Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Cameron Highland

Showing posts with label Cameron Highland. Show all posts
Showing posts with label Cameron Highland. Show all posts

Gunung Irau 4 : Pendakian Yang Mencabar


Gunung Irau 4 : Pendakian Yang Mencabar | Mesti ada yang tidak sabar menunggu entri ini kerana inilah cabaran awal trip Gunung Irau ini. Masih ingat entry Gunung Irau 3 : Pintu Masuk Mossy Forest yang kami terlupa untuk stretching? Tahu kan tanpa stretching sebelum mendaki, kami boleh injured atau kejang kaki (kream). Jom kita layan trip ini seterusnya

Kerana excited untuk mendaki, masing masing seakan terlupa untuk warming up atau stretching. Itulah kesilapan awal kami. Masuk sahaja pintu masuk, kami jumpa dengan tangga kayu dan ada signboard Perak dan Pahang. Rupanya hutan ini bersempadan dengan Perak dan Pahang. Dan di sepanjang laluan, ada pondok pondok kecil. Jadi kami yang mulanya terlupa untuk stretching , kami double check barangan dan stretching. Haha... kami stretching juga sebenarnya.




Selesai semuanya, lebih kurang jam 8.52 pagi, kami meneruskan perjalanan. Tanpa kami (mungkin cik en sahaja kot) sedar , pendakian ini memerlukan kekuatan mental yang sangat kuat beserta stamina yang fit kerana Gunung Irau merupakan gunung dikedudukan di tangga ke 15 Gunung di Malaysia. Dipenghujung tangga kayu ini, kami memulakan cabaran pendakian. Memang kena la nama hutan ini Hutan Berlumut, semuanya berlumut, dari pokok, akar-akar, malah tanah pun berlumut juga. 








Perhatikan setiap gambar diatas, cik en tak tipukan yang kesemuanya berlumut. Nampak juga yang keadaan tanah lembab dan ianya memang keadaan asal kawasan ini. Walaupun tidak hujan, terlalu banyak "choclate moist" dan tidak sah kalau seluar, tangan baju dan tudung berlemuih dengan lumpur tanah ini. Dan dinasihatkan tolong lah pakai sarung tangan, jangan jadi seperti cik en, ada sarung tangan tapi malas nak pakai. Jadilah tangan comot dibawah ini


Pendakian walaupun 800 meter, sudah rasa letih juga kerana perjalanan kami bukannya mudah, kami perlu memanjat, menurun, menarik dan sebagainya. Keadaan muka bumi ini seperti beralun. Naik turun naik turun. Dan juga sebelum memaut sesuatu, pastikan apa yang dipaut seperti akar kayu atau batang kayu kukuh sebabnya ada yang tidak kuat. Salah tarik, boleh jatuh dan injured . 


Sebelum melangkah juga pastikan tempat dipijak kukuh sebabnya ada yang lembut tapi ditutupi oleh lumut. Kayu untuk kita panjat pun kena hati hati sebabnya kayu disini memang licin. Jadi penggunaan kasut perlu bersesuaian. Kasut untuk hiking atau kasut nyonya. Ingat tak entri sebelum ini cik en cerita yang seluar cik en terkoyak? sebelum sampai Anak Irau / Mini Irau, cik en memijak tanah lembut yang ditutupi lumut. Kebetulan ditepi ada tunggul kayu. Jalan jalan dan terbenamlah dan peha sebelah kanan telah terkena tunggul kayu, seluar cik en terkoyak sedikit tapi cik en dapat rasa yang peha cik en dah luka dan mula lebam. Nasib baik cik en bawa seluar ganti, apa lagi, sarung saja. Kalau tidak, rasanya cik en tidak dapat teruskan. Kebetulan cik en bersama rakan megat, Azman jadi dia membantu cik en. Dan sebenarnya, masa kami daki, memang ramai pendaki. Jadi suasana tidaklah sunyi dan bahaya. Sepanjang perjalanan juga ada batu sempadan Pahang Perak dan ianya adalah guide untuk kami selain tanda ikatan dan sighboard.

Rasanya panjang dah entri cik en yang ini, cik en rehatkan dulu la ye, dan terpaksalah kita sambung untuk entry yang seterusnya. Boleh tak? hihi. Entri seterusnya cik en akan bercerita mengenai Mini Irau atau sebelum ini dikenali Anak Irau. 

Entri sebelum ini 
Gunung Irau 4 : Pendakian Sangat Mencabar
9

Gunung Irau 3 : Pintu Masuk Mossy Forest


Gunung Irau 3 : Pintu Masuk Mossy Forest | Gunung Irau adalah gunung yang pertama cik en daki. Sebelum ini cik en hanya mendaki bukit bukit di sekitar Manjung Perak. Kerana tertarik dengan Mossy Forest membawa cik en mendaki Gunung Irau ini. Perancangan dirancang bersama kawan cik en iaitu Anis. Kerana berdua, cik en bertanya kepada Megat Izudin, kawan satu jabatan di Ipoh yang selalu join hiking dan bermula dari situ, masing masing mencari kawan kawan lain yang berminat dan dapat mengumpul seramai 11 orang. Kami memilih 7 Mei 2016 untuk mendaki. Seperti yang cik en pernah ceritakan di entri sebelum ini, permit perlu mohon selewat lewatnya 2 minggu sebelum pendakian.

Ini tentitif yang ditetapkan oleh Megat Izudin dan abangnya, Megat Rosman

  • 5.00 pagi - berkumpul di petronas Simpang Pulai - Lojing (jln cameron)
  • 5.15 pagi - Bertolak ke cameron 
  • 6.15 pagi - Semayang di masjid Kampung Raja 
  • 6.30 pagi - Bertolak ke Mossy Forest (Pintu Masuk Gunung Irau)
  • 7.00 pagi - Mula Pendakian
  • 5.00 petang - Jangka tiba semula di Mossy Forest 
  • 6.00 petang - sembahyang dan makan malam
  • 7.30 malam - pulang

Cik en bergerak daripada Manjung pada jam 3.30 pagi. Cik en bersama sama anis perlu mengambil Hanis dan Kak Zulia di Tronoh dan seterusnya bergerak ke tempat berkumpul di Petronas Simpang Pulai - Loging pada jam 5 pagi. Sementara menunggu yang lain sempat juga kami selfie.hihihi..



Kami bergerak ke Cameron Highland pada pukul 5.30 pagi. Kami tiba di Masjid Kampung Raja lebih kurang 6.45 pagi tetapi terlalu ramai orang di masjid itu, so ubah plan ke Masjid Kayangan di Brinchang. Selesai solat subuh (walaupun dah lewat) terus melaporkan diri di Balai Polis. 


Selesai segala urusan di Brinchang kami perlu patah balik ke laluan masuk ke Mossy Forest. Cik en pun tak pernah tahu laluan masuk walaupun banyak kali datang ke Cameron Highland. Laluan ke pintu masuk Mossy Forest ini perlu melalui simpang berhadapan dengan Nova Highlands Resort and Residence seterunya melalui Blueberry Earth House dan Ladang Tea Boh. Perjalanan dari simpang masuk ke Mossy Forest lebih kurang 6.2 km. Boleh menaiki kereta sendiri tapi pastikan brek ok, kereta jangan lowered sangat takut tersangkut nanti sebab banyak lubang sepanjang perjalanan. Atau ada pilihan lain menaiki kenderaan yang disediakan. Kalau tidak salah, satu kepala RM25 untuk pergi balik. 



Kami sampai ke pintu masuk lebih kurang pukul 8 kerana sepanjang perjalan memang jem kerana jalannya yang sempit. Selesai park abang barney, cik en dan yang lain lain bersiap siap untuk memulakan pendakian. Cik en nak kongsikan suasana di kawasan park kereta.



Selasai bersiap, kami ke menuju ke pintu masuk dan terus melaporkan diri. Oleh kerana ramai sangat yang bergambar di signboard Mossy Forest, cik en hanya gunakan gambar di bawah yang diambil dari google. 


Kerana excited untuk mendaki, masing masing jadi terlupa untuk warming up atau stretching. Itulah kesilapan awal kami. Alamak....

Ok.. ok, hendak tahu tak cerita seterusnya? Kena tunggu entri seterusnya.. Nak kasi suspen pada semua pembaca cik en. hahaha.. Entri seterusnya korang akan boleh rasa mencabar atau tidak hiking di Gunung Irau. Tapi nak cerita sikit.. pssttt... seluar cik en terkoyak tau masa hiking. diam diam tau jangan beritahu orang lain. hahahha
2

Gunung Irau 1 : Prosedur Mendapatkan Permit Mendaki


Trip Gunung Irau : Prosedur Mendapatkan Permit Mendaki | Gunung Irau terletak di Cameron Highland yang terkenal dengan hutan yang berlumut. Pernah dengar Mossy Forest? Kat sinilah terletakknya Hutan Berlumut ini. Disebabkan sejuk la, menyebabkan hutan ini berlumut bukan sahaja pada pada batang pokok, pada tanah dan akar akar pokok juga tau. Tapi Trip Gunung Irau ini bukanlah dibuka sepanjang tahun, tapi dibuka pada masa masa tertentu. Jadi boleh rujuk pada Jabatan Perhutanan Negeri Pahang. Tapi untuk mendaki Gunung Irau ini perlu dapatkan permit. Permit dikeluarkan oleh pejabat daerah. Sebolehnya hantarlah permohonan paling lewat 2 minggu sebelum aktiviti mendaki. Jadi, cik en nak kongsi cara untuk mendapatkan permit mendaki Gunung Irau.

  • Buat surat permohonan yang bertajuk "Permohonan Permit Mendaki Gunung Irau" atau tajuk yang membawa maksud yang sama. Jangan lupa tarikh mendaki pula.
  • Sertakan senarai nama, no kad pengenalan dan orang yang boleh dihubungi/waris (Nama dan no telefon)
  • Satu permit untuk satu pendaki
  • Harga RM5.00 perpermit
  • Bayar menggunakan wang pos. Contoh jika pergi 11 orang, jumlah permit RM55.00 jadi beli wang pos di Pejabat Pos dengan nilai RM55.00
  • Surat, senarai nama dan wang pos perlu dihantar ke Pejabat Perhutanan Daerah Raub dan Cameron Highland
  • Selepas sehari dua bolehlah telefon untuk bertanya permohonan yang dihantar
  • Selalunya dalam masa seminggu, Pejabat Perhutanan Daerah Raub dan Cameron Highland akan membalas surat permohonan dan akan sertakan permit mendaki.




Segala pertanyaan dan penghantaraan surat permohonan mendaki bolehlah hubungi :

Pejabat Perhutanan Daerah
Raub dan Cameron Highland
Rotan Tunggal 
27600, Raub 
Pahang
09-3552755 (Telefon/Faks)

Tunggu entri cik en selepas ini mengenai Checklist barang keperluan untuk mendaki Gunung Irau dan Pengalaman mendaki Gunung Irau ye...
8