Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: perak

Showing posts with label perak. Show all posts
Showing posts with label perak. Show all posts

Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja

Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja | Di hari yang sama, selepas mandi manda di Air Terjun Ulu Licin Beruas dan Tasik Cermin Ipoh Perak, cik en patah semula ke Kellie's Castle Batu Gajah Perak yang sebelum ini terlalu full dan panas. Cik en dah banyak kali ke sini jadi trip ini cik en lepaskan adik adik untuk explore sendiri sekitar Kellie's Castle Batu Gajah Perak. Cik en dan adik cik en, ayang kami hanya bersantai sambil bersembang sembang. Apa pun adik adik hanya fikirkan tangkap gambar tanpa explore sejarah di Kellie's Castle Batu Gajah Perak ini. Hahhahaha | Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja

0

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak | Cik en baru selesai buat Pembayaran Zakat Atas Talian atau senang dipanggil E-Zakat atau bayaran zakat online. Ini pertama kali cik en gunakan dan selama ini abah cik en yang bayar. Hikmah PKP ini, cik en dapat membayar zakat untuk tahun ini. Even abah kata nak bayar balik la. Hihi. Anyway dah alang alang buat pembayaran itu, cik en sempat la terfikir nak buat entri Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak ini. Maaf la, kalau ada negeri lain terasa, sebab cik en hanya buat Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak sahaja. Hihihi. Hope rakyat Negeri Perak atau yang tinggal di Perak dapat tengok step pembayaran secara online ini. | Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Mula mula korang perlu masuk ke laman web Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak. Dan korang follow sahaja gambar di bawah ini okey!


2

Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort

Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort | Hari ini dah masuk hari ke-28 Perintah Kawalan Pergerakan dan bagi peluang pada cik en nak kongsi Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort pada bulan lepas dengan korang. Tapi lambat juga la, sebabnya nak buat blog ini kena ada mood untuk menaip. Hope mana yang nak datang ke Pulau Pangkor boleh jadikan entri Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort cik en ini sebgai guide dalam memilih tempat penginapan yang budget masing masing.


Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort 




Anyway cik en menginap di Pangkor Coral bay Resort ini bersama team BBSAP Media yang datang daripada Kuala Lumpur untuk cover event Kejohanan Badminton Remaja BBSAP 2020 dan melihat tapak perumahan terancang terbesar di Perak iaitu Bandar Baru Setia Awan Perdana atau ringkasnya BBSAP. Masa ini, permulaan wave pertama Covid-19 tapi kami mengamalkan saranan KKM seperti hand sanitizer, face mask dan kebersihan diri. Kiranya ini trip travel cik en terakhir sebelum PKP di kuatkuasakan. 

Pangkor Coral Bay Resort Van Transfer



Apabila menginap di Pangkor Coral Bay Resort ini, korang tak perlu nak cari van merah jambu dan deal berapa harga sebabnya Pangkor Coral Bay Resort menyediakan Van Transfer. Hanya perlu booking dengan pihak hotel dan van akan siap sedia berada di parking apabila korang sampai. Van yang cik en naik ini boleh memuatkan 10 orang beserta segalam luggage korang. Kalau korang nak lebih senang booking terus dengan tiket ferry daripada Marina Islands ke Pulau Pangkor yang ambil masa 10 ke 15 minit sahaja. 

Perjalanan dari Jeti Pulau Pangkor ke Pangkor Coral Bay Resort Hanya 5 Minit



Pangkor Coral Bay Resort ini cik en belum pernah menginap sebelum ini tapi pernah beberapa kali lalu untuk ke Teluk Nipah. Pangkor Coral Bay Resort ini terletak di Pasir Bogak. Anggapan cik en, Pangkor Coral Bay Resort tidak mempunyai bilik penginapan yang banyak memandangkan daripada luar macam satu bangunan tapi apabila cik en masuk, Pangkor Coral Bay Resort ini ada 2 bangunan yang menghadap satu sama lain. Dan cik en sendiri berpeluang untuk pergi ke dua dua bangunan untuk melihat bilik bilik yang Pangkor Coral Bay Resort tawarkan kepada pelanggannya. 

Bahagian Reception Pangkor Coral Bay Resort 



Kebetulan, masa kami sampai, memang ramai betul orang, jadi agak crowded di bahagian reception tapi disebabkan bahagian ini besar dan mempunyai sofa empuk serta aircond yang cukup sejuk, penantian kami untuk dapatkan kunci bilik masing masing tak terasa sangat. Cik en siap boleh terlelap sekejap la. hahahaha.


Bilik Jenis Superior Pangkor Coral Bay Resor



Untungnya kami dapat seorang satu bilik memang yeppii sangat la. Dan bilik kami menghadap jalan raya dan ada yang menghadap laut. Kepanasan di Pulau Pangkor masa itu tak boleh dibawa bincang jadi pihak pengurusan Pangkor Coral Bay Resort memang dah siap sedia pasangkan aircond di setiap bilik. Nampak tak pihak pengurusan mereka alert dengan keadaan pelanggan mereka yang memang dah sauna masa itu. hahaha. So ini bilik cik en yang cik en boleh kongsi dengan korang.








Makan Malam BBQ Di Pangkor Coral Bay Resort 


Alhamdulillah, kami diberi reward makan malam BBQ sebab dah jalankan tugas terbaik untuk 2 task. Bukan nak puji kosong tapi makanan di Pangkor Coral Bay Resort sangat sedap. Cik en throwback balik menu lunch kami sebelum itu. Memang sedap sangat


BBQ dia pun sangat sedap dan sangat berbaloi. Ini menu untuk BBQ kami


Swimming Pool di antara bangunan



Nampak saja swimming pool, rasa happy sangat even cik en taknak mandi pun, tapi memang best la yang mana bawa anak anak. selain laut, mereka boleh mandi di swimming pool yang sangat strategik untuk keluarga memantau anak anak mereka. 

Jenis Bilik Yang Ada di Pangkor Coral Bay Resort 


Pangkor Coral Bay Resort menawarkan 2 jenis penginapan iaitu

  • Bilik Hotel

Mempunyai 3 jenis iaitu Superior untuk 2 pax, Deluxe untuk 3 pax dan Suite untuk 3 pax. 

  • Apartment

Apartment pula ada 3 jenis juga iaitu 2 bilik (4 pax), 3 bilik (6pax) dan 3 Bilik Duplex (6 pax). Untuk apartment mempunyai extra tilam dan katil. 

Kemudahan Lain ada di dalam Pangkor Coral Bay Resort 


Seperti hotel, resort dan apartment di mana mana pusat peranginan, mesti mereka menyediakan kemudahan lain untuk kemudahan semua. So apa yang ada di Pangkor Coral Bay Resort adalah 

  • Fitness Center
  • Hot Tub
  • Massage
  • Sauna
  • Spa
  • Swimming Pool
  • dll

Apa Yang Ada Di Sekitar Pangkor Coral Bay Resort 



Mesti korang nak tahu, apa yang ada di sekitar Pangkor Coral Bay Resort kan? Ini yang ada di sekitar Pangkor Coral Bay Resort 

  • CK Duty Free
  • Kedai CK
  • Sunside dan Sunrise di Pantai Pasir Bogak (3 minit berjalan kaki)
  • Replika Kapal Pangkor bebas Cukai (berdepan dengan Pangkor Coral Bay Resort )
  • Restoran
  • 7 Eleven (6 minit berjalan kaki)
  • Perkhidmatan sewa motosikal 

Harga di Pangkor Coral Bay Resort 


Harga pula, Pangkor Coral Bay Resort menawarkan pakej full board yang lebih berbaloi untuk korang pilih daripada bilik sahaja. Pakej full board termasuk Set Buffet Breakfast, Lunch dan Dinner. Disebabkan harganya berubah ubah, nanti di akhir entri cik en akan berikan detail Pangkor Coral Bay Resort untuk korang deal sendiri selain daripada korang boleh survey di online. 

Aktiviti Tambahan Lain di Pangkor Coral Bay Resort 


Selain daripada aktiviti yang ada di dalam Pangkor Coral Bay Resort, ada aktiviti lain yang korang boleh pilih dengan harga yang berbaloi. Aktiviti tambahan yang ada adalah

  • BBQ, Grand dinner atau Steamboat
  • Island Hoppung dengan Beach BBQ Lunch
  • Sea Tour/Snorkling dengan snacks dan mineral water
  • City land Tour by Van
  • Telematch dengan mineral water
  • Karaoke Session 

Untuk maklumat lanjut mengenai harga dan perkhidmatan yang Pangkor Coral Bay Resort tawarkan korang boleh ke

Pangkor Coral Bay Resort Sdn Bhd (418599-D)
Lot 34, Pasir Bogak, 32300 Pulau Pangkor Perak
Tel : 05-6855111
Whatsapp : 017-5026000
Faks : 05-6855666
Email : reservation@pangkorcoralbay.com.my
4

Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak

Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak | Alhamdulillah, penantian selama 3 tahun memiliki rumah sendiri berjaya juga. Dari awal proses cik en memang tak hebohkan apatah lagi nak kongsi di blog. Biar dah dapat kunci baru boleh menayang gitew. Bukan menunjuk tau tapi blog ini cik en dah anggap maca diary online yang telah menyimpan beribu cerita dan suka. Lifestyle Blogger kan? So nak tengok ke rumah cik en? Rumah kecik je, sesuai la dengan pendapatan dan keadaan diri cik en yang bujang ini. | Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak


Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak


Kawasan ini bakal menjadi bandar baru. So akan ada banyak fasa bakal dibina. Cik en beli rumah fasa pertama dengan nilai RM138K. Permulaan rumah ini dibuka adalah RM135K untuk rumah teres 65x20. 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Bandar Baru Setia Awan Perdana Manjung Perak akan ada taman tasik, trek jogging, golf, kolam renang, gym dan house club. Selain itu akan bakal ada sekolah, balai polis dan lain lain. Tapi semestinya ambil masa bertahun untuk siapkan semua itu. Sekarang penjualan dah masuk Fasa 3 rasanya. Disini juga ada rumah PRIMA kalau tak silap. So gamabr diatas adalah rountbout utama bandar ini. 

Untuk fasa 1 ada lebih 1000 unit rumah jadi nak buat appoitment ambil kunci memang leceh sikit cuma cik en memang tinggal di Sitiawan senang la untuk buat temujanji. Dari awal lagi, urusan cik en dipermudahkan. Sampailah urusan pengambilan kunci. So cik en booking 20 Jun 2019 2.30 petang. Ambil kunci kena isi beberapa borang, buat inspection dan dalam masa 2 tahun kalau ada masalah boleh refer balik kepada pemaju. 

Isi borang ini dapatkan kunci
Kotak kunci
Perasmian dibuat secara tidak rasmi. Hahahahha.


Borang Inspection rumah


checking kunci


List kerosakan rumah. Dalam masa 2 tahun, tiada renovate, gurantee masih ada

Inilah rumah cik en

Alhamdulillah, selesai untuk ambil kunci rumah. Cik en perlu tunggu 30 hari untuk mereka betulkan kerosakan dalam rumah ini. Sebelum cik en ambil kunci pendua dari mereka dan seterusnya buat pemasangan grill, awning dan kelengkapan rumah seperti lampu, kipas dan lain lain. Bersiap sedia lah untuk botakkan kepala untuk kos semua ini. Hahahha. Insyallah lepas ini cik en akan kongsi progress seterusnya rumah pertama cik en ini. 

6

BookXcess Kong Heng Ipoh, Kedai Buku Yang Ada Kotak Deposit Keselamatan dan Bilik Kebal Bank

BookXcess Kong Heng Ipoh, Kedai Buku Yang Ada Kotak Deposit Keselamatan dan Bilik Kebal Bank | Pernah tengok Kotak Deposit Keselamatan dan Bilik Kebal Bank yang real depan mata? Kalau tak pernah, korang jangan lupa datang ke BookXcess Kong Heng Ipoh sambil melayan buku dan menikmati keunikan dekorasi kedai buku bercirikan bank. Terletak dikawasan strategik, menjadikan BookXcess Kong Heng Ipoh bakal menjadi tumpuan pengunjung ke lokasi bersejarah Kong Heng Square atau disebut Plan B mesti orang Ipoh tahu punya. | BookXcess Kong Heng Ipoh, Kedai Buku Yang Ada Kotak Deposit Keselamatan dan Bilik Kebal Bank


BookXcess Kong Heng Ipoh, Kedai Buku Yang Ada Kotak Deposit Keselamatan dan Bilik Kebal Bank


BookXcess Kini Berada di Kong Heng Square, Lokasi Ikonik dan Bersejarah di Ipoh
Pencinta buku di Ipoh kini boleh mendapatkan buku dengan potongan harga antara 50% hingga 80% sambil menyingkap sejarah lokasi berkenaan



IPOH, 11 APRIL 2019 – Bagi mengukuhkan lagi komitmen terhadap menawarkan buku pada harga mampu milik, BookXcess terus memupuk semangat suka membaca kepada lebih ramai rakyat Malaysia dengan pembukaan kedai bukunya yang terbaru di Ipoh, Perak. BookXcess Kong Heng beroperasi di lokasi bersejarah di Kong Heng Square, yang pernah menjadi salah sebuah bank yang termasyhur di Ipoh. Premis dua tingkat ini kini telah diberi nafas baharu bagi menempatkan kedai buku yang pastinya akan menjadi destinasi pujaan para pencinta buku serta peminat foto di Perak.


Kedai buku ini menjadi pelengkap kepada kawasan sekitar Concubine Lane dengan pemasangan papan tanda neon yang dilengkapi dengan sedikit sentuhan moden di samping mengekalkan seni bina asal bangunan berkenaan. Para pencinta buku boleh menemui beribu-ribu judul buku yang terdiri daripada pelbagai genre seperti novel, sains fiksyen, thriller, sastera, novel remaja, buku perniagaan, resipi masakan, kesenian dan reka bentuk serta banyak lagi.


Reka bentuk serta suasana bank lama masih dikekalkan bagi mencipta satu pengalaman unik untuk para pengunjung; di mana di tingkat bawah, para pelanggan BookXcess Kong Heng boleh memilih buku yang diletakkan di dalam kotak deposit keselamatan bank dan bilik kebal bank yang telah diubah menjadi rak-rak buku.



Para ibu bapa yang mengunjung pasti gembira kerana BookXcess menawarkan beraneka pilihan buku kanak-kanak seperti buku aktiviti, buku cerita, buku bunyi dan banyak lagi. Ibu bapa kepada anak-anak kecil juga boleh mendapatkan tiga belas judul buku Augmented Reality (AR) yang dijual secara eksklusif di kedai buku BookXcess. Anak-anak boleh membaca, bermain dan belajar dengan buku AR berkenaan yang menggunakan teknologi AR tercanggih bagi merevolusikan kaedah pembacaan untuk generasi akan datang.

“Kami sangat berbesar hati kerana dapat menjadi sebahagian daripada kekayaan sejarah serta  seni bina indah bandaraya Ipoh. Dengan pembukaan BookXcess Kong Heng, kami berharap agar dapat memenuhi permintaan warga Perak yang mahukan buku pada harga mampu milik. Berdasarkan pengalaman kami semasa penganjuran Jualan Buku Big Bad Wolf di Ipoh, ramai pelanggan  membuat permintaan agar kami membuka sebuah kedai buku tetap dan hari ini, kami telah memenuhi permintaan mereka itu,” kata Pengasas BookXcess dan Jualan Buku Big Bad Wolf, Andrew Yap.



Selain daripada buku-buku dan karya pop yang unik, tingkat bawah tanah kedai buku berkenaan turut menempatkan newseum kecil ‘Yasmin at Kong Heng' (bagi mengabadikan nama beliau sebagai inspirasi kepada generasi baru). Galeri berkenaan dibuka kepada orang ramai yang berkunjung ke BookXcess Kong Heng. Di sini para pengunjung boleh ketawa, menangis, memahami erti cinta dan kemaafan apabila menonton iklan televisyen perayaan Petronas dan filem-filem terbaik arahan Yasmin. Mereka juga boleh menjenguk ke dalam minda beliau dengan meneliti kandungan komputer Mac asli yang beliau gunakan untuk menaip semua ideanya. Anda juga boleh membaca skrip asal "Sepet" dan "Wasurenegusa" yang disimpan di sini.


“Ianya merupakan satu penghormatan bagi kami untuk galeri ‘Yasmin at Kong Heng’ ditempatkan di BookXcess. Galeri tersebut membolehkan kami meneruskan legasi Yasmin dan menyampaikan cerita beliau kepada seluruh dunia agar karyanya yang disukai ramai akan terus dihargai dan diingati,” tambah Yap.


Sempena pelancaran ini, para pelanggan BookXcess Kong Heng akan menikmati diskaun tambahan 20% ke atas semua buku serta barangan bukan buku mulai 11 hingga 14 April 2019. Para pelanggan digalakkan mengikuti BookXcess di laman-laman media sosial untuk mendapatkan maklumat terkini dan mengetahui dengan lebih lanjut mengenai tawaran-tawaran serta buku-buku terbaru di BookXcess.

BookXcess Kong Heng, Ipoh dibuka pada setiap hari dari 8:00 pagi hingga 10:00 malam dan terletak di No. 91, Jalan Sultan Yussuf (Belfield Street), 30000 Ipoh, Perak.

Facebook              : https://www.facebook.com/BookXcess/
Instagram             : @bookxcess
Laman sesawang : https://www.bookxcess.com/

0

Servis Penghantaran Bunga Di Perak Mudah Dengan Flower Chimp

Servis Penghantaran Bunga Di Perak Mudah Dengan Flower Chimp | " Susahnya nak mencari Servis Penghantaran Bunga Di Perak ini ! Aku pernah cuba satu servis ini tapi bunganya sampai layu, kena caj pula penghantaran pastu bunga tak banyak pilihan". "Aku pula, lepas settle banking duit, hilang ntah kemana. Memang la tak banyak nilainya tapi dah serik la nak cari Servis Penghantaran Bunga Di Perak ini". Cik en! Oh Cik en! mana nak cari Servis Penghantaran Bunga Di Perak yang dipercayai, banyak pilihan, bunga sampai segar dan percuma penghantaran eh? Itu antara keluhan kawan kawan group whatsapp cik en. Cik en yang duduk di Perak ini selalu jadi bahan rujukan dan kebetulan cik en tahu satu Servis Penghantaran Bunga Di Perak yang boleh dipercayai dan memenuhi kehendak cerewet kawan kawan cik en itu. Servis Penghantaran Bunga Di Perak cik en recommended semestinya Flower Chimp.


Servis Penghantaran Bunga Di Perak

Flower Chimp ini merupakan Kedai Bunga Atas Talian (Online Florist) di Malaysia yang menyediakan Servis Penghantaran Bunga. Cik en pernah story sebelum ini kat entri Servis Penghantaran Bunga di Seluruh Malaysia . Mereka akan menghantar bunga segar di seluruh Malaysia semestinya di Perak juga secara percuma dan andai kata korang urgent sangat nak buat penghantaran bunga contohnya terlupa hari ini hari aniversary, Flower Chimp boleh uruskan servis penghantaran bunga yang dipilih tapi perlu buat tempahan sebelum 1 tengah hari. Mereka juga sangat komited dengan " Jaminan Flower Chimp " yang memastikan bunga di hantar dalam keadaan segar dan berkualiti tinggi tapi dengan harga yang berpatutan. Flower Chimp juga adalah satu jenama yang sangat dipercayai dan kerana itu setiap pengusaha yang bekerjasama dengan mereka mempunyai sikap yang sangat berdidikasi dan mesra. Selain di Malaysia, mereka boleh juga buat servis penghantaran bunga di Indonesia dan Filipina. Akan datang akan buat di Singapura pula. Singapura dah launch baru baru ini.



Apa yang cik en suka dengan Flower Chimp ini, mereka banyak bagi idea dan tips tips berguna selain Servis Penghantaran Bunga. Andai la kata korang yang dah lupa hari ini anniversary dan nak kejarkan tempahan sebelum pukul 1 Petang mesti blur nak pilih bunga mana yang sesuai kan. Tapi dengan Flower Chimp ini, mereka dah siap siap listkan mengikut kategori seperti Anniversary. Kalau jenis nak beli ikut budget pun ada. Korang boleh pilih Budget Bawah RM100


Selain dari itu, andai kata korang dah kering idea nak bagi kata ucapan yang sesuai, korang boleh cuba pilih ayat sesuai di Idea Kata Kata Ucapan. Kalau pasangan korang kata "Sayang pula bunga ini dibiarkan layu "korang boleh baca tips penjagaan bunga di Tips Penjagaan dan kongsi dengan pasangan korang. Masa itu mesti pasangan korang rasa bangga dengan kepintaran korang ( walaupun korang cedok tips dari Flower Chimp. ahahahhah Kalau korang nak tahu lagi yang lain lain korang go thru sendiri website Flower Chimp . 

Disebabkan korang sentiasa setia membaca blog www.nurfuzie.com ini, cik en nak bagi reward untuk korang yang nak cuba atau repeat menggunakan Servis Penghantaran Bunga di Flower Chimp ini. Korang boleh dapatkan diskaun 15% tanpa minimun pembelian dengan menggunakan code

Eintan15 

semasa pembelian. Bayangkan kalau bunga bernilai RM100, korang dapat diskaun RM15 dan hanya bayar RM85 sahaja. Boleh add on lain tu. Hahhahah. 

Kalau sesiapa tak tahu menggunakan diskaun code tu boleh baca di SINI dan syarat syarat penggunaannya seperti di bawah 
  1. Potongan harga sebanyak 15% di seluruh platform di https://www.flowerchimp.com/ perbelanjaan minima 
  2. Baucar hanya boleh digunakan sekali bagi setiap pesanan. 
  3. Baucar adalah terhad kepada sekali penebusan bagi seorang pengguna. 
  4. Kod baucar tidak boleh digabungkan dengan promosi lain. 
  5. Tiada pemulangan atau ganti rugi berbentuk tunai bagi potongan harga yang diberi. 
  6. Kod baucar sah dalam tempoh 3 bulan selepas ulasan diterbitkan
Flower Chimp 

Website : www.flowechimp.com
Facebook : https://www.facebook.com/FlowerChimpMY/
Instagram : https://www.instagram.com/flowerchimp
2

Mee Hailam Parit Perak Port Rahsia Mee Hailam Sedap

Mee Hailam Parit Perak Port Rahsia Mee Hailam Sedap | Kalau kome orang Perak lagi lagi duduk di Parit mesti kenal dengan Mee Hailam Parit ini. Parit ini bukan Parit Buntar tau, ini parit di Perak Tengah. Asalnya cik en sendiri tak tahu de port rahsia ini sampailah duk berkawan dengan geng vet ini. Port dorang selepas habis program kesihatan lembu di sekitar Manjung, Perak Tengah dan Kuala Kangsar ini. Mee Hailam Parit Perak ini ada 2 cawangan. 1 di Parit dan 1 lagi di Pengkalan Ipoh. Kalau orang lama lama suka Mee Hailam Parit Perak di Parit sebab ini tempat asal bermulanya Mee Hailam Parit Perak ini. Macam cik en suka Mee Hailam Parit Perak di sebelah Ipoh sebab de menu istimewa yang tak ada di Parit. 

Mee Hailam Parit Perak Port Rahsia Mee Hailam Sedap
Mee Hailam Parit Perak Port Rahsia Mee Hailam Sedap 


Mee Hailam Parit Perak Port Rahsia Mee Hailam Sedap 

Anyway dah lama cik en nak story port rahsia ini kat blog tapi biasalah, seorang blogger ini akan utamakan entri yang lebih penting sampai lupa nak story kisah sendiri. Hahahha. 

Oh ya, mesti ada yang tertanya apa menu istimewa yang cik en suka Mee Hailam Parit Perak di Ipoh kan? Mee Hailam Parit Perak di Ipoh ada menu Mee Hailam Petai. Hahhahha. Cik en kan peminat mati petai. Hahahha. 



Menu kat sini paling famous mee hailam la. Ada 2 jenis mee hailam iaitu kering dan basah. Cik en kurang tahan pedas so selalu order Mee Hailam Daging Kering Petai macam atas tu.  Nak kata kering sangat tak la, ada kelembapan juga.

Selain Mee Hailam Daging, ada Mee Hailam Sayur, Mee Hailan Udang, Mee Hailam Ayam dan Mee Hailam Buah Peria. Yang lain cik en tak pernah cuba sebab cik en dah jatuh hati tahap gaban dengan Mee Hailam Daging Kering Petai cik en tu. 

Air wajib cik en akan order dengan menu cik en tadi Chinese Tea Suam Kosong. Ada juga air cincau susu, air buah dan air panas dan sejuk yang lain. 

Apa cik en suka dengan Mee Hailam Parit Perak ini disebabkan mee homemade sendiri, daging dicincang separuh halus dan tidak liat, kuah kicap dia yang marbeles dan kuantitinya yang banyak. Harga pun berpatutan. 

Halal ke? Selama cik en makan cik en yakin dengan halal dalam hati disebabkan kebanyakan pelanggan mereka dari pelbagai bangsa. Tapi kalau korang rasa ragu dan nak juga rasa Mee Hailam Parit ini boleh cuba makan di Mee Hailam Perak . 

Cik en tak pernah cuba tapi ada kata boleh la feel macam Mee Hailam Parit. Katanya pemilik mee hailam perak pernah bekerja dengan Mee Hailam Parit sebelum ini. Tapi cik en sendiri pun tak dapat nak sahkan. 

Kalau korang yang duduk area Perak atau ada nak ke Perak dan nak cuba Mee Hailam Parit ini korang boleh pergi ke Pekan Parit dan cari Medan Selera. Pekan Parit tak besar mana, korang boleh cari Medan Selera Parit di tepi Sungai Perak. Tutup setiap hari Ahad dan dibuka dari 10 pagi hingga 5 petang. Di Parit, owner asalnya yang masak.

Mee Hailam Parit

Jalan Haji Wahab, 32800 Parit, Negeri Perak

Kalau nak ke Ipoh (anak owner yang masak) yang suka restoran berhawa dingin dan makan menu kegemaran cik en tu boleh cari Mee Hailam Parit ini di bawah ini. Restoren ini dibuka dari jam 9.30 pagi hingga 5 petang. Dan tutup setiap Isnin dan Selasa


Mee Hailam Parit

3, Jalan Bunga Raya 6, Taman Onn, 31650 Ipoh, Negeri Perak

Mee Hailam Parit korang jangan stress kalau makanan korang sampai lambat. Memang kena tunggu lama sikit dari kedai lain. Kalau di Ipoh korang boleh call nombor diatas dan order awal. Tapi cik en tak suka sebab cik en suka menunggu dan bila dapat tu masih panas panas dan terus makan. Nikmat tu tak sama yang makanan dah ada masa sampai. Penantian itu indah. hahahahah
2

Restoran Mecca Towers Meru Ipoh Sajikan Makanan Arab Yemen

Restoran Mecca Towers Meru Ipoh Sajikan Makanan Arab Yemen | Dah lama cik en usha Restoran Mecca Towers Meru Ipoh ini tapi tak kesempatan untuk merasai keenakan makanan Arab Yemen yang disebut sebut orang terutama kawan cik en yang pernah datang makan disini. Tempatnya sangat strategik iaitu seberang jalann Mydin Meru Ipoh. Restoran Mecca Towers Meru Ipoh Sajikan Makanan Arab Yemen ini terletak di end lot rumah kedai 2 tingkat. Menurut adik cik en, kat sini orang sentiasa penuh dan buat cik en teringin nak makan. So di kesempatan berbuka puasa bersama keluarga cik en tempah untuk berbuka di Restoran Mecca Towers Meru Ipoh Sajikan Makanan Arab Yemen ini minggu lepas. 

Restoran Mecca Towers Meru Ipoh Sajikan Makanan Arab Yemen

Walaupun bulan puasa, Restoran Mecca Towers Meru Ipoh ini menyediakan Ramadan Set dan set yang sedia ada di sini. So korang boleh pilih la. Tapi bila ditengok menu dan harga bagi cik en berbaloi juga la. Makanan arab ini antara makanan kegemaran cik en. Mungkin nasi yang digunakan untuk buat cik en selalu craving lagi lagi bulan puasa. Hahahha. 


Ini menu cik en ambil Set for 4 Person -Mix Lamb & Chicken . Dalam set ini ada 12 jenis tau. !2 jenis itu adalah
  1. 1 kg Mix Lamb & Chicken with Rice
  2. Kurma
  3. Mushroom Soup
  4. Arabic Salad
  5. Mullwah Big
  6. Mix Kabab
  7. Sambossah
  8. Spaghetti
  9. Fahsa or Oqdah (Lamb & Chicken)
  10. Cream Caremel or Mix Fruit (cik en pilih cream caremel)
  11. 1 Jug of any type (cik en pilih watermelon)
  12. Mineral Water
Banyak kan? cik en sebenarnya tempah meja melalui call pukul 12 tengah hari. Dan bila sampai Ipoh dari Kuala Kangsar dalam pukul 6 petang, Terus cik en tempah untuk makanan dan cik en terus shopping di Mydin sementara waktu berbuka puasa. Cik en dan keluarga sampai untuk berbuka betul betul lagi seminit nak berbuka. So tak banyak menu yang cik en sempat ambil gambar. Hanya yang ini je sempat cik en selfie. Hahahhaha

 
So orang yang duduk di Ipoh atau ada perancangan nak berbuka puasa di Ipoh atau bulan bulan yang lain serta teringin nak makan nasi Arab atau makanan Arab Yemen yang lain korang boleh mencubanya di Restoran Mecca Towers Meru Ipoh Sajikan Makanan Arab Yemen ini ye. Kat bawah ini cik en seitkan detail Restoran Mecca Towers Meru Ipoh Sajikan Makanan Arab Yemen ini.

Restoran Mecca Towers Meru Ipoh 
71 Jalan Meru Bestari A2
Medan Meru Bestari 
30200 Ipoh 
Perak
05-5263825 / 012-5832609 / 013-3833637
Facebook : Mecca Tower

Untuk Set Ramadan cik en kongsi dengan korang pamplet yang cik en ambil minggu lepas


7