailand.


Kad ini panjang dan ada 2 bahagian yang boleh dicarikkan. So korang akan simpan satu bahagian baik baik sebab akan digunakan masa masuk Malaysia balik. Oh ya, waktu di Thailand lewat sejam tau. Kalau jam Malaysia pukul 8 pagi, di Thailand baru 7 pagi. Kalau korang menggunakan handphone yang disetkan location, handphone akan automatik ke waktu Thailand. Cuma sesiapa yang memakai jam tangan bolehlah ubah masa, takut nanti shedule korang tak betul pula. 

Lebih kurang jam 8.30 pagi, salah sorang team kami selesai memperbaharui pasport so tanpa berlengah, kami terus ke border Thailand untuk urusan kemasukan.


Ini Wendy. Masing masing muka tak mandi.
Selesai urusan, kami terus mendapatkan kedai telefon berdekatan untuk dapatkan simcard untuk kegunaan kami di Thailand nanti. Cik en memilih simcard berharga 120 baht sekali dengan pakej internet 1GB untuk seminggu.


Sementara menunggu yang lain, sempatlah cik en candid bersama sama dengan Team KBBA9 dan Eja, Travel Guide dari Ayden Averroes Travel sdn bhd kami. Selesai saja, wajib kami selfie bersama sama.




Selesai saja, kami meneruskan perjalanan terus ke Phuket. Disebabkan masing masing lapar, kami akan makan di kedai makan halal lebih kurang sejam perjalanan. Sebelum sampai sempat la cik en snap kenderaan sewa popular di Thailand, Tuk Tuk




Selesai sarapan dan makan tengah hari. Hahaha, kami meneruskan perjalanan ke Phuket. Perjalanan mengambil masa 7 jam melalui jalan sepanjang 488km. Fuh.. perjalanan yang sangat lama dan panjang kan? Belum lagi berhenti berehat, mau menjangkau 8 atau 9 jam. Kami bertolak dari tempat makan lebih kurang 11.30 pagi. Dan di jangka sampai di Phuket dalam pukul 8 atau 9 malam. Sedikit nak kongsi keadaan van kami yang dipandu oleh awe..



Keadaan dalam van sangat selesa dan lajuuu.. Jalan jalan di sini pun dalam keadaan baik. Lebih kurang jam 4 petang, kami singgah di hentian Phang Nga. 


Sambil sambil rengangkan badan, kami minum dulu dan masa ini terjumpa menu famous di Thailand iaitu Pancake Telur Pisang. 


Nampak macam murtabak kan? Kira di Malaysia macam roti canai telur pisang la. Sedap dan manis, so untuk minum, cik en minum air kosong saja. Kena jaga kesihatan juga kan. Baru hari pertama disini, pastikan badan sihat.




Lebih kurang sejam disini, kami memulakan perjalanan yang masih berbaki lebih kurang 90km lagi. Sebelum matahai terbenam dalam pukul 6.30 petang, kami sampai di Phuket Gateway. Walaupun gatewaynya di jalan raya yang sibuk, selfie dan tangkap gambar itu penting okey..




Setelah menjadi perhatian orang ramai, kami meneruskan perjalanan menuju ke Phuket. Kami sampai Phuket lebih kurang pukul 8 malam. Dan ini sedikit suasana kawasan restoran yang kami makan.



Ini merupakan kedai untuk makan malam kami di malam pertama di Phuket.



Disini, cik en berkongsi menu dengan kak yanie. Kami memilih nasi putih, white tomyam, daging masak merah dan telur dadar. 


White tomyan ini ada rasa lemak lemak mungkin diletakkan santan. Tak pedas dan enjoy la makannya. First time makan kan?


Ini pula Pad Thai yang dimakan oleh Wendy. Cik en obses dengan Pad Thai tapi sebab kelaparan, terpaksa memilih makan nasi dan lauk pauk. 



Selesai makan, kami terus ke hotel. Kami akan tidur di hotel RAHA Hotel. Anyway di bahagian bawah, mereka renovatekan so tak dapat cik en nak tunjukkan keseluruhan hotel. Anyway cik en akan kongsi gambar di dalam bilik hotel. Oh ya, cik en memilih wendy sebagai roomate cik en sepanjang trip ini. 





Kali ini, cik en dapat bilik bertingkap. So nampaklah keadaan malam di luar kawasan hotel. Kami di beri 1 jam untuk bersiap sebelum ke Bangla Road.

siap dah!

Pantai Patong


Loma Market


Sampai dah pintu masuk Bangla Road



Selesai selfie,kami masuklah Bangla Road. Mati mati cik en ingat amcam Petaling Street tapi ianya tempat untuk berhibur. Sepanjang perjalanan cik en ada rakam sedikit.


Ha, so tak berapa sesuai la kami ke sana sebenarnya. Tapi sebabkan dah sampai.. Kami jalan jalan aja lah... Selesai melalui Bangla Road, kami terus menuju ke Hard Rock Cafe Phuket





Jam menunjukkan 2 pagi, mata dah mengantuk dan badan sangat penat. Biasalah, kalau dah jadi camtu, cik en mulalah memasamkan muka yang manis ini. Hahaha.


Sampai saja hotel, bumi phuket dibasahi dengan hujan, So memang heavan sungguh la, dengan penat dan sejuk, tak sempat cuci make up cik en dah berdengkur. Hahahah. Jumpa di entri seterusnya ye. semua.. Good Night

Trip ini cik en bersama sama blogger hebat dari Kelab Blogger Ben Ashaari yang bekerjasama dengan Ayden Averroes Travel dimana ianya berkonsepkan pakej percutian bajet. Berminat atau nak request tempat tempat boleh saja hubungi :

Facebook 


Instagram 


Atau rasa nak lebih pertanyaan korang whatsapp sahaja


WHATSAPP 0149445981 ( EJA ) 
WHATSAPP 0149445981 ( EJA )
3

Apa Yang Perlu Buat Sebelum Travel Ke Thailand


Persiapan Sebelum Travel Ke Thailand | Entri ini ada kaitan dengan Trip Bajet Phuket - Krabi - Hatyai dari pakej Ayden Averroes Travel yang cik en join minggu lepas. Anyway trip ini merupakan trip pertama ke luar negara. Jadi banyaklah yang perlu dilakukan seperti dokumen, pakaian yang sesuai, maklumat sedikit sebanyak tempat yang pergi dan beberapa lagi. So cik en nak kongsi sikit beberapa maklumat untuk panduan korang yang 1st time pergi keluar negara lagi lagi negara Thailand. 

Team kami seramai 10 orang blogger yang tersiri 9 orang perempuan dan seorang lelaki dan cik en tinggal akan berjauhan dari blogger yang lain. So cik en lebih banyak bertanya kepada kawan kawan yang ada pengalaman ke Thailand. So ini persiapan awal sebelum cik en travel ke Phuket, Krabi dan Hatyai.

1. Pasport Malaysia Antarabangsa


Ini dokumen yang wajib korang kena buat ye. Lagi lagi yang pertama kali nak keluar negara. So sebelum itu cik en ambil beberapa fakta dari Laman Web Imigresen Malaysia 

PASPORT ertinya Dokumen Perjalanan yang sah yang telah dikeluarkan oleh Kerajaan kepada warganegara bagi maksud perjalanan ke negara-negara yang dibenarkan kecuali mendapat kelulusan khas bagi negara terlarang.
Pasport adalah hak milik Kerajaan Malaysia dan boleh ditarik balik pada bila-bila masa.

Untuk buat pasport ini, korang kena pastikan korang tak ada masalah senarai hitam atau balcklist ye. Nak tahu korang blacklist atau tak, boleh cuba masukkan no kad pengenalan korang di Semakan Status Kawalan Imigresen . Kalau tak ada masalah, korang boleh lah ke pejabat imigresen yang berdekatan. Pastikan tudung korang bewarna gelap dan korang tahu ketinggian korang. Sebabnya dalam pasport nanti akan diletakkan ketinggian pemilik pasport. Jika tak tahu, jangan risau, ada disediakan tempat semak ketinggian di pejabat tersebut. Oh ya, jangan lupa sediakan RM200 untuk pembayaran pasport. RM200 untuk jangka masa 5 tahun penggunaan. Jika yang mempunyai pasport pastikan tarikh luput atau expired pasport korang melebihi 6 bulan. Kalau tak korang ada masalah nanti di border.


2. Dapatkan Itinerary dari Travel Agency / Rancang itinerary dengan lengkap


Diatas ini adalah contoh Itinerary atau jadual perjalanan untuk Trip Bajet Phuket - Krabi - Hatyai dari pakej Ayden Averroes Travel yang cik en pergi hari itu. So dari sini, korang bolehlah cuba google macamana keadaan tempat yang korang bakal pergi. So nanti korang boleh memilih pakaian yang sesuai seperti baju renang untuk snorkeling dan juga kos kos yang perlu korang tambah untuk shopping dan makan. 

3. Tukar duit kepada matawang Thailand (Baht)


Untuk pertukaran matawang ini, korang rajin rajin google harga currency terkini. Korang boleh tukar di Money Changer yang terdekat. Di bank pun boleh terutama CIMB. Cuba tukar sebanyak mana yang boleh untuk mengelakkan masalah di Thailand nanti. Kalau takut bawa tunai yang banyak untuk keselamatan, boleh simpan di akaun CIMB. Di thailand, ada bank CIMB Thai tau. So korang boleh keluarkan duit bila bila masa. Cuma aktifkan international withdrawal. Untuk tutorial aktifkan nanti cik en buat entri lain na.. 

4. Travel Universal Adapter


Ha.. ini jangan lupa, kat Thailand, plug tak sama dengan malaysia. Jadi better korang beli travel universal adapter. Memudahkan nanti kalau korang ke negara lain. Lain negara lain. Nanti susah pulak korang nak cas telefon dan kamera.

5. Pastikan Sihat


Yang ini korang kena alert. Kalau ada rasa tak selesa, demam, batuk, selsema atau apa apa sakit better korang rawat di Malaysia. Semestinya korang travel, korang nak join kesemua program yang ada. Dengan faktor cuaca dan persekitaran, batuk atau selsema korang yang sedikit sedikit tu boleh jadi teruk. So pastikan korang sihat walfiat sebelum travel. Kalau tak sihat, rugi sangat sangat. Korang takkan dapat rasa keseronakan bercuti. Dan juga cas klinik di luar negara sememangnya mahal. Contoh seperti Thailand, mereka tak ada subsidi ubat macam di Malaysia. Kalau klinik swasta menjangkau 6000 Baht (+- RM750) dan klinik kerajaan 1994 baht (+- RM250) . So fikir fikirkan lah, korang nak bayar RM1 ke klinik kerajaan di Malaysia atau bayar beratus ratus di Thailand.

6. Ubat Ubatan


Ubat perlu ada lagi lagi sesiapa yang ada alahan dan sememangnya perlu makan ubat. Kalau yang sihat ini, boleh saja spare kan ubat seperti Panadol, Ubat selsema, Balm, Minyak Angin. Ada juga yang bawa minyak angin aromaterapi. Itu lagi baik. Walaupun nanti tak guna, its okey. sebagai persediaan awal untuk kecemasan.

7. Pilih Beg Bersesuaian


Yang ni penting juga. Korang kena tau percutian yang macamna. Ada yang boleh bawak beg troli dan ada yang guna backpacker je. Jadi dari jadual perjalanan tu dan kenderaan yang digunakan korang boleh agak beg mana yang bersesuaian. Travel cik en kali ini menggunakan backpack. So cik en menggunakan beg belakang dan satu beg silang untuk letakkan dokumen. Dan juga boleh bawa beg kalis air untuk aktiviti pantai nanti

8. Barangan Lain Lain

Untuk ini. mungkin korang bercuti di pantai, bolehlah bawa losyen berSPF tinggi, cermin mata, topi dan sebagainya. Disebabkan cik en ke Phuket - Krabi dan Hatyai, cik en sediakan 
    • Selipar
    • Losyen SPF
    • Cermin Mata
    • Sweater
    • Topi
So ini antara persiapan yang perlu korang persiapkan sebelum ke luar negara terutama sekali Thailand. Tunggu entri seterusnya ye. Cik en nak story pengalaman hari pertama dari Border Malaysia ke Phuket dan juga aktiviti hari pertama Percutian Bajet Ke Phuket Krabi Hatyai 4 Hari 3 Malam dari Ayden Averroes Travel . Pakej ke Phuket - Krabi dan Hatyai hanya serendah RM549 je! Berminat? Korang boleh contact detail di bawah ini



Atau rasa nak lebih pertanyaan korang whatsapp sahaja

WHATSAPP 0149445981 ( EJA ) 
WHATSAPP 0149445981 ( EJA )
3