Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Rumahku Syurgaku

Showing posts with label Rumahku Syurgaku. Show all posts
Showing posts with label Rumahku Syurgaku. Show all posts

Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak

Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak | Alhamdulillah, penantian selama 3 tahun memiliki rumah sendiri berjaya juga. Dari awal proses cik en memang tak hebohkan apatah lagi nak kongsi di blog. Biar dah dapat kunci baru boleh menayang gitew. Bukan menunjuk tau tapi blog ini cik en dah anggap maca diary online yang telah menyimpan beribu cerita dan suka. Lifestyle Blogger kan? So nak tengok ke rumah cik en? Rumah kecik je, sesuai la dengan pendapatan dan keadaan diri cik en yang bujang ini. | Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak


Yey! Rumah Baru | Bandar Baru Setia Awan Perdana Sitiawan Perak


Kawasan ini bakal menjadi bandar baru. So akan ada banyak fasa bakal dibina. Cik en beli rumah fasa pertama dengan nilai RM138K. Permulaan rumah ini dibuka adalah RM135K untuk rumah teres 65x20. 3 bilik tidur dan 2 bilik air. Bandar Baru Setia Awan Perdana Manjung Perak akan ada taman tasik, trek jogging, golf, kolam renang, gym dan house club. Selain itu akan bakal ada sekolah, balai polis dan lain lain. Tapi semestinya ambil masa bertahun untuk siapkan semua itu. Sekarang penjualan dah masuk Fasa 3 rasanya. Disini juga ada rumah PRIMA kalau tak silap. So gamabr diatas adalah rountbout utama bandar ini. 

Untuk fasa 1 ada lebih 1000 unit rumah jadi nak buat appoitment ambil kunci memang leceh sikit cuma cik en memang tinggal di Sitiawan senang la untuk buat temujanji. Dari awal lagi, urusan cik en dipermudahkan. Sampailah urusan pengambilan kunci. So cik en booking 20 Jun 2019 2.30 petang. Ambil kunci kena isi beberapa borang, buat inspection dan dalam masa 2 tahun kalau ada masalah boleh refer balik kepada pemaju. 

Isi borang ini dapatkan kunci
Kotak kunci
Perasmian dibuat secara tidak rasmi. Hahahahha.


Borang Inspection rumah


checking kunci


List kerosakan rumah. Dalam masa 2 tahun, tiada renovate, gurantee masih ada

Inilah rumah cik en

Alhamdulillah, selesai untuk ambil kunci rumah. Cik en perlu tunggu 30 hari untuk mereka betulkan kerosakan dalam rumah ini. Sebelum cik en ambil kunci pendua dari mereka dan seterusnya buat pemasangan grill, awning dan kelengkapan rumah seperti lampu, kipas dan lain lain. Bersiap sedia lah untuk botakkan kepala untuk kos semua ini. Hahahha. Insyallah lepas ini cik en akan kongsi progress seterusnya rumah pertama cik en ini. 

6