Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: pendapat aku

Showing posts with label pendapat aku. Show all posts
Showing posts with label pendapat aku. Show all posts

Taktik Menjual Petai Mengaburi Mata Pembeli

Taktik Menjual Petai Mengaburi Mata Pembeli | Peminat petai? Kalau iye memang kita boleh "sep" sikit tangan dengan cik en. Sebabnya cik en peminat no 1 petai. Hahaha. Kalau korang peminat no 1 petai juga semestinya korang akan ada rasa lain pada rasa petai yang dijual sekarang ini. Masa cik en beraya di rumah Pak Ndak cik en, Pak Ndak cik en buka satu rahsia (mungkin ada yang dah tahu) kenapa rasa petai sekarang tak se"umphh" dulu. Rahsia ini menjadi Taktik Menjual Petai Mengaburi Mata Pembeli. Jangan nak kecam sangat artikel ini. Sebabnya cik en hanya kongsi apa yang cik en tahu.

Taktik Menjual Petai Mengaburi Mata Pembeli
Taktik Menjual Petai Mengaburi Mata Pembeli


Taktik Menjual Petai Mengaburi Mata Pembeli


Sebenarnya cik en baru dapat tahu, yang petai yang ada sekarang ini tak gemuk gemuk matanya macam petai dulu. Petainya kecil dan terbantut. Mungkin kerana faktor cuaca dan keadaan persekitaran pokok petai tersebut. Disebabkan itu, ada penjual atau pengutip petai ini menggunakan teknik merendam petai untuk beberapa hari. Teknik ini akan buat petai menjadi gebu dan matanya akan jadi besar - besar. So masa ini kalau pembeli tengok, confirm beli walaupun 6 papan RM10. Tapi sayangnya kalau tak dijual dalam masa  2 3 hari, petai akan kecut dan kehitaman. Sama juga kalau kita beli, Baru 2 hari dah kecut hitam terus. Dulu, petai dah seminggu baru nak mula kecut. So beli banyak memang hari hari boleh makan. 

Sebagai hantu petai, cik en dah mula rasa lain rasa petai itu. Tak pedas dan berangin (susah nak tulis rasa petai sebenarnya). Rasa manis dia pun dah tak ada. Rasa macam makan ulam yang rasanya kosong je. Lepas itu cik en tak ada rasa cerry berry (cirit birit) selepas 12 jam makan. Sebabnya bagi cik en petai adalah detox dan pelawas perut cik en dari kecil lagi. Kalau makan confirm 12 jam lepas itu cik en akan memerut. So cik en kekal la jadi ramping selalu. Hahahah. Tapi dalam setahun ini cik en tak rasa detox tu berfungsi dengan baik. Mungkin kerana kandungan air yang tinggi (diserap)buat rasa dan kesan makan petai itu mula kurang. 

Eh, korang baru beli petai? Dah beli baru baca artikel ini? Jangan risau, apa kata korang kupas dan masukkan dalam bekas bertutup bersama air dan sedikit garam. Kalau rasa suka pedas, masukkan cabai sikit. Masukkan dalam peti ais. Dah jadi jeruk petai. Yang ini boleh simpan sampai 2 3 minggu dalam peti ais. Walaupun tak fresh macam makan petai baru tapi boleh la mampu lepaskan gian nak makan petai. 


Kat sini cik en nak kongsi menu yang boleh dibuat dengan Petai. Ikan Selar Goreng Sambal Cili Api Petai . Harapnya korang nak beli petai lepas ini kena tengok dulu petai itu ye. Kalau rasa sejuk dab baunya tak sekuat bau petai korang beli masa dulu dulu kemungkinan petai ini dah mengalami pengalaman lemas dalam air. Hahahhaha. Jangan marah semua. Jumpa next entri. 
sumber gambar dari google
10

Isu Kucing Savannah Dato' Aliff Syukri

Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri | Panas sekejap kat media social apabila Dato Aliff Syukri nak melepaskan 2 ekor kucing berbaka Savannah kerana tidak mampu untuk menjinakkan walaupun dah cuba selama beberapa tahun (rasanya la). Dan cik en sendiri ada tengok kawan sekerja cik en di Putrajaya dan dikhabarkan Jabatan Perhilitan juga ke rumah Dato Aliff Syukri untuk memberi khidmat nasihat. So sebagai blogger yang mempunyai niche veterinary dan kucing ini, cik en terpanggil nak beri sedikit pendapat peribadi dari pengalaman cik en sendiri. Ini tiada kaitan dengan Jabatan cik en tau. Dan entri ini bukanya mengecam sesiapa termasuklah Dato sendiri. Ini sebabnya Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri perlu jadi pengajaran kepada sesiapa yang tidak pernah ada pengalaman membela kucing tapi nak bela kucing pure breed dan sesiapa yang demand untuk membela kucing berbaka sahaja dan tolak tawaran untuk menbela kucing jalanan.



Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri 


Cik en pegang konsep wild is wild and tame is tame. Bukan saja kucing berbaka Savannah, kucing hutan juga adalah kucing liar yang mana habitat asal mereka adalah liar. Walaupun ada yang kata, kalau dibela dari kecil yang liar boleh jadi jinak. Ianya bukan senang tau? Walaupun korang nampak di luar negara, ada penjaga singa boleh berpeluk peluk dengan singa ianya bukan mudah bagi penjaga singa itu nak sampai tahap sebegitu. Dan ianya tetap liar dan mereka akhirnya melepaskan singa itu di habitat asal singa itu balik bersama singa singa yang lain. Sesekali saja pun penjaga singa itu datang semula selepas itu. Dan semestinya macam kita menerima tetamu, semestinya ianya excited dan rindu. Apa yang divideokan hanya beberapa minit saja tapi kalau korang tengok dari awal semestinya macam macam penjaga singa itu tempuhi. 

Back balik pada Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri tu, cik en sendiri mengikuti kisah Dodi melalui Instagram. Dan cik en sendiri tak nak komen apa apa pun video dalam instagram itu. Cuma cik en nak kongsi sedikit ye, kucing ini ada 2 jenis. Ada yang manja dan sesuai dibela dan ada yang liar dan sangat tak sesuai dibela. Dan kucing yang manja pun, kalau diperlakukan teruk seperti memukul, mengejar, atau yang lain lain, semestinya kucing yang manja pun akan bertukar jadi agresif dan garang (ini bukan mention pad Dato tau, just contoh je). Kucing tidak mempunyai akal tapi mereka mempunyai perasaan. Perasaan terancam dan takut akan buat mereka bertindak di luar habit dorang. Seperti manusia juga, mereka perlu di belai, kalau nak angkat kucing pun perlulah dengan cara yang betul untuk elakkan mereka rasa sakit, memakai kolar pun perlulah longgar dan ringan dan lain lain la. Kalau korang sendiri, orang rentap tangan korang, mesti korang marah kan? Begitu juga dengan kucing atau haiwan lain. 

Kalau betul betul nak jinakkan kucing atau haiwan liar ini, perlulah bela dari kecil lagi dan tahu macamana untuk menjinakkan atau pendek kata pengalaman. Tapi macam mana pun, bila kucing itu besar, ianya akan back balik pada habit dia. Contoh ye pure kucing hutan. Kehidupannya liar dan makan daging. Kita bela dan bagi makan dry food seperti whiskes, friskies dan lain lain. Mungkin sebulan dua kucing akan ok, tapi lama lama kucing akan lemah sebabnya habit mereka makan daging mentah. Dan sampai satu tahap mereka akan mati. Selain itu, bila mereka sampai masa biang atau mengawan, mereka bukan boleh control control nafsu macam manusia. Mereka tetap nak mengawan dan masa ini mereka akan bertindak agresif. Mungkin kita pemilik mereka yang mereka dah peluk dan bermain pun mereka boleh terkam. Ada juga yang cuba kurungkan untuk elakkan mereka mengawan tapi lama lama mereka akan mati. “mati merangan” kata orang lama. Nak mandulkan? Tak boleh tau, sebabnya pure breed tidak boleh dimandulkan. Dan juga satu lagi fakta, TIADA LESEN BAGI KUCING HUTAN. Kalau ditangkap, kucing dirampas ye.. 

Selain itu, cik en nak kongsi sedikit pengalaman mengenai kucing jenis Persian yang banyak dibela di Malaysia. Tempat asal Persian adalah di tempat yang sejuk. Sesuai dengan bulu yang tebal untuk elakkan kesejukan. Tapi bila di bawa ke Malaysia yang suhunya ada musim tengkujuh dan kemarau, agak tidak sesuai. Lagi lagi musim kemarau, kesian kucing itu kepanasan kan? Kalau nak pun, korang kena sediakan bilik ber aircond pada dia. Begitu juga kucing Sphynx yang tidak berbulu hidup di Mesir. Dibawa ke Malaysia, masa musim kemarau kucing itu ok la, kalau tengkujuh, kesian kucing itu kesejukan. Perlu pula korang carikan baju tebal saiz kucing. Semua nya melibatkan kos. Sedangkan kita nak kucing ini temani dan sayang kita. Kalau kos baju dan aircond itu dibeli makanan yang berkualiti kan lagi bagus. Ataupun diberi pada stray cat di luar.

So bagi cik en la, hargailah kucing kucing yang ada disekeliling kita ini. Kalau korang nampak la pahala yang keluar selepas beri makanan dan bantuan pada kucing jalanan atau stray cat ini, confirm korang berebut nak buat. Kesimpulan kes Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri ini, cik en rasa, biarlah dato sendiri buat keputusan yang tepat setelah diberi nasihat dan pandangan dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Jabatan Perhilitan. Sebabnya pengalaman itu penting untuk buat kita berjaya. Mungkin cik en tak ada pengalaman berniaga macam Dato dan susah untuk cik en sekrang ini nak berjaya dalam perniagaan. Begitu juga Dato mungkin tiada pengalaman mengenai kucing Savannah ini. Sebab itu sekarang ini Dato tak boleh jinakkan Dodi dan isterinya. Tapi dengan khidmat nasihat yang ada mungkin Dato boleh buat sesuatu yang lebih baik untuk diri Dato dengan kucing Dato

Ha, tiada kecaman kan dalam entri ini kan? Just pendapat cik en sahaja melalui pengalaman cik en. Ok la. Jumpe next entri semua.
10

Bila Manusia Memilih Keperi'politik'an Dari Keperimanusiaan


Bila Manusia Memilih Keperi'politik'an Dari Keperimanusiaan | Tajuk entri cik en kali ini mungkin ada perkataan yang tidak wujud di Dewan Bahasa dan Pustaka tapi cik en cuba untuk menyampaikan pendapat terhadap sikap dan tindakan mereka dalam melahirkan sesuatu ayat dalam media sosial. Semua sedia maklum, Malaysia digemparkan dengan helikopter hilang di Sarawak yang membawa 5 penumpang dan seorang juruterbang. Penerbangan dari Betong Ke Kuching dinaiki oleh ahli parlimen dan yang mana salah seorang ahli parlimen di kawasan kampung cik en, Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad dan disenangi oleh rakyat terutama di Kuala Kangsar kerana sifatnya yang ramah dan mudah tersenyum. 

Apa yang cik en kesalkan adalah satu, penerimaan orang ramai yang dikongsi di bahagian komen dan status di media sosial terutama di Facebook. Banyak komen dan status yang nampaknya lari daripada sifat keperimanusiaan. Rasanya jika seseorang ditimba bencana, kita seharusnya mendoakan yang baik baik atau lahirkan rasa simpati terhadap keluarga mangsa tapi kebanyakan yang cik en lihat rata rata akan kaitan beberapa perkataan seperti "najib" "BN" dan sebagainya. Kenapa?? Bagaimana kalau yang ditimba musibah itu saudara mara kita dan orang lain berkata begitu? Dimana sensitiviti seorang manusia?? Lemah lembutnya budaya kita?? Belum ditambah menyebarkan berita yang belum sahih atau fitnah. Untuk apa jadi wartawan tidak berbayar? Dimana bukti sahih jika ada yang selamat? ada yang mati? Kehidupan di dunia realiti bukan di dalam drama atau novel yang pengakhirannya indah. Ini dunia sebenar. 

Cik en bukanlah kaki politik. Janganlah kerana ada perkataan Najib dan BN di dalam entri ini, dicopnya cik en ni kipas Najib, orang Najib. Cik en tidak menggunakan keperi'politik'an apabila berhadapan kes kes musibah seperti ini. Jadi cik en ingin menegur, apabila komen, buat status atau share sesuatu baca sekali lagi apa yang ditulis dan fikir baik buruk kesan dari komen komen tersebut. Jangan jadi batu api dan Jangan jadi orang suruhan Dajjal (sebarkan fitnah) tanpa kita sedar. 

Al Fatihah untuk kesemua mangsa. Bagi keluarga Datuk Wan Mohammad Khair-il Anuar Wan Ahmad, cik en anak jati kuala kangsar merngucapkan takziah dan berharap Allah akan mempermudahkan segala urusan yang kita kehendaki. Amin..
3

Kenapa Cik EN Tidak Setuju Artikel 7 Sebab Kenapa Anda Perlu Balik Kerja On Time!


Mungkin ada yang telah baca kenyataan di atas ini dan kongsi di Facebook tapi cik en ada pendapat yang tersendiri untuk tidak menyokong artikel ini 100%.  Mungkin ada yang mempunyai pendapat yang tersendiri tapi better baca entri ini sampai habis sebelum kecam cik en ye..

  1. Kerja tidak pernah habis! - Iya, di akui kerja tidak pernah habis tapi jika kita tidak habiskan kerja yang sepatutnya mengikut masa yang yang ditetap sememangnya kerja akan bertimbun timbun dan masa bekerja akan lebih banyak. Jadi habiskan kerja mengikut dateline yang ditetapkan. 
  2. Keluarga lebih penting daripada kerja! - Yang ini pun cik en setuju tapi kita kena ingat, gaji kita RM1000 jadi buat kerja dengan nilai itu, jika lebih Allah akan berikan imbal balas dengan anak anak dan isteri yang dengar kata atau soleh solehah. Jika kita kerja gaji RM1000 nilai kerja hanya RM500, Allah imbal balas juga tapi mungkin kedegilan anak anak atau keluarga yang tidak harmoni. So buat kerja mengikut nilai gaji atau lebih ye..
  3. Kalau korang susah bukan bos akan tolong pun kan? - Kalau bos korang itu, yang beri gaji pada korang, rasanya bos tak tolong ke? Ada yang minta advance, ada yang minta naik gaji, ada yang minta belanja dan ada bos yang sanggup datang malam malam ke rumah kalau ada kecemasan. Kecuali kalau hubungan korang dengan bos dingin, suka melawan atau pun bos korang berlagak dan sombong. Kalau korang pekerja yang baik, kerja tip top, bos mana yang tak akan jaga korang kan? Lain lah kerajaan, mungkin akan ada tapi kelebihan kerja kerajaan, ada persatuan pekerja yang boleh korang mengadu.
  4. Manusia hidup bukan untuk bekerja, tapi bekerja untuk hidup - yang ini memang tak boleh disangkal. Tanpa kerja korang pun tidak boleh nak hidup sebab tak dapat gaji. Bila tiada gaji tiada duit, bila tiada duit nak makan apa kan?
  5. Manusia yang jenis suka duduk pejabat, makanya anda ini forever alone - Siapa kata? Kalau ada keseronokan bekerja tempat kerja itu dah mula ada komuniti tersendiri. Pejabat sekarang boleh buat makan makan, boleh solat berjemaah bersama dengan adanya surau dan di tempat cik en, siap ada geng karaoke lagi. So forever alone ke?
  6. Korang adalah seorang manusia dan bukan sebuah mesin - Memang la, manusia bukan mesin dan mesin bukan manusia. Mesin dikawal oleh manusia. So... rancanglah masa korang. Masa bekerja tumpukan sepenuhnya. So jadi bijak untuk buat pengurusan masa.
  7. Pesanan terakhir, kalau bos korang minta untuk bekerja lebih masa, berikan artikel ini kepadanya! - Persoalannya, berani ke korang bagi artikel ini pada bos korang? Berani ke hendak diberhentikan kerja? Berani ke menerima risiko risiko yang lain? Kalau diberhentikan, macamana anak isteri? nak suap apa pada anak kecil? susu? nak beli susu perlu ada duit, mana nak dapatkan duit? kena berkerja. Bukan mudah hendak mencari kerja sekarang ini.
Kita sendiri tengok diri sendiri. Jika kita sendiri masuk kerja pukul 10.00 pagi sedangkan 8.00 pagi mula bekerja, datang kerja hanya melepak tanpa buat tugas hakiki, abaikan tanggungjawab kepada anak buah atau orang atasan ataupun kita sendiri tidak jalankan tugas kita dengan betul dan balik kerja lebih awal, rasanya 100% artikel diatas ini tidak sesuai untuk korang. 

Kerja itu adalah satu keperluan untuk kita dapatkan sumber kewangan untuk kehidupan kita hari hari. Hasil rezeki untuk anak isteri kita di rumah perlulah dari sumber dan hasil yang halal. Jika kita sendiri tidak dapat beri komitmen pada kerja, bagaimana hasil yang kita dapat itu. Mungkin bukan tugas kita untuk menilai kerana Allah lebih mengetahui tapi kita tanya pada diri kita sendiri, ikhlaskah aku bekerja, adakah aku jalankan tanggjawab aku sepenuh pada kerja, dimana janji ingin berkhidmat sebaik mungkin masa ditemuduga dulu dan lain lain. Istiqomah itu penting. 

Tapi janganlah sampai abaikan keluarga kerana bekerja. Jika kita bekerja dengan ikhlas dan penuh komitmen, sesekali bercutilah dan spend time with family . Akan rasa kebahagian dan kepuasan tersendiri.  Bukannya hanya merungut itu ini. Jika ada bos yang berlagak dan menindas kita, kita kena yakin Allah itu ada. Allah tidak pernah tidak adil dengan kita. So renung renungkan dan selamat beramal.

p/s : entry diatas hanya contoh untuk cik en bercerita mengenai tanggungjawab bekerja. Jadi jangan pula jadikan ia bahan kecaman untuk cik en ye... 

11

Berbaloi Ke Guna Widget Dari Google+ Di Blog Kita?



Berbaloi Ke Guna Widget Dari Google+ Di Blog Kita?  | Idea entri kali ini cik en dapat dari hasil Blogwalking kawan kawan cik en. Menjadi satu kewajipan kepada cik en untuk terjah semula dan mencari entri menarik untuk cik en komen apabila korang datang terjah blog cik en. Kadang kadang awaiting comment mencecah ratusan tapi cik en tetap tidak akan approved selagi cik en tidak terjah blog korang. Gagahkan diri untuk melawat walaupun sebagai silent reader. Jika blog korang menarik, cik en akan follow blog korang dengan tiada syarat untuk follow balik cik en atau tidak. Follower tidak menjaminkan yang mereka akan menjadi pembaca tetap blog kita tapi yang patut kita cari silent reader yang tidak jemu jemu membaca blog kita. 

Tapi ada beberapa masalah yang cik en hadapi terutama yang menggunakan Google Plus untuk
  1. Link Profile terus ke Google+ Profile
  2. Menggunakan Widget Komen Google+
Google+ Profile adalah satu tapak yang mempunyai SEO lengkap untuk menjadikan blog kita antara yang teratas dalam carian Google. Jadi gunakan medium itu, untuk korang naikkan pageviews blog korang. Jangan kejarkan income dari mana mana laman web syarikat pengiklanan sampai blog sendiri tidak ada pengunjung. Setiap kali cik en terjah dan cari blog korang di Google+, cik en terpaksa mencari yang mana satu blog korang. Kebanyakannya dari link sharestory atau komen korang di blog orang lain. Bukankah menjadi satu kerugian kepada korang? Blog orang lain pula mendapat pageview. Rugi dan sangat rugi! Taktik ini dibuat dalam korang tidak sedar. 

Widget Komen Google+ pula bagi cik en rugi juga untuk korang dapatkan return visit ke blog korang. Sebabnya bila korang membalas komen, komen korang terus dinotificationkan terus ke Google Plus. Jika korang memang pengguna Google Plus seprti Facebook, its fine, tapi jika tidak, korang susah untuk dapatkan balik return visit itu. Dan juga, loading untuk komen terlalu perlahan walaupun cik en menggunakan streamxy no limit. 

Jika ingin berblog, janganlah apabila tengok tutorial yang menarik korang terus follow, kaji dulu baik buruk gunakan widget atau apa apa tutorial itu. Kesan kepada pageviews dan loading blog itu penting. Sebab itu banyak blog ada content yang sangat menarik tapi kurang mendapat sambutan. Untuk mendapatkan carian google tertinggi mungkin kita tidak mampu, tapi dengan mengambil tahu hal hal seperti cik en nyatakan dalam entri ini, mampu membawa pembaca yang korang blogwalking kembali semula ke blog korang dan akhirnya menjadi follower korang seterusnya engaged dengan entri korang

p/s: Google Plus itu sangat berguna untuk blog kita tapi jangan sia siakannya. Bak kata cik en " Dapat basikal bermotor tapi masih menggunakan kayuhan normal. Merugikan!! "


7

Jika Tidak Capai Target, GA Akan Di Batalkan



Jika Tidak Capai Target, GA Akan Di Batalkan | Give Away , Segmen, Bloglist adalah satu acara atau program yang dijalankan di blog untuk mendapatkan keuntungan kedua dua pihak. Satu dari penganjur yang akan mendapat backlink, pageview, follower dan sebagainya. Manakala pihak peserta akan mendapat hadiah yang ditawarkan, blogwalking dan kenalan baru serta dapat menaikkan follower. Tapi ada yang menjalankan program sebegini tidak memikirkan kedua dua pihak ini. Ada yang memikirkan diri dan blog sendiri sahaja. Pernah tidak korang menyertai sebarang GA, akan ada syarat, jika penyertaan kurang dari XX orang, GA akan terbatal. Kalau cik en, cik en akan rasa was was untuk sertai sebabnya ianya bersikap tidak adil apabila hanya penganjur akan mendapat keuntungan jika penyertaan yang di target tidak mencukupi. Ini antara satu dari masalah yang cik en rasa tidak patut berlaku. Be honest dengan apa yang dibuat. Walaupun peserta 3 orang pun, segala hadiah yang dijanjikan patut diberi. 

Jom sertai Give Away Bernilai RM500 by Nurfuzie & Mamalink cik en, Cik en janji Give Away cik en ini tidak akan dibatalkan walaupun hanya seorang je peserta. 
4

Berkahwin Bila Benar Benar Sedia


Berkahwinlah bila benar benar bersedia. Perkahwinan bukan untuk sehari dua.
perkahwinan adalah satu titik bermula kehidupan kita.
berfikir sedalam dalamnya
adakah kita sudah bersedia untuk berumah tangga.
5

Kematian

bila kita sebut pasal mati. macam macam yang akan kita rasa. ketika ini kematian tidak kira usia.. seawal kelahiran, kanak kanak, remaja, dewasa dan orang tua.
sesetengah menanggap kematian itu penyelesaian masalah. ada juga sebagai penghujung cinta tak kesampaian.
sedar kah kita, bila kematian memanggil, takkan sesaat kurang dan sesaat lebih. tiada kata undur yang boleh kita buat.
cukup ke amalan kita menempuh alam kubur tu nanti?
cik en masih tak mampu menempuh alam itu, masih kurang pahala yang cik en nak bawa.. masih banyak dosa yang cik en nak hapuskan.
Wahallahualam..

1

Hormatilah Perasaan Kami

jangan la nak tanye sangat apatah lg menyuruh..
semua org x mintak jodohnya lambat.. 
dah berusaha..
berkawan lelama tapi x jdi.. kt hanya merancang.. siapa kita nak pertikai qadak dan qadar yg Allah tetapkan. 
ingat x pernah sentap ke dengan post engaged, married, pregnant, bersalin, pic anak2 kt fb ni? sentap jiwa dan otak ni nyah! tp awok redho 
sebabnye de bff awok gtau
"de sebab Allah tu x bg u kawen skrg, walaupun u kata dah sedia. tpi Allah tu lebih mengetahui hati u sado ke x nak tempuh alam perkahwinan. Insyallah sampai masa akan tiba jua
jd plz jangan la tanya direct.. gunalah ayat indirect supaya awok2 yg bujang ni x tergores perasaan. kalau nak tanya sesesangatgat.
Dunia ini luas, pelbagai cara untuk bahagia.. 
bagi awok, bahagiakan hati mak abah itu cukup untuk bahagiakan diri ini lani..

0

Dunia Penuh Dengan Fitnah


Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua
kali ini cik en rasa terpanggil dengan isu isu sekarang ni.
pelbagai fitnah dan salah faham..
buat cik en teringat antara salah satu tanda kiamat adalah Fitnah di Mana mana
Allahuakbar!
itu sahaja yang cik en boleh ucapkan..
Benda yang belum dasahkan dan diviralkan di laman sosial.. seperti facebook, blog, whatsup dan wechat
Apa nak jadi pada kita?
Sesuatu yang telah diviralkan menjadikan satu medan cacian, makian sumpah seranah dll di bahagian komen
menjadi keyboard worrier bak kata orang
sedangkan siapa kita nak menghukum, memaki dan mencaci. Adakah yang diviralkan benar atau agenda dalam merealisasikan ketidakpuasan.
Cik en mengambil contoh kes yang terhangat.
kes myvi yang menyebabkan kematian 3 sekeluarga. dan b
paling sedih bayi yang masih kecil.. bila hangat di media sosial, rata rata komen yang diberi agak memalukan dan tak manis dibaca. inikah budi bahasa kita.
tak kiralah lelaki, perempuan, tua dan muda masing masing meluahkan kemarahan dengan makian.. 
Nahuzubillah.. 
satu lagi kes yang menimpa sahabat cik en 
3

Iklan Lucah di FB


Asslamualaikum dan salam sejahtera semua
lama gak cik en tak mencoret coret entry baru ini.
kalii ni cik ennak bawa isu yang sentiasa kita lihat dia fb sekarang ini
IKLAN SEKSUAL
Penggunaan Facebook atau fb bukan perkara yang asing dan setiap orang yang mempunyai telefon pintar akan ada akaun FB. Kalau tak ada tumybe seseorang yang kurang sosialnya.
atok ataok kita pon dah terjebak dengan dunia FB.
FB banyak kebaikan dan keburukan dan ia merupakan diari harian setiap pemiliknya..
kepada peniaga peniaga online, FB merupakan medium pengiklanan yang paling berkesan berbanding blog, twitter dan instagram.
tapi sedar tak, ada iklan iklan berbaur lucah. 
cik en malas nak print screen segala iklan itu, sebab kita kan membaca setiap hari..
sebagai contoh :
1

Pelajar Sekolah DIbenarkan Berkahwin?



Assalamualaikum dan hye semuafaham tak karitakur diatas. cik en ambik dari oh media
Pendapat yang lain?
bagi  cik en. ni pendapat cik en

Bagi Islam tiada halangan unutk sesiapa yang cukup syarat untuk berkahwin
Ini rukun nikah

Dan tidak ada syarat pelajar sekolah tidak boleh berkahwin. Hanya syarat perkawinan undang undang malaysia ada menegaskan umur untuk berkahwin
3

Kiss My Ass


Assalamualaikum dan hye semua!
Tajuk gempak kan?
Jangan kata cik en nak melucah lucah ye.. baca entry ini sampai habis sebelum nak mengata bukan bukan.
1stly tengok pic bawah ini


ini semua adalah sticker kenderaan.
bahasa, gambar dan pengaruh tak baik yang semakin berleluasa dalam diam
dan agak terkejut caption dari pemilik pic ini


Cantik? 
Tang mana yang cantik adik oi.. 
Astafirullahalazim yang mampu cik en ucapkan.
bukan nak mengaibkan pemunya pic ini tapi ini teguran dari akak yang masih belajar ini
bukankah lebih baik sticker baik baik diletakkan..
kenapa perlu sticker begini..
kalau tak mahu tak payah letak terus
hilang identiti ketimuran.
Jangan la lupa asal kita.
tak ada faedah dengan sticker ini
kenapa la tak ada pihak yang memantau semua ini yek

p/s : diharap anak cucu cicit cik en tidak terpesong jauh dari jati orang melayu dan agama Islam

Photobucket
3

Pakai Tudung Pun Masih Dapat Dosa


salam
dah lama cik en nak kuarkan entry ini yang mana telah ditanya oleh seorang pengomen tanpa nama di entry 
Cantik Terhormat VS Cantik Tontonan
si tanpa nama meminta cik en 

Mohon share tentang pemakaian tudung yang betul mengikut garis panduan Islam

cik en perlulah merujuk kepada fact dan info info yang sebenar untuk menyediakan entry ini
jikalau ada yang nak tokok tambah atau membetulkan sebarang ayat dalam entry in silalah komen
sebab cik en lebih berminat berinteraksi antara yang lain, sebab setiap orang ada ilmu tersendiri yang dibacanya atau diketahui nya
sebelum itu jom saksikan kartun ini yang cik en ambik dari sumber ini dan pure original di sini
4

Budak Dahulu VS Budak Sekarang


salam semua
semalam merupakan perjumpaan pertama Badminton Ladies Team Manjung
alhamdullah semua berjalan lancar. Seramai 6 orang yang hadir. boleh la mengeluarkan peluh bermain 2 jam
semalam cik en beramah mesra dengan ahli ahli team yang memang cik en tak pernah kenal langsung sebelum ini
ada cikgu, ada baru habis belajar.
tapi cik en amat tertarik cerita akak lin mengenai pelajar zaman sekarang
kak lin merupakan guru kemahiran hidup dan akaun di satu sekolah di Pantai Remis Perak
perbezaan budak zaman 70 an 80 an dan 90 an dengan budak zaman milenuim ni
perubahan yang paling banyak dikesan dari segi pakaian, percakapan, pembawa watak, idea, dan sebagainya
maaf kalau ada adik adik cik en yang lahir atau bersekolah pada zaman melinuem. anggap ini luahan hati seorang akak yang merasai kedua dua zaman ye

Perbezaan paling ketara adalah segi fesyen pakaian, style bertudung, style rambut dan semua yang berkaitan dengan fesyen
Boleh dikatakan kanak kanak sehingga sekolah menengah pandai berfesyen. pandai 'matching' kaler baju kain dan tudung
sedangkan cik en dulu dizaman 90 an pakai baju entah apa apa.. yela, famili cik en pun susah.. hanya baju yang ada di almari baju cik en hari hari
sampai ada yag kata cik en ni anak orang asli.. tragis kan.. huhuhu
cik en fikir pada masa itu, famili susah dan tak mahu beban parent cik en

Perbezaan percakapan, maaf sangat sangat kalau part ini ada yang terasa.. cik en tak tujuk kepada semua adik adik cuma sebahagian sahaja
zaman cik en dulu, kalau menyebut b**i, pu**ek dan bahasa yang kasar, siap la, mulut cik en  akan dilumatkan dengan cabai burung
tapi sekarang bahasa itu seperti bahasa biasa kepada budak budak zaman sekarang
f**k, Cib**, Pu**Mak adalah rutin harian dorang
mmm. kadang kadang budak sekolah rendah pun begitu
dimana bahasa melayu dan bahasa elok elok seperti zaman dahulu
kadang kadang malu cik en dengar. bahasa sebegini amat kasar. tak sesuai untuk orang timur seperti kita.
apakah kepuasan yang kita dapat bila menyebutnya.. 
siapa yang patut kita salah kan?

Pada zaman dahulu cikgu merupakan yang paling patt dihormati
dulu jumpa cikgu takut, selalu dirotan, didendam, diketuk ketampi bila kita lakukan kesalahan
nampak kejam tapi sebab tu la cik en tengok generasi cik en adalah lebih baik.
hasil rotan la kami jadi manusia berguna
tapi sekarang tak boeh dah.. baru angkat rotan dah datang ibu bapa marah marahkan cikgu
akhirnya anak anak mereka jadi 'lemak'. malas belajar, tak boleh ditegur akhirnya terlibat dengan gejala tidak sihat

IDEA, ya, di zaman kini kanak kanak lebih pandai dan mempunyai idea ang cukup bernas, sebab itu ada yang mewakili malaysia dalam pertandingan akrobatik dan sebagainya.
otak dan fikiran mereka memang tip top berbanding zaman cik en dulu. kemajuan berfikir memang terasa. kadang kadang dorang lagi bijak dari cik en
ump.. malu rasanya.. ehhehe

Kesimpulan yang cik en dapat rumuskan disini, setiap zaman ada kekuatan masing masing. zaman cik en masih kuat dengan tatasusila dan adat yang tinggi perasaan hormat masih menebal, perasaan malu pun sama tetapi zaman cik en kekurangan dari segi idea dan kreatif.
Berbanding zaman sekarang, idea dan kretif memang tip top tap tapi semakin lama semakin ramai yang hilang tatasusila dan adab sopan.
disini cik en tidak menyatakan semua budak zaman sekarang sebegitu, ada gak yang ok 
sebegitu jugak yang udak zaman cik en, bukan semua tak kretif, sebahagian sahaja..
bagi cik en, semua ini perlu seimbang baru negara luar memandang kita tinggi dan berbeza dengan negara maju yang hanya maju pada fizikal tapi moral...... faham faham sendiri la ye..

Photobucket
7

Bila Aku Kata " Aku Nak Berubah"

facebook

assalamualaikum semua!
semenjak 2 menjak dan 3 menjak ni, cik en menjadi kaki like yang tegar di facebook
ikut kepada masa yang terluang cik en akan like mana mana post dan pic yang menarik bagi cik en
tapi cik en amat tertarik dengan pic atas tu
korang dah baca? atau penah tengok pic tu?
korang hayati dan apa yang di katakan memang benar,
bila kita kata kita nak berubah
tak semestinya diri kita perfect..
kadang kdang kita still terlupa, terleka..
tapi orang sekarang akan judge yang bukan bukan
sepatutnya bila berlaku hal hal yang tak sepatutnya kita lakukan
orang sekeliling kita, kawan kawan, famili dan adik beradik harus nasihatkan, tunjuk ajarkan dan menegur dengan cara yang sepatutnya,
bukan di kecam, dikata dan di umpat
korang setuju tak apa yang cik en nak sampaikan ni?
8

Boleh Tak Ubah Tabiat Korang tu?


Tajuk gempak je kan?
pe la cik en ni..
siapa cik en nak ubah kami ni..
uiks.. terpaksa la cik en pandang ke bawah
cik en cuma nak semua rakyat malaysia ini berubah mengenai satu benda.
PEMAKANAN


kita tengok sekarang pelbagai masalah bermula dari pemakanan
pagi pagi celik je mata
breakfast nasi LEMAK
tengah hari time lunch
nasi putih dengan ayam atau ikan masak LEMAK
Petang  time Tea Break
8

Wanita Yang Merokok Dikatakan Ikut Trend??

salam  semua!
apa khabar sayang sayang cik en...keh keh
topik kali ini cik en nak share salah satu trend terkini manusia di zaman moden ni...
korang pernah tak tengok seorang atau sekumpulan wanita yang merokok?
pernah? kat mana korang selalu jumpa...
tak apa simpan semua jawapan dalam hati korang masing masing..
yang selalu cik en jumpa wanita wanita yang macam ni selalunya di kedai makan, pub, disco dan kawasan kawasan yang terbuka..
ni yang cik en tengok la...cik en takkan cerita kalau cik en tak tengok
cik en ada kawan kawan yang memang perokok tegar...
ada yang suka suka merokok dan ada yang balance merokoknya...
nak tahu definasi rokok itu sendiri...
bawah ni cik en cari di wikipedia

14

Punca kenapa cik en jarang join contest


salam semua!
kali ini just cik en nak bagi pendapat cik en je
sesiapa yang boleh terima dengan terbuka teruskan pembacaan di entry ini ok?
cik en sebenarnya rajin join contest, segmen dan bloglist...
dari dulu lagi..
motip nk join conpom nak jumpa blogger baru disamping meningkatkan follower..
tapi kan tren sekarang 
seorang blogger buat contest, sponsor hadiah tapi dengan syarat kena follow blog dan like page
bayangkan kalau sponsor de 20..
so jenuh la nak bukak satu blog untuk follow dan bukak link pages untuk like
kalau sesiapa yang memang line internet laju mybe tak ada masalah tapi kalau yang pakai beruk band yang jalan semput semput.. alahai punya la lama nk nunggu..
lagi satu kadang kadang yang blog si sponsor terlalau berat, terlalu banyak widget dan kadang kadang tak jumpa butang follow pun..
agak merumitkan kan?
memang betul la kita perlu follow blog yang anjurkan segmen contest dan bloglist.. tapi kalau dah banyak sangat nak follow tak ke menyusahkan follower..
kalau konpom dapat hadiah tak apa..
ini yang join 600 orang..hadiah de 6 je..
bayangkan....
lagi satu
kalau yang join bawah 20 penyertaan otomatik segmen batal..
isk2.. ini lagi satu sebab kenapa cik en tak join..
apa la.. pe salahnye listkan jugak kalau bawah 20..
so usaha blogger yang buat entry berbaloi dengan adanya promotion link di entry di blog kita...
24

Tren Pic Probile dalam FB



salam semua..
tadi duk la mngecek teman teman dalam fb cik en..
1st yang kita akan tengok ialah pic profile teman teman kita tu kan?
Cik en perhatikan ada beberapa tren yang pic dorang letak untuk pic profile dorang


Single - Akan letak pic sendiri, pic artis atau pic family
Couple - letak pic ngn bf/gf atau pic yang de lambang love love
Bertunang - akan letak pic bertunang
Berkhawin - konpom letak pic cun masa majlis kawen
Masa pregnant - Letak pic pregnant dengan yut besar kedepan atau pic kanak kanak comel(petua untuk dptkan bby comel)
Bersalin - Bapak dan mak konpom letak pic baby baru dorang
Ada anak 2 3 orang - letak pic anak anak..
Dah ada menantu - letak pic sendiri dengan isteri/suami
dah ada cucu - letak pic cucu
Duda /Janda - Letak pic masa muda muda
 bercinta lepas tu break..akan letak gmbr sedih2 <------ CIK LYEEN CUPCAKES (update)hehehe


p/s : korang perasan tak semua tu.. ada pe2 lg yg cik en tertinggal ke?
11