Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Featured

Showing posts with label Featured. Show all posts
Showing posts with label Featured. Show all posts

Kawal Berat Badan Dengan Leedee Shakolat

Kawal Berat Badan Dengan Leedee Shakolat | Antara benda paling susah untuk cik en buat adalah mengawal selera makan dan craving benda benda manis. Cik en ada terbaca, fibroid cik en ini ada kaitan dengan berat badan yang hampir obesiti dan tidak mengamalkan rutin khidupan yang sihat. Tapi semenjak cik en sibuk di klinik veterinar, cik en memang jarang bersenam dan rutin makan tidak menentu sehingga buat tengah malam sentiasa lapar. Dah cuba juga banyak kali untuk kawal pemakanan, tapi asyik gagal. Akhirnya cik en cuba dengan produk dari Leedee iaitu Shakolat. 



0

Cik En Cerahi Kehidupan Bersama TOP

Cik En Cerahi Kehidupan Bersama TOP | Musim pendamik Covid-19 masih lagi belum habis dan masih ada yang terkesan dari segi ekonomi dan mental. Lagi lagi ibu tunggal yang perlu menguruskan keluarga sendiri. Sekolah dah buka dan banyak keperluan yang perlu ibu ibu ini beli untuk anak anak mereka. Cik en pun ada kawan kawan yang mengeluh harga barangan yang semakin meningkat. Baju baju anak pun ada yang sedikit mahal. Tapi apabila Sourthern Lions Sdn Bhd lancarkan kutipan amal Cerahi Kehidupan Bersama TOP (Brighter Future with TOP) bersama agensi yang popular, cik en dapat rasai sinar harapan untuk ibu ibu tunggal ini. 



0

Cara Mudah Buat Lesen Memandu Secara Online

Cara Mudah Buat Lesen Memandu Secara Online | Semenjak Covid19 dan kita terpaksa menjalani Perintah Kawalan Pergerakan, cik en sudah tak berminat habiskan masa di kawasan sesak walaupun ianya perlu cik en pergi. Covid masih ada dan cik en memilih untuk menggunakan kemudahan di atas talian untuk urusan urusan yang perlu. Urusan dalam talian atau online yang penah cik en buat seperti Renew Roadtax Kereta . Tapi kali ini cik en nak kongsikan Cara Mudah Buat Lesen Memandu Secara Online yang mana korang tak perlu buang masa beratur dan menunggu. 


7

Suka Duka 2021

Suka Duka 2021 | Bersempena entri terakhir tahun 2021 ini, cik en nak simpan disini suka duka 2021 cik en. Tahun ini merupakan tahun yang sangat strunggle buat cik en. Tahun yang ada suka dan dukanya. Banyak kisah yang buat cik en lebih matang dan lebih kuat. Untuk cik en meluah di sosial media agak terhad dan boleh disalah ertikan oleh orang yang tidak memahami. Cukuplah cik en coret disini seperti mana dulu. 



0

Tempat Menarik Di Manjung Perak

Tempat Menarik Di Manjung Perak | Cik en nak berkongsi dengan korang tempat tempat menarik yang ada di Manjung Perak. Ramai yang nampak Pulau Pangkor dan Teluk Batik sahaja sebagai tempat menarik yang ada di Manjung tapi ada beberapa tempat lagi yang boleh cik en kongsikan. Sebagai penduduk di daerah ini, cik en terpanggil nak kumpulkan dalam satu entri sahaja. So, harap entri ini boleh bantu korang untuk cari Tempat Menarik Di Manjung Perak. 


14

Tempat-Tempat Menarik di Melaka

Tempat-Tempat Menarik di Melaka | Dulu cik en pernah menetap di Melaka dan pernah bersekolah di beberapa buah sekolah. Melaka adalah tempat yang paling banyak kenangan sebabnya di sanalah, cik en paling ramai kawan dan cinta monyet. kali terakhir cik en ke Melaka pada tahun 2019, itupun ada urusan rasmi disana. Baru baru ini, geng keluarga cik en yang memang setiap tahun buat rutin travel cadangkan kepada cik en untuk ke Melaka nanti. So, sebagai perancang tentatif program, cik en perlu mencari tempat tempat menarik yang ada di Melaka. So, dah alang alang mencari, cik en nak simpan di sini untuk rujukan kawan kawan cik en. 



13

Tempah Custom G-Shock di Belispree

Tempah Custom G-Shock di Belispree | Mesti ada dikalangan pembaca cik en peminat jam G-Shock kan? Cik en pun ada beberapa koleksi. Kadang kadang mesti korang nak mencari yang ada sentimental value untuk dijadikan hadiah untuk pasangan, kawan baik atau keluarga kan? Masih dengan minat dengan jam G-Shock tapi kali ini cik en nak kongsi yang boleh custom mengikut idea korang sendiri. Cik en kongsi dari pembelian di Shoppe tapi korang boleh beli secara walk-in atau melalui laman web mereka. So nak tahu tak lebih lanjut Tempah Custom G-Shock di Belispree? Jom baca entri ini sampai habis okey. 


7

Bujang Garden Nursery Sitiawan Manjung Perak

Bujang Garden Nursery Sitiawan Manjung Perak | Membunga dan mempokok bukanlah hobi yang cik en pernah explore selama ini. Cik en rasakan diri cik en tak ada kemahiran dan membela pokok dan bunga walaupun cik en sendiri tak pernah mencuba. Sebelum ini cik en sibuk bekerja dan tak pernah terfikir nak mencuba hobi ini. Lama lama, cik en mula minat apabila ada suggest untuk cik en explore bidang ini untuk terapi diri. Bermula dengan research di internet, cik en memilih bunga yang senang hidup tapi cantik. Akhirnya cik en memilih bunga ros jepun dan beli secara online. Itulah titik permulaan cik en berjinak dengan aktiviti ini. 



0

"Main Kutu" Yang Selamat Dengan MAE By Maybank

"Main Kutu" Yang Selamat Dengan MAE By Maybank | Korang pernah "main kutu" ? Cik en dari zaman sekolah lagi pernah main dan pernah juga la tak cukup dapatnya apabila ada kawan yang tak bayar sampai habis. Masa itu hanya guna nilai yang sedikit. Dan kali terakhir cik en "main kutu" beberapa tahun lepas dengan saudara mara di kampung. Alhamdulillah, masa itu cik en tak ada masalah. Cukup masa dapat duit dan nilai yang betul. Tapi cik en  nak kongsi dengan korang cara "main kutu" paling selamat pernah ada. Dan korang sendiri bukan sahaja boleh menyimpan tapi buat tabungan semasa kecemasan. 



1

Bila Boleh Mandulkan Kucing Selepas Beranak?

Bila Boleh Mandulkan Kucing Selepas Beranak? | Ramai juga yang bertanya dengan cik en, kucing saya dah terbunting, bila masa sesuai untuk mandulkan kucing saya selepas beranak nanti ye? Kalau terlambat risau terbunting balik sebabnya kucingnya pantang tak ikut kebiasaaanya. Hahaha. Tau tau, dah balik rumah memboyot. Tak dan nak dibawa ke klinik atau booking untuk mandul. Harap entri ini dapat bantu korang yang masih tak tahu waktu sesuai untuk memandulkan kucing betina yang baru melahirkan anak



0

5 Makhluk Lahir Tanpa Ibu

5 Makhluk Lahir Tanpa Ibu | Setiap benda bernyawa di dunia ini semestinya ada ibu. Ibu yang akan melahirkan anak. Cerita Nabi Isa yang dilahirkan oleh Mariam pun masih ada ibu walaupun tiada bapa. Tapi tahukah korang ada juga makhluk yang dilahirkan tanpa ibu. Tahu tahu dah wujud. Info kali ini cik en dengar dari ceramah ilmu di media sosial tapi cik en tak ingat di rancangan apa. Lagipun, entri ini dah ditaip lama dulu cuma cik en tak edit untuk publish. Jadi mesti korang yang tak tahu ingin tahu siapakan mahkluk yang dilahirkan tanpa Ibu.


1

One Stop Center di Petronas UTP Seri Iskandar Perak

One Stop Center di Petronas UTP Seri Iskandar Perak | Cik en paling suka kalau pergi satu tempat itu dan boleh buat pelbagai urusan dan pembelian. Kira macam one stop center. Dapat jimatkan masa dan seterusnya memudahkan kerja cik en. Faham la, cik en ini, memang sibuk memanjang. Kereta itu kalau tak disebabkan perlu isi minyak memang tak isi. Jadi tempat yang paling sesuai untuk buat one stop center ini semestinya di stesen minyak. Semuanya kita boleh buat serentak. Tak perlu nak ke sana sini dan mencari tempat letak kereta. Salah letak kena saman pula. Hahaha. Disebab itulah cik en suka singgah di Petronas UTP Seri Iskandar Perak



1

Sudah Mandul Tapi Kucing Masih Gigit Belakang Leher Kucing Lain?

Sudah Mandul Tapi Kucing Masih Gigit Belakang Leher Kucing Lain? | Cik en kerap ditanya persoalan ini. Kucing saya telah dimandulkan tapi kenapa dia memanjat kucing lain? Anyway, mengigit di belakang leher kucing lain atau nampak seperti memanjat bukanlah satu satunya bermaksud ia hendak mengawan. Banyak faktor lain lagi. Cik en harap entri ini dapat membantu korang memahami dan janganlah buat andaian sendiri dalam menilai perangai kucing korang itu. Tak pasal pasal memfitnah kucing. Hahahaha



0

U.S. Potatoes Membawa Makanan Berkhasiat Untuk Penang’s Medical Frontliners Sempena International Chef’s Day

U.S. Potatoes Membawa Makanan Berkhasiat Untuk Penang’s Medical Frontliners Sempena International Chef’s Day  | Bersempena International Chef's Day, World Chefs Without Borders dan Penang Chefs Association telah menyediakan 600 makanan berkhasiat dengan U.S Potatoes untuk diberi kepada medical frontliners di Hospital Besar Pulau Pinang dan Seberang Jaya. Inisiatif ini dengan kerjasama juga Mutiara Food Bank.



1

Pernah Try Shopping di PG Mall?

Pernah Try Shopping di PG Mall? | Korang pernah tak cuba shopping online selain daripada 2 platform yang terkenal di Malaysia? Mesti kebanyakkannya akan vote tak pernah. Tahukah korang ada lagi satu platform shopping online yang tak kurang hebatnya. Bukan ayat mempromosi tapi dari pengalaman cik en membeli 2 item memang tersangat puas hati. Customer services mereka yang terbaik cik en rasa sebab sentiasa follow up barangan dah sampai ke belum. 



1

Pernah Tengok Kucing Ada 1 Testis (Cryptorchid)

Pernah Tengok Kucing Ada 1 Testis (Cryptorchid) | Disebabkan hari ini ada kes Cryptorchid ini so cik en nak story sedikit mengenai topik ini. Cryptorchid atau secara bahasa mudahnya kucing memiliki 1 testis (telur) sangat rare dan mereka ini memerlukan pembedahan untuk permandulan. Kebiasaanya kucing normal akan nampak 2 testis di bahagian luar dan proses permandulan sangat mudah. Tapi untuk kes Cryptorchid ini, hanya nampak 1 testis sahaja walaupun mereka sebenarnya ada 2 testis



0

Selesai 1 Lagi Hutang

Selesai 1 Lagi Hutang | Alhamdulillah, menjadi keutamaan cik en untuk selesaikan semua hutang cik en. Lagi lagi hutang masa zaman belajar dulu. Cik en memang amalkan konsep, kesenangan dan kekayaan adalah pada orang yang bebas hutang. Kalau masih berhutang sana sini dan tiada komitmen membayar itu tandanya kita ini lebih susah dari orang miskin.Nak hidup senang, langsaikan hutang secepat mungkin mengikut kemampuan. Untuk kali ini, cik en baru selesaikan Pinjaman Pendidikan Anak Anak Perak di bawah kerajaan negeri perak.



0

Akhirnya Dapat Buang Tabiat Buruk Craving

 Akhirnya Dapat Buang Tabiat Buruk Craving | Cik en dari dulu sejenis manusia yang tak ada perasaan craving pada apa apa kecuali kemaruk bercinta dan frust menonggeng je. Hahahha, Tapi dalam setahun ini cik en ada masalah craving yang sangat teruk. Sampaikan tak dapat boleh buat moody. Nak tahu cik en craving apa? cik en craving fucuk goreng. Sekali beli mesti 7 ikat. Cik en macam rupa penagih dadah rupanya. Tapi ini penagih fucuk goreng. Hhahahah



0

Follow Up Di Blood Bank (Jabatan Patologi)

Follow Up Di Blood Bank (Jabatan Patologi) | Ingat lagi kisah cik en masuk ward yang cik en cerita di Cik En Masuk Ward? Cukup seminggu cik en perlu follow up di Blood Bank untuk masukkan lagi ubat. Tak menyangka pulak, banyak jabatan dan tempat cik en tahu di sekitar Hospital Seri Manjung ini. Dulu hanya Jabatan Psikitrik dan OnG sahaja. Berbalik kepada cerita asal tadi, cik en perlu follow up semula dan juga drip Normal Saline dan Ion. 



0

Telinga Kucing Dipotong Tanda Kucing Liar Telah Dimandulkan

Telinga Kucing Dipotong Tanda Kucing Liar Telah Dimandulkan | Haaaa... jangan fikir kucing tak bertelinga pula ye. Maksud dipotong disini adalah dipotong sedikit di hujung untuk memberi tanda kucing tersebut telah dimandulkan. Tidak semua kucing dimandulkan akan dibuat begitu tetapi kepada kucing tertentu sahaja. Harap dengan entri ini dapat bantu korang mengenali kucing ini dan memberi sedikit ilmu vet. 



1