Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: info

Showing posts with label info. Show all posts
Showing posts with label info. Show all posts

Cara Renew Roadtax Secara Online ( Insurans dan Roadtax)

Cara Renew Roadtax Secara Online ( Insurans dan Roadtax) | Semenjak pandamek ini, cik en memang akan guna cara online untuk semua urusan. Cik en tak nak ambil risiko ke tempat yang sesak ini. Sebab, kesihatan cik en selalu tak stabil. Jadi cik en akan gunakan cara atas talian atau online untuk semua urusan. Kalau sebelum ini, cik en kongsi Cara Keluarkan Duit ASB Melalui MyASNB, kali ini cik en nak kongsi pula Cara Renew Roadtax Secara Online (Insurans dan Roadtax). Ada 2 bahagian yang korang kena buat iaitu bahagian insurans dan bahagian roadtax. Kira entri ini lengkap la untuk korang yang nak tahu Cara Renew Roadtax Secara Online ( Insurans dan Roadtax) ini. 

Cara Renew Roadtax Secara Online ( Insurans dan Roadtax)

0

Pernah Dengar Urutan Minda?

Pernah Dengar Urutan Minda? | Pernah tak korang mendengar Urutan Minda? Selalunya dilakukan terhadap bayi berusia 1 bulan ke 6 bulan. Anyway urutan minda ini cik en dnegar dari mak ndak dan mak cik en. Katanya ianya dapat membantu merangsang minda anak anak. Anak anak akan jadi lebih bijak dan cergas. Cik en cuba mencari info di internet tapi tak ada tapi cik en boleh related kan dengan beberapa info dari artikel yang lain. 

urutan minda

0

Cara Delete Purchases di Google Play Melalui Komputer

Cara Delete Purchases di Google Play Melalui Komputer | Dapat mesej kena charge RM27.99 dari Google Play. Cik en yang sekarang ini mudah lupa mulalah sakit kepala fikir, cik en beli apa ye kat Google Play sedangkan cik en pengguna Apple Store sekarang ini. Dah masuk 2 tahun dah. Cik en pun call Celcom dan mereka tak boleh track so mereka sugggest untuk call Google Customer Service. Tak pernah sekali pun cik en call Google center ini so cik en pun teringat yang pernah purchase apps Smule di Google Play masa pakai Android dulu. So cik en pun google cara untuk delete purchases melalui komputer memandangkan cik en tak pakai android phone. Korang yang ada masalah sama boleh ikut langkah yang cik en akan kongsi ini okey?



1

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung | Lama juga cik en tak buat review tempat di Manjung ini kan. Kebetulan cik en mencuba satu tempat baru, rasanya cik en nak simpan memori di blog ini. Jika sebelum ini cik en lebih suka memanjakan diri di D'wafa Care Seri Manjung tapi disebabkan penuh cik en mencuba sesuatu yang lain iaitu berbekam. Itu pun cik en bawa abah dan pak ndak cik en pergi. Dan bila ditanya ada bekam untuk wanita, terus cik en buat juga. Berbekam ini memberi kesan yang berbeza dengan urut. Apa perbezaannya? Kena baca entri ini sampai habis



0

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam?

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam? | Pernah sebelum ini, cik en dengar pelanggan cik en membeli kucing yang berbaka mahal dan dikacuk atau mating untuk dapatkan anak anak yang cantik dan baka yang lebih baik kemudian dijual dnegan harga tertentu. Ada juga yang ingin jual kucing dan dibayar dengan makanan kucing. Persoalannya adakah BOLEH aktiviti ini mengikut pandangan Islam?




0

Kepala Kebas dan Bersemut

Kepala Kebas dan Bersemut | Pernahkah korang ada masalah kepala kebas atau bersemut? Cik en sekarang ini tengah rasa. Tak pastilah kerana apa tapi dah alang alang ada benda nak kongsi, cik en pun research la. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan apabial cik en habis mencari info, cik en mula risau pula dengan tahap kesihatan cik en sekarang ini. Kena start amalkan makanan yang sihat. Dah masuk 30 an ini macam macam pula jenis penyakit yang datang

Kepala Kebas dan Bersemut
6

10 Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020

10 Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020 | Tak sampai berapa hari lagi nak masuk tahun baru. Tahun 2020 banyak beri kenangan masam manis kepada seluruh rakyat Malaysia bahkan seluruh pelusuk dunia. Boleh dikatakan tahun yang merubah kehidupan seseorang. Sesiapa yang terlalu selesa dengan kehidupan sebelum ini merasai juga naik turun kehidupan. So bukan itu yang cik en nak kongsi dengan korang tapi cik en nak berkongsi Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020 oleh rakyat Malaysia. Cuba korang semak, kot kot resipi viral masa PKP ada termasuk sekali tak

1

Siapa Sebenar Dalang Disebalik Kejadian MH17?

Siapa Sebenar Dalang Disebalik Kejadian MH17? | 17 Julai 2004, 6 tahun yang lepas, dunia terutama Malaysia sendiri seakan percaya dan tidak percaya, sebuah pesawat Boeing Malaysia Airline MH17 ditembak jatuh dalam perjalanan dari Amsterdam ke Malaysia di Torez di Donetsk Oblast, Ukraine. Cik en antara percaya tak percaya kejadian tersebut. Sama seperti kejadian kehilangan MH370, kejadian MH17 ini cik en ikuti dari awal sehingga beberapa tahun sebelum cik en dah sibuk dengan tugasan harian dan cik en jarang mengikuti perkembangan kes tersebut. Kenapa cik en tiba tiba teringat kembali dengan kisah MH17 ini? Sebabnya 17 Julai ini adalah genap 6 tahun kejadian tersebut berlaku dan cik en masih tertanya Siapa Sebenar Dalang Disebalik Kejadian MH17?

mh17

3

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak | Cik en baru selesai buat Pembayaran Zakat Atas Talian atau senang dipanggil E-Zakat atau bayaran zakat online. Ini pertama kali cik en gunakan dan selama ini abah cik en yang bayar. Hikmah PKP ini, cik en dapat membayar zakat untuk tahun ini. Even abah kata nak bayar balik la. Hihi. Anyway dah alang alang buat pembayaran itu, cik en sempat la terfikir nak buat entri Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak ini. Maaf la, kalau ada negeri lain terasa, sebab cik en hanya buat Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak sahaja. Hihihi. Hope rakyat Negeri Perak atau yang tinggal di Perak dapat tengok step pembayaran secara online ini. | Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Mula mula korang perlu masuk ke laman web Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak. Dan korang follow sahaja gambar di bawah ini okey!


2

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali | Tahukah korang yang orang Itali tak akan makan Spaghetti Bolognese atau membuatnya di rumah dan restoran mereka? Mesti korang terkejut kan? Sedangkan korang dah dimomok atau diberitahu dari dulu lagi yang Spaghetti Bolognese adalah masakan orang Itali. Cik en sendiri pun terkejut lepas tengok satu dokumentari di BBC Earth iaitu Indise in Factory. Rupanya resepi Spaghetti Bolognese adalah daripada orang luar Itali. 


Di Itali, ada lebih 350 jenis pasta. Walaupun semuanya dihasilkan dari bahan yang sama tapi ianya mempunyai pelbagai bentuk. Setiap bentuk pasta mempunyai sos yang tersendiri. Mungkin kita di Malaysia kenali pasta seperti Spaghetti, Angel Hair, Lasagna, Macaroni dan Futtuccine. Tapi di Itali korang akan tengok lebih banyak lagi jenis pasta. 

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali



Berbalik pada tajuk cik en Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali tadi, sebenarnya di Itali, sos Bolognese adalah untuk pasta jenis Tagliatelle dan cara masakannya juga berbeza. Kalau Spaghetti Bolognese yang kita tahu, kuah dan pasta tidak bercampur tapi kuahnya hanya diletakkan di atas spaghetti yang siap direbus. Tapi di Itali Tagliatelle Bolognese dimasak dan digaul bersama semasa masak. Macam kita makan mee goreng atau bihun goreng. 


Setiap pasta yang berbeza bentuk memberi maksud tertentu dan adalah gabungan yang sesuai dengan sos. Seperti pasta Fusili yang berpintal sesuai untuk sos berasaskan tuna dan bawang. Kerana kawasan berpintal itu terletaknya tuna dan bawang untuk dimakan. Pasta jenis cengkung seperi Conchiglie sesuai dengan sos yang ada ketulan sayur. Fungsi cengkung itu untuk memudahkan sayur dimakan bersama pasta. Pasta jenis reben seperti farfalle sesuai untuk sos keju berkrim kerana ada 2 sudu (berbentuk reben)

Patutlah cik en tak minat makan Spaghetti Bolagnese rupanya gabungan tu salah. hahahha. Didalam rancangan itu pun ada nyatakan mereka memotong spaghetti kepada 30 cm kerana ianya saiz sesuai untuk dimasak menjadi masakan pasta. Walaupun kita rasa terlalu panjang untuk kita rebus didalam periuk yang ada kan? Tapi disebabkan pasta di hasilkan oleh orang Itali, mereka lebih tahu kenapa saiz itu yang paling sesuai untuk dipasarkan. 

Selain dari ilmu spaghetti ini, cik en dapat ilmu teh di rancangan Indise in Factory. Cik en ada story di Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap . Tak sia sia la masukkan HyppTV dan ada rancangan ilmiah macamni. Dari melayan drama yang tak ada faedah baik layan dokumtari camni. Kalau ada drama pun ianya berfakta dan bagi ilmu pada penonton. 
4

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap | Cik en ini bukanlah pandai memasak tapi cik en sentiasa suka dengan ilmu ilmu baru mengenai makanan dan minuman. Baru baru ini cik en ada menonton satu rancangan di HyppTV channel BBC Earth. Nama rancangan itu Inside In Factory. Asalnya rancangan ini adalah dokumentari pembuatan uncang teh dari awal sehingga di pasarkan. Dalam itu mereka ada slot bersama pakar untuk siri itu iaitu Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap
Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Selama ini cik en tak tahu ada 3 benda yang penting yang membuat teh yang betul dan sedap. Selalunya main buat saja. Ini Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

  1. Buat air teh dalam kole atau mug yang bewarna merah. Warna merah memberi psikologi membuat teh rasa lebih sedap
  2. Gunakan air tapis untuk dimasak. Penggunaan air tapis dapat membantu menyerapkan rasa daripada uncang teh
  3. Rendam uncang teh selama 5 minit sebelum keluarkannya. Ini kerana lagi lama uncang teh direndan, lagi banyak antioksida dan kafein yang keluar.
So lepas ini cuba la Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap ini. Tengok ada perbezaan tak rasanya. Nanti bagi feedback kat cik en eh!

Nak pi bancuh gift teh yang dibagi oleh Avillion Hotel masa Grand Launch la.. 
2

Factors to consider when buying a high-rise property

Factors to consider when buying a high-rise property | High-rise buildings as residential properties has becoming popular these days in the city. With dramatic architecture, stunning views, work proximity, resort-style amenities and customised social activities, these are the few traits that attract homeowners to beautiful high-rise buildings. But when it comes to selling or renting out your property unit from the high-rise buildings, your potential buyer or renter won’t be able to see your notice like ‘rumah untuk dijual’(house for sale) or house for rent. Here are some of the factors to consider before making the decision.


Factors to consider when buying a high-rise property


1. Location, location, location

The classical popular quote in real estate. When you are looking for property to purchase for investment or own stay, look for properties in the thriving and upcoming areas or towns that may develop in future. Government or developers may want to convert what used to be high-crime area can be revived into prosperous area - you may never know.

Explore the local amenities and facilities nearby that will cater your needs or majorities’ needs. What is the acceptable travel distance for you to get your daily necessity? Do you feel secured with the surrounding area? Is the traffic condition between your house to work place time consuming?

Within the high-rise building itself, location should be a consideration. If you have the elderly or kids living with you, units in lower floors might be more suitable due to the fact that you are not required to solely on the elevator for access - especially if the elevators are constantly faulty. If you enjoy greeting your day with a beautiful view of the city, higher units could be your choice but the price will be much higher.

2. Land status

This is important because the land status can be either a residential or commercial. This will affect your payment especially when it comes to assessment rate and utility bills, it will be charged at commercial rate, higher than the residential status. Our advice - to check on the land status of the high-rise property if you are intending to purchase a unit.

3. Parking

The parking facilities is something you will need to consider as well. Majority of the high-rise residential buildings offer only one or two dedicated parking spots. Meanwhile, most commercial high-rise buildings like SOHO, SOFO, and other versions of small offices that do not come with parking bays at all. Unfortunately, if you own multiple sets of cars, you can either choose to rent or buy additional units. Check with the building management on the charges of the additional reserved parking.

Few details to check on the parking details such as the parking garage security, the distance of the car park lot to the elevator, the limitations relative to the height or length of your vehicle and others.

4. Facilities

Apart from location, amenities tend to be a huge consideration for buyers’ interest in high-rise buildings. Almost every condominium units come equipped with the facilities such as swimming pool, gym or community hall. If you are buying sub-sale properties, it will be prudent to check the condition of the facilities. Better make sure your maintenance fees are worthy for your facilities’ utilization.

5. Insurance coverage

The type of insurance and rates will vary according to different types of building. The building is usually insured by the management but it does not cover insurance for home contents. Ask what would happen if your neighbour caught a fire and it impacted your unit or your bathroom is flooded and repairs had to be carried out. Do check with management and your insurer on the coverage so when it happens, you make sure you are wellcovered.

6. View

The view from your condominium unit could add on to your property value, good for your investment. Do you know a good view can affect the value with a difference of few thousand Ringgit? Who doesn’t want to wake up every morning with a good view? Higher floors usually have stunning views compared to lower units. If you are considering this to be very important factor, it should play a major role in your decision. Plus, you will have better lighting and air ventilation on the higher floor.

However, when getting to higher floors, make sure your windows are made of high quality materials especially the frame. It has to be durable to sustain the wind load during extreme conditions.

7. Security

While you are looking out for property, safety and secured environment should be considered for yourself and your family. Observe and ask around if the apartment is well-guarded, the number of guards patrolling the premise and the level of security access. If there are frequent robbery and snatch cases around the vicinity or break-ins the apartment or condominium, do consider to look somewhere else.

8. Density

Overcrowded can happen if the development has higher dense and you will face overcrowding experiences like lift waits, tiny car parks and traffic congestion, your stay will be unpleasant for long term. You will be frustrated with these menial details. However, exclusivity comes with a cost, a higher cost. High density properties can also produce noise pollution and insufficient parking bays. Find out how many units are built for the whole development and also on each floor. Plus, the number of lifts available for each building also can make big difference.

2

Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam?

Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam? | Adalah cik en baca di facebook mengenai vaksin sekian sekian mengakibatkan anak anak semakin mengenyam. Cik en ada tengok profile facebook yang keluarkan artikel itu and .... tak perlu la cik en nak menambah dosa membawang kan? Cuma cik en terpanggil untuk bagi pendapat mengenai topik Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam? ini. 


Sebenarnya semua anak perempuan akan ada perasaan bernafsu selepas mereka datang haid. Its normal. Sama macam dulu. Tapi kenapa dulu tak ada kes seks di bangku sekolah atau pengaulan bebas dari sekolah rendah lagi. Banyak faktor sebenarnya dan kita tak boleh tuju pada 1 sebab ianya terjadi. 

Faktor Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam

  • Teknologi gadjet dan internet 

Dunia teknologi yang memang menjadi habit anak anak sekarang. Internet memang mudah untuk diakses. Kecil kecil lagi dah ada handphone canggih. Berbanding dulu, hiburan anak anak hanya bermain bersama dengan kawan sekolah. Mereka berfikir sebaris dengan fikiran kanak kanak sebab mereka bergaul dengan rakan sama usia. Apabila ada teknologi, boleh google, boleh youtube, mereka diberi pendedahan lebih daripada apa yang mereka perlu tahu. Sebab itu, anak anak sekarang super bijak dan mereka boleh menonton video seks tanpa kawalan. 

  • Khitan

Adakah korang ( ibu ibu muda) tau apa itu khitan? Khitan seperti Khatan. Cuma khitan untuk anak anak perempuan. Kenapa khitan di buat?  Khitan adalah salah satu dari 5 sunnah fitrah. Prosesnya membuang hujung kelentit anak perempuan yang mana kelentit ini memberi ransangan terkuat. Kalau nak baca lanjut boleh baca di Khitan Untuk Anak Perempuan .

  • Adab hubungan suami isteri

Walaupun cik en belum berkahwin tapi semua ini diajar masa sekolah lagi. Bukannya nak bersama suami isteri asal ko puas aku puas settle. Tapi ada adab adabnya. Adab sebelum hubungan, semasa hubungan dan selepas hubungan. Tengok balik semua itu terutama adab sebelum hubungan iaitu Nikah. Selain itu adab buang air kecil seperti berdehem sedikit. Semua itu ada sebab kenapa dalam Islam perlu dibuat. Sebabnya ianya mempengaruhi. Contoh yang mungkin korang senang faham. Korang buat kek. Semuanya tersedia dan masa adunan termasuk bahan yang expired atau semut. Walaupun diakhirnya korang dapat kek tapi rasa dan bau lain dari kek yang menggunakan bahan sempurna. 

  • Didikan ibu bapa

Cik en dulu suka kalau mak abah cik en open minded. Tapi bila cik en dah berusia sebegini, cik en rasa open minded itu tak boleh terlalu open sampai memberi ruang pada anak anak ke lembah yang tak diingini. Contoh : biarkan anak berdua dengan rakan lelaki ke sana ke sini pada usia yang muda. Mak cik en dulu wajib ada adik kalau nak ke mana mana. Kalau tiada adik beradik lain, mungkin ada sepupu atau kawan yang lebih berusia. Hadkan kebebasan dorang tapi jangan sampai mengongkong mereka. Ala ala tarik layang layang. Ada masa tarik ada masa lepas. Sebabnya keadaan dulu dan sekarang berbeza, Dulu kita boleh kongkong anak anak tapi sekarang anak anak akan jadi memberontak. Banyakkan nasihat dan teguran. 

  • Didikan Islam yang sempurna

Menjadi tanggugjawab ibu bapa untuk berikan pendidikan dunia dan akhirat yang sempurna. Dan yang penting carilah agama yang benar. Banyak sangat yang gunakan agama untuk kepentingan sendiri. Dalam Islam semuanya lengkap. Ajaran ini yang sebenarnya akan guide anak anak ini dari buat perkara berdosa. 

Ini antara yang cik en boleh fikir secara spontan semasa entri ini di buat. Mungkin korang ada pendapat yang lain dan boleh kongsi di bahagian komen ya.
3

Cara Mudah Mengatasi Masalah Sakit Lutut

Cara Mudah Mengatasi Masalah Sakit Lutut  | Sakit lutut ni bukan saja pada orang tua saja tapi pada orang muda macam cik en juga. Mana yang tak kenali cik en, cik en seorang pembantu veterinar yang bertugas di bahagian teknikal seperti rawatan haiwan ternakan di luar dan haiwan kesayangan di klinik. Kalau di luar tak kira staf lelaki atau perempuan kerja kami jadi setara. Kalau kandang yang jauh ke dalam ladang atau berbukit bukit sehingga tak boleh bawa pajero, kami terpaksa berjalan kaki sambil bawa barangan rawatan . Andai kata kerja di bahagian klinik haiwan kesayangan pula, bila sampai waktu sibuk, mesti terkejar kejar sehingga tak sempat nak duduk sehingga waktu rehat. Masa ini la cik en akan mula rasa sakit lutut. Masa itu cik en cuba cari Cara Mudah Mengatasi Masalah Sakit Lutut di google. Semua nampaknya tak berkesan sampailah cik en jumpa Cara Mudah Mengatasi Masalah Sakit Lutut dengan Biobax Cool Therapy

Cara Mudah Mengatasi Masalah Sakit Lutut
Cara Mudah Mengatasi Masalah Sakit Lutut 

Cara Mudah Mengatasi Masalah Sakit Lutut 


Banyak yang suggest cik en makan supplemen tapi biasalah cik en ini, selalu lupa dan bila sampai sakit lutut menyerang, cik en akan stop pekerjaan cik en tapi customer tetap ada menunggu cik en. Semakin lama semakin ramai dan rawatan terpantas 5 minit boleh cik en buat adalah spray Biobax disekeliling lutut dan urut perlahan lahan.


Mulanya cik en nak guna semasa sakit saja tapi bila ianya mudah dengan spray, cik en mula konsisten spray 3 kali sehari sehingga beberapa minggu. Lani ini dah tak kerap sakit lutut macam dulu. Selain itu kalau tengah sengal sengal belakang, cik en try spray gak. Lega terus. Bagus pula Biobax ini rupanya. Bukan lutut je, tapi sengal sengal pinggang dan leher ni pun boleh rupanya. Bila cik en baca balik rupanya memang banyak kegunaan Biobax ini selain sakit lutut. 

Lagipun cik en suka pakai Biobax sebabkan bau dia tak seperti spray lutut macam bersukan tu yang panas. Biobax ini cool therapy jadi sejuk je bila pakai. Bau dia pula wangi dan segar. Customer tak perasan pun yang cik en pakai dan ada yang berhidung kembang (hahahha) tegur wanginya bau. 

Cik en spray dan kejap saja meresap tau dalam kulit. Ianya disebabkan Biobax menggunakan Nano Technology yang mudah meresap kedalam kulit untuk memberi kesan segera. Tak juga berminyak dan melekit pada tangan selepas urut disekeliling lutut.


Lagi satu yang cik en suka, ianya kecil dan senang masuk dalam handbag cik en. Kalau bawa mak abah cik en jalan jalan di Mall, selalunya mereka akan berhenti sebab sakit lutut. Terus saja cik en bagi mereka satu das spray Biobax. Tak sampai 5 minit terus shopping balik mereka. Hahahaha


So cik en recommended sangat untuk korang yang masih tercari cari Cara Mudah Mengatasi Masalah Sakit Lutut  ini. Korang amalkan gunakan Biobax 3 kali sehari selama 2 minggu. Insyallah masalah sakit lutut itu akan beransur pulih. 


Biobax ini ada kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia dengan nombor KKM NOT170503687K dan halal kerana menggunakan bahan utama Habbatussauda, Minyak Zaitun dan Minyak Kayu Putih.

Biobax Sesuai sangat la untuk golongan orang tua, golongan obesiti, aktif bersukan, selalu angkat barangan berat, ibu ibu hamil, golongan pekerja yang selalu sakit belakang sebab duduk terlalu lama dan mengalami lemah otot peha. 

Korang yang berminat dapatkan Biobax boleh dapatkan di www.biobax.my/product/biobax dan sekarang ini, korang boleh dapat diskaun RM20 untuk pembelian 2 botol dengan masukkan kod kupon "RM20" di ruangan disediakan bila dah pilih untuk beli 2 unit Biobax.
5

Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En

Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En | Mesti ramai yang tertunggu keputusan ujian komputer untuk dapatkan lesen motosikal cik en kan? Maaf lambat sebab tadi cik en berbuka puasa dan layan cerita Hantus sampai ralit nak menaip. hahahha. Ok la, ini entri sambungan Cara Dapatkan Lesen Motosikal yang cik en keluarkan sebelum ini. Dalam entri itu, cik en akan ambil Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal jenis L untuk membolehkan cik en ambil lesen P selepas 30 hari usia lesen L cik en. Nak tau keputusan Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal cik en tak? Korang kena baca la sampai habis.

Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En
Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En 

Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal Dan Keputusan Ujian Cik En 


Anywayyyyy cik en lulus dengan markah 42/50. Markah lulus 42/50.. Oh my good.. Sipi sipi betul tau cik en dapat jawab. Andai kata gagal cik en boleh repeat sekali lagi selepas tamat ujian komputer itu secara percuma. Kalau gagal lagi, cik en kena ke JPJ untuk langkah selanjutnya. 

Ini la keputusan cik en. Hahhahaha. Menangis tengok wehhh.. Rasa macam baru dapat keputusan SPM.. hahahaha


Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal


Kali ini cik en nak share dengan korang apa persedian sebelum peperiksaaan dan tips untuk lulus ujian komputer (macam la dapat markah penuh kan? ahhahaha) 

  • Buku teks yang dibagi boleh untuk korang rujuk dan hafal
  • Kalau rasa nak buat latihan tubi ala ala percubaan SPM itu korang boleh cari di apps di Google Play atau Play Store - Ujian KPP
  • Dalam apps itu ada 500 soalan dan soalan buta warna. So far ada la dalam separuh soalan dalam apps ini muncul dalam ujian sebenar
  • Hari ujian (cik en akan tempah 2 hari sebelum ujian melalui institut memandu) korang jangan lupa bawa no siri yang cik en pernah story sebelum ini. Cik en ambil ujian ini di MYEG Sitiawan 
  • Pakaian pula korang rujuk bawah ini



  • Kes cik en tadi lupa pakai kasut bertutup penuh. Nasib ada sport shoes teruslah tukar. ahahha



  • Cik en ada masalah masa pendaftaran sebab cik en dah salah bayar yuran. Mana la cik en tau kan kena Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal ini harganya berlainan. RM 17 untuk fresh dan RM 27 untuk kes ada Lesen D. Nasib MYEG ini ada list nombor telefon institut memandu di sekitar Manjung


  • Terus cik en call uncle institut memandu tu dan nasib cik en baik uncle itu daftarkan dulu dan bayar kemudian.
  • Cik en dah selesai pendaftaran, terus kena selfie.. ahahha. bukanlahhh.. ambil gambar dulu dan thumb print sebelum ambil Ujian Komputer Untuk Dapatkan Lesen Motosikal
  • Komputer cik en nombor  14 dan korang jangan nak gi komputer nombor lain pulak. Kang ujian komputer untuk dapatkan lesen lain pula. 
  • Ada masa lebih kurang 45 minit untuk jawab 50 soalan. 

  • Semua perlu tinggal di luar kecuali diri sendiri dan kad pengenalan saja. 
  • Gambar diatas ini cik en ambil di komputer untuk demo ujian komputer di bahagian menunggu
  • Ini pula paparan untuk keputusan ujian komputer


Selepas lulus, cik en perlu ke institut memandu dan bawa sekeping gambar dan keputusan ujian komputer tadi untuk mereka proceed Lesen L. So cik en punya boleh ambil esok petang.  

Selepas settle urusan itu, cik en pergi bayar deposit untuk baby baru cik en. Baby baru?? Itu cik en akan story entri lain okey! Oh ya, lepas ini cik en akan story latihan menunggang motosikal juga sekali nanti na.. bagi can cik en belajar dulu

Jumpa next entri semua! 
3

Cara Mendapatkan Lesen Motosikal

Cara Mendapatkan Lesen Motosikal | Ada kisah kenapa cik en tak teruskan ambil Lesen P selepas dapat Lesen L untuk motosikal dulu. Sepatutnya belajar 10 jam saja di litar kan? Tapi cik en dah belajar 30 jam di litar and the last cik en tak berjaya nak masuk test JPJ. Bukan sebabkan cik en buat hal tapi rasanya lebih kepada ditipu agen institut memandu. Sebab kecewa, cik en terus ambil lesen kereta (Lesen D) dan dah dapat Lesen Memandu Kompeten hampir 8 tahun. Disebabkan cik en dah mula nak menjadi minah rempit ini, cik en rasa kesedaran untuk ambil balik Lesen Motosikal dan mula merancang nak travel naik motosikal lepas ini. Dan cik en tahu, ada dikalangan pembaca cik en, ada lesen kereta tapi lesen motosikal tak ada macam cik en kan? So dah alang alang cik en dah nak ambil lesen ini, cik en share dengan korang Cara Mendapatkan Lesen Memandu Motosikal

Cara Mendapatkan Lesen Motosikal
Cara Mendapatkan Lesen Motosikal 

Cik en nak share la, harga yang cik en dapat buat Lesen Motosikal B2 di Sitiawan ini. Cik En ambil di Institut Memandu Growth Plus Sdn Bhd. Untuk Lesen Motosikal B2 harga adalah RM300. 

Tidak termasuk buku teks RM 10 (belakang buku test ada no siri dan no siri itu satu orang akan dapat satu no siri yang berlainan dan ianya perlu diberi semasa memasuki ujian komputer), ujian komputer untuk motiskal RM 17 dan bayaran untuk ujian JPJ nanti. 

Sebelum itu cik en nak share sikit jenis jenis lesen memandu yang korang akan dapat lepas lulus Ujian Komputer di MYEG.
  1. Lesen L (Lesen Belajar Memandu)
  2. Lesen P (Lesen Memandu Percubaan) 
  3. Lesen Memandu (Lesen Memandu Kompeten - kira lesen besar la)
  4. Lesen Vokasional (Lesen kenderaan untuk dapatkan upah memandu seperti Lesen Bas, Lori  atau konduktor bas (tak perlu memandu)

Syarat Mendapatkan Lesen Motosikal 

  1. Umur 16 tahun keatas (motosikal) dan sihat tubuh badan serta bukan buta warna
  2. Untuk OKU perlu dapatkan pengesahan dari doktor
  3. Warganegara Asing pula perlu ada pasport dan visa dan ada di Malaysia sekurang kurangnya tempoh 1 tahun

Cara Mendapatkan Lesen Motosikal 

Ok, yang ini cik en nak share proses Mendapatkan Lesen Motosikal pula
  1. Pendaftaran - Pendafatran di Institut Memandu, Sekolah Memandu, atau Agen yang sah
  2. Kursus Teori Penunggangan Selamat (KPP 01) - Kursus ceramah ini 6 jam dan korang wajib thumb print sebelum dan selepas kursus untuk melayakkan korang ambil Ujian Komputer selepas itu. 
  3. Ujian Komputer - Korang kena pergi ke MYEG atau kalau Institut Memandu ada MYEG. Keputusan akan dapat on the spot masa itu. Skor sekurang kurangnya 42/50
    • Ujian Buta - Menguji Penglihatan Mata
    • Bahagian A - Tanda simbol/ Papan tanda jalan raya
    • Bahagian B - Peraturan Jalan Raya
    • Bahagian C - Jalan Raya, Undang Undang dan Soalan Kejara
  4. Jika Gagal, korang boleh repeat balik ujian komputer dan jika lulus, korang dah boleh memiliki Lesen L (Lesen Belajar Memandu)
  5. Lepas itu korang boleh la buat Praktikal di Litar (KPP 02) selama 9.5 jam
  6. Praktikal di Jalan Raya (KPP 03) 6 jam. Walaupun namanya di jalan raya tapi sebenarnya ianya dalam litar saja. Praktikal ini kalau tak silap cik en masa ceramah tadi, 4 biji motosikal jalan serentak 
  7. Settle 10 jam latihan dan lesen L dah berusia 30 hari, boleh lah ambil ujian JPJ. Just inform pada Institut Memandu dan mereka akan setkan. Tapi pastikan korang thumb print cop jari sebelum praktikal dan selepas praktikal dan lepas 10 jam syaratnya itu. 
    • Ujian JPJ 
    • Ujian Penilaian 
    • Ujian Bahagian 11 dan 111
  8. Lulus dan korang dapat Lesen P (Lesen Memandu Percubaan) 
  9. Tempoh Percubaan 2 tahun. Untuk kes cik en yang dah ada Lesen Kereta cik en skip tempoh ini. Kira terus dapat Lesen Memandu (Lesen Memandu Kompeten). Tak perlu tampal P kat motosikal
  10. Selepas 2 tahun, korang ada masa 1 tahun untuk tukar Lesen P (Lesen Memandu Percubaan) ke Lesen Memandu (Lesen Memandu Kompeten)
  11. Kalau gagal sila ulang semula dari step 1 tadi. 

Ok la, cik en akan share lagi untuk step seterusnya iaitu Ujian Komputer di MYEG. Jumpa next entry di 
24

Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak

Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak  | Korang mesti tahu, kalau dah namanya anjing, mesti la menyalak. Lagi lagi kalau ada yang mencurigakan. Tapi untuk anjing baka Basenji ini, ianya tidak boleh menyalak atau membuat bising macam spesis yang lain. Tapi istimewanya untuk meniru bunyi seperti bunyi salakan anjing lain, bunyi kucing dan suara tuannya sendiri. Cuma ianya mengambil masa lama untuk Anjing Basenji ini mahir meniru bunyi bunyi lain. Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak 


Baka Anjing Basenji Tak Boleh Menyalak 


Anjing Basenji ini sangat popular dan banyak digunakan dalam aktiviti memburu kerana ianya cekap dalam kendlaikan haiwan buruan, senyap menghampiri mangsa, patuh arahan tuannya dan paling pantas berlari.

Tapi ianya ada kekurangan iaitu bersifat hiperaktif. Sebagai contoh suka melompat lompat, memanjat pagar, melepaskan diri, buat nakal dan lain lain lagi. Hihihi. Macam anak kucing yang seronok sangat bermain.



Anjing Basenji ini mempunyai sejarah penting dalam ketamadunan Mesir purba. Anjing Basenji ini dianggap haiwan suci dan dihormti oleh masyarakat masa itu. Kepercayan mereka kononya Anjing Basenji ini mampu mengusir roh roh jahat dan menghalang penularan wabak penyakit. Jadi ianya anjing berkelas tinggi yang mana hanya golongan atasan saja boleh membelanya.


Berat Anjing Basenji ini mampu mencapai 11 kg, ketinggian 43 cm, dan jangka hayat 14 tahun. Anjing Basenji jenis berbulu pendek dan halus. Sepanjang cik en bekerja di klinik veterinar, cik en masih belum jumpa pure breed ini. Tapi cik en pernah story breed yang lain iaitu Fila Brasileiro
1

Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak

Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak | Selalu kalau korang dengar, pasangan yang berkahwin tiada rezeki mendapat anak tapi berbeza dengan kisah Mariam Nabatanzi dari Uganda yang merupakan wanita Hiper-Ovulasi yang mengandung dan melahirkan anak secara kembar. Wow! bayangkan kalau korang menjadi wanita subur camni?


Umur Baru 39 Tahun Tapi Sudah Mempunyai 44 Orang Anak


Mariam Nabatanzi berkahwin berumur 12 tahun dan melahirkan anak pertama dengan sepasang anak kembar. 2 tahun selepas itu Mariam Nabatanzi lahirkan lagi sepasang kembar. Selepas itu belum sampai 2 tahun, Mariam Nabatanzi disahkan hamil lagi dengan dengan kembar 4 pula. Sampailah umur dia 37 tahun dia dah mempunyai 44 orang anak termasuk 6 orang anak yang telah meninggal dunia. 


Anak sulungnya kini berumur 24 tahun dan paling muda 4 bulan. Dan kesemua anaknya tinggal bersama dan bersesak dalam satu rumah serta dibawah jagaan Mariam Nabatanzi sendiri

Bukan saja kembar 2, kembar 4 tapi kembar 3 dan kembar anak dan juga ada beberapa anaknya kelahiran tunggal. Dan yang paling malang, suaminya lari meninggalkkannya mungkin tak sanggup menyara anak mereka seramai itu. 

Mesti korang tanya kan? Kenapa tak gunakan kaedah kawalan kelahiran seperti pil perancang, IUD dan lain lain kan? Anyway Mariam Nabatanzi dah gunakan kaedah IUD tapi kesihatan Mariam Nabatanzi menjadi teruk dan hampir membawa maut. 

Sebenarnya Mariam Nabatanzi mewarisi gel kesuburan dari bapanya yang mana bapanya sendiri mempunyai 45 orang anak melalui kembar 2, kembar 3, kembar 4 dan kembar 5. 

2

Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta

Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta | Dulu masa zaman sekolah rendah, cik en teringin nak pakai pen sebab ada banyak warna. Masa sekolah rendah kita kan masih menggunakan pensil dan kalau menulis bila pensel tumpul mesti tak best kan? Bila masuk sekolah menengah, sekolah dah membenarkan pelajar guna pen. Masa itu baru nampak susahnya guna pen bila kita salah tulis. Masa ini kita perlukan Liquid Paper (pemadam pen). Macam macam jenis liquid paper yang ada. Jenis air dan jenis roll. Tapi tahu tak korang Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta ?


Bagaimana " Liquid Paper " Tercipta

Kalau korang nak tahu, kisahnya mulanya begini 

Pada tahun 1951, apabila mesin taip elektrik pertama kali diperkenalkan ke pasaran, Seorang majikan yang baik hati membeli mesin tersebut untuk setiausahanya iaitu Bette Nesmith Graham.

Teknologi canggih juga boleh menyusahkan kita kan macam juga menulis menggunakan pen macam cik en masa sekolah menengah

Namun begitu, timbul pula bebanan kerja apabila mesin tersebut menambahkan masalah kepada beliau.
Masalah berlaku apabila setiausaha tersebut membuat kesalahan dalam menaip sehingga bakul sampah penuh dengan surat yang salah ditaip.
Hanya satu huruf yang di salah taip, bakul sampahlah tempatnya.

Adakah ada jalan penyelesaiannya?

Bette memikirkan pelbagai cara untuk mengatasi masalah tetapi asyik tak berjaya je..
Macam macam dia fikirkan reaksi bosnya nanti kalau tahu

Bosnya sudah melaburkan banyak pada mesin taip yang baru dan akan rasa sangat kecewa jika dia tidak dapat bekerja lebih efisien.
Sekaligus boleh kehilangan pekerjaannya.

Ketika beliau sedang bersedih, tiba-tiba Bette dapat idea yang bernas
Dia teringat dalam latihan seni, ketika dia belajar melukis setiap kesalahan akan ditutup dengan cat khusus yang disebut Gesso.
Bette bergegas pulang dan mendapatkan satu tin cat putih dan menggunakan berus lukisan yang kecil dan menutup kesalahan tersebut.

Bila ianya berjaya, Bette hasilkan pemadam pen lebih banyak tambahan yang lain dengan menggunakan blander dan menjual produk itu dengan nama Mistake Out pada tahun 1956 dan menjadi kaya selepas menjual kepada syarikat Gillette pada tahun 1979

1

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia | Sudah lama cik en nak buat entri ini. Tapi tak berkesempatan nak mencari info info yang berkaitan. So setelah sekian lama, cik en buat juga entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia untuk panduan pemilik kucing. Diharap Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia dapat membantu korang memilih makanan kucing yang bersesuaian dengan baka kucing korang bela. Kalau rasanya ianya bermanfaat, jangan lupa share entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia untuk sebarkan dan juga korang boleh komen untuk penambahbaikan entri Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia ini.

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia
Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

Cik en pernah kongsi entri Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul tapi masih ada yang bertanya Apa Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia. Kat sini cik en listkan makanan yang ada di pasaran Malaysia dan mungkin ada yang cik en terlepas pandang dan korang dialu alukan untuk komen makanan kucing apa yang korang rasa ianya bersesuaian dengan kucing korang.

Senarai Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia

  1. Royal Canin
  2. Whiskas
  3. Pro Diet
  4. Equilibrio
  5. Hills
  6. Taste Of The Wild
  7. Gold
  8. Friskies
  9. Greens
  10. Starasia Catz-Kat
  11. Love Cat
  12. Blackwood
  13. Smart Heart
  14. Brit
  15. PowerCat
  16. OldFisherman
  17. Happy Cat
  18. Vital Plus
  19. Fancy Feast
  20. Britcare
  21. Sheba
  22. NekkoBow Bow
  23. Fussie Cat
  24. Snappy Tom
  25. Buttons And Bows
  26. Special Cat
Yang cik en highlight itu adalah Jenama Makanan Kucing Yang Ada Di Malaysia yang popular dan berkualiti. Yang lain cik en masih tak familiar lagi. Dan untuk kes kes tertentu seperti kucing masalah FLUTD atau batu karang, masalah sembelit yang kronik, masalah kulit dan beberapa masalah, korang perlu refer vet untuk dapatkan konsultan makanan apa yang sesuai. 

Untuk cik en produk Royal Canin adalah produk yang mempunyai kesemua jenis makanan kucing dari kucing jenis berbaka seperti persian, kucing sakit, kucing ada masalah sensitivity dan lain lain lagi. Jadi penting untuk korang refer vet yang bertauliah untuk dapatkan info makanan apa yang sesuai untuk kucing korang. 

Kalau korang nak buat pertukaran makanan pun korang tak leh nak tukar macm itu aje tau. Korang kena tau step step untuk mengelakkan kucing cirit dan ada masalah lain. Yang itu korang boleh refer entri Cara Memperkenalkan Makanan Baru Kepada Kucing
5