Eintan Nurfuzie | Lifestyle, Beauty, Travel, Tips & Rawatan Kucing & Review: Tempat Menarik di Singapore

Showing posts with label Tempat Menarik di Singapore. Show all posts
Showing posts with label Tempat Menarik di Singapore. Show all posts

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura | Sebagai rakyat Malaysia, sudah pasti korang sedar yang Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai jumlah cuti umum yang banyak. Setiap tahun, pasti ramai yang dah start check calendar bila cuti-cuti umum tu bakal berlaku. Sebab dah tak sabar nak bawak diri dan anak-anak pergi bercuti. Tak kisah lah cuti dalam negara atau luar negara, janji bercuti. Tapi kalau nak ke luar negara pun tak ada masalah. Banyak negara-negara jiran yang menawarkan destinasi percutian yang best dan menghiburkan. Salah satunya Singapura. | Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura
Menerjah ke Restoran Halal di Singapura
Untuk korang yang stay kat JB tu berbaloi la nak ke Singapura. Naik kereta, dekat je. Kalau korang yang menetap kat pantai timur, kat utara tu, tak berbaloi jugak rasanya. Jauh dah satu hal. Jem dan sesak kat imigresen lagi. So cadangan Cik en, apa kata korang dapatkan Singapore Airlines online promo kat web Traveloka ni. Sebab kalau nak beli flight ticket ni kena la bijak. Harga tak fixed. Survey dulu, dapat yang betul-betul okay, baru beli. Tapi kalau korang jenis tak kisah, mana-mana pun okay. Kalau nak bercuti dalam negara, korang boleh cuba untuk dapatkan cheap Kuala Lumpur to Penang flights. Untung-untung tak sampai Singapore, sampai la Penang. Boleh tapau jeruk madu Pak Ali. Hahahahha

Menerjah ke Restoran Halal di Singapura

Okay gais. Bercuti tu, bercuti jugak. Dah ke Singapore, confirm-confirm korang nak cari port makanan halal dan sedap kan? Lagi-lagi kalau korang ke sana dalam kumpulan. Pastu bila tanya nak makan mana, semua tak kisah, taktau, ikut je mana-mana, mana-mana pun okay. Haa. Pesen macam ni, kalau dah sampai kedai banyak bunyi, tinggalkan aje tepi jalan. So taknak bagi korang pening, Cik en senaraikan restoran atau kedai makanan halal yang korang boleh terjah masa cuti-cuti kat Singapore nanti.

Chef Wan’s Kitchen



Resoran yang dimiliki oleh chef selebriti tanah air yang terknal iaitu Chef Wan, satu restoran yang mempunyai suasana aman damai dan korang pastinya dapat menikmati hidangan dengan keadaan yang sangat selesa. Terletaknya berhadapan dengan Esplanade Restaurant dan menu yang terkenal dan menjadi pilihan pengunjung yang datang ke sini ialah rendang daging dan sup ekor. Pastinya membuat korang menjilat jari dan kekenyangan.

Zam Zam Restaurant



Merupakan salah satu restoran yang menyajikan hidangan ala-ala timur tengah kepada korang. Nak rasa nasi biryani terbaik dengan portion yang agak banyak, korang datang la sini. Sesuai sangat untuk korang yang extra lapar tu. Korang dapat memilih pelbagai pilihan nasi biryani seperti nasi biryani ayam ataupun daging. Bagi Cik en, dua-dua pun sedap. Kalau korang taknak nasi biryani, korang boleh jugak dapatkan murtabak kambing yang special kat sini. Saiz dia pun boleh tahan banyak jugak. Boleh la korang share-share kalau takut tak habis. Rasa dia? Memang sedap terangkat ibu jari. 

Restoran Hajah Maimunah



Korang taktau nak ke mana untuk mendapatkan makanan tengah hari? Jom la ramai-ramai serbu restoran hajah maimunah ni. Dia punya pilihan nasi campur dengan lauk-pauk yang pasti buatkan perut korang bertambah lapar semuanya menarik perhatian. Sama macam yang korang boleh jumpa kat Malaysia. Banyak gila weh lauk dia. Korang boleh pilih lauk ayam, daging, ikan, pelbagai jenis sayur-sayura, ulam-ulaman. Eh. Banyak la. Tapi nak ke sini kena la awal sikit. Lambat tak dpat seat, takkan nak makan berdiri kan? Haa. Cik en sampai hari ni terkenang juga gulai nangka diaa. 

The Halia @ Singapore Botanic Garden



Merasa la nak makan kat restoran yang bertapak di dalam kawasan tapak warisan dunia ni. Korang boleh datang ke sini kalau dah alang-alang melawat Singapore Botanic Garden. Menu kat sini macam-macam ada tapi yang paling penting korang kena cuba Chilli Crab Spagetti dia. Ini menu yang menjadi pujaan ramai. Dah setel makan, sila lah ke luar kawasan restoran dan bergambar banyak-banyak. Rugi tak bergambar kat sekitar restoran ni. View lawa-lawa oi.

So acano? Dah standby tak nak terjah Singapore? By the way, restoran-restoran yang Cik en senaraikan ni, adalah baiknya korang check harga dia dulu. Menepati bajet ataupun tak. Sebab Cik en campur-campur. Mungkin ada yang memang dah ngam dengan bajet korang, mungkin ada yang dah terlebih sikit. Hehehe. Tapi terlebih pun berbaloi. Gambar semua lawa-lawa tau. Apa pun, banyak je lagi kedai halal yang ada. Tapi tu terpulang pada korang nak pilih yang mana. Okay lah. Jumpa lagi nanti. Selamat bercuti.

p/s : Rasanya nak repeat balik ke Singapura ini, ada siapa siapa nak jadi team travel cik en ke Singapura?
2

10 Tempat Menarik Dan Percuma Di Singapore Yang Boleh Dikunjungi

10 Tempat Menarik Dan Percuma Di Singapore Yang Boleh Dikunjungi | Singapore atau Singapura adalah salah satu negara impian cik en untuk dilawati. Disebabkan pertukaran matawang dari Malaysia Ringgit ke USD Singapore buat cik en perlukan masa untuk membuat simpanan. Tapi sebenarnya ada 10 tempat menarik dan percuma di Singapore yang boleh kita kunjungi dengan perbelanjaan 100 SGD Singapore sahaja. Ini pengalaman cik en sendiri dan ianya berbaloi untuk cik en yang buat trip travel ke Singapore last minit ini. | 10 Tempat Menarik Dan Percuma Di Singapore Yang Boleh Dikunjungi


10 Tempat Menarik Dan Percuma Di Singapore Yang Boleh Dikunjungi

Sebenarnya lebih daripada 10 Tempat Menarik Dan Percuma Di Singapore Yang Boleh Dikunjungi tapi disebabkan ianya trip sehari. Rasanya ianya cukup untuk kita kenali Negara Singa ini. Jom kita tengok 10 Tempat Menarik Dan Percuma Di Singapore Yang Boleh Dikunjungi ini, manatau boleh masuk dalam checklist korang apabila datang ke sini.

1. Sentosa Walk



Sampai di Singapore Cruise terus kami berjalan kaki menuju Pulau Sentosa. Ada pilihan untuk naik cable car atau Sentosa Express (ala ala monorail kalau di Malaysia). Tapi dengan berjalan kaki kami dapat explore tempat dengan lebih dekat. Walaupun berjalan kaki sebenarnya sepanjang laluan Sentosa Walk ada disediakan escalator. 

2. Universal Singapore Studio



Sepanjang perjalanan kami ke Universal Singapore Studio kami melalui Trick Eye Museum. Kemudian ke laluan cafe dan seterusnya menuju ke Universal Singapore Studio ini. Disebabkan kami pergi hari sabtu memang ramai sangat orang. Jadi ikut turn la untuk bergambar. 


3. Merlion Sentosa



Checkpoint kami seterusnya adalah Merlion Sentosa. Mulanya cik en ingat inilah tempat yang orang ambil gambar tapi pelik tak ada pula air keluar ikut mulut. Rupanya yang itu di Merlion Park. Hahahha. Dari Universal Studio kami ambil Sentosa Express ke sini dan ianya adalah percuma. 

4. Madame Tussauds Singapore



Melalui Merlion Sentosa kami menaiki escalator ke atas. Kami menuju Madame Tussauds Singapore yang mepamerkan patung lilin aktor, pemimpin negara luar dan orang orang berpengaruh. Untuk masuk sini perlu bayar tiket tapi diluar dan kedai cenderahati mereka ada juga dipamerkan patung lilin. Ada Brad Pit, Lady Gaga dan ramai lagi. Selain itu boleh beli ole ole di kedai ini juga. Tapi cik en masih berjaya tidak mengeluarkan apa apa wang ringgit lagi. 

5. Makan Tengah Hari di Nasi Briyani dan Murtabak Zam Zam



Dah masuk tengah hari mula la lapar dan terus cari port makan. paling famous di Singapore adalah Nasi Briyani dan Murtabak Zam Zam. Cik en pilih Mutton Briyani dengan harga 7 SGD, Murtabak Sardin 5 SGD dan Tea O Limau Ais 2 SGD. Total 14 SGD. So ada baki 86 SGD lagi. Menu ini sedap dan banyak juga. Murtabak dia itu ok la. Tak la nak kata sedap sangat cuma murtabak sardin itu penuh dengan inti


6. Masjid Sultan



Selesai makan kami singgah di Masjid Sultan yang berhadapan dengan kedai makan tengah hari. Terletak di Kampung Glam. Didalam Masjid ini ada ruang untuk non muslim mendapat info masjid dan agama Islam. Non muslim yang berpakaian agak terbuka akan diberi jubah sebelum masuk ke dalam ruangan tersebut. Masuk percuma. 

7. Merlion Park 



Ha, ini la tempat wajib untuk selfie bila datang Singapore. Merlion Park. Sememangnya ramai sangat orang jadi berebut la menunggu turn untuk bergambar. Ini pun masih percuma untuk korang lawati

8. Beli Ole Ole di Singapore Souvenir Centre



Ini tempat kami shopping ole ole. Cik en habiskan hampir 80 USD untuk beli keychain, fridge magnet dan baju. Di kawasan ini banyak lagi kedai kedai yang lain disebabkan kami kejar masa kami hanya terus shopping semuanya disini. Dan kedai ini juga menerima matawang selain USD Singapore. 

9. Gardens By The Bay



Sebenarnya kami tak bernasib baik. Sebab kami sampai, hujan dan ada kilat. Jadi kami tak dapat nak naik di jambatan diatas itu. Kalau nak naik rasanya kena bayar tapi cik en tak pasti berapa. Apa apa pun tempat lain disekitarnya menarik juga. 

10. Marina Bay Sands Light and Water Show



Awseome!!! Itu perkataan yang keluar dari mulut cik en selepas 15 minit light and water show ini. Best! terpegun cuma biasalah ramai orang kan. Jadi video pun tak berapa cantik masa itu. Pertunjukkan bermula 8.00 malam sehingga 8.15 malam. Sesi kedua 9.00 malam hingga 9.15 malam dan kalau hari jumaat dan sabtu ada pukul 10.00 malam hingga 10.15 malam. Disini percuma. Korang boleh tonton kesemuanya kalau tak puas dengan sekali. Hahahha

Korang berminat tak untuk ke Singapore dengan pakej RM135 perpax? Cik en nak kongsi yang trip travel ke singapore dan 10 Tempat Menarik Dan Percuma Di Singapore Yang Boleh Dikunjungi ini cik en dan kawan kawan ambil pakej RM 135 perpax dengan Raini Travel

Kenapa memilih Raini Travel?


1. PENGENDALI BERPENGALAMAN

Team RAINI Travel sangat berpengalaman dalam menganjur dan menyelaras ‘trip’ berkumpulan di dalam dan ke luar negara, berkat kemahiran yang digilap selama 5 tahun mengendali rombongan-rombongan berkumpulan dari pelbagai latar belakang.


2. WAKTU SOLAT


Kami sentiasa menitik-beratkan penyusunan jadual perjalanan yang memberi ruang selesa kepada waktu solat. Insya-Allah pelbagai rukhsah solat yang boleh kita pelajari dan praktik sepanjang bermusafir dengan kami.
3. MURAH & BERBALOI

Kami sentiasa ‘bersilat’ dalam mendapatkan ‘combo’ terbaik untuk pakej-pakej kami, berbaloi dengan nilai pengalaman yang diperolehi sepanjang berjalan dengan kami.


4. INFORMASI PERJALANAN LENGKAP


Team RAINI Travel sangat arif dan mahir dalam selok-belok destinasi-destinasi yang dibawa. Jika ingin tahu serba-sedikit tentang navigasi, sejarah, latar belakang, budaya dan gaya hidup masyarakat sesuatu destinasi pelancongan, insya-Allah kami boleh sampaikan dengan komprehensif dan santai.


5. MEMANG SUKA BERJALAN


Yang paling penting, Team RAINI Travel sendiri memang semuanya kaki berjalan, kaki ‘travel’, kaki ‘backpacking’, dan kaki ‘adventure’ sejak zaman baru-baru nak kenal dunia luar lagi. Tambahan pula kami memang suka bercerita. Pelbagai kisah pahit manis pengalaman ‘travel’ kami yang suka kami kongsi sepanjang berjalan dengan kami nanti.


6. MAKANAN HALAL


Di segenap mana pun pelosok dunia yang kami pergi, perkara utama yang menyebabkan kami kaji sambil ‘bersilat’ ialah restoran halal. Jika makanan tidak disediakan dalam pakej kami pun, kami tetap akan ‘turun-padang’ membimbing ke restoran-restoran halal yang murah dan sedap.

Berminat boleh la rujuk detail di bawah ini

RAINI Travel & Tour Sdn Bhd

3.3, 12D, Jalan Jubli Perak 22/1 40300 Shah Alam
Shah Alam, Selangor, 40300, Malaysia
Hotline: 016 774 4594
Email: admin@rainitravel.com

1