Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Eintan Nurfuzie

Showing posts with label Eintan Nurfuzie. Show all posts
Showing posts with label Eintan Nurfuzie. Show all posts

Apa Fungsi Jabatan Veterinar? Hanya Untuk Rawatan dan Kebajikan Kucing Sahaja Ke?

Apa Fungsi Jabatan Veterinar? Hanya Untuk Rawatan dan Kebajikan Kucing Sahaja Ke? | Panjang pula tajuk cik en kali ini. Sebagai pengawai di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri, cik en terpanggil untuk menjawab pertanyaan mengenai fungsi Jabatan Veterinar dalam merawat dan memberi konsultan pada small animal atau lebih mudah pada kucing dan anjing serta haiwan kesayangan yang lain. Cik en ingin perbetulkan atau memberi info supaya korang diluar sana dapat memahami skop kerja di Jabatan Veterinar ini. 


1

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung | Lama juga cik en tak buat review tempat di Manjung ini kan. Kebetulan cik en mencuba satu tempat baru, rasanya cik en nak simpan memori di blog ini. Jika sebelum ini cik en lebih suka memanjakan diri di D'wafa Care Seri Manjung tapi disebabkan penuh cik en mencuba sesuatu yang lain iaitu berbekam. Itu pun cik en bawa abah dan pak ndak cik en pergi. Dan bila ditanya ada bekam untuk wanita, terus cik en buat juga. Berbekam ini memberi kesan yang berbeza dengan urut. Apa perbezaannya? Kena baca entri ini sampai habis



1

Kepala Kebas dan Bersemut

Kepala Kebas dan Bersemut | Pernahkah korang ada masalah kepala kebas atau bersemut? Cik en sekarang ini tengah rasa. Tak pastilah kerana apa tapi dah alang alang ada benda nak kongsi, cik en pun research la. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan apabial cik en habis mencari info, cik en mula risau pula dengan tahap kesihatan cik en sekarang ini. Kena start amalkan makanan yang sihat. Dah masuk 30 an ini macam macam pula jenis penyakit yang datang

Kepala Kebas dan Bersemut
6

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan? | Semestinya korang pencinta kucing dan anjing selalu mendengar mengenai pihak penguasa tempatan seperti "orang majlis" "orang pembandaran" dan lain lain lagi yang bertanggungjawab dalam menyelesaikan isu isu melibatkan kacau ganggu penduduk dan sebagainya menangkap dan menjalan proses Put To Sleep (PTS) terhadap haiwan dalam menyelesaikan masalah aduan yang diterima. Ramai yang mengejam tindakan yang diambil oleh pihak berwajib ini dan ada juga NGO yang menangkap gambar dan menularkan di laman media sosial dan membuat aduan ke Jabatan Perkhdimatan veterinar (DVS). Persoalannya sekarang, siapa yang patut di persalahkan? Pihak berwajib hanya menjalankan tindakanmengikut aduan aduan yang telah dilaporkan. | Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?


1

Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?

Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud? | Semenjak blogger menukarkan dashboard, cik en masih lagi mengambil mood untuk menggunakan interface yang baru ini. Malam ini cik en ada sedikit mood mengadap pembaharuan blogger so cik en nk kongsi satu topik yang mungkin korang tahu ataupun tak pernah tahu. Cerita ini bermula Sabtu lepas, cik en buat rawatan spa di favourite spa cik en di Manjung ini iaitu D'Wafa Care. Ownernya yang bernama Ida mennimbulkan topik Penyakit Ain ini dan cik en rasa ianya topik yang sesuai untuk cik en sharing dengan korang. Apakah Penyakit Ain ini? Adakah Penyakit Ain ini Sihir dan relevenkah kita terutama orang Islam mempercayai Penyakit Ain ini. Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?


Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?
Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?


Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?

0

Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja

Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja | Di hari yang sama, selepas mandi manda di Air Terjun Ulu Licin Beruas dan Tasik Cermin Ipoh Perak, cik en patah semula ke Kellie's Castle Batu Gajah Perak yang sebelum ini terlalu full dan panas. Cik en dah banyak kali ke sini jadi trip ini cik en lepaskan adik adik untuk explore sendiri sekitar Kellie's Castle Batu Gajah Perak. Cik en dan adik cik en, ayang kami hanya bersantai sambil bersembang sembang. Apa pun adik adik hanya fikirkan tangkap gambar tanpa explore sejarah di Kellie's Castle Batu Gajah Perak ini. Hahhahaha | Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja

0

Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik

Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik | Selesai bermandi manda di Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak, kami terus ke Kellie Castle awalnya. Tapi bila sampai nampak full dan panas sangat, kami terus ke Tasik Cermin Ipoh Perak dulu. Sebelum ini cik en pernah keluarkan entri Cara Ke Tasik Cermin Ipoh Perak sumber dari Tourism Perak tapi belum kesempatan untuk ke sana. Kali ini cik en pergi bersama adik adik yang suka ber OOTD. Jadi ada point la untuk cik en pergi ke Tasik Cermin Ipoh Perak ini. | Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik

Tasik Cermin Ipoh Perak
Tasik Cermin Ipoh Perak 

5

Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak Tempat Mandi Manda Bersama Adik Adik

Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak Tempat Mandi Manda Bersama Adik Adik | Hari minggu dan bersambung dengan cuti am buat cik en merancang jalan jalan bersama adik adik cik en. Adik adik yang cik en maksudkan adalah sepupu sepupu cik en dan seorang adik kesayangan cik en. Disebabkan ibu mereka berpantang jadi cik en ambil keputusan untuk bawa adik adik berjalan jalan memandangkan mereka bosan cuti selama 3 hari. Tempat pertama cik en pilih adalah Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak. | Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak Tempat Mandi Manda Bersama Adik Adik



2

Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala

Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala | Ingat tak cik en nak kongsi resepi Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala di entri Kepala Jadi Lembik Dan Berlekuk, Rupanya Cik En... Maaf sebab lambat sikit cik en kongsikan disebabkan kekangan cik en untuk kerja hakiki dan kerja part time cik en. Resepi Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala hanya gunakan bahan yang ada di dapur dan boleh didapati di pasar basah sekitar korang. Air jamu ini 100% bahan semulajadi dan segar. | Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala


1

Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk. Rupanya Cik En...

Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk. Rupanya Cik En... | Alhamdulillah, selepas struggle untuk kembali sihat dan cergas, cik en beransur baik walaupun bukan sepenuhnya. Cik en tak pasti korang pernah atau tidak mengalami keadaan Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk macam cik en ini tapi kalau korang pernah mengalami, cik en sangat mengharapkan untuk korang berkongsi pengalaman korang untuk sembuh. Mungkin boleh cik en masukkan dalam cara cik en untuk sembuhkan cik en dari masalah Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk ini. | Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk. Rupanya Cik En...

4

Seronok Jadi Vet? Fikirkan Selepas Baca Entri Ini

Seronok Jadi Vet? Fikirkan Selepas Baca Entri Ini | Ramai adik adik yang datang klinik cik en dan menyatakan seronok jadi macam akak. Seronok sebab bermain kucing dan anjing setiap hari. dapat diagnosis penyakit kucing dan merawat sehingga baik. Apa yang adik itu nampak adalah satu sisi dan adik itu masih tak nampak sisi yang lain. Dimana vet itu bekerja, dibawah jabatan, klinik swasta, ladang, logi dan lain lain, masing masing ada cabaran yang berlainan. Disini cik en nak kongsi dengan korang cabaran menjadi vet di klinik kerajaan. | Seronok Jadi Vet? Fikirkan Selepas Baca Entri Ini


1

Akhirnya Doktor Minta Pertimbangkan Keputusan Tersebut

Akhirnya Doktor Minta Pertimbangkan Keputusan Tersebut | "Cik balik dan fikirkanlah semasak masaknya. Jika rasa bersedia, datanglah. Jika rasa terlalu sakit, terlalu lemah, datanglah ke wad kecemasan" Ayat yang cik en harap takkan keluar dari seorang doktor. Sebabnya dari awal lagi, cik en sudah diterangkan. Tapi cik en berharap temujanji selepas 4 bulan ini memberi sedikit sinar harapan seperti mana perjumpaan cik en dengan psikitrik 2 minggu lepas. Nampaknya tidak....| Akhirnya Doktor Minta Pertimbangkan Keputusan Tersebut

1

Dugaan Pesakit OCD

Dugaan Pesakit OCD | Cik en kerap mengalami masalah di klinik tempat cik en bekerja. Cik en tak marah client tapi nampak macam marah. Cik en sebenarnya risau sangat kalau client terasa dengan tingkahlaku dan lenggok bahasa cik en. Semenjak OCD, memang cik en tak boleh control diri dan sembunyikan perasaan marah cik en. Bak kata orang tak profesional. Tapi tak lama pun, dalam 10 minit cik en dah kembali tenang, cik en akan ok. Tapi adakah client cik en tu akan ok balik dengan cik en? | Dugaan Pesakit OCD

OCD (Obsessive-Compulsive Disorder)

1

Tukar Rim dan Tayar Baru Yang Murah di Huat Tyres & Services Centre Sitiawan

Tukar Rim dan Tayar Baru Yang Murah di Huat Tyres & Services Centre Sitiawan  | Rutin 3 atau 4 tahun, cik en akan tukar tayar baru untuk Mr Barney cik en tu. Walaupun kali ini bunga tayar masih banyak tapi tayar dah keras. Dengan bantuan orang berpengalaman, cik en yang sebenarnya malas ambil tahu bab itu (hihii) mengikut sahaja untuk menukar tayar. Kebetulan memang dah terasa lain pun. Cik en selalunya tak pernah ikut pun si dia tukar tayar kereta cik en, tapi kali ini cik en ikut pula Disebabkan diperkenalkan la, dari tayar ke rim. ahhahaha. Kedai yang cik en maksudkan adalah Huat Tyres & Services Centre SitiawanTukar Rim dan Tayar Baru Yang Murah di Huat Tyres & Services Centre Sitiawan 


1

Perjumpaan Dengan Psikiatri Kali Ke 3

Perjumpaan Dengan Psikiatri Kali Ke 3 | Hari ini cik en dijadualkan untuk temujanji dengan psikiatri kali yang ke3. 2 temujanji sebelum ini iaitu pada bulan April dan awal Jun terpaksa ditunda disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diarahkan oleh pihak kerajaan. Tapi ubat cik en masih diteruskan selepas konsultan melalui telefon oleh doktor. Jadi doktor dah bagi bekalan selama 2 bulan pada masa itu. Ubat yang dibekalkan cik en pernah cerita di entri Kesan Mengambil Ubat Luvox 50. Ubat masih berbaki 2 biji dan semestinya doktor pun dah syak yang cik en ada termiss ambil ubat. hahahha. So nak tau perkembangan cik en tak? Kalau nak korang kena baca entri ini, kalau tak boleh klik pangkah. Hihihi. | Perjumpaan Dengan Psikiatri Kali Ke 3

3

Kesan Mengambil Ubat Luvox 50

Kesan Mengambil Ubat Luvox 50 | Entri ini adalah sambungan daripada entri Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun. Dalam entri tersebut cik en ada kata, cik en dalam treatment dengan cara makan ubat cuma cik en tak nyatakan ubat apa dan berapa dose. Kali ini cik en nak sambung balik pengalaman cik en dengan ubat tersebut. Cik en diberi ubat 50 mg fluvoxamine maeate atau dengan nama jenama Luvox 50 dari company Abbott. Cik en harap sesiapa yang makan ubat ini boleh sharing pengalaman korang di bahagian komen di entri Kesan Mengambil Ubat Luvox 50  ini nanti untuk rujukan kawan kawan. 

Kesan Mengambil Ubat Luvox 50
Kesan Mengambil Ubat Luvox 50 

2

Rezeki PKP Langsaikan Pinjaman Kereta

Rezeki PKP Langsaikan Pinjaman Kereta | Alhamdulillah, walaupun Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang diumumkan oleh Perdana Menteri dalam 2 atau 3 bulan lepas banyak memberi kesan kepada rakyat Malaysia, tapi dengan inisiatif yang kerajaan beri seperti perlepasan beberapa pinjaman dapat membantu cik en melangsaikan hutang yang ada. Komitmen cik en tinggi walaupun masih bujang. Banyak pinjaman yang cik en buat dan ada pinjaman dah selesai seperti PTPTN dan beberapa hutang sesaje (ambil handphone. ahahhaha). Dan baru baru ini cik en berjaya tutup lagi satu pinjaman iaitu pinjaman kereta. Rezeki PKP Langsaikan Pinjaman Kereta

No photo description available.

7

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun | Tiberrr cik en up balik kisah anxiety dan depression. Lama kan cik en tak update pasal ini. Last update entri kalau tak silap penghujung tahun 2017. Cik en menaip semula story ini sebab ramai yang bertanya pasal supplement yang cik en cuba sebagai remedy anxiety iaitu Passion Flower. Jadi sebab ramai juga yang bertanya keberkesanan dan perkembangan cik en sekarang ini, cik en akan sharing keadaan sebenar cik en lani. So entri ini entri personal tiada kaitan dengan promosi produk. Hahahha. Cik en akan cerita step by step bagi yang baru jadi pembaca cik en akan nampak pengalaman cik en dengan anxiety dan depression. Harap korang yang baca boleh dapat sedikit info untuk diri sendiri. Manatau simpton cik en sama dengan korang. | Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun


Permulaan Cik En Dengan Anxiety dan Depression 


Cik en start rasa kelainan pada diri tahun 2016 lagi. Entri pertama cik en pasal anxiety saja, sebabnya persamaan cik en lebih kepada anxiety pada masa itu. Korang boleh baca entri Kisah Benar : Kopi Buat Aku Moody Entri pertama ini cik en dah start stop minuman kaffein. Kopi dan nescafe cik en dah tak sentuh sebab cik en dah mula tak boleh tidur malam. sehari kadang kadang 2 jam itu pun tak nyenyak even badan penat. Lepas stop, cik en nampak ok sikit, tapi kisah di entri Kopi Dah Jadi Musuh Aku menceritakan cik en over minum nescafe dan benda tu datang balik. Masa tu memang kopi benda cik en paling pantang. Ini peringkat awal cik en dengan anxiety. 

Selepas itu, cik en stabil dan masa ini cik en mencari Apa Itu Anxiety. Masa ini masih belum  tahu pasal depression lagi. Cik en akan update bila cik en berjaya kalahkan anxiety. Kiranya cik en masih boleh melawan dan think positif. Nampak tak cik en masa itu masih kuat dan semangat untuk sembuh dan cik en berjaya. 

Selepas beberapa bulan itu, cik en masih lagi dengan tekanan kerja, peribadi dan lain lain, masa ini ada kisah iaitu kisag cik en hilang ingatan sebentar. Korang baca di entri Overstress Buat Hilang Ingatan. Masa kejadian ini, Allah je yang tahu betapa takutnya cik en. Cik en boleh lupa jalan nak balik rumah sedangkan cik en bertahun guna jalan yang sama. 

Dalam masa yang sama, cik en mula beremosi dengan cerita, drama atau kisah sedih sampai  ada satu keadaan cik en menangis tak nak ikut kawan pergi tengok movie sedih ( kalau tak silap cerita itu ada melibatkan penderaan dan ganguan emosi). Cerita itu cik en story di Normal Ke Kalau Tidak Tengok Drama Konflik?

Selepas cik en rasa semua simpton buat cik en tak normal, tak jadi diri sendiri sebelum ini, cik en mula search di blog perubatan di luar negara dan cara yang dikongsi di group facebook untuk mencari rawatan alternatif (tanpa ubatan dan doktor). Antara rawatan terawal cik en buat adalah dengan berpuasa dan pantang beberapa minuman dan makanan yang cik en stori di entri Cuba Berpuasa Untuk Atasi Masalah Anxiety Disorder. Selain itu pengambilan Passion Flower dan amalkan yoga ataupun bersukan cik amalkan juga. Dalam masa yang sama Cik en cuba bantu diri cik en lagi dengan berjumpa private doctor di Ipoh. Cerita itu korang boleh baca di entri Dalam Diam Buat Ujian Air Kencing dan Darah.

Dalam masa yang sama, perubahan emosi buat cik en kehilangan sorang demi sorang kawan, masa  itu cik en taip entri Susah Ke Nak Memahami Pesakit Anxiety. Cik en nak kawan kawan cik en faham keadaan cik en. Kami tak minta jadi macam ni, tapi tekanan demi tekanan buat kami jadi macam ni. Tapi entri itu tak berjaya untuk mereka faham. 

Ada juga yang pertikai, " kamu suka duduk sorang sorang" dan cik en luahkan dalam entri Pesakit Anxiety Suka Hidup Sendiri dan Menyendiri. Dan start dari situ, cik en tutup kesemua persahabatan. Yang ada, cik en jauhkan diri, menyendiri dan bersendiri. Kesannya buat cik en stabil untuk jangka masa beberapa tahun. Dalam masa beberapa tahun, cik en dapat depression tanpa sedar. Itu yang cik en tak cerita dalam blog. 

Depression Pula Yang Datang Tanpa Sedar


Depression yang cik en rasa cik en boleh dikatakan masa itu cik en hidup atas dasar hidup. Selagi bernafas, Im continue my life. Pergi travel, kapal terbang meletup atau terhempas, cik en tak kisah dan sampai tahap nak benda itu terjadi. So tak perlu hidup dah. Sepanjang beberapa tahun, cik en tak ada keseronokan langsung. Hanya yang ada kesedihan, putus asa dan biarkan diri jadi apa pun. Sebab cik en tak peduli apa pun. Duit dibuang buang, ada bagi rantai emas, cik en tak nak, ada bagi hadiah cik en tak buka berbulan bulan. Beli handphone tak diguna dan sampai tahap masa dapat keputusan loan rumah berjaya cik en tak ambil peduli. Hahhaha. Sampai tahap camtu. Nampak sangat tak normal kan? 

Sampailah cik en kerja partime 2 bulan. Kerja non stop. Masa itu, cik en sibuk dan cik en tak overthinking berlebihan. So nampak macam cik en dah normal. Lepas habis kerja part time, duit gaji cik en beli motosikal. Cuba hobi baru. Cik en memilih Honda RS150R Pilihan Hati Cik En. Ini antara usaha cik en untuk sembuh sebenarnya. Cik en pun masuk kelab motosikal. Selain itu travel memang dah menjadi hobi pada masa yang sama. 

Perkembangan Anxiety dan Depression Cik En Selepas 3 Tahun


Disinilah bermulanya kemuncak episod depression cik en. Cik en dah tutup pintu persahabatan tapi bila dalam group motosikal, awalnya cik en buat guide. Hubungan biasa biasa. Sampailah ada yang perasaan cik en tak berkawan dengan sesiapa. Update status sedih je. Jadi mereka menasihati untuk berkawan dan bersahabat. 

Awalnya, cik en tak nak sebab takut ada masalah, apabila cik en "lost" lagi sekali cik en akan teruk depression dan anxiety. Tapi mereka meyakinkan cik en dan cik en buka pintu hati untuk rapat dengan mereka. Seperti dijangka, cik en "lost" atas benda benda yang kecil dan berlaku masalah. Masa itu, cik en redho kalau mereka nak pergi sama macam kawan kawan cik en yang meninggalkan cik en dulu. 

Masa itu, cik en rasa menyesal why cik en buka semula pintu persahabatan pada orang luar. Cik en dah biasa dalam "kotak" dan cik en buka "pintu" untuk mereka masuk dan bila cik en "lost" dan berlaku salah faham, mereka pergi sedangkan mereka janji untuk tidak tinggalkan cik en dalam apa jua keadaan pun. Sebab mereka yakinkan cik en tapi bila cik en tunjuk kekurangan cik en, mereka tak boleh terima

Bukan sekali tetapi beberapa kali. Cik en tak boleh paksa mereka terima cik en. Tapi kenapa mereka tak cuba faham cik en. Dan berlaku la peristiwa cik masuk ward dan ada kisah kisah di wad kecemasan yang buat doktor decide refer cik en ke PSY. Dan sekarang cik en berada di saluran yang betul untuk treatment diri cik en. Selepas beberapa kali cuba untuk sembuh sendiri. Dan alhamdulillah mereka yang awalnya menjauh membantu cik en dalam treatment kali ini dan bagi moral support. Terima kasih awak awak semua. 

Pengalaman Cik En Berjumpa Doktor PSY


Cik en jumpa doktor PSY 2 minggu lepas. Dekat 3 jam cik en sharing semua dan kesimpulannya dan dari apa cik en faham, cik en dalam peringkat moderate disebabkan kisah cik en ada beberapa episod. Kata doktor, kalau cik en ada 1 episod ianya di peringkat mild. Boleh dirawat melalui kaunseling. Tapi kalau beberapa episod kena continue dengan ubat.  

Apa itu episod? Apa yang cik en faham, kisah tekanan bermula dari ex bf lama around tahun 2008, berkawan dalam masa 5 tahun tapi perhubungan yang toksik. (biarlah ianya menjadi memori duka cik en sebab ianya melibatkan aib orang lain). Selepas putus, setahun cik en normal tapi selepas itu  ada masalah keluarga, masalah tempat kerja, masalah kerja dan beberapa masalah lain. Cik en berusaha untuk sembuh dengan suplement, yoga dan kehidupan sihat. Cik en dah normal. Dan jadi balik dan normal balik. Jadi itulah maksud episod.

So sekarang cik en official ambil ubat depression dengan dose yang rendah dan perlu makan untuk beberapa tahun akan datang. 

Kesimpulan, kalau rasa pelbagai usaha korang buat masih tak ok, better rujuk yang pakar. Jangan labelkan sakit korang itu gila. Kita tak gila! Kita cuma tertekan dengan kehidupan yang semakin mencabar, Rugi sangat korang tak ambil peluang untuk sembuh dengan saluran yang betul di peringkat awal. Jangan biar lama, mungkin korang akan jadi teruk dan mungkin korang akan mula fikir untuk bunuh diri. 

Macamana nak pergi ke PSY?


Rujuk ke rawatan luar di hospital kerajaan. Story semua cerita korang dan doktor akan decide untuk refer korang ke PSY. Please buat untuk diri sendiri. Jangan fikir apa presepsi orang. Yang penting, korang sembuh dan ada kehidupan yang berkualiti. 

Saat cik en in taip ini, cik en dah mula takut dengan kematian. ahahahha. Dah boleh membahan orang, dah boleh bergurau dan boleh rasa sedikit keseronokan dalam jiwa. ahhahaha. Tak sepenuhnya normal tapi nampak perubahan pada diri. Cik en cuma nak hidup normal macam dulu balik. Sebabnya penat jadi pesakit PSY ini. Nak cepat cepat sembuh dan happy dengan life yang singkat ini



4

Cik En Tak Takut Anjing Eh?

Cik En Tak Takut Anjing Eh? | Seringkali cik en akan diaju soalan ini bila upload gambar bersama dengan anjing. Cik En Tak Takut Anjing Eh? Beraninya cik en? dan macam macam lagi tapi cik en faham kita dah difahamkan anjing memang garang suka mengigit. Lagipun mentaliti kita rakyat Malaysia terutama bangsa Melayu yang anjing ini bukan haiwan yang penyayang seperti kucing. Sebab itu cik en pernah keluarkan artikel Ubah Persepsi Anda Terhadap Anjing pada 2016. Sesiapa yang belum membaca cik en harap korang boleh baca artikel itu untuk korang boleh kenal haiwan bernama anjing ini. 


Cik En Tak Takut Anjing Eh?


Berbalik kepada Cik En Tak Takut Anjing Eh? cik en pun macam korang semua juga. Ada juga perasaan takut dan was was. Lagi lagi cik en berdepan dengan mereka dalam pelbagai keadaan seperti sakit, marah dan agresif. Walau haiwan apa pun even kucing, korang bukannya boleh main terkam je. Jumpa kucing comel terus kejar. Confirm kucing pun akan lari atau bertindak agresif. 

Tips yang cik en akan amalkan bila berhadapan dengan mana mana haiwan yang datang ke klinik atau dimana mana tempat adalah 

  1. Perhatikan matanya, mata takkan menipu. Saiz mata hitam membawa maksud yang tertentu. Jika mata hitam besar maknanya mereka takut. Kalau ditambah dengan kemerahan (bukan masalah sakit mata) kemungkinan mereka tengah marah
  2. Perhatikan gerak badan mereka. Mereka menyinga atau menikus
  3. Jangan terus terkam, peluk, sentuh atau apa apa pun. Mulakan dengan sentuh bahagian yang dia nampak seperti dahi atau kepala. Jika tak ada tindakan agresif, baru perlahan lahan gosok bahagian batang hidung. Pastikan alert bahagian mana yang sakit dan sentuh perlahan lahan di kawasan itu. 
  4. Kalau dah nampak agresif, better jauhkan diri dulu dan mula pujuk guna mulut. 
  5. Kalau kucing cik en akan guna tuala dan tutup mata dulu dan mula perlahan lahan sentuh bahagian badan. 



Untuk kes Fillo dan kawan kawan dia yang mana tinggal di sebelah rumah cik en ini. Cik en ambil masa hampir setengah tahun untuk berkawan dengan mereka. Fillo jenis baka Great Dane. Anjing paling besar. Nampak menakutkan sebab tinggi dia separuh badan cik en tapi paling manja sebenarnya. Anyway anjing yang kecil ini yang paling berbahaya. Sebab mereka suka mengigit bila rasa terancam.

Cik en pernah kena gigit dengan anjing?


Image result for shih tzu

Of Course. Anjing jenis Shi Tzu. Anjing kecil nampak comel sangat tapi kalau terancam atau marah suka mengigit. Anyway tak teruk tapi sakit juga la. Tapi tak terlawan kesan gigit dan luka dari kucing. Sampai 2 3 kali tersembur darah dari kesan gigitan kucing. Hahahhaha

2

Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam?

Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam? | Adalah cik en baca di facebook mengenai vaksin sekian sekian mengakibatkan anak anak semakin mengenyam. Cik en ada tengok profile facebook yang keluarkan artikel itu and .... tak perlu la cik en nak menambah dosa membawang kan? Cuma cik en terpanggil untuk bagi pendapat mengenai topik Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam? ini. 


Sebenarnya semua anak perempuan akan ada perasaan bernafsu selepas mereka datang haid. Its normal. Sama macam dulu. Tapi kenapa dulu tak ada kes seks di bangku sekolah atau pengaulan bebas dari sekolah rendah lagi. Banyak faktor sebenarnya dan kita tak boleh tuju pada 1 sebab ianya terjadi. 

Faktor Anak Anak Sekarang Semakin Mengenyam

  • Teknologi gadjet dan internet 

Dunia teknologi yang memang menjadi habit anak anak sekarang. Internet memang mudah untuk diakses. Kecil kecil lagi dah ada handphone canggih. Berbanding dulu, hiburan anak anak hanya bermain bersama dengan kawan sekolah. Mereka berfikir sebaris dengan fikiran kanak kanak sebab mereka bergaul dengan rakan sama usia. Apabila ada teknologi, boleh google, boleh youtube, mereka diberi pendedahan lebih daripada apa yang mereka perlu tahu. Sebab itu, anak anak sekarang super bijak dan mereka boleh menonton video seks tanpa kawalan. 

  • Khitan

Adakah korang ( ibu ibu muda) tau apa itu khitan? Khitan seperti Khatan. Cuma khitan untuk anak anak perempuan. Kenapa khitan di buat?  Khitan adalah salah satu dari 5 sunnah fitrah. Prosesnya membuang hujung kelentit anak perempuan yang mana kelentit ini memberi ransangan terkuat. Kalau nak baca lanjut boleh baca di Khitan Untuk Anak Perempuan .

  • Adab hubungan suami isteri

Walaupun cik en belum berkahwin tapi semua ini diajar masa sekolah lagi. Bukannya nak bersama suami isteri asal ko puas aku puas settle. Tapi ada adab adabnya. Adab sebelum hubungan, semasa hubungan dan selepas hubungan. Tengok balik semua itu terutama adab sebelum hubungan iaitu Nikah. Selain itu adab buang air kecil seperti berdehem sedikit. Semua itu ada sebab kenapa dalam Islam perlu dibuat. Sebabnya ianya mempengaruhi. Contoh yang mungkin korang senang faham. Korang buat kek. Semuanya tersedia dan masa adunan termasuk bahan yang expired atau semut. Walaupun diakhirnya korang dapat kek tapi rasa dan bau lain dari kek yang menggunakan bahan sempurna. 

  • Didikan ibu bapa

Cik en dulu suka kalau mak abah cik en open minded. Tapi bila cik en dah berusia sebegini, cik en rasa open minded itu tak boleh terlalu open sampai memberi ruang pada anak anak ke lembah yang tak diingini. Contoh : biarkan anak berdua dengan rakan lelaki ke sana ke sini pada usia yang muda. Mak cik en dulu wajib ada adik kalau nak ke mana mana. Kalau tiada adik beradik lain, mungkin ada sepupu atau kawan yang lebih berusia. Hadkan kebebasan dorang tapi jangan sampai mengongkong mereka. Ala ala tarik layang layang. Ada masa tarik ada masa lepas. Sebabnya keadaan dulu dan sekarang berbeza, Dulu kita boleh kongkong anak anak tapi sekarang anak anak akan jadi memberontak. Banyakkan nasihat dan teguran. 

  • Didikan Islam yang sempurna

Menjadi tanggugjawab ibu bapa untuk berikan pendidikan dunia dan akhirat yang sempurna. Dan yang penting carilah agama yang benar. Banyak sangat yang gunakan agama untuk kepentingan sendiri. Dalam Islam semuanya lengkap. Ajaran ini yang sebenarnya akan guide anak anak ini dari buat perkara berdosa. 

Ini antara yang cik en boleh fikir secara spontan semasa entri ini di buat. Mungkin korang ada pendapat yang lain dan boleh kongsi di bahagian komen ya.
3