Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Eintan Nurfuzie

Showing posts with label Eintan Nurfuzie. Show all posts
Showing posts with label Eintan Nurfuzie. Show all posts

Selesai 1 Lagi Hutang

Selesai 1 Lagi Hutang | Alhamdulillah, menjadi keutamaan cik en untuk selesaikan semua hutang cik en. Lagi lagi hutang masa zaman belajar dulu. Cik en memang amalkan konsep, kesenangan dan kekayaan adalah pada orang yang bebas hutang. Kalau masih berhutang sana sini dan tiada komitmen membayar itu tandanya kita ini lebih susah dari orang miskin.Nak hidup senang, langsaikan hutang secepat mungkin mengikut kemampuan. Untuk kali ini, cik en baru selesaikan Pinjaman Pendidikan Anak Anak Perak di bawah kerajaan negeri perak.



0

Akhirnya Dapat Buang Tabiat Buruk Craving

 Akhirnya Dapat Buang Tabiat Buruk Craving | Cik en dari dulu sejenis manusia yang tak ada perasaan craving pada apa apa kecuali kemaruk bercinta dan frust menonggeng je. Hahahha, Tapi dalam setahun ini cik en ada masalah craving yang sangat teruk. Sampaikan tak dapat boleh buat moody. Nak tahu cik en craving apa? cik en craving fucuk goreng. Sekali beli mesti 7 ikat. Cik en macam rupa penagih dadah rupanya. Tapi ini penagih fucuk goreng. Hhahahah



0

Follow Up Di Blood Bank (Jabatan Patologi)

Follow Up Di Blood Bank (Jabatan Patologi) | Ingat lagi kisah cik en masuk ward yang cik en cerita di Cik En Masuk Ward? Cukup seminggu cik en perlu follow up di Blood Bank untuk masukkan lagi ubat. Tak menyangka pulak, banyak jabatan dan tempat cik en tahu di sekitar Hospital Seri Manjung ini. Dulu hanya Jabatan Psikitrik dan OnG sahaja. Berbalik kepada cerita asal tadi, cik en perlu follow up semula dan juga drip Normal Saline dan Ion. 



0

Sebenarnya Cik En Sakit...

Sebenarnya Cik En Sakit... | Berbalik kepada cerita cik en di entri Cik En Masuk Ward? cik en dah berjanji nak menceritakan penyakit kedua cik en. So untuk entri kali ini, cik en akan ceritakan secara detail disebabkan cik en rasa cukup sedia untuk ceritakan. Anyway family cik en pun tak tahu jadi menjadi salah satu sebab kenapa cik en tak bercerita. Walaupun tidak terlalu kronik tapi ianya memberi kesan kepada cik en dalam masa beberapa tahun ini. 



3

Cik En Masuk Ward?

Cik En Masuk Ward? | Eh, cik en masuk ward? bila masa? tak perasan pun. Sememangnya semua orang tak tahu pun even family. Sebabnya ianya bukannya pengsan tetiba atau tergolek kuch kuch hota hai. Ini dipaksa oleh doktor disebabkan masalah anemia yang teruk. Sebelum itu, sesiapa yang mengikuti dari awal penceritaan cik en mesti korang perasan cik en pernah kata cik en ada 2 masalah kesihatan. Yang pertama adalah MDD (anyway baru tahu namanya MDD bukan OCD). Silap permahaman sebelum ini. Dan satu lagi masalah kesihatan cik en rahsiakan sebab masa itu belum bersedia untuk bercerita. Tapi dah masuk 2 tahun , cik en rasa cik en nak berkongsi juga. Even tak ada yang membaca tapi anggaplah ini diari kehidupan cik en. So, penyakit kedua ini ada kaitan dengan tajuk entri ini. | Cik En Masuk Ward?


2

Pengalaman Di Vaksin Jenis Sinovac Untuk Covid19

Pengalaman Di Vaksin Jenis Sinovac Untuk Covid19 | Anyway dah lama cik en nak kongsi pengalaman ini tapi macam biasa, cik en sibuk di klinik dan balik dalam keadaan letih dan buat mood nak menaip tu tak sampai. Even cik en hanya bekerja 5 jam (sebelah pagi) sahaja tapi penat dia sama juga kerja sepenuh masa. Sebabnya cik en dah terima buat permandulan betina. Sebelum ini accept jantan sahaja. Tapi dengan keadaan sekarang, ramai yang tak mampu tapi nak kawal pembiakan kucing mereka jadi cik en terima spaying buat masa ini memandangkan di klinik keajaan agak murah casnya. Eh.. meleret pula cik en ini. Back kepada tajuk entri cik en kali ini cik en nak kongsi pengalaman cik en menerima vaksin Covid19. 




0

Ivermectin Untuk Rawatan Covid19?

Ivermectin Untuk Rawatan Covid19? | Jarang cik en nak bercerita mengenai Covid19 sebabnya semua sedia maklum info info dari pelbagai medium sosial kan? Tapi cik en tertarik nak berkongsi mengenai ivermectin untuk rawatan covid19. Sebabnya Ivermectin adalah ubatan yang kerap digunakan oleh cik en dan Vet dalam rawatan parasit pada haiwan. Boleh dikatakan setiap hari rasanya puluhan haiwan kesayangan yang cik en gunakan untuk injection. 



0

Genap 100 Hari Abah Pergi

Genap 100 Hari Abah Pergi | Betulah kata orang, rindu paling sakit rindu pada yang dah tiada. Hari ini 8 Jun 2021, genap abah pergi. Nampak macam cik en biasa biasa tapi hati ini tak leh nak ungkap apa apa. Ikutkan cik en nak sibukkan diri sampai betul betul okey tapi sebab PKPD dan Lockdown, hasrat tu kesampaian. 



0

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat

Akhirnya Doktor Naikkan Dose Ubat | Beberapa hari lepas adalah temujanji cik en dengan pakar selepas 4 bulan. Doktor yang handle kes cik en hari tersebut pun kata, lama juga temujanji awak ini sambil tengok kad temujanji cik en. Cik en pun kata, mungkin saya more better kot sebelum ini. Sebab itu dijarakkan masa lama. Doktor pun mengiyakannya. Anyway doktor kali ini dah 2 kali cik en jumpa. Awal dulu dia juga naikkan dose percubaan cik en kepada 50. Dan nampaknya, kali ini pun dia juga naikkan dose ubat cik en. 



2

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious

Abadikan Gambar Kenangan Atas Kanvas di Printcious | Cik en jarang sangat abadikan gambar dalam bentuk hardcopy. Jika zaman kecil memang wajib hantar ke kedai gambar sebabnya menggunakan filem tapi apabila zaman maju dan wujudnya memori penyimpanan gambar dan media sosial untuk disimpan secara maya, cik en boleh dibilang berapa kali sahaja cetak gambar. Itu pun gambar pasport untuk urusan rasmi sahaja. Sampailah, cik en nampak gambar kanvas yang cantik di Printcious. Terus cik en macam tertarik untuk buat. Akhirnya cik en pun terus pilih gambar yang cantik untuk dibuat kanvas. 



5

Kesan Ubat Psikiatrik Hanya Pada Otak Bukan Hati

Kesan Ubat Psikiatrik Hanya Pada Otak Bukan Hati | Topik kali ini, cik en nak kongsi melalui pengalaman cik en. Seperti yang sedia maklum, cik en telah kehilangan besar dalam keluarga kecil dan besar cik en setiap bulan bermula awal tahun 2021. Bermula dengan Atok, mak saudara, abah, atok saudara dan terbaru bapa saudara. Semestinya ianya beri kesan mendalam kepada cik en. Dan mungkin yang tahu, cik en merupakan pesakit Psikiatrik dan dalam rawatan hospital. Dah masuk peringkat kedua tapi cik en boleh rasa hampir 50% sihat. Tapi... 



0

Pertama Kali Raya Tanpa Abah

Pertama Kali Raya Tanpa Abah | Tak sampai 3 bulan abah pergi meninggalkan kami sekeluarga. Tahun 2021 ini merupakan tahun yang paling sedih sepanjang hidup cik en. Bermula pemergian Tok Piah (ayah mak) pada 3 Januari, diikuti Makwe Wa (kakak sulung) di Perlis 16 Januari, kemudian abah 1 Mac dipangkuan cik en, 1 April, adik ipar kemalangan tapi selamat, 9 April, Tok Cik (bapa saudara abah) dan baru ini 1 Mei , Pak Ngah Mat (Abang abah) pergi meninggal kami. Setiap bulan akan dapat perkhabaran duka. Dengan isu Covid dan masalah masalah lain buat cik en hampir tersungkur awalnya. Berat bebanan yang cik en kena pikul. Nampak macam tenang dan tersenyum tapi beban yang ada di bahu dan hati ini Ya Allah.. rasa dah tak kuat.

2

Hilang Sakit Tumit Dengan Massage Gel Garci.PRO

Hilang Sakit Tumit Dengan Massage Gel Garci.PRO | 3 bulan cik en ada masalah sakit tumit. Ingatkan sekejap je, tapi dari sehari ke sehari, seminggu ke seminggu dan sekarang hampir 3 bulan cik en ada masalah sakit tumit. Jarang sangat cik en ada masalah tumit ini. Paling cik en tak suka apabila bangun pagi dan berjalan ke bilik air terasa sakit sangat. Nak kata seliuh, jatuh, atau masalah kesihatan lain macam tak ada. Cuma cik en ada bersenam heavy sikit sebelum itu. Mungkin salah cara bersenam kot yang buat cik en sakit camni. 


9

Apa Fungsi Jabatan Veterinar? Hanya Untuk Rawatan dan Kebajikan Kucing Sahaja Ke?

Apa Fungsi Jabatan Veterinar? Hanya Untuk Rawatan dan Kebajikan Kucing Sahaja Ke? | Panjang pula tajuk cik en kali ini. Sebagai pengawai di Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri, cik en terpanggil untuk menjawab pertanyaan mengenai fungsi Jabatan Veterinar dalam merawat dan memberi konsultan pada small animal atau lebih mudah pada kucing dan anjing serta haiwan kesayangan yang lain. Cik en ingin perbetulkan atau memberi info supaya korang diluar sana dapat memahami skop kerja di Jabatan Veterinar ini. 


1

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung

Pengalaman Berbekam di Bekam Manjung | Lama juga cik en tak buat review tempat di Manjung ini kan. Kebetulan cik en mencuba satu tempat baru, rasanya cik en nak simpan memori di blog ini. Jika sebelum ini cik en lebih suka memanjakan diri di D'wafa Care Seri Manjung tapi disebabkan penuh cik en mencuba sesuatu yang lain iaitu berbekam. Itu pun cik en bawa abah dan pak ndak cik en pergi. Dan bila ditanya ada bekam untuk wanita, terus cik en buat juga. Berbekam ini memberi kesan yang berbeza dengan urut. Apa perbezaannya? Kena baca entri ini sampai habis



1

Kepala Kebas dan Bersemut

Kepala Kebas dan Bersemut | Pernahkah korang ada masalah kepala kebas atau bersemut? Cik en sekarang ini tengah rasa. Tak pastilah kerana apa tapi dah alang alang ada benda nak kongsi, cik en pun research la. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan apabial cik en habis mencari info, cik en mula risau pula dengan tahap kesihatan cik en sekarang ini. Kena start amalkan makanan yang sihat. Dah masuk 30 an ini macam macam pula jenis penyakit yang datang

Kepala Kebas dan Bersemut
6

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?

Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan? | Semestinya korang pencinta kucing dan anjing selalu mendengar mengenai pihak penguasa tempatan seperti "orang majlis" "orang pembandaran" dan lain lain lagi yang bertanggungjawab dalam menyelesaikan isu isu melibatkan kacau ganggu penduduk dan sebagainya menangkap dan menjalan proses Put To Sleep (PTS) terhadap haiwan dalam menyelesaikan masalah aduan yang diterima. Ramai yang mengejam tindakan yang diambil oleh pihak berwajib ini dan ada juga NGO yang menangkap gambar dan menularkan di laman media sosial dan membuat aduan ke Jabatan Perkhdimatan veterinar (DVS). Persoalannya sekarang, siapa yang patut di persalahkan? Pihak berwajib hanya menjalankan tindakanmengikut aduan aduan yang telah dilaporkan. | Isu Put To Sleep (PTS) Kepada Kucing dan Anjing. Siapa Yang Patut Dipersalahkan?


1

Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?

Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud? | Semenjak blogger menukarkan dashboard, cik en masih lagi mengambil mood untuk menggunakan interface yang baru ini. Malam ini cik en ada sedikit mood mengadap pembaharuan blogger so cik en nk kongsi satu topik yang mungkin korang tahu ataupun tak pernah tahu. Cerita ini bermula Sabtu lepas, cik en buat rawatan spa di favourite spa cik en di Manjung ini iaitu D'Wafa Care. Ownernya yang bernama Ida mennimbulkan topik Penyakit Ain ini dan cik en rasa ianya topik yang sesuai untuk cik en sharing dengan korang. Apakah Penyakit Ain ini? Adakah Penyakit Ain ini Sihir dan relevenkah kita terutama orang Islam mempercayai Penyakit Ain ini. Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?


Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?
Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?


Betul Ke Penyakit Ain Itu Wujud?

0

Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja

Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja | Di hari yang sama, selepas mandi manda di Air Terjun Ulu Licin Beruas dan Tasik Cermin Ipoh Perak, cik en patah semula ke Kellie's Castle Batu Gajah Perak yang sebelum ini terlalu full dan panas. Cik en dah banyak kali ke sini jadi trip ini cik en lepaskan adik adik untuk explore sendiri sekitar Kellie's Castle Batu Gajah Perak. Cik en dan adik cik en, ayang kami hanya bersantai sambil bersembang sembang. Apa pun adik adik hanya fikirkan tangkap gambar tanpa explore sejarah di Kellie's Castle Batu Gajah Perak ini. Hahhahaha | Kellie's Castle Batu Gajah Perak Buat Adik Adik Teruja

0

Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik

Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik | Selesai bermandi manda di Air Terjun Ulu Licin Beruas Perak, kami terus ke Kellie Castle awalnya. Tapi bila sampai nampak full dan panas sangat, kami terus ke Tasik Cermin Ipoh Perak dulu. Sebelum ini cik en pernah keluarkan entri Cara Ke Tasik Cermin Ipoh Perak sumber dari Tourism Perak tapi belum kesempatan untuk ke sana. Kali ini cik en pergi bersama adik adik yang suka ber OOTD. Jadi ada point la untuk cik en pergi ke Tasik Cermin Ipoh Perak ini. | Tasik Cermin Ipoh Perak Destinasi Kedua Bersama Adik Adik

Tasik Cermin Ipoh Perak
Tasik Cermin Ipoh Perak 

5