Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: kucing

Showing posts with label kucing. Show all posts
Showing posts with label kucing. Show all posts

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak | Topik kali ini cik en ambil dari soalan dari follower tiktok cik en. Anyway, cik en banyak dapat soalan di Tik Tok tapi kesempatan untuk membalas sebelum ini. Jadi bila ada masa cik en membalas satu persatu. Dan cik en tertarik dengan soalan " cik en.. saya nk tanya, kucing saye die bru berank pertame kali, mule2 tu die syg dgn anak die.bila anak die 3 buln cmtu die jd benci ank die. mcm nk mrh2 " . jadi cik en pun ada balas mengguna video di Kenapa Ibu Kucing Marah Anak. Disebabkan nampak topik ini menarik, so cik en masukkan dalam list Tips dan Rawatan Kucing dalam blog ini. 

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak
1

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air | Idea artikel ini cik en ambil daripada pertanyaan di TikTok. Alhamdulillah, tengah kering idea untuk kongsi dengan korang mengenai tips dan rawatan kucing, cik en ceduk sikit daripada pertanyaan follower cik en ini. Persoalan yang ditanya adalah " macam mana nak hilangkan tabiat minum air paip dekat kucing? sebab dah kasi minum air masak macam biasa dah tapi still nak minum air paip. So cik en buat video balas untuk yang bertanya. Nak tahu kena la baca entri Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air ini sampai habis okey?

Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air
Tips Elak Kucing Minum Air Dalam Bilik Air

2

Cara Terbaik Menggunakan Sikat Kutu Kucing

Cara Terbaik Menggunakan Sikat Kutu Kucing | Sebabkan kutu la, akaun tiktok cik en jadi viral. Hahahha. Sebenarnya cik en ada upload satu video pendek yang tak sampai 30 saat pun di sosial media termasuk tiktok. Tapi nampaknya ramai menyukakan video cik en sikat bulu kucing dan ada banyak kutu. Korang boleh tontoton di Sikat Kutu Kucing. Asalnya hanya suka suka selepas buat permandulan tapi tak sangka bulu yang cantik dan kemas menyimpan banyak kutu kutu didalamnya. So dari situ, ramai pula teruja nak beli sikat kutu itu. Sikat itu cik en beli di Shopee dengan nama Comb Pet. Cuma cik en pesan awal awal, nak pakai sikat ini make sure korang stanby apa patut kalau kucing itu ada banyak kutu. Risau nanti melompat ke badan korang berkudis pula. 


1

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam?

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam? | Pernah sebelum ini, cik en dengar pelanggan cik en membeli kucing yang berbaka mahal dan dikacuk atau mating untuk dapatkan anak anak yang cantik dan baka yang lebih baik kemudian dijual dnegan harga tertentu. Ada juga yang ingin jual kucing dan dibayar dengan makanan kucing. Persoalannya adakah BOLEH aktiviti ini mengikut pandangan Islam?




0

Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga

Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga | Selalu kita dengar apabila kucing atau haiwan kesayangan kita mati, kita akan jumpa mereka di syurga nanti. Tapi tahukah korang yang kita Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga nanti? Mungkin permulaan ayat ini adalah untuk memujuk hati seseorang yang sedih kerana kehilangan haiwan kesayangan tapi sebenarnya ianya tidak. Cik en akan kongsikan daripada maklumat yang sahih cik en jumpa di lamn web Pejabat Wufti Wilayah Persekutuan. 

4

Kenapa Korang Buang Tray Hitam Yang Ada Di Bawah Sangkar?

Kenapa Korang Buang Tray Hitam Yang Ada Di Bawah Sangkar? | Anyway cik en dah lama nak kongsi atau ceritakan mengenai topik tray hitam ini. Ini disebabkan ramai yang bawa sangkar ke klinik tanpa tray hitam tersebut. Why korang buangkan atau tak diletakkan sekali dengan sangkar? Adakah ianya memang dah kotor, pecah atau hilang? Walau apa pun alasan korang, tau tak tray hitam tu banyak sangat kegunaannya? Kalau tak, tak ada la ianya di sertakan sekali dengan sangkar kucing yang korang beli itu. 


3

Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke?

Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke? | Alhamdulillah, berupdate juga blog ini even cik en sibuk sedikit. Kenapa cik en sibuk? Cik en akan kongsikan selepas ini. Ini kerana cik en cuba kembangkan minat berblogging cik en ke peringkat lebih serius. Tapi untuk entri ini, cik en seperti biasa akan kongsikan mengenai tips dan rawatan kucing. Tajuk kali ini adalah Kucing Selepas Mandulkan Boleh Dapat Pyometra Ke?. Pemilihan topik ini kerana ada yang bertanya di Facebook Tips dan Rawatan Kucing dan topik ini masih belum cik en kongsi di sini. | Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke?


pyometra

1

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan? | Semestinya korang pencinta kucing dan anjing selalu mendengar mengenai pihak penguasa tempatan seperti "orang majlis" "orang pembandaran" dan lain lain lagi yang bertanggungjawab dalam menyelesaikan isu isu melibatkan kacau ganggu penduduk dan sebagainya menangkap dan menjalan proses Put To Sleep (PTS) terhadap haiwan dalam menyelesaikan masalah aduan yang diterima. Ramai yang mengejam tindakan yang diambil oleh pihak berwajib ini dan ada juga NGO yang menangkap gambar dan menularkan di laman media sosial dan membuat aduan ke Jabatan Perkhdimatan veterinar (DVS). Persoalannya sekarang, siapa yang patut di persalahkan? Pihak berwajib hanya menjalankan tindakanmengikut aduan aduan yang telah dilaporkan. | Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?


1

Review Jujur Penggunaan Tofu Untuk Kucing Cik En

Review Jujur Penggunaan Tofu Untuk Kucing Cik En | Lama juga cik en peram review ini sebab kekangan cik en untuk selesaikan task yang lebih urgent. Yang mana mengikuti cik en di media sosial facebook, mungkin perasan yang cik en pernah mencuba cat litter jenis tofu. Ini disebabkan pengaruh rakan PR cik en Criz Lai semasa bercuti di Ipoh bulan lepas. Seminggu selepas itu, cik en order melalui platform Shoppe Premium Super Clumping Natural Cat Litter Tofu 6L dengan harga RM13.00. Cik en memilih flavour Lavender. So cik en nak bagi Review Jujur Penggunaan Tofu Untuk Kucing Cik En


2

Apa Tanda Kucing Nak Mati

Apa Tanda Kucing Nak Mati | Ada yang bertanya kepada cik en, Apa Tanda Kucing Nak Mati? Cik en yang selalu berdepan dengan haiwan yang kebanyakannya sakit tak dapat nak meramal bila kucing akan mati. Ianya terpulang kepada penjagaan pemilik jika ianya sakit. Cik en hanya mampu untuk membantu dari segi rawatan dan selebihnya bergantung dengan pemilik. Jika kucing sudah tua, ianya bergantung kepada kesihatan kucing tersebut. Tapi kita boleh nampak Apa Tanda Kucing Nak Mati dan korang kena stanby. | Apa Tanda Kucing Nak Mati

4

Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?

Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ? | Ada seorang pelanggan cik en tanya Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?. Sebab apa dia kata camtu? Sebabnya kucing betina dia ada keluar fresh blood dari vulva. Banyak ke? Tak banyak cik en, sikit je. Dah berapa hari? Sekali sahaja keluar. Lepas itu tak nampak dah. Kucing sihat? Kucing nampak ok sahaja, makan pun ok. Tak sakit tapi keluar fresh blood. | Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?


Betul Ke Kucing Betina Ada "Datang Bulan" ?


Sama seperti manusia, haiwan betina pun ada datang bulan atau period ini. Tapi ianya tak sama la macam manusia yang banyak dan berhari hari. Haiwan ini terutama kucing, ada kala kita tak sedar pun dia ada datang bulan even bertahun jaga dia. Datang bulan kucing ini sikit sangat dan ada masa tak sempat kita tengok, mereka dah jilat. Kalau anjing, memang boleh nampak sebab ada sesetengah anjing ini jenis malas sikit nak bersihkan diri. 

Selalunya masa itu, kucing akan mula on heat. Umur berapa kucing betina boleh mengawan? Korang boleh baca entri Umur Kucing Betina Boleh Mengawan. Tengah Perintah Kawalan Pergerakan ini, banyak vet tolak kes permandulan, macamana ye? Korang boleh baca entri Cara Mudah Tenangkan Kucing On-Heat atau Biang
3

Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing?

Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing? | Ramai yang bertanya pada cik en, Covid-19 ini berjangkit dengan kucing tak? Semua sedia maklum, covid-19 ini merupakan virus baru yang mana ianya masih lagi dalam kajian. Pelbagai kajian dijalankan terhadap kucing dan anjing yang mempunyai hubungan rapat dengan pesakit covid-19 ini. Diharap entri Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing? ini dapat membantu  menjawab persoalan korang ya?

Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing?
Adakah Covid-19 Berjangkit Dengan Kucing?

Adakah Covid19 Berjangkit Dengan Kucing?


Merujuk kepada kenyataan World Organisation For Animal Health atau OIE, sehingga kini tiada bukti atau kes berlaku transmited atau kucing, anjing, haiwan kesayangan yang lain dan haiwan ternakan mendapat covid-19 ini. Tapi untuk pengetahuan korang, Covid-19 ini daripada virus Coronavirus yang mana ianya comman name bagi Coronaviridae dan Orthocoronavirinae, atau dipanggil Coronavirinae. Dibawah ada Orthocoronavirinae ada beberapa jenis iaitu Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Deltacoronavirus, Gammacoronavirus. Untuk virus corona, haiwan wujud dalam Alfa dan manusia di bawah Beta. Untuk memudahkan korang boleh tengok graph di bawah ini daripada Bayer


So, sehingga artikel ini ditulis, masih tiada bukti terdapat jangkitan Covid-19 daripada haiwan atau kepada haiwan. Apa apa juga korang boleh merujuk WHO untuk mengetahui perkembangan terbaru.

Sumber : OIE,Wikipedia

2

Apa Khabar Anak Bulus Korang? | Senarai Link Info dan Rawatan Kucing

Apa Khabar Anak Bulus Korang? | Senarai Link Info dan Rawatan Kucing| Menjadi seorang yang bekerja di klinik veterinar sepenuhnya dan ianya minat mendalam korang mesti akan terasa sunyi apabila beberapa hari tidak bekerja. Semua sedia maklum, perintah kawalan pergerakan telah diumumkan oleh Perdana Menteri bebrapa hari lepas dan Malaysia diberi cuti 14 hari kepada semua pekerja di sektor kerajaan dan swasta. Termasuklah cik en. Walaupun pejabat cik en masih beroperasi, hanya bahagian permit sahaja dan masanya sangat terhad. Klinik tidak dibuka dan hanya menerima kes kecemasan sahaja. Tapi nampaknya orang pun takut nak keluar apatah lagi nak bawa anak anak bulus korang ke klinik. | Apa Khabar Anak Bulus Korang? | Senarai Link Info dan Rawatan Kucing

Apa Khabar Anak Bulus Korang? | Senarai Link Info dan Rawatan Kucing


Bagaimana keadaan anak bulus korang? Sihat ke? Dah sampai ke waktu vaksin? Sejujurnya selepas Peah hilang dari rumah, hiburan, terapi dan kegembiraan cik en pada anak anak bulus di klinik. Sehari tak bau masham mereka, cik en akan rasa rindu. Cik en tak mampu nak membantu korang dalam masa Perintah Kawalan Pergerakan ini, tapi cik en boleh bantu dengan bagi link link rawatan dan info mengenai anak anak bulus. Harap ianya manfaat kepada korang 
0

Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak?

Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak ? | Lama juga tak menaip entri berkaitan dengan kucing. So disebabkan kawan cik en tanya Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak? dan dalam masa yang sama cik en tak pernah lagi buat entri Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak?  ini, so rasanya cik en nak sharing dengan korang Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak? Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak? ini boleh jadi ibu kucing yang baru saja melahirkan anak atau kucing jantan. Diharap entri ringkas ini dapat bantu menjawab persoalan korang | Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak? 

Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak?


Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak? 


Antara penyebab Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak? adalah

  1. Anak kucing mati selepas dilahirkan
  2. Anak kucing cacat atau sakit yang dirasakan tidak berpotensi tidak boleh hidup lama oleh siibu. Ianya juga memastikan anak kucing yang lain dapat susu yang menncukupi
  3. Terasa ada bahaya dan terancam. That why kita kena memastikan tempat beranak dan menjaga anaknya selamat dan tenang
  4. Jangan sentuh dan alihkan anak kucing yang baru dilahirkan
  5. Ibu kucing stress juga boleh menyebabkan mereka memakan anak mereka
  6. Ibu yang tidak sihat atau kurang nutrisi.
  7. Ibu muda yang tak pandai uruskan anak. Jadi korang boleh baca entri Umur Kucing Betina Boleh Mengawan untuk tahu umur berapa sesuai untuk mereka ada baby
  8. Kucing jantan pula akan menyerang anak kucing yang dirasakan menjadi ancaman dalam kawasan jajahannya
  9. Kucing tua pula mungkin main terlalu kasar sehingga membunuh tanpa sengaja
Diharap entri ini boleh bantu korang menjawab persoalan Kenapa Kucing Makan Atau Bunuh Anak Kucing? 


4

Kisah Kucing Makan Jarum Jahit Baju

Kisah Kucing Makan Jarum Jahit Baju | Lamanya cik en tak kongsi kisah anak bulus kan? Asyik dengan entri review sampai bosan korang. So malam ini, cik en free dan free dari task entri so cik en nak kongsi dengan korang kisah pagi tadi Kisah Kucing Makan Jarum Jahit Baju. Nampak tajuk gempak kan? tapi sebenarnya cik en sendiri buntu nak letak tajuk apa. Nak kata makan pun tak, tak makan pun tak tapi yang pasti ianya tersekat dalam mulut kucing. Nak tau ke Kisah Kucing Makan Jarum Jahit Baju?


Kisah Kucing Makan Jarum Jahit Baju


Kucing tersebut namanya Kitty dan dijadualkan datang hari ini untuk pemberian vaksin kali kedua bersama kawan dia yang lain. Owner dia beritahu yang dia senyap dari semalam. Rutin pertama cik en akan check ialah dalam mulut. Masa tengok itu, cik en terkejut sampai terdiam. Kenapa boleh jadi camni. Macam tak logik akal je. Awat hang makan benda itu. 


Owner masa itu terkejut bila tengok jarum panjang dalam mulut Kitty. Masing masing macam terdiam. Cik en cuba keluarkan tapi susah sebab jarumnya yang panjang. Terpaksa la bius. Berat kitty 1.7kg dan cik en terus buat injection bius. 


Dalm amsa 5 minit Kitty pengsan mungkin kerana tak makan dari semalam. Cik en cuba keluarkan. Tapi panjangnya jarum ini. Ingat nak potong aje tapi bila cuba lagi sekali ok. Tapi malangnya dalam matanya berdarah. Kesiannya awak. Apa apa pun selesai dah keluarkan jarum itu. Mulanya cik en ingat jarum peniti yang pendek bila tarik jarum jahit baju yang panjang tu. Aduh.. kesiannya awak.. Harap awak ok. Isnin ni Kitty akan datang balik. Harap dia ok dan akan jumpa cik en Isnin ini

So korang yang ada anak bulus atau pun anak kecil, make sure simpan betul betul benda tajam camni tau!
4

Cara Mengelak Kucing Sakit Selepas Boarding

Cara Mengelak Kucing Sakit Selepas Boarding | Even agak lewat cik en share topik ini tapi harap dapat membantu korang selepa sini. Topik ini cik en pilih sebab banyak kucing yang datang ke klinik selepas boarding sempena Raya Aidilfitri 2019 ini. Antara kes yang banyak cik en terima adalah, selsema, batuk, demam, bulu gugur, kutu, kurap dan lain lain lagi. So cik en akan kongsi dengan korang Cara Mengelak Kucing Sakit Selepas Boarding ini untuk mengurangkan kucing yang sakit atau kematian kucing

Cara Mengelak Kucing Sakit Selepas Boarding
Cara Mengelak Kucing Sakit Selepas Boarding

Cara Mengelak Kucing Sakit Selepas Boarding


Cara ini adalah pendapat cik en melalui situasi pengalaman cik en di klinik. Ada beberapa cara yang boleh mengelak kucing sakit selepas boarding seperti
  1. Pastikan kucing vaksin lengkap. Untuk mengelakkan ada berlaku salah faham, setiap vaksin ada buku vaksin. Jika tiada buku dianggap tiada vaksin. Sebab ramai salah faham. cucuk je maknanya vaksin sednagkan bukan vaksin. 
  2. Pastikan petshop dan tempat boarding dalam keadaan bersih. Better masuk ke dalam tempat boarding untuk memastikan keadaan bilik yang sesuai untuk kucing korang. Baru korang boleh rasa confident dan senang hati untuk tinggalkan. Ada juga petshop yang tak bagi tengok alasan sebab mengelak pembawa kucing sakit. Pandai pandai la korang untuk cari alasan untuk tengok
  3. Pilih sangkar yang bersesuaian dengan saiz kucing korang. Jangan pilih 1 sangkar kecik untuk 2 3 ekor kucing. Nanti akan buat kucing stress dan menganggu kesihatan dia sepanjang boarding. Panduan Sangkar Haiwan Kesayangan 
  4. Pastikan boarding untuk kucing dan anjing berbeza tempat. Sebab itu korang kena tengok tempat boarding untuk pastikan tempat boarding kucing korang selesa dan selamat
  5. Jika kucing korang jenis memilih makanan, better bawa makanan sendiri untuk mengelakkan kes kesihatan dan susut berat badan
  6. Pastikan juga kucing korang dalam keadaan sihat sebelum hantar boarding
  7. Jangan lupa dapatkan no telefon petshop atau klinik veterinar tempat boarding. Jika berlaku apa apa, boarding akan call beritahu korang
  8. Sebelum ambil kucing, check kucing korang, jika ada apa apa masalah rujuk dulu dengan mereka history atau apa apa maklumat untuk memudahkan urusan di klinik veterinar. Jika boarding di klinik veterinar, korang tak perlu risau, doktor vet akan merawat jika berlaku apa apa sepanjang boarding.
Jika korang ada penambahan lain, boleh komen di bawah untuk rujukan yang lain. 
4

Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary

Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary | Siapa tak kenal kucing yang mempunyai muka yang marah dan cemburu yang dikenali juga di Malaysia. Dikhabarkan kucing yang diberi nama Tardar Sauce atau dikenali oleh media sosial Grumpy Cat mati pada Selasa 14 Mei 2019 kerana masalah Urinary Tract infection. | Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary 

Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary
Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary 

Grumpy Cat, Instafamous Kucing Mati Kerana Jangkitan Urinary

Grumpy Cat lahir pada 4 April 2012 adalah kucing betina yang mempunyai pengikut instagram sebanyak 2.4 juta mempunyai masalah feline dwarfisme yang menjadikan raut mukanya seperti marah dan cemburu. Walaupun ianya tidak normal seperti kucing lain, Grumpy Cat terkenal dan hidup selama 7 tahun dengan gembira walaupun mukanya sentiasa marah. Hahahaha. Grumpy Cat juga mempunyai buku sendiri yang bertajuk Grumpy Cat:A Grumpy Book dan The Grumpy Guide to Life: Observations from Grumpy Cat. Selain itu menjadi model beberapa jenama dan dijemput ke stesen televisyen. Pencapaian terbesar adalah menjadi kucing terpengaruh pada tahun 2012 oleh Stesen televisyen MSNBC

Menurut Instagram Grumpy Cat yang diuruskan oleh tuannya Tabatha Bundesen, meluahkan perasaan sedih kehilangan kucing kesayangan ramai ini. 


Apakah itu masalah urinary? korang boleh baca di entri Penyakit Sistem Urinari Kucing
3

Cara Mudah Mandikan Kucing

Cara Mudah Mandikan Kucing | Disebabkan entri sebelum ini adalah topik mandi kucing so cik en nak kongsi Cara Mudah Mandikan Kucing korang. Kebanyakan kucing ini takut air sebab akan buat bulu mereka flip dan mendedahkan lemak lemak di badan mereka. Hahahha. Mereka takkan menjadi comel dan seksi bila mandi. Hahahha. Oklah, jom baca perkongsian cik en dengan customer klinik cik en Cara Mudah Mandikan Kucing

Cara Mudah Mandikan Kucing
Cara Mudah Mandikan Kucing

Cara Mudah Mandikan Kucing


  1. Sebelum nak memandikan mereka, pujuk la mereka dengan buat baik baik. Contohnya umpan makanan sedap atau dok main main dengan mereka. Bagi persepsi yang baik pada mereka. Jangan sesekali cakap, "Meow jap gi kita mandi ye" Confirm akan hilang memasing. Hahahhaha. Ini untuk kucing yang takut dan susah mandi ye.. 
  2. Potong kuku dan sikat bulu manatau ada bulu gugur macam rambut perempuan gitew... 
  3. Cara paling senang mandikan adalah gunakan sangkar. Ada sangkar dikhaskan untuk mandi, atau guna sangkar besar atau mana mana sangkar yang bersesuaian. Macam cik en, cik en akan mandikan mereka dan sambil itu cik en mandi juga. kira win win situation. 
  4. Kalau kitten digalakkan guna air suam. Kalau dewasa terpulang la. Dan juga tengok juga cuaca. Kalau tengah mendung tapi bau kucing korang dah se"harum" better guna air suam
  5. Jangan main simbah je air. Cik en akan basahkan kaki dia dulu, naik ke ekor, montot, badan dan seterusnya leher. Muka itu korang ambil tangan dan lapkan muka itu. 
  6. Alert, jaga bahagian seperti hidung telinga dan mata. Jangan sampai termasuk air. Kang jadi masalah lain pula. 
  7. Gunakan syampu sesuai dan gosak keseluruhan badan kecuali muka 
  8. Bilas pun guna cara yang sama masa basahkan badan kucing. 
  9. Gunakan tuala yang bersih 
  10. Korang boleh keringkan kucing dengan beberapa cara, jemur di bahagian luar rumah. Jangan sampai mati kepanasan pula, atau guna hair dryer. Pastikan kering sepenuhnya. 
  11. Lepas kering sikat la bulu mereka dan pujuk mereka kembali 
Kalau korang nak kongsi cara korang mandikan kucing korang yang mungkin lain dari apa cik en kongsi, boleh share di bahagian komen. Jumpa next entri
3

Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu?

Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu?  | Entri kali ini cik en nak story mengenai kucing. Niche blog cik en yang dikenali pembaca cik en. Semestinya ianya ada kaitan dengan kisah di klinik atau facebook cik en memandangkan cik en susah untuk dapatkan idea bernas untuk topik kucing dalam entri cik en. Kisahnya mengenai kucing yang luka di leher disebabkan kolar. Dan ada yang bertanya, "owner tak mandikan kucing ke? " related dengan kisah luka itu. So dapatlah idea cik en nak kongsi dengan korang Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu?  . Sebenarnya ramai yang bertanya di klinik tapi biasalah bila dah banyak sangat berborak sampai terlupa nak kongsi di blog. So pendapat korang la Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu?  dan berapa banyak kali perlu kucing korang mandi?


Perlu Ke Mandikan Kucing Selalu? 


Jawapannya ringkas saja. Apabila kucing gromming atau menjilat bulu itu tanda mandi bagi dia. Kerap memandikan kucing akan buat essential oil semula jadi hilang pada bulu mereka. Bukan manusia saja nak mencari syampu yang bebas SLS atau bahan kimia yang memberi kesan buruk tetapi untuk kucing juga okey. Kucing dulu dulu tak mandi okey je. Bersinar sinar bulu mereka. 

Berapa kali perlu mandikan kucing


Bukan satu kesalahan yang besar untuk korang kalau tak mandikan kucing korang okey? Mengikut pembacaaan cik en, cukup satu atau dua kali setahun korang mandikan kucing korang. Tapi.... haaaa... jangan nak nak cakap apa apa, baca dulu.. Tapiii tengok kepada keadaan dan kucing korang. Kalau jenis duduk rumah, jumpa tanah pun setahun sekali, tak payah la kerap sangat. Memadai trim bulu lebihan yang ada di tapak kaki, montot dan kawasan kawasan yang tertentu. Kalau jenis outdoor memadai mandi mengikut keperluan. Kalau dah jadi macam Hamdan Karipuley itu bawak bawak la kucing itu mandi. 

Nak mandikan kucing ini ada step yang boleh mengurangkan stress mereka semasa mandi sebab sedia maklum yang kucing tak suka mandi. Mana yang suka itu, memang owner berluck baik la. Sebab senang nak mandikan. Untuk entri seterusnya cik en akan kongsi Cara Mudah Mandikan Kucing. So stay tuned!
0

6 Tanda Tanda Kucing Nak Beranak

6 Tanda Tanda Kucing Nak Beranak | Untuk yang pertama kali membela kucing lagi lagi kucing betina semestinya menjadi masalah pada korang nak handle bila sampai masa nak beranak. Kucing ambil masa 62 ke 65 hari atau 2 bulan 3 hari camtu. Tanda kucing bunting korang boleh tengok pada nipple atau putingnya akan mula bengkak atau kembang dan bewarna kemerah merahan atau merah jambu. Selain dari itu boleh refer veterinar berhampiran untuk buat pemeriksaan fizikal atau scan. Dan banyak yang tanya cik en 6 Tanda Tanda Kucing Nak Beranak. So korang kena baca habis entri ringkas ini untuk dijadikan panduan nanti. 

6 Tanda Tanda Kucing Nak Beranak
6 Tanda Tanda Kucing Nak Beranak


6 Tanda Tanda Kucing Nak Beranak


Apa Tanda Tanda Kucing Nak Beranak? Ada 6 Tanda Tanda Kucing Nak Beranak yang boleh dijadikan panduan iaitu

  1. Vagina kucing mengeluarkan darah
  2. Mula menjilat vagina
  3. Kurang selera makan
  4. Mengeow dengan kuat dan kerap
  5. Mencari tempat sembunyi(untuk beranak)
  6. Mencari tuan dan seakan akan nak minta tuan temankan
Korang boleh refer entri Kucing Ambil Masa Berapa Lama Untuk Beranak untuk step seterunya selepas ada tanda tanda nak beranak
2