Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Featured

Showing posts with label Featured. Show all posts
Showing posts with label Featured. Show all posts

TOP Pilihan Cik En

TOP Pilihan Cik En | Semua orang ada jenama detergen atau pencuci pakaian kegemaran sendiri. Macam cik en, cik en suka dengan jenama TOP. Sebabnya komitmen TOP untuk menghasilkan inovasi teknologi pencuci pakaian berterusan menghasilkan detergen yang mampu menyingkirkan 99.9% virus pada masa pemulihan pandemik. Lagipun dengan pelbagai pilihan wangian dan ciri ciri seperti Super White, Super Hygine, Super Colour, Blooming Freshness, Silky Miracle dan banyak lagi. 


0

Ivermectin Untuk Rawatan Covid19?

Ivermectin Untuk Rawatan Covid19? | Jarang cik en nak bercerita mengenai Covid19 sebabnya semua sedia maklum info info dari pelbagai medium sosial kan? Tapi cik en tertarik nak berkongsi mengenai ivermectin untuk rawatan covid19. Sebabnya Ivermectin adalah ubatan yang kerap digunakan oleh cik en dan Vet dalam rawatan parasit pada haiwan. Boleh dikatakan setiap hari rasanya puluhan haiwan kesayangan yang cik en gunakan untuk injection. 



1

Genap 100 Hari Abah Pergi

Genap 100 Hari Abah Pergi | Betulah kata orang, rindu paling sakit rindu pada yang dah tiada. Hari ini 8 Jun 2021, genap abah pergi. Nampak macam cik en biasa biasa tapi hati ini tak leh nak ungkap apa apa. Ikutkan cik en nak sibukkan diri sampai betul betul okey tapi sebab PKPD dan Lockdown, hasrat tu kesampaian. 



3

Lumpy Skin Disease (LSD) Pada Ternakan Lembu

Lumpy Skin Disease (LSD) Pada Ternakan Lembu | Sebelum penyakit ini heboh di media massa dan sosial, cik en sendiri dah mengetahuinya lebih awal sebagai kakitangan Jabatan Veterinar. Apa yang dimaklumkan kepada kami, ianya hanya memberi kesan ekonomi kepada penternak. Kerana jika LSD ini kronik, ianya memberi kesan kepada kualiti daging. Tapi masih belum dibuktikan ianya penyakit Zoonatik. Zoonotik adalah penyakit yang boleh menjakiti manusia. LSD merupakan salah satu penyakit yang wajib lapor kepada Jabatan Veterinar.



0

Bolehkah Kucing Bunting Mandi?

Bolehkah Kucing Bunting Mandi? | Bolehkah kucing bunting mandi? Ramai yang tanya dengan cik en. Jadi terpanggil la nak menajwab persoalan korang dalam bentuk blog. Anyway sebelum tu nak bertanya juga, korang mandikan kucing korang berapa kali dalam masa sebulan? Hari hari ke? Atau seminggu sekali ataupun sebulan sekali? Untuk pengetahuan korang, kucing sejenis haiwan pembersih. Mereka suka menjilat bulu dan itulah maksud mandi bagi mereka. Itu dah cukup bersih buat mereka tapi untuk kita yang bela secara indoor dan tidur sekali? 



1

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang | Ramai juga yang cik en baca inginkan tips penjagaan kucing yang baru dibela. Lagi lagi kucing yang dibela di dalam rumah atau dipanggil indoor perlulah penjagaan yang khusus untuk mengelakkan masalah kesihatan, kebersihan dan lain lain lagi. Dalam musim Covid dan ada yang susah untuk ke Vet untuk konsultan, cik en berkongsi serba sedikit info untuk panduan korang yang baru membela kucing jenis indoor. Cik en akan listkan juga barangan kucing yang boleh korang dapatkan secara online. Jom kita checklist satu persatu. 



4

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat | Beberapa hari lepas adalah temujanji cik en dengan pakar selepas 4 bulan. Doktor yang handle kes cik en hari tersebut pun kata, lama juga temujanji awak ini sambil tengok kad temujanji cik en. Cik en pun kata, mungkin saya more better kot sebelum ini. Sebab itu dijarakkan masa lama. Doktor pun mengiyakannya. Anyway doktor kali ini dah 2 kali cik en jumpa. Awal dulu dia juga naikkan dose percubaan cik en kepada 50. Dan nampaknya, kali ini pun dia juga naikkan dose ubat cik en. 



2

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious | Cik en jarang sangat abadikan gambar dalam bentuk hardcopy. Jika zaman kecil memang wajib hantar ke kedai gambar sebabnya menggunakan filem tapi apabila zaman maju dan wujudnya memori penyimpanan gambar dan media sosial untuk disimpan secara maya, cik en boleh dibilang berapa kali sahaja cetak gambar. Itu pun gambar pasport untuk urusan rasmi sahaja. Sampailah, cik en nampak gambar kanvas yang cantik di Printcious. Terus cik en macam tertarik untuk buat. Akhirnya cik en pun terus pilih gambar yang cantik untuk dibuat kanvas. 



5

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia | Jika di tanya kepada pemilik kucing, korang memang expert untuk senarikan jenis jenis cat litter yang ada. Siap ada beri review lagi kan? Tapi untuk yang baru menjinakkan diri membela kucing ini, semestinya ilmu kekucingan sangatlah sedikit. Jika ditanya di group kucing ada segelintir yang merendah rendahkan. So disebabkan itu, cik en akan kongsi dengan korang (newbie) hihihi, mengenali jenis jenis cat litter yang ada di kedai kucing atau secara online seperti di Shoppe



4

Kenapa Najis Kucing Busuk?

Kenapa Najis Kucing Busuk? | Ada juga yang bertanya pada cik en kenapa najis kucing mereka terlampau busuk sehinggakan pasir yang ada akan dibuang dan perlu ditukar ke pasir baru. Sedangkan pasir boleh scoop najis dan kencing sehingga habis. Lebih menjimatkan. Selain pasir, korang mungkin juga guna pasir kristal, tofu, kayu, kertas surat khabar dan lain lain lagi. Tapi apabila masalah bau menjadi isu utama. Ianya akan menjadi masalah kepada pemilik kucing. 



1

Kesan Ubat Psikiatrik Hanya Pada Otak Bukan Hati

Kesan Ubat Psikiatrik Hanya Pada Otak Bukan Hati | Topik kali ini, cik en nak kongsi melalui pengalaman cik en. Seperti yang sedia maklum, cik en telah kehilangan besar dalam keluarga kecil dan besar cik en setiap bulan bermula awal tahun 2021. Bermula dengan Atok, mak saudara, abah, atok saudara dan terbaru bapa saudara. Semestinya ianya beri kesan mendalam kepada cik en. Dan mungkin yang tahu, cik en merupakan pesakit Psikiatrik dan dalam rawatan hospital. Dah masuk peringkat kedua tapi cik en boleh rasa hampir 50% sihat. Tapi... 



0

Pertama Kali Raya Tanpa Abah

Pertama Kali Raya Tanpa Abah | Tak sampai 3 bulan abah pergi meninggalkan kami sekeluarga. Tahun 2021 ini merupakan tahun yang paling sedih sepanjang hidup cik en. Bermula pemergian Tok Piah (ayah mak) pada 3 Januari, diikuti Makwe Wa (kakak sulung) di Perlis 16 Januari, kemudian abah 1 Mac dipangkuan cik en, 1 April, adik ipar kemalangan tapi selamat, 9 April, Tok Cik (bapa saudara abah) dan baru ini 1 Mei , Pak Ngah Mat (Abang abah) pergi meninggal kami. Setiap bulan akan dapat perkhabaran duka. Dengan isu Covid dan masalah masalah lain buat cik en hampir tersungkur awalnya. Berat bebanan yang cik en kena pikul. Nampak macam tenang dan tersenyum tapi beban yang ada di bahu dan hati ini Ya Allah.. rasa dah tak kuat.

2

Reka Sendiri Hadiah Untuk Yang Tersayang Di Printcious

Reka Sendiri Hadiah Untuk Yang Tersayang Di Printcious | Setiap tahun, cik en akan bosan dengan koleksi hadiah yang ada untuk cik en beri kepada yang tersayang. Cik en sukakan yang lain daripada yang lain atau hadiah yang boleh direka sendiri. Nampak ianya sangat istimewa kan? So far, cik en nak kongsi lagi dan lagi web yang cik en akan cik en survey dalam mencari hadiah istimewa iaitu Printcious.com . Sesiapa yang menjadi pembaca setia blog dan mengikuti sosial media cik en, mesti tahu yang cik en selalu reka sendiri hadiah sendiri dan yang tersayang. Antara koleksi yang cik en ada adalah, t-shirt, mousepad, mug, jam, ceramic tile dan banyak lagi. Selain untuk diri sendiri dan rakan rakan, korang boleh juga tempah untuk door gift dan corporate gift juga untuk sebarang event rasmi atau office korang. 



5

Dapatkan Semula Sijil SPM dan PMR Yang Hilang

Dapatkan Semula Sijil SPM dan PMR Yang Hilang | Sijil penting macam SPM, PMR dan lain lain hilang? terbakar? hanyut banjir? Susah nak dapatkan semula? Isk, korang ini, dulu memang la susah nak naik turun sekolah dan pejabat pendidikan tapi sekarang guna online je. Buat permohonan, dan tunggu sampai di depan rumah. Mudah sangat kan? Tapi korang kena buat permohonan dan pembayaran. Cik en tak ada pengalaman untuk buat permohonan tapi cik en kongsi step step yang ada di laman web Lembaga Peperiksaan untuk korang yang ada masalah sijil SPM dan PMR yang hilang. 


12

Hilang Sakit Tumit Dengan Massage Gel Garci.PRO

Hilang Sakit Tumit Dengan Massage Gel Garci.PRO | 3 bulan cik en ada masalah sakit tumit. Ingatkan sekejap je, tapi dari sehari ke sehari, seminggu ke seminggu dan sekarang hampir 3 bulan cik en ada masalah sakit tumit. Jarang sangat cik en ada masalah tumit ini. Paling cik en tak suka apabila bangun pagi dan berjalan ke bilik air terasa sakit sangat. Nak kata seliuh, jatuh, atau masalah kesihatan lain macam tak ada. Cuma cik en ada bersenam heavy sikit sebelum itu. Mungkin salah cara bersenam kot yang buat cik en sakit camni. 


9

Tumpang Kubur

Tumpang Kubur | Anyway cik en baru tahu mengenai tumpang kubur di Tiktok. Cik en tak pernah tahu ada tumpang kubur ini. Cik en cuba mencari di google tapi tak banyak info kecuali info mengenai tumpang kubur untuk jenazah yang positif Covid-19 di Jakarta kerana kekurangan tanah perkuburan. Jadi entri ini hanyalah entri mengikut kefahaman cik en tapi tak ada sumber sahih yang cik en boleh rujuk. Tapi jika korang tahu mengenai topik ini. Cik en suka sangat kalau korang dapat kongsikan mengenai Tumpang Kubur di ruangan komen entri ini

Tumpang Kubur
0

Seimbang Semula Kulit Wajah Dengan Perfect Balanced Cosmoderm

Seimbang Semula Kulit Wajah Dengan Perfect Balanced Cosmoderm | Faktor cuaca, makanan dan tekanan persekitaran banyak memberi kesan pada kulit terutama sekali kulit muka. Ada juga disebabkan kesan penggunaan skincare timbang kilo yang menjanjikan cerah dan cantik dalam masa singkat. Senang cerita dipanggil breakout. Jadi ada yang menanggung kegatalan, kemerahan, keradangan dan ada kulit menjadi sangat oily. So, Cosmordem mengeluarkan skincare terbaru mereka dengan formula sesuai untuk masalah ini. Dengan menggunakan 2 elemen iaitu Prebiotic dan Calamine dalam Set Perfect Balanced mereka dapat membantu banyak masalah ini. 


11

Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin

Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin | Entri ini cik en pernah buat di Peringatan Kepada Bakal Pengantin pada tahun 2013. Tapi masa itu view tak banyak dan tajuk pun tak berapa menarik, jadi cik en cuba variasikan kepada yang lebih mudah difahami. Lagipun masa itu, banyak betul perkataan singkat dan pelik pelik. Entah kenapa, cik en teringin nak keluarkan semula topik ini. Mungkinkah cik en bakal berkahwin? Hurmmmm.. Doakan yang baik baik. Ok, jom cik en nak kongsi lebih lanjut Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin ini. 


2

Pengalaman Menginap di Travelodge Ipoh

Pengalaman Menginap di Travelodge Ipoh | Lama juga cik en tidak menginap di mana mana hotel sepanjang wabak pandemik melanda seluruh dunia termasuk Malaysia. Disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan, cik en terpaksa melupakan hobi travel dan vacation. Tapi apabila keadaan semakin reda dan bertambah baik, cik en terpaksa melepaskan gian untuk menginap di hotel. Tapi bukannya main pilih sahaja hotel tapi cik en akan memastikan segala SOP yang ditetapkan diamalkan. Cari punya cari, cik en terjumpa Travelodge Ipoh yang dikatakan masih baru di Ipoh. Dan cik en pun mencari maklumat yang Travelodge Ipoh ini mengamalkan SOP yang ketat bagi memastikan keselamatan semua pelanggannya. Anyway, cik en bersama sama keluarga kali ini untuk relekskan diri selepas hampir setahun tak dapat bercuti. 

9

Buffet Ramadan Beserta Solat Terawih di Ipoh 2021 | The Haven Tambun

Buffet Ramadan Beserta Solat Terawih di Ipoh 2021 | The Haven Tambun | Tak lama lagi, kita akan menyambut bulan Ramadan dan nampaknya tahun 2021 ini, Buffet Ramadan di benarkan dengan SOP yang ketat. Cik en berpeluang untuk mencuba preview Buffet Ramadan di The Haven Tambun Ipoh beberapa minggu lepas. Apa yang menarik bagi cik en, pakej yang ditawarkan oleh The Haven sangat memenuhi keperluan umat Islam yang inginkan. Pakej Buffet Ramadan yang lengkap termasuk solat tarawih dan sesiapa inginkan penginapan yang menenangkan, The Haven menawarkan pakej yang menarik untuk korang. Mesti korang nak tahu pakej pakej tersebut kan? So baca entri ini sampai habis dan boleh bersedia untuk buat tempahan awal.


8