Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Tahun Melawat Malaysia 2020

Showing posts with label Tahun Melawat Malaysia 2020. Show all posts
Showing posts with label Tahun Melawat Malaysia 2020. Show all posts

Apa Yang Menarik Di Kedah?

Apa Yang Menarik Di Kedah? | Cik en adalah half kedah sebabnya abah cik en berasal daripada kedah dan cik en sendiri pernah bersekolah di sana dalam 2 tahun macamtu. Kalau nak dibandingkan Kedah dulu dan Kedah sekarang, cik en rasa banyak perubahan yang telah berlaku. Cik en sendiri yang selalu ke Kedah jarang untuk melawat tempat menarik di Kedah. Biasalah, apabila ianya tempat biasa, kita tak teringin pun nak explore kan? Penghujung tahun lepas, cik en diberi peluang untuk explore north kedah dan sangat menarik rupanya Kedah ini. So jom tengok Apa Yang Menarik Di Kedah?


Mungkin ada juga orang Kedah sendiri tak sempat nak explore jadi korang pun jadilah teruja macam cik en dalam membaca entri ini. Hahahhaha. Apa pun, korang boleh tambah tempat menarik yang lain kalau cik en tak listkan dalam entri ini. Untuk panduan pembaca cik en nanti

7

10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi

10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi | Siapa tahu mengenai Pulau Tuba? Pernah dengar? Pernah pergi? Atau korang langsung tak pernah tahu kewujudan pulau ini? Cik en pun awalnya seperti korang juga. Apabila diberitahu akan ke Pulau Tuba, cik en tak boleh nak membayangkan di kawasan manakah? Setelah "google" rupanya ianya terletak di Langkawi. Perlu menaiki feri dari Jeti Kuala Perlis kemudian menaiki "speed boat" ke Pulau Tuba. Satu tempat yang baru pada cik en so memang teruja sangat untuk cik en menjelajah pulau yang dikatakan unik dan lain daripada Pulau Langkawi. | 10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi


10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi


Apabila disebut Pulau Langkawi, korang akan boleh bayangkan replika Burung Lang, barangan bebas cukai, Mahsuri dan sebagainya. Kalau datang semasa cuti sekolah, sememangnya sesak dan panas. Berbeza dengan Pulau Tuba. Pulau Tuba sangat tenang, sunyi dan menarik. Sesiapa yang inginkan suasana ini, bolehlah masuk dalam tentatif korang ke Pulau Tuba. 


Keunikan yang ada di Pulau Tuba ini, korang boleh habiskan dalam masa 4 hari 3 malam. Keunikannya merupakan aktiviti yang susah korang nak jumpa di tempat lain. Aktivitinya adalah

1. Homestay Pulau Tuba (Keluarga Angkat)


Ini merupakan kemestian jika datang ke Pulau Tuba untuk jangka masa lama. Tak kira pelancong dari Malaysia. luar negara, sekolah atau institusi pengajian tinggi, korang akan merasai tinggal bersama sama keluarga angkat untuk tempoh 2 hari 1 malam. Aktiviti bersama orang kampung di Pulau Tuba ini merupakan aktiviti orang Melayu dulu dulu. Aktiviti yang sempat cik en sertai adalah

  • Domenstrasi memasak kuih tradisional
  • Mencanting dan mewarna batik
  • Aktiviti menyicah garam belacan/Pincuk
  • Makan malam bertemakan "Lauk Kampung & Pakain Tradisional"
  • Gotong royong sambil menikmati air kelapa di ladang kelapa
  • Makan tengahhari "Ala Kenduri Kampung"


2. Aktiviti Memanggil Galeopterus atau Yat Yat


Korang kenal apa itu Yat Yat? Yat Yat adalah kubung. Sejenis mamalia yang selalunya akan keluar bermula senja bawa ke malam. Yat Yat ini sangat tertarik dengan percikan api. Jadi cara untuk panggil haiwan ini keluar adalah membakar selonggok ranting kayu yang dan biarkan percikan api berterbangan di kawasan tersebut. Tapi susah sebenarnya sekarang ini cuma nasib cik en dan team cik en masa itu untuk berjumpa dengan Yat Yat ini. Maklumat lanjut mengenai Yat Yat ini korang boleh baca di Yat Yat 

3. Bukit Kechil Geopark (Laut Purba Tuba)


Bukit ini kecil dan rendah je, tapi disebabkan cik en dah lama tak buat aktiviti hiking, megah juga la sampai keatas. Keistimewaannya adalah rupa batunya yang sangat cantik. dan difahamkan oleh tourist guide yang sangat arif dengan Pulau Tuba ini, di sini ada batu kapur yang mempunyai 3 jenis dan warna iaitu bewarna putih, berwarna umut atau hijau hitam dan jenis seakan berpasir. Selain itu terdapat batu berjalur terbentuk kerana fenomena tekanan dan gerakan bumi dari dulu. Dan yang paling menarik ada kulit siput yang melekat di antara batu kapur ini. Disebabkan itu ianya di panggil Laut Purba Tuba yang mana dikatakan tempat ini asalnya adalah laut sehingga meninggalkan kesan kesan kehidupan laut. 

4. Padang Ragut 

Image may contain: tree, sky, outdoor and nature
Credit : Dahlan Ahmad

Padang Ragut adalah satu tempat yang cik en paling suka sebabnya disini akan ada haiwan dan tumbuhan yang hidup dalam keadan mendamaikan. 

5. Aktiviti Memanggil Burung Wak Wak 


Siapa kenal burung Wak Wak? Tak ramai budak sekarang tau burung ini dan apa kegunaanya. Lagipun burung ini hampir pupus dan Alhamdulillah Pulau Tuba masih lagi menjaga kawasan burung ini jadi ianya masih kekal asli disini dan korang berpeluang melihat cara burung ini ditangkap secara tradisional. 

6. Aktiviti Menangkap Bronok


Cik en memang tak kenal bronok apatah lagi makan beronok. And travel kali ini cik en seronok sangat sebab cik en diberi peluang mengenai bronok dan cara menangkapnya. Satu pengalaman yang sangat berharga. Cuma cik en tak sempat nak makan masakan bronok tapi lepas ini kalau ke Pulau Langkawi atau Pulau Tuba, cik en akan cari menu bronok ini

7. Mengelilingi Hutan Paya Bakau Pulau Tuba dan Island Hopping Dengan Bot


Perjalanan mengelilingi mengambil masa dalam sejam ke sejam setengah. Korang boleh melawat sangkar ikan dan juga melihat burung makan.

8. Mandi Manda dan Berkelah di Batu Reban


Batu Reban adalah tempat pengambaran filem Hollywood. Disebabkan cik en ini jenis cepat lupa, cik en tak ingat filem apa. Tapi bila cik en google yang berkaitan adalah Anna and The King. Kalau ianya tak benar, boleh komen dan cik en akan edit ye. hihihi. Anyway best sangat bersantai disini. Ada sebahagian daripada kami pergi aktiviti memancing. So korang boleh pilih la, nak bersantai atau memancing 

9. Aktiviti Berkayak Bagan Nyiur


Kami berkayak di bawah jambatan yang menghubungkan Pulau Tuba dan Pulau Dayang Bunting. Aktiviti ini sekali dengan makan malam di atas sangkar ikan. Selesai makan kami sambung berkayak dan tengok sunside

10. Candat Sotong

Disebabkan semasa cik en datang, angin sangat kuat, jadi aktiviti ini cancel tapi kalau korang kesini korang boleh request untuk bercandat sotong

Penginapan 



Di Pulau Tuba tak banyak penginapan disediakan dan cik en menginap di Tuba Beach Resort yang menghadap laut dan mempunyai jeti yang sangat sesuai bergambar. 


So, Ini antara yang ada di 10 Aktiviti Unik Di Pulau Tuba Langkawi. Kalau korang kesini, jangan lepaskan aktiviti menangkap bronok tu tau! Korang akan rasakan kepuasan bila dapat rasa dan tangkap beronok. Gambar lain korang boleh layan di IG Story Pulau Tuba Cik En Hahahha. Jumpa di next entry! 

Untuk maklumat lanjut mengenai Pulau Tuba boleh hubungi MPKK Pulau Tuba
1

Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort

Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort | Hari ini dah masuk hari ke-28 Perintah Kawalan Pergerakan dan bagi peluang pada cik en nak kongsi Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort pada bulan lepas dengan korang. Tapi lambat juga la, sebabnya nak buat blog ini kena ada mood untuk menaip. Hope mana yang nak datang ke Pulau Pangkor boleh jadikan entri Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort cik en ini sebgai guide dalam memilih tempat penginapan yang budget masing masing.


Pengalaman Menginap di Pangkor Coral Bay Resort 




Anyway cik en menginap di Pangkor Coral bay Resort ini bersama team BBSAP Media yang datang daripada Kuala Lumpur untuk cover event Kejohanan Badminton Remaja BBSAP 2020 dan melihat tapak perumahan terancang terbesar di Perak iaitu Bandar Baru Setia Awan Perdana atau ringkasnya BBSAP. Masa ini, permulaan wave pertama Covid-19 tapi kami mengamalkan saranan KKM seperti hand sanitizer, face mask dan kebersihan diri. Kiranya ini trip travel cik en terakhir sebelum PKP di kuatkuasakan. 

Pangkor Coral Bay Resort Van Transfer



Apabila menginap di Pangkor Coral Bay Resort ini, korang tak perlu nak cari van merah jambu dan deal berapa harga sebabnya Pangkor Coral Bay Resort menyediakan Van Transfer. Hanya perlu booking dengan pihak hotel dan van akan siap sedia berada di parking apabila korang sampai. Van yang cik en naik ini boleh memuatkan 10 orang beserta segalam luggage korang. Kalau korang nak lebih senang booking terus dengan tiket ferry daripada Marina Islands ke Pulau Pangkor yang ambil masa 10 ke 15 minit sahaja. 

Perjalanan dari Jeti Pulau Pangkor ke Pangkor Coral Bay Resort Hanya 5 Minit



Pangkor Coral Bay Resort ini cik en belum pernah menginap sebelum ini tapi pernah beberapa kali lalu untuk ke Teluk Nipah. Pangkor Coral Bay Resort ini terletak di Pasir Bogak. Anggapan cik en, Pangkor Coral Bay Resort tidak mempunyai bilik penginapan yang banyak memandangkan daripada luar macam satu bangunan tapi apabila cik en masuk, Pangkor Coral Bay Resort ini ada 2 bangunan yang menghadap satu sama lain. Dan cik en sendiri berpeluang untuk pergi ke dua dua bangunan untuk melihat bilik bilik yang Pangkor Coral Bay Resort tawarkan kepada pelanggannya. 

Bahagian Reception Pangkor Coral Bay Resort 



Kebetulan, masa kami sampai, memang ramai betul orang, jadi agak crowded di bahagian reception tapi disebabkan bahagian ini besar dan mempunyai sofa empuk serta aircond yang cukup sejuk, penantian kami untuk dapatkan kunci bilik masing masing tak terasa sangat. Cik en siap boleh terlelap sekejap la. hahahaha.


Bilik Jenis Superior Pangkor Coral Bay Resor



Untungnya kami dapat seorang satu bilik memang yeppii sangat la. Dan bilik kami menghadap jalan raya dan ada yang menghadap laut. Kepanasan di Pulau Pangkor masa itu tak boleh dibawa bincang jadi pihak pengurusan Pangkor Coral Bay Resort memang dah siap sedia pasangkan aircond di setiap bilik. Nampak tak pihak pengurusan mereka alert dengan keadaan pelanggan mereka yang memang dah sauna masa itu. hahaha. So ini bilik cik en yang cik en boleh kongsi dengan korang.








Makan Malam BBQ Di Pangkor Coral Bay Resort 


Alhamdulillah, kami diberi reward makan malam BBQ sebab dah jalankan tugas terbaik untuk 2 task. Bukan nak puji kosong tapi makanan di Pangkor Coral Bay Resort sangat sedap. Cik en throwback balik menu lunch kami sebelum itu. Memang sedap sangat


BBQ dia pun sangat sedap dan sangat berbaloi. Ini menu untuk BBQ kami


Swimming Pool di antara bangunan



Nampak saja swimming pool, rasa happy sangat even cik en taknak mandi pun, tapi memang best la yang mana bawa anak anak. selain laut, mereka boleh mandi di swimming pool yang sangat strategik untuk keluarga memantau anak anak mereka. 

Jenis Bilik Yang Ada di Pangkor Coral Bay Resort 


Pangkor Coral Bay Resort menawarkan 2 jenis penginapan iaitu

  • Bilik Hotel

Mempunyai 3 jenis iaitu Superior untuk 2 pax, Deluxe untuk 3 pax dan Suite untuk 3 pax. 

  • Apartment

Apartment pula ada 3 jenis juga iaitu 2 bilik (4 pax), 3 bilik (6pax) dan 3 Bilik Duplex (6 pax). Untuk apartment mempunyai extra tilam dan katil. 

Kemudahan Lain ada di dalam Pangkor Coral Bay Resort 


Seperti hotel, resort dan apartment di mana mana pusat peranginan, mesti mereka menyediakan kemudahan lain untuk kemudahan semua. So apa yang ada di Pangkor Coral Bay Resort adalah 

  • Fitness Center
  • Hot Tub
  • Massage
  • Sauna
  • Spa
  • Swimming Pool
  • dll

Apa Yang Ada Di Sekitar Pangkor Coral Bay Resort 



Mesti korang nak tahu, apa yang ada di sekitar Pangkor Coral Bay Resort kan? Ini yang ada di sekitar Pangkor Coral Bay Resort 

  • CK Duty Free
  • Kedai CK
  • Sunside dan Sunrise di Pantai Pasir Bogak (3 minit berjalan kaki)
  • Replika Kapal Pangkor bebas Cukai (berdepan dengan Pangkor Coral Bay Resort )
  • Restoran
  • 7 Eleven (6 minit berjalan kaki)
  • Perkhidmatan sewa motosikal 

Harga di Pangkor Coral Bay Resort 


Harga pula, Pangkor Coral Bay Resort menawarkan pakej full board yang lebih berbaloi untuk korang pilih daripada bilik sahaja. Pakej full board termasuk Set Buffet Breakfast, Lunch dan Dinner. Disebabkan harganya berubah ubah, nanti di akhir entri cik en akan berikan detail Pangkor Coral Bay Resort untuk korang deal sendiri selain daripada korang boleh survey di online. 

Aktiviti Tambahan Lain di Pangkor Coral Bay Resort 


Selain daripada aktiviti yang ada di dalam Pangkor Coral Bay Resort, ada aktiviti lain yang korang boleh pilih dengan harga yang berbaloi. Aktiviti tambahan yang ada adalah

  • BBQ, Grand dinner atau Steamboat
  • Island Hoppung dengan Beach BBQ Lunch
  • Sea Tour/Snorkling dengan snacks dan mineral water
  • City land Tour by Van
  • Telematch dengan mineral water
  • Karaoke Session 

Untuk maklumat lanjut mengenai harga dan perkhidmatan yang Pangkor Coral Bay Resort tawarkan korang boleh ke

Pangkor Coral Bay Resort Sdn Bhd (418599-D)
Lot 34, Pasir Bogak, 32300 Pulau Pangkor Perak
Tel : 05-6855111
Whatsapp : 017-5026000
Faks : 05-6855666
Email : reservation@pangkorcoralbay.com.my
4

Percutian Lengkap di Bukit Merah Laketown Resort Perak

Percutian Lengkap di Bukit Merah Laketown Resort Perak | Pernah tak korang terfikir nak tinggal satu tempat dan dapat meneroka banyak aktiviti untuk korang dan anak anak dengan harga yang sangat berbaloi? Cik en nak mencadangkan satu tempat di Perak iaitu Bukit Merah Laketown Resort . Di Bukit Merah Laketown Resort terdapat tempat penginapan, restoran, tempat memancing, Taman Air, Ecopark, Taman Pengembaraan, Rekreasi dan Pulau Orang Utan. Jadi serba lengkap di sini dan cik en mencadangkan untuk menginap 2 hari 1 malam tetapi andai kata korang nak jelajah semua ini dengan santai korang boleh tinggal selama 3 hari 2 malam. Jom check out Vacation Vacation di Bukit Merah Laketown Resort Perak


Lengkap Percutian di Bukit Merah Laketown Resort Perak
Lengkap Percutian di Bukit Merah Laketown Resort Perak

Percutian Lengkap di Bukit Merah Laketown Resort Perak


Bukit Merah Laketown Resort terletak di Bukit Merah Perak. Kalau melalui lebuhraya Utara Selatan boleh hantarkan Tol Bukit Merah. Tak jauh dari situ korang dah boleh melihat papan tanda ke Bukit Merah Laketown Resort . Kawasan Bukit Merah Laketown Resort agak besar dan korang yang pertama kali masuk dan kebetulan malam jangan rasa takut la sebab laluan ke Bukit Merah Laketown Resort berbukit dan agak gelap. Di Bukit Merah Laketown Resort ini korang dapat Main, Menginap dan Makan. Meh cik en bantu korang susun jadual yang terbaik jika menginap di sini. 

Hari Pertama di Bukit Merah Laketown Resort Perak

Tempat Penginapan  Bukit Merah Laketown Resort Perak

Pastikan korang sampai selepas pukul 12 sebabnya korang perlu check in dulu dan simpan barangan barang korang. Ada 2 pilihan penginapan yang ditawarkan kepada pelanggan Bukit Merah Laketown Resort iaitu

  • Laketown Hotels
Bukit Merah Laketown Hotel
Bukit Merah Laketown Hotel

Yang ini macam hotel lain juga ada 4 jenis bilik yang boleh dipilih yaitu Standard Room, Deluxe Room, Junior Suite dan Kelisa Emas Suite. Bahagian ini ada kolam renang dan sangat sesuai untuk keluarga dan kumpulan pelancongan

  • Chalet Kampung Air Water
Chalet Kampung Air Water Bukit Merah
Chalet Kampung Air Water Bukit Merah 

Ini sesuai untuk si kaki pancing, sebab chalet ini dibina diatas Tasik Bukit Merah. Bilik di menghadap tasik dan dari balkoni korang dah boleh memancing sampai puas. Kampung Air Water Chalets agak ekslusif dan sangat mendamaikan. Rasa macam tempat yang boleh kembalikan energi dan menyahkan stress korang. Yang ini korang patut kena try semalam. Rasailah dan korang akan rasa lebih fresh nanti

Settle bab penginapan, korang dah boleh salin baju dan masa untuk mandi! So next aktiviti adalah mandi manda di Bukit Merah Waterpark atau Taman Tema Air Bukit Merah

Bukit Merah Waterpark


Taman Air Bukit Merah
Bukit Merah Waterpark

Bukit Merah Waterpark ada 14 tarikan yang boleh korang cuba tanpa had. 

  1. Family Splash Adventure,
  2. Racer Slides,
  3. Crazee Cone.
  4. Boomerang,
  5. Giant Bubble Slide
  6. Sandy Beachfront Wave Pool,
  7. Water Speed Slides,
  8. Body Slides,
  9. Giant Tube Rides,
  10. Activity Pool,
  11. Lazy River,
  12. Kids Adventure River,
  13. Jumbo Shower,
  14. Water Pillar.

Kemudahan yang disediakan adalah 

  1. Male & Female Shower Rooms & Toilets
  2. Male & Female Prayer Rooms
  3. First Aid Room
  4. Baby Room
  5. Huts
  6. Lockers for Rental
  7. Cabanas for Hire
  8. Tubes for Rental
Masa Operasi waterpark ini

  • Isnin, Rabu dan Khamis : 11:00a.m – 6.00p.m
  • Jumaat - Ahad : 10:00a.m – 7.00p.m
  • Cuti Sekolah dan Cuti Umum : 10:00a.m – 7.00p.m
  • Tutup setiap hari Selasa Untuk penyelenggaraan mingguan
Pastikan korang mandi sampai nak tutup, bagi puas tau sebab esok cik en tak akan suggest korang mandi lagi sebab banyak lagi aktiviti menarik korang boleh buat. So korang bersiap sedia untuk makan malam pula. 

Tempat Makan di Bukit Merah Laketown Resort


Ada 3 tempat korang boleh makan iaitu

  • Lelac Cafe
Lelac Cafe Bukit Merah
Lelac Cafe Bukit Merah

Mula mula cik en masuk Lelac Cafe ini masa buffet Ramadan beberapa tahun lepas. Makanan dia memang sedap dan sesuai dengan citarasa orang Malaysia. Anyway Lelac Cafe adalah main cafe bagi Bukit Merah Laketown Resort. Jadi, kat sini kornag boleh breakfast, lunch dan juga dinner. Ada pilihan buffet dan ala carte. Masakan pula sangat popular local dam western. 

  • Ripples Hawker Center

Bahagian ini adalah laluan daripada marina ke waterpark. So sebelum korang masuk bilik korang boleh makan dulu disini jika tiada ambil pakej sekali makan di Lelac Cafe. Disini banyak pilihan makanan seperti nasi kandar, nasi lemak, ais kacang dan banyak lagi

  • Bubbles  Family Restaurant
Gambar hasil untuk Bubbles Family Restaurant

Restaurant ini di kawasan waterpark.  Kat sini dijual burger, fries, local delight dan banyak lagi. 


Selesai makan malam, ada pertunjukan api dan kalau tak silap cik en hanya ada pada malam minggu sahaja

Hari Kedua di Bukit Merah Laketown Resort Perak

Untuk hari kedua pastikan korang breakfast pada pukul 8.00 pagi untuk memastikan korang terlepas bot ke Pulau Orang Utan pada jam 9.00 pagi. 

Pulau Orang Utan


Pulau Orang Utan Bukit Merah
Pulau Orang Utan Bukit Merah 

Pulau Orang Utan ini adalah pulau yang sangat istimewa bagi cik en. Cik en sangat bangga dengan Dr Sabapathy  merupakan doktor veterinar yang pakar mengenai Orang Utan ini. Dan baru baru ini, Pulau Orang Utan ini bekerjasama dengan Seoul Zoo. Story itu korang boleh baca di entri Apabila Pihak Luar Lebih Menghargai Pulau Orang Utan Bukit Merah Berbanding Kerajaan Malaysia. Apa yang ada di Pulau Orang Utan ini sangat menarik. Di pulau ini, kita manusia yang berjalan di dalam sangkar dan Orang Utan bebas di pulau ini. Ada laluan berbumbung dan tak sampai 1km pun untuk korang berjalan. 

Bukit Merah Skycycle


Skycycle Bukit Merah
Bukit Merah Skycycle

Selepas melawat Orang Utan korang boleh pula ke Bukit Merah Ecopark pula. Tapi sebelum itu, jangan lupa mencuba Skycycle. Kat Skycycle ini korang kena gagah dan kuat dibahagian tangan. Hahahaha. Sebabnya korang kena mengayuh dengan tangan sendiri. Memang old school sangat dan ianya satu pengalaman yang sangat menarik. Masa nak buat pusingan bergantung dengan kesungguhan dan energy korang. Sambil naik Skycycle korang boleh menyaksikan separuh Bukit Merah Ecopark. 

Bukit Merah Ecopark



Ecopark Bukit Merah
Bukit Merah Ecopark

Bukit Merah Ecopark ini seperti mini zoo. Tempat dia tak  besar mana tapi menempatkan beberapa bahagian iaitu :

  • Nature Trail
Sepanjang laluan ini korang akan menyaksikan Ikan jenis Japanese carps dan huge arapaima. Selain itu korang boleh tengok betapa cantiknya pelepah burung merah dan beberapa spot unggas

  • Taman Tropika
Selain daripada haiwan, sepanjang lauan ini ada tumbuhan herba. 

  • Taman Reptilia
Kat sini korang boleh tengok pelbagai jenis ular

  • Taman Haiwan Peliharaan 
Kat sini memang tempat yang korang spend masa yang lama, sebabnya taman ini ada banyak haiwan kesayangan seperti arnab, Guinea pig, hamsters dan banyak lagi. Kat sini juga ada ikan longkang. Nak tahu apa? kena mai sini la tengok.

  • Tarikan Lain
Korang juga boleh tengok buaya, Sun Bear, Binturong, Rusa, Kuda Pony dan banyak lagi haiwan liar yang lain

Bukit Merah Adventure Park





Bukit Merah Adventure Park ini bersebelahan dengan Bukit Merah Waterpark. Yang ini cik en tak sempat nak mencuba sebabnya agak rushing time tapi cik en pasti korang yang sukakan aktiviti climbing atau flying fox wajib cuma zipmania. Selain itu ada



  1. Adult Practice Course
  2. Kids Practice Course
  3. Zipmania
  4. Jacob’s Ladder
  5. Canopy Walk
  6. Burma Bridge
  7. dan banyak lagi!

Bukit Merah Recreation Park



Sesiapa sukakan aktiviti outdoor, boleh sangat cuba bahagian ini. Kalau ada team building sekolah, universiti ataupun tempat kerja cik en rasa Bukit Merah Recreation Park sesuai sangat. Antara aktiviti yang provide adalah


  1. Kayak
  2. Memanah
  3. Memancing
  4. Lake Cruise
  5. Water Confidence

Kemudahan Lain Lain


Bukit Merah Laketown Resort, Taiping, Kemudahan Mesyuarat

Selain daripada aktiviti diatas, di Bukit Merah Laketown Resort Perak ada menyediakan dewan untuk aktiviti keraian, perkahwinan dan juga korporat. Ada 5 dewan yang berbeza kapasiti boleh disewa untuk korang.


  1. Sebarau Ballroom - boleh menempatkan 1000 orang dalam satu satu masa
  2. Kalui Ballroom - seramai 450 orang boleh ada dalam satu satu masa
  3. Kelisa Room - Yang ini sesuai pula untuk ceramah, team building dan seminar. Boleh muatkan 60 orang
  4. Sepet Room - Yang ini pun boleh muat 60 orang tapi mejanya disusun seperti bilik kuliah. 
  5. Tapah Boardroom - Yang ini sesuai untuk mesyuarat dengan jumlah 18 orang.

Macam cik en tulis sebelum ini, Percutian Lengkap di Bukit Merah Laketown Resort Perak ini memang sesuai untuk keluarga dan dalam masa yang sama jika ada urusan rasmi pun, cik en rasa, Bukit Merah Laketown Resort Perak ini sesuai dipilih


Korang kalau nak dapatkan harga promo korang kena selalu tengok Harga Promo Bukit Merah. So grab la pada harga yang diskaun.

Untuk maklumat lanjut boleh ke

Bukit Merah Resort Sdn. Bhd. 
Jalan Bukit Merah,
34400 Semanggol,
Perak Darul Ridzuan,
Malaysia
Tel: +605 890 8888
Faks: +605 890 8108
2