Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Food Review

Showing posts with label Food Review. Show all posts
Showing posts with label Food Review. Show all posts

10 Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020

10 Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020 | Tak sampai berapa hari lagi nak masuk tahun baru. Tahun 2020 banyak beri kenangan masam manis kepada seluruh rakyat Malaysia bahkan seluruh pelusuk dunia. Boleh dikatakan tahun yang merubah kehidupan seseorang. Sesiapa yang terlalu selesa dengan kehidupan sebelum ini merasai juga naik turun kehidupan. So bukan itu yang cik en nak kongsi dengan korang tapi cik en nak berkongsi Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020 oleh rakyat Malaysia. Cuba korang semak, kot kot resipi viral masa PKP ada termasuk sekali tak

1

Bring Back Memories di Kedai Ayamas

Bring Back Memories di Kedai Ayamas  | Satu satu kenangan yang cik en tak boleh lupa adalah makan ayam panggang dari Kedai Ayamas yang abah cik en bawa balik. Masa itu, abah kerja di Ipoh dan akan bawa rezeki untuk anak anak dia. Kami tinggal di Kuala Kangsar, jadi abah akan mencari rezeki atau makanan yang tiada di jual di kawasan kami. Cuma masa itu, abah bawa rezeki yang berbeza iaitu ayam panggang. Sedap sangat sebabnya cara masakannya sesuai untuk kanak kanak macam cik en pada masa itu. Selepas itu, kami jarang dapat makan disebabkan faktor faktor tertentu. Sehinggalah Kedai Ayamas dibuka dengan banyak di Perak. Cik en berpeluang untuk Bring Back Memories di Kedai Ayamas macam dulu dulu. 


12

Mister Coffee Halal Ke? Baca Review Ini

Mister Coffee Halal Ke? Baca Review Ini | Dulu cik en seorang peminat kopi dan selepas cik en ada masalah dengan waktu tidur cik en mula kurangkan mengambil kafein dan semestinya cik en pun kena melepaskan tittle peminat kopi. Sampai la cik en  mula semakin okey dan cik en boleh perlahan lahan mengambil kopi semula. Dalam mencari kopi yang terbaik, cik en perasan ada satu jenama kopi yang jarang cik en dengar tapi mempunyai variasi kopi yang banyak iaitu Mister Coffee. Satu sahaja di fikiran cik en, Halal ke tak Mister Coffee ini? Sebagai blogger, cik en akan research dahulu produk yang cik en nak cuba disebabkan kebanyakannya cik en akan kongsi dengan pembaca. | Mister Coffee Halal Ke? Baca Review Ini



4

8 Tempat Makan Western Di KL dan PJ

8 Tempat Makan Western Di KL dan PJ | Kuala Lumpur dan Petaling Jaya adalah syurga makanan yang menjadi tumpuan orang ramai dalam dam luar negara. Semua jenis makanan daripada makanan melayu, cina, india dan makanan yang menjadi pilihan adalah makanan barat atau western. Makanan western ini sangat mudah didapati dan kebanyakkan telah menjadi kegemaran rakyat Malaysia. Cik en nak kongsi dengan korang 8 Tempat Makan Western Di KL dan PJ

 8 Tempat Makan Western Di KL dan PJ
 8 Tempat Makan Western Di KL dan PJ

0

Top 5 Must-try Nasi Lemak in KL

Top 5 Must-try Nasi Lemak in KL | Sebut pasal nasi lemak, mesti korang dok membayangkan kelemakan nasi, kepedasan sambal, tambahan dengan kacang, ikan bilis, timun dan boleh memilih telur rebus atau telur goreng. Kalau jenis berlauk itu, ada piliahn ayam goreng, paru, dan banyak lagi mengikut tekak masing masing. Menjadi makanan kegemaran dan trademark rakyat Malaysia, banyak port nasi lemak yang boleh hunting oleh peminat nasi lemak ini di area KL. Sampaikan ada port yang beroperasi berpuluh puluh tahun dengan harga yang sangat murah. Dan katanya ada 5 Nasi Lemak di KL yang korang mesti cuba disebabkan keenakannya dan keistimewaannya. Jom kita tengok 5 pilihan nasi lemak itu | Top 5 Must-try Nasi Lemak in KL


Top 5 Must-try Nasi Lemak in KL

Top 5 Must-try Nasi Lemak in KL yang korang boleh cuba ini adalah mengikut rating di google. Dan kelima lima ini adalah pilihan warga KL untuk yang inginkan nasi lemak

Nasi Lemak Wanjo Kmapung Baru



Dikatakan tempat ini sangat terkenal di Kampung Baru KL. Sebabnya harganya yang murah dan semestinya sedap. Nasi dia katanya sangat berlemak, ditambah dengan sambalnya yang sederhana, tidak terlalu pedas dan manis. So sangats esuai untuk cik en yang tak makan pedas sangat. Anyway ada lauk lauk lain seperti daging masak kicap, paru goreng dan bergedil yang boleh korang pilih untuk makan sekali dengan nasi lemak ini

RA Nasi Lemak



RA Nasi Lemak ini sangat berbeza dengan nasi lemak yang lain. Kalau biasanya ada lauk telur atau goreng yang lain tapi kat sini koran boleh makan bersama kuah lemak. Double lemak la orang kata. Konsep RA Nasi Lemak ini kampung style. So lauk yang ada memang sedap dan sangat sesuai untuk yang gemarkan masakan kampung. So RA Nasi Lemak ini dibuka pagi sahaja dan menjadi tumpuan untuk breakfast atau minum pagi. Tapi kalau lambat datang, ianya masih buka tapi makan nasi berlauk je la. 

Nasi Lemak Royale Kedah



Selalunya nasi lemak berwarna putih kan? Kali ini korang boleh tengok nasi lemak warna kuning. Kuning adalah lambang di raja. So that why la ianya dipanggil Nasi Lemak Royale. Sekali pandang macam nasi biriyani tapi ianya nasi lemak dan sangat awesome kalau dimakan bersama lauk paling top disini iaitu Daging Masak Kicap dia. Marvelous kata orang yang pernah mencuba. Selain daging masak kicap, ada puyuh goreng, udnag goreng dan pelbagai kuah dan lauk pauk yang lain. 

Nasi Lemak Panas Warung Rindu



Siapa suka makan nasi lemak original? Nasi Lemak dibungkus daun pisang. Cik en memang suak style camni. Bau daun pisang itu menambah rasa pada nasi lemak. Even yang jenis berbungkus daun pisang ini sikit tapi jangan risau, selalunya jenis camni dia punya sedap mencapai tahap maksima. That why Nasi Lemak ini boleh bertahan selama 17 tahun an sampais ekarang masih  menjadi tumpuan orang ramai. Pilihan lauk pauk yang ada adalah ayam goreng dan burung puyuh goreng

Restoran Warisan Sambal Opah



Yang ini pula nasi lemak daun pisang dan mempunyai pilihan lauk pauk yang banyak. Bermula pada tahun 1960, ianya menjadi pilihan kerana sambal dia yang sedap. Dan pilihan orang KL nak makan nasi lemak di malam hari. Ianya dibuka bermula 5 petang dan tutup 4 pagi. Nasi lemak ini dibungkus live depan mata so ianya masih panas panas lagi. Pilihan lauk pauk yang ada seperti paru goreng berlada, ayam goreng, tempe dan sayur sayuran. Katanya kena beratur panjang nak dapatkan nasi lemak sambal opah ini. 

Kelima lima ini akan mejadi bucket list untuk cik en hunting makanan di KL nanti dan cik en akan story lanjut di blog cik en nanti. Tapi untuk korang yang ada di KL, korang tak perlu susah susah nak pergi beratur, parking kereta semua sebabnya korangg boleh gunakan perkhidmatan FoodPanda Delivery Malaysia ini. Memudahkan sangat. Jimat masa dan duit minyak korang kan? 
11

Pernah Cuba Kopi Kluang RailCoffee?

Pernah Cuba Kopi Kluang RailCoffee? | Siapa orang Kluang of course la korang akan kata pernah tapi kalau orang luar dan datang ke Kluang Pernah Cuba Kopi Kluang RailCoffee?  Anyway cik en pernah ke Kluang masa ambil peperiksaan jabatan di Institut Veterinar Kluang (IVM), masa itu cik en rasa tak pulak singgah sebab apa cik en dah tak ingat. Masa itu, cik en hanya fikirkan peperiksaan sebab cik en banyak frust sebab banyak yang cik en gagal nak buat. Selepas cik en kena depression, banyak lagi cerita di sana termasuk ke "hidden file" memori cik en. So memang tak dapat recall. Tapi cik en Pernah Cuba Kopi Kluang RailCoffee  selepas beberapa tahun iaitu April lepas. 

Pernah Cuba Kopi Kluang RailCoffee?
Pernah Cuba Kopi Kluang RailCoffee? 

Pernah Cuba Kopi Di Kluang RailCoffee?


Anyway kawan yang cik en bawa adalah bekas pelajar IVM dan semestinya kat Kluang ini tempat berkumpulnya kawan kawan dia. So cik en melayan Kopi Kluang RailCoffee dengan roti bakar rasanya. Sebab rasa macam order benda lain tapi dapat benda lain. Dan juga telur ayam kampung setengah masak. Kalau korang nak cuba Kopi Kluang RailCoffee di Kluang ini ada 2 tempat. 1 di stesen keretapi Kluang dan satu lagi cawangan berhampiran dengan Kluang Mall kalau tak silap la. 

Kopi Kluang RailCoffee
Kopi Kluang RailCoffee

Anyway kopi dia okey, sedap dan pekat. Roti bakar dia pun macam biasa cuma kawan cik en kata dulu lain rupanya sekarang dah lain. Mungkin mengikut arus permodenan, Hahahha. Boleh la nak jadi port sarapan. Banyak lagi menu tapi disebabkan cik en dah aim nak makan di Restoran Kari Kambing 40 Hari tengah hari itu so cik en hanya order yang simple je. 

So kalau ke Kluang try la cuba Kopi Kluang RailCoffee ini. Kalau tak, korang boleh beli kopi ini secara online. Bila search di google kopi Kluang ini boleh juga dibeli di Lazada. Tapi feel dia lain kalau kita nikmati di Kluang sendiri
5

Teringat Ingat Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor

Teringat Ingat Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor | Throwback balik trip travel cik en ke Johor Melaka bulan April lepas. Tiba tiba cik en Teringat Ingat Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor. Dalam tekak ini tengah cuba merasa balik kesedapan Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari tu. Nasinya yang cukup sempurna dan kelembutan kambing dia. Haishhh. Bila lagi nak repeat ke Johor pun entah la. Dari Perak ke Johor pun makan masa setengah hari. Kalau la ada cawangan lain yang lebih dekat memang nak pi juga hujung minggu ini. | Teringat Ingat Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor

Teringat Ingat Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor
Teringat Ingat Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor

Teringat Ingat Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor


Anyway cik en tak berharap tinggi untuk makan di Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari ini sebab selesai sahaja urusan di Kluang dah lewat. So cik en anggap kalau kedai Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari ini dah tutup atau nasi dah habis, cik en dah redha. Hahahha. Masa ini tak pekena lagiNasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari so macam tak kisah la kalau tak dapat merasa. Kalau sekarang memang mau menangis depan restoran kalau dah gi jauh jauh tapi tak dapat makan. Tapi orang kata dah nama rezeki so memang time sampai, masih ada semua cuma orang dah mula kurang mungkin juga bukan waktu cuti. 

Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor
Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor

Cik en memilih Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari dan kawan cik en Nasi Arab Ayam. Untuk Kambing of course la masak kari yang pekat likat dan sedappppp. Untuk Ayam pula macam ayam stim dan ada kuah kari asing. Ada diletak sayur campuran kobis, tomato dan timun. Orang kata, kalau dah makan kambing kena la order air limau. Potong balik orang sebut. So kami berdua order limau suam. Selesai makan kami terus ke Melaka dan terus check in di The Imperal Heritage Hotel Melaka

Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor
Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari Di Johor

Anyway, cik en suka nasi Arab sebab rasa dia memang buat cik en teringat ingat so tak mustahil la sekarang ini(saat entri ini ditaip) cik en tengah craving giler nak makan Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari ini. Jadi cik en nak akhiri entri cik en ini dengan share detail Nasi Arab Restoran Kari Kambing 40 Hari sebelum cik en akan bawa ke mimpi jap lagi. 

Restoran Kari Kambing 40 Hari

Air Hitam- 86100 Yong PengJohor, Jalan Besar, 83700 Yong Peng, Johor
Waktu Operasi : Setiap Hari 
Jam 7.30 pagi hingga 3.30 Petang

5

Datang Ipoh Jangan Lupa Cuba Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh

Datang Ipoh Jangan Lupa Cuba Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh | Orang luar kalau datang Ipoh mesti nak cuba Nasi Ganja kan? Korang anggap itulah yang paling sedap ada di Ipoh tapi sebenarnya cik en sendiri yang pernah duduk di Ipoh masa belajar dan bekerja, cik en lebih suka makan Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh berbanding Nasi Ganja. Bukannya Nasi Ganja tak sedap tapi tekak cik en lebih meminati Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh. So review cik en mengenai Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh bukanlah detail tapi cuba nak kongsi dengan korang tempat kegemaran cik en kalau di Bandar Ipoh selain Mee Hailam Parit Perak yang pernah cik en kongsikan sebelum ini

Datang Ipoh Jangan Lupa Cuba Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh
Datang Ipoh Jangan Lupa Cuba Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh

Datang Ipoh Jangan Lupa Cuba Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh


Cik en ada snap Nasi Kandar yang cik en pilih tapi dok cari tak jumpa pula gambar tu. So tak boleh la nak belanja korang gambar terliur Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh ini. Perbezaan antara Nasi Kandar adalah kuah dia. Kuah campur ini yang membezakan rasa Nasi Kandar Pekan Ipoh dengan tempat lain. 

Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh
Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh

Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh bermula jam 10.00 pagi dan waktu kemuncak waktu rehat iaitu 12.30  tengah hari sehingga 2.00 petang. Jangan mai lewat sangat, memang licin la lauk lauk best dia. Cik en akan minta kuah campur, telur masin, sambal kelapa (paling favourite), ayam/daging dan sayur. Cuma cik en ini jenis tak makan pedas so selalunya cik en akan minta kurangkan kuah cuma datang paling latest ini cik en lupa. Tapi sebab dah lama tak makan, cik en memang gigih makan walaupun bibir dah jadi macam Angelina Jolie. Hahahhaha


Abaikan muka tembam cik en diatas, biasalah, yang snap gambar ini jenis tak sentitif dengan kegemukan dan kecubbyan. Aahhaha.. Abaikan penggunaan bahasa bukan baku itu ye. Hahahha. So kalau korang Datang Ipoh Jangan Lupa Cuba Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh ini. Korang boleh search Rumah Flat Kinta. Sebab Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh bersebelahan dengan flat ini atau korang boleh ke 

Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh

Rumah Pangsa Jln Bijih Timah Mbi, 125, 31650 Ipoh, Negeri Perak
Facebook : Nasi Kandar Pekan Lama Ipoh
Google Maps
2

Sedap ke Bubble Tea The Alley Yang Viral Tu?

Sedap ke Bubble Tea The Alley Yang Viral Tu? | Tadi cik en berkesempatan beli Bubble Tea atau Boba Tea The Alley yang tengah viral itu even The Alley Sitiawan ini rasanay dah 2 bulan buka. Kesetian pada Tealive buat cik en tak berminat nak cuba yang lain. Anyway favourite cik en adalah Brown Sugar Pearl Milk Tea. Signature ini rupanya banyak tempat yang jual. Lepas cik en cuba Brown Sugar Pearl Milk Tea TBH Manjung yang rasanya lebih kurang sama dengan Tealive. Why perlu beratur hampir sejam di Aeon Seri Manjung kalau kita boleh dapatkan lebih cepat dengan rasa yang sama. Disebabkan nak gi TBH agak jauh, cik en cuba pula The Alley di Sitaiwan ini tapi cik en tak ambil Brown Sugar Pearl Milk Tea sebab bila ditanya mana yang jadi signature dorang suggest Earl Grey Tea Latte. Sebab nak try kelainan cik en order dengan harga RM16.70. Mahal mahal ini sedap ke? | Sedap ke Bubble Tea The Alley Yang Viral Tu?



Sedap ke Bubble Tea The Alley Yang Viral Tu?


Earl Grey adalah salah satu teh favourite cik en tapi selalu minum jenis panas je. Bila dah jadi sejuk dan ada tambahan latte, rasanya mungkin akan lain. Tapi bila cik en rasa, rasa Earl Grey memang pekat tapi tak pahit dan latte buat kan rasa itu balance. Bubble tea dia ok, tak terlalu pahit dan manis. So bila siap Earl Grey Tea Latte, cik en nampak balance dari segi rasa dan tahap kemanisan. Di The Alley bubble atau boba dipanggil Tapioca. Tak boleh add on macam Tealive. So cik en tabah dengan satu scop saja bubble. 


Its ok, but lepas ini cik en nak try Brown Sugar Deerioca Milk yang mana sama dengan Brown Sugar Pearl Milk Tea. Untuk rate, mybe 4/5 camtu. Ini pendapat peribadi mengikut tekak cik en. So kalau yang tak suka Earl Grey, korang akan rasa tak sedap. Pasal isu Halal, its depends pada korang. Selagi korang yakin, korang minum kalau rasa dah was was, jangan minum. 


4

Kuetiau Kicap Sedap Di Manjung? Boleh Cuba Shahriz Mee Kari Ipoh Di Manjung Yang Marvellous Ini

Kuetiau Kicap Sedap Di Manjung? Boleh Cuba Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung Yang Marvellous Ini | Semenjak duduk di Manjung, cik en memang susah nak cari kuetiau yang sama di Ipoh. Cik en sebelum tinggal di Manjung, memang menetap di Ipoh dari zaman belajar sampai bekerja. Semua orang sedia maklum, Ipoh memang syurga makanan dan salah satu kegemaran cik en adalah Kuetiau Kicap Kuah Kari. Port paling terkenal di Ipoh semestinya Mat Jasak dan Mee Kari Purba di Loken setiap hari Ahad. | Kuetiau Kicap Sedap Di Manjung? Boleh Cuba Shahriz Mee Kari Ipoh  di Manjung Yang Marvellous Ini



Kuetiau Kicap Sedap Di Manjung? Boleh Cuba Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung Yang Marvellous Ini


Tapi bila cik en sampai Manjung dan menetap disini semenjak 2011 lagi, cik en tak pernah dapat merasa Kuetiau Kicap sedap di sini. So kalau rindu Kuetiau Kicap kuah kicap ini memang cik en akan ke Ipoh. Sampailah cik en diperkenalkan oleh Syahirah yang asalnya pelanggan klinik veterinar cik en untuk merasai Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung ini.



Banyak kali di ajak tapi cik en ini jarang nak keluar malam sebab badan letih sangat bila bekerja siang hari. Sampai la satu masa cik en mencuba dan wow!!! macam Kuetiau Kicap Kuah Kari Mat Jasak la. So memang licin la cik en makan masa itu. Kali kedua pergi cik en repeat pula Kuetiau Goreng dorang. Perghhhhh macam Kuetiau Goreng Mee Kari Purba la. Walawehhhhhhh.. napa lambat cik en tahu pasal ini. Selain itu nasi lemak dia pun sedapppp.. So repeat la kali ke tiga dengan mak abah yang melawat cik en untuk makan nasi lemak dia.



Aduhh.. aaduhh sayang.. ruginya cik en tak tahu pasal kewujudan Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung ini kat Manjung sebelum ini. Ini review jujur tau. Cik en memang obses dengan Kuetiau Kicap dan Kuetiau Goreng ala chinese ini dari dulu. So setiap kali ada menu ini memang cik en akan pergi dan rasa. So Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung ini cik en recommended sangat sangat. Korang orang Manjung jangan tak cuba Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung ini. Dan korang yang nak ke Pulau Pangkor ke, Lumut ke atau Lakar Lumut jangan lupa nak singgah Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung ini sebab dekat sangat dengan tempat peranginan ini. Ini detail Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung

Masa Perniagaan : 6.00 petang sehingga lewat malam
Lokasi : Hadapan Starview Hotel Manjung
Facebook : Shahriz Mee Kari Ipoh di Manjung
No telefon : 010-4434864

4

Bakso Sedap Di Sitiawan Perak


Bakso Sedap Di Sitiawan Perak | Bakso bukanlah makanan kegemaran cik en sebab dulu pernah makan daging itu masam je. Sampai la rakan sekerja cik en ajak makan bakso sebelum cik en fly ke Yogyakarta. Persediaan sebelum ke sana. Kat sana akan jumpa lagi sedap katanya. Tapi malang sangat sebab masa di Jogja cik en tak jumpa bakso yang sedap. Sebab itu cik en beritahu pada kawan facebook cik en " Gi jogja tak jumpe bakso sesedap di sitiawan ini. Ke supirnya tak pandai cari port sedap? 2 kali try dan semestinya sentiasa rasa sedap yang sama " Bila up camtu ramai tanya kat mana Bakso Sedap Di Sitiawan Perak ini? 

Bakso Sedap Di Sitiawan Perak
Bakso Sedap Di Sitiawan Perak

Bakso Sedap Di Sitiawan Perak


Untuk pengetahuan korang, Bakso Sitiawan ini adalah makanan kegemaran staf dan doktor Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Perak dan Persekutuan yang pernah datang ke Sitiawan untuk urusan kerja. Ada yang repeat buat kerja area datang sini semata semata nak makan Bakso Sitiawan ini. Kedai dia bukannya kedai yang biasa kita tengok tapi cuma warung di dalam Felcra Gugusan Lekir Sitiawan. Nak cakap memang tak tahu tapi kalau rasa nak try roger cik en la.. cik en bawakan na...


6

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali | Tahukah korang yang orang Itali tak akan makan Spaghetti Bolognese atau membuatnya di rumah dan restoran mereka? Mesti korang terkejut kan? Sedangkan korang dah dimomok atau diberitahu dari dulu lagi yang Spaghetti Bolognese adalah masakan orang Itali. Cik en sendiri pun terkejut lepas tengok satu dokumentari di BBC Earth iaitu Indise in Factory. Rupanya resepi Spaghetti Bolognese adalah daripada orang luar Itali. 


Di Itali, ada lebih 350 jenis pasta. Walaupun semuanya dihasilkan dari bahan yang sama tapi ianya mempunyai pelbagai bentuk. Setiap bentuk pasta mempunyai sos yang tersendiri. Mungkin kita di Malaysia kenali pasta seperti Spaghetti, Angel Hair, Lasagna, Macaroni dan Futtuccine. Tapi di Itali korang akan tengok lebih banyak lagi jenis pasta. 

Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali



Berbalik pada tajuk cik en Spaghetti Bolognese Bukan Makanan Itali tadi, sebenarnya di Itali, sos Bolognese adalah untuk pasta jenis Tagliatelle dan cara masakannya juga berbeza. Kalau Spaghetti Bolognese yang kita tahu, kuah dan pasta tidak bercampur tapi kuahnya hanya diletakkan di atas spaghetti yang siap direbus. Tapi di Itali Tagliatelle Bolognese dimasak dan digaul bersama semasa masak. Macam kita makan mee goreng atau bihun goreng. 


Setiap pasta yang berbeza bentuk memberi maksud tertentu dan adalah gabungan yang sesuai dengan sos. Seperti pasta Fusili yang berpintal sesuai untuk sos berasaskan tuna dan bawang. Kerana kawasan berpintal itu terletaknya tuna dan bawang untuk dimakan. Pasta jenis cengkung seperi Conchiglie sesuai dengan sos yang ada ketulan sayur. Fungsi cengkung itu untuk memudahkan sayur dimakan bersama pasta. Pasta jenis reben seperti farfalle sesuai untuk sos keju berkrim kerana ada 2 sudu (berbentuk reben)

Patutlah cik en tak minat makan Spaghetti Bolagnese rupanya gabungan tu salah. hahahha. Didalam rancangan itu pun ada nyatakan mereka memotong spaghetti kepada 30 cm kerana ianya saiz sesuai untuk dimasak menjadi masakan pasta. Walaupun kita rasa terlalu panjang untuk kita rebus didalam periuk yang ada kan? Tapi disebabkan pasta di hasilkan oleh orang Itali, mereka lebih tahu kenapa saiz itu yang paling sesuai untuk dipasarkan. 

Selain dari ilmu spaghetti ini, cik en dapat ilmu teh di rancangan Indise in Factory. Cik en ada story di Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap . Tak sia sia la masukkan HyppTV dan ada rancangan ilmiah macamni. Dari melayan drama yang tak ada faedah baik layan dokumtari camni. Kalau ada drama pun ianya berfakta dan bagi ilmu pada penonton. 
4

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap | Cik en ini bukanlah pandai memasak tapi cik en sentiasa suka dengan ilmu ilmu baru mengenai makanan dan minuman. Baru baru ini cik en ada menonton satu rancangan di HyppTV channel BBC Earth. Nama rancangan itu Inside In Factory. Asalnya rancangan ini adalah dokumentari pembuatan uncang teh dari awal sehingga di pasarkan. Dalam itu mereka ada slot bersama pakar untuk siri itu iaitu Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap
Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

Selama ini cik en tak tahu ada 3 benda yang penting yang membuat teh yang betul dan sedap. Selalunya main buat saja. Ini Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap

  1. Buat air teh dalam kole atau mug yang bewarna merah. Warna merah memberi psikologi membuat teh rasa lebih sedap
  2. Gunakan air tapis untuk dimasak. Penggunaan air tapis dapat membantu menyerapkan rasa daripada uncang teh
  3. Rendam uncang teh selama 5 minit sebelum keluarkannya. Ini kerana lagi lama uncang teh direndan, lagi banyak antioksida dan kafein yang keluar.
So lepas ini cuba la Tips Buat Teh Yang Betul Dan Sedap ini. Tengok ada perbezaan tak rasanya. Nanti bagi feedback kat cik en eh!

Nak pi bancuh gift teh yang dibagi oleh Avillion Hotel masa Grand Launch la.. 
2

Kalau ke Sungai Petani Jangan Lupa Pekena Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah

Kalau ke Sungai Petani Jangan Lupa Pekena Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah | Siapa suka Char Kuey Teow? Kalau korang obses dengan Char Kuey Teow korang geng dengan cik en. Walaupun asalnya char kuey teow masakan masyarakat orang cina tak berkuah tapi dimelayukan dengan ada kuah, kedua duanya adalah kegemaran cik en dulu, kini dan selamanya. Entri kali ini cik en nak kongsi port char kuey teow utagha yang ada di Sungai Petani. Kalau ke Sungai Petani Jangan Lupa Pekena Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah


Kalau ke Sungai Petani Jangan Lupa Pekena Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah

Percutian keluarga ke Sungai Petani adalah percutian tak dirancang. So bila tak dirancang cik en memang tak ada google atau survey tempat makan menarik di kawasan ini. Macam biasalah, disebabkan kawan facebook cik en tinggal di merata rata tempat cik en pun ada tanya dan kawan cik en Syazwani ada suggestkan makan di Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah. Settle check in hotel terus kami waze ke Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah ini.


Sampai Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah ini, terus cik en ambil menu dan order yang menjadi pilihan pelanggan mereka iaitu Char Kuey Teow Lobster Menengah. Keluarga cik en termasuk tunang adik cik en pun order yang sama. Selain itu ada Char Kuey Teow Lobster Tadika dan Char Kuey Teow Lobster Rendah. Padan la nama dia Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah sebab menu dia pun ada tadika, rendah dan menengah. Perbezaannya adalah seperti berikut :

  1. CKT Lobster Tadika : CKT + lobster
  2. CKT Lobster Rendah : CKT + Lobster + Udang
  3. CKT Lobster Menengah : CKT + Lobster + Udang + Telur Goreng
Ini review jujur dari kami, rasanya macam CKT yang lain tapi Lobster dia terbaik la. Goreng rangup cuma cik en bukan peminat Lobster jadi tak tahu macamana nak makan secara betul.Hahhahaha. Udangnya pun banyak dalam 5 ekor dan tambahan telur goreng itu cik en suka. Adik adik yang layan kami sabar dengan kerenah kami dok tanya itu ini. Siap terang apa maksud tadika, rendah dan menengah. Bagus sangat service mereka. Recommended sangat!

Mesti ada yang nak tanya pasal harga kan? Kami order CKT Menengah 5, air suam, teh ais, teh panas, air kosong dan teo o limau ais dan cik en bayar around RM 78. Murah.. Sangat murah bagi cik en. Cuma kalau korang tengah lapar better minta lebih kuey teow.. Hhahahah. Tempat dia nampak kecil dan masa kami datang memang tak ramai so tak ada la masalah tempat duduk. Selain dari CKT ada nasi lemak lobster cuma dah kehabisan masa itu. 


Insyallah next ke Sungai Petani cik en nak repeat nasi lemak lobster hampa pula ye Budak Sekolah. hahahah. Kalau ke Sungai Petani Jangan Lupa Pekena Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah di 

Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah 

Sungai Jagong
08000 Sungai Petani


waze : Budak Sekolah Char Kuey Tuaw

p/s : ada yang kata cik en menutup periuk nasi orang dengan entri INI tapi kalau sedap, layanan bagus cik en akan review seperti Char Kuey Teow Lobster Budak Sekolah ini, Tak adanya cik en nak mendengki sebabnya cik en tak jual la apa kak cik tu jual. 
4

Moodmojee Perkenalkan 6 Jenis Minuman dari Produk Anchor Food Professionals

Moodmojee Perkenalkan 6 Jenis Minuman dari Produk Anchor Food Professionals | Selalunya produk Anchor ini digunakan dalam masakan seperti kek, pastri dan main course. Tak sangka ianya dapat digunakan dalam minuman dan gabungan itu mampu memberi rasa dan mood yang berbeza dari minuman yang lain. Pada 27 November yang lepas cik en berkesempatan untuk merasai 4 dari 6 jenis minuman yang sangat sedap ini di 2 outlet di sekitar Perak ini. Mulanya agak janggal dengan gabungan ini tapi tak sangka ianya dapat menambat hati cik en dengan aroma dan tekstur serta rasanya. | Moodmojee Perkenalkan 6 Jenis Minuman dari Produk Anchor Food Professionals


Moodmojee Perkenalkan 6 Jenis Minuman dari Produk Anchor Food Professionals


Untuk kempen Moodmojee ini, Anchor Food Professionals Perkenalkan 6 Jenis Minuman yang menggunakan Whipping Cream, Full Cream Milk, Cream Cheese dan UHT Full Cream Milk. Minuman ini dihasilkan dengan bahan tempatan dan memenuhi citarasa orang Asia. 6 jenis minuman yang diperkenalkan adalah Kayanika Fusion, Yuzu Chocolate Surprise, Pom & Grey Twist, Lemon Mint Meringue, Tangy Brew dan White Chocofee. Kempen ini bermula November 2018 sehingga January 2019 dan setiap bulan akan ada gift yang berbeza. 


Outlet pertama yang cik en pergi adalah Family Confectionery di Kampar dan kami dapat merasa 2 minuman iaitu Lemon Mint Meringue dan White Chocoffee

Lemon Mint Meringue



Lemon Mint Meringue merupakan favourite cik en. Entah kenapa tapi rasa dia sangat sedap. Ala ala makan biskut lemon berais. Lemon Mint Meringue ini menggunakan rice lemin mint vanila ice blended. Dengan topping fresg whiooed dan torched meringue with slices of candied lemon dan orange. Produk yang digunakan adalah Anchor Whipping Cream. 

White Chocoffee



White Chocoffee adalah gabungan white coffee, chocolate dan peanut butter serta menggunakan Anchor Full Cream Milk, Anchor Cream Cheese dan Anchor Whipping Cream. 


Dari Kampar kami ke Sitiawan atau sebenarnya Manjung. Outlet kedua ini adalah Bakers Hut dan ianya merupakan salah satu cafe kesukaan cik en. Seminggu sebelum cik en tahu pasal minuman ini, cik en memang dah tengok minuman Kaya-Nika Fusion tapi biasalah bila tengah on diet cik en rasakan semestinya ianya manis so cik en tak jadi order pada masa itu. Siapa sangka cik en dapat juga merasa dan ianya tak semanis yang cik en sangka. So masa di Bakers Hut atau kami di Manjung panggil TBH ini kami dapat merasa Pom Grey Twist dan Kaya Nika Fusion

Pom Grey Twist



Pom Grey Twist pula rasa unik pernah cik en rasa dan ianya adalah gabungan Earl Grey tea, pomegranate syrup dan lapisan atasnya adalah chocalate cream serta taburan cocoa powder. Produk yang digunakan adalah Anchor Cream Cheese, Anchor Full Cream Mil dan Anchor Whipping Cream.

Kaya Nika Fusion



Tengok nama minuman pun dah boleh agak kan apa bahannya. Kaya Nika Fusion memang jati diri Malaysia sangat sebab ianya ada milky drink dengan kaya tradisional, gula melaka , pulut dan kacang merah beserta Anchor Whipping Cream.

Selain dari 4 ini ada 2 lagi menu iaitu Tangy Brew dan Yuzu Chocolate Surprise. Tangy Brew adalah dari cold brew coffee dengan topping whiped cream dan cream cheese foam. Produk digunakan Anchor Cream Cheese, Anchor Full Cream Milk dan Anchor Whipping Cream. Bagi Yuzu Chocolate Surprise pula mix of iced chocolate dengan Yuzu Puree dan rimmed dengan salt lemon cooling candy. Produk digunakan adalah Anchor UHT Full Cream Milk dan Anchor Whipping Cream. 

Kalau korang nak merasai moodmojee ini korang boleh ke 

  • Perak - Confectionary dan Bakers Hut
  • Selangor - Choon Guan Coffe Shop dan Gafe Kafe
  • Johor - Love Tea F&B dan Living Room
  • Melaka - Cofeology Cafe & Restaurant 
  • Kedah - Overstepped
  • Kedah/Penang : La Taste
  • Penang - Lavish Fusion Bakery dan HIVE by Love A Loaf
  • Sabah - Delight Factory, Chubs Grill, Chius Cafe dan Lucky Bean


Anchor Food Professionals adalah salah satu team Fonterra yang merupakan global dairy company dari New Zealand. Sememangnya semua sedia tahu, Fonterra hanya mengeluarkan produk berkualiti tinggi dan tahap keselamatan makanan yang tidak perlu dipertikaikannya. Produk Anchor Food Professionals adalah seperti cheese, cream, cheese cream, butter dan milk. 
0

2 Cara Cik En Kekal Sihat Adalah Dengan Fernleaf 100% Mmmmm

2 Cara Cik En Kekal Sihat Adalah Dengan Fernleaf 100% Mmmmm | Pengambilan susu dalam kalangan rakyat Malaysia bakal ditingkatkan 50 liter berkapita menjelang 2050 sejajar dengan hasrat Kerajaan untuk melihat generasi akan datang sihat dengan pengambilan susu. Begitu juga dengan cik en yang sentiasa akaan memastikan fizikal dan mental cik en kekal sihat dan bertenaga sepanjang hari. Ramai yang bertanya dan akhirnya cik en akan kongsi juga dengan korang 2 Cara Cik En Kekal Sihat Adalah Dengan Fernleaf 100% Mmmmm

2 Cara Cik En Kekal Sihat Adalah Dengan Fernleaf 100% Mmmmm


2 Cara Cik En Kekal Sihat Adalah Dengan Fernleaf 100% Mmmmm tidaklah susah. Yang penting memastikan stok Susu UHT Fernleaf sentiasa ada di dalam peti ais cik en. Kalau dah berkurang, cik en akan cepat cepat restock. Even cik en akan gunakan juga susu fernleaf dalam masakan so buat stok banyak banyak pun tak merugikan cik en. 


Cara pertama Cik En Kekal Sihat Adalah Dengan Fernleaf 100% Mmmmm adalah mengambil Susu UHT Fernleaf dengan bijiran waktu sarapan. Untuk ini, cik en akan memilih Susu UHT Fernleaf Full Cream untuk memastikan cik en sentiasa bertenaga, sihat dan aktif sehingga waktu makan tengah hari. Sangat sangat penting disebabkan cik en bekerja di "site" dan memerlukan tenaga yang lebih banyak berbanding bekerja di dalam pejabat. 


Cara kedua Cik En Kekal Sihat Adalah Dengan Fernleaf 100% Mmmmm pula, cik en akan sentiasa simpankan stok Susu UHT Fernleaf berperisa coklat di peti ais. Sebabnya cik en sejenis suka makan malam dan dengan pengambilan susu mampu mengelakkan cik en makan makanan yang berat di malam hari selain dapat membantu cik en mudah tidur. Ini juga yang cik en amalkan apabila mengalami insomnia beberapa tahun lepas. Walaupun cik en dah bebas dari insomnia tapi cik en dah menjadi habit mengamalkan minum susu sebelum tidur. 

Bercerita mengenai produk Fernleaf cik en nak kongsi dengan korang kenapa cik en memilih produk Fernleaf berbanding jenama susu yang lain. 

Lembu Bebas Meragut Punca Susu Fernleaf 100% Mmmmm




Di Malaysia, lembu tenusu kebanyakan di ternak secara fidlot (makan tanggung) kerana kawasan meragut sangat terhad. Ladang yang cik en tahu lembunya meragut secara semulajadi hanya di Kundasang tapi masih tak mencapai piawaian yang sebenar. Menjadi angan angan satu hari nanti, cik en untuk ke New Zealand untuk melihat sendiri ladang ternakan lembu tenusu yang dikatakan antara negara pengeluar susu terbaik di dunia. Cik en sangat berminat untuk mengetahui teknik dan penjagaan lembu tenusu di sana untuk membuat perbandingan antara lembu di sana dan disini secara "real"

Kenapa cik en memilih nak kek New Zealand? Ini kerana disanalah ada FernleafFernleaf 100% Mmmmm adalah satu jenama susu yang sangat dipercayai di Malaysia. Mereka mengusahakan ladang secara semulajadi iaitu memberi kebebasan kepada lembu tenusu ini untuk meragut di padang rumput yang subur. Tanah di New Zealand sangat subur dengan kadar hujan yang baik dan cahaya matahari yang mencukupi. 

Apabila cukup semuanya, rumput yang tumbuh secara semulajadi dan berkualiti tinggi ,seperti kita tahu, makanan yang baik akan menghasilkan susu yang terbaik. Lembu yang dibiarkan meragut secara bebas sebenarnya membantu lembu tenusu ini dari tidak stress. Untuk pengetahuan korang, lembu tenusu mudah stress dan ianya akan mempengaruhi kuantiti dan kualiti susu tersebut.

Dengan lebih 140 tahun pengalaman dalam perladangan lembu tenusu ini dan digelar Pakar Tenusu,  penternak akan memastikan kualiti tertinggi pada setiap peringkat pengeluaran susu bermula perkara asas seperti air yang bersih, rumput yang berkualiti tinggi sehinggalah produk dikeluarkan kepada pengguna.



Susu UHT Fernleaf dikeluarkan dengan 3 perisa yang sedap dan 100% Mmmmm iaitu Full Cream, Low Fat dan Chocolate. Sebenarnya kita mampu kekal sihat, aktif dan bertenaga sepanjang hari jika kita boleh memilih susu yang mempunyai protein, vitamin A dan Vitamin D berkualiti tinggi. Dimana nak dapatkannya? semestinya dengan FERNLEAF
5

Pekena Pulut Durian Pak Yeop Corner Trong Perak

Pekena Pulut Durian Pak Yeop Corner Trong Perak | Entri terakhir untuk trip cik en ke Taiping untuk urusan kerja. Sebenarnya sebelum lagi kami dah chop tempat ini untuk makan masa balik nanti. Hahahah. Cik en tak pernah singgah sini tapi Ila pernah singgah dan memang ini port dia akan makan kalau balik ke Kedah. Port ini korang boleh jumpa dari simpang Trong ke Simpang Tol Changkat Jering. Kedudukan kedai ini di bahagian selekoh sebab itu kedai ini namanya Pak Yeop Corner. Yang menarik kat sini semestinya Pulut Durian Pak Yeop Corner Trong Perak la. 

Pekena Pulut Durian Pak Yeop Corner Trong Perak
Pekena Pulut Durian Pak Yeop Corner Trong Perak

Pulut Durian Pak Yeop Corner Trong Perak


Pulut Durian Pak Yeop Corner Trong Perak ini bukan saja ada pulut durian tapi ada cendol, makanan panas dan durian. Durian ini durian kampung dari Lasah. Durian kampung rasanya lemak dan sedap. Sebab itu kami repeat pulut durian ini 2 kali seorang. Hahahha


Selain itu cik en order cendol pulut durian dan seorang lagi order cendol kacang. Nampak sedap tak?


Sebenarnya kami makan ini dalam keadaan hujan so cik en tak sempat nak ambil kawasan luar. Tapi cik en ambil gambar ini dari facebook


6

DOLI Kuey teow goreng popular di Taiping

DOLI Kuey Teow Goreng Popular di Taiping | Siapa tak kenal dengan DOLI Kuey teow goreng kan? Datang ke Taiping mesti port ini akan masuk dalam list untuk korang cuba. Anyway walaupun cik en orang Perak tapi cik en belum pernah merasa DOLI Kuey teow goreng popular di Taiping ini. Sebab cik en jarang ke Taiping, cuma bila ada tugas memeriksa ladang itik untuk perlesenan unggas di Perak cik en dapat ladang di daerah Taiping cik en dapatlah nak mencuba DOLI Kuey Teow Goreng Popular di Taiping ini. 

DOLI Kuey teow goreng popular di Taiping
DOLI Kuey teow goreng popular di Taiping

DOLI Kuey Teow Goreng Popular di Taiping


Entri ini adalah sambungan entri Roti Canai Pak Hasan Segari Manjung Perak. DOLI Kuey Teow Goreng Popular di Taiping terkenal dengan menu kuey teow goreng. Selain itu ada mee/kuey teow kari, sup ayam, nasi ayam  dan mee/kuey teow rebus. Cik en yang memang peminat kuey teow goreng semestinya order kuey teow goreng special dorang. 


Cik en suka sebab dia tak terlalu lembab dan berminyak. Ini cik en bagi 1 bintang. Udang dia siap kopek dan cik en memang tak suka (anyway malas) nak mengopek udang ini. So cik en bagi 1 bintang lagi sebab serve udang siap kopek dorang. Kuey teow pula jenis kecik dan cik en suka jenis camni. Lagi 1 bintang cik en bagi. Cuma taugeh dia tak banyak pula. Cik en suka style chinese. taugeh banyak.. hahahaha. Untuk tekak cik en ini cik en suka la dengan kuey teow goreng special ini. 

Kawan cik en Ila, order kuey teow rebus. Rupanya di bawah ini


Agak tawar mungkin kuey teow kan rasa kosong. Kalau mee mungkin ada sedikit masinnya. Kuah dia terbaikkkk!!! Pekat Likatttt.. hahahahah. Ila tambah ayam dan ayam dia sedap la. Tapi kuah dia cepat meresap la. Mungkin dia letak lebih awal dan kuey teow mengembang atau dia letak kuah sikit ataupun memang kuah dia pekat sangat. Anyway cik en suka juga menu kuah rebus ini. 

Cik en tak berkesempatan nak merasa yang lain tapi kalau korang yang tak pernah cuba patut kena cuba la. Mungkin korang akan suka. Cik en ada juga tengok komen di page facebook Doli Kuey Teow Goreng ini. Katanya ramai sampai lambat sampai makanan. Tapi tadi cepat je. Mungkin tak seramai mana sebab waktu bekerja kan. Kedai pun lenggang je. Kira nasib cik en datang masa itu tak ramai. Hahahhaha


DOLI Kuey teow goreng
No. 5, Regat Tupai, 34000 Taiping, Perak
34000 Taipeng, Perak, Malaysia

Waze : Doli Kuey Teow Goreng 
3