Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Featured

Showing posts with label Featured. Show all posts
Showing posts with label Featured. Show all posts

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang | Ramai juga yang cik en baca inginkan tips penjagaan kucing yang baru dibela. Lagi lagi kucing yang dibela di dalam rumah atau dipanggil indoor perlulah penjagaan yang khusus untuk mengelakkan masalah kesihatan, kebersihan dan lain lain lagi. Dalam musim Covid dan ada yang susah untuk ke Vet untuk konsultan, cik en berkongsi serba sedikit info untuk panduan korang yang baru membela kucing jenis indoor. Cik en akan listkan juga barangan kucing yang boleh korang dapatkan secara online. Jom kita checklist satu persatu. 



4

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat | Beberapa hari lepas adalah temujanji cik en dengan pakar selepas 4 bulan. Doktor yang handle kes cik en hari tersebut pun kata, lama juga temujanji awak ini sambil tengok kad temujanji cik en. Cik en pun kata, mungkin saya more better kot sebelum ini. Sebab itu dijarakkan masa lama. Doktor pun mengiyakannya. Anyway doktor kali ini dah 2 kali cik en jumpa. Awal dulu dia juga naikkan dose percubaan cik en kepada 50. Dan nampaknya, kali ini pun dia juga naikkan dose ubat cik en. 



2

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious | Cik en jarang sangat abadikan gambar dalam bentuk hardcopy. Jika zaman kecil memang wajib hantar ke kedai gambar sebabnya menggunakan filem tapi apabila zaman maju dan wujudnya memori penyimpanan gambar dan media sosial untuk disimpan secara maya, cik en boleh dibilang berapa kali sahaja cetak gambar. Itu pun gambar pasport untuk urusan rasmi sahaja. Sampailah, cik en nampak gambar kanvas yang cantik di Printcious. Terus cik en macam tertarik untuk buat. Akhirnya cik en pun terus pilih gambar yang cantik untuk dibuat kanvas. 



5

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia | Jika di tanya kepada pemilik kucing, korang memang expert untuk senarikan jenis jenis cat litter yang ada. Siap ada beri review lagi kan? Tapi untuk yang baru menjinakkan diri membela kucing ini, semestinya ilmu kekucingan sangatlah sedikit. Jika ditanya di group kucing ada segelintir yang merendah rendahkan. So disebabkan itu, cik en akan kongsi dengan korang (newbie) hihihi, mengenali jenis jenis cat litter yang ada di kedai kucing atau secara online seperti di Shoppe



4

Kenapa Najis Kucing Busuk?

Kenapa Najis Kucing Busuk? | Ada juga yang bertanya pada cik en kenapa najis kucing mereka terlampau busuk sehinggakan pasir yang ada akan dibuang dan perlu ditukar ke pasir baru. Sedangkan pasir boleh scoop najis dan kencing sehingga habis. Lebih menjimatkan. Selain pasir, korang mungkin juga guna pasir kristal, tofu, kayu, kertas surat khabar dan lain lain lagi. Tapi apabila masalah bau menjadi isu utama. Ianya akan menjadi masalah kepada pemilik kucing. 



1

Kesan Ubat Psikiatrik Hanya Pada Otak Bukan Hati

Kesan Ubat Psikiatrik Hanya Pada Otak Bukan Hati | Topik kali ini, cik en nak kongsi melalui pengalaman cik en. Seperti yang sedia maklum, cik en telah kehilangan besar dalam keluarga kecil dan besar cik en setiap bulan bermula awal tahun 2021. Bermula dengan Atok, mak saudara, abah, atok saudara dan terbaru bapa saudara. Semestinya ianya beri kesan mendalam kepada cik en. Dan mungkin yang tahu, cik en merupakan pesakit Psikiatrik dan dalam rawatan hospital. Dah masuk peringkat kedua tapi cik en boleh rasa hampir 50% sihat. Tapi... 



0

Pertama Kali Raya Tanpa Abah

Pertama Kali Raya Tanpa Abah | Tak sampai 3 bulan abah pergi meninggalkan kami sekeluarga. Tahun 2021 ini merupakan tahun yang paling sedih sepanjang hidup cik en. Bermula pemergian Tok Piah (ayah mak) pada 3 Januari, diikuti Makwe Wa (kakak sulung) di Perlis 16 Januari, kemudian abah 1 Mac dipangkuan cik en, 1 April, adik ipar kemalangan tapi selamat, 9 April, Tok Cik (bapa saudara abah) dan baru ini 1 Mei , Pak Ngah Mat (Abang abah) pergi meninggal kami. Setiap bulan akan dapat perkhabaran duka. Dengan isu Covid dan masalah masalah lain buat cik en hampir tersungkur awalnya. Berat bebanan yang cik en kena pikul. Nampak macam tenang dan tersenyum tapi beban yang ada di bahu dan hati ini Ya Allah.. rasa dah tak kuat.

2

Reka Sendiri Hadiah Untuk Yang Tersayang Di Printcious

Reka Sendiri Hadiah Untuk Yang Tersayang Di Printcious | Setiap tahun, cik en akan bosan dengan koleksi hadiah yang ada untuk cik en beri kepada yang tersayang. Cik en sukakan yang lain daripada yang lain atau hadiah yang boleh direka sendiri. Nampak ianya sangat istimewa kan? So far, cik en nak kongsi lagi dan lagi web yang cik en akan cik en survey dalam mencari hadiah istimewa iaitu Printcious.com . Sesiapa yang menjadi pembaca setia blog dan mengikuti sosial media cik en, mesti tahu yang cik en selalu reka sendiri hadiah sendiri dan yang tersayang. Antara koleksi yang cik en ada adalah, t-shirt, mousepad, mug, jam, ceramic tile dan banyak lagi. Selain untuk diri sendiri dan rakan rakan, korang boleh juga tempah untuk door gift dan corporate gift juga untuk sebarang event rasmi atau office korang. 



5

Dapatkan Semula Sijil SPM dan PMR Yang Hilang

Dapatkan Semula Sijil SPM dan PMR Yang Hilang | Sijil penting macam SPM, PMR dan lain lain hilang? terbakar? hanyut banjir? Susah nak dapatkan semula? Isk, korang ini, dulu memang la susah nak naik turun sekolah dan pejabat pendidikan tapi sekarang guna online je. Buat permohonan, dan tunggu sampai di depan rumah. Mudah sangat kan? Tapi korang kena buat permohonan dan pembayaran. Cik en tak ada pengalaman untuk buat permohonan tapi cik en kongsi step step yang ada di laman web Lembaga Peperiksaan untuk korang yang ada masalah sijil SPM dan PMR yang hilang. 


12

Hilang Sakit Tumit Dengan Massage Gel Garci.PRO

Hilang Sakit Tumit Dengan Massage Gel Garci.PRO | 3 bulan cik en ada masalah sakit tumit. Ingatkan sekejap je, tapi dari sehari ke sehari, seminggu ke seminggu dan sekarang hampir 3 bulan cik en ada masalah sakit tumit. Jarang sangat cik en ada masalah tumit ini. Paling cik en tak suka apabila bangun pagi dan berjalan ke bilik air terasa sakit sangat. Nak kata seliuh, jatuh, atau masalah kesihatan lain macam tak ada. Cuma cik en ada bersenam heavy sikit sebelum itu. Mungkin salah cara bersenam kot yang buat cik en sakit camni. 


9

Tumpang Kubur

Tumpang Kubur | Anyway cik en baru tahu mengenai tumpang kubur di Tiktok. Cik en tak pernah tahu ada tumpang kubur ini. Cik en cuba mencari di google tapi tak banyak info kecuali info mengenai tumpang kubur untuk jenazah yang positif Covid-19 di Jakarta kerana kekurangan tanah perkuburan. Jadi entri ini hanyalah entri mengikut kefahaman cik en tapi tak ada sumber sahih yang cik en boleh rujuk. Tapi jika korang tahu mengenai topik ini. Cik en suka sangat kalau korang dapat kongsikan mengenai Tumpang Kubur di ruangan komen entri ini

Tumpang Kubur
0

Seimbang Semula Kulit Wajah Dengan Perfect Balanced Cosmoderm

Seimbang Semula Kulit Wajah Dengan Perfect Balanced Cosmoderm | Faktor cuaca, makanan dan tekanan persekitaran banyak memberi kesan pada kulit terutama sekali kulit muka. Ada juga disebabkan kesan penggunaan skincare timbang kilo yang menjanjikan cerah dan cantik dalam masa singkat. Senang cerita dipanggil breakout. Jadi ada yang menanggung kegatalan, kemerahan, keradangan dan ada kulit menjadi sangat oily. So, Cosmordem mengeluarkan skincare terbaru mereka dengan formula sesuai untuk masalah ini. Dengan menggunakan 2 elemen iaitu Prebiotic dan Calamine dalam Set Perfect Balanced mereka dapat membantu banyak masalah ini. 


11

Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin

Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin | Entri ini cik en pernah buat di Peringatan Kepada Bakal Pengantin pada tahun 2013. Tapi masa itu view tak banyak dan tajuk pun tak berapa menarik, jadi cik en cuba variasikan kepada yang lebih mudah difahami. Lagipun masa itu, banyak betul perkataan singkat dan pelik pelik. Entah kenapa, cik en teringin nak keluarkan semula topik ini. Mungkinkah cik en bakal berkahwin? Hurmmmm.. Doakan yang baik baik. Ok, jom cik en nak kongsi lebih lanjut Menebus Kaffarah Sebelum Berkahwin ini. 


2

Pengalaman Menginap di Travelodge Ipoh

Pengalaman Menginap di Travelodge Ipoh | Lama juga cik en tidak menginap di mana mana hotel sepanjang wabak pandemik melanda seluruh dunia termasuk Malaysia. Disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan, cik en terpaksa melupakan hobi travel dan vacation. Tapi apabila keadaan semakin reda dan bertambah baik, cik en terpaksa melepaskan gian untuk menginap di hotel. Tapi bukannya main pilih sahaja hotel tapi cik en akan memastikan segala SOP yang ditetapkan diamalkan. Cari punya cari, cik en terjumpa Travelodge Ipoh yang dikatakan masih baru di Ipoh. Dan cik en pun mencari maklumat yang Travelodge Ipoh ini mengamalkan SOP yang ketat bagi memastikan keselamatan semua pelanggannya. Anyway, cik en bersama sama keluarga kali ini untuk relekskan diri selepas hampir setahun tak dapat bercuti. 

9

Buffet Ramadan Beserta Solat Terawih di Ipoh 2021 | The Haven Tambun

Buffet Ramadan Beserta Solat Terawih di Ipoh 2021 | The Haven Tambun | Tak lama lagi, kita akan menyambut bulan Ramadan dan nampaknya tahun 2021 ini, Buffet Ramadan di benarkan dengan SOP yang ketat. Cik en berpeluang untuk mencuba preview Buffet Ramadan di The Haven Tambun Ipoh beberapa minggu lepas. Apa yang menarik bagi cik en, pakej yang ditawarkan oleh The Haven sangat memenuhi keperluan umat Islam yang inginkan. Pakej Buffet Ramadan yang lengkap termasuk solat tarawih dan sesiapa inginkan penginapan yang menenangkan, The Haven menawarkan pakej yang menarik untuk korang. Mesti korang nak tahu pakej pakej tersebut kan? So baca entri ini sampai habis dan boleh bersedia untuk buat tempahan awal.


8

Apa Fungsi Jabatan Veterinar? Hanya Untuk Rawatan dan Kebajikan Kucing Sahaja Ke?

Apa Fungsi Jabatan Veterinar? Hanya Untuk Rawatan dan Kebajikan Kucing Sahaja Ke? | Panjang pula tajuk cik en kali ini. Sebagai pengawai di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri, cik en terpanggil untuk menjawab pertanyaan mengenai fungsi Jabatan Veterinar dalam merawat dan memberi konsultan pada small animal atau lebih mudah pada kucing dan anjing serta haiwan kesayangan yang lain. Cik en ingin perbetulkan atau memberi info supaya korang diluar sana dapat memahami skop kerja di Jabatan Veterinar ini. 


1

Tempat Menarik Di Langkawi | Wajib Masuk Dalam Bucket List Travel Selepas PKP Tamat

Tempat Menarik Di Langkawi | Masuk Dalam Bucket List Travel Selepas PKP Tamat | Uiksss, bila dengar tak lama lagi dah boleh merentas negeri, semestinya cik en dah mula mencari tempat tempat menarik untuk melepaskan gian untuk travel bersama keluarga tersayang. Setelah mencari cari dan akhirnya, cik en memilih untuk ke Langkawi. Rindu sungguh dengan menu Nasi Dagang Pak Malau, pasir Pantai Cenang, kecantikan permandangan daripada Langkawi Sky Bridge dan banyak lagi. Kali terakhir cik en kesana sebelum Covid19 lagi. Ini kalau dapat menghirup udara laut semestinya kenikmatan yang tak dapat nak diungkap dengan kata kata kan? Langkawi dah masuk dalam bucket list cik en untuk bercuti sambil menenangkan fikiran.

9

Kitsui Review : Kekal Bertenaga Dan Kurus Dengan Coco XsLite

Kitsui Review : Kekal Bertenaga Dan Kurus Dengan Coco XsLite | Cik en sebenarnya dah lama nak menurunkan berat badan memandangkan usia semakin meningkat ini. Demi menjaga kesihatan dalaman dan luaran, cik en terpaksa mencari satu superfood yang mana mampu memberi tenaga dan dalam masa yang sama dapat membantu cik en mengawal berat badan. Lifestyle cik en yang sibuk di pejabat dan rumah buat cik en sentiasa penat dan akan bermula craving makanan dan minuman yang dapat mengurangkan stress. Aturan makan yang tidak teratur juga membuat berat badan cik en naik dan stamina mula mengurang. Sampailah cik en diperkenalkan dengan satu minuman campuran botani daripada Kitsui. Minuman campuran Coco, L-Carnitine dan Konjac ini adalah Coco XsLite Dari Kitsui | Kitsui untuk kurus | Kitsui Untuk Kurus Review

Kitsui Review
1

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak | Topik kali ini cik en ambil dari soalan dari follower tiktok cik en. Anyway, cik en banyak dapat soalan di Tik Tok tapi kesempatan untuk membalas sebelum ini. Jadi bila ada masa cik en membalas satu persatu. Dan cik en tertarik dengan soalan " cik en.. saya nk tanya, kucing saye die bru berank pertame kali, mule2 tu die syg dgn anak die.bila anak die 3 buln cmtu die jd benci ank die. mcm nk mrh2 " . jadi cik en pun ada balas mengguna video di Kenapa Ibu Kucing Marah Anak. Disebabkan nampak topik ini menarik, so cik en masukkan dalam list Tips dan Rawatan Kucing dalam blog ini. 

Kenapa Ibu Kucing Marah Anak
1

7 Kebaikan Menggunakan Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature

7 Kebaikan Menggunakan Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature | Cik en bukan seorang yang suka ber make up tebal dan kalau boleh akan minimim kosmetik apabila pergi bekerja atau keluar untuk membeli barangan keperluan. Sebab itu, kebanyakan cik en beli foundation, akhirnya cik en hanya akan pakai selalu adalah BB cream atau CC Cream. Foundation akan dipakai apabila ada majlis atau program sahaja. Memandangkan kita masih dalam Perintah Kawalan Pergerakan ini, memang cik en jarang menggunakan foundation. Disebabkan itulah cik en mencari semula CC Cream yang pernah cik en gunakan dulu. CC Cream ini banyak kelebihan dan dalam masa yang sama ianya dapat menjaga kulit kita. Dulu, cik en tak berkongsi tapi dah nak masuk botol kedua ini, cik en nak kongsi dengan korang kebaikan CC Cream ini. CC Cream ini adalah Gold Nano CC Cream dari Hansaegee

Gold Nano CC Cream dari Hansaegee Nature

0