Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: kuala kangsar

Showing posts with label kuala kangsar. Show all posts
Showing posts with label kuala kangsar. Show all posts

Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar

Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar | Cik en memang sangat suka mandi air terjun berbanding pantai. Mungkin kerana pantai ini lebih open, panas dan jauh dari kampung cik en. Air terjun ini kalau cik en mandi confirm berendam lebih dari 5 jam tanpa naik ke darat. Jangan ditanya "tak sejuk ke" "tak kecut ke kulit tu" sebabnya cik en sendiri tak tahu kenapa cik en boleh tahan kesejukan berendam daripada kesejukan angin. Hari minggu sebelum ini cik en ada bawa kawan cik en, Siti Mariam untuk jalan jalan ke Kuala Kangsar dan tempat pertama cik en bawa adalah Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar ini la. Niat nak mandi tapi sebab nampak diatas gunung nampak langit gelap je, cik en cancel untuk mandi. 

Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar 

Mesti yang tertanya kenapa cik en nampak langit di atas gunung gelap cik en cancel mandi kan? Sebabnya kita tahu di atas gunung tu tengah hujan atau bakal hujan. Tak mau nanti "kepala air" datang kita tak sempat nak mengelak atau lari. Itu yang banyak kes lemas dibawa arus. Dan juga tengok kawasan pusar air. Kalau ada tak sesuai la untuk korang mandi manda. And last kalau korang pergi mandi air terjun musim hujan, berhati hati dengan kes Leptospirosis atau kencing tikus. Korang boleh baca artikel Jangan Mandi Air Terjun Jika Cuaca Sejuk


Back to Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar ini, dulu nak masuk free of charge je, sekrang berbayar la weh... Tapi cik en tak kisah asalll kebersihan dijaga sepenuhnya demi keselesaan pengunjung yang cerewat macam cik en. Hahhaha. Bayaran masuk adalah RM 2.00 untuk satu orang dan RM 2.00 untuk satu kenderaan. Untuk cik en kali ini kena bayar RM 6.00 untuk cik en, Mariam dan Mr Barney. Masuk je cik en terus tuju tempat favourite cik en tapi disebabkan cik en nak kongsi dengan korang semua cik en akan tunjuk dulu tempat main Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar dulu ye. Nanti baru cik en bawa ke tempat cik en tu.


Hutan Lipur Ulu Kenas ini dulu tak la secantik sekarang. Dulu tak ada replika dan pelan susur atur ini. Mungkin disebabkan kebersihan tak dijaga oleh pengunjung, pihak Jabatan Perhutanan take over dan renovate tempat ini jadi cantik. 


Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar ini betul betul dekat dengan Kem Bina Badan Negara Ulu Kenas. Cik en kursus melibatkan keselamatan pun dibuat disini tau. 


Tepi Kem Bina Badan ini ada tempat mandi manda yang sesuai untuk keluarga. Airnya cetek dan jernih dan tak banyak batu batu. Sesuai untuk lepaskan kanak kanak mandi bebas la.


Ditepi nya ada jambatan yang mana menuju ke chalet. Cik en cuba cari info pasal chalet tapi tak jumpa. Yang itu korang kena tanya Jabatan Perhutanan Perak atau terus ke Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar ini ye




Mesti ada yang bertanya tanya, kalau dah berbayar mesti ada tandas dan tempat jalan baju kan? Yup memang ada, cik en snap untuk korang ye.


Mesti ada yang tak sabar nak tau port cik en kat mana kan? Ha, tempatnya sebelum sampai tempat main Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar  ini. Tempat ini best sebab dalam dan ada port cantik untuk mandi manda. Meh nak belanja sikit tempatnya. Tempatnya ada jambatan tapi agak usang masa cik en datang.



Ini permandangan dari atas jambatan itu, Boleh la nak skodeng pasangan pasangan ber"mandi mada" kat hujung tu. Hahhahha




ini permandangan dari bawah pula



Port ini lebih sesuai untuk budak budak remaja je. Setiap kali la mai port ini, selalunya port ini kosong la. Dan cik en selalu berkelah ramai ramai dengan sepupu sepapan masa remaja dulu. Hahhaha. Sekarang dah dewasa. Hahahha. Kalau korang mai hari ahad sebelum datang Air Terjun Ulu Kenas Kuala Kangsar  ini korang boleh singgah Pasar Pagi Hari Minggu Kuala Kangsar. Boleh beli jajan nak makan masa mandi manda nanti
10

Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar

Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar | Kuala Kangsar adalah tempat kelahiran cik en dan ianya satu satu tempat yang tersemat di hati walaupun cik en ini berpindah randah berpuluh puluh kali. Walaupun kecil je daerahnya tapi kami berbangga sebab hidup aman makmur di bandar di Raja ini. Kat Kuala Kangsar ini orang melayu, cina, india, orang asli dan lain lain hidup aman damai. Lagi lagi senior senior ini. mereka sangat ramah antara satu sama lain sampaikan mereka bercakap langsung tak ada pelat bangsa masing masing. Ada satu tempat menarik kalau korang datang ke Kuala Kangsar pada hari Ahad iaitu Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar


Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar 


Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar ini ada jual pelbagai jenis barangan dari makanan, barangan basah, barangan kering, pakaian dan lain lain lagi. Ada yang jual ikan ikan segar dari Sungai Perak, ulam ulaman sampai cik en sendiri tak tahu ulam apa. Kalau yang jual baju dan juga baju dalam wanita, mereka sangat ramah sambil belek belek muat ke tidak. Hahahah. Beza kalau beli di pasaraya yang kita sengsorang je dalam memilih kan? Cik en nak kongsi sikit suasana di Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar

Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar
Gerai baju sangat banyak. Murah murah pulak tu


Barangan dapur dan plastik juga di jual

Barangan rare macam duit lama pun ada dijual

Terompah yang menjadi kasut pilihan orang dulu dulu

Sayur sayuran segar

Ikan segar dan selalunya di ambil dari Pantai Remis Perak

Pelbagai jenis ikan laut

Ikan Sungai juga

Makanan fovourite cik en CAKOI

Pasar Pagi ini berhampiran dengan medan cendul dan laksa

Belanja gamba owner blog. hihihihi
Disebabkan susah nak dapat parking berdekatan dengan Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar ini, cik en parking berhampiran Taman Kanak Kanak Kuala Kangsar dan berjalan menaiki jambatan ke Pasar pagi itu. 

Taman Kanak Kanak Kuala Kangsar

Ambil masa 3 4 jam juga la kami pagi itu jalan jalan kat pasar pagi ini. Pasar Pagi Hari Minggu di Kuala Kangsar ini betul betul terletak di Pekan Kuala Kangsar berhampiran Lembah Kuala Kangsar dan dibuka Sabtu dan Ahad saja. Sabtu tu tak semeriah hari Ahad la. Ahad yang paling besar.Selain dari sini, korang boleh tengok tempat tempat menarik yang lain di Tempat Menarik Di Perak Utara. Ok la Insyallah untuk next entri cik en kongsi tempat menarik di Kuala Kangsar yang cik en pergi tempoh hari. XoXo
6

Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar

Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar | Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar sememangnya menjadi acara tumpuan sebelum hari raya. Jika dulu hanya pertunjukan panjut saja tapi sekarang ianya dipertandingkan bagi memeriahkan lagi pesta warisan kuala kangsar ini. Mungkin di tempat lain ada juga tapi disebabkan cik en berasal dari kuala kangsar jadi cik en akan kongsikan kemeriahan di Kuala Kangsar je la yerk. Oh ye, ada tadi di facebook cik en tanya apa itu Panjut? Panjut atau pelita hiasan yang mana boleh dibuat seperti rumah dan lain lain mengikut kreativiti masing masing. Dan Pesta Panjut di Kuala Kangsar ini menjadi tradisi turun temurun selain daripada Meriam Talang. Seperti tahun lepas hadiah Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar tahun ini berupa wang tunai keseluruhan RM15,000 anjuran SRCC dengan kerjasama Kementerian Perlancongan dan Kebudayaan Malaysia dan Pusat Khidmat Masyarakat Parlimen Padang Rengas

Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar 

Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar
Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar

Mungkin ada yang terlepas pandang sebelum ini yang cik en pernah keluarkan entri Pesta Panjut Kuala Kangsar 2016 so untuk kali ini cik en mendapat sedikit maklumat daripada pengawai penerangan Kuala Kangsar mengenai Pertandingan Pesta Panjut dan peta lokasi untuk Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar ini. So kome yang ada di kuala boleh la gi melawat tempat tempat yang telah dinyatakan di peta bawah ini

pelan lokasi Pertandingan dan Pertunjukan Panjut Di Kuala Kangsar

Final pada 23 Jun 2017 dan masa ini penjurian akan dilakukan. Esoknya pula korang dah mula stanby untuk tengok Meriam Talang pula. Meriam Talang ini cik en ada pergi tahun lepas. Nak dengar bunyi nye? kena la baca entri Meriam Talang ini pula. 

Insyallah, kalau kesempatan cik en nak tengok gak pesta panjut ini dan meriam talang ini. Sebabnya cik en sibuk sangat lately ini. Tahun lepas pun smepat tengok meriam talang je. Panjut tak sempat tengok. Kalau tak smepat juga cik en layan sepupu cik en buat meriam buluh je la. Lawan kampung kampung. hahhahahha. Ok, jumpe next entri.
0

Peringatan Untuk Pemandu Yang Melalui Jalan Sayong ke Parit Kuala Kangsar

Peringatan Untuk Pemandu Yang Melalui Jalan Sayong ke Parit Perak | Disebabkan cik en melalui jalan ini untuk ke Manjung, cik en nak kongsi sikit peringatan kepada semua pemandu pemandu yang melalui Jalan Sayong ke Parit Kuala Kangsar. Jalan ini sebenarnya salah satu jalan alternatif bagi sesiapa yang dari Utara nak ke Klang, Kuala Lumpur dan sekitarnya kalau tak mahu menghadap kesesakan di Lebuhraya Utara Selatan dari Kuala Kangsar - Terowong Menora - Ipoh terutama waktu perayaan atau cuti.

Displaying 20170528_205836.jpg

Kalau korang nak melalui jalan ini, korang boleh keluar tol Kuala Kangsar dan menuju ke Sayong melalui Jambatan Sultan Abdul Jalil. Dari situ korang belok ke kanan dan akan melalui Sayong-Kampung Bendang Kering - Kampung Buaya - Kampung Menora - Kampung Kubang Pekan - Senggang - Kampung Bekor - Kampung Mandah. Selepas itu belok ke kiri untuk ke Pekan Parit dan ke kanan untuk ke Tanjung Belanja. Dan nak dipesankan laluan ini sangat sunyi dan agak menakutkan pada sebelah  malam jika tak pernah melaluinya. Tempat ini sangat sesuai la buat pengambaran macam movie Highway Karak. Hahahhaha

Selepas sahaja Kampung Mandah, korang akan masuk sempadan daerah Perak Tengah dan kawasan ini dah ada jalan yang besar seakan akan highway berbanding dulu yang kecil dan sempit. Kawasan ini lah korang kena berhati hati, sebabnya ada individu individu yang akan cuba merompak dengan cuba mem"block" kenderaan korang. Selain itu kawasan ini ada ternakan macam lembu yang suka melepak di atas jalan raya.Berhati hati takut nanti berlaku kemalangan pula. Dan terakhir ada satu tempat berhampiran dengan tapak perlupusan sampah dan jalannya agak berminyak. So time hujan berhati hati, takut terbabas. Jadi berhati hatilah kalau melalui laluan atau jalan ini ye. Pesanan ikhlas dari www.nurfuzie.com . hahahaha


1

Inilah Rupa Pencebak


Inilah Rupa Pencebak | Rentetan dari status yang cik en muat turun di facebook terjadilah entri ini. Sebenarnya pertanyaan ini timbul bila cik en tengok rancangan Check In Check Out dan kebetulan episod tersebut di buat di kuala kangsar. Sampai part pembuatan keris, ada disebut perkataan penchebok. Kalau korang nak rasa feel perkataan kena diloghatkan menjadi loghat perak iaitu loghat Kuala Kangsar. Selain itu ada yang panggil pencebak, penchebok, cebak, pencebhok dan de panggil cok. Kalau nak sebutkan C itu kena dari tekak. Gituuu.. Hahah. Seperti mana bahasa perak ye




Hai, tak ada sorang pun boleh jawab dengan betul tapi ada beberapa orang yang faham rupa pencebak itu. Lastnya kena la nanye orhang perhok pior (pure) barulah cik en dapat kata akar nya, iaitu Cebak. Menurut Kamus Dewan Bahasa Edisi Ke - 4 ( http://prpm.dbp.gov.my/Search.aspx?k=cebak )

Alat yang digunakan mungkin dinamakan pencebak sesuai dengan maksudk cebak : mencebak menggali (tanah, barang galian): ~ tanah; ~ timah; cebakan 1. galian; 2. barang apa yg dicebak, barang galian.

Kata asal : Cebak
Perbuatan : Mencebak
Alatan : Pencebak (kemungkinan orang dulu panggil sebabnya tak ada dalam kamus bahasa melayu)

Penchebok dicakap dengan menggunakan loghat orang kuale. sebabnya dari rhenek (kecil), teman dah dengor bunyinye roper gitu. Mungkin apabila dibaca oleh orang luar (bukan orang kuala kangsar) ianya lebih nampak seperti cebok. Kalau la Facebook ada selitkan suara, boleh le nak cakap penchebok atau pencebak ini dalam teloo kuale. 

Gambar di bawah ini bukanlah gambar yang sebetulnya macam yang cik en dan keluarga selalu guna. Lengkok nya lebih ke dalam dan gambar dibawah ini nampak lebih terbuka. Tapi bolehlah nak beri gambaran pada orang lain. Mungkin di negeri lain, ada loghat korang sendiri. 


Bab ini cik en selalu fail bila disuruh ambil oleh mak cik en. Selalunya cik en bawa cangkul dan biasalah, bila dah salah, dok membebel la mak cik en. Penchebok! Penchebok! Penchebok! bukan cangkul. Hahahha. Selalunya digunakan untuk nk menanam anak pokok pada tanah. Kalau guna cangkul, tanah takkan nampak bulat dan nanti melambatkan untuk menimbus balik. So tempat korang panggil apa ye pencebak tu?
3

3 Keistimewaan Di Kuala Kangsar Apabila Menyambut Puasa dan Raya


3 Keistimewaan Di Kuala Kangsar Apabila Menyambut Puasa dan Raya  | Kuala Kangsar adalah salah sbeuah daerah di Negeri Perak Darul Ridzuan. Banyak cik en kongsi keindahan dan cerita di Kuala Kangsar di blog ini. Jadi kali ini cik en nak kongsi 3 keistimewaan yang berlaku sepanjang puasa dan raya di Kuala Kangsar. Dan cik en sendiri berbangga menjadi rakyat Negeri Perak terutama menjadi anak jati Kuala Kangsar kerana banyak sejarah dan keistimewaannya semenjak dari dulu lagi. Lagi lagi memiliki Sultan yang kacak, Permaisuri yang bijak, Putera dan Puteri yang comel yang akhirnya mengalir ke rakyat jelata menjadi lawa, hensem dan pandai. 

Jadi sepanjang bulan puasa dan raya di Kuala Kangsar ada 3 acara yang istimewa yang mana mungkin tiada di tempat lain. Jika ada pun mungkin hanya 1 atau 2 acara tapi di Kuala Kangsar ada ketiga tiga keistimewaan ini.

1. Bunyi Siren Waktu Berbuka Puasa di Kuala Kangsar


Siren yang dibunyikan daripada Balai Polis Daerah Kuala Kangsar akan dipasang setiap kali masuk waktu berbuka sepanjang bulan Ramadan. Siren ini boleh didengari diseluruh pekan Kuala Kangsar. Dan siren ini dibuat setiap tahun. Mungkin yang baru datang ke Kuala Kangsar pada bulan puasa akan merasa sedikit terkejut tapi inilah rutin tahunan warga polis di Balai Kuala Kangsar. Korang boleh tonton dokumentari dibawah ini.


2. Pesta Panjut Kuala Kangsar


Yang ini sebenarnya, dari kecil lagi cik en akan menyaksikan pesta ini. Alhamdullilah tahun ini, Kuala Kangsar ada menganjurkan pertandingan panjut yang mana cik en rasa bertahun tak dijalankan. Selalunya pesta ini di buat di Sayong Lembah cuma tahun ini dibuat di kawasan Padang Rengas. Cik en tak sempat untuk melihat kerana bekerja di luar daerah. Jadi cik en hanya kumpul gambar dari rakan rakan facebook. Boleh rujuk entri Pesta Panjut Kuala Kngsar 2016

3. Meriam Kampung Talang Kuala Kangsar


Meriam Kampung Talang akan diadakan setiap tahun menjelang malam raya di Kuala Kangsar. Dan tahun ini cik en berkesempatan untuk pergi sendiri. Dan semestinya ramai sangat orang yang tengok. Malam raya selesai sahaja siapkan juadah beraya cik en dan keluarga menaiki motosikal sahaja ke tapak meriam. Mulanya jalan utama sesak tapi biasalah orang kuala kangsar ini kalau tak arif jalan belakang bukan Kuala Kangsarian yang sejati la kan.. (sebenarnya abah cik en yang bawa, cik en pun baru tahu. hahahah). Selalunya acara ini akan bermula jam 12 tengah malam raya dan akan berakhir 3 pagi. Cik en tak pergi dekat sebab adik cik en takut bunyi yang kuat. Jadi hanya berdiri di benteng bendang sahaja. Tembakan meriam diselang seli dengan mercun dan bunga api. Dan acara ini satu satunya acara meriam yang mendapat kebenaran polis atau senang cerita permit bermain meriam. Cik en nak kongsi rakaman yang cik en rakam tapi tidaklah clear sangat sebab jauh kan?. Dan banyak lagi rakaman yang korang boleh search di youtube.


Inilah keistimewaan kuala kangsar untuk rakyat kuala kangsar dan boleh dikongsi dengan semua yang datang ke kuala. Ater.. orang kuale memang ramoh. Laksa kuale dan cendoi memang makanan tarikan pelancong setiap masa. Insyallah, kalau ada kesempatan, cik en akan kongsi lagi keistimewaan Kuala Kangsar. Bangga weh jadi anak jati kuale ini. 
3

Pesta Panjut Kuala Kangsar 2016


Pesta Panjut Kuala Kangsar 2016  | Kuala Kangsar sebenarnya sudah lama tidak buat pertandingan panjut. Panjut atau pelita hiasan menjadi tradisi masyarakat Kuala Kangsar sejak dulu lagi selain acara meriam yang akan di jalankan setiap malam raya di Kampung Talang Kuala Kangsar. Cik en tidak dapat bercuti awal, jadi cik en hanya mampu melihat daripada rakan facebook cik en mengenai kemeriahan Pesta Panjut 2016 kali ini. Jadi dengan izin empunya gambar, cik en kongsi sedikit kemeriahan pesta panjut ini. 








Hanya gambar ini nampak terang dan cantik, korang boleh klik SINI untuk gambar gambar yang lain dan kenyataan Astro Awani. Diharap cik en sempat untuk Acara Meriam Kuala Kangsar 2016 kali ini. Tahun lepas, hanya mampu dengar dentam dentum je.
1

Bila Hari Mengundi Ramai Yang Add Whatsup Group


Bila Hari Mengundi Ramai Yang Add Whatsup Group | Sepanjang hari berkempen ini, cik en kerap kali di masukkan ke dalam Group Whatssap dan Telegram dan motif utama mereka adalah untuk berkempen secara alam maya. Mungkin untuk penduduk penduduk yang berada di luar kawasan mengundi mungkin kerana bekerja dan berkahwin. Jika sebelum ini, kempem mereka melalui Short Message Service (SMS), sekarang dah mula terarah ke media sosial. Cik en sebenarnya tidaklah kisah kalau nak berkempen, tapi kalau tengah malam rembang memang mengganggu sedikit. Dan juga mana mereka dapat nombor nombor ini? Adakah sindiket yang menjual nombor nombor ini. Pernah terjadi kat korang tak?

p/s : Cik en beraya awal tahun ini. Selamat Hari Raya  Pilihanraya. PRK Kuala Kangsar 2016
4