Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Jabatan Perkhidmatan Veterinar

Showing posts with label Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Show all posts
Showing posts with label Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Show all posts

Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018

Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018 | Alhamdulilah, cik en dah selesai pemilihan dan latihan badminton dan semalam cik en dah join Majlis Gimik Penyerahan Alatan Sukan Sempena Program Kecermelangan Dan Kecergasan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Perak 2018 so berakhirlah persiapan untuk Team Veterinar Perak sebelum berangkat ke medan juang. Ewahhhh.. Tahun ini kami akan berkumpul di Hospital Universiti Kubang Kerian (HUSM) Kelantan Untuk Sukan Veterinar 2018. 

Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018
Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018

Good Luck Team Veterinar Perak Untuk Sukan Veterinar 2018


Ini lah barisan peserta yang mewakili veterinar perak. Seramai 85 orang staf terdiri daripada state dan federal. Kami akan berada disana 3 Feb sehingga 7 Feb. Macam sebelum ini, cik en masih berada dalam team badminton dan cik en bermain dalam mix double. Masih pasangan yang sama. Insyallah, kami akan cuba sedaya mengekalkan prestasi kami. Doa doakan cik en dan team veterinar Perak berjaya na. Tahun ini kami hantar 15 team untuk 15 acara sukan. Ada beberapa acara kami tak dapat nak join kerana syarat syarat yang ditetapakan oleh kerajaan Negeri Kelantan. Apa apa pun kami akan usaha dengan sedaya upaya. 

Kalau korang nak tau, 2 tahun lepas kami berjaya meningkatkan pungutan untuk keseluruhan. Hope tahun ini akan lebih baik. Kalau korang nak baca Sukan veterinar 2016 korang boleh baca di Perak Mari Talak Sombong dan Bior Bebeno Team Perak Seghogoh Team Lain di Sukan Veterinar 2016 . 
3

Vaksin Rabies Untuk Anjing Dan Kucing

Vaksin Rabies Untuk Anjing Dan Kucing | Di Malaysia, Jabatan Perkhidmatan Veterinar (DVS) tidak mewajibkan pada anjing atau kucing mendapatkan suntikan Rabies. Lain la di negara yang pernah darurat untuk kes rabies seperti di India. Jika korang ke India dan membela kucing atau anjing, korang perlu mendapatkan pelbagai jenis vaksin termasuklah vaksin Rabies. Vaksin Rabies ini berbentuk tunggal. Maksudnya 1 botol vaksin hanya ada vaksin Rabies, Berbanding dengan vaksin yang lain yang boleh combine 4, 6 atau 9 vaksin dalam 1 suntikan. Jujur cik en cakap, cik en tak buat suntikan vaksin rabies di klinik tapi dari pengalaman customer yang pernah vaksin rabies di luar negara atau klinik swasta buat cik en ada research sedikit info pasal vaksin ini. 



Pemberian vaksin rabies berbeza dari satu negara dengan negara yang lain. Ada yang vaksin diberi pada anjing berumur seawal 12 minggu hingga 20 minggu . Dan booster (ulangan) setahun setahun atau 3 tahun sekali mengikut undang undang negara masing masing. Tapi di Malaysia, penyakit rabies tidaklah banyak dan terpencil so anjing akan mula vaksin kali pertama pada umur 3 bulan dan 4 bulan dengan vaksin Canine Distmper-Adenovirus Type 2-Paraininfluenza-Parvovirus Vaccine. Bulan ke 5 barulah vaksin Rabies disuntik. 


Jika anjing atau kucing korang yang nak bawa masuk ke Malaysia dari negara yang tidak bebas Rabies lain pula, ada prosedur yang ditetapkan oleh DVS termasuklah jadual pemberian vaksin Rabies. Prosedurnya seperti di bawah ini

  1. Tiada tanda klinikal rabies dalam masa 48 jam sebelum penghantaran; DAN 
  2. Mempunyai tanda pengenalan yang kekal seperti mikrocip dan nombornya mesti lah tecatat dan sama seperti di dalam Sijil Kesihatan Veterinarnya; 
  3. Telah diberikan suntikan vaksin rabies: 
    • Suntikan pertama vaksin rabies telah diberikan ketika kucing atau anjing itu berusia sekurang-kurangnya 3 bulan, 
    • (Suntikan pertama) Vaksinasi dilakukan tidak kurang dari 6 bulan dan tidak melebihi 1 tahun dari tarikh penghantaran; 
    • (Suntikan Booster) Vaksinasi telah dilakukan tidak melebihi 1 tahun dari tarikh penghantaran;
  4. Telah dilakukan ujian antibodi dengan keputusan positif (paras Equivalent tidak kurang 0.5IU/ml), keputusan ini diterima pakai tidak kurang 3 bulan dan tidak lebih 1 tahun dari tarikh penghantaran; ATAU 
  5. Sekiranya syarat-syarat b, c dan d tidak dipatuhi maka kucing dan anjing yang ingin dibawa masuk perlu dikuarantinkan selama 6 bulan.

Sama juga Vaksin Rabies Pada Kucing. Pemberian yang sama seperti anjing juga cuma tidak semua klinik veterinar mempunyai stok vaksin rabies untuk kucing. Kalau di Perak, klinik yang pernah di cik en tanya adalah Klinik Veterinar di Ipoh, berhampiran dengan Hospital Fatimah. Cik en lupa nama klinik itu. Untuk kes di Kuala Sepetang, kesemua kucing dan anjing bertuan sahaja di sekitar 10km radius dari kawasan wabak akan diberi vaksin oleh DVS.

So kalau korang nak tahu tanda tanda fizikal bagi anjing yang positif rabies bolehlah baca entri cik en sebelum ini atau klik Tanda - Tanda Fizikal Anjing Positif Rabies Yang Korang Perlu Tahu. Sekali lagi cik en kongsi apa itu rabies dengan gambarajah dari Kementerian Kesihatan Malaysia di bawah


Sumber info dan gambar dari 
APTVM Penyakit Rabies DVS Malaysia
Kementerian Kesihatan
Google
3

Tanda - Tanda Fizikal Anjing Positif Rabies Yang Korang Perlu Tahu

Tanda - Tanda Fizikal Anjing Positif Rabies Yang Korang Perlu Tahu | Entri ini cik en taip kerana salah satu daerah negeri cik en di Perak dah diistiharkan kawasan outbrick sebagai kawasan Rabies. Kawasan Kuala Sepetang dibawah kuasa daerah Larut Matang Taiping dan Selama (LMS) diistiharkan selepas seekor anjing yang mengigit 2 kanak kanak iaitu anak saudara dan anak tuan punya anjing mati selepas beberapa mengigit mangsa. Oleh kerana itu, pihak veterinar telah menghantar kepala anjing ke Makmal Veterinar Ipoh dan disahkan positif pada 15 Julai 2017. Mengikut kenyatan media Jabatan veterinar anjing tersebut kemungkinan mendapat rabies daripada 'rabid dog' yang dibawa di dalam bot oleh warga asing dari negara negara jiran.


Tanda - Tanda Fizikal Anjing Positif Rabies Yang Korang Perlu Tahu


Untuk Kes Rabies ini ada 2 fasa untuk kita nilaikan tahap rabies pada anjing. Dan juga ada juga rabies pada kucing juga. Cuma di Malaysia kes kes terpencil adalah pada anjing saja. Sebelum itu kita kenali apa itu Rabies di entri ini Rabies, Penyakit Anjing Gila


Tanda Tanda Fizikal Anjing Positif Rabies di Fasa Pertama

  1. Fever
  2. Shyness
  3. Irritability
  4. Restlessness
  5. Apprehension
  6. Aggression
  7. Licking, biting or chewing at the area of ​​the infectious bite
  8. Unusually docile behavior in an active animal
  9. Biting or snapping

Tanda Tanda Fizikal Anjing Positif Rabies di Fasa Kedua

  1. Heightened sensitivity to light, touch or sound
  2. Jaw hangs open
  3. Loss of control over the throat
  4. Foaming at the mouth
  5. Disorientation or lack of coordination
  6. Loss of appetite
  7. Weakness
  8. Fear of water
  9. Trembling
  10. Dilated pupils
  11. Seizures
  12. Difficulty swallowing
  13. Heavy breathing
  14. Choking sounds or motions
  15. Eating unusual items
  16. Hiding in dark places
  17. Paralysis of the hind legs or staggering

Jabatan Perkhidmatan Veterinar telah menetapkan garis panduan kepada rakyat Malaysia terutama kepada sesiapa yang pernah di gigit anjing secara tiba tiba. Korang boleh rujuk entri Apa Perlu Dibuat Apabila Digigit Oleh Anjing . Insyallah next entri nanti, cik en cuba untuk beri sedikit penerangan mengenai vaksin rabies ini. Dibawah adalah kenyataan media Kejadian Rabies di Daerah Taiping Perak pada 16 Julai 2017 yang dikeluarkan oleh Jabatan Perkhidmatan Veterinar 









Sumber gambar dan info dari Google, Page Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Petful
3

Isu Kucing Savannah Dato' Aliff Syukri

Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri | Panas sekejap kat media social apabila Dato Aliff Syukri nak melepaskan 2 ekor kucing berbaka Savannah kerana tidak mampu untuk menjinakkan walaupun dah cuba selama beberapa tahun (rasanya la). Dan cik en sendiri ada tengok kawan sekerja cik en di Putrajaya dan dikhabarkan Jabatan Perhilitan juga ke rumah Dato Aliff Syukri untuk memberi khidmat nasihat. So sebagai blogger yang mempunyai niche veterinary dan kucing ini, cik en terpanggil nak beri sedikit pendapat peribadi dari pengalaman cik en sendiri. Ini tiada kaitan dengan Jabatan cik en tau. Dan entri ini bukanya mengecam sesiapa termasuklah Dato sendiri. Ini sebabnya Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri perlu jadi pengajaran kepada sesiapa yang tidak pernah ada pengalaman membela kucing tapi nak bela kucing pure breed dan sesiapa yang demand untuk membela kucing berbaka sahaja dan tolak tawaran untuk menbela kucing jalanan.



Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri 


Cik en pegang konsep wild is wild and tame is tame. Bukan saja kucing berbaka Savannah, kucing hutan juga adalah kucing liar yang mana habitat asal mereka adalah liar. Walaupun ada yang kata, kalau dibela dari kecil yang liar boleh jadi jinak. Ianya bukan senang tau? Walaupun korang nampak di luar negara, ada penjaga singa boleh berpeluk peluk dengan singa ianya bukan mudah bagi penjaga singa itu nak sampai tahap sebegitu. Dan ianya tetap liar dan mereka akhirnya melepaskan singa itu di habitat asal singa itu balik bersama singa singa yang lain. Sesekali saja pun penjaga singa itu datang semula selepas itu. Dan semestinya macam kita menerima tetamu, semestinya ianya excited dan rindu. Apa yang divideokan hanya beberapa minit saja tapi kalau korang tengok dari awal semestinya macam macam penjaga singa itu tempuhi. 

Back balik pada Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri tu, cik en sendiri mengikuti kisah Dodi melalui Instagram. Dan cik en sendiri tak nak komen apa apa pun video dalam instagram itu. Cuma cik en nak kongsi sedikit ye, kucing ini ada 2 jenis. Ada yang manja dan sesuai dibela dan ada yang liar dan sangat tak sesuai dibela. Dan kucing yang manja pun, kalau diperlakukan teruk seperti memukul, mengejar, atau yang lain lain, semestinya kucing yang manja pun akan bertukar jadi agresif dan garang (ini bukan mention pad Dato tau, just contoh je). Kucing tidak mempunyai akal tapi mereka mempunyai perasaan. Perasaan terancam dan takut akan buat mereka bertindak di luar habit dorang. Seperti manusia juga, mereka perlu di belai, kalau nak angkat kucing pun perlulah dengan cara yang betul untuk elakkan mereka rasa sakit, memakai kolar pun perlulah longgar dan ringan dan lain lain la. Kalau korang sendiri, orang rentap tangan korang, mesti korang marah kan? Begitu juga dengan kucing atau haiwan lain. 

Kalau betul betul nak jinakkan kucing atau haiwan liar ini, perlulah bela dari kecil lagi dan tahu macamana untuk menjinakkan atau pendek kata pengalaman. Tapi macam mana pun, bila kucing itu besar, ianya akan back balik pada habit dia. Contoh ye pure kucing hutan. Kehidupannya liar dan makan daging. Kita bela dan bagi makan dry food seperti whiskes, friskies dan lain lain. Mungkin sebulan dua kucing akan ok, tapi lama lama kucing akan lemah sebabnya habit mereka makan daging mentah. Dan sampai satu tahap mereka akan mati. Selain itu, bila mereka sampai masa biang atau mengawan, mereka bukan boleh control control nafsu macam manusia. Mereka tetap nak mengawan dan masa ini mereka akan bertindak agresif. Mungkin kita pemilik mereka yang mereka dah peluk dan bermain pun mereka boleh terkam. Ada juga yang cuba kurungkan untuk elakkan mereka mengawan tapi lama lama mereka akan mati. “mati merangan” kata orang lama. Nak mandulkan? Tak boleh tau, sebabnya pure breed tidak boleh dimandulkan. Dan juga satu lagi fakta, TIADA LESEN BAGI KUCING HUTAN. Kalau ditangkap, kucing dirampas ye.. 

Selain itu, cik en nak kongsi sedikit pengalaman mengenai kucing jenis Persian yang banyak dibela di Malaysia. Tempat asal Persian adalah di tempat yang sejuk. Sesuai dengan bulu yang tebal untuk elakkan kesejukan. Tapi bila di bawa ke Malaysia yang suhunya ada musim tengkujuh dan kemarau, agak tidak sesuai. Lagi lagi musim kemarau, kesian kucing itu kepanasan kan? Kalau nak pun, korang kena sediakan bilik ber aircond pada dia. Begitu juga kucing Sphynx yang tidak berbulu hidup di Mesir. Dibawa ke Malaysia, masa musim kemarau kucing itu ok la, kalau tengkujuh, kesian kucing itu kesejukan. Perlu pula korang carikan baju tebal saiz kucing. Semua nya melibatkan kos. Sedangkan kita nak kucing ini temani dan sayang kita. Kalau kos baju dan aircond itu dibeli makanan yang berkualiti kan lagi bagus. Ataupun diberi pada stray cat di luar.

So bagi cik en la, hargailah kucing kucing yang ada disekeliling kita ini. Kalau korang nampak la pahala yang keluar selepas beri makanan dan bantuan pada kucing jalanan atau stray cat ini, confirm korang berebut nak buat. Kesimpulan kes Isu Kucing Savannah Dato Aliff Syukri ini, cik en rasa, biarlah dato sendiri buat keputusan yang tepat setelah diberi nasihat dan pandangan dari Jabatan Perkhidmatan Veterinar dan Jabatan Perhilitan. Sebabnya pengalaman itu penting untuk buat kita berjaya. Mungkin cik en tak ada pengalaman berniaga macam Dato dan susah untuk cik en sekrang ini nak berjaya dalam perniagaan. Begitu juga Dato mungkin tiada pengalaman mengenai kucing Savannah ini. Sebab itu sekarang ini Dato tak boleh jinakkan Dodi dan isterinya. Tapi dengan khidmat nasihat yang ada mungkin Dato boleh buat sesuatu yang lebih baik untuk diri Dato dengan kucing Dato

Ha, tiada kecaman kan dalam entri ini kan? Just pendapat cik en sahaja melalui pengalaman cik en. Ok la. Jumpe next entri semua.
10

Cara Rawatan Kucing Cirit Birit

Cara Rawatan Kucing Yang Cirit Birit

Cara Rawatan Kucing Cirit Birit | Dah sampai musim kucing cirit birit di klinik cik en. Cirit birit atau panggilan cik en cerry berry ini tak terhad pada kucing dewasa tapi juga pada anak kucing. Disebabkan setiap hari cik en menerangkan benda yang sama, cik en nak kongsi sedikit rawatan cirit birit pada kucing dewasa dan anak kucing. Sebelum itu, korang boleh rujuk Kenapa Kucing Cirit Birit. Yang penting korang kena tahu history kucing korang itu. Seperti jadual pemberian ubat cacing, pemakanan, aktiviti dan sebagainya. 

gambar kucing cirit

Korang juga boleh rujuk gambar diatas untuk ketahui tahap keadaan najis kucing korang. Selalunya Type 6 dan Type 7 ini akan buat kucing korang jadi lemah sebab kekurangan air dalam badan dan jika tak dirawat kucing boleh mati. Ini antara rawatan asas yang korang boleh buat mengikut punca punca cirit birit ini. 

  1. Cacing / Parasit ( bulu tak cantik, gugur, makan banyak tapi badan tak gemuk) - dapatkan ubat cacing di klinik veterinar atau kedai haiwan. Rujuk entri Jadual Pemberian Ubat Cacing Pada Kucing
  2. Tukar Makanan Baru - Korang boleh rujuk Cara Memperkenalkan Makanan Baru Pada Kucing
  3. Susu ( selalunya terjadi pada anak kucing yang kehilangan ibu dan diberi susu lembu) - tukarkan kepada susu kucing yang boleh didapati di kedai haiwan atau klinik haiwan. Jika korang gunakan susu yang dibeli dari kedai haiwan, cuba cairkan kepekatan susu tersebut. 
  4. Keracunan - Boleh dapatkan rawatan awal dengan menggunakan air kelapa segar atau bawa ke klinik veterinar dalam keadaan segera
  5. Jangkitan (gangguan usus) dan Virus - Perlu rujuk klinik veterinar
Jika, korang tak pasti punca cirit birit, korang boleh gunakan kaedah di bawah ini.

  1. Puasakan kucing dari makan selama 12 hingga 24 jam. 
  2. Pastikan berikan banyak minum fresh water untuk elakkan dehydrated. 
  3. Jika kucing nampak lemah, boleh berikan air glukose, madu atau air gula. 
  4. Selepas 24 jam, korang boleh berikan ayam rebus atau ada juga vet yang suggest blend nasi putih bersama ayam rebus. 
  5. Kalau kucing korang dah tak cirit, selesai dah masalah itu
  6. Jika kucing masih cirit selepas di beri makanan boleh rujuk klinik veterinar berhampiran ye untuk dapatkan consultant.
Ini antara yang kerap cik en kongsikan bersama pelanggan dan pembaca cik en yang private massange cik en. Diharap ianya dapat membantu korang sementara ada masa untuk ke klinik. Tapi janganlah dah teruk baru bawa ke klinik, masa itu, cas rawatan yang murah akan jadi mahal sebabkan banyak komplikasi yang berlaku. Macam drip, admir ward dan sebagainya. 
16

Kenapa Mata Kucing Tiba Tiba Ada Kelopak Putih Antara Mata


Kenapa Mata Kucing Tiba Tiba Ada Kelopak Mata Yang Ketiga | Sindrom mata abnormal ini dipanggil Haws Syndrome. Dan ianya kerap berlaku pada kucing dan anjing. Korang akan perasaan di kelopak mata kucing korang akan ketengah mata sehingga ada menutup 3/4 mata kucing korang. Ianya akan terjadi tiba tiba. Adakah ianya merbahaya? Untuk memastikannya, korang kena diagnosis sendiri dirumah mengikut panduan yang cik en akan kongsi dalam entri ini.

Diagnosis mata kucing atau anjing korang

  1. Mata kucing korang akan ada kelopak putih atau membrane yang keluar menutup separuh daripada mata kucing
  2. Cuba tengok, ada kesan kesan luka atau kemerahan tak? Kalau ADA korang boleh rujuk jawapan A di bawah ini
  3. Kalau kucing korang tiada masalah kemerahan atau luka boleh rujuk jawapan B dibawah ini
Jawapan A

Jika ada kemerahan atau bengkak, kemungkinanan mata kucing korang ada jangkitan atau luka di bahagia mata, Untuk kes sebegini korang boleh bagi eye drop bagi kurangkan radangan dan antibiotik untuk jangkitan. Jadi jika korang dah bagi eye drop tapi masih tak baik baik, better rujuk pada vet berhampiran

Jawapan B

Jika TIADA kemerahan atau radang, kemungkinan kes 
  1. Cirit birit yang teruk sehingga kekurangan air dalam badan - Berikan ubat cirit birit dan bagi kucing korang minum secukupnya bagi topup balik air yang dah hilang akibat cirit
  2. Kecacingan - semak balik jadual deworming kucing korang. Kalau rasa dah lama tak bagi, better la bagi ye.
  3. Virus - Yang ini korang tak boleh nak rawat atau didiagnosis sendiri. Kena bawa ke vet untuk ujian darah
Selain daripada kes diatas ini, masalah masalah yang kerap menyerang mata kucing korang adalah 

  • Konjunktivitis: Satu atau kedua-dua mata kucing korang akan kelihatan merah dan bengkak


  • Keratitis: Jika kornea kucing anda menjadi radang, mata akan kelihatan sayu dan berair.

  • Katarak: Selaput ini pada mata sering berlaku pada kucing tua dan kencing manis.

  • Glaucoma: Kornea menjadi pudar dan mata membesar disebabkan oleh tekanan dalam biji mata.

  • Bulging eye : boleh berlaku kerana kemalangan atau trauma atau tumor mata.

  • Penyakit Retina: kehilangan penglihatan separa atau sepenuhnya boleh berlaku apabila sel-sel peka cahaya di belakang merosot mata.

  • Mata berair: Bulu di sekitar mata kucing anda boleh berlumuran dengan air mata disebabkan saluran air tersumbat atau kelebihan pengeluaran air mata.

Ini adalah info asas, korang perlu rujuk pada vet untuk maklumat lanjut juga tau. Janganlah bagi alasan kewangan tak stabil atau vet yang jauh. Sebabnya kalau korang sayang kucing korang, better mencegah dari merawat. Kalau nampak kucing tidak sihat atau berubah prilaku, cepat cepat ke vet ye..

info dan gambar : google 
8

Kenapa Kucing Berbau Busuk


Kenapa Kucing Berbau Busuk | Kerap kali pelanggan cik en bertanya, kucing saya baunya busuk doc. Nak mandikan doc kata kalau sakit tak boleh mandi. Abaikan penggunaan panggilan doc itu sebabnya walaupun diterang banyak kali cik en bukan doc, tapi mereka selesa dengan panggilan itu. Selain dari bau yang busuk, kucing yang berbulu putih akan menjadi kekuningan. Apakah faktor dan cara mengatasinya. Cik en ada juga bertanya pendapat rakan facebook cik en. Bukannya tak tahu cuma cik en nak bertanya cara yang dibuat oleh pencinta kucing di luar sana. 


Kebanyakan yang menjawab memang betul. Tapi meh cik en nak kongsi sikit apa yang cik en tau kenapa kucing berbau busuk ni. 

Faktor Kucing Berbau busuk
  1. Kucing jatuh dalam longkang. Hahaha. Kalau bergaduh atau dikejar kucing atau anjing lain selalunya mereka dah tak nampak ada longkang atau tak
  2. Lidah kucing ulser. Ini korang boleh nampak tanda awal, kucing mula kurang makan. Kalau nampak kucing mula kurang makan, cuba buka mulutnya dan lihat lidah atau gusi. Kalau lidah kucing melepuh, itu tanda ulser. Kalau gusi dia kemerah merahan itu tanda gigivitis. Jadi disebabkan lidahnya ulser tapi masih lagi grooming bulu mereka, itu yang sebabkan bulu menjadi kekuningan dan busuk. Macam manusia jugalah kan. kalau dah ulser, makan pun tak mahu. 
  3. Kucing tidak mahu makan sememangnya mulut mereka busuk 
  4. Kucing luka berulat. Kes ini cik en bau pun dah tau. Tak perlu tunggu untuk buat pemeriksaan. Nak story pun susah. Cuma yang berpengalaman yang boleh membezakan
  5. Kucing terkencing  . Mungkin terlalu takut atau terkejut. 
Cara kurangkan bau busuk kucing
  1. Mandikan jika kucing sihat
  2. Boleh cuci badan kucing gunakan air suam kalau kucing tidak sihat. Tapi pastikan kucing dikeringkan secepat yang mungkin
  3. Bersihkan kandang atau kurungan kucing
  4. Bersihkan pasir kucing
  5. Kalau mulut kucing ulser, boleh dapatkan glycerin yang dilute dengan air dan calit di bahagian ulser kucing
  6. Kalau kucing luka berulat, pastikan ulatnya di buang. Ulat akan buat daging membusuk. Boleh rujuk entry Cara Merawat Kucing Luka
  7. Kalau rasa masih belum baik, silalah bawa vet yang berhampiran ye.. 
Ini antara perkongsian yang cik en nak kongsi. Mungkin ada sesiapa yang nak menambah, boleh komen di bahagian komen ye. 
3

Apa Yang Perlu Dibuat Bila Di Gigit Anjing


Prosedur Apabila Berlaku Gigitan Anjing | Pernah digigit anjing? Atau pernah berada situasi keluarga atau kawan kawan yang digigit anjing? Cik en nak kongsi apa yang korang perlu buat apabila digigit anjing. Tidak kiralah anjing liar atau anjing bertuan. Boleh follow flowchart di bawah ini. 

PBT adalah Pihak Berkuasa Tempatan. (Majlis perbandaraan atau majlis daerah) manakala JPV adalah Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Diharap ianya dapat menjadi panduan untuk korang ye. 
2

Kambing Kena Puru Sehingga Luka Berulat


Kambing Kena Puru Sehingga Luka Berulat | Hari ini cik en nak kongsi satu lagi masalah yang selalu terjadi pada kambing. Baca entri ini dengan santai yerk. Janganlah serius macam nak ambil exam. Hahaha. Jika sebelum ini cik en kongsi masalah kembung pada kambing dan kongsi juga cara rawatannya. Kali ini, topik masalah puru atau Contagious ecthyma atau soremouth, pustular dermatitis, orf atau scabby mouth dan ianya kerap berlaku pada kambing. Ianya penyakit zoonotik (boleh berjangkit dengan manusia dan haiwan) yang mana ianya berpunca dari virus POX. Selalunya anak kambing yang kerap kena. 



Tanda tandanya dalam gambar ini tidak jelas sangat sebab kambing ini tak duduk diam. So cik en bagi gambaran sedikit. Tanda-tanda penyakit

  1. Terdapat gelembung yang mengandungi air pada bahagian mulut, gusi, bibir dan kulit kambing.
  2. Apabila gelembung ini pecah ianya akan menjadi keruping dan kadang kala merekah dan berdarah
  3. Selain itu terjadi juga di bahagian kaki terutama di celah-celah jari dan juga pada bahagian tetek ibu kambing



Ada 2 rawatan yang boleh dipraktikkan. Satu menggunakan ubatan veterinar dan satu lagi cara tradisional. Untuk menggunakan ubatan veterinar, sebaiknya panggillah pengawai veterinar daerah di tempat masing. Cuma cik en nak kongsi rawatan secara tradisional. Rawatannya seperti berikut :

  1. Asingkan kambing yang sihat dengan yang ada puru
  2. Puru perlu dipotong/dikikis sehingga tercabut. Kalau berdarah tiada masalah, lagi bagus.
  3. Boleh sapukan dengan iodin / kapur sireh /belerang / kabait atau minyak tanah. Untuk mulut disarankan letak iodin atau kapur sireh je tau. Kang letak belerang keracunan pula
  4. Buat sekerap yang boleh. 
  5. Kalau kering, boleh sapunya minyak masak tuk bagi pelembab gitu. 
  6. Kalau rasa tak baik baik, baiklah hubungi pengawai veterinar daerah berhampiran ye. 
Sebenarnya ada vaksin untuk puru ini. Namanya Vaksin CONTAGIOUS ECTHYMA . Cuma sepanjang cik en bekerja, cik en tak pernah jumpa atau gunakan lagi vaksin ini. Yang selalu guna pun ivermectin atau anthimoline. 



Untuk kes cik en yang ini, ada 2 kes sebenarnya. Satu masalah puru dan satu lagi luka berulat. Mungkin keadaan luka berdarah yang lama menarik minat lalat untuk menderma telur ulat. So untuk kes ini, cik en tengok, dibahagian tepi mulut kambing dipenuhi ulat dan daging mula membusuk. Mungkin faktor kebersihan juga menjadi punca luka berulat ini. 



So, apa lagi singsingkan lengan baju, ambil forsep terus cik en cabut satu persatu ulat. Bau? hurm.. cik en dah cukup lali. Ulatnya memang dah gemok gemok. So operasi dressing di jalankan. Selesai buang ulat, sapukan iodin dan ubat antibiotik. Pesan pada peternak, kena jaga luka kambing ini. Sambil itu, cik en ajar juga bagaimana nak rawat puru di peringkat awal dan langkah pertama kalau dah mula ada ulat. Jadi cik en minta peternak inform balik pada cik en dari masa ke semasa kalau keadaan semakin teruk. 

Berpeluh juga kes hari ini. Sebabnya buat di tengah panas dan biasalah kandang peternak. Kena lebih bersedia dalam apa jua keadaan kandang. Kalau nampak perlukan nasihat kebersihan, sememangnya cik en akan mula mengomel tanpa henti dengan peternak. Hahahah. Ok la. jumpa untuk next entry esok. 

p/s : entri ini untuk bacaan santai, kalau ada yang ingi bertanya lebih lanjut, bolehlah tanya cik en di facebook cik en ye. Insyallah cik en akan membantu
3

Kambing Itu Bukan Bunting Tapi…


Kambing Itu Bukan Bunting Tapi… | Ingat tak gambar yang cik en keluarkan di instagram dan facebook personal cik en? Kalau sesiapa yang tak pernah tahu instgram dan facebook cik en bolehlah add cik en ye di Facebook Eintan Nurfuzie dan Instagram Eintan Nurfuzie. Gambar yang cik en maksudkan adalah gambar di atas itu. Nampak macam bunting kan? Tapi malangnya bukan. Ramai kawan kawan FB dan IG cik en menjawab dengan jawapan yang lawak lawak aje. Tergelak gelak cik en baca. Antara jawapanya adalah 


Tapi itu bukan jawapan yag tepat. Rasanya ada 3 4 orang jawab betul. Kambing itu sebenarnya KEMBUNG. Bagi ternakan kambing, masalah kembung sememangnya menjadi salah satu punca kematian yang tinggi. Sebenarnya ada 1 faktor yang utama kenapa kambing tersebut kembung. Faktornya adalah MAKANAN. Makanan yang terlebih protein menyebabkan perut ruminan akan kembung. 

Tanda fizikalnya, perut akan membesar sebelah. Selalunya sebelah kiri. Kalau korang ada di tempat kejadian, boleh tepuk tepuk perut yang membesar itu, korang akan rasa macam angin. Kes akan menjadi teruk apabila, kambing tak boleh bangun langsung. Kalau tak dirawat cepat, kemungkinan besar kambing akan mati kerana lemas. So jangan main main tau kalau kembung ini. Boleh buat kematian. Rugi saja nanti.

Nak tahu, apa cik en buat untuk kes sebegini? Ada beberapa step mengikut keadaan kembung. Cik en akan listkan ye sebagai info baru kepada semua

Cara Pertama

Untuk cara awal, kita boleh gunakan ubat jenis cecair untuk diminum. Antara yang boleh digunakan adalah

a. Air Halia
b. Lemuju
c. D-Bloat 
d. Asam Jawa
e. Minyak Kelapa
f. Eno Halia
g. Air Bergas

Cara kedua

Stomach Tube. Korang boleh gunakan getah paip air yang kecil yang telah ditebuk sedikit dibahagian pangkal getah paip air tersebut. Kemudian dimasukkan melalui mulut secara perlahan lahan. Korang akan dengar bunyi angin keluar. Cuba masuk dan keluarkan berulang kali sehingga kambing mula selesa. TAPI pastikan kalau kambing terbatuk, cepat cepat keluarkan getah paip tersebut. Kemungkinan, getah paip tu termasuk di saluran peparu kambing.

Cik en dan rakan sekerja cik en menggunakan cara ini untuk kambing tersebut



Cara Ketiga

yang ni korang kena guna Trocha and Canulla untuk menebuk dibahagian perut yang kembung untuk dikeluarkan angin. Tapi jangan buat sebarang, kena dapatkan khidmat daripada veterinary di daerah masing masing.

Cara Keempat dan terakhir

Pisaumycin. Hahahah.. maknanya disembelih.

So, harap bila korang baca entri ini, korang akan tahu apabila berhadapan dengan kes sebegini. Ada la sedikit ilmu kan?
6

Perbezaan Suntikan Vaksin dan Suntikan Anti Parasite


Perbezaan Suntikan Vaksin dan Suntikan Anti Parasite | "Doktor, saya mau cucuk anjing saya satu tahun satu kali punya cucuk " . " Doktor saya mau cucuk kucing saya vaksin" . Itu antara respon pertama dari pelanggan tak kira dari kaum melayu atau kaum lain lain. Selepas di vaksin sampai kepada pembayaran, akan ada respon " Apasal manyak mahal? Haritu cucuk baru RM15 kenapa hari ini sudah naik? " . Apabila ditanya, rupanya mereka hanya nak bagi suntikan Anti Parasite sahaja. Haiya... apa boleh buat? Kena bayar sajalah.

Ini antara reaksi dan perbualan yang kerap berlaku di klinik cik en. Kadang kadang komunikasi dengan kaum lain lain sangat terbatas sebabnya mereka tak memahami apa penerangan yang cik en dan kawan cik en terangkan. Diakui, inilah penyebab cik en dan sesiapa yang jaga klinik menjadi stress sehingga jadi moody sepanjang melayan pelanggan tersebut. Nak tak nak, cik en kena keluarkan bahasa pasar bagi memudahkan komunikasi. Kalau tak dah serupa itik bersembang dengan ayam.. Cluck cluck cluck sebelah quack quack quack. Hahaha. 

Disebabkan itu, cik en nak kongsi sikit apa Perbezaan Suntikan Vaksin dan Suntikan Anti Parasite ini. 

Suntikan Vaksin : Vaksinasi adalah pemberian vaksin kepada kucing dengan tujuan mendapatkan kekebalan tubuh yang tinggi dan dilindungi dari pelbagai serangan penyakit. Selalunya kucing boleh divaksinasi pada umur sekitar 8-9 minggu. Kekebalan kucing yang diterima dari ibunya melalui susu akan mulai berkurang ketika berumur 8-9 minggu, sehingga kucing perlu divaksinasi
Entri yang korang boleh rujuk

  1. http://www.nurfuzie.com/2016/04/jenis-jenis-vaksin-untuk-kucing.html
  2. http://www.nurfuzie.com/2016/06/boleh-ke-vaksin-kucing-semasa-musim.html
  3. http://www.nurfuzie.com/2016/02/betul-ke-vaksin-menyebabkan-kucing-mati.html
  4. http://www.nurfuzie.com/2015/06/kenapa-vaksin-perlu-diberi-3-kali.html
Suntikan Anti Parasite : Ubat Anti-Parasite adalah kelasan ubat untuk rawatan penyakit parasit seperti kulat, kurap, kutu, cacing, fungas atau pendek kata masalah kulit . Untuk maklumat lanjut boleh rujuk entri Penyakit Kulit Haiwan  . Selain itu, anti parasite juga untuk deworm atau kecacingan. Ada ubat Anti-Parasite ini 3 dalam 1 dan ada juga yang satu satu. Kalau 3 in 1 kalau bahasa pasar 3 serangkai bagi haiwan. Kutu, kurap dan cacing. Tapi yang asing asingkan tu seperti ubat cacing, ubat kurap, ubat mandi kutu,  dan sebagainya. Kira satu ubat untuk satu jenis parasit.

Jadi jangan pula tertukar pula apabila datang ke klinik veterinar mengenai Vaksin dan Anti Parasite ini. Sebab kedua dua ini mempunyai fungsi yang berbeza ye. Jadi minta mendapat vet sebelum korang buat keputusan. Tapi kedua dua suntikan ini perlulah dipastikan kucing atau anjing korang itu sihat walfiat ye. 
9

Veterinar Merupakan Pekerjaan Yang Membahayakan Kesihatan


Veterinar Merupakan Pekerjaan Yang Membahayakan Kesihatan | Berminat dengan haiwan? berminat untuk jadi seperti kami, pembantu veterinar, pengawai veterinar atau doktor veterinar atau senang di sebut Vet? Selepas baca tajuk di atas, masihkah korang berminat dalam kerjaya ini? 

Apa yang korang nampak di klinik haiwan sangat berbeza dengan dunia realiti kehidupan seorang Vet. Senario di Malaysia, Jabatan Perkhidmatan Veterinar merangkumi kesihatan dan kesejahteraan haiwan ternakan dan haiwan kesayangan. Bagi klinik veterinar swasta kebanyakan menumpukan rawatan pada small animal atau haiwan kecil seperti kucing, anjing, dan sebagainya. Dimana pun kami, kami mempunyai risiko yang tersendiri. Lagi lagi yang bekerja di bawah Jabatan Perkhidmatan Veterinar, tak kisahlah di negeri, makmal atau loji pemprosesan makanan.

Kami sebagai benteng utama apabila berlaku wabak. Contohnya wabak JE atau HPAI, bila outbreak atau kawasan confirm dijangkiti, pasukan yang pertama sampai adalah Jabatan Perkhidmatan Veterinar. Masa ini, akan wujud team taskforce dan pusat kawalan. Cuba bayangkan, wabak yang boleh meragut nyawa manusia dan kami sebagai team pertama yang hadapi untuk mengawal. 

Rutin tahunan kami di pejabat perkhidmatan veterinar daerah, melaksanakan program kesihatan ternakan yang mana perlu mengambil sampel darah (sampel serum) dan pemberian vaksin. Semasa Program Kesihatan Ternakan ini, terlalu banyak risiko kesihatan dan keselamatan. Korang boleh tonton video dari ig yang pernah cik en kongsikan 



Video dan cerita penuh di Apabila Kerbau Bergimnastik

Di bahagian makmal veterinar pula, semestinya lagi banyak risiko sebab disinilah tempat berkumpul semua sampel haiwan yang mati dan sakit. Walaupun ada skop kebersihan tapi ianya masih terdedah dengan risiko kesihatan. Walaupun nampak mereka smart berbaju kurung dan berkemaja, peranan mereka banyak membantu manusia sejagat dalam mencipta vaksin dan ujikaji penyakit. 


Di klinik veterinar pun ada juga. Cara handling (kekangan) haiwan bukan mudah okey... Tipulah kalau yang kerja di klinik veterinar, tak pernah dicakar atau digigit. Tahu tak korang, ada penyakit yang boleh merebak melalui cakaran dan gigitan. Penyakit zoonotik yang mana berjangkit dengan manusia. Contoh bagi kucing, penyakit sporo dan anjing penyakit rabies. Kucing dan anjing bila di rumah, mereka sangat-sangat manja dan baik, tapi.. bila di bawa ke klinik veterinar, semestinya perangai dorang akan berubah menjadi lebih agresif. Walaupun vet layan sebaik dan selembut yang boleh, tapi naluri haiwan ini kita tak boleh nak nafikan. 


Sebenarnya kalau nak disenaraikan tugas veterinar di dalam atau luar negara, memang banyak. Cukup cik en simpulkan, Veterinar , veterinary , veterinario , veeartsenykundige , hewan , veterinaire , vétérinaire dan banyak lagi nama di seluruh dunia yang membawa maksud sama merupakan satu team atau kumpulan yang bekerja untuk kedua dua spesis yang terbesar di dunia iaitu haiwan (kesihatan dan kebajikan) dan manusia ( sumber pemakanan seperti daging, susu, telur dan sebagainya) . 

So.. tak hairanlah, kerjaya veterinar ini mendapat tempat ke 4 dalam The 27 jobs that are most damaging to your health 2015 yang dikeluarkan oleh Occupational Information Network (O*NET) . So bila dah baca pengalaman cik en dan tugas tugas veterinar ini, korang masih berminat dengan kerjaya veterinar ini tak?? Tepuk dada tanyalah selera.  Mampu kah korang kotor, busuk, comot, masuk ladang babi, kena tanduk dengan kerbau, kena tendang dengan lembu, kena cakar dengan kucing, kena gigit dengan anjing, kena atasi aduan lalat yang mana tak habis habis walaupun dah pelbagai cara digunakan. hahahahaha.. Yang lalat itu hanya joke saja ye. hahaha.. 


p/s : Cik en selalu kongsikan rutin pekerjaan cik en sebagai pembantu veterinar di IG Personal cik en. Kalau nak tengok, bolehlah follow https://www.instagram.com/eintan_nurfuzie/ dan kalau macam dah banyak sangat gambar selfie cik en, hahaha, boleh terus ke hastag #eintannurfuzieisveterinarian
7

Post Mortem Kerbau Sapi


Post Mortem Kerbau Sapi | Post Mortem atau bedah siasat merupakan satu langkah siasatan yang dilakukan pada haiwan atau manusia untuk mengetahui punca-punca kematian. Tapi cik en tak la nak terangkan mengenai manusia sebab cik en pembantu veterinar, jadi cik en hanya PM untuk haiwan ternakan sahaja. PM not perdana menteri atau private massage tapi shortform bagi post mortem bagi team veterinar ye. Jangan salah pulak. 

Sebelum ini cik en ada terangkan mengenai PM di entri post mortem haiwan . PM ini boleh dilakukan di makmal veterinar atau lapangan (ladang ternakan). Bergantung kepada saiz ternakan. Kalau kerbau yang besar takkan nak diusung ke makmal veterinar kan? So tugas staf veterinar di daerah untuk buat PM di lapangan. Selalunya 5 organ akan diambil sebagai sampel iaitu Hati, Jantung, Peparu, Limpa dan Buah Pinggang.

Untuk kali ini, cik en menerima panggilan telefon daripada peternak mengenai kerbau berbaka sapi mati dalam keadaan tiba tiba. Kebetulan, cik en dan team perlu ke tempat peternak tersebut untuk buat program penvaksinan. Jadi sebelum program penvaksinan kerbau di jalankan, cik en buat dulu PM. Sebenarnya ini first time cik en buat untuk ternakan jenis ruminan besar. Selalu hanya buat untuk ruminan kecil seperti kambing sahaja. So dari segi saiz dan berat mungkin memerlukan tenaga yang lebih pada cik en. So far, apa salahnya kan? pengalaman untuk PM haiwan yang besar. 


Kerbau diatas sebenanya sihat petang sebelum itu. Peternak iaitu owner datang awal pagi tersebut dan tengok kerbau ini dah mati. Disebabkan kerbau ini mati di dalam kawasan kandang dan kebetulan betul betul di tepi pagar, jadi susah untuk kami memusing atau menterbalikkannya. Dengan posisi yang ada, agak sukar sebenarnya untuk kita ambil sampel sampel yang diperlukan. Sepatutnya posisi seperti dibawah ini :


Hahaha. Jangan gelak ye, cik en cuba nak bagi gambarangan kat korang dengan gambar yang mudah. Yang ada di google nampak complicated takut korang tak faham. Korang perlu baringkan haiwan yang mana kepala haiwan tersebut disebelah kanan korang. So untuk kes PM kerbau sapi ini, kepala di sebelah kiri dan susah sedikit untuk kita dapatkan 5 organ tersebut tapi still boleh buat PM. Senang cite bahagian kiri kerbau mesti dibawah. Ini kerana rumen terletak disebelah kiri ternakan yang mana boleh mengganggu penglihatan semasa pemeriksaaan dilakukan. Sebabkan tiada choice, kami terpaksa gunakan tali untuk ikat kaki kiri depan dan belakang. Ini untuk memudahkan PM. Kebetulan kerbau tersebut dan kembung jadi body agak keras. So jangan ada yang komen, position ini salah. Kami tiada choice untuk menterbalikkan dia. Selesai ikat, operasi pun bermula. Ini sebahagian gambar yang sempat dirakam ye. Ini untuk tatapan dan info baru bagi yang bukan dalam bidang veterinar atau medic



Disebabkan terbalik ini, cik en ambil buah pinggang dahulu sebabnya ianya senang diambil dahulu sebelum organ lain. 





Disebabkan dah berpeluh dan mula letih, terpaksa minta pertolongan staf lain juga. Bukan senang tau, Berat dan susah. Dalam masa yang sama geng senior membuli cik en. Hahaha. Dalam masa tersebut, gas  methane, carbon dioxide, dan sedikit gas hydrogen. yang ada dalam perut rumen kerbau dah mula keluar. Salahnya cik en gak, ter tebuk perut yang korang nampak besar macam bunting itu. Gas tersebut kalau ada api, mau meletup korang.. Hahaha. Sedikit gambaran mengenai perut kerbau.

Image result for gas monoxide rumen cow


Gas ini jangan main main, sebab itu ada yang katakan kentut lembu boleh menipiskan ozon. Yang itu cik en sendiri tak boleh nak buktikan tapi ada juga logik akal. 


Gambar diatas adalah keadaan bahagian dalam perut kerbau (rumen) tersebut. Bahagian kulit perut nampak kehitaman dan reput. Analisis awal mendapati, kemungkinan kerbau ini keracunan. Mungkin termakan baja atau rumput yang telah diracun. Kebetulan kerbau ini jenis integrasi iaitu lepas di bawah pokok kelapa sawit. Disebabkan itu, kami ambil untuk sampel keenam, lapisan dalam perut kerbau (rumen) tersebut.

Setiap sampel perlu di masukkan kedalam plastik baru. Satu sampel, satu plastik. Labelkan dan simpankan dalam satu plastik yang lebih besar serta labelkan no tag ternakan, jenis ternakan, nama peternak dan  alamat ladang serta tarikh PM dijalankan. Sampel PM boleh hantar terus tke makmal tapi kalau dah lewat petang, boleh simpan di dalam peti ais beku. Keesokkan harinya barulah dihantar. \ Settle dan tunggu laporan penuh daripada makmal. 

Saja nak sharing dengan korang, perut haiwan ruminan ini tak sama dengan perut kita. Ruminan bermaksud haiwan yang mempunyai 4 sistem perut.  Rumen, Reticulum, Omasum dan Abomasun. Dibawah ini sdikit info dan gambaran untuk korang :

Kalau korang perasaan, anak panah warna hijau itu adalah permulaan. Sebabnya lembu akan makan makan dan makan tapi di simpan di rumen dan seterusnya ke reticulum. Lepas itu bila balik ke kandang, korang akan perasaan, mulut haiwan ruminan ini masih mengunyap, itu tandanya, makanan tadi dikunyah semula dan barulah masuk ke omasum dan seterusnya ke abomasum dan akhirnya ke usus dan jadilah najis. Jadi untuk kes kerbau tadi, perut dia besar bukan kerana bunting tapi disiang hari, kerbau itu makan dan masa itulah semuanya yang dimakan disimpan. Kira masa Unta la.. Simpan air di bonggol. Bila diperlukan barulah digunakan. 1 ekor kerbau dalam berat 300kg memerlukan lebih kurang 20 kg rumput segar. 

Selesai juga entri ini. Sebelum ini cik en kongsi secara general. Disebabkan fikir pembaca cik en hanya dikalangan orang luar dalam bidang vet. Tapi ada juga vet yang menjadikan blog ini sebagai rujukan. Apa apa pun terima kasih dan cik en masih lagi dalam proses belajar. Insyallah, kalau ada kes kes lain, cik en akan kongsi. 
6