Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Featured

Showing posts with label Featured. Show all posts
Showing posts with label Featured. Show all posts

Follow Up Di Blood Bank (Jabatan Patologi)

Follow Up Di Blood Bank (Jabatan Patologi) | Ingat lagi kisah cik en masuk ward yang cik en cerita di Cik En Masuk Ward? Cukup seminggu cik en perlu follow up di Blood Bank untuk masukkan lagi ubat. Tak menyangka pulak, banyak jabatan dan tempat cik en tahu di sekitar Hospital Seri Manjung ini. Dulu hanya Jabatan Psikitrik dan OnG sahaja. Berbalik kepada cerita asal tadi, cik en perlu follow up semula dan juga drip Normal Saline dan Ion. 



0

Telinga Kucing Dipotong Tanda Kucing Liar Telah Dimandulkan

Telinga Kucing Dipotong Tanda Kucing Liar Telah Dimandulkan | Haaaa... jangan fikir kucing tak bertelinga pula ye. Maksud dipotong disini adalah dipotong sedikit di hujung untuk memberi tanda kucing tersebut telah dimandulkan. Tidak semua kucing dimandulkan akan dibuat begitu tetapi kepada kucing tertentu sahaja. Harap dengan entri ini dapat bantu korang mengenali kucing ini dan memberi sedikit ilmu vet. 



0

Sebenarnya Cik En Sakit...

Sebenarnya Cik En Sakit... | Berbalik kepada cerita cik en di entri Cik En Masuk Ward? cik en dah berjanji nak menceritakan penyakit kedua cik en. So untuk entri kali ini, cik en akan ceritakan secara detail disebabkan cik en rasa cukup sedia untuk ceritakan. Anyway family cik en pun tak tahu jadi menjadi salah satu sebab kenapa cik en tak bercerita. Walaupun tidak terlalu kronik tapi ianya memberi kesan kepada cik en dalam masa beberapa tahun ini. 



3

Cik En Masuk Ward?

Cik En Masuk Ward? | Eh, cik en masuk ward? bila masa? tak perasan pun. Sememangnya semua orang tak tahu pun even family. Sebabnya ianya bukannya pengsan tetiba atau tergolek kuch kuch hota hai. Ini dipaksa oleh doktor disebabkan masalah anemia yang teruk. Sebelum itu, sesiapa yang mengikuti dari awal penceritaan cik en mesti korang perasan cik en pernah kata cik en ada 2 masalah kesihatan. Yang pertama adalah MDD (anyway baru tahu namanya MDD bukan OCD). Silap permahaman sebelum ini. Dan satu lagi masalah kesihatan cik en rahsiakan sebab masa itu belum bersedia untuk bercerita. Tapi dah masuk 2 tahun , cik en rasa cik en nak berkongsi juga. Even tak ada yang membaca tapi anggaplah ini diari kehidupan cik en. So, penyakit kedua ini ada kaitan dengan tajuk entri ini. | Cik En Masuk Ward?


2

Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP?

Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP? | Lama juga cik en tak menaip di blog ini kan? Seperti biasa, keadaan yang sibuk, mood swing dan masalah masalah lain. Tapi cik en tetap nak update disini even dah ada media sosial yang lain dan agak menjadi pilihan ramai. Kebebasan untuk cik en berkongsi ilmu di blog lebih puas kerana cik en boleh menaip lebih panjang dan tak nampak kekurangan cik en dari segi berbicara secara spontan. Diakui, content di Tiktok lebih kepada natural dan tanpa skrip so bila nak bercerita banyak, ianya jadi tak tersusun dan berulang ulang. Hihihi. Berbalik kepada tajuk kali ini Boleh ke Basmi FIP ( GS-441524 ) Merawat Virus FIP? cik en hanya menceritakan secara peribadi berpandu kepada testimoni pelanggan pelanggan yang pernah mengambilnya 


Basmi FIP ( GS-441524 )

0

Ubat Kutu Kucing Yang Digunakan Oleh Klinik Veterinar

Ubat Kutu Kucing Yang Digunakan Oleh Klinik Veterinar | Setiap hari mesti cik en terima pertanyaan mengenai masalah kutu pada kucing. Dan akan ada yang tanya apa yang terbaik. Untuk makluman korang, setiap klinik veterinar menggunakan pelbagai jenama untuk merawat masalah kutu. Tapi yang boleh cik en kongsi adalah ubat kutu yang banyak digunakan oleh klinik veterinar. Ini kerana ubat ini berkesan, selamat dan diiktiraf. Mungkin akan ada yang suggest local product tapi ianya optional pada korang. Tapi klinik veterinar akan gunakan produk yang diiktiraf untuk mengelakkan masalah pada kucing tersebut.  



1

Pengalaman Di Vaksin Jenis Sinovac Untuk Covid19

Pengalaman Di Vaksin Jenis Sinovac Untuk Covid19 | Anyway dah lama cik en nak kongsi pengalaman ini tapi macam biasa, cik en sibuk di klinik dan balik dalam keadaan letih dan buat mood nak menaip tu tak sampai. Even cik en hanya bekerja 5 jam (sebelah pagi) sahaja tapi penat dia sama juga kerja sepenuh masa. Sebabnya cik en dah terima buat permandulan betina. Sebelum ini accept jantan sahaja. Tapi dengan keadaan sekarang, ramai yang tak mampu tapi nak kawal pembiakan kucing mereka jadi cik en terima spaying buat masa ini memandangkan di klinik keajaan agak murah casnya. Eh.. meleret pula cik en ini. Back kepada tajuk entri cik en kali ini cik en nak kongsi pengalaman cik en menerima vaksin Covid19. 




0

Boleh Ke Campur Makanan Kucing

Boleh Ke Campur Makanan Kucing | Cik en pernah kongsi cara cik en campur makanan kucing untuk boboi dan gegirl di Tiktok. Dan ada yang tanya Boleh Ke Campur Makanan Kucing? Anyway cik en dah jawab di Tiktok tapi cik en nak ulas lebih panjang di blog. Sebab ianya unlimited dan boleh cik en selitkan link link yang berkaitan kan? Sebelum itu cik en nak tanya, korang bagi kucing makan adakah sama sahaja dari dulu sampai sekarang atau ada tukar tukar atau pun buat macam cik en campur makanan mereka. 



0

Suka Kucing Gemuk? Tapi Bukan Cik En

Suka Kucing Gemuk? Tapi Bukan Cik En | Anyway cik en tak suka kucing cik en gemuk okey? Gemuk dan obesiti yang tidka terkawal boleh mengakibatkan pelbagai penyakit pada kucing. Jadi, cik en lebih suka kucing cik en fit dan kekal aktif untuk memastikan mereka sihat sentiasa. Kucing gemuk bukanlah satu kebanggaan pada korang sebagai pemilik kucing okey? Seperti manusia, kucing gemuk akan mengakibatkan pelbagai masalah seperti diabetes, arthritis, high blood pressure, kidney disease, cancer, dan banyak lagi. Sebab itu, kalau korang jumpa vet yang prihatin, mereka akan suggest untuk control berat badan kucing korang




0

Perlu Ke Kucing Scaling Gigi?

Perlu Ke Kucing Scaling Gigi? | Mungkin ramai tak tahu yang scalling gigi perlu dibuat pada haiwan terutama kucing dan anjing. Mungkin ada yang rasa ini adalah kelakar tapi perlu diingatkan kucing juga mempunyai gigi dan makan sama seperti manusia. Jika manusia akan gosok gigi sekurang kurangnya 2 kali sehari tapi adakah kucing gosok gigi juga? Anyway gigi kucing boleh digosok menggunakan ubat gigi dan berus gigi yang sesuai untuk mereka. Diakhir entri ini, cik en akan beri link berus gigi dan ubat gigi yang sesuai untuk mereka. Janji korang baca dulu entri ini sampai habis okey?


0

Resepi Sambal Belacan Macang

Resepi Sambal Belacan Macang | Sambal Belacan Macang atau Sambal Belacan Bacang memang menjadi kegemaran masyarakat Melayu di Malaysia. Tapi apabila di cari di Kamus Dewan Bahasa Online, Macang atau Bacang tidak wujud tapi dirujuk sebagai embacang. Pelik kan? Tapi tak menjadi masalah pun. Sambal Belacan Macang, Sambal Belacan Bacang atau Sambal Belacan Embacang. Asal sedap dimakan kan?


Resepi Sambal Belacan Macang

0

TOP Pilihan Cik En

TOP Pilihan Cik En | Semua orang ada jenama detergen atau pencuci pakaian kegemaran sendiri. Macam cik en, cik en suka dengan jenama TOP. Sebabnya komitmen TOP untuk menghasilkan inovasi teknologi pencuci pakaian berterusan menghasilkan detergen yang mampu menyingkirkan 99.9% virus pada masa pemulihan pandemik. Lagipun dengan pelbagai pilihan wangian dan ciri ciri seperti Super White, Super Hygine, Super Colour, Blooming Freshness, Silky Miracle dan banyak lagi. 


0

Ivermectin Untuk Rawatan Covid19?

Ivermectin Untuk Rawatan Covid19? | Jarang cik en nak bercerita mengenai Covid19 sebabnya semua sedia maklum info info dari pelbagai medium sosial kan? Tapi cik en tertarik nak berkongsi mengenai ivermectin untuk rawatan covid19. Sebabnya Ivermectin adalah ubatan yang kerap digunakan oleh cik en dan Vet dalam rawatan parasit pada haiwan. Boleh dikatakan setiap hari rasanya puluhan haiwan kesayangan yang cik en gunakan untuk injection. 



0

Genap 100 Hari Abah Pergi

Genap 100 Hari Abah Pergi | Betulah kata orang, rindu paling sakit rindu pada yang dah tiada. Hari ini 8 Jun 2021, genap abah pergi. Nampak macam cik en biasa biasa tapi hati ini tak leh nak ungkap apa apa. Ikutkan cik en nak sibukkan diri sampai betul betul okey tapi sebab PKPD dan Lockdown, hasrat tu kesampaian. 



0

Lumpy Skin Disease (LSD) Pada Ternakan Lembu

Lumpy Skin Disease (LSD) Pada Ternakan Lembu | Sebelum penyakit ini heboh di media massa dan sosial, cik en sendiri dah mengetahuinya lebih awal sebagai kakitangan Jabatan Veterinar. Apa yang dimaklumkan kepada kami, ianya hanya memberi kesan ekonomi kepada penternak. Kerana jika LSD ini kronik, ianya memberi kesan kepada kualiti daging. Tapi masih belum dibuktikan ianya penyakit Zoonatik. Zoonotik adalah penyakit yang boleh menjakiti manusia. LSD merupakan salah satu penyakit yang wajib lapor kepada Jabatan Veterinar.



0

Bolehkah Kucing Bunting Mandi?

Bolehkah Kucing Bunting Mandi? | Bolehkah kucing bunting mandi? Ramai yang tanya dengan cik en. Jadi terpanggil la nak menajwab persoalan korang dalam bentuk blog. Anyway sebelum tu nak bertanya juga, korang mandikan kucing korang berapa kali dalam masa sebulan? Hari hari ke? Atau seminggu sekali ataupun sebulan sekali? Untuk pengetahuan korang, kucing sejenis haiwan pembersih. Mereka suka menjilat bulu dan itulah maksud mandi bagi mereka. Itu dah cukup bersih buat mereka tapi untuk kita yang bela secara indoor dan tidur sekali? 



1

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang

Baru Bela Kucing Indoor? Ini Panduan Untuk Korang | Ramai juga yang cik en baca inginkan tips penjagaan kucing yang baru dibela. Lagi lagi kucing yang dibela di dalam rumah atau dipanggil indoor perlulah penjagaan yang khusus untuk mengelakkan masalah kesihatan, kebersihan dan lain lain lagi. Dalam musim Covid dan ada yang susah untuk ke Vet untuk konsultan, cik en berkongsi serba sedikit info untuk panduan korang yang baru membela kucing jenis indoor. Cik en akan listkan juga barangan kucing yang boleh korang dapatkan secara online. Jom kita checklist satu persatu. 



4

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat | Beberapa hari lepas adalah temujanji cik en dengan pakar selepas 4 bulan. Doktor yang handle kes cik en hari tersebut pun kata, lama juga temujanji awak ini sambil tengok kad temujanji cik en. Cik en pun kata, mungkin saya more better kot sebelum ini. Sebab itu dijarakkan masa lama. Doktor pun mengiyakannya. Anyway doktor kali ini dah 2 kali cik en jumpa. Awal dulu dia juga naikkan dose percubaan cik en kepada 50. Dan nampaknya, kali ini pun dia juga naikkan dose ubat cik en. 



0

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious | Cik en jarang sangat abadikan gambar dalam bentuk hardcopy. Jika zaman kecil memang wajib hantar ke kedai gambar sebabnya menggunakan filem tapi apabila zaman maju dan wujudnya memori penyimpanan gambar dan media sosial untuk disimpan secara maya, cik en boleh dibilang berapa kali sahaja cetak gambar. Itu pun gambar pasport untuk urusan rasmi sahaja. Sampailah, cik en nampak gambar kanvas yang cantik di Printcious. Terus cik en macam tertarik untuk buat. Akhirnya cik en pun terus pilih gambar yang cantik untuk dibuat kanvas. 



5

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia

Jenis Jenis Cat Litter Yang Ada Di Malaysia | Jika di tanya kepada pemilik kucing, korang memang expert untuk senarikan jenis jenis cat litter yang ada. Siap ada beri review lagi kan? Tapi untuk yang baru menjinakkan diri membela kucing ini, semestinya ilmu kekucingan sangatlah sedikit. Jika ditanya di group kucing ada segelintir yang merendah rendahkan. So disebabkan itu, cik en akan kongsi dengan korang (newbie) hihihi, mengenali jenis jenis cat litter yang ada di kedai kucing atau secara online seperti di Shoppe



4