Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: perak

Showing posts with label perak. Show all posts
Showing posts with label perak. Show all posts

Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!

Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top! | Dah lama cik en tak reward diri sendiri sebab asyik sibuk bekerja je. Dah lama sebenarnya cik en pasang niat nak manjakan diri cuma masih tercari cari tempat yang cik en rasa berbaloi dan puas hati. Sebelum ini cik en pernah dapatkan servis spa di Manjung tapi entahlah cik en rasa tak best. Bayar mahal tapi kurang memuaskan dan sampai sakit sakit badan dibuatnya. Sampailah satu hari, cik en ada tengok Dwafa di Instagram dan cik en pun berminat dan mula la tercari pakej pakej yang ditawarkan. Baru semalam cik en rasa nak cuba servis mereka. Pagi semalam cik en terus book dan pilih pakej yang ditawarkan. Hampir sejam memilih dan direcommended oleh Dwafa, cik en memilih Relaxing Package. Sesuai sangat la dengan cik en yang stress dan letih bekerja. Dan pengalaman pertama di Dwafa ini cik en boleh kata Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!

Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!
Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!

Servis D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak Tip Top!


Relaxing Package ini ada 4 iaitu Bertangas, Urutan Badan Bali, Skrub Badan dan Relaxing Facial. Dah nampak dah de aura releks dalam pakej ini kan? Sambil itu cik en nak story pengalaman cik en buat kesemua servis ini dan komen jujur.

Bertangas

Cik en pernah story sebelum ini pasal bertangas di Bertangas Pada Wanita Bujang dan sejujur ini lah kali pertama cik en bertangas. Nak rasa juga bertangas tu macamana dan apa kesan pada badan. Sebelum itu cik en bagikan apa info yang diberi oleh Dwafa

Bertangas di Dwafacare Muslimah Spa Manjung

Kebetulan cik en belum datang bulan kira ok sangat la buat kan? Bertangas ini bukan saja bahagian rahim tapi boleh buat sauna sekali. Berpeluh peluh juga cik en cuma tak tahan sikit dengan haba panas la. First time la katakan. Dan bagusnya adik (lupa nak tanya nama) ada je kat tepi cik en. Kalau rasa panas kena kabo kan.. dia akan off sebab tak ada level level kepanasan dan akan on balik bila kita rasa dah mula kurang panas. Setia betul dia. Dia pun macam macam tahu je cik en panas ke tak. Hahhaha. Apa pun pengalaman pertama ini sangat berharga. Mungkin lepas ini, dah ada pengalaman mesti boleh tahan haba herba panas tu. 

Urutan Badan Bali

Urutan ini cik en pernah fobia tau. Cik en pernah dapatkan urutan ini salah satu spa dan cik en memang rasa sakit badan lepas buat. Walaupun ada kupon free masa itu, memang cik en tak mau pergi. Sebab tu dari awal, cik en ada tanya Dwafa, ok ke Urutan Badan Bali ini? Dia kata pelanggan Dwafa memang sukakan urutan ini dan dah direcomendedkan cik en pun setuju la. Dari awal hingga habis urutan ini, cik en rasa relax sangat. Tak sakit malah rasa "sedap" badan ini. Rasa lenguh lenguh hilang dan semestinya benda sedap ini cik en sampai terlelap. Memang seluruh badan adik ini urut. Kira puas hati la! Nampak je adik tu kecik dan kurus tapi lega sungguh badan akak yang sado ini. Kira kalau korang mai sini, cik en suggest korang ambik urutan ini.

Scrub Badan

Scrub badan ini cik en rajin gak buat kat rumah tapi sebelah belakang itu memang cik en tak sampai dan disebabkan ada dalam pakej cik en buat la. Katanya gunakan garam laut dan macam ada bau karemal sikit (maybe gula) dan rasa best pula ditonyoh tonyoh kawasan daki tu. Selesai scrub cik en mandi dan rasa la lembut kulit tu. Dan tak la rasa kering sangat. Lembab je. Selalu scrub ini akan keringkan kulit kan tapi yang ini tak. Sesuai la nampak dengan kulit cik en.

Relaxing Facial 

Facial ini tak sama macam facial kat luar sana. Bukan nak buang black head atau white head tapi lebih kepada untuk relaxkan muka. Muka akan di beri cuci terlebih dulu dan digunakan scrub untuk buang kekotoran dan baru diurut urut. Rasa macam badan diurut. Muka rasa macam segar luar dan dalam. Macam nak bagi seri wajah gitew. First time tapi yang ini cik en suka. Releks tanpa sakit. hahahah

Dan selesai semuanya rasa macam nak tidur je kat situ. hahahha. Pakej ini ambil masa 3 jam. Nampak lama tapi 3 jam itu boleh relekskan badan yang bekerja setiap hari ditambah stress dan sakit jiwa. ahhaha. Mesti korang tertanya tanya kan? Berapa pakej cik en ambik tu. Ini pakej cik en




Terletak di Pusat Perniagaan Manjung Point 3, Seri manjung sebelah dengan Kopee Paste Manjung. dan sebelah dengan Hospital Pantai Puteri Seri Manjung. So mana yang teringin nak cuba korang boleh mai sini. Ini adik yang buat servis dengan cik en. Maaf sangat sangat sebab lupa nak tanya nama masa tu. Adik ini ramah dan kebetulan masa tu kaki cik en memang dari kecik ada ezema dia takut nak scrub takut pedih katanya. Dia punya risau sampai lepas mandi pun duk tanya pasal kaki tu. Cik en kata ok je. Manatau dengan scrub ini akan kaki ini sembuh terus. Huhuh


Dan ini pula pakej pakej yang ada di D'wafacare Muslimah Spa Manjung Perak ini






Atau korang boleh dapatkan detail lain atau nak book temujanji di 

05-6870213
011-26516134 (Whatsapp)
6

Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar

Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar | Cik en memang sangat suka mandi air terjun berbanding pantai. Mungkin kerana pantai ini lebih open, panas dan jauh dari kampung cik en. Air terjun ini kalau cik en mandi confirm berendam lebih dari 5 jam tanpa naik ke darat. Jangan ditanya "tak sejuk ke" "tak kecut ke kulit tu" sebabnya cik en sendiri tak tahu kenapa cik en boleh tahan kesejukan berendam daripada kesejukan angin. Hari minggu sebelum ini cik en ada bawa kawan cik en, Siti Mariam untuk jalan jalan ke Kuala Kangsar dan tempat pertama cik en bawa adalah Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar ini la. Niat nak mandi tapi sebab nampak diatas gunung nampak langit gelap je, cik en cancel untuk mandi. 

Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar 

Mesti yang tertanya kenapa cik en nampak langit di atas gunung gelap cik en cancel mandi kan? Sebabnya kita tahu di atas gunung tu tengah hujan atau bakal hujan. Tak mau nanti "kepala air" datang kita tak sempat nak mengelak atau lari. Itu yang banyak kes lemas dibawa arus. Dan juga tengok kawasan pusar air. Kalau ada tak sesuai la untuk korang mandi manda. And last kalau korang pergi mandi air terjun musim hujan, berhati hati dengan kes Leptospirosis atau kencing tikus. Korang boleh baca artikel Jangan Mandi Air Terjun Jika Cuaca Sejuk


Back to Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar ini, dulu nak masuk free of charge je, sekrang berbayar la weh... Tapi cik en tak kisah asalll kebersihan dijaga sepenuhnya demi keselesaan pengunjung yang cerewat macam cik en. Hahhaha. Bayaran masuk adalah RM 2.00 untuk satu orang dan RM 2.00 untuk satu kenderaan. Untuk cik en kali ini kena bayar RM 6.00 untuk cik en, Mariam dan Mr Barney. Masuk je cik en terus tuju tempat favourite cik en tapi disebabkan cik en nak kongsi dengan korang semua cik en akan tunjuk dulu tempat main Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar dulu ye. Nanti baru cik en bawa ke tempat cik en tu.


Hutan Lipur Ulu Kenas ini dulu tak la secantik sekarang. Dulu tak ada replika dan pelan susur atur ini. Mungkin disebabkan kebersihan tak dijaga oleh pengunjung, pihak Jabatan Perhutanan take over dan renovate tempat ini jadi cantik. 


Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar ini betul betul dekat dengan Kem Bina Badan Negara Ulu Kenas. Cik en kursus melibatkan keselamatan pun dibuat disini tau. 


Tepi Kem Bina Badan ini ada tempat mandi manda yang sesuai untuk keluarga. Airnya cetek dan jernih dan tak banyak batu batu. Sesuai untuk lepaskan kanak kanak mandi bebas la.


Ditepi nya ada jambatan yang mana menuju ke chalet. Cik en cuba cari info pasal chalet tapi tak jumpa. Yang itu korang kena tanya Jabatan Perhutanan Perak atau terus ke Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar ini ye




Mesti ada yang bertanya tanya, kalau dah berbayar mesti ada tandas dan tempat jalan baju kan? Yup memang ada, cik en snap untuk korang ye.


Mesti ada yang tak sabar nak tau port cik en kat mana kan? Ha, tempatnya sebelum sampai tempat main Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar  ini. Tempat ini best sebab dalam dan ada port cantik untuk mandi manda. Meh nak belanja sikit tempatnya. Tempatnya ada jambatan tapi agak usang masa cik en datang.



Ini permandangan dari atas jambatan itu, Boleh la nak skodeng pasangan pasangan ber"mandi mada" kat hujung tu. Hahhahha




ini permandangan dari bawah pula



Port ini lebih sesuai untuk budak budak remaja je. Setiap kali la mai port ini, selalunya port ini kosong la. Dan cik en selalu berkelah ramai ramai dengan sepupu sepapan masa remaja dulu. Hahhaha. Sekarang dah dewasa. Hahahha. Kalau korang mai hari ahad sebelum datang Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar  ini korang boleh singgah Pasar Pagi Hari Minggu Kuala Kangsar. Boleh beli jajan nak makan masa mandi manda nanti
10

Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar

Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar | Kuala Kangsar adalah tempat kelahiran cik en dan ianya satu satu tempat yang tersemat di hati walaupun cik en ini berpindah randah berpuluh puluh kali. Walaupun kecil je daerahnya tapi kami berbangga sebab hidup aman makmur di bandar di Raja ini. Kat Kuala Kangsar ini orang melayu, cina, india, orang asli dan lain lain hidup aman damai. Lagi lagi senior senior ini. mereka sangat ramah antara satu sama lain sampaikan mereka bercakap langsung tak ada pelat bangsa masing masing. Ada satu tempat menarik kalau korang datang ke Kuala Kangsar pada hari Ahad iaitu Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar


Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar 


Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar ini ada jual pelbagai jenis barangan dari makanan, barangan basah, barangan kering, pakaian dan lain lain lagi. Ada yang jual ikan ikan segar dari Sungai Perak, ulam ulaman sampai cik en sendiri tak tahu ulam apa. Kalau yang jual baju dan juga baju dalam wanita, mereka sangat ramah sambil belek belek muat ke tidak. Hahahah. Beza kalau beli di pasaraya yang kita sengsorang je dalam memilih kan? Cik en nak kongsi sikit suasana di Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar

Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar
Gerai baju sangat banyak. Murah murah pulak tu


Barangan dapur dan plastik juga di jual

Barangan rare macam duit lama pun ada dijual

Terompah yang menjadi kasut pilihan orang dulu dulu

Sayur sayuran segar

Ikan segar dan selalunya di ambil dari Pantai Remis Perak

Pelbagai jenis ikan laut

Ikan Sungai juga

Makanan fovourite cik en CAKOI

Pasar Pagi ini berhampiran dengan medan cendul dan laksa

Belanja gamba owner blog. hihihihi
Disebabkan susah nak dapat parking berdekatan dengan Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar ini, cik en parking berhampiran Taman Kanak Kanak Kuala Kangsar dan berjalan menaiki jambatan ke Pasar pagi itu. 

Taman Kanak Kanak Kuala Kangsar

Ambil masa 3 4 jam juga la kami pagi itu jalan jalan kat pasar pagi ini. Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar ini betul betul terletak di Pekan Kuala Kangsar berhampiran Lembah Kuala Kangsar dan dibuka Sabtu dan Ahad saja. Sabtu tu tak semeriah hari Ahad la. Ahad yang paling besar.Selain dari sini, korang boleh tengok tempat tempat menarik yang lain di Tempat Menarik Di Perak Utara. Ok la Insyallah untuk next entri cik en kongsi tempat menarik di Kuala Kangsar yang cik en pergi tempoh hari. XoXo
6

Review Marina Island Pangkor Resort & Hotel


Review Marina Island Pangkor Resort And Hotel | Kebetulan Kelab Sukan dan Kebajikan Veterinar Jabatan cik en memilih Marina Island Pangkor Resort And Hotel sebagai tempat berlangsungnya Family Day DVS Perak dan Anugerah Pekerja Cemerlang bagi tahun ini dan alang alang cik en nak review sedikit mengenai Marina Island Pangkor Resort And Hotel ini. Marina Island Pangkor Resort And Hotel terletak di Marina Island berhampiran dengan TLDM Lumut. Marina Island Pangkor Resort And Hotel sangat sesuai dijadikan tempat Ghatering, Family Day, percutian bersama kawan kawan atau keluargaMarina Island juga merupakan terminal kedua feri untuk pelancong dan pengunjung ke Pulau Pangkor. Jarak Marina Island Pangkor Resort And Hotel dari Teluk Batik 4.3km, Lumut 6km, Seri Manjung lebih kurang 7.8km, Sitiawan lebih kurang 12km dan Ipoh 84 km. 

Marina Island Pangkor Resort And Hotel ini berbeza dengan hotel yang lain dan ianya sangat selesa macam korang duduk di rumah.Marina Island Pangkor Resort & Hotel ini mempunyai lebih kurang 360 bilik. Korang boleh memilih 1 bilik tidur, 2 bilik tidur atau 3 bilik tidur dalam satu suites. Jadi sangat sesuai untuk percutian keluarga kecil atau besar. Facilities yang ada pada setiap bilik adalah 
  • LED TV
  • Keycard Lock System
  • Minibar atau peti ais mini
  • Long Bath
  • Hairdryer
  • Free WIFI
  • Tea & Coffee Making
  • Selected Hypp TV

Ini bahagian ruang tamu





Ini pula bahagian bilik. Cik en dan kawan cik en duduk di suites 1 room.





Ini pula ruang bilik air 





Berapa harga untuk bilik cik en ini? Yang itu korang kena baca sehingga habis entri ini ye. Next, kita tengok sedikit kawasan persekitaran  Marina Island Pangkor Resort & Hotel.  Marina Island Pangkor Resort & Hotel ini mempunyai 2 bangunan yang mana ianya bersebelahan saja. Dan harganya pun berbeza juga la ye. Selain itu ada beberapa lagi yang menarik disekitar  Marina Island Pangkor Resort & Hotel ini.


Restaurant & Dining


  • Terumbu Cafe
  • Bistro
  • Jetty Complex



Convention, Meeting And Exhibition


  • Marina Convention And Exhibition hall (up to 1800 persons)
  • 7 Hotel meeting And Seminar Room (20 to 200 person)
  • Organize Theme Dinner di Pantai


Water Park (Frenzy Water Park)



Hotel And Around The Island


  • Gym
  • Pool Table
  • Beach Foot Ball
  • Table Tennis
  • Swimming Pool
  • Island Hopping
  • Diving
  • Fishing
  • Team Building
  • Diving Course
  • Bicycle
  • Beach Volley Ball
  • Board Games
  • Dart/Carrom
  • Kayak
  • Pangkor Tour
  • Land Tour
  • Garoupa Feeding
  • Telematch
  • Mahjong
Jom kita tengok kawasan sekitar dan apa yang menarik di sekitar  Marina Island Pangkor Resort & Hotel ini. 






Mesti korang tertanya kan berapa harga setiap bilik kan? Meh tengok sini. 

Harga Marina Island Pangkor Resort & Hotel 2017


Promosi Sempena Tahun Melawat Perak 2017



Tambahan Luxury Sailing Cruises Marina Island Pangkor Resort & Hotel




Cik en perhatikan Marina Island Pangkor Resort & Hotel ini sangat sesuai dibuat Family Day atau perjumpaan keluarga. Disini terdapat pantai sendiri, kolam renang, bilik yang sangat selesa, harga yang berpatutan dan mendamaikan. Kalau berminat, korang boleh contact detail di bawah ini
Marina Island Pangkor Resort & Hotel
KM1, Jalan Utama Marina Island, Teluk Muroh, 32200 Lumut
Perak 
016 - 5598100 / 5597400 / 
Telefon : 05 -6832881/3881/4881
Faks : 05 -5597400
Email : reservations@bwpangkor.com
6