Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Rawatan

Showing posts with label Rawatan. Show all posts
Showing posts with label Rawatan. Show all posts

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang | Ramai juga yang cik en baca inginkan tips penjagaan kucing yang baru dibela. Lagi lagi kucing yang dibela di dalam rumah atau dipanggil indoor perlulah penjagaan yang khusus untuk mengelakkan masalah kesihatan, kebersihan dan lain lain lagi. Dalam musim Covid dan ada yang susah untuk ke Vet untuk konsultan, cik en berkongsi serba sedikit info untuk panduan korang yang baru membela kucing jenis indoor. Cik en akan listkan juga barangan kucing yang boleh korang dapatkan secara online. Jom kita checklist satu persatu. 



4

Kenapa Najis Kucing Busuk?

Kenapa Najis Kucing Busuk? | Ada juga yang bertanya pada cik en kenapa najis kucing mereka terlampau busuk sehinggakan pasir yang ada akan dibuang dan perlu ditukar ke pasir baru. Sedangkan pasir boleh scoop najis dan kencing sehingga habis. Lebih menjimatkan. Selain pasir, korang mungkin juga guna pasir kristal, tofu, kayu, kertas surat khabar dan lain lain lagi. Tapi apabila masalah bau menjadi isu utama. Ianya akan menjadi masalah kepada pemilik kucing. 



1

Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake

Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake | Corn Snake atau Ular Jagung ini cik en rasanya tak pernah merawat. Yang pernah cik en treatment atau bagi konsultan adalah Pythons Snake atau ular sawa batik. Itupun masalah tertelan lego atau bateri 4 segi. Yang itu cik en hanya bagi konsultan dan mintak refer ke veterinar yang mempunyai x-ray. Bagi kes hari ini, corn snake ini ada luka mungkin kerana digigit dengan tikus untuk makan atau ada terkena apa apa yang tajam di dalam kurungan dia. So sebab ianya rare dan jarang ada bawa ke klinik, cik en nak story la Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake ini. 

Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake
Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake 

Pengalaman Merawat Luka Ular Jagung Atau Corn Snake 

Mulanya hanya nampak lubang dan cik en mula mencuci menggunakan cotton bite dan barulah nanah dia keluar sikit demi sikit. Sama step cara Cara Merawat Kucing Luka cuma untuk ular ini cik en skip beberapa step seperti letakkan krim. Selesai cuci nanah, cik en letakkan sikit iodin dan letak sikit antibiotik jenis serbuk. Settle dan harap owner dapat buat dressing di rumah selama seminggu. 


Sedikit info pasal Corn Snake atau Ular Jagung ini dari hasil pembacaaan cik en di laman web di luar negara dan wikipedia. Dia tak mematuk tapi menjerut mangsa. Sifat dia jinak dan malu mematuk. Sesuai dijadikan haiwan kesayangan dan zaman dulu, petani akan bela ular ini dalam bekas jagung dan bertugas ngap tikus yang mencuri jagung. Panjang dia 1.2 hingga 1.8 meter dan boleh hidup selama 6 hingga 8 tahun. Tapi ada yang mampu hidup 23 tahun. Untuk info lanjut korang baca di Ular Jagung atau Corn Snake
2

Rawatan Awal Untuk Buasir Kucing

Rawatan Awal Untuk Buasir Kucing | Pernah korang nampak punggung kucing macam ada keluar sesuatu bewarna kemerahan dan tergantung gantung. Itu adalah tanda kucing itu ada masalah buasir. Cik en nak kongsi dengan korang rawatan awal yang boleh korang buat dirumah. Tapi kalau dah terlalu lama kena bawa ke klinik veterinar. Sebab akan ada proses yang korang tak boleh buat sendiri. | Rawatan Awal Untuk Buasir Kucing

Rawatan Awal Untuk Buasir Kucing
Rawatan Awal Untuk Buasir Kucing


Rawatan Awal Untuk Buasir Kucing

Jika korang baru nampak buasir kucing dengan tanda buasir yang keluar belum membengkak korang boleh masukkan balik ke dalam dubur. Tindakan ini dapat membantu otot dubur tidak loose. Jika nampak otot dubur loose boleh tuam dengan ais untuk kecutkannya. 

Jika buasir kucing dah membengkak pula, korang boleh tuam buasir dengan ais untuk kecutkan dan masukkan balik. Dan tuam ais pada otot untuk kecutkan balik. Untuk peringkat ini kemungkinan kucing akan jadi agresif sebab sejuk dan sakit. 

Jika korang tak mampu lakukan, better rujuk vet terdekat. Di vet akan buat proses yang sama tapi otot dubur akan dijahit secara jerut tapi ada tekniknya. Bukan main jahit saja. Kalau beberapa hari buasir kucing masih keluar disebabkan kucing putuskan benang, kemungkinan vet akan buat pembedahan. 

Jangan korang pm cik en mana nak dapatkan benang untuk jahit. Ini tugas vet. Jangan memandai nak buatkan. Kang dah buat kucing tak boleh poo sebab korang jahit sekali dengan saluran dubur jadi masalah pada vet pula nanti. Ini rawatan awal untuk buasir kucing maksudnya di peringkat awal dalam 1 hari atau kurang dari itu. Jika lama better bawa ke vet. 

Buasir kucing mungkin berlaku disebabkan masalah cirit birit. Jadi korang boleh baca entri Cara Rawatan Kucing Cirit Birit

Gambar kredit pada google image. Selama ini banyak kes buasir cik en sekali pun tak pernah snap gambar rupanya. 
14

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar | Cik en keluarkan entri ini secara spontan selepas membaca komen pending untuk entri Cara Rawatan Hawar Kucing (Parvo Virus) . Ada yang bertanya macamana nak hilangkan air liur berlendir. Kalau Air Liur Kucing Meleleh Keluar kerana virus ini cik en nak kongsi sikit realiti sekarang.  Sebenarnya virus ini semakin lama semakin bijak. Jika dulu bermusim sekarang anytime boleh kena. So cik en nasihatkan untuk mana yang ada anak kucing baru putus susu atau anak kucing ketiadaan ibu, bawalah ke klinik veterinar untuk dapatkan suntikan vaksin. Better bawalah ke klinik veterinar daripada kedai haiwan kerana disitu ada doktor veterinar bertauliah yang akan buat pemeriksaan sebelum suntikan vaksin dibuat. Berbalik kepada tajuk cik en tadi Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar cik en akan terangkan dibawah

Kenapa Air Liur Kucing Meleleh Keluar


Air Liur Kucing Meleleh Keluar ada beberapa faktor tak semestinya virus. Kadang kadang kerana 

  1. Ada benda asing dalam mulut seperti Kemuncup atau Tulang
  2. Masalah gigi
  3. Masalah pernafasan
  4. Virus
  5. Ketakutan
  6. Kucing rasa terlalu "bahagia" (Selalunya kalau cik en suka garu peah bahagian belakang dia akan feel sampai meleleh air liur. ahhahaha)
  7. Keracunan 
  8. Kanser

Selain itu kalau nampak Air Liur Kucing Meleleh Keluar korang kena tengok dalam mulut kucing.  Buka mulut kucing dan perhatikan lidah, gusi dan lelangit. Pendek kata kesemua bahagian dalam mulut kucing. Ini rupa mulut kucing yang normal dan sihat


Dan ini pula gambar mulut yang tidak normal atau sakit



Tak banyak yang boleh cik en tolong untuk rawatan di rumah tapi kalau ada kes Air Liur Kucing Meleleh Keluar kerana 
  • Kemuncup atau tulang, korang kena keluarkan. Kalau nampak luka, kena bawa ke klinik veterinar untuk dapatkan antibiotik dan anti radangan.
  • Kalau sebab ketakutan dan terlalu feeling (ahahahahha) yang itu tak ada masalah biasa la. Cuma kena bagi mereka calm down saja. 
  • Kalau keracunan boleh rujuk entri Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan
  • Masalah gigi perlu buat scalling gigi di klinik veterinar
  • Kalau kerana virus korang kena bawa ke klinik veterinar berdekatan untuk dapatkan rawatan seperti ubat ulser, antibiotik, radangan dan sebagainya. 

Nasihat cik en, kalau kes melibatkan kesihatan kucing, please refer klinik veterinar atau kedai haiwan yanga da DOKTOR VETERINAR. Banyak kes pemberian ubat tanpa doktor ini bawa kesan yang lebih teruk pada kucing. 

Sumber gambar : 
  1. https://www.healthypawspetinsurance.com/blog/wp-content/uploads/catmouth.jpg
  2. http://www.kongyuensing.com/cgi/20120433young-cat-oral-ulcers-eosinophilia-granuloma-complex-toayohvets-singapore.jpg
  3. http://www.kongyuensing.com/cgi/20120440young-cat-oral-ulcers-eosinophilia-granuloma-complex-toayohvets-singapore.jpg
  4. https://i.ytimg.com/vi/-n29oZLffU0/maxresdefault.jpg
18

Kucing Kencing Sikit Sikit Petanda Batu Karang

Kucing Kencing Sikit Sikit Petanda Batu Karang  | Lama juga cik en tak kongsi artikel mengenai kucing kan?Cuma malam ini cik en rasa nak kongsi dengan korang masalah kucing kencing sikit sikit ini. Tahu tak korang Kucing Kencing Sikit Sikit Petanda Batu Karang? Masih tak tahu atau korang sendiri pernah melihat kucing korang ada masalah kencing sikit sikit ini? Mungkin artikel Kucing Kencing Sikit Sikit Petanda Batu Karang dapat membantu korang yang tengah mencari info waktu korang baca artikel ini atau sebagai ilmu bila Kucing Kencing Sikit Sikit nanti. 

Kucing Kencing Sikit Sikit Petanda Batu Karang
Kucing Kencing Sikit Sikit Petanda Batu Karang 

Kucing Kencing Sikit Sikit Petanda Batu Karang 

Macam biasa cik en akan share dengan korang menggunakan point point dan bahasa yang ringkas untuk memudahkan korang memahami masalah Kucing Kencing Sikit Sikit ini. Kalau korang depan mata, senang cik en nak kongsi dengan korang menggunakan gambarajah. Tapi dah dalam blog ini mungkin penerangan ini korang kena faham melalui tulisan cik en. Kalau menggunakan bahasa veterinar pula ini adalah masalah Feline Lower Urinary Disease (FLUTD)

1. Kenapa Kucing Kencing Sikit Sikit?

Ini berlaku kerana saluran kencing kucing jantan (betina jarang berlaku tapi tetap pernah berlaku) di 'block' oleh kristal /batu/pasir/ yang halus. 

2. Sebab apa ada kristal /batu/pasir/ yang halus dalam salur kencing kucing?

Selalunya berlaku kerana mungkin 
  1. Makanan dan diet tak seimbang - makanan yang terlalu murah, bewarna warni dan kandungan tak seimbang. Boleh rujuk entri Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul
  2. Habit/Kebiasaan - Selalunya kucing jenis kurang minum air. 
  3. Kucing Tahan Kencing - Selalunya stress kerana pindah rumah baru, pasir berkongsi dengan kucing lain, kehadiran kucing baru dalam rumah dan musim mengawan. Stress yang lain korang boleh baca di entri 10 Tanda Mungkin Kucing Stress

3. Apa tanda lain batu karang selain kucing kencing sikit sikit



  1. Kucing akan kerap ke bilik air tapi tak kencing pun (tidak lawas)
  2. Ada kencing tapi setitik dua je
  3. Kencing bewarna coklat atau merah (kencing berdarah)
  4. Setiap kali kencing, kucing akan menjerit sebab rasa sakit. 
  5. Kucing mula muntah dan pasif

4. Kesan jika Kucing Kencing Sikit Sikit di biarkan tanpa rawatan?

  1. Kucing akan rasa sakit teramat sangat sehingga buat kucing tak lalu makan dan minum. Kucing akan mulai lemah
  2. Jika lambat dapat rawatan, kemungkinan kucing akan ada masalah buah pinggang (kidney problem)
  3. Jika dibiarkan, kucing akan mati
5. Rawatan Kucing Kencing Sikit Sikit


Ada beberapa rawatan yang boleh dibuat tapi ianya bergantung kepada tahap sakit ini. Rawatan fizikal sangat perlu untuk menentu tahap kronik Kucing Kencing Sikit Sikit ini. Pundi kencing atau bladder akan di ramas/press/gengam/uji untuk menentukan kucing masih boleh kencing atau tidak. Kuantiti yang keluar juga akan diambil kira seperti sikit sikit, banyak atau tak keluar langsung. 

  1. Jika kencing di press dan air kencing yang keluar masih banyak dan berdarah berada di tahap 1. Selalunya akan diberi antibiotik dan anti inflamantory. Selain itu akan diberi suplemen seperti Uty-Oxi, Nefrotec (himalaya brand). Makanan kena tukar kepada makanan khas untuk urinary problem. Recommended brand Hills dan Royal Canan
  2. Jika kencing keluar tapi sikit sikit pula ianya di tahap ke 2. Tapi ada peluang ianya tak menganggu teruk buah pinggang. Masih menggunakan kaedah tahap pertama dan kalau perlu proses memasukkan cateter pula dijalankan untuk proses flushing
  3. Jika kucing tak boleh kencing langsung adalah tahap ke 3, dinasihatkan untuk masuk wad sekurang kurangnya 3 hari 2 malam untuk proses flusing dan drip setiap hari. Jika perlu akan ada ubat tambahan yang bersesuaian. Jika kucing tak nak makan kena beri wet food khas untuk urinary problem. Tapi masa ini, kesihatan kucing 50 - 50. Ditahap ini kemungkinan kidney kucing akan ada masalah. 

6. Perlu ke buat ujian darah?

Pendapat cik en dan juga pendapat dari doktor veterinar yang cik en kenal, semasa masalah FLUTD, sememangnya kidney akan positif. Jadi untuk dapatkan keputusan yang lebih jelas adalah darah diambil seminggu atau 2 minggu selepas kucing sihat. Jika negetif, supplemen dan ubat yang berkaitan akan diberi. 

7. Berapa kos?

Anggaran kos adalah dari RM200 hingga RM700 mengikut tahap, ubatan, warded, ujian darah dan sebagainya. 

Kalau nak tahu macamana proses flushing boleh rujuk entri Kenapa Kucing Kencing Berdarah

p/s : sumber gambar : google image
3

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan | Anyway cik en sebenarnya dah keluarkan Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan ini tapi mungkin tak perasaan sebabnya tajuk yang panjang. So cik en nak taipkan sekali lagi dengan sedikit tambahan ilmu untuk korang. Sebabnya keracunan ini takkan sampai 24 jam kucing akan mati. Korang takkan sempat buat apa apa kalau korang tak tahu cara merawat keracunanan ini. So kali ini cik en nak share Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan dan pastikan korang simpan entri ini di mana mana untuk korang rujuk masa kecemasan. 

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan
Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan


Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

Kenapa Kucing Keracunan

  1. Makan makanan yang tercemar
  2. Bermain dengan haiwan perosak seperti lipas atau tikus yang baru lepas disembur ridscet atau makan ubat racun
  3. Badan terkena rumput beracun dan kucing menjilat bulu untuk grooming
  4. Sengaja diracun
  5. Termakan ubat manusia
  6. Pokok yang beracun bagi kucing. Boleh baca Top Cat Poisons

Tanda Tanda Kucing Keracunan

  1. Air liur meleleh pekat dan taida ulser dalam mulut
  2. Pasif tiba tiba
  3. Lemah
  4. Mulut dan hidung berdarah
  5. Poo dan Pee berdarah

Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan


Sebelum cik en nak teruskan Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan ini, cik en nak korang faham konsep rawatan ini. Bila keracunan, racun akan masuk ke bahagian perut. Racun ini akan membakar perut kucing secara perlahan lahan mengikut kuantiti racun yang termakan. Jadi untuk membantu mereka, korang kena pastikan dorang minum dan kencing. Sebabnya racun akan keluar melalui air kencing. Walaupun cara ini tidak dapat membantu kucing 100% tapi chance untuk kucing hidup masih ada.  Ok la jom kita tengok Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan

  1. Bagi air yang banyak untuk minum tapi jangan sampai kucing lemas pula
  2. Bagi air kelapa dan diikuti putih telur
  3. Air asam jawa 
  4. Minyak masak
  5. Charcoal Active ( kalau manusia, doktor bagi sebab cirit birit, kat farmasi ada jual)
  6. Bawa ke vet secepat mungkin
Ini antara Cara Mudah Merawat Kucing Keracunan UNTUK RAWATAN AWAL tau! Kalau lewat semua ini tak banyak dapat membantu. Entri asal di Veterinar : Rawatan Haiwan Kesayangan Yang Termakan Racun
17

Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing

Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing | Ini antara rawatan yang selalu cik en buat di klinik veterinar cik en. Kebanyakan kucing yang datang ke klinik kerajaan ini kucing kampung atau mix breed. Ada juga yang berbaka tulen tapi bukan masalah kurap ini. Masalah kurap ini selalunya kucing yang bebas atau kucing yang ada kawan kawan berkurap juga. Selain itu berjangkit dari ibu ke anak anak yang masih menyusu. Untuk pengetahuan semua, cik en takkan injection anak anak kucing ini dengan ubat anti parasite. So cik en akan konsultan Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing pada owner. 

Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing
Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing


Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing


Kurap ini adalah salah satu penyakit kulit yang mana korang boleh baca di Penyakit Kulit Haiwan dan 4 Penyakit Yang Biasa Berlaku Pada Kucing . Sebelum cik en nak teruskan Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing ini, meh cik en nak kongsi faktor faktor kenapa kurap ada pada kucing

Kenapa Kucing Berkurap

  1. Persekitaran yang tidak bersih
  2. Berjangkit dengan kucing liar atau kawan kawan yang ada kurap
  3. Makan makanan bergoreng seperti ikan goreng
  4. Faktor cuaca

Cara Mudah Merawat Kurap Pada Kucing

  1. Gunakan minyak ikan goreng - Sapu setiap hari di tempat kurap
  2. Gunakan air gamat - sapu setiap hari di tempat kurap
  3. Gunakan garam kasar - Larutkan garam kasar dan air dan mandikan atau spray di kawasan kurap
  4. Cuka Epal - Banyak kegunaan Cuka Epal ini, korang boleh baca di Kebaikan Cuka Epal (Apple Cider) - Contoh apple cider - https://shp.ee/8spwzvk
  5. Air Laut - Ini cik en baru apply pada anjing yang memang kurap dan kutu yang teruk. 
Tapi apa pun cik en nak korang rujuk vet juga ye. Sebabnya kalau korang tak ada pengalaman atau tak boleh bezakan kurap dengan penyakit kulit lain rawatan rawatan ini akan memburukkan lagi keadaan kucing korang. Sebabnya ianya perlu diagnosis dulu sebelum decide apa penyakit kulit ini. Lagi satu kalau ada luka, cara diatas akan menyakitkan kucing korang. So apa apa refer vet na.

Cik en buka peluang kepada korang yang ada kucing yang lain dari yang lain nak dikongsi kepada pembaca blog ini. Korang boleh buat sedikit cerita yang akan cik en copy paste untuk masukkan dalam blog ini dengan menghantar email kepada eintannurfuzie@gmail.com. Permohoan yang cik en rasa lucu atau menarik cik en akan inform kepada owner yang email. 

8

Bengkak di Bahagian Telinga Kucing Dipanggil Hematoma

Bengkak di Bahagian Telinga Kucing Dipanggil Hematoma | Kali ini cik en nak kongsi satu lagi masalah pada kucing dan anjing. Mungkin entri ini boleh bantu korang yang bakal jumpa kucing atau anjing dalam keadaan telinga bengkak dan ditekan lembut. Bengkak di Bahagian Telinga Kucing Dipanggil Hematoma kerap berlaku pada anjing tapi lately ini cik en banyak juga terima kes pada kucing. Disebabkan cik en ada gambar yang cik en ambil sebulan lepas, so boleh la jadi modal entri cik en kali ini. 

Bengkak di Bahagian Telinga Kucing Dipanggil Hematoma

Bengkak di Bahagian Telinga Kucing Dipanggil Hematoma


Kes sebegini cik en kerap tolak kerana peralatan yang ada di klinik kerajaan ini agak terhad. Tapi kalau terpaksa cik en buat juga la. Selalunya kes tak cukup budget la. Cik en jenis tak suka nak menghampakan customer sebab itu kalau mana yang pandai memujuk cik en akan kalah dan buat juga. Sebelum itu cik en akan terangkan kenapa Bengkak di Bahagian Telinga Kucing Dipanggil Hematoma berlaku.

Bengkak di Bahagian Telinga Kucing Dipanggil Hematoma ini berlaku apabila kulit menjadi lekang antara atas dan bawah. Kenapa lekang? Disebabkan salur darah yang bocor. Kenapa dia bocor sebabnya masalah kucing atau mengaru di bahagian tersebut. Bila mengaru, akan berlaku luka dan masa ini lah kuku kucing akan melukan salur darah. Dan kenapa pula kucing nak mengaru bahgaian telinga? Disebabkan earmites atau kutu telinga. Boleh baca entri Cara Rawatan Kutu Telinga ATau Earmites .

Apa rawatan paling sesuai? Yang ini korang kena bawa ke vet untuk jalankan pembedahan. Kalau korang yang berani akan tanya boleh ke cucuk guna jarum dan keluarkan cecair tu? Jawapan cik en, ianya bukan satu cara yang berkesan. Sebabnya kalau korang keluarkan air dalam tu, esok lusa, akan jadi balik tau kes ini. So rawatan paling berkesan adalah perlu pembedahan kecil. Mungkin ini keje doktor veterinar atau pengawai veterinar tapi cik en nak kongsi sikit apa yang dibuat semasa pembedahan itu. 


Permulaan, kucing akan dibiuskan. Selepas itu, akan dibuat luka memanjang di tepi telinga, ada yang buat lubang lubang dan beberapa cara yang berseuaian. Tengok kepada doktor veterinar nak memilih cara mana. Cik en kongsikan 2 gambar yang cik en cari di google image ye untuk bagi gambaran jelas pada korang. Ini yang kerap dibuat la dan ada beberapa cara yang lain juga. 



Cik en menggunakan cara yang pertama. Buat luka memanjang dan dibiarkan tanpa jahit. Cik en akan keluarkan cecair dan flushing menggunakan stretile water sehingga jernih. Selesai cik en hanya jahit di bahagian tepi dan perlu datang semula ke klinik seminggu selepas itu untuk cik en tengok keadaan nya. Untuk rawatan ini, luka tak boleh bercantum selagi masalah ini tak selesai. 

Nampak simple kan? Tapi dengan peralatan yang tak lengkap, susah juga la. sebab jahit tu perlukan peralatan yang bersesuaian. So far cik en harap entri ini dapat bantu ye. Apa apa kena rujuk klinik veterinar juga. Jangan nak buat sendiri. Nanti kalau ada masalah bleeding, korang akan jadi masalah pula. 

Sumber gambar : Google image
4

Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing

Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing | Sampai saja musim tak menentu ini, banyak customer cik en bawa kucing yang sakit mata. Ada yang bertaik mata biasa, ada yang dah bengkak dan ada yang terjojol mata. Ada yang lambat bagi rawatan sampai mata kena dibuang. Macam biasa la, cik en berkerja di klinik kerajaan yang mana daerah cik en ini dah jadi macam klinik manusia je. Patient yang sakit kadang kadang sehari mencecah 60 ekor. Jadi ada beberapa operation yang cik en tak boleh nak ambik kerana kekurangan staf. Kesian memang kesian kalau ada yang mengadu kos di klinik veterinar swasta mahal dan tak mampu. Kalau peringkat boleh bantu, memang cik en bantu. Disebabkan kes sebegini cik en menaip juga artikel Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing untuk tindakan awal yang boleh korang ambil sebelum jadi kronik sampai memerlukan belanja yang mahal. Harap artikel Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing ini dapat bantu korang ye!

Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing
Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing

Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing

Sebelum itu cik en nak korang tahu tahap tahap sakit mata ini. Dan macam biasa cik en akan terangkan menggunaka bahasa yang ringkas dan ubat yang korang beli di farmasi. Farmasi manusia tau! Sebab ada yang tanya cik en kat mana farmasi haiwan. Hahaha. Kedai haiwan atau Petshop lain tau! Yang cik en list kat sini yang ada di farmasi manusia. Kiranya ubatan manusia yang selamat digunakan untuk haiwan terutama kucing. Bukan semua tapi ada beberapa saja yang sesuai. 

Jenis Jenis Sakit Mata Pada Kucing

Bertahi mata 

Kes ini ada 2 jenis kucing. Anak kucing dan kucing dewasa yang demam atau tidak sihat. 

  • Anak Kucing 



    • Selalunya tugas mencuci mata dan badan anak kucing ini adalah mak kucing tersebut. Mak kucing yang "baik" akan selalu menjilat (memandi atau membersihkan) anak anak beberapa kali setiap hari. Tahi mata anak kucing akan ada sebab anak kucing selalu tidur. Tapi bila si ibu mula tak jaga anak anak, tahi mata akan berkumpul dan kalau banyak akan jadi infection. Masa ini bila korang dah nampak si ibu mula tak jaga anak, korang kena take over kerja si ibu sehingga anak anak boleh bersihkan diri sendiri. 

    • Rawatan : Kerap cuci mata anak anak kucing menggunakan tuala lembut. Gunakan air suam untuk cuci. Elakkan guna wipe tissue atau tisu basah. Walaupun tisu basah selamat untuk baby tapi tuk mata tak sesuai digunakan. Kecuali gunakan wet tissue khas untuk mata kucing. Kalau nampak dah merah merah, dapatkan ubat titiis untuk mata namanya Neodeca Ear Eye Drop atau Nicol. 


  • Kucing Dewasa Tidak Sihat


    • Bila kucing atau anjing sakit, dorang lebih banyak tidur. Mereka tak boleh nak grooming atau bersihkan bulu dorang. Macam kita juga la kan. Bila demam, nak tidur dan tak malas nak bersihkan diri. So bila dah macam tu, tahi mata kucing akan berkumpul macam anak kucing cik en story kat atas tadi. Cuma tidak merbahaya sangat sebab kucing dewasa mempunyai antibodi yang kuat. 

    • Rawatan : Selalu cuci mata menggunakan air suam. Dan gunakan ubat titis yang sama iaitu Cara Merawat Sakit Mata Pada Kucing. 


Kelopak Mata Bengkak 

Kelopak mata bengkak berlaku disebabkan radangan disebabkan infection atau jangkitan. Masa ini penggunaan Neodeca Ear Eye Drop atau Nicol mula tak berkesan. Sebabnya jangkitan perlu diberi antibiotik untuk lawan. Fungsi Neodeca Ear Eye Drop atau Nicol lebih kepada membersihkan. Masa ini boleh gunakan Terramycin Oitment yang berbentuk gel. Letak ubat mata di dalam mata dan gunakan kelopak mata untuk sapu ke seluruhan mata. Tapi kena cuci dulu dengan air suam. Untuk matikan kuman kuman sebelum treatment dengan Terrymycin. Dan juga boleh beli ubat papain beazyme untuk kurangkan radangan atau bengkak. 

Mata terjojol atau pecah

Kes sebegini selalunya perlu bawa ke klinik veterinar untuk dapatkan suntikan. Kalau vet kata kronik dan perlu dibuang, operation akan dibuat untuk buang mata. Kes sebegini selalunya berlaku pada anak kucing. Dan kebanyakkan tak dapat diselamatkan sebab ramai yang lambat bawa untuk rawatan

Mata luka kerana kemalangan


Kes sebegini macam terlanggar dengan kenderaan, jatuh atau bergaduh dengan kucing lain. Kes sebegini kena tengok dan dibuat pemeriksaan lanjut. Tapi kalau ada tanda tanda diatas boleh guna cara rawatan diatas. Atau terus je bawa ke vet berdekatan ye 

Atau pun korang ada masalah mata kucing yang tak skait tapi abnormal? Korang boleh try baca artikel Kenapa Mata Kucing Tiba Tiba Ada Kelopak Putih Antara Mata 
43

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing | Kalau cik en dah keluarkan entri bab bab penyakit ini, semestinya cik en banyak kali terima kes penyakit ini dalam seminggu dua ini. Seperti manusia, mana mana haiwan pun boleh juga dapat penyakit kuning atau jaundice ini. Sebabnya ramai juga yang gelak bila cik en kata kucing dorang sakit hati. Korang ingat sakit hati itu macam manusia ke? Hahhaha. Sakit kuning ini berlaku apabila kegagalan hati untuk meng"neutralkan" toksik yang ada dalam badan kucing. Ini disebabkan kandungan toksik yang tinggi dan hati bekerja "overtime". Macam mesin juga, sampai masa berkerja terlalu lama , mesin akan rosak. So dalam entri ini cik en cuba bantu korang untuk tahu punca, simpton dan Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing . Mungkin dengan entri ini korang dapat ilmu dan bantu kucing lagi lagi masa klinik veterinar tutup. 

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing
Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing 

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing 


Untuk korang yang suka baca info style ilmiah bolehlah baca entri Deman Kuning (Jaundice) Kucing . Sebab atas tadi cik en cuba terangkan secara "tercapai minda" untuk golongan yang tak faham penggunaaan bahasa veterinar. First cik en nak kongsi Punca Punca Sakit Kuning

Punca Punca Sakit Kuning Pada Kucing

  1. Penyakit
  2. Toksid
  3. Dadah
  4. Radang Hati (hepatitis)
  5. Lemak di dalam hati
  6. Kerosakan tisu hati
  7. Gangguan Rembesan Biliburin
Agak skema list diatas tapi boleh cik en simpulkan disini punca punca yang selalu cik en dapat di klinik

  1. Pemberian ubatan manusia terutama Panadol. Boleh baca sini Panadol boleh membunuh kucing dan anjing
  2. Pemberian ubat (injection) yang kerap atau berlebihan dose 
  3. Racun. Bukan saja kucing termakan racun tapi kucing yang melalui kawasan rumput beracun dan ada sisa racun melekat pada bulu. Sifat kucing suka jilat bulu menjadi kucing keracunan
  4. Makanan yang tercemar 
  5. Cacing Hati
  6. Blood Parasite ( Jangkitan kuman pada darah). Kes ini kena ambil ujian darah. 
  7. Dan banyak lagi

Simpton Atau Tanda Tanda Sakit Kuning Pada Kucing


tanda tanda sakit kuning pada kucing
tanda tanda sakit kuning pada kucing

  1. Kulit dan badan kucing jadi kuning. Paling ketara di sebelah dalam telinga gusi dan kelopak mata jadi kuning. Warna pekat dan perlahan boleh menentukan tahap sakit kuning ini
  2. Muntah 
  3. Cirit Birit
  4. Lemah
  5. Hilang selera makan
  6. Najis bertukar warna kuning
  7. Kurus
  8. Kerap minum air
  9. Pendarahan ( jarang berlaku tapi kalau dah berlaku tanda ianya serius)

Rawatan Sakit Kuning Pada Kucing 

  1. Cuba dapatkan liver supplement seperti Liv52 (tablet) atau Meboliv Syrup (Klik untuk pembelian)
  2. Vitamin B untuk naikkan selera makan
  3. Minyak Kelapa Dara
  4. Silymin (kapsul merah)
  5. Kalau Cirit Birit pemberian ubat cirit seperti Koalin Pectin
  6. Kalau lemah boleh cuba Cara Merawat Kucing Lemah
  7. Kalau rasa ragu ragu boleh teruskan dapat khidmat doktor veterinar berhampiran. Jangan tunggu lama lama. Kemungkinan kucing boleh mati

11

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan | Masuk hujung hujung tahun ini, mulalah sampai musim hujan. Bila musim hujan penyakit kucing yang selalu cik en terima adalah selsema dan demam. Kebanyakan pelanggan klinik cik en mempunyai kucing berpuluh puluh ekor. Dan semestinya kalau seekor selsema mesti semuanya berjangkit. Bila semua berjangkit, penuhlah klinik cik en dengan seorang tuan dengan berpuluh puluh kucing. Disebabkan masalah ini, cik en nak bagi satu Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan ini. 

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan
Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan

Rahsia Elakkan Kucing Selsema Bila Sampai Musim Hujan



  • Sediakan Multivitamin dan berikan sekali sehari untuk kuatkan antibodi kucing.


Sebenarnya kucing yang ada di Malaysia seperti kucing kampung dan kucing kacuk ini suka berjemur dibawah cahaya matahari. Cahaya matahari ini macam recharge bagi dorang untuk sihat. Cahaya matahari pagi mempunyai banyak kebaikan pada tubuh badan manusia seperti menghasilkan Vitamin D yang baik untuk tubuh badan dan kesihatan. Begitu juga pada haiwan. Bila musim hujan, kucing akan mula kekurangan Vitamin D yang mana ketiadaan cahaya matahari yang mana mereka tak dapat memanaskan badan. Kucing bukan seperti manusia yang boleh pakai baju sejuk berlapis lapis dan mereka bergantung dengan bulu mereka untuk control kesejukan. Hahaha


  • Jangan mandikan kucing bila sampai musim hujan


Tak salah nak mandikan kucing tapi tengok juga waktu tu. Janganlah time hujan korang nak mandikan. Kalau busuk sangat atau perlu mandi ambil air suam dan lap di kawasan yang perlu. Lepas tu cepat cepat kering menggunakan hair dryer atau letak di kawasan yang ada haba macam lampu garam.


  • Berikan Makanan Suam atau Susu Suam
Ini antara tips mak cik en sendiri gunakan. Makanan yang hangat mampu memanaskan tubuh. Cuma jangan la bagi yang panas sangat. Cukup suam suam je. Mampu memanaskan tubuh badan kucing.

  • Sediakan tempat panas 
Kalau kucing korang banyak, ianya tak jadi masalah sangat sebabnya mereka akan berkumpul dan berpeluk sesama sendiri untuk dapatkan haba panas. Tapi kalau seekor, korang boleh cuba ajak tidur sekali dalam selimut atau korang rajin bermain dan memeluk mereka. Ataupun sediakan kotak yang disediakan carikan kertas surat khabar. Karbon tulisan pada surat khabar mampu memanaskan kucing. 

Ini tips sebelum kucing korang dapat selesema. Tapi kalau dah kena selsema, korang boleh rujuk entri Cara Mudah Merawat Selesema Kucing (Cat Flu)
2

Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat

Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat | Walaupun 2 hari lepas, cik en dapat tahu entri cik en di blog ini dicopy paste untuk mendapatkan keuntungan menjual produk si pengcopy paste itu dan disebabkan itu cik en rasa down sangat sampai nak stop keluarkan sebarang entri mengenai kucing lagi. Tapi disebabkan niat cik en ikhlas tanpa ada dapat sebarang keuntungan cik en cuba untuk kuatkan semnagat untuk kongsi lagi artikel baru. Kali ini cik en nak kongsi Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat. Ini untuk panduan mereka yang nampak pelik tengok kucing berperangai pelik. Harap tak ada la lagi akan copy paste entri ini untuk kepentingan sendiri ye..

Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat
Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat

Mengawan atau dalam bahasa kami di veterinar adalah biang ini merupakan perkara yang akan berlaku pada kucing dah sampai akil baligh. Ingat manusia saja ke yang ada akil baligh ini? Haiwan pun ada. Dan bezanya haiwan ini tak boleh dikawal perasaan dan nafsu mereka berbanding dengan manusia. Sebab itu kalau ada kes rogol, orang akan gelar nafsu binatang. Kerana nafsu binatang ini tidak mengira masa dan tempat. 

Sebelum itu cik en nak kongsi pengalaman cik en umur berapa kucing ini boleh mengawan. Jantan selalunya 1 tahun keatas tapi bergantung kepada persekitaran mereka. Kalau kucing itu korang bela seekor saja di rumah, mungkin mencapai umur 1 tahun tapi kalau banyak, kemungkinan lebih awal. Kalau betina boleh seawal 4 bulan tau. Itu bergantung kepada persekitaran juga. Tapi untuk proses pemandulan, kucing boleh di mandul seawal 4 - 6 bulan. Di klinik cik en ini, kami ambil umur 6 bulan ke atas. 


Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat


Berbunyi/Meow dengan kuat dan berpanjangan.
Kalau tengok kucing korang asyik meow je dari pagi sampai ke petang bawa pula ke malam sampaikan suara pun dah tak ada. Itu tanda kucing korang tengah biang. Kalau tak dikurung, confirm kucing korang dah hilang mencari pasangan jika tiada pasangan korang berikan. Kalau kucing sakit atau lumpuh (macam kucing cik en) mereka pun akan berusaha untuk mengawan sampai melukakan badan sendiri.

Gelisah dan kurang selera makan
Masa ini korang akan tengok kucing korang mula kurang makan sehingga kurus. Gelisah sehingga bulu gugur dan condition badan kucing akan down. Masa ini korang bagi makanan paling sedap atau kegemaran mereka pun, mereka takkan peduli

Tetiba jadi manja
Yang ini korang boleh nampak kucing korang mula menyondol nyondol punggung kat korang. Selain itu, kucing korang akan ambik perhatian korang dengan pelbagai cara. Antaranya kucing korang akan berguling guling (cara ini juga dia memikat pasangan dan selalunya kucing betina yang buat begini) dengan korang. Korang pun ingatla kucing korang nak bermain main rupanya kucing korang dah mula biang. 

Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat
Tanda Tanda Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat


Lagi satu korang boleh cuba garu garu dibahagian atas belakang berhampiran dengan ekor. Kalau punggungnya naik tanda tanda on heat la tu..

Mula buat posing "come hither"
Bila ketiga - tiga tanda diatas korang dah nampak, korang akan tengok kucing korang terutama betina akan mula berkelakuan mengangkat-angkat punggung, ekor kesisi dan kaki menginjak nginjak. Itu dah tanda mereka dah boleh di"kahwin"kan. Kalau tiada pasangan, mereka akan lari rumah untuk cari pasangan. Hahahhaa. Saat ini kalau di kahwinkan confirm korang akan jadi mama papa atau atok opah. Hahahaha. Selalunya on heat ini ambil masa 4 hingga 6 hari. Selepas itu, kucing akan akan berubah laku dengan agresif dengan mana mana kucing. 


Boleh Ke Kurung Kucing Nak Mengawan, Biang Atau On Heat

Sebenarnya ianya tak memberi kesan apa apa tapi disebabkan tanda tanda gelisah, stress, kurang selera makan akan buat kucing korang lemah. Seumpama risau setiap hari akan memberi effect pada kesihatan kucing. Anyway cik en nak story sikit seekor kucing berbaka Maine Coon jantan yang dah berumur 4 tahun tapi tak boleh berkahwin kerana tiada baka yang sama dengan dia. Kucing itu sangat kurus walaupun selera makan ada. Oleh sebab di Manjung ini owner yang bela kucing berbaka Maine Coon ini tak banyak, itulah menyebabkan kucing ini tidak di kahwinkan. Datang je ke klinik cik en yang mana masa itu cik en bertugas, cik en cuba kenen (jodohkan) dengan kucing seorang pakcik yang mana berbaka sama dan kebetulan betina. Alhamdullilah, katanya dah menjadi pun cuma cik en tak dapat nak tahu perkembangan seterusnya sebabnya owner pun tak datang dah ke klinik. 

Ada juga kes jadi "mati merangan". Bahasa orang kampung sebenarnya ayat itu. Kiranya macam mati dalam keadaan menyeksakan (tak dapat kahwin). Ianya bergantung kepada kucing, owner dan persekitaran. Tapi bagi cik en, kalau rasa tak mahu anak kucing atau tak mahu kucing jantan lari rumah korang boleh gunakan pendekatan pemandulan. Untuk pemandulan korang boleh baca di entri Kenapa Perlu Memandulkan Kucing . Dan cik en tak galakkan penggunaan ubat perancang untuk jangka panjang. Kenapa? Boleh baca entri Ubat Perancang Untuk Kucing . 

Sekadar perkongsian, kalau kucing betina korang on heat ini, salur darah akan besar dan kalau nak buat pemandulan (spaying) memang agak mencabar. Iyelah takut pendarahan atau bleeding kan. Mencabar bagi doktor dan vet bertugas untuk handle kes bleeding ini. Tapi jangan risau, ianya tidak memberi risiko yang tinggi. 

Ok la, kalau ada apa pertanyaan boleh tanya cik en ye! Jumpa next entri. 
10

Kenapa Kucing Kencing Berdarah

Kenapa Kucing Kencing Berdarah | Pernah tak  kucing korang masuk ke dalam bilik air atas ke pasir buangan dan korang nampak kucing korang ambil masa yang lama untuk kencing. Ada yang tidak keluar air kencing langsung atau ada setitik dua saja atau juga kencing mereka bewarna merah atau coklat? Dan selalunya kes ini berlaku pada kucing jantan. Kenapa Kucing Kencing Berdarah yek? Meh cik en nak kongsi.


Kebiasaannya kucing yang kencing berdarah ini kucing jantan. Tapi ada juga berlaku pada kucing betina. Sepanjang cik en menjadi pembantu veterinar, cik en tak jumpa lagi kes betina ini. So sebelum itu, macam biasalah, cik en akan kongsi Kenapa Kucing Kencing Berdarah

Kenapa Kucing Kencing Berdarah


FLUTD 


FLUTD adalah Feline Lower Urinary Disease. Untuk entri ini cik en tumpu pada FLUTD yang berlaku pada kucing jantan je ye. FLUTD ini berlaku kerana ada pasir seperti kristal yang block saluran kencing. Apabila kucing cuba untuk kencing, akan menyebabkan luka di saluran kencing. Dan berlakulah jangkitan atau infection. Dan bila air kencing lama terkumpul akan juga menyebabkan jangkitan pada buah pinggang. So simple word, sakit batu karang. Antara faktor utama adalah :

  • Pemakanan atau diet yang tidak seimbang - elakkan makanan bewarna warni dan pilih makanan seperti dalam entri Cara Memilih Makanan Kucing Yang Betul
  • Habit - Cth : Kurang minum air - Ada juga tau kucing yang tak suka minum air. So korang kenalah cuba campur campur makanan antara dry food dan wet food ye.. 
  • Kucing tahan kencing - selalunya sebab stress, cerewet pasir yang kotor, kehadiran kucing baru atau juga baru pindah rumah baru. Jadi korang kena alert setiap perubahan kucing korang ye. 10 sebab kucing stress
Tanda tanda
  • Kucing akan kerap ke bilik air tapi tak kencing pun (tidak lawas)
  • Ada kencing tapi setitik dua je
  • Kencing bewarna coklat atau merah. itu dah jadi kencing berdarah
  • Setiap kali kencing, kucing akan menjerit sebab rasa sakit. 
  • Kucing mula muntah dan pasif
Rawatan

Ada 3 rawatan yang boleh dibuat
  • Antibiotic dan inflamantory injection - ini rawatan awal. tapi jika dah injection, kucing masih ada masalah yang sama juga, perlulah ke rawatan seterusnya
  • Flusing - yang ini cik en nak kongsi video sedikit dengan korang untuk flusing menggunakan cateter
  • Pembedahan - yang ini korang kena rujuk vet la. sebabnya cik en sendiri belum buat lagi. hahahah.

Keracunan


Untuk keracunan ini pun boleh akibatkan kucing kencing berdarah juga, Cuma untuk kes ini, korang kena berikan air yang banyak pada kucing korang untuk neutralkan balik. Kalau tak boleh cuba bagi air kelapa. Boleh Ke Air Kelapa Diberi Pada Kucing

Lain Lain (Tumor, Kegagalan Buah Pinggang Berfungsi, Interstitial Cystitis dll)


Yang ini kes yang jarang berlaku tapi ada. Kes sebegini kena rujuk vet untuk rawatan yang lebih lengkap seperti check darah dan xray. Penyakit Sistem Urinary Kucing

Entri ini more kepada perkongsian cik en mengenai pengalaman cik en. Jadi tidak semua punca kucing kencing berdarah ini ada dalam entri ini. Ini merupakan basic kepada masalah ini. Korang perlu rujuk pada vet untuk didiagnosis/pemeriksaan lebih lanjut. Jumpa untuk next entri 

sumber : youtube dan gambar dari google
20

Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip | Rajin pula cik en kongsi bab kucing lately ini. So untuk entri ini, cik en nak kongsi Apa Itu Pokok Galak Kucing Atau Catnip ni. Mana mana yang ada bela anak bulus selalunya tahu kebaikan dan kelebihan pokok galak kucing. Dan ianya merupakan pokok seribu guna untuk kucing korang. Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini ada je di sekeliling kita (yang mana duduk di kampung) cuma kita sendiri tak tau yang mana satu kan? Ini gambar Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini
Pokok Galak Kucing Atau Catnip
Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini merupakan 1 daripada 5 tumbuhan yang boleh menenangkan kucing korang. Boleh baca 5 Jenis Tumbuhan Untuk Tenangkan Kucing . Pokok ini banyak kebaikan pada kucing. Tapi menurut orang orang tua, bahagian yang paling terbaik diberi pada kucing adalah bahagian akar. Di pasaran banyak di jual daun Pokok Galak Kucing Atau Catnip yang telah dikeringkan dan dijadikan bantal comel atau beg. 

Bantal Pokok Galak Kucing Atau Catnip

Kegunaan Pokok Galak Kucing Atau Catnip 

  1. Untuk perjalanan yang jauh. Berikan Pokok Galak Kucing Atau Catnip 15 minit awal sebelum perjalanan. 
  2. Kucing Sakit - Kalau jenis kucing kampung yang bebas, mereka akan mencari sendiri Pokok Galak Kucing Atau Catnip atau herba bagi mereka bila sakit atau tidak sihat. Sebab itu, kucing kalau sakit, mereka lebih suka menyendiri dan hilang. 
  3. Kucing Garang - yang ini cik en ada pengalaman, kucing yang garang dan bila dibagi Pokok Galak Kucing Atau Catnip ini, kucing menjadi kurang agresif. 
  4. Untuk kucing stress, depression dan releks - yang ini untuk kucing yang baru pindah rumah, kucing yang baru diadopt dan mana mana yang buat kucing korang stress. boleh baca 10 Tanda Kucing Stress

Cara berikan Pokok Galak Kucing Atau Catnip pada kucing

  1. Akar - Cabut Pokok Galak Kucing Atau Catnip sekali dengar akar. Bersihkan daripada tanah dan berikan terus pada kucing. Boleh potong bahagian pokok dan berikan akar saja atau berikan satu pokok je terus.
  2. Daun - yang ini perlu dikeringkan dan dibuat bantal atau beg comel. Berikan kucing korang main seperti toy yang lain. 
So ini antara alternatif yang boleh pemilik kucing buat. Janganlah datang ke vet dan request ubat pelali. Ubat pelali ini ubat terlarang dan terkawal. Tidak boleh digunakan oleh orang yang tidak ada title doktor atau pengawai yang dilantik oleh kerajaan. Kalau ada korang tengok gunakan pelali dan bukan orang orang yang dibenarkan, itu tandanya mereka ambil ubat secara tidak sah. Dan ianya satu kesalahan ye! 
3

Cara Mudah Rawat Luka Berulat Kucing Dengan My Pet Vet

Cara Mudah Rawat Luka Berulat Kucing Dengan My Pet Vet | Ingat tak kisah Atan sikucing yang luka di bahagian muka dan yang paling parah dipenuhi dengan beratus ratus ulat dan nanah. Hanya orang ada pengalaman kendalikan haiwan kucing bernanah ini akan tahu "feel" wangian nanah dan ke"geraman" melihat ulat keluar masuk dalam luka. Hahaha. Kucing itu dah sembuh tau? Alhamdullilah.. Selain daripada rawatan biasa dibuat,ada cara mudah rawat luka berulat kucing dengan membekalkan satu spray ajaib untuk merawat kulit dan luka. Semestinya ianya lebih baik daripada manggot spray yang bertoksik ada di pasaran. Spray ini dibuat daripada bahan semulajadi dan bebas toksik. Nak tahu cik en berikan spray ajaib apa? Cik en berikan My Pet Vet keluaran Furley Bioextracts untuk kak Shimah owner si Atan ini. My Pet Vet 100% dari bahan semulajadi untuk merawat luka dan kulit. Bayangkan My Pet Vet ini mampu untuk merawat luka si Atan yang ada kata tak ada peluang untuk Atan sembuh. 

Cara Mudah Rawat Luka Berulat Kucing


Cara Mudah Rawat Luka Berulat Kucing Dengan My Pet Vet


Sebelum itu, sesiapa yang terlepas cerita Si Atan ini di Kisah Kucing Luka Berulat Di Muka  penghujung bulan Februari yang lepas, meh cik en story balik, Kucing tersebut nama Atan dan Atan ini tak balik balik rumah. Balik balik je, muka dah berulat dan separuh muka tak ada. Cik en buat treatment dan bekalkan My Pet Vet ini sebabnya luka di muka ini merangkumi mulut, hidung dan mata. Bukannya cik en tak boleh suggestkan wound spray seperti magtox, tapi memikirkan peluang matanya untuk sembuh tinggi, cik en memilih memberi My Pet Vet ini. Kenapa cik en memilih My Pet Vet? 


Sebabnya ianya Natural, No Chemicals. Painless dan Odorless. Selamat bukan untuk haiwan tapi manusia juga. Bahan asasnya adalah extract kulit manggis yang mana dapat mengurangkan sakit dan jangkitan. Sebabnya ianya dapat menghapuskan harmful bacteria dan kalau haiwan terutama kucing (yang suka menjilat) menjilat ianya tidak memberi keracunan pada kucing tersebut. 

Nak tengok muka Atan yang terbaru? 







Kiranya dalam 1 bulan, Atan dah jadi handsome semula. Hahaha. Abaikan gambar last, dia kenyitkan mata pulak. Dan yang best, matanya sihat dan normal semula. Yang tinggal hanya parut saja. Insyallah, lama lam bulu akan tumbuh sepenuhnya. 


My Pet Vet bukan saja effective pada luka berulat saja, ianya boleh untuk :
  • Fungas
  • Kulit mengelupas (Scaly skin)
  • Kutu (Mites)
  • Luka Pembedahan
  • Small Wound
My Pet Vet sangat sesuai untuk
  • Kucing
  • Anjing
  • Burung
  • Mamalia
  • Antiseptik barangan rumah 

Korang berminat untuk mendapatkannya? ini details nya. 

My Pet Vet
For Skin And Wounds
Natural botanical Remedy
Harga : RM 48.00
Boleh beli di Shopee - https://shp.ee/rd6kykv

Korang boleh rujuk entri Cara Merawat Kucing Luka


18

Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing


Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing | Memiliki kucing yang aktif dan sihat memang memerlukan tenaga yang banyak lebih lebih lagi kucing korang jenis suka sepahkan barang di rumah. Pernah tak, kucing korang buat hal seperti bergolek di pelekat lalat, pelekat tikus, tersimbah cat dan sebagainya? Apa cara terbaik korang yang boleh dibuat tanpa menyakitkan kucing? Cik en sendiri ada bertanya pendapat kawan kawan facebook cik en dan cik en akan kumpulkan untuk panduan korang. Cara Buang Gam Pelekat Lalat Atau Tikus Pada Bulu Kucing

  1. Tengok juga kucing korang jenis agresif atau manja. Kalau manja memudahkan korang nak jalankan step seterusnya. Kalau agresif, korang boleh gunakan tuala atau apa apa untuk balutkannya. Jika tidak berjaya, terpaksalah korang bawa ke klinik vet berhampiran untuk diberi pelali. Hahahaha
  2. Untuk awal, korang boleh gunting bulu kucing. Gunting untuk buangkan bulu yang terkena gam atau cat. 
  3. Jika tidak berjaya, korang boleh gunakan minyak masak, minyak zaitun atau minyak yang tidak bertoksik. Kalau bertoksik takut kucing keracunan pula.
  4. Kalau tidak berjaya juga, korang boleh botak, lion cut, cukur kan bulu. Yang ini lebih memudahkan dan bulu akan tumbuh dengan lebih cantik. Tapi ambil masa yang lama la ye. 
  5. Kalau susah susah sangat, bawa je ke klinik veterinar. Kalau ada luka, bolehlah vet bekalkan antibiotik atau krim luka. 
  6. Apa apa korang boleh rujuk vet berhampiran ye.. 
Ini antara jawapan yang cik en dapat dari Kucing korang kena pelekat lalat 1 badan. Apa tindakan terbaik korang? . Terima kasih semua yang komen. Kalau korang ada cara yang lebih baik, jangan segan segan left kan comment ye. 
7

Pengalaman Merawat Kuda Di Waktu Malam


Pengalaman Merawat Kuda Di Waktu Malam | Kuda merupakan haiwan kedua yang terbijak di dunia ini. Kata orang, kalau kita nak naik kuda, kalau kuda saja bersedia tapi kita macam terpaksa nak naik, sememangnya kita tak dapat nak menunggang kuda yang baik. Bagi bidang veterinar macam cik en, semestinya tidak dapat lari dari buat rawatan kuda. Cuma di Perak terutama di kawasan cik en, orang yang membela kuda sangat terhad. Jadi sebelum ini, cik en tak pernah buat rawatan kuda. Kalau kucing, anjing, lembu dan kambing dah biasa dan boleh la dikatakan expert juga walaupun tidak bertauliah. 

Sebelum ini cik en ada story pasal kuda kemalangan tapi cik en tak buat detailnya, sebabnya cik en tak dapat nak ambil gambar selepas rawatan di buat. Kebetulan beberapa hari lepas cik en, En Rizal dan bos cik en Haji Azhar pergi ke stable kuda Hanna kerana, Ana ada beritahu, kuda yang cik en jahit dah terputus benangnya. Tapi sebelum itu cik en nak kongsi sedikit kronologi mengenai kuda kuda ini. 

3 Mac 2017 
2 ekor kuda dilanggar oleh sebuah kereta kancil jam 10.30 malam. Seekor diberi nama Kiswa (jantan) dan Lizaz ( betina dan bunting). Kiswa bibirnya dan hidungnya terkoyak, dadanya berlubang dalam dan badan sebelah kanan luka tersiat. Lizaz pula lututnya bengkak dan ada sedikit luka.

dada kiswa yang berlubang

badan kiswa luka 

kaki lizaz bengkak dan luka

4 Mac 2017 
Cik en datang selepas diberitahu Ana. Rawatan yang dibuat hanyalah dressing yang termampu dan diberi ubat antibiotik dan bengkak ( http://www.nurfuzie.com/2017/03/kisah-kuda-di-langgar-kereta.html )

5 Mac 2017 
Cik en perlu berikan ubat pelali untuk membuat dressing dan suturing terhadap Kiswa. Bibir dan hidung terkoyak. Dan juga dadanya berlubang. Bagi Lizaz hanya dressing sahaja jadi tak perli diberi pelali. Disebabkan tenaga kerja yang tak ada, kami memulakan dressing dan jahit pada pukul 11 malam dan berakhir 4 pagi. Kat sini cik en nak share sedikit gambar pada malam itu.



Cik en dibantu oleh Ana sendiri, Salman (pemilik kuda dari Terengganu) dan anak saudaranya. Cik en berikan pelali Xyzlizine sahaja. Satu benda baru kerana cik en selalunya menggunakan Xyzlizine dan Ketamine berpandu pada berat haiwan kesayangan. Untuk kuda, memang tak disyorkan menggunakan Ketamine. Cik en menggunakan Xyzlizine 100 dan untuk berat Kiswa diberi 1.5ml untuk 250kg. Pelali atau anesthesia ini diberi melalui Intravena (IV). Dalam masa kurang 1 minit, Kiswa dan mula khayal dan sebelum jahit dibuat, cik en perlu sekali lagi beri local anesthesia. Dalam stok ubat klinik cik en ada Xylocaine sahaja. Xylocaine diberi untuk kebaskan bahagian mulut dan hidung sebelum dijahit. Xylocaine diberi secara Subcutaneous ( subcut). Sub Cut adalah suntikan di bawah kulit sahaja. Mulut dan hidung perlu dikikis sehingga berdarah untuk membantu pertumbuhan daging dan untuk memudahkan pencantuman. Selesai dibahagian muka, kami beralih kepada dada yang berlubang. Salman masukkan jari dan didalam lubang ada serpihan kaca. Usaha membersihkan kaca agak susah sebabnya saluran yang sempit. Tapi kami berjaya juga untuk keluarkan kesemua kaca. Selesai, cik en jahit dibahagian dada Kiswa.

Selesai Kiswa, turn Lizaz pula. Disebabkan hanya dressing biasa, Salman dan anak saudaranya yang buat. Bulu perlu dicukur dan gunakan antiseptik seperti biasa. Kami gunakan Hydrogen Peroxide dan Iodin. Cik en berikan prednesolone dan antibiotik selepas selesai dressing. Kami selesai jam 4.00 pagi 

9 Mac 2017
Ana beritahu, jahitan Kiswa terputus. Kali ini, cik en pergi bertiga. Masih menggunakan pelali yang sama, cuma kali ini dibuat disiang hari. Lagi mudah dan dari kami menggunakan tali tangsi (tali pancing) dengan harapan tak terputus sebelum luka sembuh.



Dikesempatan itu, cik en sempat lah snap beberapa gambar dan compare sebelum dan selepas rawatan





Insyallah, kalau dijaga dengan baik dan dressing setiap hari, Kiswa dan Lizaz boleh sembuh dalam seminggu dua lagi. Insyallah, kalau cik en kesempatan cik en akan snap gambar yang lebih baik selepas ini. Cuma cik en takkan share di blog ini. Hanya di instagram personal cik en di www.instagram.com/eintan_nurfuzie . 


Salam sayang dari cik en dan lizaz. Jumpa next entry semua. 
0