Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Eintan Nurfuzie

Showing posts with label Eintan Nurfuzie. Show all posts
Showing posts with label Eintan Nurfuzie. Show all posts

Ivermectin Untuk Rawatan Covid19?

Ivermectin Untuk Rawatan Covid19? | Jarang cik en nak bercerita mengenai Covid19 sebabnya semua sedia maklum info info dari pelbagai medium sosial kan? Tapi cik en tertarik nak berkongsi mengenai ivermectin untuk rawatan covid19. Sebabnya Ivermectin adalah ubatan yang kerap digunakan oleh cik en dan Vet dalam rawatan parasit pada haiwan. Boleh dikatakan setiap hari rasanya puluhan haiwan kesayangan yang cik en gunakan untuk injection. 



0

Genap 100 Hari Abah Pergi

Genap 100 Hari Abah Pergi | Betulah kata orang, rindu paling sakit rindu pada yang dah tiada. Hari ini 8 Jun 2021, genap abah pergi. Nampak macam cik en biasa biasa tapi hati ini tak leh nak ungkap apa apa. Ikutkan cik en nak sibukkan diri sampai betul betul okey tapi sebab PKPD dan Lockdown, hasrat tu kesampaian. 



0

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat | Beberapa hari lepas adalah temujanji cik en dengan pakar selepas 4 bulan. Doktor yang handle kes cik en hari tersebut pun kata, lama juga temujanji awak ini sambil tengok kad temujanji cik en. Cik en pun kata, mungkin saya more better kot sebelum ini. Sebab itu dijarakkan masa lama. Doktor pun mengiyakannya. Anyway doktor kali ini dah 2 kali cik en jumpa. Awal dulu dia juga naikkan dose percubaan cik en kepada 50. Dan nampaknya, kali ini pun dia juga naikkan dose ubat cik en. 



0

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious | Cik en jarang sangat abadikan gambar dalam bentuk hardcopy. Jika zaman kecil memang wajib hantar ke kedai gambar sebabnya menggunakan filem tapi apabila zaman maju dan wujudnya memori penyimpanan gambar dan media sosial untuk disimpan secara maya, cik en boleh dibilang berapa kali sahaja cetak gambar. Itu pun gambar pasport untuk urusan rasmi sahaja. Sampailah, cik en nampak gambar kanvas yang cantik di Printcious. Terus cik en macam tertarik untuk buat. Akhirnya cik en pun terus pilih gambar yang cantik untuk dibuat kanvas. 



5

Kesan Ubat Psikiatrik Hanya Pada Otak Bukan Hati

Kesan Ubat Psikiatrik Hanya Pada Otak Bukan Hati | Topik kali ini, cik en nak kongsi melalui pengalaman cik en. Seperti yang sedia maklum, cik en telah kehilangan besar dalam keluarga kecil dan besar cik en setiap bulan bermula awal tahun 2021. Bermula dengan Atok, mak saudara, abah, atok saudara dan terbaru bapa saudara. Semestinya ianya beri kesan mendalam kepada cik en. Dan mungkin yang tahu, cik en merupakan pesakit Psikiatrik dan dalam rawatan hospital. Dah masuk peringkat kedua tapi cik en boleh rasa hampir 50% sihat. Tapi... 



0

Pertama Kali Raya Tanpa Abah

Pertama Kali Raya Tanpa Abah | Tak sampai 3 bulan abah pergi meninggalkan kami sekeluarga. Tahun 2021 ini merupakan tahun yang paling sedih sepanjang hidup cik en. Bermula pemergian Tok Piah (ayah mak) pada 3 Januari, diikuti Makwe Wa (kakak sulung) di Perlis 16 Januari, kemudian abah 1 Mac dipangkuan cik en, 1 April, adik ipar kemalangan tapi selamat, 9 April, Tok Cik (bapa saudara abah) dan baru ini 1 Mei , Pak Ngah Mat (Abang abah) pergi meninggal kami. Setiap bulan akan dapat perkhabaran duka. Dengan isu Covid dan masalah masalah lain buat cik en hampir tersungkur awalnya. Berat bebanan yang cik en kena pikul. Nampak macam tenang dan tersenyum tapi beban yang ada di bahu dan hati ini Ya Allah.. rasa dah tak kuat.

2

Hilang Sakit Tumit Dengan Massage Gel Garci.PRO

Hilang Sakit Tumit Dengan Massage Gel Garci.PRO | 3 bulan cik en ada masalah sakit tumit. Ingatkan sekejap je, tapi dari sehari ke sehari, seminggu ke seminggu dan sekarang hampir 3 bulan cik en ada masalah sakit tumit. Jarang sangat cik en ada masalah tumit ini. Paling cik en tak suka apabila bangun pagi dan berjalan ke bilik air terasa sakit sangat. Nak kata seliuh, jatuh, atau masalah kesihatan lain macam tak ada. Cuma cik en ada bersenam heavy sikit sebelum itu. Mungkin salah cara bersenam kot yang buat cik en sakit camni. 


9

Apa Fungsi Jabatan Veterinar? Hanya Untuk Rawatan dan Kebajikan Kucing Sahaja Ke?

Apa Fungsi Jabatan Veterinar? Hanya Untuk Rawatan dan Kebajikan Kucing Sahaja Ke? | Panjang pula tajuk cik en kali ini. Sebagai pengawai di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri, cik en terpanggil untuk menjawab pertanyaan mengenai fungsi Jabatan Veterinar dalam merawat dan memberi konsultan pada small animal atau lebih mudah pada kucing dan anjing serta haiwan kesayangan yang lain. Cik en ingin perbetulkan atau memberi info supaya korang diluar sana dapat memahami skop kerja di Jabatan Veterinar ini. 


1

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung | Lama juga cik en tak buat review tempat di Manjung ini kan. Kebetulan cik en mencuba satu tempat baru, rasanya cik en nak simpan memori di blog ini. Jika sebelum ini cik en lebih suka memanjakan diri di D'wafa Care Seri Manjung tapi disebabkan penuh cik en mencuba sesuatu yang lain iaitu berbekam. Itu pun cik en bawa abah dan pak ndak cik en pergi. Dan bila ditanya ada bekam untuk wanita, terus cik en buat juga. Berbekam ini memberi kesan yang berbeza dengan urut. Apa perbezaannya? Kena baca entri ini sampai habis



1

Kepala Kebas dan Bersemut

Kepala Kebas dan Bersemut | Pernahkah korang ada masalah kepala kebas atau bersemut? Cik en sekarang ini tengah rasa. Tak pastilah kerana apa tapi dah alang alang ada benda nak kongsi, cik en pun research la. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan apabial cik en habis mencari info, cik en mula risau pula dengan tahap kesihatan cik en sekarang ini. Kena start amalkan makanan yang sihat. Dah masuk 30 an ini macam macam pula jenis penyakit yang datang

Kepala Kebas dan Bersemut
6

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan? | Semestinya korang pencinta kucing dan anjing selalu mendengar mengenai pihak penguasa tempatan seperti "orang majlis" "orang pembandaran" dan lain lain lagi yang bertanggungjawab dalam menyelesaikan isu isu melibatkan kacau ganggu penduduk dan sebagainya menangkap dan menjalan proses Put To Sleep (PTS) terhadap haiwan dalam menyelesaikan masalah aduan yang diterima. Ramai yang mengejam tindakan yang diambil oleh pihak berwajib ini dan ada juga NGO yang menangkap gambar dan menularkan di laman media sosial dan membuat aduan ke Jabatan Perkhdimatan veterinar (DVS). Persoalannya sekarang, siapa yang patut di persalahkan? Pihak berwajib hanya menjalankan tindakanmengikut aduan aduan yang telah dilaporkan. | Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?


1

Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?

Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud? | Semenjak blogger menukarkan dashboard, cik en masih lagi mengambil mood untuk menggunakan interface yang baru ini. Malam ini cik en ada sedikit mood mengadap pembaharuan blogger so cik en nk kongsi satu topik yang mungkin korang tahu ataupun tak pernah tahu. Cerita ini bermula Sabtu lepas, cik en buat rawatan spa di favourite spa cik en di Manjung ini iaitu D'Wafa Care. Ownernya yang bernama Ida mennimbulkan topik Penyakit Ain ini dan cik en rasa ianya topik yang sesuai untuk cik en sharing dengan korang. Apakah Penyakit Ain ini? Adakah Penyakit Ain ini Sihir dan relevenkah kita terutama orang Islam mempercayai Penyakit Ain ini. Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?


Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?
Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?


Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?

0

Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja

Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja | Di hari yang sama, selepas mandi manda di Air Terjun Ulu Licin Beruas dan Tasik Cermin Ipoh Perak, cik en patah semula ke Kellie's Castle Batu Gajah Perak yang sebelum ini terlalu full dan panas. Cik en dah banyak kali ke sini jadi trip ini cik en lepaskan adik adik untuk explore sendiri sekitar Kellie's Castle Batu Gajah Perak. Cik en dan adik cik en, ayang kami hanya bersantai sambil bersembang sembang. Apa pun adik adik hanya fikirkan tangkap gambar tanpa explore sejarah di Kellie's Castle Batu Gajah Perak ini. Hahhahaha | Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja

0

Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik

Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik | Selesai bermandi manda di Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak, kami terus ke Kellie Castle awalnya. Tapi bila sampai nampak full dan panas sangat, kami terus ke Tasik Cermin Ipoh Perak dulu. Sebelum ini cik en pernah keluarkan entri Cara Ke Tasik Cermin Ipoh Perak sumber dari Tourism Perak tapi belum kesempatan untuk ke sana. Kali ini cik en pergi bersama adik adik yang suka ber OOTD. Jadi ada point la untuk cik en pergi ke Tasik Cermin Ipoh Perak ini. | Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik

Tasik Cermin Ipoh Perak
Tasik Cermin Ipoh Perak 

5

Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak Tempat Mandi Manda Bersama Adik Adik

Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak Tempat Mandi Manda Bersama Adik Adik | Hari minggu dan bersambung dengan cuti am buat cik en merancang jalan jalan bersama adik adik cik en. Adik adik yang cik en maksudkan adalah sepupu sepupu cik en dan seorang adik kesayangan cik en. Disebabkan ibu mereka berpantang jadi cik en ambil keputusan untuk bawa adik adik berjalan jalan memandangkan mereka bosan cuti selama 3 hari. Tempat pertama cik en pilih adalah Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak. | Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak Tempat Mandi Manda Bersama Adik Adik



2

Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala

Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala | Ingat tak cik en nak kongsi resepi Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala di entri Kepala Jadi Lembik Dan Berlekuk, Rupanya Cik En... Maaf sebab lambat sikit cik en kongsikan disebabkan kekangan cik en untuk kerja hakiki dan kerja part time cik en. Resepi Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala hanya gunakan bahan yang ada di dapur dan boleh didapati di pasar basah sekitar korang. Air jamu ini 100% bahan semulajadi dan segar. | Air Jamu Cik Pah Untuk Buang Angin Dalam Badan dan Kepala


1

Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk. Rupanya Cik En...

Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk. Rupanya Cik En... | Alhamdulillah, selepas struggle untuk kembali sihat dan cergas, cik en beransur baik walaupun bukan sepenuhnya. Cik en tak pasti korang pernah atau tidak mengalami keadaan Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk macam cik en ini tapi kalau korang pernah mengalami, cik en sangat mengharapkan untuk korang berkongsi pengalaman korang untuk sembuh. Mungkin boleh cik en masukkan dalam cara cik en untuk sembuhkan cik en dari masalah Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk ini. | Kepala Jadi Lembik dan Berlekuk. Rupanya Cik En...

4

Seronok Jadi Vet? Fikirkan Selepas Baca Entri Ini

Seronok Jadi Vet? Fikirkan Selepas Baca Entri Ini | Ramai adik adik yang datang klinik cik en dan menyatakan seronok jadi macam akak. Seronok sebab bermain kucing dan anjing setiap hari. dapat diagnosis penyakit kucing dan merawat sehingga baik. Apa yang adik itu nampak adalah satu sisi dan adik itu masih tak nampak sisi yang lain. Dimana vet itu bekerja, dibawah jabatan, klinik swasta, ladang, logi dan lain lain, masing masing ada cabaran yang berlainan. Disini cik en nak kongsi dengan korang cabaran menjadi vet di klinik kerajaan. | Seronok Jadi Vet? Fikirkan Selepas Baca Entri Ini


1

Akhirnya Doktor Minta Pertimbangkan Keputusan Tersebut

Akhirnya Doktor Minta Pertimbangkan Keputusan Tersebut | "Cik balik dan fikirkanlah semasak masaknya. Jika rasa bersedia, datanglah. Jika rasa terlalu sakit, terlalu lemah, datanglah ke wad kecemasan" Ayat yang cik en harap takkan keluar dari seorang doktor. Sebabnya dari awal lagi, cik en sudah diterangkan. Tapi cik en berharap temujanji selepas 4 bulan ini memberi sedikit sinar harapan seperti mana perjumpaan cik en dengan psikitrik 2 minggu lepas. Nampaknya tidak....| Akhirnya Doktor Minta Pertimbangkan Keputusan Tersebut

1

Dugaan Pesakit OCD

Dugaan Pesakit OCD | Cik en kerap mengalami masalah di klinik tempat cik en bekerja. Cik en tak marah client tapi nampak macam marah. Cik en sebenarnya risau sangat kalau client terasa dengan tingkahlaku dan lenggok bahasa cik en. Semenjak OCD, memang cik en tak boleh control diri dan sembunyikan perasaan marah cik en. Bak kata orang tak profesional. Tapi tak lama pun, dalam 10 minit cik en dah kembali tenang, cik en akan ok. Tapi adakah client cik en tu akan ok balik dengan cik en? | Dugaan Pesakit OCD

OCD (Obsessive-Compulsive Disorder)

1