Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: kerjaya

Showing posts with label kerjaya. Show all posts
Showing posts with label kerjaya. Show all posts

Pembantu Makmal Veterinar

Pembantu Makmal Veterinar | Ramai yang DM, PM dan email cik en mengenai jawatan ini. Katanya mereka google jawatan Pembantu Makmal Veterinar ini tiada dan kebanyakan Pembantu Makmal Sekolah. Macam mana melekat ke blog cik en ini, semestinya entri Kerjaya Pembantu Veterinar . Jadi, cik en rasa terpanggil nak kongsi dengan korang skop kerja Pembantu Makmal Veterinar yang cik en tahu dan yang cik en cari di internet. Harap dengan perkongsian entri Pembantu Makmal Veterinar ini dapat bantu korang yang buntu untuk dapatkan info mengenai jawatan Pembantu Makmal Veterinar okey?


10

Bahasa Veterinar VS Bahasa Melayu


Bahasa Veterinar VS Bahasa Melayu Cik en nak kongsikan sedikit bahasa veterinar atau dipanggil Veterinary Terms yang biasa digunakan oleh cik en.

  • Bovine - Lembu
  • Caprine - Kambing
  • Ovine - Bebiri
  • Porcine - Babi
  • Feline - Kucing
  • Canine - Anjing
  • Avian - Unggas (Itik, Ayam, Burung dan Puyuh)
  • Equine - Kuda
Lepas ini bolehlah gunakan ayat "Feline aku dah beranak la".. Haha. Nampak cool kan? sebab tu kalau dalam penyakit penyakit, ada sebahagian Vet Term ini digunakan untuk nama penyakit. Contoh

  • Feline Leukemia Virus (FLV) - kucing 
  • Canine Distemper Virus - anjing
  • Avian Influenza - Unggas
Veterinary Term ini wajib di ketahui oleh semua yang terlibat dalam bidang ini. Sebabnya kebanyakan sumber rujukan di dalam manual veterinary atau merck veterinary manual menggunakan vet term di atas ini.
3

Selamat Hari Veterinar Sedunia 2016

World Vetrinary Day selamat hari veterinar sedunia 2016

Selamat Hari Veterinar Sedunia 2016 | World Veterinary Day (WVD) di sambut setiap hari sabtu terakhir dalam bulan April setiap tahun. Pada 2014, WVD ini disambut pada 26 April 2014, manakala 2015 disambut pada 25 April 2015 dan tahun 2016 disambut pada 30 April 2016. Dikesempatan ini cik en mengucapkan Selamat Hari Veterinar kepada rakan blogger dan juga doktor veterinar, Doktor Rozita , Doktor, pengawai dan rakan rakan veterinar di Jabatan Perkhidmatan Negeri Perak dan Jabatan Perkhidmatan Veterinar negeri negeri lain serta kesemua team veterinar di Malaysia tidak mengira doktor veterinar, pembantu veterinar atau teknikal veterinar yang bekerja di bawah kerajaan atau swasta. Tidak juga lupa kepada semua pelajar pelajar di dalam bidang ini. Jika di luar negera, OIE  (World Organisation For Animal Health) akan mengadakan World Veterinary Day Award 2016 yang bertemakan 2016: Continuing Education with a One Health focus.

Harapan cik en, penghargaan yang di buat untuk menjadikan satu hari sebagai Hari Veterinar Sedunia mampu menberi pemangkin semangat kepada semua veterinarian yang ada di seluruh dunia. Diharap pekerjaan yang mulia ini akan memberi kita closed di kalangan haiwan untuk kita membantu mereka dalam mereka memerlukan. Berbakti kepada makhluk Allah yang tidak diberi kelebihan berkata kata bagi cik en sangat sangat istimewa dan unik.

Selamat Hari Veterinar Sedunia

8

Kerjaya Sebagai Pembantu Veterinar

Awang and Wife, Si Lembu Bali
Kerjaya Sebagai Pembantu Veterinar | Ringkasan Tugas Pembantu Veterinar yang ada di Malaysia adalah bertanggungjawab menjalankan tugas-tugas pengurusan haiwan dan penguatkuasaan di peringkat Kumpulan Sokongan dan melaksanakan kerja-kerja di Pusat Perkhidmatan Industri Tenusu (PPIT), pengurusan kesihatan haiwan, pengurusan kesuburan haiwan, pemeriksaan di pusat kuarantin haiwan, pemeriksaan ante-mortem dan post-mortem di abatoir dan loji pemprosesan, memberi khidmat nasihat mengenai usaha ternakan, penguatkuasaan undang-undang veterinar, pengumpulan data haiwan dan penyediaan laporan serta lain-lain tugas yang berkaitan yang ditentukan dari semasa ke semasa.
9

Moments Agro Fest Peringkat Negeri Perak 2015

Assalamualaikum semua
Entri ini agak lama terperam dalam draft entri cik en. Ini sepatutnya entri selepas entri INI Kali ini cik en share lebih banyak gambar dari menaip. Untuk makluman semua Kesemua gambar ini diambil sempena AGROFEST PERINGKAT NEGERI PERAK 2015 yang bermula dari  17-21 September 2015  di RTC Gopeng Perak

selfie sebelum bergerak ke RTC GOPENG
7

Festival Rakyat Pasir Salak

Assalamualaikum
kali ini cik en hendak kongsikan pengalaman ke 
Festival Rakyat Pasir Salak
yang bermula 4-6 September 2015 di Litar Dato Sagor Pasir Salak Perak
Ini antara rentetan nya.
Jabatan cik en mengambil bahagian tapi kali ini cik en datang sebagai pengunjung.
Bukannya staf yang bertugas


Perjalanan ke Litar Dato Sago Pasir Salak dari Manjung
5

Agro Fest Peringkat Negeri Perak 2015

Agro Fest

Assalamualaikum.
Agro Fest Hari Peladang, Peternak dan Nelayan Peringkat Negeri Perak
17-21 Sept 2015
DI RTC Gopeng, Perak
Moh Beramai ramai
4

Distokia Kucing


salam semua
hari ini cik en nak share sedikit info kepada pencinta pencinta kucing
terutama kucing betina
sesetengah kucing betina yang bunting akan beranak tanpa ada sebarang masalah
dan ada yang susah nak beranak
antara faktor adalah anak yang besar atau salur beranak yang kecil
Ini antara kes yang pernah terjadi di klinik cik EN
Layan dulu gambar gambar di bawah


10

Program Kesihatan BABI


salam semua
 kat sin icik en nak menjawab pertanyaan seorang pengomen Nur A.Z
yang bertanyakan 

masuk ladang khinzir?? buat apa utk program keshtn tu? 

mungkin ada antara yang masih belum mengenali cik en lebih rapat
cik en merupakan seorang pembantu veterinar yang bekerja di Pejabat Perkhidmatan Veterinar di salah satu daerah di negeri Perak
dan cik en ditempatkan di bawah Unit Kesihatan atau khususnya di bahagian UKTG (Unit Kesihatan Ternakan Gerompok)
Untuk ringkasan team UKTG ini akan membuat pelbagai program kesihatan seperti "bleeding", vaksin, kawalan penyakit, nasihat untuk peternak peternak yang mempunyai ternakan seperti kambing, lembu, bebiri kerbau,ayam, itik, dan juga BABI (Khinzir)
Jangan anggap bila sebut perkataan BABI itu ialah mencarut sebab di pejabat veterinar perkataan itu adalah rutin sebab setiap hari akan ada kaitan dengan khinzir
seperti permit , lesen dan sebagainya
dan program kesihatan pulak merangkumi pengambilan sampel darah (bleeding) dan swap (pengambilan sampel di hidung)
Sampel sampel ini akan dihantar ke makmal untuk saringan penyakit 
Penyakit yang selalu di ujikaji untuk khinzir adalah 
NIPAH dan JE
JIka tiada kajian kemungkinan penyakit akan cepat merebak di kalangan khinzir dan akan membahayakan manusia
dan ini untuk lebih lanjut
dan saat in mungkin akan bertanya macam mana dengan pakaian bila masuk kek ladang khinzir ini?
ni la pakaiannya



ada macam angkasawan nak pergi ke bulan?
gambar yang lain tak boleh nak masuk sangat ti akan de spekulasi
so sampai disini entry mengenai kerja cik en dan menjawab pertanyaan Nur A.Z

p/s : salah satu kerja mencabar adalah veterinar .. :)

Photobucket
4

Aktiviti Hujung Tahun Di PPV Manjung


asslamualaikum semua!
rini cik en nak cete hal berlaku semalam di opis cik en..
kami kutip duit untuk buat jamuan makan.
selalunya makanan yang menjadi pilihan ialah
Char Ketiaow
Nyum nyum dan kebetulan kami ini berhampiran dengan laut, stok udang nya amat mudah di dapati tau
memang besar besar udangnya..
x yah la nak cete perihal yang lain, layan pic kat bawah ini je k

preparation
1

Kursus Induksi SUK Perak 9/2012 dalam kenangan


salam semua!
seminggu lagi cik en pergi kursus.
sebelum ini kursus ini
kali ini cik en kursus untuk pengesahan jawatan pembantu veterinar cik en ini
mengikut syarat pengesahan jawatan pembantu veterinar perlulah 
lulus peperiksaaan awam
lulus peperiksaan pembantu veterinar
mengikuti dengan jayanya kursus induksi khusus veterinar dan kursus induksi umum suk perak
so ikutkan semua tu dah settle.. so untuk tunggu pengesahan jawatan.. syarat satu lagi kena cukup 3 tahun..
cik en baru je 2 tahun berkhidmatan dalam SUK perak
ini cik en bukan nak cerita pengesahan cik en tu tapi kursus yang cik en gi minggu lepas
9 Disember hingga 16 Disember 2012
sebelum itu, tengok pic bawah ini


dah tengok blum?
ini lah semua batch cik en yang join kursus induksi umum ni..
seramai 11 orang dan status ini adalah laporan x wajib yang perlu cik en kasi kepada kak rohana
kak rohana adalah senior yang menjaga bahagian latihan di HQ jabatan cik en ini.
dan ramai gak dari kalangan kami memegang jawatan semasa kursus ini
so ke gambar seterusnya

cik en on diet.. tapi x boleh sebab makanan dorang kasi amat sedap
11

Betul tu! Cik En orang Vet


salam 1 blogger


ya.. betul cik en memang seorang vet
kenapa la tetiba cik en nak gtau kat semua orang yang cik en keje vet ini..
kisahnye cmni. ada adik manis kita
Misz Mieza 
tanye cik en soalan ini

Kesian si Chiki! Cik En ni vet ke ea? Pandai inject2 nih.. MM kagum sangat dengan manusia yang berkongsi kasih sayang dengan haiwan peliharaan & sanggup berkorban wang ringgit semata2 inginkan haiwan peliharaan masing2 terjaga & terbela.. Tahniah Cik En coz tergolong dalam golongan orang yang MM kagumi.. =) MM doakan Chiki cepat2 sembuh.. Lepas ni boleh tolong jaga Cik En plak..

 komen dari entry
Rawatan Untuk Chiki ( Anjing Belaan Cik En) 
dan jawapan cik en 
YA! cik en orang vet
cik en merupakan pembantu veterinar di 
Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak
dan daerah mana cik en x perlu bagitau sebab faktor keselamatan.
kalau yang dah tahu tu kira diam2 sudah..
kalau yang pandai cari dalm blog cik en ini rasa ada terlepas kot kat area mana cik en bertugas.
11

Konvensyen Kecemerlangan Diri DVS 2012


 salam semua!
mesti ramai yang tertanya kenapa cik en tak terjah blog korang dalam seminggu ni..
mula2 korang kena tengok entry ini
dan ini
kali ini cik en nak share sikit pic semasa kovensyen hari tu yang berlangsung di INSPEN Putrajaya Presient 14 pada 5-8 Julai 2012

dalam kenderaan


pendaftaran dan rehersel kawad
16

Konvensyen Kecemerlangan Jabatan Perkhidmatan Veterinar 2012


salam 1 blogger
untuk maklumat semua.. mulai 5 hingga 8 Julai 2012... cik en dan team Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perak (JPVPK) cik en akan berkampung di INSPEN di Bangi untuk mengikuti konvensyen Kecemerlangan JPV (KKDVS) .
seramai 88 orang wakil dari JPVPK akan mengikuti.
antara aktiviti disana adalah sukan, kawad dan kebudayaan..
Alhamdullah tahun ini team JPVPK ramai yang join dan banyak aktiviti yang di join..
Seperti cik en, Cik en masuk untuk tenpin Bowling, Bola jaring dan Kawad.
manakala rakan blogger ANISMELON merangkap team JPVPK gak masuk Kawad, Futsal dan Kebudayaan.
Sukan yang ada semasa KKDVS ini ialah 
Bola Jaring, Futsal, Bowling Padang Bowling Tenpin, Dart, Karom Congkak dan Sepak Takraw
Pakaian sukan kami bertemakan hijau putih dan kuning..




ini antara aktiviti latihan yang di jalankan di Ladang Infoternak Sungai Siput..
kami berkampung 3 hari disana untuk latihan.
semoga team JPVPK berjaya merangkul emas... hehehhe
11

Kursus Orientasi dan Kursus Induksi Khusus Kumpulan Sokongan 17 tahap 1 2012

Semua Peserta Kursus
salam semua...
entry ini sepatutnya dah lama update tapi kekangan cik en untuk membuat entry menyebabkan entry ni lambat sikit dipublish...
alhamdullilah selama sebulan ni cik en sibuk dengan kursus kursus... tapi cik en akan update kursus yang cik en yang ini dulu..
 cik en dan kawan kawan vet JPVPK cik en seramai 14 orang terpilih menyertai kursus ini. kursus ini kami wajib kerana kursus ini untuk menentukan jawatan tetap bagi kami...
Kursus ini berlangsung 3 hari di Institut Perkhidmatan Veterinar di Cheras pada 23 April sehingga 25 April 2012. 
Pengalaman kat sana memang best dan cik en jadi penghuluwati masa kursus tu... 
dan penghulu kursus kawan seangkatan cik en iaitu En. Andilla Ispar..
Kami bergerak ke IPV jam 9.00 pagi di JPV Perak dan sampai di IPV dalam pukul 1.00 petang. 
Pendaftaran dan pembahagian bilik.. satu bilik 2 orang dan ada yang 4 orang..
Pelbagai aktiviti yang kami lakukan tapi tak semua gambar cik en ambik..
Dibawah antara gambar yang sempat cik en ambik sepanjang kursus tersebut
4

pengiraan gaji untuk kaitangan awam



salam semua
pe khabar?
kaliini entry ini untuk yang sesiapa bekerja kerajaan tidakkisah federal atau state...
kalau sesiapa yanag malas nak mengira atau bertanay dengan kerani kewangan korang boleh check sendiri di sini
so pastu korang boleh tau gaji korang yang terbaru...
ditambah kenaikan elaun yang terlibat
so pengiraan ini untuk kakitanagn awam dan Polis diraja Malaysia...
0

program cucok kobo!



salams semua!!
smlm aku bz sampai lewat update blog aku...semlam aku de program...
progrom cucok kobo...aku g kt ladang lekir...
mak ai...beso gilak2 2...
dekat stgh jam baru sampai tmpat tujuan dari pintu utamanya...
so kt sini aku share skit program 2..aku x sempat ambik darahnye cz kobo ni naik minyak...dorang x bagi...heheh

ni time sampai...standby barang


cik eintan susun tag ngn en pojie...en jejai laks stnby vaksin

peace!

ni la salah sekor dari 11 kobonye

tarik pak!tarik pak!hhehehe

cik pojie menambik darah

ehhehe..that alls 4 today!
so td aku bru lps buang ulat kt meme(i means kucing)
byok gilak...bau apatah al lagi..ehhhe...comey meme 2..
i luv cat


heheh...ok la...c u in isnin...sok n lusa holiday time!blik kampung


ehhehe...da to all....
bye!


Photobucket
0

Program TRUST di Perak Tengah 2011


hola semua

selamat pagi...
nk aku nk share ceter aku smlm..
smlm aku kena g 1 program anjuran federal JPV iaitu program TRUST..
pe itu TRUST???
TRUST ialah Program Transformasi Uasahawan Ternak
ini peringkat perak tengah..
so de 5 org penerima...
sorang dpt la 20 ekor lembu betina dan 1 ekor jantan...
lembu 2 baka zebo dari myammar
so ini sekitar majlis 2..



Majlis perasmian

Terpaksa jadi "catering"

Kesemua yang terlibat dalam program ini

Majlis sain perjanjian TRUST

Lembu yang sampai

Pemberian lembu

Tukang penyibuk..hehehe



so, sampai disini laporan aku...

da semua...and last




Photobucket


0

menjadi dr kambing

salam...
salam 1 malaysia semua
alhamdullah,hampir 2 bulan aku jd Veterinary asst. kt JPV negeri Perak
3 minggu kusus kt PLT sungai Siput
skrg aku ditempatkan di Manjung...JPV Manjung
Selama 2 minggu aku terperap dlm blik opis ni
akhirnya hari ni aku kuar gak...g ambik darah...ehhehe
kambing 2...
dia de jangkitan brucella..penyakit ini leh berjangkit dengan manusia..
aku nk upload gambar..tp xleh laks..reader xleh digunakan...
pe2...t aku upload gaambar 2...
sebelumni aku xde la sgt..pandai ambik darah ni...tp rini,aku dh blajo btul2...masa kt PLT,ramai sgt...sampai aku xleh nk blajo btul2...
so aku kira dh terrer la ambik darah kambing...heheeh
anyway..
see u next post rite...aku akn upload gambrnyer..x byk...tp de la bukti yg aku ambik darah...
can cin cau
0