Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En

Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En | Anyway cik en dah buat menu Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En beberapa hari lepas tapi biasalah, mai penyakit malas itu, tak berupdate cik en diblog ini. So malam ini cik en berkelapangan sedikit dan ada yang request Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En so cik en buat entri simple untuk kongsi cara cik en buat Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En ini. | Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En



Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En


Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En ini adalah citarasa cik en. Ada beberapa bahan yang tak ada masa cik en buat tempoh hari tapi cik en akan cerita satu persatu okey? Jom tengok Resepi Nasi Daging Utara dan Air Asam Kerisik By Cik En ini

Nasi Daging



  • Daging segar - Cik en gunakan daging segar lebih kurang 1/2 kg. Di potong menipis dan direbus sehingga empuk
  • Beras Basmathi 
  • Bawang putih
  • Bawang Merah
  • Halia
  • Daun Pandan
  • Serai
  • Tomato (dipotong dadu)
  • Bunga Lawang
  • Kulit Kayu Manis
  • Buah Pelaga 
  • Bunga Cengkih
  • Sedikit Minyak
  • Minyak Sapi
  • Garam 
  • Serbuk Kurma
  • Susu Cair



Cara Memasak

  1. Beras dibersihkan dan direndam setengah jam kemudian ditoskan
  2. Panaskan kuali dan letakkan minyak sapi dan sedikit minyak
  3. Tumis bawang putih, bawang merah, halia, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis dan bunga cengkih sehingga naik bau
  4. Masukkan tomato, serbuk kurma, serai dan masak hingga pecah minyak
  5. Masukkan air rebusan daging dan biarkan ianya mendidih seketika
  6. Selesai, masukkan bahan ditumis tadi dalam periuk nasi bersama beras
  7. Jangan lupa letakkan garam dan daun pandan serta susu cair
  8. Tunggu hingga masak
  9. Selepas, masak, gaulkan nasi supaya nasi daging cantik seketul seketul


Air Asam Kersik



  • Cili Merah
  • Cili Padi
  • Belacan
  • Asam Jawa
  • Bawang Merah dipotong dadu atau slide
  • Kerisik 
  • Air Rebusan 


Cara buat


  1. Kisar/tumbuk cili merah, cili padi dan belacan
  2. Letak sedikit garam
  3. Masukkan air rebusan dan air asam jawa
  4. Masukkan kerisik dan bawang merah dan gaulkan sehingga rata
  5. Siap!

Ini cara cik en masak dan mungkin ianya berbeza bagi setiap orang. Apa apa pun, asal korang rasa sedap, macam mana korang masak atau apa korang masukkan adalah perkara subjektif. Masak ini senang je, Orang dulu dulu even tak mewah, susah nak cari bahan bahan tapi masakan mereka lagi sedap. Oh ya, cik en memang tak suka letak perasa tambahan dalam masakan cik en. Jadi kalau korang dha terbiasa, bolehlah add on perasa tambahan okey?

1 comment

  1. ya Allah !! last makan ni masa arwah tok masih ada sebab rajin tok buat..
    cucu2 tau makan ja lepas tu bukan nak belajar masak..

    sedapnya !!

    ReplyDelete

Disclaimer
All content provided on this "Blog Nurfuzie.com" blog is for informational purposes only. The owner of this blog makes no representations as to the accuracy or completeness of any information on this site or found by following any link on this site.

The owner of Blog Nurfuzie.com will not be liable for any errors or omissions in this information nor for the availability of this information. The owner will not be liable for any losses, injuries, or damages from the display or use of this information.
This terms and conditions is subject to change at anytime with or without notice.