Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Penang Museum

Showing posts with label Penang Museum. Show all posts
Showing posts with label Penang Museum. Show all posts

Magic World Penang Boleh Buat Korang Jadi Ahli Silap Mata

Magic World Penang Boleh Buat Korang Jadi Ahli Silap Mata | Nak jadi silap mata handalan? Tak payah nak belajar bagai, datang je ke Magic World Penang, confirm gambar korang akan jadi macam ahli silap mata. Hahahhaha. Tak caya? Blogger Khaty dah berjaya bedah badan cik en tau dalam Magic World Penang ini. Hahahha Selain itu, di Magic World Penang ini juga ada live magic show just only in Penang. Anyway Magic World Penang ini dulu dikenali dengan nama Phantamania Penang dan telah dijenamakan semula dan ditambah beberapa interaktif yang menarik. Ini antara Fam Trip Magic World Penang dan Malayan Culture Magic ShowMagic World Penang Boleh Buat Korang Jadi Ahli Silap Mata

Magic World Penang
Magic World Penang

Magic World Penang Boleh Buat Korang Jadi Ahli Silap Mata


Sebelum itu, kalau siapa nak tahu review sebelum ini boleh baca di Phantamania Penang. Magic World ini yang famous adalah Mirror Maze, Ice Cafe, Body Ripper, Zig Zag Illusion dan AR Augmented Reality Expertience. Masuk sini dlu, cik en memang tak kreatif so banyak gambar tak jadi lagi lagi tak ada guide. Kali ini nasib ada guide walaupun cik en blur. Hahhahaha. Ini 1st gambar kami

Magic World Penang
Magic World Penang

So kebanyakan di sini, korang kena rotate gambar supaya nampak apa yang sebenarnya berlaku. Masa dulu tiada guide so macam berterabur gambar tu. Hahhaha. So far next gambar ini sama dengan gambar lama cuma orang saja berbeza rupa dan bentu. Hahahhaha


Untuk potong badan pula, ini 1st time cik en jadi model. Hahahahah. Bila tak tahu rasa takut tapi kalau dah tau teknik " eleeeehhh, cmni je" ahahahha


Jadi tak silap mata kami? Hahahaha. Laluan yang sama juga korang boleh snap gambar gambar lain seperti



Satu part cik en suka dari dulu lagi part ala ala macam lalu atas filem gitew. Yang ini



Xantik ka? Rasa macam wow sangat tiap kali lalu laluan ini. Kat sini korang boleh dapatkan gambar profesional. Gambar print dan sofcopy yang hantar ke email masing masing.

Next ini lebih kepada ilusion tanpa perlu rotate gambar



Yang paling popular bila masuk Magic World Penang adalah AR Augmented Reality Experience. Abaikan muka kami yang tak menjiwai watak. Hahahah


Anyway ada banyak lagi bahagian cik en tak dapat nak snap gambar sebab rushing untuk Live Magic Show seperti Zig Zag Illusion. Anyway tarikan baru di Magic World adalah Malayan Cultural Magic Show Live Magic Show. Susah nak tengok show magic show kan? Tapi di Magic World Penang korang boleh pergi anytime kecuali Rabu sebab tiada show pada hari Rabu.



So selain Ghost Museum Penang  yang pernah cik en cerita sebelum ini, korang boleh masuk dalam list Magic World Penang ini. For contact dan operation Hours boleh tengok detail di bawah

Magic World Penang

193, Lebuh Victoria, 10300 Georgetown Penang
04-2633193
info.magicworldpg@gmail.com
Dibuka : Setiap hari bermula 10.00 pagi hingga 7.00 petang (last masuk pukul 6.30 petang)
Live Magic Show : Setiap hari kecuali Rabu (12.00 tengah hari, 2.30 petang dan 5.00 petang)
1

Ghost Museum Penang Tempat Berkumpulnya Hantu Hantu Seluruh Dunia

Ghost Museum Penang Tempat Berkumpulnya Hantu Hantu Seluruh Dunia | Tajuk cik ennnn.. seram sangat kan? Hahahaha. Anyway Ghost Museum Penang tempat berkumpulnya info dan maklumat hantu di seluruh dunia. Jadi sedikit sebanyak korang akan dapat info hantu seluruh dunia yang mana hantu dalam ini mempunyai mitos yang tertulis. Mesti nak tanya "Seram tak cik en masuk? " Anyway cik en masuk untuk FAM Trip Magic World Penang dan Malayan Culture Magic Show dan masa itu ada ramai seperti Blogger Lia Hasty dan Khaty, Papa TeddyVille, wakil Air Asia dan beberapa wakil media dan travel agent. So tak la rasa seram sangat. So far tak semua bahagian korang akan rasa seram sebab kita hidup dalam pelbagai masyarakat. Bila part masyarakat Melayu, mungkin kita rasa seram sikit sebab dimomokkan dari kecil. Khas for my reader, cik en nak kongsi apa yang cik en sempat rakam masa masuk ke Ghost Museum Penang ini. | Ghost Museum Penang Tempat Berkumpulnya Hantu Hantu Seluruh Dunia

Ghost Museum Penang
Ghost Museum Penang 

Ghost Museum Penang Tempat Berkumpulnya Hantu Hantu Seluruh Dunia


Ghost Museum Penang ini ada 30 jenis hantu yang akan cuba mengantui korang. Hahahha. Ada 8 jenis masyarakat yang famous dengan cerita hantu. So far dalam Ghost Museum Penang ini korang akan boleh get real close dengan hantu yang ada, free photo opporrunities, free penerangan dari tour guide, boleh cuba customes dan prop yang ada dan juga korang akan melalui real scene punya keadaan. Macam di bahagian masyarkat Melayu, mereka bina scene di belakang rumah orang kampung. So korang akan rasa feel dulu dulu balik mengaji lalu belakang rumah di kampung. 


Bila korang masuk je Ghost Museum Penang ini 1st korang akan melalui perkampungan orang Melayu atau dalam flyer dia letak nama Malaysia. Kat sini korang akan jumpa pocong, toyol, langsuir, pontianak dan banyak lagi. Dengan sound dia, memang terasa juga la seram itu. 


Masuk bahagian no 2 di Ghost Museum Penang korang akan masuk dalam masyarakat orang cina atau China. Of course kat sini hantu paling famous hantu lompat lompat. Hahhaha. Cik en cuba customes hantu ni. Hahahhaha. 


Bahagian ke 3 pula, kita terbang ke padang pasir, Mesir atau Egypt. Masa ini tak ada gerun pun. hahaha mungkin disebabkan kita tak pernah dengar cerita hantu di padang pasir. Menurut Puan Mawar, tour guide kami merangkap Business Development Executive, kalau pelancong dari sebelah mesir atau sekitarnya, dorang memang percaya hantu mereka dan mereka akan seram di bahagian ini. 


Bahagian ke 4 pula kami dok naik tangga tingkat ats, kat sini kami semua kena serang dek Zombie. Dah macam masuk hospital yang kena jajah dengan zombie je. Mereka menggunakan ilustrasi bergerak di pintu dan juga tingkap. 

Gambar ini tak clear sebab snap dari video

Bahagian ke 5 pula, hantu pirate atau lanun. Tak seram sangat. Dah macam tengok cerita pirate of Carribean lakinan Jonny Deep je. Anyway sedikit sebanyak tahu juga info yang pirate ada hantu. 


Bahagian ke 6 pula, dari suasana gelap terus cerah dan kami memasuki hantu Drakula. Kat sini tak gerun tapi ada tangan putus la, organ dalaman la, so geli pulak pegang semua tu sebab rasa real macam tangan. Kat sini jangan lepaskan peluang tengok potret di bahagian tepi. Korang akan ambil masa untuk rasa sedikit seram. Nak tengok? Korang boleh tengok di Ghost Museum Penang


Masuk pula ke masyarakat Jepun di bahagian 7. So far hantu disini cik en kenal dari tengok cerita Doraemon. So sebelum tengok info tau la nama nama hantu ini. Hahahhaha. Seperti Kappaa, Ju on dan banyak lagi


And last, korang akan masuk bahagian hantu Halloween. Yang ini gelap balik sebab mereka menggunakan lampu lampu untuk nampakkan effect Holloween. 


Masa ini korang boleh masuk Witch House yang mana korang boleh beli cenderahati untuk dibawa balik. 

For information, untuk sesiapa yang nak ke Ghost Museum Penang ini korang boleh baca detail dibawah


10 minit berjalan dari Komtar
20 minit dari Terminal feri
Located in the heart of Georgetown Heritage

Address
Ghost Museum Penang
57, Lebuh Melayu 10100 Georgetown Pulau Pinang

No Phone
04 2612352

Facebook

Operating Hour
10 pagi hingga 7 malam (last admission 6.30 petang)

Harga 
Dewasa (mycard) : RM18
Kanak Kanak (Mycard) RM 10
Dewasa : RM 28
Kanak Kanak : RM18

For fully video, boleh tengok di channel youtube cik en di Video Ghost Museum Penang
3

Phantamania Penang | Trust No One, Just Have Fun


Phantamania Penang | Trust No One, Just Have Fun | Sesuai dengan temanya, Just Have Fun!. Korang akan gelak tak berhenti henti start dari awal sehingga penghujungnya. Cik en dan team Blogger Utara sampai lewat sedikit, so masa kami sangat terhad. Iyelah, kebetulan kami pergi masa Merdeka Day, so Penang jadi sesak sangat. Tapi stress kesesakan memang hilang bila masuk Phantamania ini. Jom kita masuk!


Semestinya gamabr di atas bukan gamabr cik en, masa mula mula masuk, korang akan melalui cermin banyak banyak ini. Sebabkan excited sampai terlupa nak ambil gambar bahagian ini. Kena la google. Part ini cik en lepas tau. Tangan kena letak di bahagian belakang badan dan kalau salah lorong terhentak juga kepala pada cermin ini. hahahha.. OK, jom next bahagian pula


Ha. korang nampak macam ambil gambar dari bawah kan? hakikatnya gambar ini di ambil dari atas. 


Hahaha. konon nak buat orang confius tapi masa nak ambil gambar ini kami yang confious. Memang kelakar..


Sebenarnya, untuk part yang ini ada video. Kami memang posing merepek aja. Memang gelak dan kering idea nak posing tau! 


Nampak sejukkan? walaupun bukan ais sebenar tapi terasa weh kesejukannya siap order hot choclate kot. Bila di fikirkan mind set kita sebenarnya memainkan peranan.


Part ini korang akan rasa macam cool je. lagi lama korang lepak dalam ini.. korang rasa macam ada banyak kunang kunang


Siapa kata tak ada Iglu di Malaysia. Ada di Penang okey. Kalau nak tengok real atau tak, kena pergi ke Phantamania ini okey


Kami nak terjun telaga buta ini. Manatau dapat pergi ke dunia magika macam cerita Dania Danelle dan Mawi. Hahhaha. 

Sebenarnya banyak lagi gambar menarik. Disebabkan tak mahu spoil kan mood korang masuk ke Phantamania ini, cik en belanja sikit sikit dulu. Nak tahu detail Phantamania ini? Boleh rujuk di bawah ini

Harga tiket Phantamania Penang
Dewasa RM28 (Tanpa MyKad) RM 19 (Dengan Mykad)
Pelajar RM18 (Tanpa MyKad) RM 12 (Dengan Mykad)
Kanak Kanak RM18 (Tanpa MyKid) RM 12 (Dengan Mykid)
Kanak kanak bawah 100cm  FREE

Alamat 
193, Lebuh Victoria
10300 Georgetown 
Penang

FB Page
Phantamania

Waze
Phantamania Penang

Contact
phantamania.info@gmail.com

No telefon 
Tel: 04-2633193

Maklumat Tambahan

  • 15 minit berjalan dari Komtar
  • 5 minit berjalan dari Terminal Feri
  • 1 minit berjalan dari Armenian Street
  • 10 minit berjalan dari Ghost Museum
  • Kawasan Pusat Bandar Penang
1