www.nurfuzie.com eintannurfuzie@gmail.com

2019-03-28

Laman Karya Lumut - Lakar

Laman Karya Lumut - Lakar  | Walaupun Lakar dah wujud beberapa bulan lepas di Lumut, cik en masih tak tahu kewujudannya. Nampak tak cik en orang duduk rumah jarang keluar? Hahhahaha. So kali ini cik en nak kongsi dengan korang pasal Lakar ini. Lakar atau Laman Karya Lumut ini diusahakan atas gabungan beberapa komuniti tempatan seperti Kuasa Perak, Info Hub, Nagarakota, Ruang GK, Lakar Cafe, Toko buku Hamzah, Selat + Selat, OGB, Hinggap Backpaker, Sugar & Twine dan marina Wing Night dalam mengumpulkan beberapa komuniti untuk menjalankan pelbagai aktiviti seperti filem, nature arts, penanaman pokok, nursery bakau dan lain lain lagi. | Laman Karya Lumut - Lakar

Laman Karya Lumut - Lakar
Laman Karya Lumut - Lakar 

Laman Karya Lumut - Lakar


Anyway cik en sebenarnya tak explore lebih sebabnya cik en nak jemput Blogger Perak untuk join aktiviti yang ada disini. Tapi disebabkan semuanya sibuk dengan jadual masing masing cik en buat review terlebih dulu apa yang ada disini. So apa yang cik en diberitahu ada beberapa bilik atau ruang di Laman Karya Lumut - Lakar ini dan disewa kepada beberapa komuniti seperti Nature InfoHub & Tours, Nagarakota, Lakar Cafe, Toko Buku Hamzah dan Hinggap Backpacker. Paling famous disini Hingap Backpacker dan Lakar Cafe


Gamabr di atas ini adalah gambaran kawasan Laman Karya Lumut - Lakar ini. Setiap bangunan ada terbahagi kepada 4 ruangan atau bahagian. Atas 2 dan bawah 2. Sebelah kanan sekali bawah adalah Nature InfoHub & Tours. Diatasnya adalah ruangan bermesyuarat atau perjumpaan kecil. Kalau nak buat surprise party pun boleh juga sebab ruangannya privacy dan santai. Sebelahannya adalah tempat jamming dan tempat buat cop untuk baju. Cik en sendiri dah lupa apa ke namanya proses itu. Tapi blok dia gunakan kayu di bawah ini



Disebelah atas Lakar Cafe ada ruangan santai, cit cat dan minum minum. Gambar di bawah ini adalah gambar di ruangan ini



Bangunan sebelah nya pula adalah Lakar Cafe dan cik en belum kesempatan untuk merasai menu yang ada disitu lagi. Insyallah dengan team Blogger Perak nanti cik en akan merasa dan berkongsi dengan korang. Kalau korang nak tahu menu apa yanga ada, korang boleh try tengok di Facebok LAKARkafe.


Bangunan sebelahnya pula dibawah adalah tempat baiki basikal. Di Laman Karya Lumut - Lakar ini selalu jadi tumpuan komuniti berbasikal. Jadi disini mereka akan dapatkan peralatan dan pembaikan basikal mereka. Diatasnya pula ada Toko Buku Hamzah yang mana buku yang tidak dijual di pasaran dan di Malaysia korang boleh dapat disini. Korang boleh pinjam bawa balik dengan menulis nama je.

Sebelahannya pula adalah Hinggap Backpacker Hostel untuk wanita dan bangunan sebelahnya untuk lelaki. Hinggap Backpacker Hostel ini tak la selesa macam hotel dan ianya sangat terhad dalam 10 orang macam itu. Sesuai untuk sesiapa yang datang ke sini dan menunggu feri ke Pangkor. Masa cik en datang ianya masih dalam penambahbaikan tapi korang boleh tengok progress di Hinggap Backpacker Hostel

Cik en akan story lebih lanjut Laman Karya Lumut - Lakar bila cik en kesana lagi nanti. So kalau korang nak tau aktiviti terbaru Laman Karya Lumut - Lakar ini atau nak join aktiviti mereka boleh la follow mereka di


p/s : lepas ini nak story pula di Manjung ini port makan ketiaw kicap kuah kari best macam di Ipoh. Kena bersabar la ye untuk cik en update. Hihihi

2019-03-07

Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration

Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration | Untuk kaki jalan tipulah kalau korang tak pernah tau pasal Matta Fair ini. Sebut saja ada Matta Fair, mesti berduyun duyun orang pergi semata mata untuk survey Matta Fair Promo seperti pakej percutian, travel dengan promosi dan promosi yang menarik. So kalau korang nak tau, Matta Fair 2019 akan diadakan pada bulan Mac di KL dan April di Penang kali ini. Mungkin macam cik en yang duduk di Perak ini, sedih rasanya macam tak sempat nak ke dua dua tempat ini kan? Tapi sebenarnya cik en ada juga la dengar, pada masa yang sama ada Traveloka Saleabration. Traveloka Saleabration ini ada banyak tawaran dan harga terbaik untuk kaki travel ini. | Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration



Tak Sempat Nak Ke Matta Fair 2019? Korang Boleh Je Ke Traveloka Saleabration

Traveloka Saleabration ini adalah kempen yang menawarkan banyak diskaun yang berbaloi baloi. Bukan saja pada tiket flight tapi harga untuk hotel dan juga yang terbaru adalah tarikan dan aktiviti. Sebenarnya lagi jimat kalau korang boleh buat tempahan terus semua dalam satu satu masa. Memudahkan dan boleh mengurangkan risiko masalah masalah semasa travel. Kira korang dah tak payah pening fikir bila sampai kat tempat korang travel nak mencari hotel lepas itu nak survey harga tiket aktiviti atau sebagainya. Tempah awal siap siap dah korang boleh enjoy semasa travel. Tapi sangat sangat berbaloi la korang nak tempah semua ini masa Traveloka Saleabration ini. Tak perlu nak penat penat ke Matta Fair, cari parking dan apply cuti. Tengah malam pun dah boleh dapat diskaun yang sama ke Matta Fair di Traveloka Saleabration. Ini yang boleh buat cik en nak tambah list travel tahun ini walaupun macam dah penuh. hahahhaha. Tapi boleh juga survey kan mana la tahu ada promosi yang boleh cik en ambil peluang. Bukan senang kan nak dapat promosi camni.


Traveloka Saleabration ini lebih mudah kalau korang guna apps Traveloka. Dimana mana saja korang boleh check dan tak perlu nak mencari PC untuk mencari. Kalau ikutkan, cik en dah familiar dengan Traveloka dari dulu lagi. Apps dia memang banyak kelebihan berbanding apps yang lain. Lebih kurang macam All in one la apps dia. Selalunya kalau nak travel mesti korang kena lebih dari satu apps, 1 untuk book flight dan 1 lagi untuk hotel dan klepas itu nak book tiket aktiviti kan? Dengan Apps Traveloka korang boleh book semuanya sekali. Mudah kan? Bila dah include semua semestiny akan dapat jimatkan korang lagi lagi yang nak buat travel budget. Selain itu bab harga memang honest pricing la. Tak ada nk cas cas tersembunyi. That why korang kena juga guna traveloka apps ini. Sangat mudah dan berbaloi.

Anyway mana yang baru pertama kali nak travel itu, cik en sebenarnya nak kongsi tips pada korang. Mungkin boleh jadi panduan untuk korang. Dan lepas itu akan ada travel kedua ketiga dan seterusnya ahhahaha. Anyway travel ini gian tau. Sekali dah travel lepas itu mesti akan ada next travel.


  • Tempat Travel


Kalau nak travel dalam negara ini, macam tak la susah sangat sebab matawang, bahasa dan suasana lebih kurang sama. Kalau ke luar negara pilih negara yang dekat dan tak jauh dari budaya hidup kita. Kenali dan kalau dalam travel budget cari negara yang matawangnya lebih rendah. So untuk masa in negara yang rasa berbaloi untuk travel adalah Indonesia, Thailand dan kalau ada budget lebih boleh ke Singapura. Cik en sendiri dah explore Singapura, Thailand, Lombok dan Yogyakarta.


  • Budget dan Itinery


Yang ini penting. Listkan tempat menarik yang ada beserta dengan harga tiket. Dan jangan lupa masukkan budget supir atau kenderaan. Semua itu korang boleh cari di internet dan kalau tiket flight dan hotel pula boleh gunakan apps seperti Traveloka. So masa Traveloka Saleabration la ini korang boleh nampak berapa budget dan itinery yang korang boleh explore di tempat tu.


  • Makanan, budaya dan bahasa


Yang ini korang boleh belajar di internet je. Makanan yang halal dan vegetarian korang kena tau, kang sampai sana dok cari maggi pula. Budaya dorang juga ambil tahu manatau salah kan? Contoh di Jepun, kornag takdi benarkan bagi duit tips dan kalau dibagi tanda rasuah. Bahasa korang boleh guna google translate kalau ada masalah komunikasi.


  • Pilih partner travel yang sekepala


Kenapa cik en kata sekepala? Sebab kalau ada yang kepala angin, mesti travel korang jadi tak best. Cari kawan yang boleh bantu korang ambil gambar menarik sepanjang travel. Sebabnya bukan selalu dna mungkin itu kali pertama dan terakhir korang di situ, jadi abadikan jangan lepaskan peluang untuk tangkap gambar. Selain itu jangan cari terlalu cerewet sampai menyusahkan korang. Ada sesetengah orang yang tak kisah semua itu sebab boleh bawa diri sendiri tapi kalau korang rasa tak yakin nak lone ranger, korang cari kawan atau saudara mara yang boleh teman korang.

Ini antara tips yang cik en boleh kongsi dengan korang. Mungkin korang ada pendapat sendiri lagi lagi yang pernah travel itu. 

Get widget

Trending 1 Week

Blog Archive

Labels

Ads

Grab Me!