Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: info

Showing posts with label info. Show all posts
Showing posts with label info. Show all posts

Dapatkan Semula Sijil SPM dan PMR Yang Hilang

Dapatkan Semula Sijil SPM dan PMR Yang Hilang | Sijil penting macam SPM, PMR dan lain lain hilang? terbakar? hanyut banjir? Susah nak dapatkan semula? Isk, korang ini, dulu memang la susah nak naik turun sekolah dan pejabat pendidikan tapi sekarang guna online je. Buat permohonan, dan tunggu sampai di depan rumah. Mudah sangat kan? Tapi korang kena buat permohonan dan pembayaran. Cik en tak ada pengalaman untuk buat permohonan tapi cik en kongsi step step yang ada di laman web Lembaga Peperiksaan untuk korang yang ada masalah sijil SPM dan PMR yang hilang. 


10

Tumpang Kubur

Tumpang Kubur | Anyway cik en baru tahu mengenai tumpang kubur di Tiktok. Cik en tak pernah tahu ada tumpang kubur ini. Cik en cuba mencari di google tapi tak banyak info kecuali info mengenai tumpang kubur untuk jenazah yang positif Covid-19 di Jakarta kerana kekurangan tanah perkuburan. Jadi entri ini hanyalah entri mengikut kefahaman cik en tapi tak ada sumber sahih yang cik en boleh rujuk. Tapi jika korang tahu mengenai topik ini. Cik en suka sangat kalau korang dapat kongsikan mengenai Tumpang Kubur di ruangan komen entri ini

Tumpang Kubur
0

Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin

Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin | Entri ini cik en pernah buat di Peringatan Kepada Bakal Pengantin pada tahun 2013. Tapi masa itu view tak banyak dan tajuk pun tak berapa menarik, jadi cik en cuba variasikan kepada yang lebih mudah difahami. Lagipun masa itu, banyak betul perkataan singkat dan pelik pelik. Entah kenapa, cik en teringin nak keluarkan semula topik ini. Mungkinkah cik en bakal berkahwin? Hurmmmm.. Doakan yang baik baik. Ok, jom cik en nak kongsi lebih lanjut Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin ini. 


2

Uruskan Hutang Sendiri Sebelum Mati

Uruskan Hutang Sendiri Sebelum Mati | Artikel ini sambungan daripada artikel sebelum ini. Disebabkan kita sendiri tak tahu bila kita akan berhenti bernafas, jadi bagaimana kita nak uruskan hutang sendiri untuk mengelakkan berlaku masalah kepada waris kita nanti? Mungkin ianya juga dapat membantu mengurangkan bebanan waris yang sedia maklum down kehilangan kita. Cik en hanya kongsi pendapat cik en yang dirasanya sesuai dengan kes ini. Harap mana yang ada buah fikiran lain boleh komen di ruangan komen. Menambah info untuk semua. 

0

Wajib Tak Waris Bayar Hutang Arwah ?

Wajib Tak Waris Bayar Hutang Arwah ? | Artikel ini cik en tulis dari pengalaman cik en sendiri. Ramai yang tahu, tanggal 1 Mac 2021, abah cik en pergi meninggalkan kami sekeluarga. Diakui, cik en tak pernah kehilangan orang terdekat. Jadi ilmu cik en mengenai selepas arwah tiada sangatlah nipis. Jadi, cik en banyak habiskan masa dengan mencari info dan ilmu sahih mengenai banyak perkara seperti apa tanggungjawab waris, bab menguruskan kubur arwah dan lain lain lagi. Pembacaan dan ilmu ini, cik en simpan dalam blog ini untuk rujukan cik en nanti dan berkongsi dengan pembaca cik en. Kali ini cik en nak berkongsi mengenai HUTANG. Perkara yang boleh menyebabkan roh simati tersangkut diantara langit dan bumi. Masih merujuk kepada pejabat mufti untuk cik en siapkan artikel ini. 


1

Apa Itu Dabbah

Apa Itu Dabbah | Alhamdulillah, masuk sudah Bulan Ramadan 2021. Pertama kali cik en berpuasa tanpa Abah kali ini. Tapi cik en tetap redha. Ajal, jodoh, maut dan rezeki semuanya rahsia Allah kan? Tapi Allah tak berahsia mengenai tanda tanda Hari Kiamat. Dabbah adalah salah satu haiwan yang akan muncul di akhir zaman dan merupakan tanda tanda besar hari kiamat. Dabbah juga dipanggil Jassasah bagi sebilangan manusia. Tapi haiwan apakah Dabbah ini? Bagaimana rupanya dan dari mana pula datangnya? Merbahayakah dia pada manusia dan katanya Dabbah ini akan melawat setiap manusia di bumi nanti. Jom cik en kongsikan mengenai Dabbah. Info ini adalah sahih yang dikeluarkan oleh Pejabat Mufti


1

Hukum Menyiram Air Atas Kubur

Hukum Menyiram Air Atas Kubur | Tengah scrool TikTok, cik en tertengok satu video mengenai Hukum Menyiram Air Atas Kubur. Sebelum ini cik en tak pernah ambil tahu memandangkan tiada orang terdekat yang 'pergi'. Tapi bila abah cik en pergi, cik en rajin mencari ilmu ilmu agama dan sampailah video Hukum Menyiram Air Atas Kubur ini. Cik en pun nak simpan di blog ini untuk panduan cik en dan semua pembaca cik en. Harap ianya dapat memberi manfaat kepada semua.

0

E-Wallet Yang Selalu Digunakan Rakyat Malaysia

E-Wallet Yang Selalu Digunakan Rakyat Malaysia | Semenjak dunia diserang pandamik Covid-19, pelbagai alternatif dan cara yang di sarankan oleh kerajaan untuk tidak menggunakan apa apa traksaksi sentuhan terutama sekali menggunakan wang tunai di mana mana tempat. Disebabkan itulah, E-Wallet menjadi pilihan orang ramai di dunia termasuklah di Malaysia. Kerajaan pernah memberi bantuan melalui e-wallet bagi memberi pendedahan ini kepada rakyat Malaysia. Anyway, kebanyakan rakyat sebenarnya dah lama gunakan terutama yang tinggal di kawasan bandar. Cik en sendiri pun sebelum ini mempunyai beberapa e-wallet. Korang pula selalunya guna e-wallet apa?


1

Cara Renew Roadtax Secara Online ( Insurans dan Roadtax)

Cara Renew Roadtax Secara Online ( Insurans dan Roadtax) | Semenjak pandamek ini, cik en memang akan guna cara online untuk semua urusan. Cik en tak nak ambil risiko ke tempat yang sesak ini. Sebab, kesihatan cik en selalu tak stabil. Jadi cik en akan gunakan cara atas talian atau online untuk semua urusan. Kalau sebelum ini, cik en kongsi Cara Keluarkan Duit ASB Melalui MyASNB, kali ini cik en nak kongsi pula Cara Renew Roadtax Secara Online (Insurans dan Roadtax). Ada 2 bahagian yang korang kena buat iaitu bahagian insurans dan bahagian roadtax. Kira entri ini lengkap la untuk korang yang nak tahu Cara Renew Roadtax Secara Online ( Insurans dan Roadtax) ini. 

Cara Renew Roadtax Secara Online ( Insurans dan Roadtax)

0

Pernah Dengar Urutan Minda?

Pernah Dengar Urutan Minda? | Pernah tak korang mendengar Urutan Minda? Selalunya dilakukan terhadap bayi berusia 1 bulan ke 6 bulan. Anyway urutan minda ini cik en dnegar dari mak ndak dan mak cik en. Katanya ianya dapat membantu merangsang minda anak anak. Anak anak akan jadi lebih bijak dan cergas. Cik en cuba mencari info di internet tapi tak ada tapi cik en boleh related kan dengan beberapa info dari artikel yang lain. 

urutan minda

1

Cara Delete Purchases di Google Play Melalui Komputer

Cara Delete Purchases di Google Play Melalui Komputer | Dapat mesej kena charge RM27.99 dari Google Play. Cik en yang sekarang ini mudah lupa mulalah sakit kepala fikir, cik en beli apa ye kat Google Play sedangkan cik en pengguna Apple Store sekarang ini. Dah masuk 2 tahun dah. Cik en pun call Celcom dan mereka tak boleh track so mereka sugggest untuk call Google Customer Service. Tak pernah sekali pun cik en call Google center ini so cik en pun teringat yang pernah purchase apps Smule di Google Play masa pakai Android dulu. So cik en pun google cara untuk delete purchases melalui komputer memandangkan cik en tak pakai android phone. Korang yang ada masalah sama boleh ikut langkah yang cik en akan kongsi ini okey?



2

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung | Lama juga cik en tak buat review tempat di Manjung ini kan. Kebetulan cik en mencuba satu tempat baru, rasanya cik en nak simpan memori di blog ini. Jika sebelum ini cik en lebih suka memanjakan diri di D'wafa Care Seri Manjung tapi disebabkan penuh cik en mencuba sesuatu yang lain iaitu berbekam. Itu pun cik en bawa abah dan pak ndak cik en pergi. Dan bila ditanya ada bekam untuk wanita, terus cik en buat juga. Berbekam ini memberi kesan yang berbeza dengan urut. Apa perbezaannya? Kena baca entri ini sampai habis



1

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam?

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam? | Pernah sebelum ini, cik en dengar pelanggan cik en membeli kucing yang berbaka mahal dan dikacuk atau mating untuk dapatkan anak anak yang cantik dan baka yang lebih baik kemudian dijual dnegan harga tertentu. Ada juga yang ingin jual kucing dan dibayar dengan makanan kucing. Persoalannya adakah BOLEH aktiviti ini mengikut pandangan Islam?




0

Kepala Kebas dan Bersemut

Kepala Kebas dan Bersemut | Pernahkah korang ada masalah kepala kebas atau bersemut? Cik en sekarang ini tengah rasa. Tak pastilah kerana apa tapi dah alang alang ada benda nak kongsi, cik en pun research la. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan apabial cik en habis mencari info, cik en mula risau pula dengan tahap kesihatan cik en sekarang ini. Kena start amalkan makanan yang sihat. Dah masuk 30 an ini macam macam pula jenis penyakit yang datang

Kepala Kebas dan Bersemut
6

10 Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020

10 Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020 | Tak sampai berapa hari lagi nak masuk tahun baru. Tahun 2020 banyak beri kenangan masam manis kepada seluruh rakyat Malaysia bahkan seluruh pelusuk dunia. Boleh dikatakan tahun yang merubah kehidupan seseorang. Sesiapa yang terlalu selesa dengan kehidupan sebelum ini merasai juga naik turun kehidupan. So bukan itu yang cik en nak kongsi dengan korang tapi cik en nak berkongsi Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020 oleh rakyat Malaysia. Cuba korang semak, kot kot resipi viral masa PKP ada termasuk sekali tak

1

Siapa Sebenar Dalang Disebalik Kejadian MH17?

Siapa Sebenar Dalang Disebalik Kejadian MH17? | 17 Julai 2004, 6 tahun yang lepas, dunia terutama Malaysia sendiri seakan percaya dan tidak percaya, sebuah pesawat Boeing Malaysia Airline MH17 ditembak jatuh dalam perjalanan dari Amsterdam ke Malaysia di Torez di Donetsk Oblast, Ukraine. Cik en antara percaya tak percaya kejadian tersebut. Sama seperti kejadian kehilangan MH370, kejadian MH17 ini cik en ikuti dari awal sehingga beberapa tahun sebelum cik en dah sibuk dengan tugasan harian dan cik en jarang mengikuti perkembangan kes tersebut. Kenapa cik en tiba tiba teringat kembali dengan kisah MH17 ini? Sebabnya 17 Julai ini adalah genap 6 tahun kejadian tersebut berlaku dan cik en masih tertanya Siapa Sebenar Dalang Disebalik Kejadian MH17?

mh17

3

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak | Cik en baru selesai buat Pembayaran Zakat Atas Talian atau senang dipanggil E-Zakat atau bayaran zakat online. Ini pertama kali cik en gunakan dan selama ini abah cik en yang bayar. Hikmah PKP ini, cik en dapat membayar zakat untuk tahun ini. Even abah kata nak bayar balik la. Hihi. Anyway dah alang alang buat pembayaran itu, cik en sempat la terfikir nak buat entri Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak ini. Maaf la, kalau ada negeri lain terasa, sebab cik en hanya buat Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak sahaja. Hihihi. Hope rakyat Negeri Perak atau yang tinggal di Perak dapat tengok step pembayaran secara online ini. | Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Cara Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak

Mula mula korang perlu masuk ke laman web Pembayaran Zakat Atas Talian di Perak. Dan korang follow sahaja gambar di bawah ini okey!


2

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali | Tahukah korang yang orang Itali tak akan makan Spaghetti Bolognese atau membuatnya di rumah dan restoran mereka? Mesti korang terkejut kan? Sedangkan korang dah dimomok atau diberitahu dari dulu lagi yang Spaghetti Bolognese adalah masakan orang Itali. Cik en sendiri pun terkejut lepas tengok satu dokumentari di BBC Earth iaitu Indise in Factory. Rupanya resepi Spaghetti Bolognese adalah daripada orang luar Itali. 


Di Itali, ada lebih 350 jenis pasta. Walaupun semuanya dihasilkan dari bahan yang sama tapi ianya mempunyai pelbagai bentuk. Setiap bentuk pasta mempunyai sos yang tersendiri. Mungkin kita di Malaysia kenali pasta seperti Spaghetti, Angel Hair, Lasagna, Macaroni dan Futtuccine. Tapi di Itali korang akan tengok lebih banyak lagi jenis pasta. 

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali



Berbalik pada tajuk cik en Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali tadi, sebenarnya di Itali, sos Bolognese adalah untuk pasta jenis Tagliatelle dan cara masakannya juga berbeza. Kalau Spaghetti Bolognese yang kita tahu, kuah dan pasta tidak bercampur tapi kuahnya hanya diletakkan di atas spaghetti yang siap direbus. Tapi di Itali Tagliatelle Bolognese dimasak dan digaul bersama semasa masak. Macam kita makan mee goreng atau bihun goreng. 


Setiap pasta yang berbeza bentuk memberi maksud tertentu dan adalah gabungan yang sesuai dengan sos. Seperti pasta Fusili yang berpintal sesuai untuk sos berasaskan tuna dan bawang. Kerana kawasan berpintal itu terletaknya tuna dan bawang untuk dimakan. Pasta jenis cengkung seperi Conchiglie sesuai dengan sos yang ada ketulan sayur. Fungsi cengkung itu untuk memudahkan sayur dimakan bersama pasta. Pasta jenis reben seperti farfalle sesuai untuk sos keju berkrim kerana ada 2 sudu (berbentuk reben)

Patutlah cik en tak minat makan Spaghetti Bolagnese rupanya gabungan tu salah. hahahha. Didalam rancangan itu pun ada nyatakan mereka memotong spaghetti kepada 30 cm kerana ianya saiz sesuai untuk dimasak menjadi masakan pasta. Walaupun kita rasa terlalu panjang untuk kita rebus didalam periuk yang ada kan? Tapi disebabkan pasta di hasilkan oleh orang Itali, mereka lebih tahu kenapa saiz itu yang paling sesuai untuk dipasarkan. 

Selain dari ilmu spaghetti ini, cik en dapat ilmu teh di rancangan Indise in Factory. Cik en ada story di Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap . Tak sia sia la masukkan HyppTV dan ada rancangan ilmiah macamni. Dari melayan drama yang tak ada faedah baik layan dokumtari camni. Kalau ada drama pun ianya berfakta dan bagi ilmu pada penonton. 
4

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap | Cik en ini bukanlah pandai memasak tapi cik en sentiasa suka dengan ilmu ilmu baru mengenai makanan dan minuman. Baru baru ini cik en ada menonton satu rancangan di HyppTV channel BBC Earth. Nama rancangan itu Inside In Factory. Asalnya rancangan ini adalah dokumentari pembuatan uncang teh dari awal sehingga di pasarkan. Dalam itu mereka ada slot bersama pakar untuk siri itu iaitu Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap
Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Selama ini cik en tak tahu ada 3 benda yang penting yang membuat teh yang betul dan sedap. Selalunya main buat saja. Ini Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

  1. Buat air teh dalam kole atau mug yang bewarna merah. Warna merah memberi psikologi membuat teh rasa lebih sedap
  2. Gunakan air tapis untuk dimasak. Penggunaan air tapis dapat membantu menyerapkan rasa daripada uncang teh
  3. Rendam uncang teh selama 5 minit sebelum keluarkannya. Ini kerana lagi lama uncang teh direndan, lagi banyak antioksida dan kafein yang keluar.
So lepas ini cuba la Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap ini. Tengok ada perbezaan tak rasanya. Nanti bagi feedback kat cik en eh!

Nak pi bancuh gift teh yang dibagi oleh Avillion Hotel masa Grand Launch la.. 
2

Factors to consider when buying a high-rise property

Factors to consider when buying a high-rise property | High-rise buildings as residential properties has becoming popular these days in the city. With dramatic architecture, stunning views, work proximity, resort-style amenities and customised social activities, these are the few traits that attract homeowners to beautiful high-rise buildings. But when it comes to selling or renting out your property unit from the high-rise buildings, your potential buyer or renter won’t be able to see your notice like ‘rumah untuk dijual’(house for sale) or house for rent. Here are some of the factors to consider before making the decision.


Factors to consider when buying a high-rise property


1. Location, location, location

The classical popular quote in real estate. When you are looking for property to purchase for investment or own stay, look for properties in the thriving and upcoming areas or towns that may develop in future. Government or developers may want to convert what used to be high-crime area can be revived into prosperous area - you may never know.

Explore the local amenities and facilities nearby that will cater your needs or majorities’ needs. What is the acceptable travel distance for you to get your daily necessity? Do you feel secured with the surrounding area? Is the traffic condition between your house to work place time consuming?

Within the high-rise building itself, location should be a consideration. If you have the elderly or kids living with you, units in lower floors might be more suitable due to the fact that you are not required to solely on the elevator for access - especially if the elevators are constantly faulty. If you enjoy greeting your day with a beautiful view of the city, higher units could be your choice but the price will be much higher.

2. Land status

This is important because the land status can be either a residential or commercial. This will affect your payment especially when it comes to assessment rate and utility bills, it will be charged at commercial rate, higher than the residential status. Our advice - to check on the land status of the high-rise property if you are intending to purchase a unit.

3. Parking

The parking facilities is something you will need to consider as well. Majority of the high-rise residential buildings offer only one or two dedicated parking spots. Meanwhile, most commercial high-rise buildings like SOHO, SOFO, and other versions of small offices that do not come with parking bays at all. Unfortunately, if you own multiple sets of cars, you can either choose to rent or buy additional units. Check with the building management on the charges of the additional reserved parking.

Few details to check on the parking details such as the parking garage security, the distance of the car park lot to the elevator, the limitations relative to the height or length of your vehicle and others.

4. Facilities

Apart from location, amenities tend to be a huge consideration for buyers’ interest in high-rise buildings. Almost every condominium units come equipped with the facilities such as swimming pool, gym or community hall. If you are buying sub-sale properties, it will be prudent to check the condition of the facilities. Better make sure your maintenance fees are worthy for your facilities’ utilization.

5. Insurance coverage

The type of insurance and rates will vary according to different types of building. The building is usually insured by the management but it does not cover insurance for home contents. Ask what would happen if your neighbour caught a fire and it impacted your unit or your bathroom is flooded and repairs had to be carried out. Do check with management and your insurer on the coverage so when it happens, you make sure you are wellcovered.

6. View

The view from your condominium unit could add on to your property value, good for your investment. Do you know a good view can affect the value with a difference of few thousand Ringgit? Who doesn’t want to wake up every morning with a good view? Higher floors usually have stunning views compared to lower units. If you are considering this to be very important factor, it should play a major role in your decision. Plus, you will have better lighting and air ventilation on the higher floor.

However, when getting to higher floors, make sure your windows are made of high quality materials especially the frame. It has to be durable to sustain the wind load during extreme conditions.

7. Security

While you are looking out for property, safety and secured environment should be considered for yourself and your family. Observe and ask around if the apartment is well-guarded, the number of guards patrolling the premise and the level of security access. If there are frequent robbery and snatch cases around the vicinity or break-ins the apartment or condominium, do consider to look somewhere else.

8. Density

Overcrowded can happen if the development has higher dense and you will face overcrowding experiences like lift waits, tiny car parks and traffic congestion, your stay will be unpleasant for long term. You will be frustrated with these menial details. However, exclusivity comes with a cost, a higher cost. High density properties can also produce noise pollution and insufficient parking bays. Find out how many units are built for the whole development and also on each floor. Plus, the number of lifts available for each building also can make big difference.

2