Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: peah

Showing posts with label peah. Show all posts
Showing posts with label peah. Show all posts

Plastik Wangi Tesco

Plastik Wangi Tesco | Pernah tak korang jumpa plastik wangi yang dijual di Tesco atau pasaraya yang lain? Kalau ada yang guna Plastik Wangi Tesco ini mesti nak letak pampers anak, sisa makanan, poo dan pee kucing dan apa apa sampah berbau busuk kan? Cik en pun baru gunakan Plastik Wangi Tesco untuk letak sampah di rumah ini selain buang poo dan pee si peah ini. Semenjak duduk rumah baru, peah agak terhad nak keluar disebabkan sebelah rumah ini ada anjing yang garang dan tak sukakan kucing macam cik en story kat Nak Keluar Sangat Kan? Keluar La Lagi, Kena Gigit Anjing Baru Tau! . Jadi cik en perlu sediakan pasir kucing dan bersihkan setiap hari. Kalau setakat 2 3 ketul je bahan buangan peah takkan nak sekali guna plastik dan nak buang? Kalau di biarkan nanti berbau pula rumah ini. So cik en pun gunakan lah Plastik Wangi Tesco ini. 

Plastik Wangi Tesco
Plastik Wangi Tesco

Plastik Wangi Tesco


Plastik Wangi Tesco ini kalau tak silap ada 4 jenis wangian dan 2 jenis saiz. Seingat cik en ada bau lemon, beries, epal dan vanila. Seingat la sebab cik en pun dah lupa. Saiz pula ada yang kecik dan besar 

Dan Plastik Wangi Tesco ini cik en baru jumpa di Tesco je. Tempat lain tak jumpa lagi. Korang pernah ke beli Plastik Wangi ini kat tempat lain selain tesco? 

Kalau ada korang komen la nanti cik en nak try cari kat tempat korang katakan tu. 

Bau Plastik Wangi Tesco dia agak kuat juga sesuai la kalau korang nak letak sampah yang berbau dan kalau korang biarkan dalam sehari dua cik en tak dapat nak bau kuat dah wangian itu. Tapi kira ok la kan? still ada bau wangi cuma tak sekuat masa mula mula keluar plastik. 

Mesti ada kata, "I pakai bekas plastik beli barang je.. Jimat" Hahahha, cik en pun kalau setakat sampah tak berbau cik en pakai je bekas plastik beli barang itu. Macam cik en kata awal awal tadi, cik en guna Plastik Wangi Tesco untuk sampah berbau je. 

Cik en kan sibuk, bila sibuk ini kadang kadang ada juga sampai 1 hari itu tak masuk pun dapur. Untuk kekalkan kesegaran dapur tu, cik en gunakan Plastik Wangi Tesco atau Tesco Scented Garbage Bag ini untuk masa masa tertentu. 

Ini detail yang korang boleh cari di Tesco atau Tesco Online 

Tesco Scented Garbage Bag @ Plastik Wangi Tesco
Kecil (S) - 18x20 (50 keping) 
Sederhana (M) - 24x28 (25 keping)
Harga : RM5.99
Rak plastik sampah
4

Nak Keluar Sangat Kan? Keluar La Lagi, Kena Gigit Anjing Baru Tau!

Nak Keluar Sangat Kan? Keluar La Lagi, Kena Gigit Anjing Baru Tau! | Ini la salah satu leteran 52 harkat cik en pada si peah kucing kesayangan cik en ini. Cik en lagi suruh je dia keluar, dah kena baru dia tau dan takut. Hahaha. Mesti ingat cik en ini tak sayang peah ke? Bukan tak sayang tapi peah ini sejenis kucing yang degil sikit. Bila dah kena baru dia beringat. Hahaha


Kisahnya bergini, cik en jarang tidur dirumah baru sebabnya teman kawan cik en. Setiap petang cik en akan balik cuma ahad lepas cik en tak sempat nak balik sebab sibuk buat part time. Jadi isnin itu cik en balik la sebab nak tengok si peah ini. Masuk rumah cik en bagi la salam dan peah tak keluar keluar. Cari satu rumah dia tak ada. Kelam kabut jugalah cik en cari keliling rumah. Rumah sebelah cik en ada anjing garang. Cik en tau peah memang takut dengan anjing. Kebetulan depan rumah cik en ada lori parking banyak banyak. Cik en pun dok panggil "peah! peah! meowwww!~ . Tapi peah tak keluar juga. Tanya juga jiran jiran dorang pun tak nampak dan tak tahu pun dalam rumah tu ada kucing. Hahahah.

Tiba tiba anjing sebelah dok kejar something. Mungkin peah keluar lepas dengar cik en panggil dia. Cik en pun agak mesti peah. Peah naik pokok ( nasib ada pokok). Cik en pun tengok memang peah. Meremang bulu dia. Cik en pun dok cakap la "Ha.. tau pun takut. Nak Keluar Sangat Kan? Keluar La Lagi, Kena Gigit Anjing Baru Tau! ". Dengan ada kerengga gigit dia. Cik en pujuk dan bawa masuk rumah. Dalam rumah terus dia makan dan minum (dahaga la kot~). Selesai semuanya , cik en cakap lagi "Nak Keluar Sangat Kan? Keluar La Lagi, Kena Gigit Anjing Baru Tau!" Sambil gelak gelak. Di adok pujuk sendel kat kaki dan badan cik en. Nak minta maaf la tu!

Entri pasal peah sebelum ini : Astaghfirullah Peah Oi Apa Yang Hang Buat Ini??

3

Pemeriksaan Fizikal Percuma Untuk Kucing Dari Royal Canin | Mycat2VET


Pemeriksaan Fizikal Percuma Untuk Kucing Dari Royal Canin | Mycat2VET | Hari ini merupakan hari dalam sejarah, apabila peah (kucing cik en) merebut peluang untuk pemeriksaan fizikal percuma untuk peah di klinik veterinar di Ipoh. Anyway, program yang dipanggil Mycat2VET Campaign ini adalah anjuran Royal Canin Malaysia bagi memastikan setiap kucing mendapat pemeriksaan fizikal di klinik veterinar dan consultion oleh ahli veterinar yang bertauliah. Mengikut kajian lebih kurang 40% owner tak pernah sekalipun bawa kucing mereka ke klinik veterinar untuk pemeriksaan fizikal. Sebabnya owner ni berfikir kos ke klinik veterinar sangat mahal, beranggapan kucing mereka boleh jaga diri sendiri dan owner fikir tiada masalah kesihatan yang serius bagi kucing. Sedangkan korang kena faham, kucing adalah makhluk Allah yang bernyawa dan mempunyai perasaan dan hati, so jika manusia boleh jatuh sakit, semestinya kucing dan haiwan lain pun akan sakit juga. Apabila dah kronik, barulah korang nak bawa ke klinik veterinar, so masa ini kos rawatan akan jadi mahal. So lebih baik mencegah dari merawat. So dari kajian ini, pihak Royal Canin mengambil inisiatif untuk memberi kesedaran dan mengadakan Mycat2VET Campaign ini.


Royal Canin Malaysia telah berkobolorasi dengan 200 klinik veterinar di seluruh Malaysia untuk join Mycat2VET Campaign ini secara PERCUMA tau!. Selain daripada mencegah penyakit yang serius ada beberapa sebab lagi kenapa korang perlu buat pemeriksaan fizikal ini.

  1. Mencegah lebih baik dari mengubati
  2. Older cat sangat sentitif dan jika dibiarkan sakit, terlewat untuk dirawat
  3. Dapat memastikan kucing sihat, umur yang panjang dan happy!
  4. Usia kucing dan manusia berbeza so mereka lebih cepat tua berbanding manusia
  5. Dapat info tepat daripada vet bila ada kelakuan kucing korang berbeza dari biasa



Oleh kerana itulah, cik en bawa peah ke klinik veterinar untuk pemeriksaan fizikal yang lebih lanjut. Anyway cik en nak story sikit kisah cik en bawa peah pada 3 Disember 2016 yang lepas, cik en memilih ke klinik veterinar di Ipoh dan perjalanan dari Manjung ke Ipoh mengambil masa 2 jam. Peah pula dah lama tak naik kereta dan berjalan jauh. So banyak sangat perkara lucu dan stress. 

Pagi tersebut, cik en ke pejabat cik en untuk ambil sangkar kucing dan masa cik en ambil sangkar kucing, cik en biarkan kereta dalam keadaan enjin hidup sebabnya peah ada dalam kereta. Pintu kereta tertutup rapat dan bila sampai balik ke kereta, kereta cik en berkunci. OMG!!! kunci kereta dan handphone tertinggal dalam kereta. Cik en rasa, peah tertekan brek kereta dan terus automatik kereta berkunci. So cik en cemas gila dan peah dah berbunyi dalam kereta. Nasiblah ada kunci kereta spare di rumah, terpaksa la cik en balik ke rumah dengan motosikal staf lain yang bertugas sebagai guard masa itu. Nasiblah kunci pejabat dan kunci rumah sekali. Boleh la balik untuk ambil kunci spare. Alahai peah.. belum mula perjalanan, peah dah kalut. 

Selesai saja, cik en terus bergerak ke Ipoh, sepanjang perjalanan, peah jadi nerveous semacam, diduduknya di padal minyak dan brek. Dalam separuh perjalanan, peah dah mula calm down tapi dapat rasakan suhu badan dia tinggi. Ini antara reaksi peah di dalam kereta. 

mama, lambat lagi ke?

please la mama, jangan ambik gambar boley, peah tak selesa ini

mama, ada tak boyfriend kat klinik veterinar nanti. Peah nak try.
Cik en sampai ke klinik veterinar dalam pukul 2 petang. Terus buat pendaftaran dan serahkan nombor code yang diberi oleh Mycat2VET. Selesai pendaftaran, peah diperiksa di dalam bilik khas. Kecil tapi privacy. Doktor yang merawat sangat baik dan peah sangat selesa dengan beliau. Dr sangat lembut dan jarang peah boleh manja dengan orang luar lagi lagi yang baru pertama kali jumpa. 

So far, Dr kata peah sangat sihat dan happy. Cuma ada sedikit gigivitis di bahagian gigi, maybe dalam seminggu ini, peah suka makan wet food. So, Dr kata ianya masih normal. Pastikan makanan wet food dan dry food juga dibagi. Kalau kerap diberi wet food saja, kena la rajin gosok gigi kucing korang. Hahahah. Ini antara gelagat peah di klinik 

peah malu

mama, peah tak sedia lagi la...

ye, terima kasih Dr dan Royal Canin bagi peah goodies bag

goodies bag dari Royal Canin 

Ha, happy gila peah walaupun masa awal perjalanan, dia nerveous gila gila. Hahaha.. Korang nak ke Pemeriksaan Fizikal Percuma ini? Serius.. ini PERCUMA. nak? Korang boleh baca lebih detail dengan klik di bawah ini

 http://www.mycat2vet.my/get-a-free-checkup

Ada 3 step mudah untuk korang daftar. Register, Find a vet nearby ( MyCat2VET | Klinik Veterinar Yang Terlibat Dalam Pemeriksaan Fizikal Percuma ) dan dapatkan code dan serahkan nanti bila buat pemeriksaan fizikal . Untuk register, klik gambar di bawah ini :


Dan bila korang dah pergi pemeriksaan fizikal nanti, korang boleh join contest yang mana hadiah dia makanan kucing selama 31 hari


Caranya senang saja, upload gambar korang, kucing dan goodies dari Royal Canin dan letakkan hastag #mycat2vet bermula 12 Disember 2016. Pastikan akaun instagram keadaan public.


Anyway untuk sebarang pertanyaan boleh contact  hotline at 016-206 9610 or info@mycat2vet.com .

Jom join cik en. Nanti jangan lupa upload gambar di instagram dan letak hastag #mycat2vet. Nanti cik en nak terjah dan sumbangkan like. Like la juga pic cik en dan peah serta goodies Royal Canin di instagram di SINI.. Da semua.... Xoxo 
8

Astaghfirullah Peah Oi ! Apa Yang Hang Buat ni????


Astaghfirullah Peah Oi ! Apa Yang Hang Buat ni???? | Cik en menarik nafas panjang menahan marah pada si peah ini. Peah buat hal 2 hari ini. Pantang laptop cik en terbuka, pastinya dia akan keluarkan skill dia menaip tap.. tap.. tap.. Cik en perasaan satu malam dia menaip. Cik en ada cerita kat facebook cik en. Klik see more ye untuk tahu cerita selanjutya


Dan selepastu, dia buat ini pula


Dan ini keadaan dia lepas cik en dapat tangkap pe dia buat


Tengok? tanpa muka bersalah kan? Tergedik gedik. Tapi bila dah cool. Cik en gelak sampai menitis air mata tengok perangai dia dua tiga hari ini. Nak tahu siapa cik en ini? Cik en pernah cerita di entry Peah Kucing Berbaka Calico . Apa apa pun peah, mama sayang sama lu la... Ceriakan hari hari mama dengan perangai gedik dan manja dia. I Love You Rafeah Bin Simpan aka Peah!
10

Pose paling Mengancam


Photobucket
0