Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: klinik haiwan

Showing posts with label klinik haiwan. Show all posts
Showing posts with label klinik haiwan. Show all posts

Keadaan CLEO Kucing Kemalangan Selepas Setahun

Keadaan CLEO Kucing Kemalangan Selepas Setahun | Cleo kucing kemalangan yang cik en pernah share di Cleo Kucing Kemalangan. Keadaan Cleo agak kritikal dengan lelangit terbelah, rahang patah, mata terkeluar dan darah yang non stop. Siapa sangka dia masih hidup dan menjadi seekor kucing yang kacak sekarang ini. hahaha. Cik en sebenarnya tak kenal sebabnya mukanya totally berbeza. Cuma tanya pada owner kenapa mata dia tertutup. Barulah owner cerita pasal kemalangan dan cik tiba tiba teringat Cleo. Ha.. nampak sangat la dia dah yensem dan lain. (hakikatnya cik en yang dah pelupa) hahahha. Ini gambar Cleo selepas kemalangan tahun lepas


Dari gambar diatas korang boleh agak yang Cleo takkan boleh hidup. Betullah kata orang, Kucing ada 9 nyawa. Walau nampak macam dah teruk tapi Cleo mampu hidup sampai sekarang. Ini rupa lelangit Cleo


Nampak kan berbelah dalam tu. Dan sampai sekarang lelangit masih terbelah. Kata orang kalau lelangit berlubang, manusia akan jadi sengau. Tapi tadi cik en dengar meow Cleo macam ada tune sedap je. Kalau dia pandai menyanyi rasa boleh kalah Siti Nurhalijah. hahahhaa..

Keadaan CLEO Kucing Kemalangan Selepas Setahun


Korang mesti tertunggu camne keadaan Cleo selepas setahun kan? Ni cik en nak kongsi.. Taraaaaa




Nampakkan keyenseman Cleo. Anyway semangat Cleo sangat kuat sebabnya boleh bertahan sampai sekarang. Keadaan mata Cleo tadi tak ok la. Sebabnya mata hitam dia tak ada respon dengan lampu. Ownernya kata Cleo tak berapa nampak. Kabur kabur. Dia banyak gunakan deria bau dan telinga untuk tahu keadaan sekeliling dia. Ok la, jumpa next entri!
9

Kisah Kucing Berulat Di Bahagian Muka


Kisah Kucing Berulat Di Bahagian Muka | Omaigod, kesiannya.. , hidup ke lagi kucing ini?, kenapa ini? dan banyak lagi komen yang cik en dapat apabila cik en keluarkan di Instagram dan facebook peribadi cik en. Sengaja cik en tak jawab sebab malam ini cik en nak story kisah kucing malang ini. Kucing ini kucing betina dan hilangkan diri hampir seminggu. Bak kata kawan cik en, bila rasa dah tak tahan dan rasa menyesal, baru nak balik. Hahaha. Kembali ke pangkal jalan katanya. Keadaan kucing yang luka di bahagian muka dan semestinya berulat penuh la. 

Cik en sebenar tak suka kalau dressing luka berulat di bahagian muka. Ialah kan.. bahagian yang sangat hampir dengan mata, hidung dan mulut. Kawasan sensitif, jadi cik en tak suka gunakan chloroform di kawasan ini. Jadi cik en semburan wound spray sikit sikit untuk elakkan poisoning atau keracunan sebabnya spray ini akan kena bahagian lidah dan mulut kucing ini. Dan cik en akan menunggu ulat keluar dari gua gua di dalam itu secara berjemaah. Hahaha. Nampak macam lama kan kes ini tapi apa boleh buat sebabnya cik en tak nak kucing berasa sakit atau mengelupur kalau buat ganas ganas.


Cik en ambil masa dalam sejam juga sebabnya cik en tanpa biuskan kucing ini. Kebetulan pula cik en buat seorang diri masa ini? Eh.. boleh ke? Semestinya boleh tapi cik en biarkan kucing didalam kotak yang dibawa oleh tuan dia. So dia akan rasa lebih selamat sebabnya kucing sangat obses dengan kotak. Dan menjadi kebiasaan cik en untuk bersembang sembang dengan kucing atau anjing kalau berlaku treatment camni. Jangan lah katakan cik en ini gila, sebenarnya kucing atau haiwan ini faham tau kalau kita bersembang sembang ini. Kalau tak faham, tak ada la selalu cik en dengar dari customer " cik en, kucing saya semalam bagitau la nak bawa ke klinik veterinar, hari ini dia boleh pulak hilang ". Hahah. Apa boleh cik en jawap lagi kan? Kucing ini bukannya tak dengar atau faham tapi mereka memang dilahirkan dengan muka eksyen (berlagak) mereka. Hahaha

Bahagian mata kucing ini rasanya dah rosak tapi retina masih ada lagi. Itu kes ini, cik en berikan ivermectin injection. Untuk apa? disebabkan ada ulat di ruang dalam yang cik en tak leh nak tarik, inilah salah satu cara untuk bagi ulat keluar sendiri dan mati tanpa gunakan chloroform, negasunt powder, hydrogen peroxide atau lain lain. Apa kesan ivermectin itu pada tubuh badan kucing? yang itu biarlah orang dalam bidang bidang ini saja tahu erk. 


Inilah hasilnya selepas sejam merawat dia. Macam Kapten Jack kan? Diharap ianya cepat sembuh dan cik en minta untuk buat rawatan susulan seminggu selepas ini. Insyallah kalau datang masa cik en bertugas, cik en akan update di ig cik en. So follow la ig cik en @eintan_nurfuzie . Korang boleh baca entri Cara Merawat Luka Kucing
8

Kenapa Kucing Berbau Busuk


Kenapa Kucing Berbau Busuk | Kerap kali pelanggan cik en bertanya, kucing saya baunya busuk doc. Nak mandikan doc kata kalau sakit tak boleh mandi. Abaikan penggunaan panggilan doc itu sebabnya walaupun diterang banyak kali cik en bukan doc, tapi mereka selesa dengan panggilan itu. Selain dari bau yang busuk, kucing yang berbulu putih akan menjadi kekuningan. Apakah faktor dan cara mengatasinya. Cik en ada juga bertanya pendapat rakan facebook cik en. Bukannya tak tahu cuma cik en nak bertanya cara yang dibuat oleh pencinta kucing di luar sana. 


Kebanyakan yang menjawab memang betul. Tapi meh cik en nak kongsi sikit apa yang cik en tau kenapa kucing berbau busuk ni. 

Faktor Kucing Berbau busuk
  1. Kucing jatuh dalam longkang. Hahaha. Kalau bergaduh atau dikejar kucing atau anjing lain selalunya mereka dah tak nampak ada longkang atau tak
  2. Lidah kucing ulser. Ini korang boleh nampak tanda awal, kucing mula kurang makan. Kalau nampak kucing mula kurang makan, cuba buka mulutnya dan lihat lidah atau gusi. Kalau lidah kucing melepuh, itu tanda ulser. Kalau gusi dia kemerah merahan itu tanda gigivitis. Jadi disebabkan lidahnya ulser tapi masih lagi grooming bulu mereka, itu yang sebabkan bulu menjadi kekuningan dan busuk. Macam manusia jugalah kan. kalau dah ulser, makan pun tak mahu. 
  3. Kucing tidak mahu makan sememangnya mulut mereka busuk 
  4. Kucing luka berulat. Kes ini cik en bau pun dah tau. Tak perlu tunggu untuk buat pemeriksaan. Nak story pun susah. Cuma yang berpengalaman yang boleh membezakan
  5. Kucing terkencing  . Mungkin terlalu takut atau terkejut. 
Cara kurangkan bau busuk kucing
  1. Mandikan jika kucing sihat
  2. Boleh cuci badan kucing gunakan air suam kalau kucing tidak sihat. Tapi pastikan kucing dikeringkan secepat yang mungkin
  3. Bersihkan kandang atau kurungan kucing
  4. Bersihkan pasir kucing
  5. Kalau mulut kucing ulser, boleh dapatkan glycerin yang dilute dengan air dan calit di bahagian ulser kucing
  6. Kalau kucing luka berulat, pastikan ulatnya di buang. Ulat akan buat daging membusuk. Boleh rujuk entry Cara Merawat Kucing Luka
  7. Kalau rasa masih belum baik, silalah bawa vet yang berhampiran ye.. 
Ini antara perkongsian yang cik en nak kongsi. Mungkin ada sesiapa yang nak menambah, boleh komen di bahagian komen ye. 
3

Mentaliti Orang Kita Atau Penyampaian Kami Yang Tak Berkesan?


Mentaliti Orang Kita Atau Penyampaian Kami Yang Tak Berkesan? | Apabila kita kemana mana pejabat lagi lagi jabatan atau pejabat yang memberikan perkhidmatan, semestinya akan ada ditampal arahan atau info bagi memudahkan pelanggan dan pihak yang memberikan perkhidmatan. Begitu juga lah dengan tempat cik en. Kami memahami kekangan kekangan dari pihak kami dalam menyediakan perkhidmatan yang terbaik tapi kami cuba membantu memudahkan semua . 

Semestinya bekerja yang melibatkan perkhidmatan atau berhadapan dengan pelanggan merupakan pekerjaan yang enjoy tapi kalau tak kena dengan gayanya kami pula yang stress sampai ke malam. Hahaha. Sememangnya tempat kerja cik en ini banyak kekurangannya dan kami akuinya. Nak minta peruntukan pun faham faham la, bukannya senang sebabnya banyak lagi tempat lain yang lebih memerlukan. Jadi sebagai kakitangan yang berwibawa (ewah ewah), cik en dan kawan cik en, anis menggunakan apa yang ada di pejabat ini untuk menambahbaikkan dalam perkhidmatan kami. 

Di sini, klinik kami hanya ada seorang staf yang menguruskan pendaftaran, rawatan, pembayaran dan khidmat nasihat. Kerap kali berlaku, apabila rawatan sedang dibuat, meja pendaftaran akan kosong dan akan berlaku masalah kepada pelanggan. Perlukah menunggu atau mencari cari staf yang ada. Jadi kami mengambil inisiatif untuk meletakkan info info yang mana pelanggan tahu kemana hilangnya staf terbabit. Bila nampak info diatas, kira pelanggan tahu, staf tengah buat rawatan, jadi bolehlah pelanggan duduk dan tunggu sebentar. Seperti dibawah ini.


Rasanya korang yang baca ini, faham ke tak apa yang kami nak sampaikan. Sila tekan loceng, tapi sekarang ada rawatan yang sedang dijalankan dan sila letakkan kad pendaftaran atau kad klinik di sini. Adakah sebab arahan "SILA TEKAN LOCENG" buat korang tekan loceng tanpa henti???


Kenapa tidak dibaca dan dihadapan arahan yang lain seperti



Rasanya kami menggunakan BAHASA MELAYU yang mana bahasa kebangsaan kita. Kalau warga emas atau kanak kanak, cik en dan kawan cik en tak la stress sangat, tapi majoritinya menggunakan smartphone yang boleh berwhatsapp dan berfacebook. Takkan tak boleh memahaminya? Dan ada 1 lagi


Kami dah beritahu, haiwan kesayangan diletak diluar tapi masih ada yang bawa masuk juga. Begitu juga dengan larangan mengambil gambar. Masih ada pelanggan yang ambil gambar semasa rawatan sedang dijalankan. 

Masih tak cukup ke arahan yang kami lekatkan? Atau korang ada cadangan penambahbaikan yang lebih berkesan. Jangan dicadang pula letakkan nombor giliran ting tong ting tong pakai speaker pulak. Semua itu, memerlukan peruntukan yang tinggi. Cadangkan yang jimat dan mudah didapati di sebuah pejabat ye. Ok, cik en nak sambung stress balik. 
2

Pemeriksaan Fizikal Percuma Untuk Kucing Dari Royal Canin | Mycat2VET


Pemeriksaan Fizikal Percuma Untuk Kucing Dari Royal Canin | Mycat2VET | Hari ini merupakan hari dalam sejarah, apabila peah (kucing cik en) merebut peluang untuk pemeriksaan fizikal percuma untuk peah di klinik veterinar di Ipoh. Anyway, program yang dipanggil Mycat2VET Campaign ini adalah anjuran Royal Canin Malaysia bagi memastikan setiap kucing mendapat pemeriksaan fizikal di klinik veterinar dan consultion oleh ahli veterinar yang bertauliah. Mengikut kajian lebih kurang 40% owner tak pernah sekalipun bawa kucing mereka ke klinik veterinar untuk pemeriksaan fizikal. Sebabnya owner ni berfikir kos ke klinik veterinar sangat mahal, beranggapan kucing mereka boleh jaga diri sendiri dan owner fikir tiada masalah kesihatan yang serius bagi kucing. Sedangkan korang kena faham, kucing adalah makhluk Allah yang bernyawa dan mempunyai perasaan dan hati, so jika manusia boleh jatuh sakit, semestinya kucing dan haiwan lain pun akan sakit juga. Apabila dah kronik, barulah korang nak bawa ke klinik veterinar, so masa ini kos rawatan akan jadi mahal. So lebih baik mencegah dari merawat. So dari kajian ini, pihak Royal Canin mengambil inisiatif untuk memberi kesedaran dan mengadakan Mycat2VET Campaign ini.


Royal Canin Malaysia telah berkobolorasi dengan 200 klinik veterinar di seluruh Malaysia untuk join Mycat2VET Campaign ini secara PERCUMA tau!. Selain daripada mencegah penyakit yang serius ada beberapa sebab lagi kenapa korang perlu buat pemeriksaan fizikal ini.

  1. Mencegah lebih baik dari mengubati
  2. Older cat sangat sentitif dan jika dibiarkan sakit, terlewat untuk dirawat
  3. Dapat memastikan kucing sihat, umur yang panjang dan happy!
  4. Usia kucing dan manusia berbeza so mereka lebih cepat tua berbanding manusia
  5. Dapat info tepat daripada vet bila ada kelakuan kucing korang berbeza dari biasa



Oleh kerana itulah, cik en bawa peah ke klinik veterinar untuk pemeriksaan fizikal yang lebih lanjut. Anyway cik en nak story sikit kisah cik en bawa peah pada 3 Disember 2016 yang lepas, cik en memilih ke klinik veterinar di Ipoh dan perjalanan dari Manjung ke Ipoh mengambil masa 2 jam. Peah pula dah lama tak naik kereta dan berjalan jauh. So banyak sangat perkara lucu dan stress. 

Pagi tersebut, cik en ke pejabat cik en untuk ambil sangkar kucing dan masa cik en ambil sangkar kucing, cik en biarkan kereta dalam keadaan enjin hidup sebabnya peah ada dalam kereta. Pintu kereta tertutup rapat dan bila sampai balik ke kereta, kereta cik en berkunci. OMG!!! kunci kereta dan handphone tertinggal dalam kereta. Cik en rasa, peah tertekan brek kereta dan terus automatik kereta berkunci. So cik en cemas gila dan peah dah berbunyi dalam kereta. Nasiblah ada kunci kereta spare di rumah, terpaksa la cik en balik ke rumah dengan motosikal staf lain yang bertugas sebagai guard masa itu. Nasiblah kunci pejabat dan kunci rumah sekali. Boleh la balik untuk ambil kunci spare. Alahai peah.. belum mula perjalanan, peah dah kalut. 

Selesai saja, cik en terus bergerak ke Ipoh, sepanjang perjalanan, peah jadi nerveous semacam, diduduknya di padal minyak dan brek. Dalam separuh perjalanan, peah dah mula calm down tapi dapat rasakan suhu badan dia tinggi. Ini antara reaksi peah di dalam kereta. 

mama, lambat lagi ke?

please la mama, jangan ambik gambar boley, peah tak selesa ini

mama, ada tak boyfriend kat klinik veterinar nanti. Peah nak try.
Cik en sampai ke klinik veterinar dalam pukul 2 petang. Terus buat pendaftaran dan serahkan nombor code yang diberi oleh Mycat2VET. Selesai pendaftaran, peah diperiksa di dalam bilik khas. Kecil tapi privacy. Doktor yang merawat sangat baik dan peah sangat selesa dengan beliau. Dr sangat lembut dan jarang peah boleh manja dengan orang luar lagi lagi yang baru pertama kali jumpa. 

So far, Dr kata peah sangat sihat dan happy. Cuma ada sedikit gigivitis di bahagian gigi, maybe dalam seminggu ini, peah suka makan wet food. So, Dr kata ianya masih normal. Pastikan makanan wet food dan dry food juga dibagi. Kalau kerap diberi wet food saja, kena la rajin gosok gigi kucing korang. Hahahah. Ini antara gelagat peah di klinik 

peah malu

mama, peah tak sedia lagi la...

ye, terima kasih Dr dan Royal Canin bagi peah goodies bag

goodies bag dari Royal Canin 

Ha, happy gila peah walaupun masa awal perjalanan, dia nerveous gila gila. Hahaha.. Korang nak ke Pemeriksaan Fizikal Percuma ini? Serius.. ini PERCUMA. nak? Korang boleh baca lebih detail dengan klik di bawah ini

 http://www.mycat2vet.my/get-a-free-checkup

Ada 3 step mudah untuk korang daftar. Register, Find a vet nearby ( MyCat2VET | Klinik Veterinar Yang Terlibat Dalam Pemeriksaan Fizikal Percuma ) dan dapatkan code dan serahkan nanti bila buat pemeriksaan fizikal . Untuk register, klik gambar di bawah ini :


Dan bila korang dah pergi pemeriksaan fizikal nanti, korang boleh join contest yang mana hadiah dia makanan kucing selama 31 hari


Caranya senang saja, upload gambar korang, kucing dan goodies dari Royal Canin dan letakkan hastag #mycat2vet bermula 12 Disember 2016. Pastikan akaun instagram keadaan public.


Anyway untuk sebarang pertanyaan boleh contact  hotline at 016-206 9610 or info@mycat2vet.com .

Jom join cik en. Nanti jangan lupa upload gambar di instagram dan letak hastag #mycat2vet. Nanti cik en nak terjah dan sumbangkan like. Like la juga pic cik en dan peah serta goodies Royal Canin di instagram di SINI.. Da semua.... Xoxo 
8

Perbezaan Suntikan Vaksin dan Suntikan Anti Parasite


Perbezaan Suntikan Vaksin dan Suntikan Anti Parasite | "Doktor, saya mau cucuk anjing saya satu tahun satu kali punya cucuk " . " Doktor saya mau cucuk kucing saya vaksin" . Itu antara respon pertama dari pelanggan tak kira dari kaum melayu atau kaum lain lain. Selepas di vaksin sampai kepada pembayaran, akan ada respon " Apasal manyak mahal? Haritu cucuk baru RM15 kenapa hari ini sudah naik? " . Apabila ditanya, rupanya mereka hanya nak bagi suntikan Anti Parasite sahaja. Haiya... apa boleh buat? Kena bayar sajalah.

Ini antara reaksi dan perbualan yang kerap berlaku di klinik cik en. Kadang kadang komunikasi dengan kaum lain lain sangat terbatas sebabnya mereka tak memahami apa penerangan yang cik en dan kawan cik en terangkan. Diakui, inilah penyebab cik en dan sesiapa yang jaga klinik menjadi stress sehingga jadi moody sepanjang melayan pelanggan tersebut. Nak tak nak, cik en kena keluarkan bahasa pasar bagi memudahkan komunikasi. Kalau tak dah serupa itik bersembang dengan ayam.. Cluck cluck cluck sebelah quack quack quack. Hahaha. 

Disebabkan itu, cik en nak kongsi sikit apa Perbezaan Suntikan Vaksin dan Suntikan Anti Parasite ini. 

Suntikan Vaksin : Vaksinasi adalah pemberian vaksin kepada kucing dengan tujuan mendapatkan kekebalan tubuh yang tinggi dan dilindungi dari pelbagai serangan penyakit. Selalunya kucing boleh divaksinasi pada umur sekitar 8-9 minggu. Kekebalan kucing yang diterima dari ibunya melalui susu akan mulai berkurang ketika berumur 8-9 minggu, sehingga kucing perlu divaksinasi
Entri yang korang boleh rujuk

  1. http://www.nurfuzie.com/2016/04/jenis-jenis-vaksin-untuk-kucing.html
  2. http://www.nurfuzie.com/2016/06/boleh-ke-vaksin-kucing-semasa-musim.html
  3. http://www.nurfuzie.com/2016/02/betul-ke-vaksin-menyebabkan-kucing-mati.html
  4. http://www.nurfuzie.com/2015/06/kenapa-vaksin-perlu-diberi-3-kali.html
Suntikan Anti Parasite : Ubat Anti-Parasite adalah kelasan ubat untuk rawatan penyakit parasit seperti kulat, kurap, kutu, cacing, fungas atau pendek kata masalah kulit . Untuk maklumat lanjut boleh rujuk entri Penyakit Kulit Haiwan  . Selain itu, anti parasite juga untuk deworm atau kecacingan. Ada ubat Anti-Parasite ini 3 dalam 1 dan ada juga yang satu satu. Kalau 3 in 1 kalau bahasa pasar 3 serangkai bagi haiwan. Kutu, kurap dan cacing. Tapi yang asing asingkan tu seperti ubat cacing, ubat kurap, ubat mandi kutu,  dan sebagainya. Kira satu ubat untuk satu jenis parasit.

Jadi jangan pula tertukar pula apabila datang ke klinik veterinar mengenai Vaksin dan Anti Parasite ini. Sebab kedua dua ini mempunyai fungsi yang berbeza ye. Jadi minta mendapat vet sebelum korang buat keputusan. Tapi kedua dua suntikan ini perlulah dipastikan kucing atau anjing korang itu sihat walfiat ye. 
9

Tak Ada Gambar Sebab Menjaga Sensitiviti Semua


Tak Ada Gambar Sebab Menjaga Sensitiviti Semua | Bila terpandang gambar peah masa kecil dulu. Cik en tak mampu nak gambarkan keadaan cik en kalau peah cik en ini yang terkena bilah besi mesin rumput macam anak kucing hitam putih berbulu panjang tengah hari tadi di klinik cik en. Seperti kebiasaan, cik en akan berkongsi beberapa kes klinik yang mana akan mendapatkan persetujuan owner sebelum itu di laman sosial. Tapi kes tengah hari tadi cik en tak sanggup nak kongsikan jadi cik en hanya menceritakan melalui status di facebook cik en.





Walaupun hanya cik en menceritakan melalui tulisan cik en, tapi ramai juga yang boleh merasakan dan membayangkan keadaan anak kucing tersebut. Menurut owner, suami owner nak hidupkan mesin rumput. Tiba tiba anak kucing tu datang dan terkam bilah mesin tu dan ... korang boleh agak kan apa yang berlaku. Hidung dan mulut anak kucing tu terpotong. Dan jelas nampak lidah dan tulang hidung. Bahagian punggung hancur dan ada luka sikit sikit dibahagian badan.

Apabila diperhatikan, kalau kami mampu untuk selamatkannya, memang susah untuk survive. Kemungkinan anak kucing itu susah nak makan atau langsung tak boleh nak makan. Dan juga bahagian punggung dia hancur dan kemungkinan bahagian usus atau organ dalaman kawasan tersebut tak boleh berfungsi. Jadi kenapa perlu lagi menyeksa seekor anak kucing yang sangat kecil tu? Cik en terpaksa suggest kan untuk Put To Sleep atau PTS. PTS atau bahasa mudahkan mematikan dibenarkan jikanya ianya memberi kesengsaraan kepada haiwan. Dengan persetujuan owner, proses PTS dijalankan dan semestinya bukan cik en yang buat. Cik en tak sanggup..

Sebagai seorang blogger ini, semuanya nak di ambil gambar untuk di kongsikan dalam blog, tapi berpada pada lah. Kadang kadang biarlah kita menaip untuk menceritakan gambaran keadaan itu. Jika ada yang terkesan dengan penulisan kita, nampaknya skill kita menaip entri dah improve. Dan sebenarnya pengalaman melihat dan merasainya buat kita menaip dan terselit soul dalam entri tersebut. Itu yang buat benda itu tersentuh di hati pembaca. Damailah kamu di syurga anak kucing..

5

Mustakimah Kambing Berbaju dan Headband Pink


Mustakimah Kambing Berbaju dan Headband Pink | Haiwan kesayangan berbeza dengan haiwan ternakan. Haiwan kesayangan membawa maksud haiwan yang dipelihara di dalam rumah kediaman dengan penuh kasih sayang. Selalunya haiwan yang paling banyak menjadi haiwan kesayangan seperti kucing dan anjing. Ada juga haiwan lain seperti arnab, hamster, sugar glider tapi selalunya jarang boleh dipeluk dan dicium ganas ganas. Hahaha. Haiwan ternakan pula adalah haiwan yang dipelihara untuk mendapatkan hasil seperti kambing, lembu, bebiri, kerbau, ayam, burung putuh dan haiwan lain lain yang mendatangkan hasil. 

Tapi kes cik en pagi tadi, haiwan ternakan dijadikan haiwan kesayangan. Dimandi, dipeluk, dicium, diajak tidur skali, dipakaibaju dan juga reben di kepala. Inilah dibuat oleh makcik Halijah. Menjadikan kambing sebagai haiwan kesayangan yang dijaga macam anak dia sendiri. Sempat la cik en berselfie dan rakam video tadi.  


Mustakimah ini memang tak duduk diam. Nak selfie je dia kelam kabut nak terkam telefon. Jadi banyak gambar bergoyang goyang





Cik en cuma berikan suntikan multivitamin saja untuk naikkan selera makan Mustakimah ini. Selesai suntikan dia marah sangat. Mengembek kuat. Dibawah ini muka merajuk dia. 


Tuan dia rajin  pulak memujuk. Hahaha.  


Hahaha. Ini antara ragam pelanggan yang datang ke klinik cik en. Memang senang terhibur kalau dapat pelanggan yang gila gila macam makcik ini. And last cik en nak kongsi sikit gelagat mustakimah .

12

Harga Rawatan Di Klinik Veterinar



Harga Rawatan Di Klinik Veterinar | Ramai yang bertanya harga rawatan di klinik veterinar dan ianya sebenarnya berbeza mengikut negeri, swasta dan kerajaan. Dan juga rawatan akan dibuat selesai selesai didiagnosis oleh vet. Jadi kalau dinyatakan secara kasar melalui media sosial atau panggilan telefon kemungkinan harga rawatan yang diberikan tidak tepat.

Untuk Harga Rawatan di Klinik Veterinar Sekitar Negeri Perak 2016 ( tempat cik en bekerja), rawatan akan diberikan kepada jenis penyakit dan harga seperti di bawah :




  1. Pemandulan : Jantan RM 40.00++ Betina RM80.00++
  2. Vaksin : RM30.00++ (kucing dan anjing)
  3. Deworming Inj : RM 5.00++ (Kucing) RM10.00++ (Anjing)
  4. Suntikan Perancang : Tiada 
  5. Suntikan Antibiotik (selsema, demam, luka, bengkak dll) : RM5.00++ (mengikut umur, jika kecil kadang kadang cas RM3.00++ sahaja)
  6. Small Surgery dan Suturing (jahit) beserta Perlalian : RM 30.00++ (kucing) RM50.00++ (Anjing)
  7. Smal Surgery dan Suturing Tanpa Perlalian : RM15.00 (kucing) RM30.00 (Anjing)
  8. Ubatan (tablet/sepapan) RM3.00
  9. Vitamin syrup : RM5.00 (30 ml)
  10. Ubat Mandi Kutu (Anjing) : RM5.00 (30 ml)
  11. Segala ubat syrup yang menggunakan botol 30ml selalunya kami cas rm5.00
  12. Segala ubat syrup yang menggunakan botol 60ml selalunya RM10.00
  13. Ubat ubat lain : bergantung kepada rawatan dan stok semasa.

So, harga di atas ini harga yang tidak tetap dan akan berubah bergantung kepada stok ubat terkini juga. Sebabnya ubat ini akan berubah ubah dalam jangka masa tertentu. Kalau ubat yang sama sahaja berpuluh tahun, ianya dah tak releven dan takut ianya dah imun dengan haiwan. 

Jadi, dinasihatkan untuk bawa haiwan ke klinik veterinar untuk pemeriksaan dahulu. Dan juga, di Klinik Veterinar Sekitar Negeri Perak terutama di daerah daerah, ubatan dan peralatan agak terhad, jadi untuk kes kes berat perlu mendapat rawatan di klinik swasta . Untuk perkhidmatan X-Ray, cuma ada di Klinik Veterinar Ipoh sahaja. 

Bagi Klinik Veterinar Kerajaan di negeri lain, cik en sendiri tidak dapat untuk mencari dan hanya ada harga rawatan Klinik Veterinar di seluruh Selangor. Gambar di bawah cik en ambil dari blog kujie2


Kalau nak tahu lebih banyak mengenai harga rawatan di Selangor boleh rujuk blog kujie2.

So diharap entri ini dapat membantu serba sedikit pemilik haiwan kesayangan dan dapatkan anggaran kos rawatan. List di atas hanya klinik haiwan kerajaan sahaja tau. Swasta berbeza ye.
22

Kisah Kucing Disimbah Cat


Kisah Kucing Disimbah Cat | Pagi tadi cik en de kongsi gambar di atas. Ramai yang bertanya kenapa. So ambil masa sedikit untuk cik en cerita sebabnya hari ini ada lawatan Timbalan Pengarah Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak Dr. Shahrul datang ke daerah cik en. Saja melawat anak buah dan kebetulan beliau sampai masa waktu lunch. So tak sempat nak menaip. 

Sebenarnya kes ini 2 hari lepas, cuma baru kesempatan nk publish hari ini. Kucing ini dibawa oleh pelanggan lelaki dan dia menceritakan yang kucing ini baru 2 minggu dibela sebabnya owner asal dia berpindah. Tapi kucing ni memang manja dengan owner baru ini cuma sehari sebelum itu, ia tak balik rumah. Esoknya baru dia balik dan owner baru ini terkejut keadaan kucing yang hilang bulu dan dipenuhi cat. Gambar diatas adalah gambar awal masa kucing datang ke klinik.

Bila di perhati, ianya macam cat minyak. Mungkin tertumpah atau disimbah sebabnya hampir 80% bulu dia bewarna hitam dan tercabut. Sampai saja, cik en buat pemeriksaan fizikal. Luka tiada tapi ada bengkak di bahagian peha kaki belakang. So lepas je tak ada apa masalah yang lain, cik en terus buang bulu dan terpaksa menarik bulu kucing tu. 



Mengiau juga bila kami buat operasi membuang bulu ini. Ada bahagian yang boleh digunting bulunya dan ada yang terpaksa dicabut. Kalau dicukur pun tak boleh. Hampir 1 jam juga kami mengoperasikan dan hasilnya seperti di bawah ini




Selesai cik en berikan sedikit rawatan untuk bengkak dan luka luka kecil. Sebelum balik, cik en sempat berpesan untuk belikan baju untuk kucing ini sebabnya takut sejuk. Iyelah kan musim hujan ini. Kesian dia nanti kesejukan. Diharap kucing ini akan sihat kembali dan bulunya akan tumbuh lebih cantik dari sebelum ini. 
5

Kenapa Owner Sendiri Perlu Bawa Kucing Ke Klinik Veterinar?


Kenapa Owner Sendiri Perlu Bawa Kucing Ke Klinik Veterinar? | Kerap kali juga cik en menerima pelanggan yang bawa kucing yang BUKAN kucing mereka. Kucing jiran la.. kucing adik la.. kucing anak la.. Tahu tak yang korang sebenarnya akan buat doktor veterinar atau pengawai yang membuat rawatan tidak boleh diagnosis dengan lebih tepat kerana tiada history

Untuk pengetahuan semua pemilik haiwan kesayangan atau ternakan, korang perlu tahu keadaan haiwan sebelum datang ke klinik. Iyela.. kalau kucing atau haiwan lain boleh bercakap, mungkin senang nak bertanya kan? ahhaha. Jadi, vet akan bertanya banyak soalan kepada owner mengenai keadaan kucing seperti keadaan najis, aktif atau tidak, muntah dan sebagainya. Kalau yang bawa bukan owner atau yang tidak tahu langsung apa apa keadaan kucing tersebut, susah untuk kami diagnosis penyakit kucing dengan tepat walaupun kami boleh memeriksa secara fizikal seperti suhu badan, keadaan kucing, bulu, mulut dan sebagainya. 

Jadi nasihat cik en, kalau kucing korang tak sihat, kalau boleh, pastikan korang sendiri yang bawa ke klinik veterinar. Memudahkan vet untuk diagnosis dengan lebih tepat penyakit kucing korang. Jangan anggap, semua ini hal remeh kerana ianya berkait rapat dengan kesihatan kucing korang sendiri. 
8

Surgery Potong Kaki Kucing


Surgery Potong Kaki Kucing | Kucing kemalangan! Mungkin menjadi musim, sebabnya kalau seekor kemalangan, lepas itu akan ada kucing kemalangan selepas itu. Kucing ini adalah salah satu kucing yang mendapatkan rawatan di sebabkan di langgar oleh kereta. Kucing ini berusia lebih kurang 5 bulan. 


Tulang di bahagian atas sendi sepenuhnya. Yang tinggal hanya kulit dan isi sahaja. jadi kami ambik kes ini kerana surgery yang mudah. 



Kami potong dan tiada berlaku pendarahan (bleeding) yang serius. Tulang yang tajam kami kikir kan menjadi tumpul untuk mengelakkan luka dalaman. 


Ambil masa tak lama. Dalam 15 minit dan alhamdullilah semuanya selamat. Cuma penjagaan oleh tuan meow ini sahaja. Harap meow ada selera makan untuk cepat baik. Selesai je surgery, terus meow ini tido nyenyak. Harap tuan dia dapat jaga di baik baik. 
3