Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Featured

Showing posts with label Featured. Show all posts
Showing posts with label Featured. Show all posts

Cara Keluarkan Duit Dari ASB melalui MyASNB

Cara Keluarkan Duit Dari ASB melalui MyASNB | Tengah musim pandemik Covid-19 ini, mesti ramai yang was was nak keluar dan bank adalah tempat yang menjadi tumpuan orang ramai. Dah diumumkan PKP ini, kebanyakan bank semuana tutup dan ada limit untuk masuk. Jadi, korang yang ada Amanah Simpanan Berhad (ASB) mesti susah nak keluarkan duit dividen kan? Cik en nak kongsi cara mudah untuk korang yang ingin keluarkan duit tersebut melalui laman web My ASNB dan apps My ASNB.



0

Cara Terbaik Menggunakan Sikat Kutu Kucing

Cara Terbaik Menggunakan Sikat Kutu Kucing | Sebabkan kutu la, akaun tiktok cik en jadi viral. Hahahha. Sebenarnya cik en ada upload satu video pendek yang tak sampai 30 saat pun di sosial media termasuk tiktok. Tapi nampaknya ramai menyukakan video cik en sikat bulu kucing dan ada banyak kutu. Korang boleh tontoton di Sikat Kutu Kucing. Asalnya hanya suka suka selepas buat permandulan tapi tak sangka bulu yang cantik dan kemas menyimpan banyak kutu kutu didalamnya. So dari situ, ramai pula teruja nak beli sikat kutu itu. Sikat itu cik en beli di Shopee dengan nama Comb Pet. Cuma cik en pesan awal awal, nak pakai sikat ini make sure korang stanby apa patut kalau kucing itu ada banyak kutu. Risau nanti melompat ke badan korang berkudis pula. 


0

Pernah Dengar Urutan Minda?

Pernah Dengar Urutan Minda? | Pernah tak korang mendengar Urutan Minda? Selalunya dilakukan terhadap bayi berusia 1 bulan ke 6 bulan. Anyway urutan minda ini cik en dnegar dari mak ndak dan mak cik en. Katanya ianya dapat membantu merangsang minda anak anak. Anak anak akan jadi lebih bijak dan cergas. Cik en cuba mencari info di internet tapi tak ada tapi cik en boleh related kan dengan beberapa info dari artikel yang lain. 

urutan minda

0

Cara Delete Purchases di Google Play Melalui Komputer

Cara Delete Purchases di Google Play Melalui Komputer | Dapat mesej kena charge RM27.99 dari Google Play. Cik en yang sekarang ini mudah lupa mulalah sakit kepala fikir, cik en beli apa ye kat Google Play sedangkan cik en pengguna Apple Store sekarang ini. Dah masuk 2 tahun dah. Cik en pun call Celcom dan mereka tak boleh track so mereka sugggest untuk call Google Customer Service. Tak pernah sekali pun cik en call Google center ini so cik en pun teringat yang pernah purchase apps Smule di Google Play masa pakai Android dulu. So cik en pun google cara untuk delete purchases melalui komputer memandangkan cik en tak pakai android phone. Korang yang ada masalah sama boleh ikut langkah yang cik en akan kongsi ini okey?



1

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung | Lama juga cik en tak buat review tempat di Manjung ini kan. Kebetulan cik en mencuba satu tempat baru, rasanya cik en nak simpan memori di blog ini. Jika sebelum ini cik en lebih suka memanjakan diri di D'wafa Care Seri Manjung tapi disebabkan penuh cik en mencuba sesuatu yang lain iaitu berbekam. Itu pun cik en bawa abah dan pak ndak cik en pergi. Dan bila ditanya ada bekam untuk wanita, terus cik en buat juga. Berbekam ini memberi kesan yang berbeza dengan urut. Apa perbezaannya? Kena baca entri ini sampai habis



0

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam?

Boleh Ke Jual Beli Kucing Atau Tukar Dengan Makanan Mengikut Islam? | Pernah sebelum ini, cik en dengar pelanggan cik en membeli kucing yang berbaka mahal dan dikacuk atau mating untuk dapatkan anak anak yang cantik dan baka yang lebih baik kemudian dijual dnegan harga tertentu. Ada juga yang ingin jual kucing dan dibayar dengan makanan kucing. Persoalannya adakah BOLEH aktiviti ini mengikut pandangan Islam?




0

Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga

Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga | Selalu kita dengar apabila kucing atau haiwan kesayangan kita mati, kita akan jumpa mereka di syurga nanti. Tapi tahukah korang yang kita Kita Tidak Akan Bertemu Kucing Kesayangan Di Syurga nanti? Mungkin permulaan ayat ini adalah untuk memujuk hati seseorang yang sedih kerana kehilangan haiwan kesayangan tapi sebenarnya ianya tidak. Cik en akan kongsikan daripada maklumat yang sahih cik en jumpa di lamn web Pejabat Wufti Wilayah Persekutuan. 

2

Kenapa Korang Buang Tray Hitam Yang Ada Di Bawah Sangkar?

Kenapa Korang Buang Tray Hitam Yang Ada Di Bawah Sangkar? | Anyway cik en dah lama nak kongsi atau ceritakan mengenai topik tray hitam ini. Ini disebabkan ramai yang bawa sangkar ke klinik tanpa tray hitam tersebut. Why korang buangkan atau tak diletakkan sekali dengan sangkar? Adakah ianya memang dah kotor, pecah atau hilang? Walau apa pun alasan korang, tau tak tray hitam tu banyak sangat kegunaannya? Kalau tak, tak ada la ianya di sertakan sekali dengan sangkar kucing yang korang beli itu. 


3

Kepala Kebas dan Bersemut

Kepala Kebas dan Bersemut | Pernahkah korang ada masalah kepala kebas atau bersemut? Cik en sekarang ini tengah rasa. Tak pastilah kerana apa tapi dah alang alang ada benda nak kongsi, cik en pun research la. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan apabial cik en habis mencari info, cik en mula risau pula dengan tahap kesihatan cik en sekarang ini. Kena start amalkan makanan yang sihat. Dah masuk 30 an ini macam macam pula jenis penyakit yang datang

Kepala Kebas dan Bersemut
6

10 Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020

10 Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020 | Tak sampai berapa hari lagi nak masuk tahun baru. Tahun 2020 banyak beri kenangan masam manis kepada seluruh rakyat Malaysia bahkan seluruh pelusuk dunia. Boleh dikatakan tahun yang merubah kehidupan seseorang. Sesiapa yang terlalu selesa dengan kehidupan sebelum ini merasai juga naik turun kehidupan. So bukan itu yang cik en nak kongsi dengan korang tapi cik en nak berkongsi Resipi Yang Paling Banyak Dicari Di Google 2020 oleh rakyat Malaysia. Cuba korang semak, kot kot resipi viral masa PKP ada termasuk sekali tak

1

Pembantu Makmal Veterinar

Pembantu Makmal Veterinar | Ramai yang DM, PM dan email cik en mengenai jawatan ini. Katanya mereka google jawatan Pembantu Makmal Veterinar ini tiada dan kebanyakan Pembantu Makmal Sekolah. Macam mana melekat ke blog cik en ini, semestinya entri Kerjaya Pembantu Veterinar . Jadi, cik en rasa terpanggil nak kongsi dengan korang skop kerja Pembantu Makmal Veterinar yang cik en tahu dan yang cik en cari di internet. Harap dengan perkongsian entri Pembantu Makmal Veterinar ini dapat bantu korang yang buntu untuk dapatkan info mengenai jawatan Pembantu Makmal Veterinar okey?


7

Upin Ipin | Keris Siamang Tunggal

Upin Ipin | Keris Siamang Tunggal | Semestinya sekarang, ramai adik adik dan juga peminat cerita animasi Malaysia menonton animasi Upin Ipin yang dikeluarkan di Astro First bermula 3 Disember 2020. Dengan bayaran RM 15.90 korang boleh menyaksikan animasi ini selama 2 hari. Filem ini berdurasi 1 jam setengah dan dikeluarkan dwibahasa iaitu Bahasa Melayu dan Bahasa Inggeris. Lebam la tengok selama 2 hari. Cik en sendiri rasanya lebih 5 kali melayan filem ini. Hahhaha. Anyway jarang untuk cik en untuk review filem tapi disebabkan cik en antara peminat anime atau kartun ini, cik en terpanggil nak mengulas mengenai animasi keluaran Malaysia iaitu Upin Ipin dalam siri Keris Siamang Tunggal. 

2

Membeli Belah di PG Mall Sempena 12.12 Double Digit Sales

Membeli Belah di PG Mall Sempena 12.12 Double Digit Sales | Kejap sahaja dah masuk hujung tahun kan? Semestinya dihujung tahun ini, cik en menunggu sale untuk cik en rebut tawaran yang menarik untuk cik en sambar. Tahun ini cik en menunggu nunggu 12.12 Double Digit Sales dari PG Mall yang dikatakan banyak diskaun dan tawaran yang boleh mengugat iman. Apa itu PG Mall? Rugi la kalau korang tak tahu. Cik en pernah kelaurkan artikel mengenai PG Mall sebelum ini. Korang boleh baca di PG Mall Platform Membeli Belah Secara Atas Talian


1

Bring Back Memories di Kedai Ayamas

Bring Back Memories di Kedai Ayamas  | Satu satu kenangan yang cik en tak boleh lupa adalah makan ayam panggang dari Kedai Ayamas yang abah cik en bawa balik. Masa itu, abah kerja di Ipoh dan akan bawa rezeki untuk anak anak dia. Kami tinggal di Kuala Kangsar, jadi abah akan mencari rezeki atau makanan yang tiada di jual di kawasan kami. Cuma masa itu, abah bawa rezeki yang berbeza iaitu ayam panggang. Sedap sangat sebabnya cara masakannya sesuai untuk kanak kanak macam cik en pada masa itu. Selepas itu, kami jarang dapat makan disebabkan faktor faktor tertentu. Sehinggalah Kedai Ayamas dibuka dengan banyak di Perak. Cik en berpeluang untuk Bring Back Memories di Kedai Ayamas macam dulu dulu. 


12

Jana Pendapatan Sampai Berjaya Dengan Program Usahawan Venyss

Jana Pendapatan Sampai Berjaya Dengan Program Usahawan Venyss | Semenjak pandemik Covid-19 melanda seluruh dunia, ramai yang terkesan lebih lagi kepada mereka yang hanya bergantung dengan pendapatan yang tidak seberapa. Ramai juga diberhentikan kerja, perniagaan tutup dan lain lain lagi. Kesian juga cik en tengok apabila ada yang terpedaya dengan skim cepat kaya versi digital dan apps sekarang ini. Modal yang ada lebur begitu sahaja. Jika lelaki mungkin mereka boleh buat kerja berat tapi kalau wanita seperti kita ini, lebih lebih lagi suri rumah tangga yang menjaga anak dan tidak dapat keluar bekerja tidak mampu untuk bertahan atau membantu keluarga di saat sebegini. Disebabkan itu, cik en nak berkongsi dengan korang untuk Jana Pendapatan Sampai Berjaya Dengan Program Usahawan Venyss. Ianya bukan scammer atau penipuan tapi ianya untuk bantu mereka yang ingin menambah pendapatan dengan cara yang betul


8

Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke?

Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke? | Alhamdulillah, berupdate juga blog ini even cik en sibuk sedikit. Kenapa cik en sibuk? Cik en akan kongsikan selepas ini. Ini kerana cik en cuba kembangkan minat berblogging cik en ke peringkat lebih serius. Tapi untuk entri ini, cik en seperti biasa akan kongsikan mengenai tips dan rawatan kucing. Tajuk kali ini adalah Kucing Selepas Mandulkan Boleh Dapat Pyometra Ke?. Pemilihan topik ini kerana ada yang bertanya di Facebook Tips dan Rawatan Kucing dan topik ini masih belum cik en kongsi di sini. | Kucing Selepas Mandul Boleh Dapat Pyometra Ke?


pyometra

1

Lunch di Potpourri House Cafe Ipoh Perak

Lunch di Potpourri House Cafe Ipoh Perak | Sebenarnya cik en ini akan ada masalah kalau nak makan di Ipoh even cik en pernah stay di Ipoh masa belajar dan bekerja dulu. Last last makan di tempat yang sama dan berulang ulang. Sampailah cik en terperasan ada satu cafe yang menarik, privasi dan yang penting sedap. So cik en dan adik cik en terjah untuk lunch di Potpourri House Cafe Ipoh Perak. Agak tersorok tapi bila korang masuk di perkarangan Potpourri House Cafe Ipoh Perak ini, korang akan kagum dengan decoration dan menu menu yang mereka tawarkan. Menggunakan konsep British Style Cafe ini dan ianya yang pertama menggunakan konsep ini di Ipoh


2

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan? | Semestinya korang pencinta kucing dan anjing selalu mendengar mengenai pihak penguasa tempatan seperti "orang majlis" "orang pembandaran" dan lain lain lagi yang bertanggungjawab dalam menyelesaikan isu isu melibatkan kacau ganggu penduduk dan sebagainya menangkap dan menjalan proses Put To Sleep (PTS) terhadap haiwan dalam menyelesaikan masalah aduan yang diterima. Ramai yang mengejam tindakan yang diambil oleh pihak berwajib ini dan ada juga NGO yang menangkap gambar dan menularkan di laman media sosial dan membuat aduan ke Jabatan Perkhdimatan veterinar (DVS). Persoalannya sekarang, siapa yang patut di persalahkan? Pihak berwajib hanya menjalankan tindakanmengikut aduan aduan yang telah dilaporkan. | Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?


0

Orang Ipoh! Pernah Cuba Makan di Labu Sayong Signature Meru?

Orang Ipoh! Pernah Cuba Makan di Labu Sayong Signature Meru? | Orang yang duduk Ipoh atau kawasan berhampiran, kome pernah tahu atau makan di Labu Sayong Signature Meru? Ke kome tak perasan? Di Bulatan Amanjaya Meru je. Ke kome pernah nampak tapi tak pernah singgah disebabkan stylenya yang nampak mewah? Kome silap dan cik en sendiri pun sama sebab fikir Labu Sayong Signature itu makanan mahal atau untuk orang orang berada je. Disebabkan cik en sendiri dah merasai masakan dan melihat sendiri harga yang dikenakan untuk makanan dan minuman di Labu Sayong Signature ini, sebab itu cik en berani nak berkongsi dengan korang mengenai Labu Sayong Signature Meru ini. Manatau terlalu atau planning ke Bulatan Meru ini, boleh la singgah dan menikmati makanan dan minuman di sini. Semestinya korang merasakan berada di dalam rumah opah dan atuk kita dulu dulu. | Orang Ipoh! Pernah Cuba Makan di Labu Sayong Signature Meru?


0

Mister Coffee Halal Ke? Baca Review Ini

Mister Coffee Halal Ke? Baca Review Ini | Dulu cik en seorang peminat kopi dan selepas cik en ada masalah dengan waktu tidur cik en mula kurangkan mengambil kafein dan semestinya cik en pun kena melepaskan tittle peminat kopi. Sampai la cik en  mula semakin okey dan cik en boleh perlahan lahan mengambil kopi semula. Dalam mencari kopi yang terbaik, cik en perasan ada satu jenama kopi yang jarang cik en dengar tapi mempunyai variasi kopi yang banyak iaitu Mister Coffee. Satu sahaja di fikiran cik en, Halal ke tak Mister Coffee ini? Sebagai blogger, cik en akan research dahulu produk yang cik en nak cuba disebabkan kebanyakannya cik en akan kongsi dengan pembaca. | Mister Coffee Halal Ke? Baca Review Ini



4