Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: klinik veterinar

Showing posts with label klinik veterinar. Show all posts
Showing posts with label klinik veterinar. Show all posts

Panduan Selepas Pembedahan Untuk Kucing Atau Anjing

Panduan Selepas Pembedahan Untuk Kucing Atau Anjing | Ingat cik en membebel tadi pasal penjagaan selepas pembedahan kucing atau anjing? Cik en suka bab bab jahit menjahit ini. Mencabar bila ada potong kaki ke, potong tangan ke atau potong apa apa la. Masa ini kita kena guna otak kita sepenuhnya untuk berfikir. Dimana patut dipotong, dimana patut jahit, yang mana boleh dibuang, yang mana tidak. Sebelum potong, make sure salur darah kena jaga, kalau tak terpancut darah merata rata atau bleeding yang sangat teruk. Sama juga dengan pembedahan manusia. Banyak yang perlu dijaga. Dan bila semuanya dah selesai, dan cik en serahkan pada owner dalam keadaan yang baik, tiba tiba 3 hari selepas itu datang semula dengan luka terbuka sebab benang terputus. Haiyaaaaa... stress gila rasa. Bayangkan lah, korang dah kerah otak 3 hari lepas dan datang semula dengan luka yang baru. Rasa lemah je nak ambil kes itu balik. Tapi kena buat juga la. sebab itu cik en buat juga entri Panduan Selepas Pembedahan Untuk Kucing Atau Anjing ini

Image may contain: 1 person, sitting and indoor

Untuk kes di atas ini, masa potong kaki, bukan cik en yang buat sebabnya cik en kena cover rawatan biasa jadi senior cik en, En Amir yang buat. Anjing dalam keadaan yang baik dengan jahitan kemas dan bersih sebelum diserahkan pada owner. Dan sebab itu, cik en tak story kisah awal. Sebelum owner ambil, cik en dah pesan, beli kolar di petshop. Cari yang sesuai tapi owner cari yang terlalu besar dan anjing ini boleh jilat dan gigit benang jahitan itu. Sebab itu datang balik. Kali ini, cik en yang jahit. 


Tapi ada satu masalahnya, ada tempat luka tak boleh terjahit. Kenapa? sebab kulitnya terbuka luas, tak boleh nak tarik antara kulit ke kulit. Jadi yang itu, terpaksalah cik en dressing (cuci luka) biasa. Cik en try adjust kira kanan untuk jahit, tapi tak boleh. Takkan nak jahit kulit ke daging pulak. Tak boleh ye. Kulit perlu dijahit pada kulit. Daging kepada daging. Kalau jahit juga, akan banyak berlaku masalah nanti. Ada luka di sebelah bawah berhampiran punggung. gambar di bawah ini


Yang ini cik en boleh jahit. Itu pun jenuh adjust kiri kanan. Itu je yang mampu. Yang terbuka luas itu, cik en dressing guna Iodin dan letakkan krim luka, acrifulvine cream. 


1 lagi benda yang mencabar dalam pembedahan haiwan ini adalah bulu. Bulu dia tu kena cukur dulu. Lepas itu, akan melekat lekat. Bulu ini kalau tak dibuang akan berlaku jangkitan di kemudian hari. Bahagian bawah kulit kena betul betul kering, nanah perlu dibuang. 

Ok, kita tengok pulak part kaki yang dipotong sebelum ini. 


Tengoklah, masih ada benang dan ianya terputus. Mesti digigit sampai putus, Yang ini anjing dah mula sedar tau, terpaksa topup pelali tapi anjing masih terasa sakit, cik en guna xylocine (local bius) disekitar tempat nak jahit. Untuk mengurangkan kesakitan. Yang ini pun mencabar, ada luka baru sebab tertarik oleh benang itu tapi cik en berjaya juga jahit walaupun perlu berhati hati. Tarik kuat sangat, terkoyak pulak kulitnya. Ini gambar selepas jahit. Bulu dia memang tak leh nak cukur dah sebab kejar masa sebelum anjing ini sedar. Dah sedar, kena ngap pula tangan cik en. 


Disebabkan ada sejarah, benang digigit, kali ini cik en jahit satu persatu. Tak ada double double. Kalau satu ikat putus, masih ada benang yang lain. Kalau double double ini, satu putus, semua benang akan terputus juga. Benang juga cik en guna saiz 1.0. Dalam bacaan benang ini. Lagi sikit lagi besar dan kuat. Kalau nak jahit lembu atau kambing, kami lebih gunakan tali tangsi (tali pancing) Tapi pemilihannya kena betul, tebal sangat nanti, kulit akan terkoyak. 

Selesai semua itu, cik en letak krim luka sebanyak yang mungkin, time mamai (dibius) ini, masa yang sangat tepat letak krim semua ini. Anjing takkan menjilat. Dah sedar, licin krim tu dia jilat. So kat sini nak kongsi sikit panduan untuk korang. Tak kira la luka pemandulan atau luka sebegini.

  1. Kucing atau anjing akan mamai dalam beberapa jam sebelum betul betul ok. Jadi masa ini, jangan diganggu, biarkan ia rehat sepenuhnya.
  2. Apabila sedar, berikan air dulu, sebabnya sebelum biuskan, haiwan kena puasa 12 jam sekurang kurangnya
  3. Dan siap sedia dengan kolar yang sesuai. Pakaikan. Pemilihan kolar perlu lah betul. Cari corong kolar yang tinggi untuk elakkan dia boleh menjilat atau gigit benang jahit.
  4. Kurung kan dalam sangkar atau ikat dengan tali yang sederhana pendek. Jangan pendek sangat nanti tergantung. Jangan panjang sangat takut dia bergerak kesana sini. 
  5. Kalau dapat kurangkan makanan yang boleh akibatkan gatal seperti ayam. 
  6. Cuci luka ikut nasihat veterinar.
  7. Ubat juga jangan lupa bagi makan. Ini untuk kebaikan haiwan kesayangan korang juga. 
  8. Rujuk ke vet berhampiran untuk dapatkan nasihat lebih lanjut. 

Cik en suka kongsikan semua ini untuk panduan korang. Jaga haiwan sakit ini sebenarnya mudah bila korang ikut nasihat vet. Ianya tidak membebankan jika korang jaga dengan betul-betul. Korang nak ke jaga berbulan bulan disebabkan sikap acuh tak acuh korang jaga pada mulanya atau jaga betul betul dan penat dalam masa seminggu saja? Fikirlah.. cik en dah penat mengomel dah ini. 
3

Kucing Hidung Tinggi dan Besar


Kucing Hidung Tinggi dan Besar | Pertanyaan cik en di instagaram, page facebook nurfuzie.com dan facebook personal cik en nampaknya memberi banyak jawapan. Ada yang betul dan ada yang melawakkan. Hahaha Its ok, Didalam dunia kucing, jika ada kucing yang mempunyai hidung tinggi, bengkak dan keadaan kucing yang selsema adalah tanda tanda penyakit zoonotik. Penyakit ini digeruni oleh pemilik kucing kerana jika ianya kronik, doktor vet akan suggest Put To Sleep (PTS) atau matikan. Jika ada yang sanggup menjaganya, semestinya memerlukan dana yang banyak kerana harga ubatnya sangat mahal dan perlu diberi selama 3 bulan ke 6 bulan dan penjagaan yang sangat teliti.

Gambar diatas, adalah tanda tanda sporotrichosis atau dipanggil sporo. Menurut pemilik ini, kucing ini mempunyai sejarah sporo dan mengamalkan ubat sporo selama 6 bulan. Dan kucing ini sembuh sepenuhnya (fizikal) dalam 2 bulan dan baru baru ini, berlaku masalah hidung tinggi atau bengkak. Bengkak ini lembut dan terasa mengandungi cecair. Untuk memastikan ianya darah atau nanah, cik en cuba tarik melalui picagari berjarum dan yang keluar adalah darah. Untuk langkah pencegahan awal, cik en nasihatkan untuk berikan antibiotik (amoxycilin) dan ubat bengkak (prednesolone) selama seminggu. Jika masih tiada perubahan, diminta pemilik kucing untuk beri kembali ubat sporo seperti inox atau intrazone atau lain lain yang berkaitan atau buat blood test sekali lagi. Cik en minta pemilik untuk repeat datang ke klinik dalam masa seminggu. Diharap kucing tersebut hanya berlaku bisul atau bengkak biasa pada hidung itu.

Korang boleh rujuk entri Anda Terkena Sporo dan Cara Merawat Sporo.

7

Kisah Kucing Berulat Di Bahagian Muka


Kisah Kucing Berulat Di Bahagian Muka | Omaigod, kesiannya.. , hidup ke lagi kucing ini?, kenapa ini? dan banyak lagi komen yang cik en dapat apabila cik en keluarkan di Instagram dan facebook peribadi cik en. Sengaja cik en tak jawab sebab malam ini cik en nak story kisah kucing malang ini. Kucing ini kucing betina dan hilangkan diri hampir seminggu. Bak kata kawan cik en, bila rasa dah tak tahan dan rasa menyesal, baru nak balik. Hahaha. Kembali ke pangkal jalan katanya. Keadaan kucing yang luka di bahagian muka dan semestinya berulat penuh la. 

Cik en sebenar tak suka kalau dressing luka berulat di bahagian muka. Ialah kan.. bahagian yang sangat hampir dengan mata, hidung dan mulut. Kawasan sensitif, jadi cik en tak suka gunakan chloroform di kawasan ini. Jadi cik en semburan wound spray sikit sikit untuk elakkan poisoning atau keracunan sebabnya spray ini akan kena bahagian lidah dan mulut kucing ini. Dan cik en akan menunggu ulat keluar dari gua gua di dalam itu secara berjemaah. Hahaha. Nampak macam lama kan kes ini tapi apa boleh buat sebabnya cik en tak nak kucing berasa sakit atau mengelupur kalau buat ganas ganas.


Cik en ambil masa dalam sejam juga sebabnya cik en tanpa biuskan kucing ini. Kebetulan pula cik en buat seorang diri masa ini? Eh.. boleh ke? Semestinya boleh tapi cik en biarkan kucing didalam kotak yang dibawa oleh tuan dia. So dia akan rasa lebih selamat sebabnya kucing sangat obses dengan kotak. Dan menjadi kebiasaan cik en untuk bersembang sembang dengan kucing atau anjing kalau berlaku treatment camni. Jangan lah katakan cik en ini gila, sebenarnya kucing atau haiwan ini faham tau kalau kita bersembang sembang ini. Kalau tak faham, tak ada la selalu cik en dengar dari customer " cik en, kucing saya semalam bagitau la nak bawa ke klinik veterinar, hari ini dia boleh pulak hilang ". Hahah. Apa boleh cik en jawap lagi kan? Kucing ini bukannya tak dengar atau faham tapi mereka memang dilahirkan dengan muka eksyen (berlagak) mereka. Hahaha

Bahagian mata kucing ini rasanya dah rosak tapi retina masih ada lagi. Itu kes ini, cik en berikan ivermectin injection. Untuk apa? disebabkan ada ulat di ruang dalam yang cik en tak leh nak tarik, inilah salah satu cara untuk bagi ulat keluar sendiri dan mati tanpa gunakan chloroform, negasunt powder, hydrogen peroxide atau lain lain. Apa kesan ivermectin itu pada tubuh badan kucing? yang itu biarlah orang dalam bidang bidang ini saja tahu erk. 


Inilah hasilnya selepas sejam merawat dia. Macam Kapten Jack kan? Diharap ianya cepat sembuh dan cik en minta untuk buat rawatan susulan seminggu selepas ini. Insyallah kalau datang masa cik en bertugas, cik en akan update di ig cik en. So follow la ig cik en @eintan_nurfuzie . Korang boleh baca entri Cara Merawat Luka Kucing
8

Cara Rawatan Kucing Cirit Birit

Cara Rawatan Kucing Yang Cirit Birit

Cara Rawatan Kucing Cirit Birit | Dah sampai musim kucing cirit birit di klinik cik en. Cirit birit atau panggilan cik en cerry berry ini tak terhad pada kucing dewasa tapi juga pada anak kucing. Disebabkan setiap hari cik en menerangkan benda yang sama, cik en nak kongsi sedikit rawatan cirit birit pada kucing dewasa dan anak kucing. Sebelum itu, korang boleh rujuk Kenapa Kucing Cirit Birit. Yang penting korang kena tahu history kucing korang itu. Seperti jadual pemberian ubat cacing, pemakanan, aktiviti dan sebagainya. 

gambar kucing cirit

Korang juga boleh rujuk gambar diatas untuk ketahui tahap keadaan najis kucing korang. Selalunya Type 6 dan Type 7 ini akan buat kucing korang jadi lemah sebab kekurangan air dalam badan dan jika tak dirawat kucing boleh mati. Ini antara rawatan asas yang korang boleh buat mengikut punca punca cirit birit ini. 

  1. Cacing / Parasit ( bulu tak cantik, gugur, makan banyak tapi badan tak gemuk) - dapatkan ubat cacing di klinik veterinar atau kedai haiwan. Rujuk entri Jadual Pemberian Ubat Cacing Pada Kucing
  2. Tukar Makanan Baru - Korang boleh rujuk Cara Memperkenalkan Makanan Baru Pada Kucing
  3. Susu ( selalunya terjadi pada anak kucing yang kehilangan ibu dan diberi susu lembu) - tukarkan kepada susu kucing yang boleh didapati di kedai haiwan atau klinik haiwan. Jika korang gunakan susu yang dibeli dari kedai haiwan, cuba cairkan kepekatan susu tersebut. 
  4. Keracunan - Boleh dapatkan rawatan awal dengan menggunakan air kelapa segar atau bawa ke klinik veterinar dalam keadaan segera
  5. Jangkitan (gangguan usus) dan Virus - Perlu rujuk klinik veterinar
Jika, korang tak pasti punca cirit birit, korang boleh gunakan kaedah di bawah ini.

  1. Puasakan kucing dari makan selama 12 hingga 24 jam. 
  2. Pastikan berikan banyak minum fresh water untuk elakkan dehydrated. 
  3. Jika kucing nampak lemah, boleh berikan air glukose, madu atau air gula. 
  4. Selepas 24 jam, korang boleh berikan ayam rebus atau ada juga vet yang suggest blend nasi putih bersama ayam rebus. 
  5. Kalau kucing korang dah tak cirit, selesai dah masalah itu
  6. Jika kucing masih cirit selepas di beri makanan boleh rujuk klinik veterinar berhampiran ye untuk dapatkan consultant.
Ini antara yang kerap cik en kongsikan bersama pelanggan dan pembaca cik en yang private massange cik en. Diharap ianya dapat membantu korang sementara ada masa untuk ke klinik. Tapi janganlah dah teruk baru bawa ke klinik, masa itu, cas rawatan yang murah akan jadi mahal sebabkan banyak komplikasi yang berlaku. Macam drip, admir ward dan sebagainya. 
16

Cara Mudah Merawat Selsema Kucing (Cat Flu)


Cara Mudah Merawat Selsema Kucing (Cat Flu) | Sampai saja musim hujan atau tengkujuh, semestinya klinik cik en akan dipenuhi dengan kes kucing selsema atau cat flu dan sakit mata. Dan selalunya kes ini lebih mudah dan banyak menyerang anak anak kucing (kitten) dan kucing remaja bawah umur 1 tahun. Kucing dewasa tak terkecuali cuma kucing dewasa ini antibodi mereka lebih kuat. Trend kes ini berlaku sebenarnya faktor cuaca yang sejuk dan kurang mendapat cahaya matahari yang membawa vitamin C . Macam kes manusia juga, kalau badan kita kekuranga vitamin C, kita akan mudah diserang selsema

Kes selsema pada kucing ini akan berkait rapat dengan sakit mata. Selalunya pakej la kes ini. Sebabnya hidung dan mata sangat dekat kan? Dan ianya mudah berjangkit dengan kucing kucing yang lain, lagi lagi anak kucing. Jadi sesiapa yang membela kucing didalam sangkar ini, kalau dah ada seekor yang sakit, better korang asingkan dan rawat. 

Cik en nak kongsi sikit beberapa cara mudah merawat Selsema Kucing (Cat Flu) ini yang korang boleh buat di rumah. Mungkin dapat membantu mengurangkan penggunaan ubatan (drug). Kalau cara cara di bawah ini tidak berkesan, korang WAJIB ke klinik veterinar berhampiran ye..

  • Supplement
Sediakan stok supplemen seperti Vitamin C atau Multivitamin. Caranya dengan berikan supplemen ini kepada kucing korang. Boleh hancurkan dengan air dan pam kan ke dalam mulutm atau terus masukkan ke dalam mulut kucing korang. Amalkan 2 kali sehari sehingga kucing korang sembuh. Sangat sesuai diberi apabila dah nampak tanda tanda selsema.

  • Sauna Untuk Kucing
Ingat kucing tak ada sauna ke? Ada okey? Hahaha. Dalam cuaca yang sejuk, sememangnya kucing korang akan "merindui" cahaya matahari yang akan memanaskan tubuh badan mereka. Jadi korang boleh buatkan sauna bagi kucing korang. Korang perlukan cage atau sangkar dan bilik air korang yang ada air panas. Kurung kucing korang di dalam cage dan letak dalam bilik air. Cuma buatkan wap panas dengan bukakan air panas korang atau panaskan air dan letak didalam baldi. Biarkan wap panas memenuhi ruang bilik air korang. Jangan lupa tutup pintu. Dan biarkan dalam 10 ke 20 minit mengikut kebesaran bilik air. Ulangi 2 atau 3 kali sehari sehingga kucing korang selesa dan sihat

  • Cuka Epal
Penggunaan cuka epal pada kucing ini banyak. Antaranya untuk alternatif lain untuk Virus FIP dan kurap yang tebal. Dan juga, ianya bagus untuk kucing yang selsema. Ianya membantu neutralkan balik PH. Caranya mudah, cuma masukkan sesudu dalam makanan dan minuman seperti wetfood dan air minuman harian kucing korang. 

  • Asid Amino (Lysine)
Asid Amino berfungsi membina protein yang mana mampu menjadi pertahanan dari virus membiak. So dengan masukkan sedikit asid amino dalam dos 200 mg ke 500 mg ke dalam wet food mampu membantu kucing mendapat sakit.

  • Panaskan kucing 
Panaskan kucing? Hahaha, jangan la korang rebuskan pulak kucing korang tapi korang boleh sediakan carikkan surat khabar (karbon tulisan dapat menghangatkan), letakkan selimut, botol air suam di dalam cage atau tempat tidur kucing korang dan memanaskan badan kucing. 

  • Jangan bagi kucing korang kehilangan air dalam badan
Dah menjadi kebiasan, bila sampai kes selsema, kucing akan kurang selera minum (cuaca sejuk kurang buat kucing dahaga) dan makan (tidak dapat menghidu makanan kerana selsema). Ini antara punca utama kebanyakan kucing mati. Jadi, korang kena make sure kucing korang makan dan minum. Dehydrate atau kekurangan air dalam badan kucing ini korang boleh check dengan memulas /mencubit sedikit kulit kucing dan lepaskan. Kalau kulit kembali ke bentuk asal, ianya cukup air dalam badan. Kalau perlahan lahan, nampaknya kucing korang dah dehydrate. Untuk ini, korang boleh berikan air glukose, air gula, madu, wet food, air rebusan atau jus ikan dan apa juga makanan kegemaran kucing korang. Kalau boleh wet food dipanaskan bagi memancing selera kucing korang.

  • Vick’s VapoRub
Jangan terkejut kalau ianya boleh merawat selsema kucing korang. Tapi janganlah disapu banyak banyak. Cuma letak sedikit di cotton bite dan calit di misai kucing korang. Menthol mampu clear kan hidung tersumbat kucing korang itu. Ianya sedikit dapat membantu.

  • Bawa ke Klinik Veterinar berdekatan
Kalau tak baik baik juga, better dapatkan khidmat doktor atau pengawai veterinar di klinik veterinar. Nak tak nak, kalau korang kekurangan budget atau sibuk bekerja terpaksa la korang korban sedikit masa dan pinjamlah pada kawan kawan dulu. Jangan dah sampai nazak baru nak bawa, memang vet tak mampu nak membantu dah.

Diharap ianya dapat membantu korang yang mempunyai kucing. Musim hujan ini, kucing memang mudah diserang penyakit. Jadi berikan lebih perhatian kepada kelakuan dan abnormal kucing korang ye.
24

Kenapa Mata Kucing Tiba Tiba Ada Kelopak Putih Antara Mata


Kenapa Mata Kucing Tiba Tiba Ada Kelopak Mata Yang Ketiga | Sindrom mata abnormal ini dipanggil Haws Syndrome. Dan ianya kerap berlaku pada kucing dan anjing. Korang akan perasaan di kelopak mata kucing korang akan ketengah mata sehingga ada menutup 3/4 mata kucing korang. Ianya akan terjadi tiba tiba. Adakah ianya merbahaya? Untuk memastikannya, korang kena diagnosis sendiri dirumah mengikut panduan yang cik en akan kongsi dalam entri ini.

Diagnosis mata kucing atau anjing korang

  1. Mata kucing korang akan ada kelopak putih atau membrane yang keluar menutup separuh daripada mata kucing
  2. Cuba tengok, ada kesan kesan luka atau kemerahan tak? Kalau ADA korang boleh rujuk jawapan A di bawah ini
  3. Kalau kucing korang tiada masalah kemerahan atau luka boleh rujuk jawapan B dibawah ini
Jawapan A

Jika ada kemerahan atau bengkak, kemungkinanan mata kucing korang ada jangkitan atau luka di bahagia mata, Untuk kes sebegini korang boleh bagi eye drop bagi kurangkan radangan dan antibiotik untuk jangkitan. Jadi jika korang dah bagi eye drop tapi masih tak baik baik, better rujuk pada vet berhampiran

Jawapan B

Jika TIADA kemerahan atau radang, kemungkinan kes 
  1. Cirit birit yang teruk sehingga kekurangan air dalam badan - Berikan ubat cirit birit dan bagi kucing korang minum secukupnya bagi topup balik air yang dah hilang akibat cirit
  2. Kecacingan - semak balik jadual deworming kucing korang. Kalau rasa dah lama tak bagi, better la bagi ye.
  3. Virus - Yang ini korang tak boleh nak rawat atau didiagnosis sendiri. Kena bawa ke vet untuk ujian darah
Selain daripada kes diatas ini, masalah masalah yang kerap menyerang mata kucing korang adalah 

  • Konjunktivitis: Satu atau kedua-dua mata kucing korang akan kelihatan merah dan bengkak


  • Keratitis: Jika kornea kucing anda menjadi radang, mata akan kelihatan sayu dan berair.

  • Katarak: Selaput ini pada mata sering berlaku pada kucing tua dan kencing manis.

  • Glaucoma: Kornea menjadi pudar dan mata membesar disebabkan oleh tekanan dalam biji mata.

  • Bulging eye : boleh berlaku kerana kemalangan atau trauma atau tumor mata.

  • Penyakit Retina: kehilangan penglihatan separa atau sepenuhnya boleh berlaku apabila sel-sel peka cahaya di belakang merosot mata.

  • Mata berair: Bulu di sekitar mata kucing anda boleh berlumuran dengan air mata disebabkan saluran air tersumbat atau kelebihan pengeluaran air mata.

Ini adalah info asas, korang perlu rujuk pada vet untuk maklumat lanjut juga tau. Janganlah bagi alasan kewangan tak stabil atau vet yang jauh. Sebabnya kalau korang sayang kucing korang, better mencegah dari merawat. Kalau nampak kucing tidak sihat atau berubah prilaku, cepat cepat ke vet ye..

info dan gambar : google 
9

Kenapa Kucing Berbau Busuk


Kenapa Kucing Berbau Busuk | Kerap kali pelanggan cik en bertanya, kucing saya baunya busuk doc. Nak mandikan doc kata kalau sakit tak boleh mandi. Abaikan penggunaan panggilan doc itu sebabnya walaupun diterang banyak kali cik en bukan doc, tapi mereka selesa dengan panggilan itu. Selain dari bau yang busuk, kucing yang berbulu putih akan menjadi kekuningan. Apakah faktor dan cara mengatasinya. Cik en ada juga bertanya pendapat rakan facebook cik en. Bukannya tak tahu cuma cik en nak bertanya cara yang dibuat oleh pencinta kucing di luar sana. 


Kebanyakan yang menjawab memang betul. Tapi meh cik en nak kongsi sikit apa yang cik en tau kenapa kucing berbau busuk ni. 

Faktor Kucing Berbau busuk
  1. Kucing jatuh dalam longkang. Hahaha. Kalau bergaduh atau dikejar kucing atau anjing lain selalunya mereka dah tak nampak ada longkang atau tak
  2. Lidah kucing ulser. Ini korang boleh nampak tanda awal, kucing mula kurang makan. Kalau nampak kucing mula kurang makan, cuba buka mulutnya dan lihat lidah atau gusi. Kalau lidah kucing melepuh, itu tanda ulser. Kalau gusi dia kemerah merahan itu tanda gigivitis. Jadi disebabkan lidahnya ulser tapi masih lagi grooming bulu mereka, itu yang sebabkan bulu menjadi kekuningan dan busuk. Macam manusia jugalah kan. kalau dah ulser, makan pun tak mahu. 
  3. Kucing tidak mahu makan sememangnya mulut mereka busuk 
  4. Kucing luka berulat. Kes ini cik en bau pun dah tau. Tak perlu tunggu untuk buat pemeriksaan. Nak story pun susah. Cuma yang berpengalaman yang boleh membezakan
  5. Kucing terkencing  . Mungkin terlalu takut atau terkejut. 
Cara kurangkan bau busuk kucing
  1. Mandikan jika kucing sihat
  2. Boleh cuci badan kucing gunakan air suam kalau kucing tidak sihat. Tapi pastikan kucing dikeringkan secepat yang mungkin
  3. Bersihkan kandang atau kurungan kucing
  4. Bersihkan pasir kucing
  5. Kalau mulut kucing ulser, boleh dapatkan glycerin yang dilute dengan air dan calit di bahagian ulser kucing
  6. Kalau kucing luka berulat, pastikan ulatnya di buang. Ulat akan buat daging membusuk. Boleh rujuk entry Cara Merawat Kucing Luka
  7. Kalau rasa masih belum baik, silalah bawa vet yang berhampiran ye.. 
Ini antara perkongsian yang cik en nak kongsi. Mungkin ada sesiapa yang nak menambah, boleh komen di bahagian komen ye. 
3

Kenapa Kucing Tidak Mahu Makan


Kenapa Kucing Tidak Mahu Makan | Satu keadaan yang boleh merisaukan owner kucing ini apabila kucing korang tiada selera makan. Makanan yang korang letakkan dalam bekas makanan, tidak luak ataupun tidak habis seperti selalu. Selalunya kalau cik en bertugas di klinik, kebanyakkan owner kucing akan nyatakan tanda tanda kucing kurang selera makan. Selalunya satu bekas akan licin, tapi dalam beberapa hari ini, bekas makanan masih terisi dengan makanan mereka lagi. 

Disini cik en nak kongsikan sedikit Kenapa Kucing Tidak Mahu Makan. Mungkin kerana makanan itu sendiri atau keadaan mereka yang kurang sihat.

Jika kucing korang masih aktif dan lincah, cuma makan makanan saja yang kurang, kemungkinan faktor pemakanan. 

  1. Makanan rosak atau masuk angin
  2. Ada serengga atau semut dalam makanan (hurung makanan mereka)
  3. Makanan yang baru
  4. Perisa atau bahan perasa yang tidak disukai
  5. Berkongsi bekas makanan ( selalunya apabila ada kucing baru )
  6. Bekas makanan bukan di tempat asalnya
  7. Kucing kenyang mungkin baru makan di rumah orang lain atau makan hasil buruannya
Kalau kesemua atas ini, korag check ok saja dan kucing korang pula TIDAK aktif dan lincah seperti sebelum ini, mungkin kucing korang 

  1. Selsema sehingga kucing tidak boleh menghidu
  2. Demam sehingga hilang selera makan
  3. Gigivitis yang teruk (masalah gusi atau ulser yang teruk)
  4. Muntah yang teruk
  5. Terlalu lemah untuk makan
  6. Tiada selera kerana serangan virus
Cara Memaksa Kucing Tidak Selera Makan

  1. Pilih makanan wet food atau makanan basah
  2. Panaskan menggunakan microwave
  3. Kalau kucing sakit dan terlelau lemah, pilihlah makanan anak kucing/ kitten wetfood
  4. Suapkan menggunakan picagari, sudu atau pun menggunakan tangan korang
  5. Air pula boleh beri air glukose, madu, air gula atau air kosong. Boleh gunakan picagari.
  6. Pujuklah dengan lembut kucing korang untuk makan dan minum ye..
  7. Kalau masih tidak berjaya, bawa ke Vet berhampiran ye..
Ini antara tips yang boleh cik en berikan. Korang boleh komen kalau korang ada cara yang lain.
10

Kambing Kena Puru Sehingga Luka Berulat


Kambing Kena Puru Sehingga Luka Berulat | Hari ini cik en nak kongsi satu lagi masalah yang selalu terjadi pada kambing. Baca entri ini dengan santai yerk. Janganlah serius macam nak ambil exam. Hahaha. Jika sebelum ini cik en kongsi masalah kembung pada kambing dan kongsi juga cara rawatannya. Kali ini, topik masalah puru atau Contagious ecthyma atau soremouth, pustular dermatitis, orf atau scabby mouth dan ianya kerap berlaku pada kambing. Ianya penyakit zoonotik (boleh berjangkit dengan manusia dan haiwan) yang mana ianya berpunca dari virus POX. Selalunya anak kambing yang kerap kena. 



Tanda tandanya dalam gambar ini tidak jelas sangat sebab kambing ini tak duduk diam. So cik en bagi gambaran sedikit. Tanda-tanda penyakit

  1. Terdapat gelembung yang mengandungi air pada bahagian mulut, gusi, bibir dan kulit kambing.
  2. Apabila gelembung ini pecah ianya akan menjadi keruping dan kadang kala merekah dan berdarah
  3. Selain itu terjadi juga di bahagian kaki terutama di celah-celah jari dan juga pada bahagian tetek ibu kambing



Ada 2 rawatan yang boleh dipraktikkan. Satu menggunakan ubatan veterinar dan satu lagi cara tradisional. Untuk menggunakan ubatan veterinar, sebaiknya panggillah pengawai veterinar daerah di tempat masing. Cuma cik en nak kongsi rawatan secara tradisional. Rawatannya seperti berikut :

  1. Asingkan kambing yang sihat dengan yang ada puru
  2. Puru perlu dipotong/dikikis sehingga tercabut. Kalau berdarah tiada masalah, lagi bagus.
  3. Boleh sapukan dengan iodin / kapur sireh /belerang / kabait atau minyak tanah. Untuk mulut disarankan letak iodin atau kapur sireh je tau. Kang letak belerang keracunan pula
  4. Buat sekerap yang boleh. 
  5. Kalau kering, boleh sapunya minyak masak tuk bagi pelembab gitu. 
  6. Kalau rasa tak baik baik, baiklah hubungi pengawai veterinar daerah berhampiran ye. 
Sebenarnya ada vaksin untuk puru ini. Namanya Vaksin CONTAGIOUS ECTHYMA . Cuma sepanjang cik en bekerja, cik en tak pernah jumpa atau gunakan lagi vaksin ini. Yang selalu guna pun ivermectin atau anthimoline. 



Untuk kes cik en yang ini, ada 2 kes sebenarnya. Satu masalah puru dan satu lagi luka berulat. Mungkin keadaan luka berdarah yang lama menarik minat lalat untuk menderma telur ulat. So untuk kes ini, cik en tengok, dibahagian tepi mulut kambing dipenuhi ulat dan daging mula membusuk. Mungkin faktor kebersihan juga menjadi punca luka berulat ini. 



So, apa lagi singsingkan lengan baju, ambil forsep terus cik en cabut satu persatu ulat. Bau? hurm.. cik en dah cukup lali. Ulatnya memang dah gemok gemok. So operasi dressing di jalankan. Selesai buang ulat, sapukan iodin dan ubat antibiotik. Pesan pada peternak, kena jaga luka kambing ini. Sambil itu, cik en ajar juga bagaimana nak rawat puru di peringkat awal dan langkah pertama kalau dah mula ada ulat. Jadi cik en minta peternak inform balik pada cik en dari masa ke semasa kalau keadaan semakin teruk. 

Berpeluh juga kes hari ini. Sebabnya buat di tengah panas dan biasalah kandang peternak. Kena lebih bersedia dalam apa jua keadaan kandang. Kalau nampak perlukan nasihat kebersihan, sememangnya cik en akan mula mengomel tanpa henti dengan peternak. Hahahah. Ok la. jumpa untuk next entry esok. 

p/s : entri ini untuk bacaan santai, kalau ada yang ingi bertanya lebih lanjut, bolehlah tanya cik en di facebook cik en ye. Insyallah cik en akan membantu
3

Mentaliti Orang Kita Atau Penyampaian Kami Yang Tak Berkesan?


Mentaliti Orang Kita Atau Penyampaian Kami Yang Tak Berkesan? | Apabila kita kemana mana pejabat lagi lagi jabatan atau pejabat yang memberikan perkhidmatan, semestinya akan ada ditampal arahan atau info bagi memudahkan pelanggan dan pihak yang memberikan perkhidmatan. Begitu juga lah dengan tempat cik en. Kami memahami kekangan kekangan dari pihak kami dalam menyediakan perkhidmatan yang terbaik tapi kami cuba membantu memudahkan semua . 

Semestinya bekerja yang melibatkan perkhidmatan atau berhadapan dengan pelanggan merupakan pekerjaan yang enjoy tapi kalau tak kena dengan gayanya kami pula yang stress sampai ke malam. Hahaha. Sememangnya tempat kerja cik en ini banyak kekurangannya dan kami akuinya. Nak minta peruntukan pun faham faham la, bukannya senang sebabnya banyak lagi tempat lain yang lebih memerlukan. Jadi sebagai kakitangan yang berwibawa (ewah ewah), cik en dan kawan cik en, anis menggunakan apa yang ada di pejabat ini untuk menambahbaikkan dalam perkhidmatan kami. 

Di sini, klinik kami hanya ada seorang staf yang menguruskan pendaftaran, rawatan, pembayaran dan khidmat nasihat. Kerap kali berlaku, apabila rawatan sedang dibuat, meja pendaftaran akan kosong dan akan berlaku masalah kepada pelanggan. Perlukah menunggu atau mencari cari staf yang ada. Jadi kami mengambil inisiatif untuk meletakkan info info yang mana pelanggan tahu kemana hilangnya staf terbabit. Bila nampak info diatas, kira pelanggan tahu, staf tengah buat rawatan, jadi bolehlah pelanggan duduk dan tunggu sebentar. Seperti dibawah ini.


Rasanya korang yang baca ini, faham ke tak apa yang kami nak sampaikan. Sila tekan loceng, tapi sekarang ada rawatan yang sedang dijalankan dan sila letakkan kad pendaftaran atau kad klinik di sini. Adakah sebab arahan "SILA TEKAN LOCENG" buat korang tekan loceng tanpa henti???


Kenapa tidak dibaca dan dihadapan arahan yang lain seperti



Rasanya kami menggunakan BAHASA MELAYU yang mana bahasa kebangsaan kita. Kalau warga emas atau kanak kanak, cik en dan kawan cik en tak la stress sangat, tapi majoritinya menggunakan smartphone yang boleh berwhatsapp dan berfacebook. Takkan tak boleh memahaminya? Dan ada 1 lagi


Kami dah beritahu, haiwan kesayangan diletak diluar tapi masih ada yang bawa masuk juga. Begitu juga dengan larangan mengambil gambar. Masih ada pelanggan yang ambil gambar semasa rawatan sedang dijalankan. 

Masih tak cukup ke arahan yang kami lekatkan? Atau korang ada cadangan penambahbaikan yang lebih berkesan. Jangan dicadang pula letakkan nombor giliran ting tong ting tong pakai speaker pulak. Semua itu, memerlukan peruntukan yang tinggi. Cadangkan yang jimat dan mudah didapati di sebuah pejabat ye. Ok, cik en nak sambung stress balik. 
2

Pemeriksaan Fizikal Percuma Untuk Kucing Dari Royal Canin | Mycat2VET


Pemeriksaan Fizikal Percuma Untuk Kucing Dari Royal Canin | Mycat2VET | Hari ini merupakan hari dalam sejarah, apabila peah (kucing cik en) merebut peluang untuk pemeriksaan fizikal percuma untuk peah di klinik veterinar di Ipoh. Anyway, program yang dipanggil Mycat2VET Campaign ini adalah anjuran Royal Canin Malaysia bagi memastikan setiap kucing mendapat pemeriksaan fizikal di klinik veterinar dan consultion oleh ahli veterinar yang bertauliah. Mengikut kajian lebih kurang 40% owner tak pernah sekalipun bawa kucing mereka ke klinik veterinar untuk pemeriksaan fizikal. Sebabnya owner ni berfikir kos ke klinik veterinar sangat mahal, beranggapan kucing mereka boleh jaga diri sendiri dan owner fikir tiada masalah kesihatan yang serius bagi kucing. Sedangkan korang kena faham, kucing adalah makhluk Allah yang bernyawa dan mempunyai perasaan dan hati, so jika manusia boleh jatuh sakit, semestinya kucing dan haiwan lain pun akan sakit juga. Apabila dah kronik, barulah korang nak bawa ke klinik veterinar, so masa ini kos rawatan akan jadi mahal. So lebih baik mencegah dari merawat. So dari kajian ini, pihak Royal Canin mengambil inisiatif untuk memberi kesedaran dan mengadakan Mycat2VET Campaign ini.


Royal Canin Malaysia telah berkobolorasi dengan 200 klinik veterinar di seluruh Malaysia untuk join Mycat2VET Campaign ini secara PERCUMA tau!. Selain daripada mencegah penyakit yang serius ada beberapa sebab lagi kenapa korang perlu buat pemeriksaan fizikal ini.

  1. Mencegah lebih baik dari mengubati
  2. Older cat sangat sentitif dan jika dibiarkan sakit, terlewat untuk dirawat
  3. Dapat memastikan kucing sihat, umur yang panjang dan happy!
  4. Usia kucing dan manusia berbeza so mereka lebih cepat tua berbanding manusia
  5. Dapat info tepat daripada vet bila ada kelakuan kucing korang berbeza dari biasa



Oleh kerana itulah, cik en bawa peah ke klinik veterinar untuk pemeriksaan fizikal yang lebih lanjut. Anyway cik en nak story sikit kisah cik en bawa peah pada 3 Disember 2016 yang lepas, cik en memilih ke klinik veterinar di Ipoh dan perjalanan dari Manjung ke Ipoh mengambil masa 2 jam. Peah pula dah lama tak naik kereta dan berjalan jauh. So banyak sangat perkara lucu dan stress. 

Pagi tersebut, cik en ke pejabat cik en untuk ambil sangkar kucing dan masa cik en ambil sangkar kucing, cik en biarkan kereta dalam keadaan enjin hidup sebabnya peah ada dalam kereta. Pintu kereta tertutup rapat dan bila sampai balik ke kereta, kereta cik en berkunci. OMG!!! kunci kereta dan handphone tertinggal dalam kereta. Cik en rasa, peah tertekan brek kereta dan terus automatik kereta berkunci. So cik en cemas gila dan peah dah berbunyi dalam kereta. Nasiblah ada kunci kereta spare di rumah, terpaksa la cik en balik ke rumah dengan motosikal staf lain yang bertugas sebagai guard masa itu. Nasiblah kunci pejabat dan kunci rumah sekali. Boleh la balik untuk ambil kunci spare. Alahai peah.. belum mula perjalanan, peah dah kalut. 

Selesai saja, cik en terus bergerak ke Ipoh, sepanjang perjalanan, peah jadi nerveous semacam, diduduknya di padal minyak dan brek. Dalam separuh perjalanan, peah dah mula calm down tapi dapat rasakan suhu badan dia tinggi. Ini antara reaksi peah di dalam kereta. 

mama, lambat lagi ke?

please la mama, jangan ambik gambar boley, peah tak selesa ini

mama, ada tak boyfriend kat klinik veterinar nanti. Peah nak try.
Cik en sampai ke klinik veterinar dalam pukul 2 petang. Terus buat pendaftaran dan serahkan nombor code yang diberi oleh Mycat2VET. Selesai pendaftaran, peah diperiksa di dalam bilik khas. Kecil tapi privacy. Doktor yang merawat sangat baik dan peah sangat selesa dengan beliau. Dr sangat lembut dan jarang peah boleh manja dengan orang luar lagi lagi yang baru pertama kali jumpa. 

So far, Dr kata peah sangat sihat dan happy. Cuma ada sedikit gigivitis di bahagian gigi, maybe dalam seminggu ini, peah suka makan wet food. So, Dr kata ianya masih normal. Pastikan makanan wet food dan dry food juga dibagi. Kalau kerap diberi wet food saja, kena la rajin gosok gigi kucing korang. Hahahah. Ini antara gelagat peah di klinik 

peah malu

mama, peah tak sedia lagi la...

ye, terima kasih Dr dan Royal Canin bagi peah goodies bag

goodies bag dari Royal Canin 

Ha, happy gila peah walaupun masa awal perjalanan, dia nerveous gila gila. Hahaha.. Korang nak ke Pemeriksaan Fizikal Percuma ini? Serius.. ini PERCUMA. nak? Korang boleh baca lebih detail dengan klik di bawah ini

 http://www.mycat2vet.my/get-a-free-checkup

Ada 3 step mudah untuk korang daftar. Register, Find a vet nearby ( MyCat2VET | Klinik Veterinar Yang Terlibat Dalam Pemeriksaan Fizikal Percuma ) dan dapatkan code dan serahkan nanti bila buat pemeriksaan fizikal . Untuk register, klik gambar di bawah ini :


Dan bila korang dah pergi pemeriksaan fizikal nanti, korang boleh join contest yang mana hadiah dia makanan kucing selama 31 hari


Caranya senang saja, upload gambar korang, kucing dan goodies dari Royal Canin dan letakkan hastag #mycat2vet bermula 12 Disember 2016. Pastikan akaun instagram keadaan public.


Anyway untuk sebarang pertanyaan boleh contact  hotline at 016-206 9610 or info@mycat2vet.com .

Jom join cik en. Nanti jangan lupa upload gambar di instagram dan letak hastag #mycat2vet. Nanti cik en nak terjah dan sumbangkan like. Like la juga pic cik en dan peah serta goodies Royal Canin di instagram di SINI.. Da semua.... Xoxo 
8

5 Cara Tunjukkan Sayang Kepada Kucing Korang




5 Cara Tunjukkan Sayang Kepada Kucing Korang | Pernah tak korang tunjukkan sayang korang pada kucing kesayangan korang? Macam manusia juga, kucing memerlukan kasih sayang kita untuk memastikan kesihatan yang baik. Kalau penuh dengan kasih sayang, semestinya perhubungan antara korang dan kucing korang ibarat kekasih sehati sejiwa. Hahaha. Ok.. Ok, back pada tajuknya. cik en nak kongsi 5 cara yang boleh korang tunjukkan kasih sayang korang kepada kucing korang. Dengan kasih sayang ini, ianya akan menjadikan kucing korang seekor kucing yang mendengar kata dan sentiasa menjadi peneman korang yang setia. 

1. Selalulah Mengusap

5 Cara Tunjukkan Sayang Kepada Kucing Korang

Korang rajin rajinlah mengusap gusap kepala kucing korang. yang terbaik Nose-To-Tail Rubs. Dari hidung sampailah ke ekor. Ini tanda korang sayang sangat pada mereka. Mereka akan memahami tau!

2. Slow Blinks And Head Bonks

5 Cara Tunjukkan Sayang Kepada Kucing Korang

Yang ini, korang suakan muka korang pada muka atau kepala kucing. Main main menggunakan raut muka. Yang ini kalau manusia kira kiss kiss la.. Hahaha. Ini berikan aura yang baik pada kucing korang

3. Tidur Bersama



Yang ini semestinya kerap berlaku kan. Kalau korang tidur malam, mesti kucing korang pun tidur sekali. Kalau macam cik en, cik en akan baring di tempat kucing cik en baring. Contoh atas sofa, cik en pun menyelitkan badan tidur tepinya. Hahahha

4. Bermain Bersama


Yang ini, kalau kucing masih kecil atau remaja, memang sesuai. Kalau tua ini, malas sikit. Hahahha. Korang boleh bermain dengan apa yang ada di sekeliling korang. Kreatif sedikit. Boleh ambilkan kertas dan ramas ramas jadikan bola, atau ambil lidi dari penyapu lidi korang atau juga boleh ambilkan kotak kosong. Tak perlu keluarkan duit untuk belikan barangan di petshop kan?

5. Belajar menggunakan bahasa kucing



Ah.. sudah cik en ini, mana la faham. Hahhaha. Maksud cik en selalulah gunakan bahasa " meow" apabila bersembang dengan mereka. Atau sesiapa yang berikan nama kucing. Panggil la nama kucing korang dengan lembut. Sebab itu, kalau orang lain yang panggil nama kucing korang, kucing korang buat derk! je. Sebab kucing ini sangat sentitif dengan suara/voice tuan dia. 

So, ada korang buat pada kucing korang? Atau korang ada skill yang lebih menarik. Nak kongsi, tinggalkan sahaja komen atau jejak korang dan skill korang tu. Manatau lebih unik dan menarik. Ok, da semua.. Dan lastly XOXO pada kucing korang. 
Sumber : http://cattime.com/cat-facts/how-to/18459-5-ways-to-show-your-cats-love-that-they-can-understand
1